2010-12-23 69 瀏覽
今日去左SOGO 買聖誕禮物交換, 去左我最愛既beard papa到買野返歸食!!每次行過都覺得勁香!!今日見到佢有出類似milk top 既鮮奶布丁~~一定要買哩試下!另外要左一個忌廉芭芙$12, 同埋一個朱古力熔漿蛋糕$15 (即係軟心朱古力蛋糕)忌廉芭芙 – 依然係咁好食!雪凍佢仲正!!我喜歡凍食~~香甜得哩又唔會太heavy!正!!朱古力熔漿蛋糕 – 放入焗爐自己焗返熱佢!勁好食!!鮮奶布丁 – 上面係無咩奶味既鮮奶布丁, 下層有d似蕉糖既東西…!怪怪的咁…!!

朱古力熔漿蛋糕 – 放入焗爐自己焗返熱佢!勁好食!!

2010-12-22
5 分鐘 (外賣自取)
2010-11-29 20 瀏覽
之前在Openrice團購了Beard Papa的coupon,10蚊買價值20蚊的現金劵,一時手快,沒有分開買,而是一次過買了30蚊,即是要一次選夠60蚊的puff ... 真是肥死啦剛好是日覓食之旅到銅鑼灣,見Sogo下面有間鬍鬚爸爸,就乾脆把coupon用了吧。選了朱古力熔漿蛋糕,意大利芝士芭芙,吉士抺茶雙拼芭芙同士多啤梨忌廉芭芙,補了1蚊。 朱古力熔漿蛋糕(HK$15)賣相已經不是很吸引,個人覺得撒了太多糖粉在上面。糕身厚實,還算濕潤,但是吃起來很粉且“鞋口”,一點都不細膩。朱古力熔漿就不錯,雖然是凍食,沒有涌出來的效果,但是吃起來還是很滑,朱古力味頗為濃郁。糕底是朱古力曲奇,裡面有一些杏仁碎,都挺香口,曲奇鬆化,薄而脆,是整塊蛋糕最出色的部分。 意大利芝士芭芙(HK$16)芭芙皮不夠香,不夠鬆脆,不過上面有曲奇碎的部分就挺酥化。裡面的吉士有兩層,上面一層應該是芝士味,但我嚐之有淡淡的酒味,滿喜歡的。下面一層是濃濃的咖啡味,都不錯,就是皮失色了。 吉士抺茶雙拼芭芙(HK$15)原味的淡黃,抺茶的翠綠,忌廉的雪白,三種顏色十分可人。這個芭芙的皮是脆了,可惜烤得有點過火,嚐得出微微

從上至下:朱古力熔漿蛋糕,意大利芝士芭芙,吉士抺茶雙拼芭芙,士多啤梨忌廉芭芙

朱古力熔漿蛋糕(HK$15)
朱古力熔漿蛋糕

糕体太粉而鞋口,熔漿okay

意大利芝士芭芙(HK$16)
意大利芝士芭芙

吉士抺茶雙拼芭芙(HK$15)
原味的淡黃,抺茶的翠綠,忌廉的雪白,三種顏色十分可人。這個芭芙的皮是脆了,可惜烤得有點過火,嚐得出微微的焦味。原味的吉士及忌廉奶味極為濃郁,忌廉質地輕柔,吉士也很滑。抺茶味的吉士質地最“油”,有些膠,幾乎有點像奶凍,比較heavy,但味道很好,舌尖泛起抺茶的微苦,然後又帶出絲絲甘甜,因此也不覺膩。
吉士抺茶雙拼芭芙

士多啤梨忌廉芭芙(HK$15)
所有芭芙當中最喜歡的一個,外表很漂亮,撒著紅白相間的糖粉,雖然皮還是不香,沒什麼味道,但是裡面的忌廉真是超級好吃。粉紅色的忌廉很輕身,看上去有雪糕的質感,味道又如乳酪一般清新,有士多啤梨的酸甜,居然還有一絲芒果香甜,上面淋的紅色士多啤梨醬有一粒粒的士多啤梨籽,令口感更加豐富有趣。
士多啤梨忌廉芭芙

