2023-11-28 187 瀏覽
去完維園,行過天后一帶見到呢一間叫ASAP嘅餐廳。鍾意佢嘅概念ASAP - As Simple As Possible…人生就是簡單一點好啊!餐廳環境舒服,而且價錢非常合理🧡🍛牛肋肉蛋蓋飯 $86蛋香十足!咖喱味道濃郁香甜,牛肋肉腍。另外嗌左個底係加左番茄蓉嘅飯🍅減少漏嘅感覺。🍟和風芝士薯條 $28和風醬同紫菜碎加埋,同章魚小丸子嘅味一樣🤣🐙七味墨魚仔 $30脆卜卜嘅外層唔會過份厚粉,惹味十足🧡柚子蜜燒雞中翼 $30雞翼上真係有柚子喺上面,酸甜的雞翼非常開胃🥬和風鐵板炒野菜 $35入面雜合左菇、秋葵、椰菜。食咁多肥仔嘢加一碟菜是必須的。🧇朱古力香蕉伴雲呢拿雪糕配蜂蜜牛角窩夫 $56小小嘅牛角窩夫🧇外脆內軟,伴上雪糕同埋香蕉一齊食,冷加熱令層次更豐富!最驚喜係配料有兩粒煙韌小丸子🍡😍
餐廳環境舒服,而且價錢非常合理🧡

🍛牛肋肉蛋蓋飯 $86

🍟和風芝士薯條 $28

和風醬同紫菜碎加埋,同章魚小丸子嘅味一樣🤣
和風芝士薯條

🐙七味墨魚仔 $30

脆卜卜嘅外層唔會過份厚粉,惹味十足
七味墨魚仔

🧡柚子蜜燒雞中翼 $30

雞翼上真係有柚子喺上面,酸甜的雞翼非常開胃

🥬和風鐵板炒野菜 $35

入面雜合左菇、秋葵、椰菜。食咁多肥仔嘢加一碟菜是必須的。
和風鐵板炒野菜

🧇朱古力香蕉伴雲呢拿雪糕配蜂蜜牛角窩夫 $56

和風芝士薯條
七味墨魚仔
和風鐵板炒野菜
  • 特濃咖哩牛肋肉滑蛋蓋飯
2023-11-28 1134 瀏覽
今晚去咗位於銅鑼灣嘅𝑨𝑺𝑨𝑷 食𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓🤎呢間簡約嘅和風洋食料理店,總共有三間分店餐廳嘅設計採用咗型格時尚嘅輕工業風🪵配合色調鮮明嘅燈光,營造出輕鬆又時尚嘅氛圍🇯🇵除咗主打傳統嘅日式料理,𝑨𝑺𝑨𝑷仲有唔少健康美味嘅素食選擇追求簡單、原汁原味嘅烹調方式🥗🍄⚛︎ 牛肋肉蛋蓋飯 ($𝟖𝟔)✗ 配 日式咖喱汁 • 珍珠白飯賣相非常吸引,牛肋肉帶少許嚼勁🥩咬下去時肉質鮮嫩多汁,吸晒咖喱汁嘅香味🍛柔軟滑溜嘅蛋蓋起超軟熟嘅珍珠米飯上全部夾埋一齊食,味道相互融合🥄香噴噴熱辣辣,而且口感好豐富,好滿足❤️‍🔥⚭ 橙汁(+$𝟑)⚛︎ 慢煮香草燒雞燉飯($𝟏𝟏𝟖)上枱嗰陣已經聞到香草燒雞嘅誘人香烤味🤤慢煮香草燒雞口感一啲都唔乾,肉質算鮮嫩🫗淋埋洋蔥汁一齊食,味道啱啱好另外原來燉飯唔係平時西式嘅風格,而係偏日式嘅風味🤣夾雜咗鮮脆爽口嘅毛豆同粟米🌽為米飯增添咗唔少甜度同口感💕💕食完有好健康嘅感覺~(๑´ㅂ`๑)⚭ 凍草莓梳打(+$𝟖)⚭ 任食薯條 (+$𝟏𝟎)另外加$𝟏𝟎仲可以任食香脆薯條🍟正正⚛︎ 七味墨魚仔 ($𝟑𝟎)墨魚仔炸得香脆,外脆內彈牙🐙再撒上惹味嘅七味粉調味食,好開胃🤍另外如果粉漿可以再薄啲就更好⚛︎

