2014-04-17 2054 瀏覽
某天行过就念念不忘,特登稳一日来食哈哈,要左八珍甜醋+四川辣鸡圆圆ga盒好可爱,但系个袋就太大,以后用个细d噶袋啦。。拿住好奇怪的先讲沙律,面头铺左几件g炸鸡(打开先发现自己两个都系chicken。。)件衣薄薄地,唔觉油腻都唔觉热气,大概5,6件,几好食。重点系酱料,酱料酸酸甜甜,第一次食甘好食ga沙律酱哈哈好中意,讲翻都流口水,沙律菜分量都好足!够饱!个饭卷辣辣地好开胃,但系唔算好好食lo,不过可以一试,朋友ga粤式蒸鱼就值得推介,真系有块鱼啊哈哈配埋酱料,好特别~两个combo原来都几饱(我超大胃。。)盛惠78。
某天行过就念念不忘,特登稳一日来食哈哈,
要左八珍甜醋+四川辣鸡
两个combo原来都几饱(我超大胃。。)盛惠78。
題外話/補充資料: 打包袋细d啊唔该!
2014-04-07
  • 八珍甜醋
2014-04-13 1640 瀏覽
灣仔莊士敦道60號J Senses地下3號舖沒胃口又微燒,身體給予訊息想吃清淡,吃點冷的東西降降溫, 一盤沙律浮現在腦海中。日式salad只吃到芝麻醬醋,西式就是食到悶的油醋為主, 出品千篇一律,在beautifood不再是公式化的醬汁,由魔廚掌管, 主力賣沙律輕怡食物,醬汁是自家研製, 混合了中式的傳統元素,如中式陳醋、蝦醬及鹹柑桔等,見到名字已令有探索精神的人鈍鈍慾試,上次就試過蝦醬的salad drssing,味道效果暗地裡教人驚喜。Combo set 是$78, Salad 加半份寶老團鹹柑桔汁配搭灸燒三文魚,感到好熱氣, 想到鹹柑桔有幫去火,一點都不猶豫就order了。灸燒三文魚切成薄片,口感有點缺失,三文魚有入口即融化的軟綿,伴以鹹味醬汁, 竟有似吃煙三文魚的錯覺。Salad 醬汁鹹中帶數分檸檬酸味,除了見慣見熟的西式沙律菜,竟然發現了中式的紫菜踪影, 這組織很創新,一開始拿了片紫菜單吃看有什麼玄機,只是一塊唔爽沒調味的普通紫菜,原來紫菜要吸了醬汁才好吃。宮保雞寶老團 ,糙米是日式醋飯味道, 用以綿彈的crept皮包著,雞絲再加入辣醬, 辣勁十足在舌頭上不散,好味指數不及上

灣仔莊士敦道60號J Senses地下3號舖
沒胃口又微燒,身體給予訊息想吃清淡,
吃點冷的東西降降溫, 一盤沙律浮現在腦海中。
日式salad只吃到芝麻醬醋,
西式就是食到悶的油醋為主, 出品千篇一律,
在beautifood不再是公式化的醬汁,
由魔廚掌管, 主力賣沙律輕怡食物,
醬汁是自家研製, 混合了中式的傳統元素,
如中式陳醋、蝦醬及鹹柑桔等,
見到名字已令有探索精神的人鈍鈍慾試,
上次就試過蝦醬的salad drssing,
味道效果暗地裡教人驚喜。
Combo set 是$78, Salad 加半份寶老團
鹹柑桔汁配搭灸燒三文魚,
感到好熱氣, 想到鹹柑桔有幫去火,
一點都不猶豫就order了。
灸燒三文魚切成薄片,口感有點缺失,
三文魚有入口即融化的軟綿,
伴以鹹味醬汁, 竟有似吃煙三文魚的錯覺。
Salad 醬汁鹹中帶數分檸檬酸味,
除了見慣見熟的西式沙律菜,
竟然發現了中式的紫菜踪影, 這組織很創新,
一開始拿了片紫菜單吃看有什麼玄機,
只是一塊唔爽沒調味的普通紫菜,
原來紫菜要吸了醬汁才好吃。
宮保雞寶老團 ,
糙米是日式醋飯味道, 用以綿彈的crept皮包著,
雞絲再加入辣醬, 辣勁十足在舌頭上不散,
好味指數不及上次吃的blt,
因寶老團是冷, 醋飯中加了辣味, 不太討好。