酸酸甜甜如雪糕乳酪般的士多啤梨忌廉

雖然鬍鬚爸爸是做芭芙的專家,但每次在這里買一個芭芙,吃完都會覺得後悔,因為價格偏貴,味道又一般,特別是芭芙皮,不夠香不夠鬆脆,無論凍食熱食都是一樣。下次如果再來吃應該只會買士多啤梨味的,但是可能都要很久以後,因為實在不便宜,而且這次已經放肆地大吃一次了

2010-11-28
外賣自取
酸酸甜甜如雪糕乳酪般的士多啤梨忌廉
士多啤梨忌廉芭芙
2010-09-16 12 瀏覽
平時我好少食這類泡芙,但今次係有人請食,我揀咗一個特濃吉士味試下~ (因我鍾意食吉士囉)友人吔話雪凍咗食會更加好味喎 我就將它放在冰格內大約10分鐘再拿出來吃, um... 皮仲脆, 吉士味濃 ~ 又會變硬~ 食完呢個之後仲好想再食添.... 但係不能太過份架~ 唔怪得咁多人食la~ haha (原來又真係幾好味喎)
平時我好少食這類泡芙,但今次係有人請食,
我揀咗一個特濃吉士味試下~
(因我鍾意食吉士囉
友人吔話雪凍咗食會更加好味喎
我就將它放在冰格內大約10分鐘再拿出來吃,
um... 皮仲脆, 吉士味濃 ~
又會變硬~

食完呢個之後仲好想再食添.... 但係
不能太過份架~

唔怪得咁多人食la~ haha (原來又真係幾好味喎
2010-09-10
2 分鐘 (外賣自取)
2010-08-19 26 瀏覽
今日行過beard papa,聞到佢陣香味,忍唔住買左2個窩夫三文治><薄荷朱古力味:比自己cheese味:比mum薄荷朱古力味窩夫三文治:個皮系林既,i like it但系個皮就淺色過cheese味既,我諗2隻皮既味唔同.中間d薄荷好香,d薄荷味好我阿姨試左一啖,佢話太龍唔中意;<薄荷夾系朱古力既中間,薄荷cream中間有d朱古力碎而中間的薄荷cream就比朱古力碎夾住但系食個陣好多cream漏左出黎>__<|||但整體黎講,個窩夫都幾好味,都只系10蚊有機會再試下佢其他d cake
薄荷朱古力味:比自己
cheese味:比mum
薄荷朱古力味窩夫三文治:
個皮系林既,i like it

但系個皮就淺色過cheese味既,我諗2隻皮既味唔同.
中間d薄荷好香,d薄荷味好[龍]

我阿姨試左一啖,佢話太龍唔中意;<
薄荷夾系朱古力既中間,薄荷cream中間有d朱古力碎
而中間的薄荷cream就比朱古力碎夾住
size適中
  • 薄荷朱古力窩夫三文治
  • cheese窩夫三文治
2010-06-19 10 瀏覽
平時都係食開原味的 , 但想試下新事物今日落sogo掃場時順便睇下有冇成日賣曬既tiramisu味but收銀機壞了 , 排隊排左5分鐘左右先到 , sogo又多人 , 不過為左佢值得既!!到啦到啦...今次係有既!!!!即刻買返個黎試~~wow咬落去好香coffee味 , 比我想像中仲好味可惜今次掛住食唔記得影 , 下次影返 , 順便試埋第二個特濃吉士味先
平時都係食開原味的 , 但想試下新事物

