2020-11-12 65 瀏覽
近期大熱有「北角後花園」之稱嘅ABCX,好近北角站,位置喺後巷,比較隱蔽🙈 Cafe門口有好多植物,滿有大自然氣息,另有長櫈,方便大家一邊等位一邊打卡😛🍰巴斯克藍莓芝士蛋糕($58)賣相已經好吸引😍 蛋糕表面焗得焦香,cream cheese好軟好滑,淡淡嘅芝士香🧀 味道酸酸甜甜又唔會太膩🥰蛋糕仲有分層,上層係原味,中層係藍莓芝士,最底再有牛油餅底,一件cake就睇得出好花心思😋😋Match Latte($48)正常發揮,有綠茶淡淡茶香,唔係好假好甜嗰種,比較淡口,可能蛋糕真係太出色,飲品就相對冇咁突出🤣🤣今次好好彩唔洗等位,但建議要預返少少時間等位,聽講lunch/ tea都好full🙈 不過cafe都算大,又有室外位,都容易有位。Cafe 近門位置有一大幅落地玻璃,日光下嘆返件cake都幾chill🏖———————————————————————

🍰巴斯克藍莓芝士蛋糕($58)

Match Latte($48)

———————————————————————
下午茶
2020-11-09 125 瀏覽
呢間cafe近排都幾紅吓🔥 皆因佢空外同室內都有唔同嘅打卡位😍 啱晒港女去打卡🥰而身為港女最佳模範嘅講唔停梗係都唔執輸🤓 搵咗個平日去打咔卡 食吓野啦😝點知撞正傾盆大雨🥺所以都冇乜點樣影相😭北海道扇貝野菌糙米飯 黑松露乳酪醬 $98呢個食落好似炒飯🤣配料有Nuts 石榴粒 生菜同埋野菌🥬 加埋本身偏硬嘅糙米飯👅 成個飯嘅口感真係極之豐富😝扇貝亦都煎得啱啱好 肉質好嫩👍🏻 不過overall味道就普普通通😬 由於黑松露乳酪醬只係放咗喺擺盤個到 並冇落到去個飯一齊整🤔所以食落黑松露味偏淡🙈Tiramisu 千層蛋糕 $56呢個好驚喜!😍 佢應該係講唔停暫時食過最多層嘅千層蛋糕!!!🤩蛋糕嘅餅皮真係做到好薄好薄 而且cream都好滑😋 一定要嗌!❤️Latte $45講唔停覺得都係偏酸😔所以唔係好鍾意😢整體黎講 講唔停覺得呢度嘅食物質素比好多打卡cafe好😆尤其是係個蛋糕 真係一定要試!!!!😚提提大家 如果要黎嘅話 記住打黎book定坐個打卡位呀🙆🏻‍♀️ 因為室內幾本上得一張枱係可以打卡🙈 如果唔book定嘅話 會長期俾人坐咗就冇得影㗎啦🥺

北海道扇貝野菌糙米飯 黑松露乳酪醬 $98

Tiramisu 千層蛋糕 $56

Latte $45
講唔停覺得都係偏酸😔所以唔係好鍾意😢

2020-11-08 116 瀏覽
最近北角呢條短短嘅食街進駐咗一間充滿大自然氣息既cafe,無論室外室內都有好多植物,仲有好多好有特色既傢俬,無論咩角落都可適合打卡,新開無耐,呢日就算係平日下午都吸引唔少人專程過嚟,就算bff一齊嚟抑或自己一個嚟chill下都有,如果weekend嚟記得要book定位先呀,我第一次嚟walk in就摸門釘lu。Blueberry Basque Cheesecake好好食既cheesecake,第一次食近排好hit嘅basque cheesecake,呢款係變奏版,crossover basque cheesecake同經典既blueberry cheesecake,個樣望落好似平時既cheesecake咁,只係邊邊位有焦,不過食落就知同平時好唔同,質地係輕盈好多,保留到cream cheese既濃香之餘口感輕身好多,食足一整件都唔會太漏,而且佢下面有薄薄一層mix咗藍莓蓉嘅cream cheese,令整體食落多咗一份酸甜,而且餅底做得夠厚身同鬆化,牛油味香,如果有睇我之前關於四季酒店cheesecake既review,個個對於我嚟講就太漏喇,呢個就好好多!Matcha latte呢個m

