2021-05-26 40 瀏覽
同朋友約想係cafe 食個飯傾下計係網上search 到依間試下😝😝食完感覺都不錯!點左3樣野食味道都幾好📍香茅豬扒雙色撈檬🥩🍜賣相:5/5味道:4/5賣相真係好靚❤️❤️❤️粉色加藍色既檬粉,一見到同朋友都忍唔住即刻影低第一次見咁fancy 既檬粉顏色👍👍味道都幾好 食落去特別開心📍香茅燒雞法式三文治🥪賣相:4/5味道:5/5!!!❤️❤️點左三樣野入面最估唔到 最鐘意食既竟然係薯條!薯條炸得好香🥰🥰🥰有陣甜甜地既味忍唔住食完一條又一條🤣🤣三文治份量都好大切左4份黎share燒雞三文治味道就正常📍火車頭牛肉粉賣相:3.5/5味道:3.5/5入面有唔同餸份量好足味道就正正常常飽肚之選❤️附上menu 比大家參考
同朋友約想係cafe 食個飯傾下計
係網上search 到依間試下😝😝
食完感覺都不錯!

點左3樣野食

📍香茅燒雞法式三文治🥪

賣相:4/5
味道:5/5!!!❤️❤️
點左三樣野入面
最估唔到 最鐘意食既竟然係薯條!
薯條炸得好香🥰🥰🥰

味道就正正常常
飽肚之選❤️

附上menu 比大家參考

2021-05-23 44 瀏覽
I’ve seen lots of review about this restaurant and I had high expectations. But it turns out to be so so...... the pork chops were as hard as rock and they looked like coal. I think the presentation of the dessert and drinks were good but that dark coal looking like pork chops really discourage me to go ever again.
2021-05-22
下午茶
2021-05-21 45 瀏覽
為食小𝐂𝐚𝐜𝐚👧🏻𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲系列呢間越式𝐜𝐚𝐟𝐞餐廳,一試再試,𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐡𝐨𝐮𝐫都要排小隊,因店子不大,但空間足夠的,所以坐得好舒適嘅~~今日吃甚麼?🍤芝士流心蝦多士-包包、芝士、蝦每樣都好好味,三樣加埋超級好味,份糧又十足,仲有蝦片食吓~🐷雙色豬扒撈蒙粉-係caca最中意嘅粉紅同粉藍色,天氣咀熱食涼涼嘅粉最啱,豬扒不太油膩,清新美味之選!☕️Coffee Viet
為食小𝐂𝐚𝐜𝐚👧🏻𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲系列

2021-05-21
芝士流心蝦多士
豬扒雙色撈蒙
2021-05-19 30 瀏覽
趁著happy friday去左尖沙咀 越法咖啡店 chill 下店內環境以大地色系為主,好適合三五知已聚下。眼見店內有不少人在拍照打卡🤣大家order 食物需要先比錢再送上食物,有點似半自助形式。📍Avocado Baguette包內加入牛油果醬,水牛芝士,小蕃茄,味道幾清新。味道上正常發揮,沒有特別驚喜,唔會再食。📍Latte咖啡重烘焙味,味道不錯。加上拉花,有心思既Cafe 食物味道正常,但收費略高,唔太抵食。