2014-01-28 2469 瀏覽
是咁的,不常來灣仔的我愛常常光顧這裡的沙律。除了因為好吃外還因為有親切的哥哥們介紹餐單,亦友善地聊天起上來😆是日吃了久違的咸檸三文魚,三文魚半生熟夠嫩,沙律菜什麼時候來也是如此新鮮!論沙律的話,我最喜歡八珍那個,因為酸酸甜甜,充滿Chinese 味,亦有我最愛的溏心蛋嘛! 😎哥哥們有新介紹,牛肉面,黃色粒粒咬開是辣味,湯汁不錯,可惜是面太幼,沒太大咬口,台灣風味我還是喜歡辣辣的。

2014-01-03 2132 瀏覽
除了飯卷及沙律外, 最近Beautifood不知是否因為天氣寒冷的關係, 推出了一款熱湯麵。買了一客來試, $30算便宜, 惟份量亦不多。湯是其店舖的味噌湯底, 配以兩片牛肉、香蔥、chili caviar (其實是份子料理) 及上海麵。牛肉是連筋的, 肉質依然很腍。濃濃的味噌湯加上蔥, 那有不好喝的道理? 而最特別的chili caviar咬下去滲時出微微的一絲辣意, 正是整碗湯的亮點。唯一較為失色的是使用的上海幼麵太腍了, 是其美中不足之處。若麵條爽口一點便更佳呢。

若麵條爽口一點便更佳呢。
2013-12-19 1991 瀏覽
由於看到朋友分享instagram相片,有張很吸引的沙律相,於是勾起無肉不歡的我吃沙律念頭。在Openrice看到這家店都有一段時間,由於這店沒有太多座位,一直都未有去嘗試,這次趁著有這個念頭,便拉著吃素的同事陪我一起去買~~這家店位於船街一列食店的其中一家,門口有搶眼的桃紅色吸引人眼球,去到的時候有數位在排隊。門口的餐牌選擇不算多,沙律類只有五款,但已足夠我想了好一會兒。咸檸三文魚$60 另加溫泉蛋$10最後於廚魔黑凱撒﹑ 八珍甜醋跟咸檸三文魚之間,我選了咸檸三文魚!盛著沙律的容器圓圓的像個透明的球,另外有個透明長身的膠袋袋著,感覺型格。賣相其實很吸引,從餐牌裡看到的材料也令人垂涎三尺,裡面有什錦沙律菜﹑車厘茄﹑火炙三文魚,香脆海藻,配廚魔檸檬醋汁。不過實際醬汁不夠,火炙三文魚亦有點腥味(也許醃得不夠)。香脆海藻雖然真的挺香,但因為不夠醬汁,吃下去感覺有點過乾。我另外點的溫泉蛋好像跟沙律不太夾
這次趁著有這個念頭,便拉著吃素的同事陪我一起去買~~