Blueberry Basque Cheesecake

Matcha latte
呢個matcha latte連盛載既鐵碟都好有特色,之前睇過有review話奶味太重,不過呢日我就好滿意,抹茶味好濃,抹茶既甘苦味好出。

人均消費:$100
推介指數(10分為滿分):9分
2020-09-09
  • Blueberry  Basque  Burnt  Cheesecake
  • Matcha  Latte
2020-11-08 73 瀏覽
文青去到邊都要做返個似樣既文青黎到北角都要搵間cafe坐下既無做資料搜集之下無意中係openrice發現呢間cafe見到門口植物滿滿的樣子就覺得開心剩係門口都有排你影🤪同朋友坐在窗邊的一角,聊天很chill呢店員以講英文為主由於唔係好識飲咖啡,叫左杯fruit tea crush飲,嗯.....甜甜地,但無想像中既咁有果味....無咩特別,又唔係話難飲咁由於早餐吃太飽,黎到都係叫左個千層tiramisu 同埋 巴斯克藍莓芝士蛋糕千層tiramisu剩係睇個樣都覺得佢勁,層數非常多,皮厚薄適中,食落都幾有層次,淡淡咖啡香深烤既藍莓芝士蛋糕都幾特別,蛋糕都幾滑,有深焙的藍莓味道,底層既芝士更混有藍莓味,好香,好特別,幾正呢到食蛋糕都唔錯,食環境都好一流😇黎到北角真係要黎坐下,感受一下美食和植物的美

文青去到邊都要做返個似樣既文青
黎到北角都要搵間cafe坐下既
無做資料搜集之下
無意中係openrice發現呢間cafe
見到門口植物滿滿的樣子就覺得開心
剩係門口都有排你影🤪
同朋友坐在窗邊的一角,聊天很chill呢
店員以講英文為主
呢到食蛋糕都唔錯,食環境都好一流😇
黎到北角真係要黎坐下,感受一下美食和植物的美
2020-11-02 177 瀏覽
星期一,如常的假期,本來諗住去長洲玩一日,但女朋友臨時有工作,所以就改咗期,約咗佢之前有留意嘅Artistry Brewing Company食午餐,舖頭位置北角地鐵站B4出口附近小巷,本身嗰度都好多嘢食,但估唔到小巷能隱藏咗咁多舖頭,舖頭位於巷尾, 可能人流唔係好多,所以冇乜客人,一入去店員已經立刻量體溫,安排座位,店舖有一種異國風情嘅感覺,完全唔似係香港,店員大多數都唔係香港人,可能未必識廣東話,但係只要基本嘅英文,已經可以溝通到,入面嘅餐牌係有中英對照,所以都唔需要擔心,我哋兩個人就點左白酒煮青口配法包,北海道扇貝野菌糙米飯,一杯熱嘅果茶,一杯熱黑啡,糙米飯好特別,裏面會有啲堅果,有啲石榴,份量唔係好大,我諗係屬於輕食,最特別留意嘅就係個白酒煮青口,佢個份量好多唔會得幾隻,味道好好,好值得推薦,薯條夠熱,呢個我諗係呢度必定要食嘅,果茶有一種似飲洛神花茶嘅感覺,咖啡偏酸個人就一般般,但唔係唔好飲,如果你哋經過嗰頭,不妨行入少巷,可能會有意想不到嘅驚喜,裏面嘅環境,有食物,樓面都感覺好有禮,喺北角來講佢嘅價錢會偏向中上,但係值得你試一下,放鬆吓,完
白酒煮青口
2020-11-02
白酒煮青口
  • 白酒煮青口配法包薯條
2020-10-20 408 瀏覽
食好西💖一心諗住嚟食carrot cake ,但係太受歡迎竟然賣晒,真係有啲失望😫但係環境真係好靚,森林系,好多綠色嘅植物,有去緊旅行嘅感覺,打卡一流!食物方面,點咗西冷牛扒配薯條,肉質Juicy,又夠林, 食完一舊又一舊停唔倒口仲叫咗個清清地嘅素食意大利飯,健康之選海鮮意大利粉,海鮮都幾鮮,清清地,濃d就好啦#森林系咖啡店 #田園風味
食好西💖

