2022-12-02 304 瀏覽
🖤黑白配⚪️今次去咗食Rosewood嘅Bayfare Social ,聽聞呢間餐廳口碑好一位難求,所以想食嘅朋友記住早啲去網站度預訂啦,餐廳環境有一貫五星級酒店嘅作風,高貴優雅,而呢間西班牙菜嘅餐廳主打西式風格,燈光幽暗,啱晒傾偈拍拖👩🏻‍🤝‍👨🏼價錢方面幾貼地同埋大眾化,喺酒店咁嘅環境呢個價錢真係絕對值回票價😽Seafood Paella 🥘 (Medium) $300呢款西班牙炒飯係餐廳職員推薦,個飯係用龍蝦汁煮,食落去濕濕地,每一粒都食到海鮮嘅鮮味😍😍,但係海鮮嘅份量就真係唔係好多,不過勝在味道夠濃Steak Frites🥩 $280呢個牛扒極力推薦!一咬落去好Juicy!啲肉汁鎖住係個肉裏面😋個肉質好粉嫩好嫩口,再配埋個牛油食,食到晒牛嘅油脂同埋口感 🐮,另外會配埋薯條🍟做side dish ,薯條係幼身,食落去都幾脆👍🏻👍🏻Churros $85呢款鬼佬油炸鬼即叫即炸,外層鋪滿左糖粒上碟嘅時候仲係熱辣辣,一咬落去外皮脆卜卜,點埋朱古力醬,甜到啱啱好,而且食落去煙煙韌韌亦都唔會話太油膩嘅感覺

Steak Frites🥩 $280

Churros $85
2022-11-20 516 瀏覽
今日相約朋友到rosewood 食飯, 因為朋友之前已經好想黎食。 我人數過4人, 所以直接打電話訂位。 到大堂Lobby, 酒店職員服務好好, 問我地去邊, 直接送我地去搭lift 。 餐廳環境好好, 燈光偏暗。 中意outdoor 的朋友, 可以簡坐室外。 當日有唔少食客食完飯, 點杯野飲出去坐, 吹吹風。 食物方面, 我地點左生蠔味道一般。 西班牙海鮮飯味道正常 。 牛扒 同 churros 都好好味, churros 即叫即炸 👍🏻👍🏻

朋友約食11月生日飯😍慶祝我哋三位11月之星🌟🎂我哋今次揀咗Rosewood入邊嘅Bayfare Social😍😍😍朋友話本身一開始係訂唔到枱㗎,不過之後又再打電話去問😂餐廳職員話當日只可以留吧枱位比我哋🫠我哋一行5⃣️人,要一字排開坐🤨我哋其實都冇乜所謂😄😄😄照去!去到餐廳門口,啲燈光好暗🤣已經有啲想休息瞓覺嘅感覺🤣🤣🤣當我哋期待行去吧枱嘅時候,餐廳職員俾咗張大圓枱我哋喎!(我哋仲諗緊呢佢係咪比錯枱我哋,嘩好呀唔駛坐吧枱😝開心😍)其實我今次係第一次食西班牙嘢😅雖然朋友之前食過呢間,不過我哋都再請待應介紹下🙂待應都好好,好用心介紹比我哋🙂主菜方面我哋嗌咗以下五樣嘢😀1⃣️Pulpo A La Gallega - octopus, paprika, olive oil👇🏼問職員Tapas有咩好介紹,佢話第一次食應該試吓Hot Tapas先,唔好嗌Cold Tapas住🫡佢就推薦左我哋試咗呢個八爪魚Hot Tapas😍因為佢個汁好濃同八爪魚好新鮮好食,真係唔錯!佢嘅賣相都好吸引❤️2⃣️Steak Frites👇🏼佢嘅牛肉都OK,正常,不過認真,無扒房咁好食😅可能係啲打手吹大咗😅😅😅不過我啲朋友話個薯條