📍Avocado Baguette

📍Latte
咖啡重烘焙味,味道不錯。加上拉花,有心思既
Cafe 食物味道正常,但收費略高,唔太抵食。
2021-05-17 57 瀏覽
一踏入𝚌𝚊𝚏𝚎坑時,就有留意這家特色𝚌𝚊𝚏𝚎,終於去了。店內走簡約風格,仔細觀察會看到牆色和椅子有瀜入沙灘元素。𝙰𝚗𝚘𝚝𝚑𝚎𝚛 𝚘𝚗𝚎 有別於一般𝚌𝚊𝚏𝚎,菜式有越南元素,非常新奇,去𝚌𝚊𝚏𝚎 終於不只西餐了。•𝙼𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚟𝚒𝚎𝚝 $𝟺𝟾咖啡豆偏堅果可可口味,加入了煉奶,偏越南風咖啡,可一試,因為叫了少甜,不會太甜,不錯•𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟸 越南菜式方面以普通越南餐廳價錢來說可能略略高,但味道不錯的,最驚喜的是越南菜以外的蝦多士 超級超級超級出色,特別推介,不得不點,會想𝙴𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎!•蒜蓉牛油雞翼 $𝟻𝟾比較像普通的炸雞翼,如果名叫炸雞翼,是好食的,但如叫蒜蓉牛油雞翼,會略為扣分。•招牌火車頭牛肉粉 $𝟿𝟸湯頭很重的蘿蔔味,鮮甜,是正常發揮的越南河。包括牛丸 肥牛 牛𦟌 牛柏葉,足料,肥牛片很嫩,喜歡。因為流心芝士蝦多士 太驚喜和打卡able。•流心芝士蝦多士 $𝟽𝟶芝士超級多,啖啖芝士,愛芝士的會很喜歡,重點是多士炸得超級酥脆,絕對不用怕食到成口油,沒有油溢味,炸得香脆又不油已經很值得一讚!!!而蝦方面,份量不算多,但正常,蝦味可能會弱了一點,但也是超值得點的。重點 定價不
一踏入𝚌𝚊𝚏𝚎坑時,就有留意這家特色𝚌𝚊𝚏𝚎,終於去了。

店內走簡約風格,仔細觀察會看到牆色和椅子有瀜入沙灘元素。

•𝙼𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚟𝚒𝚎𝚝 $𝟺𝟾

•𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟸

•蒜蓉牛油雞翼 $𝟻𝟾

•招牌火車頭牛肉粉 $𝟿𝟸
湯頭很重的蘿蔔味,鮮甜,是正常發揮的越南河。
包括牛丸 肥牛 牛𦟌 牛柏葉,足料,肥牛片很嫩,喜歡。

因為流心芝士蝦多士 太驚喜和打卡able。

•流心芝士蝦多士 $𝟽𝟶
重點 定價不高。

純粹路過覺得店舖細細裝修雅緻便入內,食甚麼也不知道便被吸引文青cafe的格局,看見餐牌才知有越南菜,亦有西式食品是日點了:流心蝦多士:香脆彈牙,有芝士又有蝦膠,份量足,擺餐靚。正雙色豬扒越南撈檬:外形非常吸晴,如little twin star色系的檬粉,味道好,豬扒夠多又夠香熱情果桃茶:飲品的裝飾也是美美的,桃茶配熱情果完全是我喜愛口味抹茶咖啡:精緻香濃好味(據同檯飲後分享)總括來說很驚喜,餐廳雅緻舒適,食物由擺設到味道也很好讚
純粹路過覺得店舖細細裝修雅緻便入內,食甚麼也不知道便被吸引

文青cafe的格局,看見餐牌才知有越南菜,亦有西式食品

是日點了:
流心蝦多士:香脆彈牙,有芝士又有蝦膠,份量足,擺餐靚。正

抹茶咖啡:精緻香濃好味(據同檯飲後分享)
總括來說很驚喜,餐廳雅緻舒適,食物由擺設到味道也很好

2021-05-15
下午茶
呢間咖啡店專門供應越法式料理,香港少有喎!店裡以淺木色為主調,簡單擺設,一入門口見到咖啡飲品牌,店內唯一打卡位,之後直望會見到一棵唔知真定假嘅檸檬樹🍋 店員叫我行去counter度探熱,之後自己搵位座。MenuMorning Viet (HK$45).這是一杯越南冰咖啡.都幾多冰吓,咖啡係非常夠凍,正呀😄.咖啡味道也不會好苦.配上肉桂一支,可以聞聞肉桂香氣,又可以時不是攪下沉在杯底的甜煉奶Lemongrass Crème Brûlée (HK$56).這款焦糖燉蛋好特別,是香茅檸檬葉口味.燉蛋上有一片薄薄的脆餅.脆餅下面是鮮芒果粒,暖暖哋的,甜甜的.終於食到燉蛋,面頭微微焦香的焦糖面,脆脆的,.燉蛋係滑溜的口感,我覺得都幾甜吓,建議同芒果粒一口食😋

