2024-11-11 0 瀏覽
蔬菜素食雜錦配椰菜花飯素食者一定要試吓呢個 佢入面有泡菜 牛蒡 沙律菜 水果 菠菜玉子燒 同埋各款烤蔬菜🥕營養配搭均衡之餘 唔會好油膩 椰菜花飯食落爽口 增添一份飽腹感👍🏻海膽手工墨魚汁意粉意粉食落彈牙 調味啱啱好 唔會好鹹 好掛汁入面仲有煙肉🥓三文魚籽同海膽 口感幾豐富✅ 略嫌海膽有少少腥😕 不過整體食落唔油膩 值得一試❤️Sugared Lemon Zest 呢杯幾適合新手飲 酒味唔太重 加入咗少少蜜糖中和返酸度 整體味道清新Sangria (glass)呢杯可以揀紅酒或者白酒 今次我就揀咗紅酒🍷整體飲落甜甜地 加入咗檸檬汁同橙汁 仲有唔同嘅時令水果 果香十足 女仔飲一定會好鍾意❤️偷偷地同大家講‼️叫佢哋嘅DINNER SET酒類可以減$20 佢哋嘅COCKTAIL都係經過特製✅容易入口 選擇都幾豐富超級值得大家去試吓✨
蔬菜素食雜錦配椰菜花飯

海膽手工墨魚汁意粉

Sugared Lemon Zest

Sangria (glass)

偷偷地同大家講‼️
叫佢哋嘅DINNER SET酒類可以減$20
佢哋嘅COCKTAIL都係經過特製✅
容易入口 選擇都幾豐富
超級值得大家去試吓✨
人生無常,今日唔知聽日事,假如聽日黑白無常就要帶走我,究竟我個刻會諗緊D咩,不過無論點都好,日子都係要過,至少生活如常,working as usual, playing as usual and eating as usual! 呢間中環極高性價比既「As Usual Cafe」已成我心目中既No.1!👇🏻📌Dinner Combo - $198/Head▪️ Soup - ▫️「南瓜湯」同平時飲既唔同,聽Staff講先將南瓜先焗再blend,唔洗落cream,一樣做到入口好似Purée咁滑溜,南瓜味道濃郁,唔會太甜,好好飲。▪️ Snack - ▫️「蜜糖香烤雞翼」面頭有D芝麻,烤得外脆內嫩。▫️「水牛城雞翼」醬汁調味岩岩好,肉質嫩滑,好食。▪️ Pasta -▫️「海膽卡邦尼手工墨魚汁意粉」面頭一大舊海膽,海膽控一定會愛上,而意粉吸收哂用海膽煮成既醬汁,加上三文魚籽、煙肉,完全搵唔到位挑剔;而意粉由於係自家手工製,加上墨魚汁,極有咬口,絕對拍得住意大利最正宗果種口感,誠意之作!▪️ Risotto -▫️「八爪魚番紅花海鮮燉飯」面頭八爪魚份量十足,食落口感煙煙韌韌,夠哂彈牙,個Sauce配合得好,
人生無常,今日唔知聽日事,假如聽日黑白無常就要帶走我,
究竟我個刻會諗緊D咩,不過無論點都好,日子都係要過,
📌Dinner Combo - $198/Head
▪️ Soup -
▪️ Snack -
▫️「蜜糖香烤雞翼」面頭有D芝麻,烤得外脆內嫩。
蜜糖香烤雞翼
▫️「水牛城雞翼」醬汁調味岩岩好,肉質嫩滑,好食。
▪️ Pasta -
▫️「海膽卡邦尼手工墨魚汁意粉」面頭一大舊海膽海膽控一定會愛上,
而意粉吸收哂用海膽煮成既醬汁,加上三文魚籽煙肉,完全搵唔到位挑剔;
八爪魚番紅花海鮮燉飯
意粉由於係自家手工製,加上墨魚汁,極有咬口,
絕對拍得住意大利最正宗果種口感,誠意之作!
▪️ Risotto -
▫️「八爪魚番紅花海鮮燉飯」面頭八爪魚份量十足,
Tiramisu
食落口感煙煙韌韌,夠哂彈牙,個Sauce配合得好,做到開胃又惹味;
risotto極度入味,值得一試!
▪️ Drink -
▫️「Espresso Tonic」本地炒豆師用上盧旺達
伊索比亞兩個地區blend豆,口感清爽,唔錯。
Espresso Tonic
▫️「Mixed Berry Lemon Soda」味道有果香之餘
唔會調得太甜,女士們一秒愛上。
Mixed Berry Lemon Soda
▪️ Add on - (+40)
▫️「Tiramisu」呢個一定要試,事關order果刻,
面頭既手指餅會浸落咖啡到,而且調味全部homemade過,
海膽卡邦尼手工墨魚汁意粉
無論咖啡既香味、酒香cream都係做到黃金比例,
絕對係打贏市面上90% Tiramisu。
2024-10-29
15 分鐘 (堂食)
蜜糖香烤雞翼
Espresso Tonic
Mixed Berry Lemon Soda
2024-08-23 931 瀏覽
性價比高嘅Cafe😝 早排有friend 番左黎香港,一班人gathering,朋友suggest依間café. 難得係中環食到間價錢唔算貴,食物有質素,性價比高嘅cafe😍 🌟特別推薦虎蝦蝦油闊條麵 🍝,用左蝦油做個汁,好濃郁,個麵仲要有咬口,幾好食!😍😍 🌟另外,佢地嘅蛋糕每日都數同款!!😍😍 巴斯克蛋糕超高水準!!我哋個日食嘅係開心果巴斯克芝士蛋糕 ,中間係有麻糬餡,食。 落好creamy,層次感豐富,但又唔覺得溜!🧀 🍰個日仲聽到有焙茶熱情果蛋糕,都好吸引啊!😍😍 可再戰😝😝 🌟1️⃣𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡𝙡𝙚 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙊𝙞𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 🦐🍝 香煎虎蝦蝦油闊條麵 🌟2️⃣𝙎𝙦𝙪𝙞𝙙 𝙄𝙣𝙠 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙧𝙚𝙡𝙡𝙞 𝘼𝙜𝙡𝙞𝙤 𝙚 𝙤𝙡𝙞𝙤𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥 🦑🧄 香煎帶子蒜油墨魚汁意粉🌟3️⃣𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 𝙆𝙖𝙣𝙞𝙢𝙞𝙨𝙤 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙖𝙧𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 🦀 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯4️⃣𝘽𝙪𝙛𝙛𝙖𝙡𝙤 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 𝟰𝙥𝙘𝙨 水牛城雞翼 4隻5️⃣𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙢𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 𝟰𝙥𝙘𝙨 🍯蜜糖芥末雞翼 4隻6️⃣𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝘽𝘽𝙌 𝙋𝙤
食到間價錢唔算貴,食物有質素,性價比高嘅cafe😍