到啦到啦...今次係有既!!!!即刻買返個黎試~~wow

咬落去好香coffee味 , 比我想像中仲好味

• tiramisu泡芙
2010-06-14 24 瀏覽
琴日係我同老公拍拖六週年記念日, 由於我仲坐緊月, 出唔到街。 老公放工帶左beard papa’s stickstick返來慶祝一下。細細件幾得意, 味道不錯! 唔太甜, 而且細細件又可以滿足到我想食甜品而又好怕肥既我, 哈哈!試了三款stick, tiramisu, apple crumble and double chocolate,老公最鍾意tiramisu,而我就最鍾意apple crumble!
2010-04-21
$25 (宵夜)
2010-05-25 17 瀏覽
同bf食完dinner,,諗住買杯野,去海旁飲,,經過SOGO,,見到有減價,,心諗"去PAPA睇下有冇平先"唔去由自可,,一去就....嘩嘩嘩!!D cake stick同3文治10蚊乍!!!不過得返幾隻味乍個店員話,"E+未有住,夜D先會再出,,"一定係太好賣啦,,出唔切我買左tiramisu 同抺茶cake stick!!平時都要賣14蚊,,E+特價,真係平好多!!抵都癲~tiramisu味唔錯~不過唔係由Mascarpone芝士整,,只係普遍既Crème,,不過都好好味抺茶,,有紅豆,,味道不過不失,,最好既係佢只賣10蚊1件
同bf食完dinner,,諗住買杯野,去海旁飲,,
經過SOGO,,見到有減價,,心諗"去PAPA睇下有冇平先
"

唔去由自可,,一去就....
嘩嘩嘩!!
D cake stick同3文治10蚊乍!!!

不過得返幾隻味乍
個店員話,"E+未有住,夜D先會再出,,"

一定係太好賣啦,,出唔切
我買左tiramisu 同抺茶cake stick!!
平時都要賣14蚊,,E+特價,真係平好多!!
抵都癲~

只係普遍既Crème,,不過都好好味
抺茶,,有紅豆,,味道不過不失,,
最好既係佢只賣10蚊1件
2010-05-11 26 瀏覽
呢款泡夫唔係第一次食啦, 之前試過旺角地鐵站間分店, 今次就試銅鑼灣崇光百貨呢間分店, 唔知係多左條生產線呀一或同左coco frans合併左呢, 因為有埋雪糕夾餅食, 今日買左5個泡夫$55, 最抵係買5個囉, 平均$11一個食後感 : 個泡夫都好大個, 第一啖入口好鬆脆, 仲勁多cream添, 唔太甜亦都唔太漏

2010-05-11
2010-02-24 9 瀏覽
忌廉窩夫三文治做推廣,十蚊一件。最後買了士多啤利、藍莓、栗子、紅豆抺茶、朱古力五種口味寫明是soft type窩夫,可能在家雪了數少時,窩夫不是軟身,是"林"身,有點濕的感覺,可能新鮮買來即食會較好!至於味道,朱古力甜了些少,藍莓偏酸,栗子有栗子粒,但沒什麼栗子味,士多啤利比想像中清新,五款味中,紅豆抺茶算是最好的那個,不太甜也有少許抺茶味

抺茶紅豆,朱古力,士多啤利,栗子,藍莓忌廉窩夫三文治
2010-02-16
$10 (其他)
2010-02-12 162 瀏覽
I don't remember exactly when Beard Papa came to Hong Kong, but I do remember having it pretty frequently in 2001 in their Taikoo Shing branch, it was one of my childhood favorites!Tried two flavors today:Green tea ($14): Dusted with green tea powder and filled with green tea flavored cream. Green tea flavor was quite rich - wonderful for a green tea fan like me!Mont blanc chestnut ($17): This is a step above from regular chestnut cream - it consists of two layers of filling (and thus Mont Blan

Tried two flavors today:

Green tea

Mont blanc chestnut
($17): This is a step above from regular chestnut cream - it consists of two layers of filling (and thus Mont Blanc name) - one sweetened chestnut puree layer and the other a cream layer, with a whole chestnut rested on top of the filling. It tasted as good as it looked - the cream felt airy and whipped, chestnut puree was sweet and had a strong chestnut taste. The whole puff, with all its components, may be a bit overly filling; great for sharing!

