2016-08-20 1259 瀏覽
平日下午5時來到好像就得我倆,不久陸續多人開始熱鬧。今次是第一次來,喜歡店內播K-pop的氣氛,但音量太大。點了一個下午茶套餐,蟹柳花卷太迷你,迷你海鮮餅則太油及很薄,若太餓會不夠飽啊。下午茶沒有炸雞套餐,必須配麭食,所以直接叫了一客有蜜糖粟米片乾果粒的炸雞($138),好味,但粉漿比想像中厚很多,以為韓國炸雞都皮薄的。一碟10大件兩個人吃不下好膩呢,打包了3件,晚上用微波爐略為翻熱也仍好吃。也叫了玫瑰牛奶咖啡,但玫瑰味全搶去咖啡味。下次還是想再來試試其他炸雞及芝士BB骨。有個謎團未解,店內桌上的鋼碗很深頗不便吃東西,抑或只是用來放雞骨?我們作後者用了。還有的是牆上貼有多張介紹菜色的poster,旁邊都有大大個bb.q這個店名logo 看似66.9,款款都咁平?哈哈。
2016-08-11 865 瀏覽
🔑 銅鑼灣抵食韓國雞🐤🔑————————————————————#香脆芝粉雞🧀 (HKD138)✔️👅:7/10✏️ 足10件大件雞🤘🏻 炸雞蘸上帶甜的芝士粉蠻合襯 若可選擇5件更好~#紅餅❤️ (HKD48)✔️👅:8/10✏️ 無法抗拒酥脆香口的紅豆餅😍 必食推介!#芝士撈拉麵 (HKD85)✔️👅:6/10✏️ 像韓版卡邦尼 芝士味道尚算濃郁~ 可以套餐叫更平更抵食⭐️ 下午茶更滋味划算🤗👌🏻近期紅爆既防彈少年團代言炸雞店~

🔑 銅鑼灣抵食韓國雞🐤🔑
————————————————————
#香脆芝粉雞🧀 (HKD138)
✔️👅:7/10
#紅餅❤️ (HKD48)
✔️👅:8/10
✏️ 無法抗拒酥脆香口的紅豆餅😍 必食推介!
#芝士撈拉麵 (HKD85)
✔️👅:6/10
2016-08-11 598 瀏覽
拿一個過來時,比我同朋友見到有條長髮係紫菜同埋啲雞到,即同他說。他即拿入去廚房,跟住攞返出嚟話換過第二碗新嘅俾我哋,連我朋友都不夠膽食,不停讓我食先。我心諗都係大菌食細菌吧,又看不到他怎弄為由食先-_-#不過冇下次啦唔會再去!仲有我入枱時枱上係污糟嘅沒清理好啲飯又少又普通一啲都唔覺得好果啲雞鎚仲有一點味道,飯又少,得蛋同少許泡菜醬唔值呢個價錢囉,去食日本午市套餐仲好嗰哩個餐
拿一個過來時,比我同朋友見到有條長髮
2016-08-10
2016-08-09 465 瀏覽
記得未開張嘅時候, 有點期待估唔到過左一段日子先有機會食到一行四人, 晚餐時間等兩張枱, 其後坐低左食食下都有吉枱 (大約9點)朋友上次食左9件橄欖炸雞, 所以今次建議食三寶炸雞, share食堂分別有橄欖炸雞, 秘制炸雞, 柚子炸雞(自選醬汁雞) 共13件見到碟雞發現都比較細件, 但雞肉嫩滑, 炸得乾脆內裹亦有肉汁橄欖炸雞最香口, 最原味。秘制炸雞, 其實同橄欖炸雞一樣, 只係淋上典型韓國辣汁, 甜甜辣辣柚子炸雞, 炸粉明顯與以上兩款炸雞不同, 無咁脆, 有大量稀身嘅柚子汁, 甜度滿分$68滑蛋豬扒飯 配 可樂先抽起豬扒, 再將辣醬,紫菜, 雞蛋跟飯混埋一齊,不辣, 甜甜地, 惹味可口,本身見豬扒賣相乾憎憎, 唔吸引.但咬落去, 鬆軟得黎,肉質仲爽爽聲, 口感甚佳, 亦唔會有渣食晒之後, 發現未夠, 所以即刻再叫多6件橄欖炸雞($118)今次炸雞明顯大件得多..食食下就等出結論, 終於明白$195 - 13件雞 同$168 – 9件雞嘅最大分別原來13件雞之所以細, 係因為部位不同13件雞內嘅槌仔, 其實黎自雞全翼最上面果part嘅雞槌而6件或9件雞嘅就係屬於雞脾下半part嘅槌位M
記得未開張嘅時候, 有點期待