仲叫咗個清清地嘅素食意大利飯,健康之選

海鮮意大利粉,海鮮都幾鮮,清清地,濃d就好啦

#森林系咖啡店 #田園風味
2020-10-20 379 瀏覽
工作性質關係,能夠遙距工作。找到了離家十五分鐘路程的這間咖啡店坐一個早上,平日(星期二)的早上沒什麼客人,男侍應亦沒有像其他食評所提及到的無禮。咖啡店有插座位是加分位,雖然不多,要問。點了Italian Parma Ham Salad Toasties ($98) ,多士非常脆,擺碟很打卡able,toppings也頗豐富。Latte (早餐+$28) 用上double espresso shot,很對我對咖啡因的追求咖啡有點花香,牛奶像澳洲奶(我也不太肯定,平常愛喝明治奶),整體不錯使用網絡的注意事項:我坐在比較入的位置,電話訊號接收不太良好(沒有用貴台,只得一格訊號),然而他們提供的WiFi滿格也不穩定,除了第一下連接能登入電腦電郵,往後一兩個小時都上不了任何網站因此雖然環境很適合靜靜地工作,這天也只能呷呷咖啡過日晨。此外,咖啡店內桌椅比較擁擠,可以想像週末的時候會比較熱鬧。冷氣頗大,怕冷的話可帶備一件外套。順帶一提,洗手間很寬敞乾淨,這個對咖啡店的客人來說也很重要!

咖啡店有插座位是加分位,雖然不多,要問。

Italian  Parma  Ham  Salad  Toasties

Latte

因此雖然環境很適合靜靜地工作,這天也只能呷呷咖啡過日晨。

此外,咖啡店內桌椅比較擁擠,可以想像週末的時候會比較熱鬧。

冷氣頗大,怕冷的話可帶備一件外套。

2020-10-20
$139 (早餐)
Latte
2020-10-18 344 瀏覽
原本以為見到零星食評話服務差,都不以為意,照去。本想輕鬆過一個週日下午,食件蛋糕飲杯咖啡,都真系貼錢買爛受。落單叫左好多次,無人理,其實都無所謂,但中途突然出面人多,就叫我轉位,原本個位已經系門口隔離,點知仲要我搬去一個更差既位,個位細之餘,仲要烏低個人食野...跟住我問 ”why?", 個waiter突然走開左,無再叫我轉位,擺明出師無名,見出面多客就想將我周圍調。。。然後等左件蛋糕成15分鐘,我心想,你地想快d翻桌,不如早d比件蛋糕我啦。。。見其他台客,食完比人催埋單,埋完單比人催走,影多2張相都比人催左2次最後10分鐘ko左件蛋糕就閃,然後,waiter極速幫你埋單。食物素質:點了tiramisu千層蛋糕,千層蛋糕做到好多層,每一層夠薄,layer by layer,口感唔錯,但作為一個tiramisu 口味的千層,的確有點失望,沒有tiramisu要有既原素,咖啡味極唔突出,如果改名做原味蛋糕應該不錯。呢個裝修,格局既一間 IG-able 既cafe,卻是茶記水平既用餐體驗,個人黎講會prefer 其他選擇。
原本以為見到零星食評話服務差,都不以為意,照去。