2⃣️Steak Frites👇🏼
佢嘅牛肉都OK,正常,不過認真,無扒房咁好食😅可能係啲打手吹大咗😅😅😅不過我啲朋友話個薯條好食到想再Encore🍟😂但我自己就覺得正常過正常,又未去到真係咁好食😉😉😉我覺得家寶漢堡啲薯條仲好食過佢好多囉😂😂😂

3⃣️Rotisserie Chicken (Half)👇🏼
雞肉正正常常,似普通酒樓晚餐嘅炸子雞😓唔算特別出色,大家可以唔嗌呢個🤔

4⃣️Verde Flat Bread👇🏼
我哋嗌咗呢個有好多菠菜嘅Pizza🍕(餐廳侍應用Pizza嚟形容Flat Bread,我都係跟佢講㗎咋🫣)呢個Pizza上面有好羊羶味嘅芝士🤨佢嘅芝士羊羶濃度係去到臭🤣唔係好頂得羊羶嘅朋友就唔好嗌呢個了,因為聞落去真係好臭🫣🫣🫣不過食落去就完全冇嗰啲羊羶,整體我覺得都OK嘅🤓值得一提嘅係佢哋將個Pizza分咗5⃣️份,我哋覺得佢哋好細心❤️雖然唔知係唔係巧合😛不過就當唔係先啦🤣

5⃣️Seafood Paella (Large)👇🏼
呢個飯推薦比大家,佢哋嘅海鮮真係做得幾好,好多唔同嘅海鮮🐙🦑🍤🦪我哋五個人嗌咗個大嘅,份量係真係啱啱好😎😎😎不過唔鍾意食蒜頭嘅朋友就叫佢唔好落嗰個醬,因為嗰醬真係好大蒜頭味🧄不過呢啲就係西班牙菜嘅特色啦😜

食完主菜,梗係嗌甜品食啦!
6⃣️Churros👇🏼
呢個甜品係我朋友介紹俾我哋食嘅,鬼佬沙翁,不過長條形,有砂糖幾正🤩再加埋朱古力醬係一流😍我認我係朱古力控🍫❤️

7⃣️Apple Crumble👇🏼
不過不失,唔係我食過最好食嘅Apple Crumble🤨又係比打手吹大咗😒😒😒

8⃣️Chocolate Mud Cake👇🏼
因為我哋生日,呢一個蛋糕係餐廳免運送俾我哋嘅😍😍😍我想講呢一個蛋糕係呢一餐食甜品入邊最好食嗰個😂要俾錢嗰啲返而冇咁好食😂免費嗰個最好食😋可能我自己係好鍾意食朱古力嘅人🍫佢個蛋糕嘅朱古力味真係好濃郁,同埋真係又重好足料👍🏼👍🏼👍🏼

飲品方面,我哋都係嗌無酒精嘅飲品😅
9⃣️🍹Berries Cooler👇🏻
我飲呢杯,普通麻麻哋,唔知咩味,不好意思我真係講唔到😓

1⃣️0⃣️🍹Blood Orange Lemonade👇🏻
呢杯幾好飲,偷飲咗朋友一啖,清新少少,似飲橙汁😄

1⃣️1⃣️🍹Organic Chamomile🍸
1⃣️2⃣️🍹Organic Long Life Green🍸
有兩位朋友就嗌咗上面呢兩款熱茶,都幾好飲,好清新👍🏼😉特別係我哋食完啲好甜嘅甜品,飲啖茶就舒服晒😙侍應仲會幫你Refill,Refill咗之後都好仲好有味👍🏼😛

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
我覺得呢間餐廳不論環境同埋服務都係一流嘅,好適合情侶慶祝紀念日啦,因為餐廳真係好暗😂😂😂食物質素我覺得中規中矩,普普通通,有一兩味都OK嘅幾好食,但唔算特別有大驚喜😅反而佢係高級酒店入邊一家西餐廳,我會期望佢啲嘢食係要再再再好食啲🤔🤔🤔不過以呢個價錢(我哋五個人埋單都係$2200)係高級餐廳食到一餐西餐,真係覺得CP值超級高,所以要求就唔應該咁高啦🤣🤣🤣
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