估唔到過左一段日子先有機會食到

炸雞三寶

橄欖炸雞最香口, 最原味。

柚子炸雞
$68滑蛋豬扒飯 配 可樂
滑蛋豬扒飯
先抽起豬扒, 再將辣醬,紫菜, 雞蛋跟飯混埋一齊,

不辣, 甜甜地, 惹味可口,

本身見豬扒賣相乾憎憎, 唔吸引.

橄欖炸雞
今次炸雞明顯大件得多..

原來13件雞之所以細, 係因為部位不同

13件雞內嘅槌仔, 其實黎自雞全翼最上面果part嘅雞槌

而6件或9件雞嘅就係屬於雞脾下半part嘅槌位

Menu上沒有寫明, 所以真係要小心選擇。

2016-08-07
10 分鐘 (堂食)
炸雞三寶
滑蛋豬扒飯
橄欖炸雞
  • 黃金橄欖炸雞
Having tried BBQ Chicken Premium for dinner a while ago, I decided to come here for afternoon tea as I was having a late lunch.They have two types of sets. One costs at least $35 and is a DIY noodles set. A bit like cart noodles. This menu is in Chinese only.The other costs $50 where you get mari and a side along with a drink. This menu is in Chinese and English. As I had a craving mari, I chose this set.I chose a crabstick mari. I expected a bit more stuffing, I suppose. Instead, I literally re

I chose a crabstick mari. I expected a bit more stuffing, I suppose. Instead, I literally received a crabstick rolled in rice and nori. It tasted ok but a bit underwhelming. For some reason, I think the mari tasted better during dinner time.
The side I chose was a seafood egg flour cake. There wasn't much seafood. The pancake tasted way too doughy.
It wasn't good but it wasn't bad. For a Korean afternoon tea set, I think Meokang Korean BBQ has a much better deal and tastes a lot better. Wouldn't really come back here. I think just stick to the fried chicken.

2016-07-22
2016-07-27 459 瀏覽
第一次食韓式炸雞,前排經過幾次都見排長龍… 以為係好好食! 所以今日家人同我食生日飯,一心去試吓食韓雞,但係令到我全家人都失望! 家人說以後請都唔會再去食…! D雞炸粉多過肉,有2,3舊得骨冇肉的,都唔知比D咩部位! 黃金炸雞有油益味,香蒜雞唔夠蒜味,冇驚喜…芝士雞炸粉漿太多,味道一般…!最想試的韓式辣雞竟然話暫停供應雜莓飲品1瓶,開得太淡,冇咩味道為一覺得比較好的竟然係,最平的炸雞飯套餐雙重辣雞冇驚喜,自己都做到,可能仲會整得好食過佢! 😧😧😧
家人說以後請都唔會再去食…!

D雞炸粉多過肉,有2,3舊得骨冇肉的,都唔知比D咩部位!
黃金炸雞有油益味
,香蒜雞唔夠蒜味
,冇驚喜…芝士雞炸粉漿太多,味道一般…!
最想試的韓式辣雞竟然話暫停供應