個日仲聽到有焙茶熱情果蛋糕,都好吸引啊!😍😍 可再戰😝😝

4️⃣𝘽𝙪𝙛𝙛𝙖𝙡𝙤 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 𝟰𝙥𝙘𝙨
水牛城雞翼 4隻

蜜糖芥末雞翼 4隻

6️⃣𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝘽𝘽𝙌 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝘾𝙝𝙞𝙥𝙨 🍯🍟
蜜糖BBQ炸薯條

7️⃣𝙃𝙖𝙡𝙛 𝘽𝘽𝙌 𝙐𝙎𝘼 𝙍𝙞𝙗𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝘾𝙝𝙞𝙥𝙨
半份燒烤醬美國豬仔骨 配薯條

🌟8️⃣𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 🧀🍰

9️⃣ 𝙀𝙡𝙙𝙚𝙧𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙇𝙞𝙢𝙚 𝙎𝙤𝙙𝙖🍹
蜜糖芥末雞翼
Elderflower  Lime  Soda
蜜糖芥末雞翼
  • 巴斯克芝士蛋糕
2024-08-07 978 瀏覽
🍚As usual cafe同一位好朋友慶祝生日喺中環揀咗間幾有特式既餐廳食飯~木系既設計加上小盆栽令人感覺慢活又寫意🍚周打海鮮湯好足料!有蝦 蜆肉 珍珠帶子味道濃郁 💯🍚西班牙黑毛豬腩仔擺盤靚好適合打卡👍🏻豬腩仔肥瘦度👌🏻豬皮燒得好脆口😋🍚和風烤野菜沙律露筍鮮甜蔬菜好新鮮朋友同我都覺得幾開胃~🍚香煎虎蝦蝦油闊條麵有驚喜!虎蝦爽口彈牙加上蝦油既闊條麵好掛汁😋夠獨特👍🍚八爪魚番紅花海鮮燉飯原條但八爪魚似乎過熟味道一般番紅花既花香撈埋飯唔錯🍚As usual cafe中環威靈頓街97號2樓D室威利大廈#中環 #soho #蘇豪 #闊條麵 #虎蝦 #八爪魚 #黑毛豬 #西班牙黑毛豬#番紅花#威靈頓街 #asusualcafe#foodie #hkfoodie #hkcafe #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #打卡#foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚As usual cafe
同一位好朋友慶祝生日
喺中環揀咗間幾有特式既餐廳食飯~
木系既設計加上小盆栽