Menu

Morning Viet (HK$45)
.這是一杯越南冰咖啡
.都幾多冰吓,咖啡係非常夠凍,正呀😄
.咖啡味道也不會好苦

Morning  Viet

.這款焦糖燉蛋好特別,是香茅檸檬葉口味
.燉蛋上有一片薄薄的脆餅
.脆餅下面是鮮芒果粒,暖暖哋的,甜甜的
.終於食到燉蛋,面頭微微焦香的焦糖面,脆脆的,
.燉蛋係滑溜的口感,我覺得都幾甜吓,建議同芒果粒一口食😋

Lemongrass  Crème  Brûlée

Morning  Viet  &  Lemongrass  Crème  Brûlée
2021-03-05
Lemongrass  Crème  Brûlée
2021-05-06 77 瀏覽
☆★☆★🍴:尖沙咀 ‧ Another One 呢間屹立係鬧市尖沙咀既新式越南café簡單低調既門面 隨時行過都會錯過😢當日去已經係3點半左右但係入面都依然爆場 門口仲有3-4枱人等緊🙊我地等左大約20分鐘左右就可以入去嚕💨店舖唔係十分大 較入既位置都會以高枱為主我地都安排左係最入既位置 其實ok既🤓細小既食店 但又無令到你有坐得唔舒服既感覺👍🏼店內既牆身同環境都有唔少既打卡位😍風格偏向文青同簡單 不過由於當日太多人 所以都冇點影到🥺 呢段時間唔算好多野食選擇 不過大部分我地都岩食😋先付款叫野食 之後會有店員送餐💁🏼♀-🔸招牌火車頭牛肉粉 食粉麵 我覺得湯底係好緊要 因為本身d麵無咩味好多時都係靠個湯底去吊味🤔呢度個火車頭湯底都好濃厚 唔會太咸 但好重牛味🐂飲多幾啖都未至於會好口渴個隻👍🏼👍🏼👍🏼要講講佢個牛展同蘿蔔 兩者都好淋好入味好好食🤤唔會因為浸左湯而無左佢本身既味道🥰-🔸Mega流心芝士蝦多士🍤 唔好睇佢得兩塊包咁 其實都好大份下 連🧸都食唔晒😲細心地配上幾塊蝦片 令到佢唔會咁單調😆蝦多士上鋪滿芝士 仲有少少拉絲既感覺每塊蝦多士除左會見到一隻蝦🍤係面之外🦐其實係蝦同多士既中間
☆★☆★

