2021-03-23 55 瀏覽
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 𝔸𝕟𝕠𝕥𝕙𝕖𝕣 𝕆𝕟𝕖 ☝🏽📍尖沙咀堪富利士道𝟞-𝟞𝔸號爵寓地鋪➰ 新店Aɴᴏᴛʜᴇʀ Oɴᴇ主打越法菜式,是次到訪有幸一嘗最新的Wᴇᴇᴋᴇɴᴅ Bʀᴜɴᴄʜ Mᴇɴᴜ☀️➰ ◾️檸檬慕絲蛋糕 $𝟼𝟾 🍋一向不是檸檬甜品的粉絲,但味道幾合我口味,有一層柚子啫喱夾心,配法式白芝士蛋糕及檸檬杏仁牛油曲奇。🔸法式薯蓉燴牛尾 $𝟷𝟶𝟾 🥘賣相吸引,以牛尾和紅酒熬製的醬汁牛味香濃,薯蓉細滑,不過牛尾骨多過肉,食肉獸會意猶未盡,如果加入牛頰肉會更好。🔸牛油果水牛芝士手工貝果 $𝟿𝟾 🥯手工貝果搽上薄薄的一層牛油果醬,加上粒粒水牛芝士、蕃茄和黑醋汁,清新開胃,貝果外皮較脆,口感有點像法包。▫𝙼𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚅𝚒𝚎𝚝 $𝟺𝟾 ☕️越南風味的冰咖啡,加上肉桂和煉奶,平衝咖啡的酸苦,甜度恰好。▫𝚅𝚒𝚎𝚝 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚒𝚍𝚎𝚛 $𝟼𝟻🥂越南啤酒混合蘋果汁,以蘋果乾裝飾,酸甜特別。
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 𝔸𝕟𝕠𝕥𝕙𝕖𝕣 𝕆𝕟𝕖 ☝🏽
📍尖沙咀堪富利士道𝟞-𝟞𝔸號爵寓地鋪

◾️檸檬慕絲蛋糕 $𝟼𝟾 🍋

🔸法式薯蓉燴牛尾 $𝟷𝟶𝟾 🥘

🔸牛油果水牛芝士手工貝果 $𝟿𝟾 🥯

▫𝙼𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚅𝚒𝚎𝚝 $𝟺𝟾 ☕️

▫𝚅𝚒𝚎𝚝 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚒𝚍𝚎𝚛 $𝟼𝟻🥂
越南啤酒混合蘋果汁,以蘋果乾裝飾,酸甜特別。
2021-03-20 116 瀏覽
周圍都係新開Cafe同餐廳.Another One 係其中一間.原先以為都係打卡咖啡店.點知有驚喜🙂 fusion越南輕食店.食物都高質😋👍🏻.原定約左朋友食晚餐.5點多早到左先知佢地無做晚市🙀我地就衝入去食少少.☕️🍨 小店以溫和奶茶色.簡約輕鬆既裝修.出面睇會錯覺以為係咖啡店不過主打越南Phở.法包.甜品輕食.因為只有半小時我地只係試左小食甜薯同甜品Saint Honoré泡芺🧁🍟.➿Saint Honore甜品賣相幾精緻.法式甜品感覺☺️上面大大小小既泡芙上面有層光澤甜度適中既焦糖.底層既吉士同酥皮香脆.配埋熱情果醬中和返甜膩感🤤.➿Chili Lime Sweet Potato Fries尼一個看似普通但我同朋友都食唔停🤤本身有少少怕食甜薯條.但尼一款同一般食過既甜薯條唔同.食得出調味方面落足心機.加上微微酸辣既seasoning.食落去有少少錯覺食緊厚實薯條🤩.下次一定會Encore ar.➿Cold Brew Lemonade➿Orange & Cinnamon Tea飲品方面見到大多數人叫碟豆花茶顏色好啱打卡.但我地試左Orange & Cinnamon Tea 加入肉桂條既
➿Saint Honore