豬皮燒得好脆口😋

🍚和風烤野菜沙律
露筍鮮甜
蔬菜好新鮮
朋友同我都覺得幾開胃~

🍚香煎虎蝦蝦油闊條麵

中環威靈頓街97號2樓D室威利大廈

#番紅花
#威靈頓街 #asusualcafe
2024-06-27 789 瀏覽
AllDayBreakfast性價比低野飲不錯小食正常發揮,賣相不錯All day breakfast 以咁嘅價錢,份量偏少。賣相不錯,熱度良好。格餅似返熱,口感還好沙律菜正常牛油果不錯茄汁豆罐頭野,唔駛講菇 正常薯波正常整體如果多條靚腸&酸種麵包呢個價錢就不錯水牛雞翼正常,辣度適中蔬菜餅好似得綠豆同薯蓉,本身仲諗住會有啲椰菜之類,味道正常Pineapple mint soda少冰少甜後不錯,有好多mint leaf應該係pineapple syrupsHot mocha 啡嘅味道幾特別,好似重重地nutty味,朱古力味唔算太重,微微。
AllDayBreakfast性價比低

野飲不錯

小食正常發揮,賣相不錯

All day breakfast 以咁嘅價錢,份量偏少。
賣相不錯,熱度良好。
格餅似返熱,口感還好
沙律菜正常
牛油果不錯
茄汁豆罐頭野,唔駛講
菇 正常
薯波正常
整體如果多條靚腸&酸種麵包呢個價錢就不錯

水牛雞翼
正常,辣度適中

蔬菜餅
好似得綠豆同薯蓉,本身仲諗住會有啲椰菜之類,味道正常

Pineapple mint soda
少冰少甜後不錯,有好多mint leaf
應該係pineapple syrups

Hot mocha
2024-03-02 1337 瀏覽
Liege waffle 和意粉質素不錯,有咸或甜的選擇,適合不同喜好,給個讚👍。今次点了咸的Waffle,下次要嘗試甜的。在香港很少店舖賣Leige Waffle ,要多多支持賣Leige Waffle 的店舖。我和店家反映,她們的咖啡豆苦味太重,我喝不了,真可惜。希望店家能選擇味道較容易接受的咖啡豆。

星期六去咗中環做運動,一場嚟到當然要食返個brunch先走啦,今次嚟到呢間位於2樓嘅樓上Cafe,嘢食絕對有質素,星期六晏晝亦都唔算特別full,可以慢慢好超咁食返個late lunch~ Spaghetti Guanciale Carbonara 🍝呢個carbonara好好食!蛋汁好濃郁而Guanciale亦煎香過,食落滿滿嘅油脂感喺口中爆發,而且仲帶點鹹香,超滿足,而且carbonara嚟講唔算偏重口味,唔會食到咁膩😲 Egg Benedict with Liege Waffles + Smoked Salmon 🍳🥚佢哋嘅Hollandaise sauce 調得好好,平時Egg Benedict 通常配麵包食,今次就配佢哋嘅主打嘅waffle一齊食,佢哋嘅waffle 十分鬆軟,而成個組合又鹹又甜,幾得意~唯一就係比較細份,男仔食可能真係會唔夠飽🫣 適逢聖誕節,餐廳都佈置得好靚,喺度靜靜食返個晏真係幾正🫶🏻