• Churros
  • Seafood Paella
  • Chocolate  Mud  Cake
2022-11-17 361 瀏覽
🍴Bayfare Social @ 尖沙咀🍴 聽聞呢間餐廳夜晚好難book,不過我地今次就係LUNCH TIME 果時WALK IN ,所以唔洗點等就即刻有位啦———————————————————-首先試咗呢個,奄列加HAM, 火腿鹹香配合蛋香,非常完美,必食!呢個沙律可以唔洗叫,因為都真係正常沙律,無乜特別🤣🤣。因為我好鍾意吞拿魚他他既關係,所以要求比較高。呢個吞拿魚出奇地鮮味,無叫錯。而個海鮮飯,好新鮮,黎到既話記得要試下啦,口味同正宗西班牙海鮮飯非常接近,正丫~仲叫左個燒乳豬仔腳,乳豬皮非常香脆,肉質好嫩滑😋😋最後,叫左Apple Crumble做甜品收尾,4個人食,好滿足。
🍴Bayfare Social @ 尖沙咀🍴

———————————————————-

呢個沙律可以唔洗叫,因為都真係正常沙律,無乜特別🤣🤣。

仲叫左個燒乳豬仔腳,乳豬皮非常香脆,肉質好嫩滑😋😋

2022-11-15 6949 瀏覽
星期六去到位於Rosewood內嘅bayfare social同朋友慶祝生日,餐廳內環境除咗有卡位仲有吧枱,而且仲有少量海景位✨食物整體唔錯,只係大部份食物偏咸,但5星酒店黎講價錢仲好親民.▫️HUEVOS ROTOS $120(7/10)Ibérico Ham, Fried Potato, Fried Egg. AlioliHot tapas入面我哋揀咗呢個,除咗有個正常嘅煎蛋外,個Ham調味重單食真係非常咸,但只要夾埋個無咩調味但香口嘅薯仔一齊食,成件事就會好平衝變得啱啱好( •̤ᴗ•̤ ).▫️ENSALADILLA $120(8/10)Confit Tuna, Potato, Egg. Mayonnaise我哋揀咗呢個cold tapas,賣相精緻,好似係西班牙嘅沙律黎😋同朋友一致鍾意呢個,覺得好食!.▫️SEAFOOD PAELLAS $300(7.5/10)CLams, Prawn, Squid, Alioli呢個main就係西班牙燉飯,覺得有少少似risotto,食落比想像美味,我自已覺得唔錯同時偏咸,朋友好鍾意呢碟♥︎.▫️MAC & CHEESE $120(7.5/10)Parme
▫️HUEVOS ROTOS $120(7/10)

▫️ENSALADILLA $120(8/10)

CLams, Prawn, Squid, Alioli
▫️MAC & CHEESE $120(7.5/10)

Parmesan, Smoked Bacon
兩個main黎講,我自己比較鍾意呢碟😻用簡單淺白嘅描述~佢係一個超多芝士嘅通粉🧀

▫️CHURROS $85(7/10)

朋友都我都鍾意churros🥰呢4粒正正常常~煙韌中偏硬咗少少
▫️Sparkling Wine $75(7/10)
CASTILLO PERELADA - Cava Brut Reserva, NV
生日就係要有儀式感咁~叫杯飲落好正常嘅sparkling wine 打卡用 🥂
❥…可能食物都偏重口味同膩,所以兩個正常胃口嘅女仔食呢5碟野係完全食唔晒,建議可以叫少一碟main😛雖然期間我哋等兩個main等咗一個鐘,但員工態度都好好,加上我哋都好多野傾所以等咗一個鐘都唔會太介意~
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