➿Cold Brew Lemonade
➿Orange & Cinnamon Tea
飲品方面見到大多數人叫碟豆花茶顏色好啱打卡.但我地試左Orange & Cinnamon Tea 加入肉桂條既茶.絕對係肉桂愛好者首選. 而我既Clod Brew Lemonade 感覺有D似Coffee Tonic😂 🍋令咖啡苦澀度減少但多左份清新感.不過記得將底部嘅糖漿攪拌均勻🙂
整體感覺比到驚喜.除左坐位有少少擠擁外.食物質素睇得出佢地既誠意.其待下次試下Phở同法包其他食物👍🏻☺️
Cold Brew Lemonade HKD 48
Orange & Cinnamon Tea HKD49
Saint Honoré HKD56
Chilli Lime Sweet Potato Fries HKS 58
2021-02-26
Saint Honoré
第一次係香港到訪越南cafe,鋪頭細細但感覺好舒服!————————❦ 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏𝒈𝒓𝒂𝒔𝒔 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑩𝒂𝒈𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆 $68燒雞鹹鹹甜甜再加埋d酸瓜一齊食勁清新,仲食到d芫荽既香味😍配菜係炸蕃薯條,甜甜地超好食!!評分:🌕🌕🌕🌕🌗- ❦ 𝑴𝒐𝒍𝒕𝒆𝒏 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $70熱辣辣又脆卜卜好好食!同傳統蝦多士唔同,上面仲加左芝士真係冇得輸🤤隔離仲有蝦片同牛油果醬,好味!評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑴𝒂𝒓𝒔𝒉𝒎𝒂𝒍𝒍𝒐𝒘 $45普通熱朱,加左棉花糖係上面幾靚。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $52朋友覺得好苦,我覺得ok,不過焙茶味比較淡。評分🌕🌕🌕🌘🌑
第一次係香港到訪越南cafe,鋪頭細細但感覺好舒服!
————————
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

評分:🌕🌕🌕🌕🌑
𝑴𝒐𝒍𝒕𝒆𝒏 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕

普通熱朱,加左棉花糖係上面幾靚。
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
❦ 𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $52
朋友覺得好苦,我覺得ok,不過焙茶味比較淡。
評分🌕🌕🌕🌘🌑
𝑴𝒐𝒍𝒕𝒆𝒏 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
2021-03-16 99 瀏覽
受過法國人統治的越南,菜單中不時會出現法式食物。位於尖沙咀的這間越南菜就走文青風,非常適合女生們在此打卡,嘆一個法式下午。香茅燒雞法式三文治 $68雖然第一眼看下去感覺份量不算多,但吃完後飽腹感十足。燒雞與三文治中的醃菜青瓜生菜非常夾,醬汁再加上酸酸甜甜的感覺,清新得來又不會太膩,超級美味之餘超級驚喜!旁邊的番薯薯條味道香甜,同樣值得一讚。流心芝士蝦多士 $70芝士又濃又香,還可以拉絲(笑)。而且不只有表面,吃到中間還會爆出流心芝士,對於芝士控的精靈球來說實在太興奮。偶爾吃到嫩滑的蝦,是很有層次感的味道。不過個人覺得芝士遮蓋了蝦的味道,我會希望出一款只有芝士沒有蝦的多士,因為我吃芝士就足夠了😂。不過,大木博士則覺得加入了蝦比較好。Kyoto Hojicha Latte $52Mocha $52兩款飲品都偏苦,是大人的味道!不過相對地就沒有食物那麼驚艷,而且要$50多一杯,下次我會比較想試甜品多過叫一杯飲料。最後附上一張桌上裝飾+枱號圖。【精靈球和大木博士一起的搵食圖鑑,比卡】

香茅燒雞法式三文治 $68
香茅燒雞法式三文治

流心芝士蝦多士 $70
流心芝士蝦多士

Kyoto Hojicha Latte $52
Mocha $52

Kyoto Hojicha Latte
Mocha

最後附上一張桌上裝飾+枱號圖。

【精靈球和大木博士一起的搵食圖鑑,比卡】
香茅燒雞法式三文治
流心芝士蝦多士
Kyoto Hojicha Latte
Mocha
👧🏽前排路過堪富利士道 俾眼前呢間新開嘅cafe吸引住✨大地色系加上清新嘅風格 真係好適合打卡🥰最估唔到係呢度同時有越式湯河🍜同法式甜品食🤩 不過當日唔太餓 所以隨便叫咗份三文治share(由於真係太即興 有點後悔冇參考下大家推介嘅食物先落單🙈)🔸Avocado Baguette🥑🥖 ($64)呢款法式三文治入面有牛油果 水牛芝士 番茄粒同生菜 配上牛油果醬同Sour cream 成個配搭好清新🍃但對👧🏽嚟講味道就酸咗啲🥴而且法包較厚 食起上嚟有點狼狽🙈如果上枱前可以先切一半會更好🔸Piccolo☕️($35)🔸Kyoto Hojicha latte <hot>($52)兩杯飲品嘅拉花都好靚好挺身💕咖啡偏nutty😋幾香濃焙茶鮮奶略嫌較苦 口感可以再順滑啲順帶一提 呢度係需要自己出去落單👅然後等候店員送餐 環境方面 由於店舖面積不大 座位之間會比較近(特別係吧枱) 全店最大嘅地方應該係洗手間🤣🤣意外地幾乾淨企理👍🏼