適逢聖誕節,餐廳都佈置得好靚,喺度靜靜食返個晏真係幾正🫶🏻
2023-11-15 1044 瀏覽
餐廳:As Usual Cafe地點:中環威靈頓街菜式:西餐餐牌:午市套餐主菜9選1,包餐湯/沙律同飲品。唔收加一。落單用QR code。餐湯係蘑菇湯,我要沙律。沙律係沙律雜菜加車厘茄,洋葱片,仲有羽衣甘藍,加上黑醋調味,甜甜地都唔錯。蜜糖醬炸雞配烈日窩夫 $108 蜜糖醬炸雞一客兩件,炸得皮脆肉嫩,個蜜糖醬甜甜地好味道,面頭撒上少少黑白芝麻粒。烈日窩夫係4小件撒上糖霜既迷你窩夫,口感鬆軟暖暖地上枱,配另上既楓糖漿簡直係甜品!伴有沙律,係同跟餐沙律一樣。質素係可以。跟餐飲品係是日精選鮮果茶,有凍有熱。鮮果茶其實係普通紅茶加兩片橙肉,味道都可以。訂位多過4個人要預先落$200訂,可能因爲最後我無落訂,所以基本上係5個人分四人枱。中環午餐都可以考慮下,價錢唔算太貴。
餐廳:As Usual Cafe
地點:中環威靈頓街
菜式:西餐
蜜糖醬炸雞配烈日窩夫 $108
蜜糖醬炸雞配烈日窩夫

2023-11-15
蜜糖醬炸雞配烈日窩夫
2023-08-23 977 瀏覽
呢間位於中環嘅樓上休閑cafe 日式木系既簡約設計 環境十分舒服 特別係梳化打卡位置 ~近窗邊大玻璃採光度充足 不過呢個位只有一張枱 如果有需要可以提早訂座 📝今次黎食左𝘚𝘦𝘵 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩湯/沙律+主食+特別飲品(半價)๑ 餐湯-南瓜湯飲落入口好順滑 味道偏甜既南瓜味 👍๑ 𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘦𝘯𝘦𝘥𝘪𝘤𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘓𝘪𝘦𝘨𝘦 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴(𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 +$10)同出面食既有少少唔到既係佢地用左窩夫做底 流心蛋加埋煙三文魚仲有菠菜 配搭埋荷蘭醬好夾 好味🤤๑ 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝑰𝒈: 𝒑𝒎𝒎𝟒𝒍𝒂𝒎
呢間位於中環嘅樓上休閑cafe 日式木系既簡約設計
環境十分舒服 特別係梳化打卡位置 ~
近窗邊大玻璃採光度充足 不過呢個位只有一張枱
如果有需要可以提早訂座 📝

今次黎食左𝘚𝘦𝘵 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩

湯/沙律+主食+特別飲品(半價)

๑ 餐湯-南瓜湯
飲落入口好順滑 味道偏甜既南瓜味 👍

๑ 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦

𝑰𝒈: 𝒑𝒎𝒎𝟒𝒍𝒂𝒎
2023-08-16 654 瀏覽
𓌉◯𓇋【 樓上悠閑cafe☕️】前排去開心果市集 順便去中環發掘下有啲咩Cafe未食過去試吓 結果就搵到呢間😆樓上Cafe空間相對地大少少🤏 坐得幾舒服 佈置比較溫馨有家嘅感覺👍▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀香煎虎蝦蝦油闊條麵🌟🌟($168)賣相吾錯 有兩隻彈牙大蝦🍤 蝦頭有膏可以擠出黎撈埋落意粉到食就更加香!意粉份量都唔少 個汁好濃蝦味吾係講笑 好耐冇食過咁出色嘅蝦意粉🥺🥺呢個有驚喜 味道中上 惟獨温度再熱多少少就更好🥲❀Tiramisu ($55)份量偏少🥺幾啖食完 味道幾好吾太甜 但lady fingers太脆 我偏好傳統果款多啲🤣❀Mocha ($45)拉花靚 咖啡質素都幾好❀Hojicha latte 🌟($42)容器好可愛 不過就細杯左少少🤏 焙茶味濃又夠晒熱🔥⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰全部10分為滿分✨ღ味道:8ღ環境:9ღ性價比:8ღ回頭再食機會: 9
𓌉◯𓇋
【 樓上悠閑cafe☕️】

樓上Cafe空間相對地大少少🤏 坐得幾舒服
佈置比較溫馨有家嘅感覺👍

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀香煎虎蝦蝦油闊條麵🌟🌟($168)

❀Tiramisu ($55)