今晚去咗位於銅鑼灣嘅𝑨𝑺𝑨𝑷 食𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓🤎
呢間簡約嘅和風洋食料理店,總共有三間分店
餐廳嘅設計採用咗型格時尚嘅輕工業風🪵
配合色調鮮明嘅燈光,營造出輕鬆又時尚嘅氛圍
追求簡單、原汁原味嘅烹調方式🥗🍄

⚛︎ 牛肋肉蛋蓋飯 ($𝟖𝟔)
✗ 配 日式咖喱汁 • 珍珠白飯
賣相非常吸引,牛肋肉帶少許嚼勁🥩
咬下去時肉質鮮嫩多汁,吸晒咖喱汁嘅香味
🍛柔軟滑溜嘅蛋蓋起超軟熟嘅珍珠米飯上
全部夾埋一齊食,味道相互融合🥄
香噴噴熱辣辣,而且口感好豐富,好滿足❤️‍🔥

⚭ 橙汁(+$𝟑)

⚛︎ 慢煮香草燒雞燉飯($𝟏𝟏𝟖)
上枱嗰陣已經聞到香草燒雞嘅誘人香烤味🤤
慢煮香草燒雞口感一啲都唔乾,肉質算鮮嫩
🫗淋埋洋蔥汁一齊食,味道啱啱好
另外原來燉飯唔係平時西式嘅風格,而係偏日式嘅風味🤣
夾雜咗鮮脆爽口嘅毛豆同粟米🌽
為米飯增添咗唔少甜度同口感💕💕
食完有好健康嘅感覺~(๑´ㅂ`๑)

⚭ 凍草莓梳打(+$𝟖)
⚭ 任食薯條 (+$𝟏𝟎)
另外加$𝟏𝟎仲可以任食香脆薯條🍟正正

⚛︎ 七味墨魚仔 ($𝟑𝟎)
墨魚仔炸得香脆,外脆內彈牙🐙
再撒上惹味嘅七味粉調味食,好開胃
🤍另外如果粉漿可以再薄啲就更好

⚛︎ 草莓芭菲 ($𝟔𝟑)
呢個芭菲有冰涼嘅雲呢拿雪糕🍨
🍡煙煙韌韌嘅小丸子
草莓粒同濃郁甜糯嘅紅豆蓉鋪底🫘
🍓整體組合層次豐富,甜度滿分

⚛︎ 朱古力香蕉伴雲呢拿雪糕 • 蜂蜜牛角窩夫($𝟓𝟔)
牛角窩夫金黃色嘅賣相好誘人,外酥內軟
加上朱古力醬同𝒉𝒐𝒏𝒆𝒚,甜絲絲嘅🥐🧇
旁邊仲有雲呢拿雪糕、𝒎𝒐𝒄𝒉𝒊、香蕉做配搭
🍌整體融合了甜蜜、香濃和清新的味道
作為飯後甜品就𝑷𝒆𝒓𝒇𝒆𝒄𝒕( •ॢ◡-ॢ)-♡

📍: 𝐀𝐒𝐀𝐏 𝐀𝐬 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐀𝐬 𝐏𝐨𝐬𝐬𝐢𝐛𝐥𝐞 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #ASAP #AsSimpleAsPossible
#sweetiedaily_cwb

• 特濃咖哩牛肋肉滑蛋蓋飯
2023-11-21 212 瀏覽
小朋友跳舞之前同佢食少少嘢先,好靚喎個裝修好有歐陸風情入去坐下先😁😁😁個餐牌都好多選擇仲有brunch食喎試下先,小朋友就梗係食午餐啦😋😋兩個餐都可以加4蚊有個柚子醋田園沙律或者係是日餐湯,或者加6蚊黑松露忌廉湯添呀😍,🍅蕃茄湯細細杯好香蕃茄味好fresh㗎😋柚子醋田園沙律🥗好清新🥚🍄黑松露炒蛋加酸種包再原條吉列魚柳, 魚柳卜卜入面勁嫩滑多汁, Woo第一次食酸種麵包又幾好味喎😋上面有好大塊嘅黑松露炒蛋好juicy好滑😋 法國邊豆同炒嘢菌好好味呢個菜‘’好‘’正“ 👍👍仲有個扒蕃茄🍅好甜好多汁㗎😋😋大滿足呀💯炭燒牛扒燒汁意粉, 要咗個黑松露忌廉湯, 個黑松露湯好香松露味喎由creamy, 個扒好大塊咬落勁多肉汁炭燒好惹味呀😋😋意粉好爽好彈牙好好味呀💯加3蚊就有餐飲加8蚊仲有升級嘅特飲嘅, 我哋梗係唔執輸加八蚊要佢嘅特飲啦一個呢就係要🍫☕️朱古力mocha咖啡好香咖啡味又有朱古力味yummy ,🍓草莓果肉梳打真係有好多果肉㗎❤️ 勁抵呀👍👍兩杯都大大杯💯💯再加30蚊加個柚子雞翼,外脆內多汁配上柚子汁勁fresh ❤️❤️再叫多個下午茶餐梗係甜品嚟㗎啦😋😋草莓芭菲🍓🍨 好吸引嚟有士多啤梨雪糕喺上面