(由於真係太即興 有點後悔冇參考下大家推介嘅食物先落單🙈)
Avocado Baguette

🔸Avocado Baguette🥑🥖 ($64)
Avocado Baguette

🔸Piccolo☕️($35)
兩杯飲品嘅拉花都好靚好挺身💕
咖啡偏nutty😋幾香濃
Piccolo

焙茶鮮奶略嫌較苦 口感可以再順滑啲
Kyoto Hojicha latte

下午茶
Piccolo
2021-03-12 55 瀏覽
午餐諗唔倒食咩就過黎試下,呢間新開嘅餐廳幾靚仔,睇落好企理,就試一試。叫左火車頭越南湯河,有牛丸、牛輾、牛柏葉同生牛肉同蘿蔔,都幾足料。個湯底偏甜,無咩牛味,但有香草味,味道唔會太淡或者太濃,剛剛好。河粉上黎嘅時候會偏硬少少,咁食緊果陣熱湯浸住愈來愈淋,食到一半之後就會變淋番。咖啡叫左dirty,咖啡豆非常香濃,充滿果香但又唔酸。咖啡同奶嘅比例剛剛好,呢杯咖啡好有驚喜,性價比好高,係令我再三幫襯嘅咖啡。

咖啡叫左dirty,咖啡豆非常香濃,充滿果香但又唔酸。

2021-03-09 122 瀏覽
〰︎ 法式聖安娜泡芺𝙇𝙞𝙢𝙞𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙁𝙚𝙗𝙧𝙪𝙖𝙧𝙮 𝙤𝙣𝙡𝙮 !!!!✨雖然價錢有點少貴但擺盤超美的 跟閨密吃也很氣氛~😂大大朵的玫瑰朱古力(吃了一口超甜餅底放久了仍然香脆十足中間的忌廉順滑挺身加入了雲呢拿籽更香甜品是意想不到的高質跟閨密互喂一口情人節蛋糕更別有一番風味😘〰︎ 流心芝士蝦多士 多士兩面用牛油烘得香香的中間夾着一層蝦肉餅很彈牙~芝士的份量也毫不吝嗇可惜拍照後芝士已經冷卻不拉絲。•́‿•̀。略嫌多士有點油 但也可接受蝦餅沾牛油果醬也很好吃〰︎ 𝗠𝗼𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗩𝗶𝗲𝘁 不愛喝冷咖啡的我是被外表吸引到才點的(⑉︎ꂧ͂◡︎ꂧ͂⑉︎)咖啡喝起來很清爽 不會很濃表面撒上肉桂粉散發淡淡的肉桂香跟煉奶攪拌均勻後 中和了咖啡的苦更添加一絲香氣就是經典越南咖啡的味道~〰︎ 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 比起上一杯相對更濃層次分明 喝下去冷熱交雜這杯𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲意料之外的不錯喝

〰︎ 法式聖安娜泡芺
跟閨密互喂一口情人節蛋糕
更別有一番風味😘

〰︎ 流心芝士蝦多士
多士兩面用牛油烘得香香的
中間夾着一層蝦肉餅很彈牙~
芝士的份量也毫不吝嗇
可惜拍照後芝士已經冷卻不拉絲。•́‿•̀。
略嫌多士有點油 但也可接受
蝦餅沾牛油果醬也很好吃

〰︎ 𝗠𝗼𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗩𝗶𝗲𝘁
不愛喝冷咖啡的我
是被外表吸引到才點的(⑉︎ꂧ͂◡︎ꂧ͂⑉︎)
咖啡喝起來很清爽 不會很濃
表面撒上肉桂粉散發淡淡的肉桂香
跟煉奶攪拌均勻後 中和了咖啡的苦
更添加一絲香氣
就是經典越南咖啡的味道~