Tiramisu

❀Mocha ($45)
拉花靚 咖啡質素都幾好

❀Hojicha latte 🌟($42)
容器好可愛 不過就細杯左少少🤏 焙茶味濃又夠晒熱🔥

ღ回頭再食機會: 9

午餐
  • 香煎虎蝦蝦油闊條麵
2023-08-11 555 瀏覽
我今天嘗試了他們的weekday set lunch,分別是意式和牛肉醬耳朵粉、香煎虎蝦蝦油闊條麵和八爪魚番紅花海鮮燉飯,飲品有是日精選鮮果茶和Hojicha Latte。以下是我的心得和評價:- 意式和牛肉醬耳朵粉:用耳朵形狀的麵條,配上濃郁的和牛肉醬,還有芝士和沙律菜。這道菜的特色是麵條很有嚼勁,肉醬很香濃還有肉粒,芝士和沙律菜則增加了層次感和清新感。我覺得這道菜做得很不錯,份量剛好足夠女士享用,適合喜歡重口味的人。- 香煎虎蝦蝦油闊條麵:用上了大隻的虎蝦和蝦油,讓闊條麵充滿了海鮮的鮮甜味。虎蝦煎得很香脆,跟闊條麵很配。我覺得這道菜擺盤很用心,也很開胃,份量剛好足夠女士享用,適合喜歡海鮮的人。- 八爪魚番紅花海鮮燉飯:用上了一大條八爪魚,以及番紅花調味,讓飯粒呈現橙黃色。這道菜的八爪魚很新鮮,飯粒很香甜,番紅花則帶有花香味。我覺得這道菜得適合打卡,份量剛好,比麵飽肚一點。- 餐湯南瓜湯:有濃稠而滑順的口感,湯的質感豐富且容易入口,具有微甜和微濃的南瓜味道。- 是日精選鮮果茶:有凍也有熱的版本,裡面有蘋果等水果,熱的甜度剛剛好,凍的比較甜。- Hojicha Latte:焙茶和牛奶製

- Hojicha Latte:焙茶和牛奶製成的拿鐵飲品。外表討好,焙茶和牛奶的配合剛剛好。我覺得這款飲品很適合夏天。
南瓜湯及是日精選鮮果茶
Hojicha Latte(Iced)
意式和牛肉醬耳朵粉
2023-08-11
1K
最近打風加上生病,康復後就是慰勞自己的時間了。📍位置:香港站 E1 出口,由筷子記步行一分鐘就到私人住宅大樓,可乘電梯或上樓梯到二樓。🏠環境:室內裝潢偏向日系,面積不大,裝潢簡潔,四處擺設了盆栽乾花等佈置,加上暖色燈光感覺柔和,有一種家居感覺,有二至四人的木造桌椅或吧台,坐得舒適,而打卡座位正是廚房邊的正方形大窗下的梳發,顯更寫意。🤵🏻服務:QR Code下單,不收取加一。🍽️午市:提供套餐,送餐湯或沙律及餐飲。🥗是日沙律😉用上開胃的黑醋汁,新鮮爽口。🍴香煎🍤虎蝦蝦油闊條麵🍝 $168份量正常,兩隻大件🍤虎蝦經微炸,👍🏻肉質結實爽口又香口,醬汁像是龍蝦汁一類,味道濃郁稠密🤤,十分鹹鮮香☺️,闊條麵掛汁但口感較身,算不上煙韌😌,店員建議先試原味醬汁,再拌生蒜吃,會提升味道層次,的確是😉。🍎鮮果茶🍵 (熱)粒粒蘋果🍎浮上茶面,喝起來滿果味而帶點茶香,一點也不甜,也沒有香精味😚,🥰是真材實料地沖泡,很適合用來解膩消滯。
最近打風加上生病,康復後就是慰勞自己的時間了。

🏠環境:室內裝潢偏向日系,面積不大,裝潢簡潔,
四處擺設了盆栽乾花等佈置,
加上暖色燈光感覺柔和,有一種家居感覺,
有二至四人的木造桌椅或吧台,
坐得舒適,
而打卡座位正是廚房邊的正方形大窗下的梳發,顯更寫意。