生日
2022-11-15 1094 瀏覽
-一聽到Rosewood個名千祈唔好嚇親絕對係一間性價比超高嘅餐廳👍🏻價錢合理之餘,食物質素都ok/Seafood Paellas(M)西班牙海鮮飯,海鮮都算新鮮但今日啲飯有少少生熟度不一有啲硬有啲軟,但程度可以接受要襯熱食👍🏻/Steak Frites超讚嘅一款必試菜式牛扒大塊,配搭自家製有香草蒜味嘅牛油味道好夾好回味👍🏻薯條係幼薯條,感覺會唔夠喉😆/Txipirones有小魷魚嘅一款熱食Tapas再配上一隻流心蛋,大滿足/Tuna Tartare另一必食菜式推介吞拿魚魚生切粒,再加上調味超級鮮味,一碟係絕對唔夠食😝/Chocolate Milkshake Raspberry Milkshake 奶昔超大杯,仲有另一款Vanilla充滿奶味,啱晒大人小朋友飲👍🏻/餐廳有分高枱同梳化位訂枱果時記得remark寫低
一聽到Rosewood個名千祈唔好嚇親
絕對係一間性價比超高嘅餐廳👍🏻
價錢合理之餘,食物質素都ok
Seafood Paellas(M)
西班牙海鮮飯,海鮮都算新鮮
但今日啲飯有少少生熟度不一
有啲硬有啲軟,但程度可以接受
要襯熱食👍🏻
超讚嘅一款必試菜式
牛扒大塊,配搭自家製有香草蒜味嘅牛油
味道好夾好回味👍🏻
薯條係幼薯條,感覺會唔夠喉😆
Txipirones
有小魷魚嘅一款熱食Tapas
再配上一隻流心蛋,大滿足
另一必食菜式推介
吞拿魚魚生切粒,再加上調味
超級鮮味,一碟係絕對唔夠食😝
Chocolate Milkshake
Raspberry Milkshake
奶昔超大杯,仲有另一款Vanilla
充滿奶味,啱晒大人小朋友飲👍🏻
餐廳有分高枱同梳化位
訂枱果時記得remark寫低
Seafood Paellas
Txipirones
2022-11-12 348 瀏覽
位於紅木酒店,環境非常好,給人一種特別放鬆的感覺,感覺自己在度假的心情,確實是個不錯的選擇除了圓桌,還有很多吧台,其實坐在吧台區不是那麼舒服,可惜我們沒有提前預定,而是直接走進去。可以看大廚在你面前做菜,主要是一些裝修作品,中間還有一個肉房作為火腿儲藏室哈,給你一點異國的感覺哈拉肉三明治,泡菜燒烤醬,絕對是美味佳餚,配上可愛的烤肉,質地和味道都很好,我非常喜歡,裡面的切達奶酪意大利通心粉配阿爾弗雷多醬、帕爾馬火腿、蘑菇、豌豆,醬汁確實很好很豐富,但是通心粉有點太厚了,我更喜歡質地較軟的意大利火腿,帕爾馬火腿不太符合我的胃口異國情調的感覺加上相對優質的食物,給你一個愉快的用餐體驗,聽著歌,和朋友一起享受,這樣一個快樂的時刻!

午餐
2022-11-07 1305 瀏覽
Bayfare social😘😘😘真係唔止食咁簡單傳聞中餐廳十分之難預約、因為除左品嘗美食、仲有靚靚景打卡點、Lucky 經網上預約成功、因為有紀念價值的日子❤️時尚裝潢有氣派、空間寬闊、有海景窗、氣氛打卡一流、CP值高質素的餐廳!😘😘Ham & garlic soup$95⋯⋯熱辣辣香濃garlic、賣相精緻、加埋ham味道好好味😋Mac & cheese (s)$120⋯面層濃濃香口芝士,仲有拉絲添、非常吸引!內夾煙肉同香菇、味道非常夾、層次分明、起正yummy yummy😘😘Steak frites$280肉質超嫩滑、外層微煎、鎖住肉汁、超juicy、牛肉油脂分佈均勻、香濃濃牛味、未入口已聞到、配埋蛋黃醬、味道超夾、多層次、口感豐富、cp值高、一定要食!👍🏻👍🏻有驚喜、因為紀念日子、餐廳送左個甜品雪糕🍮、好喎心❤️#尖沙咀#西餐#美景#打卡#Bayfare social5/F Rosewood Hong KongVictoria Dockside18 salisbury roadTsim Sha Tsui
Bayfare social
😘😘😘
真係唔止食咁簡單