雜莓飲品1瓶,開得太淡,冇咩味道

2016-07-27
慶祝紀念
生日
2016-07-23 503 瀏覽
柚子檸檬梳打 $32.雖然食物就麻麻地 不過野飲就正常既 好彩既係32蚊杯算係大大杯 味道正常🙈雖然係我眼中係唔值 只係梳打汽水加小小柚子醬仲有塊檸檬仔.不過食辣野又好難唔叫野飲😗芝士撈拉麵 $85.自從去完韓國食完好西就對韓菜改觀 好可惜故事教訓食好食又抵食既野都係要去返當地🙈.本身好喜愛食芝士撈麵 其實街邊食都係$12有得食 所以哩個成舊水會有期望😂不過我錯了.材料有幾舊西蘭花 少量煙肉 兩個份量既拉麵同紫菜❗️講真都係卡邦尼醬汁撈公仔麵都唔會難食 但真係好~普~通🙈🙈🙈🙈點解會同我係街邊小食鋪一樣味道 只係多左d材料😂我唔係要求高 但成舊水賣相欠奉 味道普通 食黎把咩😂 唔係難食既 但係好失望囉雙重芝士烤雞 $118等左成粒鐘先上台既芝士烤雞會唔會等得太耐⁉️係韓國食完覺得好好食所以想食過 不過哩個烤雞真心唔好食🙈.芝士個一邊係正常既 但係烤雞個邊就failed🙈點解⁉️話明烤雞又點會成攤水變左蒸雞😂一點烤既感覺都冇 仲有其實d雞同芝士係唔可以合而為一 點都撈唔起😭.d雞味道都有少少辣 不過唔算好入味 始終係韓國食過最好係香港食實在差太遠🙈舊勉強擺落去既西蘭花就算吧啦
柚子檸檬梳打 $32
不過食辣野又好難唔叫野飲😗
芝士撈拉麵 $85
雙重芝士烤雞 $118

長期見到長人龍,終於搵次試左,真係驚為天人!點解D雞肉可以無味同超硬既!!排左一個鐘食到D咁既炸雞,真係時運低成咁! 之後朋友睇返open rice食評,發現原來已經有人難食,差過KFC,非常同意!
長期見到長人龍,終於搵次試左,真係驚為天人!

點解D雞肉可以無味同超硬既!!
排左一個鐘食到D咁既炸雞,真係時運低成咁!
2016-07-10 427 瀏覽
朋友非常喜歡呢間炸雞, 有日行完銅鑼灣特別過黎食下, 門口好多人, 都位都等左20分鐘左右.店內唔算大, 坐位較密集, 如果唔係有排等.韓式店除左食炸雞之外, 最喜歡食韓式年糕, 要左個海鮮辣年糕, 從外觀年糕份量多, 面頭仲加左D芝士, 增加黏口感, 海鮮有青口, 蝦, 蜆等等, 賣相好靚.一啖入口年糕質感較硬, 唔夠軟腍, 要咬得耐D先可以吞. 個汁唔算太辣, 不過好重腥味, 應該係海鮮煮完一齊撈埋夾雜住既腥味, 可能係雪藏海鮮既做法配合唔到, 辣味都覆蓋唔到陣味.
店內唔算大, 坐位較密集, 如果唔係有排等.

2016-07-10 419 瀏覽
最初係因為防彈少年團先去試下呢間炸雞店,但係位置就有少少難搵,行到附近先知原來係密室逃脱再行前多少少。我同朋友兩個人係平日去,所以都唔叫多人。但係張枱就嫌細啲。坐低之後,即刻有待應送上三款小菜,有泡菜,芽菜仔&酸蘿蔔。我地叫左黃金橄欖炸雞+芝士撈拉麵,有送多杯飲品。店面有幾部電視俾客人聽歌兼睇mv,多係播bts同埋現家打歌中或啱啱打完歌嘅明星。落單到上菜唔係好耐,個芝士撈拉麵都幾好味,但芝士汁就有啲少。個黃金橄欖炸雞嚇左我地一跳。無諗過會有錦大舊,最大個舊可以有一個成年人嘅手掌錦大塊。我地叫左6塊,但食到第4塊已經有啲頂唔順,差啲要打包。但係如果唔食得辣嘅話就盡量唔好叫呢個,雖然唔係辣食完一舊之後就會噴火,但因為好大舊,差唔多食完第二舊就已經狂飲可樂。我同朋友總共食左2百幾,都覺得唔錯,下次都應該會再去。
我同朋友兩個人係平日去,所以都唔叫多人。但係張枱就嫌細啲。
我同朋友總共食左2百幾,都覺得唔錯,下次都應該會再去。

2016-07-08
2016-07-04 543 瀏覽
剛去完韓國回港,又想去食炸雞,同事就介紹左公司附近的BBQ Chicken Premium Chicken平時經過只見到排長龍,冇意識到原來都有些名氣,原因可能係價錢實惠,又可以追韓風可能今晚9點鐘才入座,所以等左半小時已經有位,超開心例牌小食泡菜都好正宗,蘿蔔味道比較清淡,小魚仔干都好地道花卷拼盤共32件,有4種口味,有蟹肉、泡菜、醬牛同脆蝦 (又有日本feel又有韓國風),一啖一件,啱晒我咀仔細的人食。三寶炸雞,可選三種口味,內裡有兩種偏辣,店員好好,還介紹炸雞食法的次序,炸雞很惹味泡菜薄餅,好香口但又唔會油膩,但感覺比較味道偏淡。因為炸雞都比較偏辣,所以叫了一酌飲品,才覺得額外舒適整體食物都ok。下次會再試其他炸物

