2023-01-10
有時係旺角行街行到攰,就好想坐低飲杯野抖下☕️💭呢間係登打士街既樓上cafe唔單之環境舒服,蛋糕都非常高質!🍰👍🏻喜歡茶味甜品/飲品既朋友一定要試下😋🌟鐵觀音巴斯克芝士麻糬蛋糕過往試過唔少巴斯克蛋糕,好多時芝士味都會蓋過蛋糕本身想作為主調既味道,但呢個鐵觀音巴斯克芝士蛋糕既茶味非常突出!食得出芝士cream本身加咗好多茶粉作調味,蛋糕面亦加咗茶粉,令茶味更濃郁。另外麻糬亦相當煙靭好吃。巴斯克芝士蛋糕食到最後經常會覺得太膩,但呢個蛋糕因為茶味夠濃郁中和咗,完全無膩既感覺。👍🏻👍🏻👍🏻🌟玄米茶豆腐慕絲蛋糕豆腐慕絲蛋糕同巴斯克蛋糕係完全唔同風格既兩款蛋糕。巴斯克係濃香,而慕絲蛋糕則是淡香既味道。慕絲蛋糕既主調以豆腐味較多,但後調會有淡淡既玄米茶味。成個蛋糕食落去,就係一種好清香既感覺。如果比較喜歡蛋糕以甜味與濃味為主既朋友,可能會覺得呢款蛋糕比較普通,但小編個人就好喜歡!👍🏻👍🏻👍🏻🌟無花果開心果拿破崙比起前兩者,拿破崙就相對比較遜色。原因主要係無花果味只係局限於蛋糕面既無花果,中間既無花果同開心果味完全唔出(只有好淡好淡)。而且拿破崙餅皮比較似淋咗既威化餅,而缺乏個種鬆脆既酥皮感覺。雖然味道
喜歡茶味甜品/飲品既朋友一定要試下😋
🌟鐵觀音巴斯克芝士麻糬蛋糕
🌟玄米茶豆腐慕絲蛋糕
🌟無花果開心果拿破崙
比起前兩者,拿破崙就相對比較遜色。原因主要係無花果味只係局限於蛋糕面既無花果,中間既無花果同開心果味完全唔出(只有好淡好淡)。而且拿破崙餅皮比較似淋咗既威化餅,而缺乏個種鬆脆既酥皮感覺。雖然味道唔算太差,但前兩者實在出色太多。😢😢😢
🌟Cold Brew
Cold Brew係fruity口味,飲得出係有特登篩選過適合作cold brew既咖啡豆。但可能浸泡時間稍為過長,有丁點既苦澀味,但配蛋糕既話都可以接受。
🌟Hand Wisk Matcha Latte
呢度既Matcha Latte有唔同款式既抹茶俾客人自行選擇。見到店員係即場打磨抹茶粉,唔係用現成個啲就咁加水。所以成杯Latte抹茶味道非常濃郁,奶同茶既比例亦都剛剛好。拉花係不常見既海馬,非常有心思同拉得相當靚!👍🏻👍🏻👍🏻