Cold Brew加檸檬🍋係好好飲 好清新🤤
係爭左個海同d海風🏖

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-05-04 35 瀏覽
🔅molten cheese and prawn toast hk$70流心芝士蝦多士正正正!方包烘得香脆芝士拉絲又流心仲有蝦肉配粒粒粟米陣陣蒜香牛油味係視、味、嗅覺多重享受💛-🔅pho with raw and cooked beef hk$84越南生牛肉河湯河入面有生牛肉同牛展鍾意生牛肉夠鮮嫩吸湯牛展好軟腍但唔夠吸湯寧願多塊生牛肉😛-🔅garlic butter chicken wings hk$58蒜香牛油雞翼又係蒜香牛油味呀雞翼炸得香脆唔太油👍🏻-🔅iced kyoto uiji matcha latte hk$56🔅morning viet hk$48我個人覺得啲咖啡味道偏淡💦但morning viet幾特別在於佢加入咗肉桂粉和肉桂條淡淡肉桂香~
流心芝士蝦多士
正正正!
方包烘得香脆
芝士拉絲又流心
仲有蝦肉配粒粒粟米
陣陣蒜香牛油味
係視、味、嗅覺多重享受💛
越南生牛肉河
我個人覺得啲咖啡味道偏淡💦
但morning viet幾特別
在於佢加入咗肉桂粉和肉桂條
淡淡肉桂香~
  • molten cheese and prawn toast
  • 流心芝士蝦多
  • pho with raw and cooked beef
  • 越南生牛肉河
  • garlic butter chicken wings
📍Another One • HK城中少有的越式咖啡室🇻🇳食物質素頗有水準,值得一試!• 生熟牛肉粉• 香茅燒雞法式三文治• 香茅檸檬葉焦糖燉蛋• 法式聖安娜泡芙• Morning Viet• Hot Chocolate with Marshmallow 「生熟牛肉粉」牛骨湯底濃郁清甜,配料的生牛肉、牛𦟌和蘿蔔都非常軟腍入味,推薦!「香茅燒雞法式三文治」外脆內軟的法包夾著嫩滑juicy的燒雞肉和生菜青瓜醃蘿蔔,整體食落口感豐富又惹味,而旁邊的炸蕃薯條亦香甜軟糯,這個也是必試之選!至於甜品「香茅檸檬葉焦糖燉蛋」焦糖燉蛋香濃幼滑,還有芒果和曲奇增添口感!「法式聖安娜泡芙」酥脆的餅底和焦糖泡芙配上香滑忌廉,感覺有點像拿破崙,也很不錯。飲品很推介「Morning Viet」開頭入口偏苦,但當底部的煉奶完全溶於咖啡時就變得好順口,越飲越喜歡💜而杯熱朱古力「Hot Chocolate with Marshmallow」無咩特別不過勝在夠甜都幾好飲。
📍Another One • HK
城中少有的越式咖啡室🇻🇳食物質素頗有水準,值得一試!

• 生熟牛肉粉

香茅燒雞法式三文治
香茅檸檬葉焦糖燉蛋
法式聖安娜泡芙
Morning Viet
 這家是今年一月才新開張的越法Cafe☕。雲石的餐桌,簡潔的裝潢。用色名亮,環境舒適。唯店內位置較狹窄,但這次是坐近門口的打卡四人座,坐得還挺舒適的。 本來對它的主食類沒有太大期待,但出乎意料地好吃🤤,有驚喜。而且甜品超高水準,飲料也很高質👍🏻。總體來說也是中上水準👍🏻。.◇香茅豬扒雙色撈檬◇$92這個份量不錯👍味道也有驚喜💛。豬扒給得挺多的,如果一個人食完應該頗飽。撈檬口感輕盈,味道清爽,超適合夏天吃🎐.◇牛油果水牛芝士手工貝果◇$98牛油果+水牛芝士+意大利黑醋這配搭很讚😋🥯貝果口感煙韌,也很不錯。就是沒有太大驚喜,而且💰定價比撈檬高🤔覺得如果便宜一點點就好了😶.◇原個檸檬法式芝士蛋糕◇$68這個超級推介💕💕外型很可愛,看上去就真的是一顆檸檬🍋。檸檬香味足夠,甜度適中😊😊因為很好吃,所以外帶了一個回家。.◇𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆◇$52不愧係寫明係京都嘅抹茶🍵,茶味濃郁。.◇𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ◇$42本來諗住𝑒𝑛𝑐𝑜𝑟𝑒越南咖啡,點知佢𝑐𝑜𝑙𝑑 𝑏𝑟𝑒𝑤賣晒😢

