2021-01-23 1047 瀏覽
觀塘熟食中心有好多隱世小店🤩其中一間為人所知應該係依間BBQ😎終於搵到時間去試一試🤪午市餐點全部都係六十蚊以下🤑燒雞🐥牛扒🥩漢堡包🍔等等都相當吸引餐具都係獨立包裝👍🏻衛生保證仲有膠手套提供🧤非常貼心💖今次嗌咗皇牌燒雞半隻🐣拼脆薯皇🍟薯角叫姐姐俾一半就夠🍴怕食唔晒非常脆口👍🏻點埋茄汁一流😛雞燒得非常靚🤩賣相吸引🤤美中不足係雞胸乾身咗少少但配埋燒雞汁都好味🍗椰菜同紅蘿蔔略油🥕跟餐有湯同蒜茸包🧄不過不失🥣唔會太稀建議可以加啲胡椒粉🥄餐飲揀咗罐裝可樂拎走值得一提係姐姐好貼心問我要唔要拎飲筒🥤又問又唔要膠袋裝住☺️下次會想再黎試牛扒🍴
觀塘熟食中心有好多隱世小店🤩

值得一提係姐姐好貼心問我要唔要拎飲筒🥤
又問又唔要膠袋裝住☺️
下次會想再黎試牛扒🍴
2020-11-13 1842 瀏覽
嚟到觀塘,早聞駿業熟食中心,呢d地方一聽就知有好嘢食!今日同寶寶嚟到觀塘搵食,上到一樓,隨手搵咗呢間bbq店,有驚喜!同寶寶一坐低,見到餐單,兩眼對望,唔係啊嘛?咁鬼平?!我叫咗芝士牛肉漢堡,寶寶蟹肉虎蝦卡邦尼,另叫多碟墨西哥芝士薄餅!等咗無耐,餐湯先上,飲落幾忌廉!唔係罐頭野,d磨菇極足料!然後漢堡先上,目測塊漢堡扒有半吋厚,食落啖啖肉肉,都幾juicy!塊煙肉又唔乾,正不過我就唔係好食酸青瓜,食咗舊,ok嘅,唔識評寶寶碟意粉就真係童叟無欺!蟹肉虎蝦係落足料蝦食得出係新鮮,蟹肉都好足秤!另外件薄餅,幾特別,買相同食落幾墨西哥薄餅脆剛剛好!中間夾住拉絲芝士,點埋醬,微辣呢間店晚市唔太多人,員工又少,樓面位靚姐落單上菜收碟洗碗一腳踢,依然可以保持速度,簡直係發揮香港人精神!而且價錢相宜,凍飲唔使加冰錢,小弟喺度特此表揚!我見之前食評大家講到好出名,但食評只得幾篇,嗯⋯⋯大家真係可以支持吓呢間小店,好嘢嚟架!

不過我就唔係好食酸青瓜,食咗舊,ok嘅,唔識評

寶寶碟意粉就真係童叟無欺!蟹肉虎蝦係落足料
蝦食得出係新鮮,蟹肉都好足秤!
另外件薄餅,幾特別,買相同食落幾墨西哥
薄餅脆剛剛好!中間夾住拉絲芝士,點埋醬,微辣

餐湯
  • 車打芝士牛肉漢堡
  • 蟹肉虎蝦卡邦尼芝士意粉
  • 墨西哥雞肉芝士薄餅
2020-10-27 1188 瀏覽
BBQ觀塘熟食中心嘅呢間餐廳一直都好出名 ,今日食咗佢既燒春雞配薯角同埋四重芝士肥牛焗飯。首先講下個燒春雞 52蚊有半隻咁大隻已經抵到爛, 食落去啲肉都好嫩滑,不過 我就覺得個味道比較咸, 如果佢落少啲調味料會比較好, 不過呢個價錢真係冇乜可以點,挑剔薯角就正正常常幾好食咁樣,係會比連鎖快餐店好食。講一講個肥牛焗飯, 佢就普通咗好多, 同埋都係有一個問題味道比較重。 不過四十幾蚊真係大大份, 芝士方面佢都落得嘅多,一個大男人都食到好飽。 佢個水牛城雞翼, 食落去辣辣地同埋個藍芝士汁就比較酸其實食落去好開胃因為酸辣,但係感覺上同出麵食嗰啲水牛城雞翼好唔同, 但係25蚊有五隻真係食得過, 不過呢間餐廳食嘅份量都比較多 ,兩個人食叫兩個餐加一個小食真係好飽。咁佢跟餐嘅多士同埋蘑菇湯就唔另外提 ,因為都係正常嘅 。另外提一提近排有優惠就係會送焦糖布甸但係數量有限送完即止。
BBQ