〰︎ 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆
比起上一杯相對更濃
層次分明 喝下去冷熱交雜
這杯𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲意料之外的不錯喝
2021-03-08 66 瀏覽
尖沙咀新開咗間越式咖啡店,店內裝璜簡約,色調以淺白為主!- 招牌火車頭牛肉粉 - ($92)呢碗牛肉粉份量都幾多,幾足料,有肥牛、牛𦟌、牛丸、牛柏葉、蘿蔔...之外,芽菜、辣椒、青檸同香葉另上...食客可因應自己喜好添加!呷一啖湯頭,味道幾濃,湯溫夠熱,越南河粉彈牙又滑,成碗都幾大堆頭!- 蒜蓉牛油雞翼 - ($58 / 4隻)雖然雞翼唔係幾食得出蒜蓉同埋牛油味,不過炸得幾香口,外面脆身唔油,肉質唔係乾爭爭,加分!- 流心芝士蝦多士 - ($70)多士烘得脆口,裏面嘅蝦膠份量啱啱好,熱溶咗嘅芝士有拉絲效果,旁邊嘅side dish蝦片好脆,點埋牛油果醬嚟食,唔錯!- Hot Chocolate with Marshmallow - ($45)朱古力味幾濃,上面有大粒、細粒嘅棉花糖喺度浮下浮下,望落都幾治癒!**整體食物賣相同味道唔錯,唯獨是餐廳內的吧枱和長櫈位置坐得較為逼夾,希望店主可以稍作調整!
尖沙咀新開咗間越式咖啡店,店內裝璜簡約,色調以淺白為主!

- 招牌火車頭牛肉粉 - ($92)

- 蒜蓉牛油雞翼 - ($58 / 4隻)

- 流心芝士蝦多士 - ($70)

2021-01-27
15 分鐘 (堂食)
  • 流心芝士蝦多士
/ ɴᴏᴛ ʏᴏᴜʀ ᴏʀᴅɪɴᴀʀʏ ᴄᴀғᴇ ☕︎︎ /꧁𝗔𝗻𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗼𝗻𝗲꧂Guess there is no 𝐴𝑁𝑂𝑇𝐻𝐸𝑅 cafe in HK 𝑃𝐻𝑂 Viet-French cuisine.Here is finally a unique cafe featuring 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑑𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡, 𝑉𝑖𝑒𝑡𝑛𝑎𝑚𝑒𝑠𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑, 𝑙𝑖𝑘𝑒 𝑝ℎ𝑜 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑎𝑔𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒, with calming interior after all the hype recently. However, the cafe is much smaller than expected... it is a little bit cramped tbh and big room of improvement for their ventilation as well芸芸新cafe當中終於有一間提供西餐以外選擇絕對無𝐴𝑛𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑜𝑛𝑒賣法越菜cafe會有咁instagrammable嘅裝修雖然design簡約得黎不失特色 不過店內空間有點逼夾 廚房抽風亦不足 坐近吧枱的話都幾大油煙

꧁𝗔𝗻𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗼𝗻𝗲꧂

芸芸新cafe當中終於有一間提供西餐以外選擇
雖然design簡約得黎不失特色 不過店內空間有點逼夾
廚房抽風亦不足 坐近吧枱的話都幾大油煙味

🔸𝚁𝚊𝚠 𝚊𝚗𝚍 𝚌𝚘𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚋𝚎𝚎𝚏 𝚙𝚑𝚘 生熟牛河 $𝟠𝟜
The pho is soo smooth yet not oily
Texture of beef is on point ♡´・ᴗ・`♡
However, the soup is just so-so.
河粉非常滑而且不油膩
條條分明而且無斷開一忽忽
牛肉完全唔韌
不過湯底就無乜驚喜
欣賞芽菜青檸等配菜分開上
真係有令我諗起越南嘅pho店

🔸 𝙻𝚎𝚘𝚖𝚘𝚗𝚐𝚛𝚊𝚜𝚜 𝚐𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚋𝚊𝚞𝚐𝚎𝚝𝚝𝚎 香茅燒雞法式三文治 $𝟞𝟠
Banh mi is not commonly found in the Vietnamese restaurant in HK, so good that there is one here as 🦦 loves it a lot lol
And it is a good one, everything is balanced but thinking the texture of baguette is not as crispy as the one I had in Vietnam.
香茅雞扒惹味非常 炸得唔乾亦無太油膩
醃得夠入味 亦有唔同配菜增加層次
唯獨個法包就唔夠original 同我係越南食到脆而不硬嘅口感尚有段距離

