2019-03-24 502 瀏覽
有日經過尖沙咀港鐵站見到依間麵包店,就被此店既三文治吸引住,因三文治既賣相真係好靚,於是乎依間店既職員講啲三文治係即日送過嚟好新鮮,咁我就買咗個玫瑰劈腿族(Classic Ham & Egg Sandwich - Rose) 價值HKD$28。食咗之後, 份量係夠飽既,因為有三塊麵包夾住啲餡,所以啲澱粉質可填飽個肚;個包都好重玫瑰花味,餡料方面:用了火腿夾住啲碎蛋,我覺得幾有新意,但整份三文治只有一粒車厘茄&少量菜,對於鐘意食多菜既人就少咗一啲。沙律醬方面:沙律醬份量啱啱好,但味道就試不到,主要原因係包有較重的玫瑰花味,依種既玫瑰花味蓋過咗三文治入面餡料&沙律醬既味道。總括來講,如果要求只係填飽個肚、外觀&新鮮既話,依個三文治係不錯既選擇,因為價錢都可以接受;但如果講求質素&營養既話,依個三文治可以算係不合格之作。

玫瑰劈腿族(Classic  Ham  &  Egg  Sandwich )
2019-03-17
2019-03-20 401 瀏覽
之前在澳門旅遊時吃過很美味的蔓越莓可可軟歐包後, 開始對軟歐包感興趣。 畢竟不能經常往澳門, 要是能在香港找到美味的就好了! 於是開始上網搜尋, 不經意看到這家店, 剛好有天往尖沙咀吃午餐, 就順道買個試試。它的包也不是便宜哦, 要$20多元, 還好份量還算對得起這個價。 今次試了火紅龍捲風。火紅龍捲風入面有忌廉芝士和紅莓乾, 麵包很鬆軟, 紅莓乾和忌廉芝士份量亦算充足, 基本我每次撕開麵包, 都會看見忌廉芝士, 已算難得。不過味道方面就強差人意啦!不乏餡料, 但紅莓乾味道只是淡淡的, 不夠突出, 而所謂的芝士, 吃得出它的軟滑, 但沒味的。一個不乏芝士餡但沒芝士味的麵包, 吃起來感覺複雜。 簡單概括, 儘管它的芝士多軟滑, 麵包多鬆軟, 都是一個令人不會再回頭的麵包。

下午茶
2019-01-17 637 瀏覽
今日來到尖沙咀準備去做瑜伽,再做運動之前想食一點兒東西但不想太飽,所以便想買一個麵包吃。乘地鐵到尖沙咀,在尖沙咀地鐵站內發現有一間新開張的麵包店,這一間麵包店在別的地方沒有看過,所以想來試一試麵包店內的麵包款式不算太多,但勝在麵包款式夠特別,加上每一個麵包都是已經用袋獨立包裝好,非常衛生在雪櫃內,我便比這一個粉紅色三文治吸引了,因為我是十分喜愛粉紅色的。這一個三文治叫玫瑰劈腿族,賣相非常吸引粉紅劈腿族 - 是一個有火腿,沙律蛋,生菜和番茄的三文治。食材非常新鮮,但味道不算是十分特別,加上這一個價錢性價比不是很高,但勝在有賣相,下次可以試吓其他麵包

玫瑰劈腿族

2019-01-16
2018-12-15 649 瀏覽
買完先知道原來係翠華副線 價錢太貴 普通麵包店都係賣幾蚊一個包 呢間野買貴幾倍 應該係想做遊客生意款色特別 顏色吸引 比較少見到有藍色麵包 每個包大細一樣 沒有瑕疵 應該係工場QC檢查得不錯 值得一讚麵包唔夠鬆軟 味道好淡 不吸引 可能麵包師傅年資較淺 沒有一些資深師傅在陣 懷疑師傅係咪真係識整麵包?其實師傅有冇試下料既味道先整 淡到似冇落調味 定只係忙著跟年輕女同事交流 增進友誼 而忘記如何整麵包?下次唔會再試 又貴又唔好味 跟翠華一樣