食物素質:

2020-10-17 205 瀏覽
A little oasis in the middle of this concrete city 🏝 // Love their cakes 🎂 The carrot cake was super moist & had a strong flavor of cinnamon 🥕 It wasn’t too sweet but had a slightly nutty taste to it 😋 The Basque blueberry cheesecake on the other hand was creamy & dense with a crunchy & buttery biscuit base 🍰 // Not much of a fan of their mains though 🙈 There was a generous amount of crab meat in the LINGUINE AI FRUTTI DI MARE 🍝 But the pasta was so dry there was barely any taste of chili or garlic or lemon 🌶🧄🍋 // The anchovy quinoa salad was okay 🥗 It was quite refreshing & the roasted hazelnuts added some smoky & nutty aroma but the smell of anchovy was a bit too strong 🐟 some ppl might like it but I’d rather tone it down🙈 // One thing I really appreciated was that when we asked for extra plates they actually gave us plates that have been warmed & that was really considerate 💗
—————————————————————————
FOLLOW @foodie_queen_hk & LIKE for more amazing food reviews from around the world 💖
—————————————————————————
2020-10-16 181 瀏覽
超級有特色的咖啡店☕️ 超多好美的花花草草,有進入森林的感覺🦖食物質素不差,帶子炒飯挺入味,帶子新鮮可是略鹹,份量中等,挺開胃☺️ tiramisu是一個千層蛋糕,一層層薄薄的layer,吃下去不會過甜,口感不錯,如果再冷凍一陣子吃會更好🥰.✅溫馨提示:cafe可以提前預約,也可以要求dessert plate,不過幾次經驗也是有錯漏,例如上錯蛋糕,忘記寫字or寫錯字😌所以記得double再double confirm(我已經triple confirm🤣)
2020-10-05 512 瀏覽
                            📍 Artistry Brewing Company9月份好忙碌,又有生日飯又有anniversary又有中秋月餅要介紹。唔好以為leighleigh冇去到cafe hopping。係bday week個陣同左閨蜜去左北角一間世外桃源cafe黎chill返個saturday afternoon➖➖📌 提拉米蘇千層蛋糕 Tiramisu millie crepe cake $65生日又食左A1 bakery既tiramisu千層蛋糕。呢個蛋糕好食十倍,應該係leighleigh食過最薄嘅千層蛋糕,有成38層!每一個分層嘅餅皮厚薄,奶油份量都好適中平均。蛋糕有咖啡同mascarpone cheese嘅香氣。如果可以酒味再濃啲就Perfect➖➖ 📌Latte $40使用的是 single origin 咖啡豆,味道偏fruity,拉花ok靚,奶泡打得香滑。Doubleshot得黎,又唔會太苦澀,都ok。但leighleigh還是偏愛nutty的。➖➖ 📌Matcha latte $50抹茶既香濃配埋香滑既牛奶,一向都係leighlei

📍 Artistry Brewing Company

📌Latte $40
📌Matcha latte $50
抹茶既香濃配埋香滑既牛奶,一向都係leighleigh既favorite。可惜抹茶味偏淡,沒有回甘嘅味道。如果抹茶味再濃上5分就完美了。