Steak frites$280
有驚喜、因為紀念日子、餐廳送左個甜品雪糕🍮、好喎心❤️
#尖沙咀#西餐#美景#打卡#
紀念日
Ham  &  garlic    Soup
Mac  &  cheese
Steak    Frites
在rosewood的眾多餐廳之中,bayfare social算是比較容易預約的一間,但同時它也是我喜愛的rosewood餐廳,除了環境闊落﹑食物質素高﹑價錢合理之外,不知道怎的這邊營造出來的vibes很突出:就是那種讓你在一週忙碌過後,會想過來喝一杯喜歡的酒,吃一頓滿足胃口與心理的西班牙菜,與友人好好聊天的那種。❝Steak tartare❞ | $180帶微微辛辣的tartare是惹味的前菜,牛肉一定要夠新鮮才可以製成好吃的tartare,加上餐牌上寫的是classic dressing,想像是橄欖油﹑醋與忌廉等製成的醬汁,對我的口味而言是相當出色的tartare,搭配sourdough也是不錯,不過個人更喜歡toast啦~❝Seafood paella(medium)❞ | $300海鮮放在面頭,看起來比混雜在米飯粒中間更好看,蜆肉﹑蝦子﹑魷魚都算新鮮,但似乎沒有特別調味,這個缺點在魷魚身上就更加突出。米飯粒乾身﹑粒粒分明﹑口感煙靭,份量足夠二人分享,喜歡aloli的搭配,令鮮味顯得更有層次。❝Apple crumble❞ | $85表層是金黃脆脆,內層是軟綿香甜的蘋果配合微量肉
在rosewood的眾多餐廳之中,
bayfare social算是比較容易預約的一間,
但同時它也是我喜愛的rosewood餐廳,
除了環境闊落﹑食物質素高﹑價錢合理之外,
不知道怎的這邊營造出來的vibes很突出:
就是那種讓你在一週忙碌過後,會想過來喝一杯喜歡的酒,
吃一頓滿足胃口與心理的西班牙菜,與友人好好聊天的那種。

❝Steak tartare❞ | $180
帶微微辛辣的tartare是惹味的前菜,
牛肉一定要夠新鮮才可以製成好吃的tartare,
加上餐牌上寫的是classic dressing,
想像是橄欖油﹑醋與忌廉等製成的醬汁,
對我的口味而言是相當出色的tartare,

海鮮放在面頭,看起來比混雜在米飯粒中間更好看,
蜆肉﹑蝦子﹑魷魚都算新鮮,但似乎沒有特別調味,
這個缺點在魷魚身上就更加突出。
米飯粒乾身﹑粒粒分明﹑口感煙靭,份量足夠二人分享,
喜歡aloli的搭配,令鮮味顯得更有層次。

❝Apple crumble❞ | $85
表層是金黃脆脆,內層是軟綿香甜的蘋果配合微量肉桂粉,
還有面頭一大舊雲尼拿雪糕,來一個外冷內熱的口感,
如果未算太飽,真心覺得可以一人一份(笑)。

當天還點了好喝的冰涼啤酒,沒有記低名字價格,
然後某次hh又到訪了這裡,在室外位置看著海開了一枝酒,
兩次的體驗告訴我,店家供應的酒類都相當不錯呢~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 Bayfare Social 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @bayfaresocial
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
尖沙咀J出口/5mins(可以從k11 musea 5樓通往)
星期一至五11:30 - 22:00
星期六至日12:00 - 22:00

