2013-05-27 1767 瀏覽
話說好難得先約到班fd 夾岩時間出黎食餐飯近排有人唔係返工OT,就係放學後要返parttime再唔係就係淡季旅行時間,幾個FD都同屋企朋友仔旅行終於約到時間啦!!但星期五,周街都係人同大陸客既日子究竟去邊先可以舒舒服服食到餐好D既,獎勵下自己??唔係食黎食去又係去MK食放題打邊爐鐵板燒定雞煲? 太悶太悶啦!!聽人講話灣仔開左呢間西餐,就決定呢到啦! 灣仔區出左名價位比較好,而呢間新開張位於QRE既西餐絕對物有所值情侶要情調要靜局談情,no problem!三幾個同事去食lunch buffet都ok!!(筆者發現佢地lunch有 salad buffet!! 或者其他pizza意粉sets,價錢公道)或者幾個朋友黎歎下西餐鋸下扒食下意粉都無問題!今次我地一行四人,頭盤主菜甜品飲野都有試過,出乎意料地好
話說好難得先約到班fd 夾岩時間出黎食餐飯

近排有人唔係返工OT,就係放學後要返parttime

再唔係就係淡季旅行時間,幾個FD都同屋企朋友仔旅行

終於約到時間啦!!但星期五,周街都係人同大陸客既日子

究竟去邊先可以舒舒服服食到餐好D既,獎勵下自己??

聽人講話灣仔開左呢間西餐,就決定呢到啦!

情侶要情調要靜局談情,no problem!

或者幾個朋友黎歎下西餐鋸下扒食下意粉都無問題!

今次我地一行四人,頭盤主菜甜品飲野都有試過,出乎意料地好
題外話/補充資料: 有reservation service.
2013-05-24
  • 溫泉蛋黑松露茸炒野菌,特濃朱古力布甸伴玉桂雪糕,香草醬蜆肉煙燻扁意粉
2013-05-26 1348 瀏覽
第一次寫食評,要介紹一間未有介紹的食店。平時同朋友一齊食飯,都係佢地寫多,不過今次到我覺得呢一間值得寫。早兩日約左朋友出去灣仔搵飯開,見到有間餐廳個名好得意,叫BB's,於是就走左上去。 原來係食fine dining, 又見人少少,幾開揚,侍應帶我們坐在角落,之後介紹食物俾我地。食生蠔我都係一時時,因為唔衛生既話我會肚瀉,但我見佢地咁新,衛生都幾好,所以叫一個海鮮冷拼。朋友鍾意食生蕃茄,經理介紹我地食一個 「三色蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕」,之後加一個「莫斯科羅宋湯」同埋「創意巴塞海鮮鐵鑊飯」。先講個冷拼,好豐富,3隻Coffin Bay 3隻Irish 加4隻翡翠螺,4隻海蝦2隻Cherry Stone。食完呢個冷拼,飽左三成,不過之後仲有好多野未食,唔緊要,再食! 之後食蕃茄沙律,有三種顏色既蕃茄,紅色同黃色都見過,不過有隻好細粒,好似車厘茄既大小,不過係深綠色,食落好似提子既味,好得意!同朋友一齊分享個羅宋湯,但係個湯既顏色有別於出面飲到羅宋湯,佢係紅色架!!我問個經理㸃解會咁,原來加左紅菜頭,我平時唔食呢樣野,但係煲成一個湯,個味道唔差喎,令我改觀!最後食嗰個海鮮飯,出面食到既
最後食嗰個海鮮飯,出面食到既係用個鐵鑊盛裝,但呢到將個飯整成飯焦,再淋上一個海 鮮湯,真係好特別,飯焦增加個口感,帶子勁大
粒,魚勁滑!正!
最後加一個甜品作完結,黑芝麻梳乎厘,唔太甜,啱曬!
另外,見到個Open Kitench有個魚缸,有新鮮龍蝦游緊水,下次一定要試!
2013-05-23
  • 巴塞海鮮鐵鑊飯,歐陸海鮮冷拼,波士頓活龍蝦自選烹調