去到的時候有數位在排隊。
門口的餐牌
選擇不算多,沙律類只有五款,但已足夠我想了好一會兒。
咸檸三文魚$60 另加溫泉蛋$10
咸檸三文魚
賣相其實很吸引,從餐牌裡看到的材料也令人垂涎三尺,
不過實際醬汁不夠,火炙三文魚亦有點腥味(也許醃得不夠)。
香脆海藻雖然真的挺香,但因為不夠醬汁,吃下去感覺有點過乾。
我另外點的溫泉蛋好像跟沙律不太夾
2013-11-19 1501 瀏覽
是衝著魔廚的名而來,其次是為了一頓健康晚餐。魔廚Alvin Leung, 手持兩粒米芝蓮星,從他之前的減肥比賽,知這人十分"搞鬼",創意"爆棚"。店內的裝修用上shocking pink本就是很玩味,加上他的餐紙用上一片朱唇輔以"call me"字眼,就令人更醒神了。餐紙上特别寫明"吃至80%飽就好"。是的,我也奉行這原則,所以和老公二人點了兩個Rice Roll和一個沙律分著吃。兩個Rice Roll味道一般,反而最沒期望的沙律郤充滿驚喜。先是賣相,以大盆盛上,有高級餐廳之風格,而份量亦足夠兩個人共享。再而味道,我點的沙律,用上咸檸檬汁拌半熟三文魚及沙律菜,搭配清新醒胃,而三文魚烹得又滑又香,加上香脆海苔,不單加添咸香,也豐富了食材的質感,令人一再回味。這店值得回來。下次要試試與時間競賽,因這速食店形式的beautifood,若能於25分鐘内吃飽離開,免收加一。
是衝著魔廚的名而來,其次是為了一頓健康晚餐。
2013-11-11
落雨陰陰天既下午經過灣仔依邊橫巷正陶醉於依到各式各樣唔同既小店無論係食既,手工藝既同家具店都有好多特色左睇右睇之際經過食面桃紅色既門面果然係好有用既搶眼手法退番後幾步原來係之前留意過既BEAUTIFOOD主打健康既沙律同手卷睇番資料原來係米芝蓮星級CHEF梁經倫開既佢號稱廚魔,其實識佢都係因為睇明珠台見到佢同另一米芝蓮星級廚有個減重既比賽所以聽過佢個名同個腦仲對佢個LOOK有印象但吸引我會黎試既更重要唔係名氣係食客既口碑佢店面好細有堂食位得幾個所以都係外賣多見佢個BURRITO幾平就買個黎試下又本住鐘意試食奇味道同食材既新鮮感比理梗係要個係第二到食唔到既組合啦所以簡左"粵式蒸魚"好中式既入面有鯛魚,青檸蔥汁,薑同自製既醬汁比完錢我仲係到袋番個銀包之際店員已經放左個外賣盒出黎佢見我唔拎先問我要唔要袋我仲好天真咁先知原來唔係即叫即整果下有丁點失望因為睇個樣真係成個壽司手卷咁普通好啦拎走番到去一開同壽司手卷冇分別除左有紅米飯混合同入面係粵式蒸魚之外食落就唔似日式咁有酸既醋味但就真係有平時蒸魚既薑蔥味都幾FUSION而入面既鯛魚>雪白有彈性既肉唔會係碎濕濕但寫明有既醋青瓜仔同自製醬汁就係味蕾上
落雨陰陰天既下午
經過灣仔依邊橫巷
正陶醉於依到各式各樣唔同既小店
無論係食既,手工藝既同家具店都有好多特色
左睇右睇之際
經過食面桃紅色既門面
果然係好有用既搶眼手法
退番後幾步
原來係之前留意過既BEAUTIFOOD
主打健康既沙律同手卷
睇番資料
原來係米芝蓮星級CHEF梁經倫開既
佢號稱廚魔,其實識佢都係因為睇明珠台

見到佢同另一米芝蓮星級廚有個減重既比賽

所以都係外賣多
見佢個BURRITO幾平就買個黎試下
又本住鐘意試食奇味道同食材既新鮮感比理
梗係要個係第二到食唔到既組合啦
所以簡左"粵式蒸魚"
好中式既
入面有鯛魚,青檸蔥汁,薑同自製既醬汁
比完錢我仲係到袋番個銀包之際

而入面既鯛魚>雪白有彈性既肉
唔會係碎濕濕
但寫明有既醋青瓜仔同自製醬汁就係味蕾上消失
所以其實味道上係頭幾啖有少少特別之外
好快就平淡左,好在我鐘意佢有蟹子
有蟹子就有鮮味同口感,係加分好多
但好可惜

或者我應該試四川辣雞
起碼佢外層係PANCAKE皮
比到多D驚喜
2013-11-13
1 分鐘 (外賣自取)
2013-11-10 1052 瀏覽
群星大撐由廚魔Alvin 開設的健康食店 Beautifood。這人氣小店雖然只做兩款以營養出發的食品 - 沙律和飯糰,但由於食材的配搭創意無限,開業以來,吸引到不少明星前來光顧。從牆上的照片所見,謝霆鋒、張智霖、貝安琪等等都曾是座上客。是日已經是差不多五時多,約了一班好友在附近吃晚飯,因此也沒有大吃大喝,只點了一件飯糰作下午茶。五款飯糰各有各的風格,粵式蒸魚名字最鬼馬,實在難以想像將傳統的蒸魚跟飯糰混作一談。四川辣雞相信是最惹味的一款但可惜當日經已售罄,最終只好揀了豉椒牛肉。豉椒牛肉飯糰用了西冷牛肉絲、炒三色椒和洋蔥絲,配以廚魔的健康糙米卷和一個秘製的豉椒七味粉來取代醬汁。飯糰入口煙煙韌韌,但牛肉絲有少許筋,口感因而受了影響。Sushi Burrito 巧妙地翻譯為「寶老團」,不知對寶老是否真的有功效,但單看材料已心覺十分健康,吃起來身心也特別安泰。