地址: 北角錦屏街43A號東發大廈地舖

推介指數👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2020-10-03 529 瀏覽
呢間Cafe一直係我地既收藏list裡面,不過會今日去,卻純屬意外😹佢係舊區巷尾,自成一角,一個小清新角落。處處都係打卡位。老實講, 專登過海黎呢度只係為咗打卡,順便食個lunch😹😹冇book位既情況下,walkin都唔使等,我哋坐咗喺一個小角落我地order左兩個lunch set,Set F:咖喱羊肉配印度香米我見在場嘅侍應都係東南亞人,落單要用英文,應該咖喱都會好地道,諗住試一試。羊肉唔係特別show加埋d香料都幾幾香,但係食唔慣咁乾身嘅飯。總體都OK。Set G:北海道扇貝配野菌糙米口味偏淡,唔知點解我食到淡淡嘅煙熏味。最大亮點係第一次食紅石榴撈飯,我同朋友都覺得幾fresh幾特別。左:Carrot Cake 雖然叫甘筍蛋糕但係好重嘅杏仁味,感覺就似馬拉糕+五仁月餅😹😹,如果鍾意杏仁味同埋傳統口感嘅應該會好鍾意。右:Burberry Cheese Cake芝士蛋糕永遠最唔容易中伏,呢個藍莓芝士蛋糕味道唔錯值得推介。我喺IG見到人哋推介呢度嘅咖啡,呢次我就冇試到啦。呢次比我嘅感覺食物味道不過不失啦,但呢個價錢可以同朋友影下相打下卡坐低傾吓計,已經算性價比好高。值得一試嘅👍🏻
佢係舊區巷尾,自成一角,一個小清新角落。處處都係打卡位。

我地order左兩個lunch set,

Set F:咖喱羊肉配印度香米

Set G:北海道扇貝配野菌糙米

左:Carrot Cake

右:Burberry Cheese Cake

2020-10-03
1 分鐘 (堂食)
2020-10-02 338 瀏覽
Basque Blueberry Cheesecake 藍莓芝士餅🍰—————Beautifully decorated cafe with a cozy ambience. Perfect for a chill afternoon. Their blueberry cheesecake was delicious! Beautiful layers, smooth in texture with a buttery biscuit base, highly recommend. Do note that they only serve skim and full milk for their drinks and don’t provide lactose-free milk options.環境清幽,坐得非常舒服的咖啡室,很適合一個悠閒的下午。試了他們的藍藍莓士餅,口感軟滑,特別喜歡中間藍色的那層芝士蛋糕,加添了藍莓味,製作亦更需要心思。配上牛油餅底,感覺挺高質,值得推介。😍
—————

位於小巷盡頭的一間小清新Cafe🌿環境佈置好用心,放滿大大小小植物和木傢俬,坐得好舒服,可以喺度放空一個下午😚12點前只有甜品同飲品供應,所以只試了他們的甜點,下次有機會再試正餐🍃咖啡味道唔錯,整體定價偏高。————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣🍵Matcha Latte $48💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣☕️Flat White $45咖啡入口順滑,奶同咖啡比例剛好,味道香醇。💡味道:🌕🌕🌕🌗🌑⁣⁣⁣⁣⁣🍰Carrot cake $56蛋糕質感濕潤,但有點偏甜,紅蘿蔔味可以再出啲。💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣⠀💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀💡服務:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑🌑

Carrot cake

🍵Matcha Latte $48
💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣

☕️Flat White $45
咖啡入口順滑,奶同咖啡比例剛好,味道香醇。
💡味道:🌕🌕🌕🌗🌑⁣⁣⁣⁣⁣
Carrot cake

🍰Carrot cake $56
蛋糕質感濕潤,但有點偏甜,紅蘿蔔味可以再出啲。
💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣⠀

💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀
💡服務:🌕🌕🌕🌑🌑
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
2020-09-27 253 瀏覽
超中意食carrot cake成日都稔🥕🍰點解可以無草青味🤣食落質感比起海綿蛋糕紮實 味道香甜得黎又帶有忌廉芝士既微酸而且加左核桃粒口感更加豐富飲品方面就真係質素好差Matcha latte完全係勁淡奶味同茶味都欠缺🤦🏻‍♂️食物雖好但服務態度真係麻麻嗌俾杯水都俾店員黑口黑面🤦🏻‍♂️而且會催落單同催埋單一食完就收走哂你啲野想趕你走甘同坐位之間都迫迫地 無乜空間感但店外環境好岩打卡 好多影相位🤪
超中意食carrot cake
成日都稔🥕🍰點解可以無草青味🤣