可能今晚9點鐘才入座,所以等左半小時已經有位,超開心
前菜
例牌小食泡菜都好正宗,蘿蔔味道比較清淡,小魚仔干都好地道
花卷拼盤
三寶炸雞
泡菜薄餅
泡菜薄餅,好香口但又唔會油膩,但感覺比較味道偏淡。

因為炸雞都比較偏辣,所以叫了一酌飲品,才覺得額外舒適

整體食物都ok。下次會再試其他炸物
花卷拼盤
三寶炸雞
2016-06-22 439 瀏覽
三個男仔去銅鑼灣,食乜好??哈哈,就去食吓韓國炸雞。時間啱啱好,去到淨一張枱,0等位韓式香蒜炸雞作為愛蒜之人,強迫朋友一齊點咗個香蒜炸雞,嗆辣的大蒜味,加上脆脆的炸雞,既惹味,又刺激。蜂蜜炸雞蜂蜜配上粟米脆脆同炸雞,驚喜度一般,可能我真係香蒜奴。芝士拉面點樣可以一次滿足兩個願望??先有蒜香炸雞,再加一個芝士拉面,就係咁簡單。溶溶的芝士配上彈牙的拉面,一口接一口,停唔到口。

韓式香蒜炸雞

蜂蜜炸雞
蜂蜜配上粟米脆脆同炸雞,驚喜度一般,可能我真係香蒜奴

芝士拉面
。溶溶的芝士配上彈牙的拉面,一口接一口,停唔到口。

2016-06-13
2016-06-16 449 瀏覽
之前禮拜五夜晚經過見到好多人排隊 一心唸住去試下 襯weekday放工又無乜人終於可以食到炸雞喇 叫左雙拼炸雞(橄欖+蒜香),個人覺得橄欖無乜特別 kfc仲好食過佢 而且10件炸雞得一兩舊大少少的雞槌 其他都好細件 10件好快KO 反而蒜香好味d 仲叫左壽司雙拼$68 蟹肉+醬牛 非常失望 蟹肉係蟹柳黎 無味 醬牛易非常普通最後大家都好評的紅餅 只可以話普普通通 蜜糖太多有d漏埋單兩個人3百幾 個人覺得超級唔抵 食完都唔係好飽 School food呢個價錢會食得開心好多

最後大家都好評的紅餅 只可以話普普通通 蜜糖太多有d漏

2016-06-03 5323 瀏覽
炸雞店愈開愈多,到底邊間先值得試呢?呢間炸雞店,選址已經有優勢,銅鑼灣地鋪,而且找來韓國人氣防彈少年做代言人,好高成本!即使係咁,不過食物唔算貴,與一般炸雞店價錢差不多!今次我點咗雙拼,十件版 ($148)橄欖黃金炸雞+蜂蜜脆片炸雞 , 各五件先講黃金炸雞,Wow~係好味嘅,熱辣辣嘅外表好脆之餘好香,入邊好juicy 同埋肉質好滑!我成日都覺得食野係應該食佢原本嘅味道,所以黃金雞係值得試👍🏻之後諗住試下蜂蜜炸雞,食咗一啖,覺得有D唔妥,E,點解張單落咗韓式蒜味炸雞呢?咁都食咗啦,又無理由同佢換嘅,加上呢款韓式蒜味炸雞係最新出品,一試無防😉味道又唔錯喎,甜甜地,蒜味唔太搶,雖然有汁,不過D雞外表仲係脆卜卜另一道菜,我點咗個炸蝦紫菜卷$68,滿懷歡喜等佢後,一食,嘩,好失望呀,好失望呀!點解完全食唔到有蝦味?😫加上紫菜都唔好味,呢個菜絕對係敗筆食完呢個卷,心情真係沉一沉,無哂心機,咁不如點個甜品食下啦,咁我就點咗紅餅啦,嘩,個紅餅黎到,已經聞到好香,係好香,而且有兩大塊,都只係$49,不過真係食唔哂,所以請咗塊俾隔離枱食!點解可以咁好味,呢個紅餅,外面嘅口質似岩岩爐好嘅牛角包,入面係fi
炸雞店愈開愈多,到底邊間先值得試呢?
即使係咁,不過食物唔算貴,與一般炸雞店價錢差不多!