#17尖沙咀
#17西班牙菜

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-10-29 439 瀏覽
✨SCALLOP TIRADITO賣相色彩繽紛帶子鮮甜 牛油果厚滑配上酸甜醬汁 幾開胃✨GAMBAS AL AJILLO虎蝦 大大隻 爽脆彈牙蒜油蒜味香濃 幾惹味✨PULPO A LA GALLEGA表面灑左啲辣椒粉作調味章魚 鮮味 口感爽彈 有咬口底層薯蓉 薯味幾香 仲會食到少少薯粒✨TXIPIRONES魷魚仔配搭溫泉蛋同青椒魷魚仔彈牙 拌左溫泉蛋更滑青醬調味清新 整體配搭幾特別 ✨LOBSTER ROLL龍蝦包細細個 份量偏少麵包 密度幾高烘到外脆內軟 有牛油香內餡夾住鮮甜龍蝦肉 爽脆生菜 配埋沙律醬食落幾清新 跟上嘅薯片唔好食🙊✨SEAFOOD PAELLA 海鮮飯 味道鮮味濃郁 飯粒飽滿有咬口邊位有少少焦脆感 海鮮配料有蜆 蝦 魷魚味道唔錯 相對比較重口味✨ROTISSERIE CHICKEN燒雞 燒得外脆內軟 肉質軟腍 唔會乾柴調味適中 帶淡淡香料味 ✨MAC & CHEESE份量比想像中多 一上枱超級香表面焗到微微焦香 芝士香濃 煙肉鹹香 通心粉軟硬適中真係好芝味😋✨CHURROSCHURROS炸得鬆脆 帶淡淡肉桂味配上 黑朱古力醬 幼滑濃郁帶微苦整體可以 但唔算有驚喜✨A
✨SCALLOP TIRADITO

蘋果金寶 面層香脆但好鬆散 有淡淡牛油香
蘋果內餡 蘋果粒香甜 口感帶爽
肉桂味唔突出 唔太甜 整體普通

✨BERRIES COOLER
Strawberry Kombucha,
Red Berry Shrub, Cold Brew Tea

✨BLOOD ORANGE
Blood Orange, Lemon, Mint

✨PASSION FRUIT & THYME
Passion fruit, Ginger, Lemon, Thyme

食物唔錯 賣相都吸引
環境都算唔錯 環境比較黑
擺枱都闊落坐得舒服
服務唔錯 價錢合理
2022-10-27 368 瀏覽
Bayfare Social 這間位於Rosewood五樓的西班牙餐廳,相信就算未食過都聽過上一次拜訪已經半年前,原來已經靜悄悄改過menu,Ceviche全部無晒😢之前個醬汁好refreshing 好開胃,真係有少少失望SCALLOP TIRADITO $180Hokkaido Scallop, Escabeche Dressing, Avocado以我微弱嘅飲食知識,Tiradito 其實係ceviche的變奏,兩者都係海鮮魚生等做主角Ceviche以青檸汁為主調,再配上洋蔥同其他新鮮蔬菜作提鮮,比較refreshing,同時保留到食材自身的鮮味。醬汁比較輕盈,一般會稍稍醃浸十分鐘Tiradito就直接一點,加了調味就上菜,可能因為咁,醬汁通常會重口味一點果然個汁真係好濃,仲好稠好掛汁,但我覺得完全蓋過帆立貝本身嘅鮮甜,好似淨係食緊個醬咁,唔係我杯茶Hot tapas - TXIPIRONES $120Baby Squid, Farmed Egg, Padrón Peppers BB魷魚好嫩滑,仲好多膏青椒仔唔辣好好味加埋半

SCALLOP TIRADITO $180

Hot tapas - TXIPIRONES $120
BB魷魚好嫩滑,仲好多膏
青椒仔唔辣好好味
加埋半熟蛋汁同basil pesto撈埋一齊食好香好夾

Hot tapas - PULPO A LA GALLEGA $175
Octopus, Paprika, Olive Oil
紅椒粉好香好惹味,有少少煙燻味
八爪魚好嫩滑,個底係滿滿嘅薯蓉,牛油香恰到好處,唔會太膩,滑得黎係仲有少少咬口嗰種,係一個好搶眼嘅配角