下次唔會再試 又貴又唔好味 跟翠華一樣
2018-12-12
2018-12-08 681 瀏覽
尖沙咀地鐵上黎見到一間麵包店裡面好多人,原來係我之前網上見過一直想試既Beat,6點後仲做買二送一優惠😍店裡面唔算大,麵包種類一眼可以睇哂,既然難得遇上仲有優惠就買左6款試下6款包都試左之後的確係店內第一位既火紅龍捲風($24) 最好味,包裡面加左紅莓、軟芝士……微微既酸味,包既口感亦都好特別之後鐘意既就係蕃薯家族($19) ,麵包做型有d似紫薯,咬落裡面真係有蕃薯,而且蕃薯仲好香軟,其餘4個都沒什麼特別,而且價錢都有點偏貴原來麵包店係翠華旗下的,翠華麵包出名好味,而家再出這類型的創新包款,都叫人值得一試

蕃薯家族

天鴛鴦

蕃薯家族
天鴛鴦
2018-11-23 278 瀏覽
Discovered BEAT as I was in TST.Noticed this shop because of the music Clef note with a B incorporated in the logo, when I got closer I found out it was a modern bakery by Tsui Wah but the style is totally different from the bakery counters at TW restaurants because they are not selling the usual Pineapple buns etc.Tsui Wah has been getting more of my attention recently with their healthy options such as okra scrambled egg and the use of quinoa in its dishes.BEAT was really captivating because t

BEAT was really captivating because they had colourful bakery made with natrual colourings like blueberries, squid ink and cranberries etc.
I was told that they do not use softening agents in their breads which makes them healthier.
As well as bakery, they have energetic detox waters and detox fruit teas crammed with fruit to boost your mood.
I got the purple potato bun which was really colourful with mashed purple potato as well as a half a sweet potato in the middle.
The star of the show had to be the sweet potato in the middle which was sweet ad silky.
2018-11-12 298 瀏覽
😂其實係琴日睇完戲經過尖沙咀覺得個名好熟所以先醒起係新開起初想試個豹紋吐司但係女人又係心大心細嘅動物,來來回回行左好多個圈先揀左尼個•枸姑娘聽個名都知係落左枸杞,仲落左。今朝起身因爲見佢本身外層係軟嘅所以冇焗佢,反而係蒸返熱咁食😛一打開見到已經見到好軟綿綿,食到中途發現真係有好多細碎嘅枸杞所以轉登再close up一張🤣個包真係甜甜地又唔膩❤️幾好幾好仲有去嗰時係下午5:30,臨俾錢個店員超好人話仲有幾分鐘6:00買二送一平啲喎員工態度一流
😂其實係琴日睇完戲經過尖沙咀覺得個名好熟所以先醒起係新開

•枸姑娘
個包真係甜甜地又唔膩❤️幾好幾好

員工態度一流
2018-11-08 244 瀏覽
{{ Beat by Tsui Wah }} 座落尖沙咀港鐵站閘內商店。為翠華集團西式麵包副線。 營業將近一年。Foodamin一直未有想法要試。不過今天下班時間肚皮呼叫。回家路上碰巧經過BEAT。即管買下一個 {火紅龍捲風 } 試試。這個火紅龍捲風賣相不錯。可惜只是金玉其外,敗絮其中。以紅肉火龍果+軟忌廉芝士+紅莓乾製作而成。麵包質感尚算鬆軟。可是這是一個不折不扣的空氣包。拿上手本來就沒甚重量感。內涵就更加不要有期待。紅肉火龍果只有顏色沒甚味道這點能理解。所以得依靠紅莓乾和cream cheese作主打味道。不過打開麵包。Cream cheese和紅莓乾的份量亦簡直少得可憐。分別散怖於小角落。未免過份吝嗇和欺場吧。整個麵包吃起來沒有芝士味沒有果乾味就是完全正常的了。結論是原來真的可以不試。完。

結論是原來真的可以不試。完。
2018-10-24 246 瀏覽
見到尖沙咀地鐵站裡新開的麵包店,裝修不錯,又標榜是沒防腐劑、用日本麵粉做的麵包,買了一個火紅龍捲風,價值24元,在openrice置頂的食評照片見到麵包裡的cream cheese很多,所以才買。但回家掰開來品嚐時,發覺麵包很乾很硬,跟我之前吃過一田賣的、都是用日本麵粉做的麵包質感完全不同!而且裡面的紅莓乾和cream cheese少得可憐,只是外表討好而已,CP值簡直是負數!今次真係老襯左,絕無下次!