豉椒牛肉「寶老團」

2013-10-25 802 瀏覽
四川辣雞飯卷 八珍甜醋沙律 $68 粵式蒸魚飯卷 $30 (好食指數 : 6.5/10) 2013-08-13 店內的款式比較新鮮,不過食落去未見特別。蒸魚卷有少少腥味,以為好似平時蒸魚會有蒸魚豉油,但唔係太覺。八珍甜醋味道唔算特別,不過配料炸得脆。四川辣雞最好食,唔算辣,配搭幾好。
四川辣雞飯卷
八珍甜醋沙律 $68
粵式蒸魚飯卷 $30
(好食指數 : 6.5/10)
2013-08-13
店內的款式比較新鮮,不過食落去未見特別。

八珍甜醋味道唔算特別,不過配料炸得脆。

四川辣雞最好食,唔算辣,配搭幾好。
2013-10-08 616 瀏覽
近日途經, 發現多了款KPop Steak Salad. 看內容有牛扒和沙律菜, 而沙律汁經店員介紹是有點點麻醬及帶微辣的kimchi味醬汁, 已令人食指大動, 馬上買一客來試!! ∩v∩打開沙律, 見到鮮嫩的牛扒置於新鮮沙律菜上, 經已垂涎; 再打開沙律汁, 香味撲鼻, 再嚐一下, 辣味、麻味皆十分突出, 超讚!!不得不提的是其出色的味噌湯, 內有豆腐、魚肉、温泉蛋等, 滋味無窮!又light又delightful的一餐~~ ≧v≦

又light又delightful的一餐~~ ≧v≦
午餐
2013-08-31 408 瀏覽
灣仔莊士敦道60號J Senses地下3號舖Combo set $68沙律/ 半份寶老團 或湯三樣中任選兩款口味配搭也是可以任君選擇店子只有4個bar位, 堂食就要面壁思過還是take away好了外賣的透明膠袋印上黑色粗體字,甚有格調名字有趣的BLT 寶老團, 外型則像極Wrap法式軟身crept皮, 煎得像大理石紋的外皮當輕力咬扯時有股微微的張力彈性中間包了糙米飯,棗紅色糙米因未經除去谷殼仍保持營養但又有白米飯的香軟餡料有蕃茄和煙肉碎粒煙肉經烘脆後味更強, 鹹香突出食材沒有另加香料作調味, 各自散發出原有天然味而醬汁就起了畫龍點睛, 酸酸一入口精神為之一振與食材出奇的合襯, 有化學作用少少酸, 順口不會刺激喉嚨蔬菜其實以不經烹調最能保存營養有機生菜爽口嫩綠, 嘴嚼時會發出"集集"的脆響聲米芝蓮廚魔玩醬, 灰黑的醬中藏有一點點的黑色很令人摸不著頭腦, 我估是黑芝麻醬到正式用口測試時Black Cesar 猜是用蝦醬混醋,若隱若現的蝦醬味雞肉竟有煙三文魚的香, 令我嘖嘖稱奇肉質是濕軟的, 若是閉上眼食我必以為在吃煙三文魚輕恰 7成飽的午餐, 不怕飯氣攻心愛上了BEAUTIFOOD了