Paella of the Day - SMALL $140
平日有lunch offer 先有small size, a la carte menu依家得返medium 同large
Today special 係clams and chorizo
Small size 真係好細,啲飯係薄到一層真係得一粒🤣大約一人有兩啖,真係好好味嘅,但如果想食多啖就可能嗌medium 先夠

CHURROS $85
My favorite
即叫即炸熱辣辣真係好好食
外脆內軟鋪滿砂糖,仲有朱古力醬自己點,真係好滿足

翻兜指數:3.5/5

📍 Bayfare Social (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓

更多食評歡迎Follow IG @eatplaylovepig

2022-10-26 2904 瀏覽
很喜歡來K11 musea搵食,主要大多都是環境舒服闊落,而今日來這間是Rosewood 內的Bayfare Social , 有點小市集的感覺,每區每個坐位同鄰邊台有一定距離。生牛肉 Steak Tartare配上的麵包非常香脆,充滿牛油香,牛肉帶口感,硬度適中很不錯~Tuna Tartare,鮮味十足,每粒尺寸剛好,每啖都帶少許檸檬香的酸味,而蔥香跟蕃茄味很配合。Bing Blang Noodle,店員說這個非常辣,而我們叫了少辣,這個香辣真是不說笑,少辣都很辣。蒜香配麵口感一流,好有咬口,很正宗!Steak Frites,order 三成,雖然肉質不會很差很硬,但未到出色,牛味不太濃,也吃不到油脂味,要配合上面牛油溶才會更香,有點小失望。而薯條就跟麥當勞薯條差不多幼到,好脆。Apple Crumble蘋果批配雪糕,蘋果比例非常多,好香脆既批皮碎,不會很甜而啖啖肉令人會想不斷吃。這個環境而且是五星級酒店內來說,我覺得價錢有驚喜不算貴,而且服務非常好,值得再去。

生牛肉 Steak Tartare

2022-10-07
  • Apple  crumble
2022-10-25 1338 瀏覽
訂好台, 黎呢度食午餐間餐廳位置麻麻地, 搵路都搵左一陣, 因為有幾個入口, 又可以經酒店入.. 所以位置上, 我覺得唔方便, 亦都唔係清晰. 可能係我無方向感。主要今日點既菜色都有有人堆介既。不過如果英文普普通通既人黎, 只係睇memu 確實有少少困難..哈哈! TUNA TARTARE $195 Pickled Onion, Arbequina Olive Oil    吞拿他他 - 唔腥, 好味, 分量唔少TXIPIRONES $120 Baby Squid, Farmed Egg, Padrón Peppers    係memu度, 我搵左好耐, haha  味道普通, 魷魚仔加蛋,加少少辣的青椒, 無乜特別。可能蛋煮得唔錯, 好似有D cream cream地? 呢個價錢 唔抵GRILLED SPANISH SEABASS  $290Roasted Red Peppers Sauce, Green Bean 我個人唔太中意食魚, 無乜感想.  我估個重點係個汁度,  雖然係烤紅辣椒醬, 但都係唔辣既~  ok 既, 只係貴左DPaella of the Day (Small)
訂好台, 黎呢度食午餐
TUNA TARTARE $195

TUNA TARTARE

TXIPIRONES $120
呢個價錢 唔抵
TXIPIRONES

GRILLED SPANISH SEABASS  $290
GRILLED SPANISH SEABASS

Paella of the Day (Small) $140
海鮮飯 係必食, LARGE 要$200.. 但真係好大碟!! 3個女仔都係食個細既試一試。
熱辣辣, 味道濃, 濕濕地, 好易就俾佢食濟左.. 多D人share會好D...
Paella

MAC & CHEESE  $120
Parmesan, Smoked Bacon
通心粉+芝士 !! 成餐飯, 我最推介呢個. 真係好正好好食.!!