2018-10-24
2018-09-29 223 瀏覽
今次買左個藍莓忌廉芝士包同埋火龍果紅莓忌廉芝士包,好好食😋大愛❤️面包鬆軟,味道唔甜個餡仲係漲卜卜😍充滿實心嘅忌廉芝士😍呢間面包舖仲有好多好靚嘅面包想試期待再光臨
面包鬆軟,味道唔甜
個餡仲係漲卜卜😍充滿實心嘅忌廉芝士😍
呢間面包舖仲有好多好靚嘅面包想試
期待再光臨
藍色風暴VS火龍果紅莓忌廉芝士
藍色風暴VS火龍果紅莓忌廉芝士
2018-09-08 277 瀏覽
今日去中港碼頭出航,地鐵去到尖沙咀站,見到呢間麵包店,門面好亮麗,麵包係西式麵包,飲品尤其吸引,一瓶瓶水果茶,門口有位店員在叫賣,忍不住去揀麵包(已獨立包裝)同飲品,揀好去收銀處比錢,店員有禮斯文,仲問清楚要不要袋,介紹店家嘅吸管叉(方便叉飲品內嘅水果食)黑色幽默($22)芝士、煙肉、火腿、洋蔥,黑色麵包鬆軟,灑上糖粉字,入面嘅火腿鹹香,洋蔥爽脆,加了黑椒好香口,芝士同煙肉鹹香,好味百香果英式早餐排毒茶($39)高窄透明膠樽,水果係士多啤梨,叉出來爽脆微甜,果茶清爽唔甜,百香果嘅味道唔強,唔會好酸,配麵包好清爽解膩!店員一個人,有禮斯文有笑容,又會好nice咁比意見!令人好舒服!晨早起床靚早餐
今日去中港碼頭出航,地鐵去到尖沙咀站,見到呢間麵包店,
外賣

晨早起床靚早餐
2018-09-07
外賣自取
$61 (早餐)
2018-09-06 280 瀏覽
經過tst,見到地鐵站入面新開左間麵包店,被各大傳媒都包裝到好似好令好好食咁,事實上真係一般般🙄見到好多人瘋湧,抱住好奇的心試下佢😂👉🏿✨藍莓風暴 Hkd 20 💸📌老實講我真係因爲佢係藍色先買佢😂藍色迷☺️其實一拎上手就知係冇咩內涵,不過見佢有買二送一,就買試下佢💭食落啲麵包係勁散,係鬆散個種!入面既藍莓芝士得勁小,入口好散,同喜茶冇得比呀!👉🏿✨火紅龍捲風 Hkd 24 💸📌呢款同樣係主打,不過拎上手都係輕飄飄,會有小小乾身,入面啲包又係鬆散,芝都同紅莓乾量小,真係好一般呢⋯⋯加上完全唔值買呢個價錢,試一次就好了...
見到好多人瘋湧,抱住好奇的心試下佢😂

👉🏿✨藍莓風暴 Hkd 20 💸

入面既藍莓芝士得勁小,入口好散,同喜茶冇得比呀!
👉🏿✨火紅龍捲風 Hkd 24 💸

2018-08-12 235 瀏覽
早前收工去尖沙咀站,見到這間站內的麵包店買二送一,我當然狗衝過去買啦🤣🤣🤣原來這間Beat是翠華旗下,她們的麵包是用日本麵粉和天然酵母而成無加防腐劑及人工色素👍🏻👍🏻💁🏻‍♀️藍色風暴$20💙💙💙用蝶豆花製作出來的粉藍色,加上粉量剛好不會太多太漏的藍莓芝士,好正!薯薯家族$19🍠🍠🍠一眼望盡,紫薯粉、紫薯蓉和黃蕃薯蓉,無什麼額外的人工甜味,好適合我這件大蕃薯吃!大紅大紫$12❤️💜❤️表面的粉紅色是用左紅肉火龍果而成,內裡無需多講-又是我最愛的紫薯啦!