2020-10-24 918 瀏覽
一般人認為觀塘駿業街熟食市場,衞生較惡劣;實際上如果走上一樓,衛生環境是可以接受的。最近驚朋友介紹,發現該熟食市場一樓的《BBQ》十分抵食,於是一星期就食了兩日《BBQ》平均一個餐面蒜蓉包、忌廉湯和飲品,都是$50,相對廉宜經濟實惠蒜蓉包是金黃鬆軟的,而且蒜香味濃至於忌廉湯都落足料,有少量香草、蔬菜粒,而且又有三文魚粒在內,口感豐富此乃D餐 德州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包驚煙燻過的豬肉絲,十分Juicy,一邊食,肉汁一邊滴出來配上金黃香脆的薯角,和酸酸的捲心菜,非常開胃。另一個是H餐 焗卡珍雞肉煙腩卷配黑松露野菌忌廉汁雞肉嫩滑,黑松露醬汁香濃,鎖在卷內,煙肉相對脆口,富有口感。芝士薯蓉正正常常吧,食完會飽到爆肚

蒜蓉包是金黃鬆軟的,而且蒜香味濃

此乃D餐 德州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包
驚煙燻過的豬肉絲,十分Juicy,一邊食,肉汁一邊滴出來
配上金黃香脆的薯角,和酸酸的捲心菜,非常開胃。

另一個是H餐 焗卡珍雞肉煙腩卷配黑松露野菌忌廉汁

2020-10-20
2020-10-21 1424 瀏覽
朋友强烈推荐的食店,又刚好路过骏业街,不用多想就去试试。店位于熟悉食中心內,公共地方环境一般。餐厅是左右有两个铺位,内部装修简单,但尚算可以。桌子放着搓手液和纸巾等消毒清洁用品,令人感觉良好。白色盖子的瓶是一次性手套,为方便吃饭烧鸡而设。午市套餐有八种选择,价钱合理。烧鸡餐50元都不用,就点了一份。先上忌廉汤配一片蒜蓉包,茶餐厅水准,不用有太高的期望。烧鸡后上,体积比快餐大,鸡肉应该是用调料腌过,不会感到淡而无味,鸡髀位置更入味。伴碟的薯仔不是炸熟的,软软的,加上其他调味料,味道不会太寡。以这个价钱而言,绝对是街坊价,比对面马路的红茶午餐套装便宜。下次会再去吃他们其他的套餐。
朋友强烈推荐的食店,又刚好路过骏业街,不用多想就去试试。

餐湯連蒜蓉包
先上忌廉汤配一片蒜蓉包,茶餐厅水准,不用有太高的期望。

BBQ  皇牌燒雞半隻

2020-09-28
BBQ  皇牌燒雞半隻
🔸之前睇網上面介紹所以就特登過嚟觀塘試試佢 一上到嚟熟食中心就見到好多返Office嘅靚仔靚女喺度等外賣 🔸我哋嗌左一個Peri Peri chicken 同埋一個A餐燒雞 🔸個Peri Peri chicken 同埋兩個跟餐嘅忌廉湯好快就到 個忌廉湯都算唔錯 但個Peri Peri chicken 就有啲唔凍唔熱 可能已經煮好咗一陣 由於男朋友個腸胃比較敏感 所以離開左餐廳之後馬上黎料⋯(💩)其實味道係唔錯 但係唔凍唔熱確實較為差左🔸最後A餐燒雞都燒得幾香,係唔錯嘅選擇🔸跟餐送埋汽水或凍飲品🔹總括來講CP值係高嘅(大概$50一個餐)如果喺附近住/做嘢嘅話可以試吓,如果住得遠嘅話就冇需要過嚟啦
其實味道係唔錯 但係唔凍唔熱確實較為差左
🔸最後A餐燒雞都燒得幾香,係唔錯嘅選擇
🔸跟餐送埋汽水或凍飲品