◇香茅豬扒雙色撈檬◇$92
這個份量不錯👍味道也有驚喜💛。
豬扒給得挺多的,如果一個人食完應該頗飽。
撈檬口感輕盈,味道清爽,超適合夏天吃🎐

◇牛油果水牛芝士手工貝果◇$98
牛油果+水牛芝士+意大利黑醋這配搭很讚😋
🥯貝果口感煙韌,也很不錯。
就是沒有太大驚喜,而且💰定價比撈檬高🤔
覺得如果便宜一點點就好了😶
牛油果水牛芝士手工貝果

◇原個檸檬法式芝士蛋糕◇$68
這個超級推介💕💕
外型很可愛,看上去就真的是一顆檸檬🍋。
檸檬香味足夠,甜度適中😊😊
因為很好吃,所以外帶了一個回家。

◇𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆◇$52
不愧係寫明係京都嘅抹茶🍵,茶味濃郁。
◇𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ◇$42
呢杯就表現普通,正常發揮。
𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

覺得呢間嘅食物同飲品真係幾有特色💫。
主食和甜品很高質,值得來試一試👍🏻。
𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍
⭐ 推薦程度: 8/10
⇨味道: 8/10
⇨環境: 7/10
⇨性價比: 7/10
𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
2021-04-25 71 瀏覽
好多foodie、KOL推介,見佢個樣都幾靚,又話咩越南fusion菜,點知食完得淡笑。一入門口,100平方米都唔知有冇嘅地方,已經放咗三枱4人枱,三枱2人枱。枱同枱之間嘅距離,緊緊fit得入一個屁股,同麥記啲擺枱冇分別。我哋唔想坐得咁迫夾,見到張四人枱冇人坐,出邊又冇客等,問侍應可唔可以坐張大少少,佢話唔得,嗰張係四人枱。但係明明另外一張四人枱,都係坐緊兩個人🙄全場得一個侍應,其餘嘅都係茶水。同佢講話落單,佢都好似唔想睬我哋咁...終於落到單,叫咗一個鹹點,一個甜品, 加2杯嘢飲個蛋糕港女打卡一流,所謂嘅芝士蛋糕,一啲芝士味都冇,下邊餅底又淋.... 咁嘅質素仲要收$68,酒店都唔使咁貴啦話😑 蝦多士$108 :又係賣相一流,食落唔入流😑 伴碟蝦片全部都係蝕晒氣🤢蝦多士啲蝦又霉又唔新鮮,咁大塊多士隻蝦佔1/3都唔知有冇。講真,爭鮮熟蝦壽司啲蝦都新鮮過佢🤦🏻‍♀️ 仲好意思收人$108,憑什麼。Latte正常冇驚喜,另外杯茶都係正常冇驚喜。原先諗住同朋友share食,問侍應姐姐攞2隻叉同1把刀,等咗5分鐘都未有。我哋remind佢,等多5分鐘之後佢淨係拎咗1隻叉嚟😑😑😑我哋再remind

終於落到單,叫咗一個鹹點,一個甜品, 加2杯嘢飲
檸檬芝士蛋糕

蝦多士$108 :又係賣相一流,食落唔入流😑

Latte正常冇驚喜,另外杯茶都係正常冇驚喜。

原先諗住同朋友share食,問侍應姐姐攞2隻叉同1把刀,等咗5分鐘都未有。我哋remind佢,等多5分鐘之後佢淨係拎咗1隻叉嚟😑😑😑我哋再remind佢,再等多唔知幾多分鐘佢先再黑著面拎多一把刀嚟....

難道兩隻叉同一把刀真係有咁難記嗎?