再叫多個下午茶餐梗係甜品嚟㗎啦😋😋草莓芭菲🍓🍨 好吸引嚟有士多啤梨雪糕喺上面下面就係我多紅豆 仲有三個 小丸子 好好味呀,加三蚊熱泡朱古力牛乳係泡沫鮮奶嚟㗎😁佢仲配埋細細粒嘅棉花糖倒埋落去加埋啲朱古力醬🍫落去一齊飲好好味呀💯💯

ASAP As Simple As Possible 地址: 銅鑼灣歌頓道1-7A號維峰地下1號

ASAP,就是As Simple As Possible的縮寫,這個名字就代表了它的精神!我試了他們的鐵板吉列蠔蛋蓋飯及牛舌蛋蓋飯,真的是超讚的!😋這道菜有6粒中size的炸蠔,炸粉不厚,蠔肉鮮味十足!每一口都能咬到外酥內嫩的美味!而且他們的牛舌更是給力,牛舌切得超厚,咬下去就像吃牛排一樣,肉質鮮嫩多汁!🥩另外追加了他們的黑松露湯,也是一絕!雖然有點咸,但是香氣濃郁的黑松露味道讓人一吃就開胃!每一口都讓人愛不釋口!🍵最後,我還試了他們的熱咖啡,結果超出我的預期!對咖啡有要求的我都覺得這杯咖啡夠晒上電!酸度和苦澀度都非常平衡,不加糖都很好喝!☕️每次來這家餐廳都讓我感到滿足!每道菜都充滿了驚喜和美味!如果你也想要嘗試,就趕快去ASAP享受一頓美食之旅吧!你一定不會後悔的!😉👍

熱咖啡
牛舌蛋蓋飯
鐵板吉列蠔蛋蓋飯
2023-11-03
  • 鐵板吉列蠔蛋蓋飯
  • 牛舌蛋蓋飯
ASAP的銅鑼灣分店環境比較大,適合午餐時與一群同事一起用餐👍雖然價錢稍貴,但也是可以接受的範圍。當日點了吉列西班牙豚扒咖哩飯🍛豬排煎得恰到好處,外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。每一口都帶來了滿滿的肉香,讓人回味無窮。而且,豬排的大小適中,不會太大或太小,剛好可以滿足食慾。咖哩的香氣瀰漫在整個餐桌上,讓人垂涎欲滴。咖哩的味道濃郁而不過分辣,帶著一絲帶著微甜的風味,非常開胃。飯粒與咖哩完美融合,每一口都能感受到咖哩的滋味。