I enjoyed both, but actually prefer the green tea as it is less filling. Beard papa continues to please with their quirky flavors!
Green tea cream puff
MONT BLANC chestnut cream puff
Green tea cream puff
  • green tea cream puff
2009-12-26 9 瀏覽
今日試左個士多啤梨忌廉PUFF~D忌廉好滑.好甜,好好味~凍凍地的感覺好正個PUFF好脆身不過個份量真係好少..幾啖就一個,價錢一個$17真係唔值,想食多個覺唔直。不過味道真係唔錯。
今日試左個士多啤梨忌廉PUFF~

D忌廉好滑.好甜,好好味~凍凍地的感覺好正

個PUFF好脆身

不過味道真係唔錯。
2009-12-25
2009-12-01 3 瀏覽
呢一日呢頭,又想食puff。呢度似乎係唯一既選擇,今次食提拉米蘇puff同朱古力蛋糕puff。呢一日唔算多人,但個店員太善忘啦,差唔記得比印花我。提拉米蘇puff咖啡味好重,幾好食。又有忌廉味,個puff都算幾大個,雖然係貴小小。不過可以接受既。朱古力蛋糕puff好似係心太軟既puff,食食下會有朱古力漿注出黎。唔算太甜既,但呢個仲貴架。不過幾得意既。食puff真係無乜選擇,好彩呢間公司既品質都算穩定。我先會一路一路食落去。
我。

提拉米蘇puff
咖啡味好重,幾好食。又有忌廉味,個puff都算幾大個,
雖然係貴小小。不過可以接受既。

朱古力蛋糕puff
好似係心太軟既puff,食食下會有朱古力漿注出
黎。唔算太甜既,但呢個仲貴架。不過幾得意既。

2009-11-25
2009-10-26 15 瀏覽
我都算幾鍾意食呢間既puff,價錢都算合理。而且水準都唔會太差,呢一日就過左黎食啦。綠茶puff雖然要成十幾蚊,不過真係幾好食。面頭有小小綠茶粉,而個puff係綠茶cream。香滑得黎又唔會太滯,真係幾好食。價錢貴小小都可以既,因為我鍾意食嘛。
一日就過左黎食啦。

綠茶puff
雖然要成十幾蚊,不過真係幾好食。面頭有小小綠茶粉,

價錢貴小小都可以既,因為我鍾意食嘛。
2009-10-21
2009-10-21 20 瀏覽
經過Sogo 記得之前係雜誌見到Beard Papa出左新野,買左兩個試下。巴黎圈面個層的味道同質地同平時食開個d Puff 一樣,初初我以為好似puff咁有好多不同味道可以選擇,點知只有傳統vanilla......我一向對雲哩拿麻麻地,不過又想試新野.......嘻嘻,都係買左。俾完錢見姐姐拎起個圈,泵入雲哩拿餡。大家都知Sogo超多人架啦,我又買完野拎住個袋,唔想即刻食到污污穢穢.....咁啱我又要等人,所以就想搵個地方坐底先食。唉,不過要係銅鑼灣搵個位坐下都唔係咁容易....最後我去左樓上的書店,打左陣書釘......肚餓喇,又怕書店唔俾食野,所以偷偷地拎左兩口黎食....ok 喎.仲脆口,雲哩拿味唔假同平時個d一樣囉。不過最後我都係唔敢係書店整個拎出黎食,雜開之後我去左當x勞食完個正餐先攞番出黎,成個過程個圈圈都擺左有兩個鐘,好彩,個味都ok,無沐到。

仲脆口,雲哩拿味唔假同平時個d一樣囉。

2009-10-17
2009-09-22 48 瀏覽
見到Papa雪櫃多左一邊類似三文冶既產品,好吸引,買左一年黎試~有好多隻咪,價錢大約$13-16到!買左栗子味,$13,兩塊三角形既窩夫夾住栗子味既cream,中間有小小栗子肉!不太甜,不錯!
有好多隻咪,價錢大約$13-16到!

2009-09-20