Peri  Peri chicken
A餐燒雞
2020-09-11
A餐燒雞
  • A餐  燒雞
2020-09-28 481 瀏覽
今天經同僚介紹,首次去官塘熟食中心二樓BBQ餐廳品嚐西式餐廳,餐室環境比想像中幹淨衛生,遠比想像中的街市好,冷氣充足,食物質素甚佳,謹試作一詞抒懷~😋如夢令~首嚐官塘熟食中心BBQ餐廳 款款佳餚欲滴,品味再西式。垂涎望牛扒,香胞燒鷄賣相佳。好味,好味。更兼冷氣舒適。

如夢令~首嚐官塘熟食中心BBQ餐廳

2020-09-28
4 分鐘 (堂食)
  • 香煎安格斯牛扒
2020-09-25 495 瀏覽
「BBQ Grilled and Baked 」是一間位於觀塘熟食市場內的平民食店。小店前身是受網民熱捧的食店「百里香」,BBQ接手之後仍然保留百里香的餐單。由於是在市場內,小店的環境比較一般,溫度也較熱,不建議夏日大熱天去。小店的菜品價錢不貴,份量超足,十分抵食。Lunch Set均是五十港元左右,包括有餐湯、蒜蓉包、主食和餐飲,凍飲不用加錢。小店的餐單A-E餐為常餐,F餐、E餐和G餐則每個星期都會更換。🧡BBQ皇牌燒雞1/2只配燒烤醬跟意粉($48)BBQ的皇牌燒雞沒有當年百里香的好吃,燒得不夠香也不夠入味,有點失望。🧡德薩斯州煙薰BBQ手撕豬絲漢堡包,捲心菜及脆薯皇($48)肉絲好juicy,麵包外脆內軟。🧡古巴香橙檸檬薄荷烤雞上腿,薄荷乳酪汁配牛油蒜香薯蓉【每周限定】($50)層次好豐富,雞上腿厚身大件,和薄荷乳酪汁很配。🧡意大利雙重芝士燒牛肉拖鞋包三文治,脆薯皇【每周限定】($50)好邪惡,超多芝士,還可以拉出絲。🧡頂級黑松露野菌手撕雞巴馬臣芝士煮長通粉【每週限定】($50)啖啖都可以吃到雞絲,長通粉包裹著芝士奶香味十足。

🧡BBQ皇牌燒雞1/2只配燒烤醬跟意粉($48)

肉絲好juicy,麵包外脆內軟。

層次好豐富,雞上腿厚身大件,和薄荷乳酪汁很配。

好邪惡,超多芝士,還可以拉出絲。

啖啖都可以吃到雞絲,長通粉包裹著芝士奶香味十足。
BBQ皇牌燒雞1/2只配燒烤醬跟意粉
德薩斯州煙薰BBQ手撕豬絲漢堡包,捲心菜及脆薯皇
古巴香橙檸檬薄荷烤雞上腿,薄荷乳酪汁配牛油蒜香薯蓉
意大利雙重芝士燒牛肉拖鞋包三文治,脆薯皇
頂級黑松露野菌手撕雞巴馬臣芝士煮長通粉
2020-09-24
5 分鐘 (堂食)
古巴香橙檸檬薄荷烤雞上腿,薄荷乳酪汁配牛油蒜香薯蓉
意大利雙重芝士燒牛肉拖鞋包三文治,脆薯皇
2020-06-12 1612 瀏覽
呢次行開觀塘去左試呢間好多朋友話覺得性價比幾高既餐廳試下。但由於餐廳係係街市既熟食中心一樓,當中環境就比較差少少,而我當日係兩點零鐘去到,所以都無咩人。咁我就叫左佢地個bbq皇牌燒雞配炸薯皇,咁佢有個湯食既,係一個好普通既白湯加塊都幾脆口既蒜蓉包,無咩特別。但個雞上枱時就真係覺得性價比高!本身係48蚊連凍飲既,我下午茶食仲平多5蚊,姐係43蚊就食到!講番隻雞先,雞唔會煮到好鞋,雞翼同雞髀肉仲係好嫩滑,但雞胸就比較柴少少啦,但係都仲有少少肉汁既,加埋脆薯王,其實都食到好飽!如果下次行開觀塘諗唔到食咩既話可以試埋佢既漢堡呢!完。
呢次行開觀塘去左試呢間好多朋友話覺得性價比幾高既餐廳試下。

如果下次行開觀塘諗唔到食咩既話可以試埋佢既漢堡呢!