當日點了吉列西班牙豚扒咖哩飯🍛

2023-08-14 505 瀏覽
早幾日行過,見到佢哋轉左新餐牌,所以今晚嚟試吓。卡邦尼意粉,意粉剛剛好有咬口,加隻蛋令到個汁更多豐富。煎魚柳薯蓉,魚皮煎到脆脆地要趁熱食,但薯蓉略嫌吾夠味。煎牛扒,份量不少,邊邊位帶點脂肪幾好食,而且生熟度又剛好。燒春雞燉飯,春雞嘅肉都保持到肉汁,燉飯就冇乜味。加配左芝士和牛牛丸好惹味好食,菇菇份量少,惹味墨魚仔好有和風味道。前菜田園沙律和番茄湯酸酸甜甜,好開胃。飲品叫左巨峰提子梳打,凍泡沫咖啡,都吾錯。整體來說,都ok 啦。
早幾日行過,見到佢哋轉左新餐牌,所以今晚嚟試吓。
卡邦尼意粉,意粉剛剛好有咬口,加隻蛋令到個汁更多豐富。
煎魚柳薯蓉,魚皮煎到脆脆地要趁熱食,但薯蓉略嫌吾夠味。
煎牛扒,份量不少,邊邊位帶點脂肪幾好食,而且生熟度又剛好。
燒春雞燉飯,春雞嘅肉都保持到肉汁,燉飯就冇乜味。
前菜田園沙律和番茄湯酸酸甜甜,好開胃。
飲品叫左巨峰提子梳打,凍泡沫咖啡,都吾錯。
整體來說,都ok 啦。
2023-08-13
2023-08-04 374 瀏覽
俾佢個鋪名吸引左ASAP唔係As Soon As Possible 而係As Simple As Possiblekeep life simple and happy確實唔係一件容易嘅事~~餐廳寛敞 環境舒適 適合坐下傾偈😇雖則話食下午茶 但我超肚餓 食番lunch雞扒 pasta 仲有幾款野菜 好均衡營養嘅組合味道都唔錯ga朋友就真食下午茶 fish and chips🍟超級喜出望外 有西餐廳水準嘅炸魚好酥脆!點解我無影相😅🤣要黎食過再影!不過唔知係咪下午茶時段較少人 廚房都小人 食物就等左好耐 問個waitress都唔理我地🫥😶
俾佢個鋪名吸引左

雞扒 pasta 仲有幾款野菜 好均衡營養嘅組合
味道都唔錯ga

朋友就真食下午茶 fish and chips🍟
超級喜出望外 有西餐廳水準嘅炸魚
好酥脆!點解我無影相😅🤣要黎食過再影!

下午茶
  • 炸魚薯條
2023-07-04 539 瀏覽
只係路過,食個午餐,沒有特別期望。入去餐廳,座位寬闊,樓底高,裝修雅致,感覺非常舒服。叫咗一個吉列豬扒蛋包飯,日本咖喱汁,有驚喜。吉列豬扒唔太油膩,唔太乾,入口Juicy, 蛋包飯又包得好好,蛋嘅厚薄程度適中,飯的溫度適中,加上日本甜咖喱汁,好食到不得了,整體感覺良好,讓我這個過客有良好的用餐經驗。
2023-05-01 910 瀏覽
餐廳門口整幅落地大玻璃,感覺開陽,樓底高座位寬敞。價錢合理,堂食外賣都幫襯過好幾次。雖然星期日晚都唔使等位,入座率都有八成,大部份一家大細。今日晚餐堂食叫咗兩個晚餐。炭燒牛肩扒配露絲瑪莉燒汁意粉,自家製安格斯牛肉蘑菇漢堡。炭燒牛肩扒今晚埋牛扒真係好韌,睇落五成熟左右,應該係個位唔靚,所以好多筋,韌得好緊要….. 意粉啱啱好,唔會太淋。加錢轉咗個黑松露蘑菇湯,雖然冇咩黑松露味,不過蘑菇湯都好好飲。另外加咗$30柚子蜜雞翼,比預期中多,一共有五隻。餐飲冇加錢,要咗普通熱咖啡,都OK。自家製安格斯牛肉蘑菇漢堡賣相好靚,沙律菜新鮮,薯條冇鹽炸得好好。一路以為係漢堡上面有蘑菇汁,原來蘑菇係同漢堡搓埋一齊,搞到個漢堡有啲散,不過味道都幾香。跟餐要咗個粟米湯,俾個女飲晒一啖都冇飲過😅餐飲加錢轉咗cappuccino老公話多來得滯。

炭燒牛肩扒

自家製安格斯牛肉蘑菇漢堡
2023-04-30
2023-01-13 1217 瀏覽
一日之始在於晨 ,早晨最重要的是一個豐富而營養均衡的早餐。 今日的早餐是 烚蛋, 多士, 煎雞胸肉, 煙肉通粉, 奶茶。 坐在寬敞的餐廳, 陽光透過落地玻璃溫暖了早起的顧客, 吃著美味又健康的早餐, 看著 asap 四個字母 , 思想住如何 as simple as possible ,😛🥳感恩有一間咁好嘅餐廳在附近, 提供友善嘅服務, 乾淨舒適嘅環境, 仲有實惠嘅收費, 以茶餐廳嘅價錢, 可以食到超值嘅早餐,真是 美好生活始於asap。 雖然我哋奄奄尖尖 ,多多要求, 但店員從來沒有不耐煩, 反而每次都友善周到地提供服務, 是一間良心 窩心, 負責任的食肆, 這樣的食肆是要日日幫襯的。👍👍😘😘
2022-12-12 928 瀏覽
住咗喺天后咁多年,行過咁多次都未入過去食,今日終於俾機會佢啦!今次我試咗意大利粉,仔仔就試咗漢堡包,各樣食物都比我想像之中出乎意料之外好,令我最意想不到的就是他的黑松露忌廉野菌湯,雖然一杯細細但真係好香濃,必點👍🏻