灣仔莊士敦道60號J Senses地下3號舖
Combo set $68
沙律/ 半份寶老團 或湯三樣中任選兩款
口味配搭也是可以任君選擇
店子只有4個bar位, 堂食就要面壁思過
還是take away好了
外賣的透明膠袋印上黑色粗體字,甚有格調
名字有趣的BLT 寶老團, 外型則像極Wrap
法式軟身crept皮, 煎得像大理石紋的外皮
當輕力咬扯時有股微微的張力彈性
中間包了糙米飯,棗紅色糙米因未經除去谷殼
仍保持營養但又有白米飯的香軟
餡料有蕃茄和煙肉碎粒
煙肉經烘脆後味更強, 鹹香突出
食材沒有另加香料作調味, 各自散發出原有天然味
而醬汁就起了畫龍點睛, 酸酸一入口精神為之一振
與食材出奇的合襯, 有化學作用
少少酸, 順口不會刺激喉嚨
蔬菜其實以不經烹調最能保存營養
有機生菜爽口嫩綠, 嘴嚼時會發出"集集"的脆響聲
米芝蓮廚魔玩醬, 灰黑的醬中藏有一點點的黑色
很令人摸不著頭腦, 我估是黑芝麻醬
到正式用口測試時
Black Cesar 猜是用蝦醬混醋,若隱若現的蝦醬味
雞肉竟有煙三文魚的香, 令我嘖嘖稱奇
肉質是濕軟的, 若是閉上眼食我必以為在吃煙三文魚
輕恰 7成飽的午餐, 不怕飯氣攻心
愛上了BEAUTIFOOD了

10 分鐘 (外賣自取)
2013-08-09 292 瀏覽
因為“周迅謝霆鋒相戀半年 同居一大廈”既傳聞出現後, 霆鋒接受了上期明報周刊訪問, 該傳聞屬真屬假就留翻俾狗仔隊啦。我關心o既係報導中霆鋒提及自己最近入股既新店, 原來就係BEAUTIFOOD!呢間新店來頭厲害無須我介紹啦, 貴為DEMON CHEF (廚魔) 既平民餐廳, 連霆鋒都要入股支持, 我決定同Ms. C去一探究竟!等左一陣位後(補充,全店得4個位)我地叫左兩條Burrito (“捲餅”), 一種口味係“粵式蒸魚”, 另一種係“四川辣雞”。 蒸魚比較正路, 辣雞就令人好驚喜因為捲餅包飯好多地方都有做, 包括Mac記而呢個四川辣雞成功之處係可以做到當所有材料混埋D飯後, 你食o既每一淡都涵蓋了酸甜味、麻辣味同雞肉味,而每一啖都深刻咁提醒緊你你食緊“四川辣雞”呢碟送, 完全令你忘記了自己原來食緊捲餅包飯, 好值得一試!然後再試八珍甜醋Salad, 食完第一啖後忍唔住露出個好驚喜o既表情 因為八珍添醋同D 沙拉菜配合得天衣無縫, 最令人覺得意外既係中間個溫泉蛋居然係薑醋溫泉蛋!!!實在太意外!!!實在太驚喜!!!正當個薑醋溫泉蛋D蛋黃仲係我個口浪下浪下之際,一個令人難以相信o既人物

等左一陣位後(補充,全店得4個位)

因為捲餅包飯好多地方都有做, 包括Mac記
四川辣雞Buritto
八珍甜醋Salad
正當個薑醋溫泉蛋D蛋黃仲係我個口浪下浪下之際,一個令人難以相信o既人物係我後面等位,然後仲要坐埋係我地隔離...呢個人就係...
我實在太幸福了!!!

呢餐充滿無限驚喜既lunch, 盛惠$176 ($88@)!
2013-08-08
20 分鐘 (堂食)
四川辣雞Buritto
八珍甜醋Salad
2013-08-08 57 瀏覽
又想食beautifood既salad喇佢開12:00,我今日12:15到..今次試咩好呢..仲有咸檸三文魚同鮮味尼斯兩款salad未試試咸檸三文魚先啦..另外宝老團想要番上次食過個TACO,但已經賣哂只開門15分鐘就賣哂?西利!咁就試下上次都話賣哂食唔到既四川辣雞啦!咸檸三文魚 : 什錦沙律菜, 車厘茄, 火灸三文魚, 香脆海藻, 配廚魔咸檸檬醋汁火灸三文魚有4大塊,都算厚,而且燒完好香加埋廚魔咸檸檬醋汁,唔會太咸加上少少酸好開胃!很健康的樣子四川辣雞 : 手撕雞, 酸青瓜仔, 甘荀, 芝麻, 四川芝麻醬, 配廚魔健康糙米卷呢個同其他宝老團有啲唔同,因為佢外層有層軟軟的蛋皮包住糙米同手撕雞..但其他宝老團無架外面直接見到飯,話明四川辣雞,真係好香麻辣味辣辣地幾惹味!果然比其他宝老團好食!唔怪得上次尼賣哂~咁多野食,食咗我成半小時(當然包括睇電視)$68..大大盒salad加件SUSHI岩岩好夠飽!仲好Healthy添!下次再試埋其他未試既!
又想食beautifood既salad喇