總結:地方逼夾,服務不友善,食物又唔好食又貴

食物: 2/5
服務:2/5
環境:2/5
CP: 2/5
回頭:不了不了😩

📍香港📍尖沙咀📍Another One📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓地鋪📍星期一至五 11:00~19:00 & 星期六至日 11:00 - 20:00🦄 火車頭湯粉 Pho with signature assorted $92🦄 評分: 8/10牛肉湯濃郁鮮甜 無過多油份食得出無落味精 真材實料👏🏻 配料份量多到睇唔到D河粉😏 牛丸彈牙有肉汁我覺得好好食😽 蘿蔔完全無渣同牛輾炆到岩岩好 腍身又入味❤️ 仲有生牛肉同牛柏葉💛#foodieschu尖沙咀#foodieschu越南菜
📍香港📍尖沙咀
📍Another One
📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓地鋪

🦄 評分: 8/10

#foodieschu尖沙咀#foodieschu越南菜
  • 招牌火車頭牛肉粉
2021-04-19 631 瀏覽
越南菜🇻🇳 近年廣受香港人愛戴要在尖沙咀品嚐高質美味的越南菜多是連鎖的越南餐廳,而且選擇少故此在年初開業的這家特色小店,憑著別緻的裝潢和高質食品在短時間內已經吸引到不少客人前來光顧流心芝士蝦多士 $70先說擺盤,非常精緻而且賣相一流是店家極具IGable📸 而且受歡迎的signature food,眼見店內接近每檯都必點這個就知曉這個有多受歡迎50/50份量的🦐蝦多士和蝦片多士兩邊塗滿蒜蓉牛油🧈煎香厚厚的蝦肉餅鮮嫩彈牙,搭配不吝嗇的芝士🧀份量,充滿濃郁的鹹香加入甜甜的粟米粒🌽中和鹹味三者恰到好處👍🏻 還奉上牛油果醬增添風味 加上香辣的蝦片,份量亦充足要是不想吃Pho的話絕對推薦這款❤️蒜蓉牛油雞翼 $58/4隻同樣是漂亮的擺盆🤩 以此份量來說份量算是中價雞翼炸得香口不油膩,肉汁滿滿比較可惜是吃不出蒜蓉🧄味和牛油🧈香Flat White $42味道偏nutty,對個人來說咖啡算中上奶味略嫌不夠奶香,拉花完整喝到底仍能保持圖案本身裝潢用上柔和色調🎨,帶點點波希米亞風格,以越菜 x Cafe 作為招徠實在吸引👀其實店家在年初開業的時候實在吸引到不少客人前來光顧👏🏻特別在尖沙咀這些核心地帶🗺,有
越南菜🇻🇳 近年廣受香港人愛戴

流心芝士蝦多士 $70
先說擺盤,非常精緻而且賣相一流
50/50份量的🦐蝦多士和蝦片
多士兩邊塗滿蒜蓉牛油🧈煎香
加入甜甜的粟米粒🌽中和鹹味
要是不想吃Pho的話絕對推薦這款❤️

蒜蓉牛油雞翼 $58/4隻
同樣是漂亮的擺盆🤩 以此份量來說份量算是中價
雞翼炸得香口不油膩,肉汁滿滿
比較可惜是吃不出蒜蓉🧄味和牛油🧈香

Flat White $42
味道偏nutty,對個人來說咖啡算中上
奶味略嫌不夠奶香,拉花完整喝到底仍能保持圖案本身

其實店家在年初開業的時候實在吸引到不少客人前來光顧👏🏻
特別在尖沙咀這些核心地帶🗺,有如此風格的餐廳實屬少見,難怪直至現時為止仍時人頭湧湧
2021-03-19
2021-04-18 48 瀏覽
上星期放大假,朋友見有新餐廳就嚷著要來試。只看店面的話,就知道又是一間打卡cafe,路過也會忍不住抬頭看看。店內環境優美,水松木板menu,木色系列桌椅,還有一棵檸檬樹,就像逃離鬧市的感覺。地方雖然細,但在尖沙咀這樣的鬧市中別有一番清新感,最適合女生打卡。而另一特別之處,這不是一間普通的cafe,而是一間主打越式的cafe,我們點了火車頭、雞翼、咖啡、培茶latte ,食物水準都不錯,但飲品真的很普通而價格也略偏貴。
2021-04-11