鹽燒牛脷香辣蕃茄煙肉意粉
黑松露忌廉野菌湯
2022-12-11
鹽燒牛脷香辣蕃茄煙肉意粉
黑松露忌廉野菌湯
2022-10-31 849 瀏覽
在家不想外出食飯,叫外賣,想食日式咖喱,第一時間諗起呢間,果然不令人失望,連家中80歲老人家都贊好食而且套餐仲連飲品,我果杯係熱花茶,一點都不馬虎,好香好好飲🥰
2022-10-20
外賣自取
2022-10-11 479 瀏覽
今晚趕時間 ,所以叫咗個漢堡包餐🍔, 出奇地好味, 安格斯牛肉漢堡扒, 煎得香香地, 中間有少少生, 非常鮮美, 好juicy, 加埋啲蘑菇🍄, 番茄🍅同生菜🥬, 麵包都係煎得脆脆哋, 咬落口索索聲, 漢堡包餐仲配埋薯條 🍟,啲薯條仲正, 新鮮炸出嚟 ,聞到陣陣薯仔香味, 配埋蛋黃醬同茄汁, 真係一流 ,個餐仲要唔使一百蚊, 超抵💯 。記住呢個餐 ,下次再嚟食 。呢度又坐得舒服, 服務又好 餐茶揀咗洋甘菊 ,大大杯, 飲咗夜晚好好瞓。 以前都唔知道呢度嘅漢堡包咁好食, 今日簡直係發現新大陸, 餐廳仲可以自取口罩套, 環保又唔使浪費 ,抵讚。👍
2022-09-29 580 瀏覽
One of my favorite restaurant for casual dining. Great food, reasonable price and good service !
2022-09-29
Pan seared    Chicken  breast  in  tomato  sauce
  • Pan  seared  Chicken  breast  in  tomato  sause
  • Gilled  ox  tongue  on  spicy  tomato  bacon  spaghetti
2022-09-04 738 瀏覽
星期日下晝同家人出街食飯,去到港島銅鑼灣又怕好多人,之後揸車去到天后附近發現咗呢一間ASAP,未見有好多人排隊就試吓入到去餐廳環境寬闊,輪椅出入方便,大熱天時最緊要冷氣夠大🤣🤣今次一同三人叫咗三個餐日式芥末蛋黄醬烤雞漢堡$95配沙律,炸薯條,茄汁,蒜香蛋黄醬佢嘅薯條配上蒜香蛋黃醬十分之好食,沙律份量足夠唔會剩係得幾條菜漢堡包不過不失,芥末蛋黃醬加上烤雞扒味道十分之好餐飲仲可以免費叫餐飲汽水板燒雞髀扒蛋蓋飯$83雞扒肉唔會好硬👍🏻,蛋夠曬多!其他正正常常鹽燒牛脷香辣蕃茄煙肉意大利粉$95依個意粉會有小小辣,不過牛脷份量都足夠!蕃茄味濃!辣味吊起曬全個意粉既味道,好食😆味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🚗: 附近有錶位

今次一同三人叫咗三個餐

日式芥末蛋黄醬烤雞漢堡$95
配沙律,炸薯條,茄汁,蒜香蛋黄醬

漢堡包不過不失,芥末蛋黃醬加上烤雞扒味道十分之好
餐飲仲可以免費叫餐飲汽水

板燒雞髀扒蛋蓋飯$83

雞扒肉唔會好硬👍🏻,蛋夠曬多!
其他正正常常

鹽燒牛脷香辣蕃茄煙肉意大利粉$95

依個意粉會有小小辣,不過牛脷份量都足夠!
蕃茄味濃!
辣味吊起曬全個意粉既味道,好食😆
味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️