🤵🏻服務:QR Code下單,不收取加一。
香煎🍤虎蝦蝦油闊條麵

🍽️午市:提供套餐,送餐湯或沙律及餐飲。

🥗是日沙律
😉用上開胃的黑醋汁,新鮮爽口。

🍴香煎🍤虎蝦蝦油闊條麵🍝 $168
香煎🍤虎蝦蝦油闊條麵

🍎鮮果茶🍵 (熱)
2023-07-19
  • 香煎虎蝦蝦油闊條意粉
1K
2023-07-02 1296 瀏覽
放工約了友人食飯,就腳之下係中環食,友人推介去As Usual Cafe,據聞食物不俗,一於試下,Thanks友人Book定位。餐廳面積不大,裝潢簡潔,小擺設及盆栽的佈置有著小清新之感,暖色燈光感覺柔和,坐得舒適,加上坐正窗邊感覺更寫意。平日的7:00去到,唔太多人。餐牌,都幾多選擇。       Matcha Latte,原價$42,跟餐半價$21,賣相有點和風之感,拉花好靚,清香的抹茶味,甜度適中。餐湯-南瓜湯,口感稠身。蜜糖香烤雞翼4隻,$40,味道香甜,正常水準蔬菜可樂餅薯菠4件,$40,口感外脆香口。香煎虎蝦蝦油闊條麵,$168,兩隻虎蝦大件爽口,醬汁豐富,闊條麵口感煙韌又掛汁,鹹鮮香味道濃郁,美味。蟹肉甲羅燒燉飯,$188,賣相有氣勢,燉飯有咬口,味道濃郁又creamy,配合鮮香味濃的蟹肉及蟹味噌更好味。昭和日式硬布丁,跟餐+$20,口感較紥實,微甜有蛋香。Tiramisu,跟餐+$20,有食用花作點綴賣相精緻,Tiramisu口感軟滑,夾雜意大利手指餅口感酥脆,咖啡味濃厚微微酒味。食物味道不俗,以地區來計價格合理,服務態度幾好,平日之夜比較寧靜,感覺自在,靜靜地食個晚飯同
平日的7:00去到,唔太多人。
餐牌,都幾多選擇。

Matcha Latte,跟餐半價$21
南瓜湯
餐湯-南瓜湯,口感稠身。
蜜糖香烤雞翼4隻
蜜糖香烤雞翼4隻,$40,味道香甜,正常水準
蔬菜可樂餅薯菠4件
蔬菜可樂餅薯菠4件,$40,口感外脆香口。
蟹肉甲羅燒燉飯
昭和日式硬布丁,跟餐+$20
昭和日式硬布丁,跟餐+$20,口感較紥實,微甜有蛋香。
Tiramisu,跟餐+$20

食物味道不俗,以地區來計價格合理,服務態度幾好,平日之夜比較寧靜,感覺自在,靜靜地食個晚飯同友人傾下計感覺Relax。
位於中環的樓上 Cafe有一大道玻璃窗,採光充足,有陽光照入店中,十分舒適。餐廳裝潢偏向日系,座位及桌子都是用木製造,令客人可以在舒適的環境下享受美食~
牛油果蟹肉多士一上枱賣相都相當吸引,在多士上面放上了一層綠油油的牛油果,再鋪滿蟹肉和生洋蔥。首先,完全沒有想到牛油果蟹肉的配合很有趣,而且味道很搭。清淡的牛油果凸顯了蟹肉的甜美和鮮味!另外,熟透既牛油果味道香滑綿軟, 入口即融!明太子醬炸薯條熱辣香脆的薯條配上明太子醬,很惹味喔!明太子醬本身有濃郁海鮮味,滋味香濃,搭配上香脆的薯條一流!而且太子醬份量頗多,食得超開心的。

蜜柑百香果列日窩夫列日窩夫是餐廳的名物,不能不試!加上全人手製作,絕對係誠意之作!窩夫上枱已經聞到牛油香同蛋香,食落外脆內軟,令窩夫表面香脆,𥚃面就似鬆軟嘅麵包,一口一件,可以減輕罪惡感!蜜柑和雪糕中和了百香果的酸味,令窩夫的味道更加豐富和諧!

牛油果蟹肉多士

明太子醬炸薯條

蜜柑百香果列日窩夫
2023-06-23 428 瀏覽
星期五晚上約左朋友黎個Happy friday 小聚會。環境舒適,係傾計既好地方。野食方面,不得不讚下個蟹膏risotto!蟹膏濃旭,超正!卡邦尼同大蝦意粉水準都好好!連甜品都十分驚喜!Tiramisu 勁正!!餅底唔會淋,咖啡味濃!然後French toast都勁好味~窩夫唔會太甜又鬆脆!正~~會再黎幫襯同埋介紹俾朋友!
野食方面,不得不讚下個蟹膏risotto!蟹膏濃旭,超正!
卡邦尼同大蝦意粉水準都好好!
甜品都十分驚喜!
Tiramisu 勁正!!餅底唔會淋,咖啡味濃!
會再黎幫襯同埋介紹俾朋友!