個芝士真係好香, 拉絲.. 細細份. 個量岩岩好。
MAC & CHEESE

APPLE CRUMBLE  $85
對我黎講唔算甜..  唔差
APPLE CRUMBLE

見到Happy Hour 個時真係好多人... 服務好好, 所以成個lunch 我地都好chill

2022-07-15
TUNA TARTARE
Paella
MAC & CHEESE
APPLE CRUMBLE
2022-10-16 6189 瀏覽
生日想食好一點,但又不想太破費,來Rosewood 內的Bayfare Social 是不二之選。餐廳概念是「西班牙市集」,雖是超五星級酒店內的餐廳,但整體感覺都不會太拘謹。平時用英文點菜已經是勉勉強強,更何況餐牌是滿滿一堆的西班牙菜名。幸好餐廳有本地店員,為客人介紹菜式,點餐壓力頓時全消。TXIPIRONES Baby Squid, Farmed Egg, Padrón Peppers $120魷魚煮得剛剛好,好鮮嫩,咬落去「嗦嗦聲」,有爆汁的效果。加了一隻半熟蛋,魷魚蘸一點蛋汁同吃,更加嫩滑。Padrón Peppers 外貌像辣椒,但入口完全不辣,味道像青椒,跟魷魚味道匹配。HUEVOS ROTOS Ibérico Ham, Fried Potato, Fried Egg, Alioli $120Ibérico Ham 口感柔軟,有豐富的油脂香,而且不會太鹹。炸薯粒外脆內軟,加上蒜味蛋黃醬及煎半熟蛋,份外惹味,是一款相當「稱職」的佐酒小吃。點了兩款hot tapas, 兩款都有驚艷的感覺。下次再訪,應該都會主攻tapas.STEAK FRITES Flat Iron Steak,

TXIPIRONES

HUEVOS ROTOS

STEAK FRITES

Flat Iron Steak, French Fries $280

牛扒熟度要求medium, 目測是成功做到medium 的效果,牛扒內裡呈粉紅色。

惟牛扒外層沒有燒烤的焦脆,牛扒亦好像有點乾癟,欠缺了一點油脂香,需要塗抹一點蒜蓉奶油醬才會好吃一點。而且牛味亦不太濃,有點小失望。(碎碎唸:我一直期待生日有塊靚扒食...)

薯條反而挺出色,形狀細長,新鮮熱辣,香脆得很。

CHURROS $85

由靚仔外籍店員端上甜品,跟我說生日祝賀,真的會加倍興奮。

我覺得好似西式的牛脷酥,外層沾滿砂糖,炸得金黃香脆,內裡則非常鬆軟。Churros本身只有砂糖的甜味,蘸上甜度適中的熱朱古力醬,更加滋味。

一客有五件,性價比很高,適合一大伙人開心share. 訂座時備註了是日慶生,餐廳在churros 旁加了朱古力生日牌,白朱古力不會過甜,質地幼滑,很有誠意。
2022-10-08
生日
  • TXIPIRONES
  • HUEVOS ROTOS
  • CHURROS
2022-10-08 373 瀏覽
Another spanish resto off the list🤣Mixed feelings for it but overall it would be just average?🤔Pardon pepperFirst time hving this tapas - a bit too moist accrd to my fd? But love the simple seasoning with their coarse salt🤩Omelettes - meet the standard but unremarkable. Ham was of gd qualityCroquettes - itself subpar, but the aioli granted it some extra score🤡Tuna tartare🌟- prob best of the meal but sadly i forgot to take a pic😅Squid ink paella - i had expected better quality but the seasoning w

Pardon  pepper

Pardon pepper

Spanish  omelette

Croquetas

Squid  ink  paella

Squid ink paella - i had expected better quality but the seasoning was quite plain🙈

Hazelnut  napoleon
Creme  catalana

Dessert😕
Apple Crumble
Hazelnut Napoleon
Catalana
- all were quite sweet, not bad but not particularly good either. Among them i would perhaps rec the napoleon - altho it only tasted like bueno😅
Spanish  omelette
Croquetas