🔸𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚋𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚠𝚒𝚗𝚐𝚜 $𝟝𝟠
Nicely plate and taste good but a bit far from what I usually have, maybe becos the taste of butter is not strong enough
雞翼呢啲comfort food都好難難食😂
蒜香夠重 不過同我一般係越南餐廳食嘅牛油雞翼個樣有點出入
可能炸粉有點不同 牛油味亦可以再出啲

🔸𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟜𝟚
🔸𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚊𝚗𝚍 𝚙𝚎𝚊𝚌𝚑 𝚝𝚎𝚊 $𝟜𝟝
𓃗 咖啡拉花超靚( ˘ ³˘)♥︎
果茶都好好飲呀 兩種果味相輔相承 唔會太酸太甜
如果想試下越式特色咖啡可以點𝙼𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚅𝚒𝚎𝚝呢

💬 真係食cafe food食到有啲厭 難得有間cafe會打破呢個傳統 值得一試
星期六1pm去到竟然毋須等位 實在意外
整體食物質素中上 整個vibe都不錯
敗筆位係座位太密枱太細 坐得唔太舒服
Waitress一直係窄長走廊出出入入 難免會有碰撞
變相浪費裝修嘅心思同營造出黎嘅氛圍
不過土地問題都明嘅(;´༎ຶٹ༎ຶ`)

🦦ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 8/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
📍 Another One (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓地鋪
這間色調柔和充滿法式風情的咖啡小店,竟然主打越南美食,確係非常有趣又特別的組合,在香港咖啡店界比較少見,這天好奇就來試試看她們的牛油果越式法包。another one 位於尖沙咀堪富利士道,都幾近彌敦道,也跟尖沙咀各大商場很接近,來吃東西或飲咖啡也非常方便,在附近逛街逛累了也可以來坐坐。入面座位不算非常多,前面近門口有四張四人檯,入面再有一些比較窄的二人吧檯位之類。店內裝修以白色為主,有些草呀花瓶點綴,近門口果張檯係熱門打卡位。椅子都係這種有少少波希米亞風的編織椅。這邊的甜品據說都幾靚幾出名,不過我未食飯好肚餓所以食正餐。餐點有越南PHO和越式法包三文治之類,無肉選擇有「牛油果法式三文治」、「牛油果藜麥沙律」和「青檸紅椒蕃薯條」。飲品都係一般咖啡店冷熱飲啦。牛油果法式三文治 HK$64 / Mocha HK$48賣相像紅綠燈的越式三文治幾可愛,入面有生菜、牛油果醬、車厘茄和波波芝士,旁邊附果個係 sour cheam 之類。法包咬落去唔會太硬咬唔開,而且外脆內軟又幾驚喜,牛油果醬的調味都很清新,沒想到會這麼好吃。Mocha 則比較沒甚麼特別,朱古力味不夠突出。原本對這間的法包三文治都沒

椅子都係這種有少少波希米亞風的編織椅。

這邊的甜品據說都幾靚幾出名,不過我未食飯好肚餓所以食正餐。

飲品都係一般咖啡店冷熱飲啦。

牛油果法式三文治 HK$64 / Mocha HK$48

原本對這間的法包三文治都沒甚麼期望,估唔到又有驚喜,都算係尖沙咀另一個新開好去處。
2021-03-02
☕️ Cafe for chilling — AnotherOne✨ 充滿越法風情嘅清新咖嘛店☕️ 🇻🇳➖➖➖➖➖大家行尖沙咀有多一個選擇啦‼️呢間今年年頭先新開嘅Cafe主打越南主食同埋法式甜品 充滿越法風情✨ 而且室內嘅裝潢都非常清新 啱晒大家嚟打卡📸🥰美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️~⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 招牌火車頭牛肉粉 Pho with Signature Assorted $92湯底清甜 而且有淡淡的牛肉香味🤤 碗內嘅配菜亦都非常之多 有蘿蔔 牛柏葉 牛丸 牛𦟌 越南河必備嘅生牛肉🇻🇳🐄 配菜非常豐富🤫 重點係佢嘅牛腒同埋生牛肉係非常出色 食落好淋唔油膩 飲啖湯再加上河粉配搭簡直係完美🤤 對比起市面其他嘅越南牛河 感覺呢個都算大份夾抵食 值得一試😤👍🏻🔸 流心芝士蝦多士 Molten Cheese and Prawn Toast $70雖然非常邪惡 但呢個蝦多士都非常出色😈 本身多士都非常脆 而且芝士味都濃郁 食落去又有啲粟米粒增加下口感層次😌 唯一要挑剔嘅係佢嘅芝士味有點