佢開12:00,我今日12:15到..

今次試咩好呢..仲有咸檸三文魚同鮮味尼斯兩款salad未試

試咸檸三文魚先啦..

另外宝老團想要番上次食過個TACO,但已經賣哂
只開門15分鐘就賣哂?西利!

咁就試下上次都話賣哂食唔到既四川辣雞啦!
COMBO餐$68
火灸三文魚有4大塊,都算厚,而且燒完好香

加埋廚魔咸檸檬醋汁,唔會太咸加上少少酸好開胃!很健康的樣子

四川辣雞

辣辣地幾惹味!果然比其他宝老團好食!唔怪得上次尼賣哂~

咁多野食,食咗我成半小時(當然包括睇電視)

2013-08-06
1 分鐘 (外賣自取)
COMBO餐$68
四川辣雞
2013-08-01 40 瀏覽
已經第2次試- 上次係八珍加trio. 個Salad 如果無D  corn fritters 可能更好食因為好似D 隔夜餸咁.好似應該有bacon 又唔多覚。 Trio 就好驚喜雖然都唔係咁知D filling 係乜。今次就揀咗Caesar 同BLT。salad 個汁好似稀咗既芝麻糊,酸mei mei 都唔錯。個雞肉實在太驚喜,雞絲食得多但絲得咁仔細原來令texture 更好味。如果可以加多一種唔同texture 嘅ingredient 應更上一層樓。唯一一定要改善,外賣袋需要咁多個嗎?

唯一一定要改善,外賣袋需要咁多個嗎?
2013-07-29 65 瀏覽
今日諗唔到食咩..於是尼食多次Beautifood啦<魔廚>既野食一定要試哂佢!xp今次堂食喇..不過好似睇上面啲食評要加一14點幾去到,想叫四川辣雞個寶老團,點知已經賣哂喇!Too bad!!無辦法喇...唯有揀第2個啦~八珍甜醋Iconic True 8呢個無肉無荀的,但係有啲用炸粉炸過既甜粟米,脆卜卜甜甜地咁都幾好食仲有一隻一分為二既溫泉蛋好好味!!!!係溏心架,加埋甜醋味...正!甜醋酸酸甜甜咁好開胃!Good!豉椒牛肉Beef & Black Bean呢個係美國安格斯牛肉,所以一啲都唔un!加埋啲三色椒真係好似中菜!好好味!四川辣雞下次先試啦!XD
今日諗唔到食咩..於是尼食多次Beautifood啦

<魔廚>既野食一定要試哂佢!xp
今次堂食喇..不過好似睇上面啲食評要加一
14點幾去到,想叫四川辣雞個寶老團,點知已經賣哂喇!
Too bad!!
無辦法喇...唯有揀第2個啦~

八珍甜醋Iconic True 8

甜醋酸酸甜甜咁好開胃!Good!
八珍甜醋,酸酸甜甜好開胃!
豉椒牛肉Beef & Black Bean
呢個係美國安格斯牛肉,所以一啲都唔un!

加埋啲三色椒真係好似中菜!好好味!四川辣雞下次先試啦!XD
豉椒牛肉寶老團,牛肉好味!
題外話/補充資料: 食完比$100佢找番$32比我..無加一啊!抵啊!咁聽日就要再尼過喇!
2013-07-25
2 分鐘 (堂食)
八珍甜醋,酸酸甜甜好開胃!
豉椒牛肉寶老團,牛肉好味!
  • 豉椒牛肉寶老團牛肉好味!
  • 八珍甜醋酸酸甜甜好開胃!