完。
2020-06-05 871 瀏覽
午飯跟同事到駿業街熟食市場開餐,呢間BBQ 出名烤肉燒雞好吃,所以我嗌左個A餐半隻燒雞,好彩同事提我,食燒雞嘅話要預早一個鐘前打電話去預訂,lunch time 好快賣晒。$48 有頭盤忌廉湯加蒜蓉包、我的主菜半隻烤雞併薯角,包埋嘢飲,凍飲都不用加錢👍🏻👍🏻講返個主菜半隻烤雞併薯角,烤得好夠軟,帶手套用手食輕輕一拉,成隻雞髀出咗嚟,加埋香草🌿雞的調味都恰到好處,薯角又多,食完好飽。始終係熟食市場入面, 以快食快閃為主,佢都有其他意粉、飯及墨西哥薄餅等。

2020-05-30 619 瀏覽
路過熟食市場 見到易拉架上嘅嘢都幾吸引下 咁咪諗住上去試下50蚊一個餐 原本冇咩期望估唔到份量好大份 (女仔嘅話可以兩人叫一份)仲要好好食啲牛就算喺柴啲嘅部份 都可以入口即溶呢個價錢 呢個質素真喺熟食市場先做到
路過熟食市場
見到易拉架上嘅嘢都幾吸引下
咁咪諗住上去試下

50蚊一個餐 原本冇咩期望
估唔到份量好大份
(女仔嘅話可以兩人叫一份)
仲要好好食
啲牛就算喺柴啲嘅部份 都可以入口即溶

呢個價錢 呢個質素
真喺熟食市場先做到
紅酒燴牛面頰肉
2020-05-30
紅酒燴牛面頰肉
2020-04-14 1145 瀏覽
一直都知道觀塘嘅熟食中心啲野食好抵,之前上網見有人分享百里香嘅食物,去到先知道原來已經執左,但轉左手之後餐牌都仲係一樣,所以我都係選擇試下。上網見到啲人話呢到嘅燒春雞非常搶手要打電話book先有得食,我就襯佢啱啱開門即刻去左買,成功買到呢個餐!!BBQ皇牌燒雞1/2隻配燒烤醬跟脆薯皇($48)推介指數:9/10呢個餐嘅份量非常之大,半隻燒雞跟一碗炸薯角、仲有個餐湯、蒜蓉包同餐飲跟本來以為得半隻雞會唔夠食,點知隻燒雞好大隻,就算係男仔完全夠食!而且佢啲肉熟透得黎非常之嫩,一啲都唔會「鞋」!另外個餐飲我揀左凍奶茶,奶味非常濃郁同好香!都係值得推介!餐湯係忌廉白湯,都好香而且非常足料架!總括黎講呢個餐真係拍得住唔少連鎖西餐廳,只係要穿過熟食中心去買,衛生冇咁好。但佢呢個平民價錢食到高級餐廳嘅質素,絕對冇得彈呀!如果下次再去我仲想試下佢個手撕豬絲漢堡包添呀~

我就襯佢啱啱開門即刻去左買,成功買到呢個餐!!

BBQ皇牌燒雞1/2隻配燒烤醬跟脆薯皇($48)
推介指數:9/10

而且佢啲肉熟透得黎非常之嫩,一啲都唔會「鞋」!

另外個餐飲我揀左凍奶茶,奶味非常濃郁同好香!都係值得推介!
餐湯係忌廉白湯,都好香而且非常足料架!

BBQ皇牌燒雞1/2隻配燒烤醬跟脆薯皇

總括黎講呢個餐真係拍得住唔少連鎖西餐廳,
只係要穿過熟食中心去買,衛生冇咁好。
但佢呢個平民價錢食到高級餐廳嘅質素,絕對冇得彈呀!

如果下次再去我仲想試下佢個手撕豬絲漢堡包添呀~
2020-03-26