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️~⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

雖然非常邪惡 但呢個蝦多士都非常出色😈 本身多士都非常脆 而且芝士味都濃郁 食落去又有啲粟米粒增加下口感層次😌 唯一要挑剔嘅係佢嘅芝士味有點過分濃郁 可能有少少喧賓奪主🙈 而且食兩份嘅話就會有啲漏🤣 不過整體都幾正 值得一試嘅👍🏻

☕️ Cold Brew Lemonade $48 / Kyoto Uiji Match Latte (Iced) $56
Lemonade 嘅cold brew都真係第一次試😛 一開頭飲落嘅感覺都幾特別 咖啡味加上酸酸地嘅檸檬味 都有啲意外驚喜感覺都幾清新😙 不過去到後尾 就略嫌覺得檸檬味有點過重 蓋過咗本身咖啡嘅味道🙈 小編本身鍾意咖啡味重啲嘅 但係如果大家係唔鍾意飲太濃烈咖啡味嘅話 呢個絕對係可以一試嘅選擇😆👍🏻

💰Total: $358

✅ 食物嘅質素唔錯😋👍🏻 店員嘅服務態度亦都非常唔錯 值得推薦比大家嚟試吓!!

❌ 要挑剔嘅話就係佢食物整體都唔夠熱🙈 如果可以再熱啲 或者會更加好🧐 另外其實店內某啲座位嘅位置都係非常逼夾🤢 如果咁啱唔好彩 坐咗去店內比較入嘅位會感覺較迫🤦🏻‍♀️ 呢個就扣咗少少分

💡溫馨提示💡雖然呢間舖頭新開姐但係都有唔少人排隊😎 由於佢冇得book位嘅關係 大家可能都要預返時間去排隊啦!仲有提提大家買嘢食嘅話係要自己出去counter order 㗎🙆🏻‍♀️
2021-02-19 119 瀏覽
慕名而來,冇錯在交友網上邊看到不只是食物更有裝修、都吸入眼睛之內,決定找一個早早的中午來試一試。。。店裏店外的裝修風格都完全感覺唔到越式風味,換來的是一個清新風, 自己就覺得裝修就像食物擺盆一樣會令人未食先來吸引~店裏位置不多有一半都供應給廚房與水吧位置,安排位置之後職員會告訴你先在收銀處付錢點選食物~上場的「生熟牛肉粉HK$84. 」湯底清澈而不俗,一片超大而肥美的《生熟牛肉》完全沒有根亦沒有渣、入口軟棉,肉味不算太過突出、但口感真心是不錯的,吃畢一半才發現有一 件牛展,牛展也是烹煮得非常非常之稔,河粉入口滑身,整碗生熟牛肉粉我都覺得配合得唔錯~「Morning Viet 」HK$45.聽店員說是以越南咖啡加上煉奶製作而成的凍咖啡,面頭加入一條肉桂,煉奶沉底關係所以一定要用肉桂枝攪拌,攪拌後的咖啡不似一般越南店滴漏咖啡甜,不過對於自己而言這杯特色咖啡味道上沒有太大驚喜,理應屬於咖啡豆而言~沒有常行的服務(要自行安排落單),理所當然亦沒有加入、感覺上亦都好似荷包負擔輕一點,賣單方面HK$129.個人覺得尚可接受。

2021-02-18 76 瀏覽
⿻⿻ 𝘈𝘯𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘖𝘯𝘦𓏲𓏱𓏭𓏭香港地唔少越南菜餐廳 但係越南cafe真係好少見 (o・∇︎・o)!今次去呢間尖沙咀新開嘅Another one 係Viet Cafe 成間鋪頭色調好pastel 連外賣杯都係好靚嘅顏色𓍢墻上嘅陶瓷擺設 店中心嘅檸檬樹 藤同木凳 門口嘅menu設計都好有心思 有種越式風情入面有啲迫 不過都有幾靚嘅打卡位主食有pho同法包 試咗香茅燒雞法式三文治 配菜有番薯條 大大份幾抵食 甜品係聖安娜泡芙 擺盤好靚 香甜嘅奶油擺上酥脆嘅餅底 仲有啲熱情果醬裝飾 最好食係啲焦糖泡芙仔~佢地嘅特飲morning viet係肉桂煉奶咖啡 肉桂味好香 咖啡冇平時嘅越南咖啡咁苦 煉奶沉咗係底 要撈勻飲唔係最後會好甜( ´◡͐︎`) 𓏲𓏱𓏭𓏭Lemongrass Grilled Chicken Baguette $68Saint Honoré $56Morning Viet $45Dirty $45
⿻⿻
𝘈𝘯𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘖𝘯𝘦
𓏲𓏱𓏭𓏭