藍色風暴$20💙💙💙

薯薯家族$19🍠🍠🍠

大紅大紫$12❤️💜❤️
2018-08-06
$13 (早餐)
身為超級包癡既我又要出動啦行過尖沙咀地鐵站有冇發現呢間日式包店,係人來人旺既尖沙咀港鐵站內,係要入左閘先去到架!!入去睇下好多款都好少女!一口氣買左好幾個試下,全部都唔錯!原來係翠華集團旗下既店,包裝下即刻唔同哂,同埋啲包全部係100%用日本麵粉整~大紅大紫  $12少女粉色包,係用左紅肉火龍果天然色素上色。入面係大愛既紫薯,包身較薄,所以一咬滿口都係紫薯味,食得出冇點加太多糖,唔太甜薯薯家族  $19外型爆分!入面又有紫薯又有黃番薯,勁重手!一咬落去成口都係番薯,甜度又係岩岩好,食一個真係夠飽火紅龍捲風  $24即係紅莓軟芝士包,同樣用紅肉火龍果上色,個包有兩個手掌咁大,兩個人share都得,入面係我既最愛之一忌廉芝士,紅莓酸酸甜甜咁,成個包因為忌廉芝士同紅莓完全唔會乾藍色風暴 $20好靚用蝶豆花整成既少女藍~原來係藍莓軟芝士包,藍莓味好濃,芝士份量岩岩好,值得一試豹紋吐司(四片裝)  $26連白麵包都整到咁靚,以為係朱古力?錯啦,係用墨魚汁整同可可粉。食落去少少咸咁,用佢黎整三文治再放上社交平台呃like一流黑色幽默  $22最中意啲黑媽媽既野,咩竹炭呀、黑魚汁果啲,呢個包一見到就
身為超級包癡既我又要出動啦

大紅大紫  $12

少女粉色包

薯薯家族  $19

火紅龍捲風  $24

藍色風暴 $20

好靚

豹紋吐司(四片裝)  $26

豹紋吐司(四片裝)

黑色幽默  $22

黑色幽默

最中意啲黑媽媽既野,咩竹炭呀、黑魚汁果啲,呢個包一見到就要買黎試下,係咸包,面頭仲有design過,用上黑魚汁上色,入面仲有洋蔥、芝士、火腿等等,好足料!22蚊黎講算性價比高,絕對係一個會飽肚既包

莓力四射 / 百香果英式早餐排毒茶  $38
莓力四射 / 百香果英式早餐排毒茶

排毒茶(Dexon water) 即係加左切粒水果浸水再冷藏,要即日飲用,我都未試過,貪得意買黎試下。兩款入口既味道都好似,帶少少酸咁,但味道又唔重,夏天飲幾好,可以消暑又可以食水果,重點係超低卡路里,健康飲料

哈哈!超級滿足!由於所有包都冇加防腐劑同用天然食材既色素,大約最多可以放2日,我就2日內同屋企人KO哂上面所有包
隻隻我都好中意,經過尖咀都會入去幫襯下
2018-07-25 810 瀏覽
港式茶餐廳翠華旗下烘焙品牌「Beat」係一間每日本地烘焙🍞 用日本麵粉同天然酵母製作 亦都無防腐劑🤓🤓🤓-呢個box有8款包 咁就介紹一下啲特色包比大家😋😋大家應該都對黑色個舊麵色有d興趣🤣 其實嗰舊係墨魚汁包黎😳入面有啲火腿同洋蔥係入面 味道係咸 味道幾特別但個人覺得幾好味😖-藍色嗰舊係藍苺乳酪包入面真係幾濃藍苺味 d 乳酪幾creamy 個人認為雪過落雪櫃應該仲好食😳-墨魚汁包後面啡色嗰舊係蕃薯🍠包叫薯薯家族🍠個名改得幾搞笑😌第一次食咁番薯嘅包😂真係勁番薯🍠個心擺左成條黃番薯 外面再有紫薯包住😎健康嘅朋友一定啱 唔會好甜 比較淡味 番薯應該係冇落糖 所以應該係原汁原味😂至於外皮我覺得味道有啲似聖安娜出個款紫薯包 冇乜好特別😂整體黎講 我都推薦比大家 想食健康包嘅朋友啱晒🤟-到藍苺包前面嗰個好似蛋糕既包仔🤓大紅大紫 裏面有大量紫薯蓉 紫薯控啱曬😌包個面就有啲火龍果籽 要對比的話 個包仲甜過個紫薯蓉 換言之 紫薯真係冇乜味😂不過鍾意健康啲嘅朋友都幾啱嘅🤓-因為d包都係以健康為主 味道可以會偏淡 所以都要睇反自己重口味程度揀反自己既包仔啦😖😖😖🤓🤓-
呢個box有8款包 咁就介紹一下啲特色包比大家😋😋
藍色嗰舊係藍苺乳酪包