今次我點咗雙拼,十件版 ($148)
橄欖黃金炸雞+蜂蜜脆片炸雞 , 各五件

點解可以咁好味,呢個紅餅,外面嘅口質似岩岩爐好嘅牛角包,入面係filled 滿哂紅豆蓉,再加埋d蜜糖,完勝呀
就係咁我已經唔記得個蝦卷嘅事啦!因為呢個餅所以我俾好評!

順帶一提,可能d野食太香啦,吸引咗一d會飛嘅小昆蟲係店入邊飛來又飛去🙈
  • 紅餅
2016-06-02 3829 瀏覽
韓式炸雞熱潮停不了!這天放學後和男朋友在一家人氣炸雞店吃晚飯。幸好我一早訂座,要不然就要排長龍了......一坐下便送上三款前菜,包括芽菜、泡菜跟醃蘿蔔。食物款式非常多,還有五款新菜式呢。先來一杯熱情果cocktail,後面的是柚子梳打。吃熱氣野少不了冰凍飲品吧!自選孖寶醬汁炸雞是5件黃金橄欖炸雞加任何5件醬汁雞,專為貪心的人而設。我選了韓式香蒜炸雞。用上橄欖油炸,即叫即炸熱辣辣,吃下去沒那麼油膩,也健康一點。外層炸得鬆脆,內裡嫩滑,只是感覺在吃KFC炸雞似的。我較為喜歡新推出的香蒜炸雞,以傳統韓式甜醬加上香濃大蒜的嗆辣,甜甜辣辣非常醒胃!香脆外皮蘸上濃郁甜醬很惹味,但醬汁份量略嫌不足。男朋友每次選的菜都很好吃,BBQ Chicken新推出的香濃芝士BB骨也不例外。用鐵板盛載保持熱度,嫩滑入味的豬肋排輕易離骨,再捲上牽絲芝士,芝味滿分 配菜有洋蔥、薯仔和紅蘿蔔,增添蔬菜感覺健康一點,也能減低膩感。還沒吃完主食便來了甜品,這紅餅絕對是必點菜式啊!不少朋友都大讚這甜點,說為了它會再回來,果然沒有令人失望!這道韓國傳統街頭小食做法不花巧,只是酥皮夾著紅豆蓉,但愈簡單的食物愈難做得好呢!酥脆
一坐下便送上三款前菜,包括芽菜、泡菜跟醃蘿蔔。
食物款式非常多,還有五款新菜式呢。
熱情果cocktail
自選孖寶醬汁炸雞
黃金橄欖炸雞
韓式香蒜炸雞
香濃芝士BB骨
紅餅
還沒吃完主食便來了甜品,這紅餅絕對是必點菜式啊!
不少朋友都大讚這甜點,說為了它會再回來,果然沒有令人失望!這道韓國傳統街頭小食做法不花巧,只是酥皮夾著紅豆蓉,但愈簡單的食物愈難做得好呢!酥脆而富層次的外皮均勻裹上蜜糖,甜絲絲的很討人喜歡。紅豆餡軟綿綿,帶少許甜香,兩者配合得宜。
特式醬牛炒飯
澱粉質女孩要吃點飯下肚才行,就點了一客新推出的醬牛炒飯。材料只有牛肉和洋蔥,加上芥末醬和沙律醬,一口嚐到酸和辣味,味道挺豐富。我認為這「炒飯」叫作拌飯會較為適合,米飯過濕,不是我喜歡的質感。
紫薯雪山
紫薯雪山佈滿亮麗紫薯粉和雪糕球賣相吸引,可惜冰粒過粗,味道只靠面頭的紫薯粉以致過於單寡,幸好額外要了一瓶煉奶增加甜度。

值得一讚是員工的服務態度友善,有禮貌,效率高。如果想來的話,記緊先訂座啊!
  • 韓式香蒜炸雞
  • 紅餅