入面有啲迫 不過都有幾靚嘅打卡位

𓏲𓏱𓏭𓏭
Saint Honoré $56
Morning Viet $45
Dirty $45
今日是新手暨情人情。許多食肆仍未正常營業,而其他人氣餐廳又一早訂滿,今次encore 吃簡單的越式午餐。平曰這間店要排長龍,或許今曰比較特別,沒有人龍。餐廳的牆壁是奶茶色,有著不少綠色植物點綴,加上柔和燈光,感覺時尚又舒適。生熟牛肉粉$82Pho with raw and cooked beef這生熟牛肉粉已經是第二次點,水準依然的好。半熟生牛肉大大片,咬下去又嫩又滑,完全沒有肥膏,也沒有筋;熟牛肉即是牛𦟌,有三片厚切,口感不錯,而且肉質軟腍,吃到滿滿肉味和骨膠原。最正是蘿白,超級腍,無渣,味道清甜。雖然湯底未有安南的好,但配料實在不錯,湯粉滑溜,超級飽!火車頭湯粉$92Pho with signature assorted這火車頭湯粉的配料超級足。牛𦟌軟腍帶肉味;牛丸口感彈牙又有少少肉汁,幾ok;牛栢葉爽口,唔會咬唔開;生牛肉鮮美軟腍,加埋軟腍蘿白,和湯粉,連大食積也吃到飽飽,性價比幾好。Passion fruit and peach tea$49熱情果冰桃茶真好喝。桃茶入口冰涼,有著熱情果的酸、蜜桃的清香,味道甜甜酸酸的,十分清爽解渴。Kyoto hojicha latte $52

平曰這間店要排長龍,或許今曰比較特別,沒有人龍。

餐廳的牆壁是奶茶色,
有著不少綠色植物點綴,加上柔和燈光,
感覺時尚又舒適。

生熟牛肉粉$82
Pho with raw and cooked beef

火車頭湯粉$92
Pho with signature assorted

熱情果冰桃茶真好喝。桃茶入口冰涼,
有著熱情果的酸、蜜桃的清香,味道甜甜酸酸的,十分清爽解渴。

Kyoto hojicha latte $52

這焙茶latte的拉花很美!焙茶泡沫豐厚,口感幼滑,有著超濃郁嘅焙茶風味,
沒有甜味,就是甘口、微微帶苦的茶香,略帶回甘,奶味不重,是成年人的口味

Blueberry yoghurt tart $56

這藍莓芝士撻真不錯。造型可愛,
芝士撻口感creamy, 曲奇撻底脆香,中間夾有藍莓醬,
既有濃厚的芝士味,又有酸的藍莓醬點綴,沒有咁膩口,份量小小,剛剛好。

看到鄰座的烤包十分吸引,有好幾枱都有點,下次要試試越式三文治。
2021-02-14
午餐
2021-02-13 112 瀏覽
看到有網上分享Another One餐廳, 被它的Instagram風格的裝潢吸引到,所以週末相約好友一同過來尖沙咀試一試!最近尖沙咀人流非常多,加上可以打卡的餐廳多數都會引來長長的人龍,所以不到中午12:30我已經到達餐廳,最後大概等了35至40分鐘才能入座!我們分別點了生熟牛肉河、法式蝦多士、炸番薯條以及雞翼!每一個餐點都挺好吃的,特別推介法式蝦多士,芝士分量十足可以拉絲;配菜更配有蝦片以及牛油果醬,香脆可口!另外值得推介的是小食,蕃薯條用了紅椒配料,喜歡吃辣的朋友一定要點,再在上面加一點青檸汁中和辣味。想到過一個越式風情下午可點一杯dirty coffee啊!
2021-02-06
40 分鐘 (堂食)