2014-09-30 1182 瀏覽
以前一話落吧就會諗啲人落去只喺劈酒、隊酒,但依家嘅印象有啲改觀。先後去過好幾間酒吧餐廳,發覺所做嘅食物都有一定水準,唔喺hea住做嚟應酬啲客,而且,好多都會有Happy Hour優惠時段,真喺夾啱好個時間,三幾個朋友落去當食餐飯,感覺實在唔錯 。趁著Happy Friday,由朋友引路嚟到灣仔嘅Billidart Restaurant & Bar,一間美式酒吧餐廳。因為佢知道晌歡樂時光時段,做緊個Happy Hour Snack Combo,以$128個價錢就可以晌近廿款嘅「小食」當中任揀3款,而從大餐牌所見,啲小食本身定價大概$60、$70一客,依家就變相喺買二送一咁 ;再者,歡樂時光各類飲品亦有買一送一優惠(限同款) 。歡樂時光去到8:30pm,最好就喺晌截單前落單就無問題,之後可以繼續坐。從牆上嘅牆畫所見,唔同日子都加插唔同優惠,好似星期一晚,所有雞尾酒都喺$58,比正價$80、$90多平近四息。不過,無問佢可唔可以夾埋歡樂時光買一送一個優惠,如果得就更划算。環境上跟一般只飲酒作樂嘅酒吧多好多設施,如美式桌球枱、飛鏢機……等等,座位闊落,空間感強,加以燈光、音響,的確令人可
;再者,歡樂時光各類飲品亦有買一送一優惠(限同款)
環境上跟一般只飲酒作樂嘅酒吧多好多設施,如美式桌球枱、飛鏢機……等等,座位闊落,空間感強,加以燈光、音響,的確令人可以拋開吓煩惱嚟輕鬆一番
Happy Hour Snack Combo我哋揀咗一個沙律,一道油炸小食,怕唔夠飽,最後一樣就要一客薄餅墊肚。食物未到,就先食住爆谷同橄欖,不過,正如一般酒吧嘅果仁咁,收費就必然,前者收$25,可惜唔夠香,又腍腍哋,後者收$38,幾好喎,無過鹹嘅現象。
爆谷、橄欖
凱撒沙律

個沙律做得有板有眼,沙律菜冰涼爽脆,醬汁調校都不俗,酸香醒胃,加埋麵包粒、芝士粉,又夠份量,以酒吧餐廳計,真喺交足貨。
凱撒沙律
日本吉列生蠔
一客4粒嘅吉列生蠔,呎吋細都預咗,雖然入口唔喺好油,但感覺有點乾。
日本吉列生蠔
夏威夷菠蘿雞柳薄餅

大概8吋大嘅薄餅熱辣辣上枱,睇賣相真喺唔差喎,批底薄薄脆脆,面頭鋪滿各種餡料,菠蘿、雞肉、莫沙里拉芝士,估唔到食落比想像中好食
Mango Smoothies $68
酒就一向都唔好,Mocktail啱我多啲,Smoothies更多數喺心水選擇,芒果味唔算好濃郁,質感亦比較稀,但買一送一都算抵飲啦。
Mango Smoothies
Blue Hawaiian $88
朋友杯Blue Hawaiian真喺幾靚,咪被佢「色」誘到,原來依杯雞尾酒飲落唔覺唔覺酒精好易上腦
Blue Hawaiian
是晚所見,大部份都喺斯文客,女生亦不少,,而且,早段歡樂時光人亦唔多,喺走嘅時候先開始多人,感覺又雜啲。故此,趁早段嚟食吓飯、飲吓嘢,既消費平啲,又無咁雜
用餐優惠
試食活動
2014-09-30 2925 瀏覽
要好舊同事約去happy hour,我地慣左就最遲放工嗰個的附近落腳!佢話試過呢間飲野較舒服,咁就一於去試試~ 餐廳位於大廈8樓, 一出閘見到地方寬敞又唔雜.左邊係調酒地方,卓球檯,新興"乒乓"玩意檯同梳化台,右邊係飛標機同一d高檯,呢個地方亦適合大班人玩亦適合三五知己傾計談心事.一坐落,待應就放左牛油味爆谷同青Olive同黑Olive.好開心有橄欖,仲要唔係油橄欖同鹽份唔高。Food 同 Drink Menu 精緻, 中英對照而且非常清晰同認真, 特別喜歡佢d字夠大同字同字距離寬, 因為去好多酒吧的Menu都係求其一張紙打幾隻字就算, 最多過埋膠咁....黑ma ma...點睇ar?!起初我叫左杯來自California 的 Round Hill Zinfandel 2011/2012 的Rose.呢隻係有葡萄的微香及果香,微酸, 酒精唔太高,易入口。飲飲下見到隔離檯d小食幾吸引, 個friend就望到個happy hour set, 好抵 ar~$128可以任選3款"小食",佢就話係小食,但係份量一d都唔小!夏威夷菠蘿雞柳薄餅呢個批我見其他檯都有叫, 見到幾靚咁所以叫左.個餅底鬆軟

夏威夷菠蘿雞柳薄餅
呢個批我見其他檯都有叫, 見到幾靚咁所以叫左.
個餅底鬆軟,唔太厚.用千島醬混合濃濃的蕃茄醬鋪滿在菠蘿粒同雞柳上, 材料豐富,啖啖肉同美味的醬, 仲有6個slices, 一點都唔迷你, 值回票價!
香料炸薯角
超大碗,香脆,條條飽滿, 仲配上sweet chili sauce同sour cream,食法正宗. (因為我後尾先發現,俾朋友們點左一半,唔好睇,無影了~)
燒汁焗芝士薯條
呢碟係我嚷著要order的!

識我既朋友, 都知我勁鍾意食薯條!仲要係焗芝士既添!!
呢個有啲同出面食的有啲唔同的!除左多左啲燒汁一起焗之外,仲有少少酸味,同無出面的咁傑,可能因為咁,無想像中咁脆!
在芝士同燒汁上加左點香草碎,令這薯條多左點味感!
Blue Hawaiian
有Bacardi Rum, Blue Curaco, Pineapple Juice & Coconut Cream
味道似Pina Colada, 但呢杯用左藍色Liquor,一樣咁有夏威夷風味~
最後我地叫左士多啤梨味既shooter, Cheers!一啖飲曬,正啊,一星期的愁煩大家就一啖gou左去!
呢個shooter好香,豐富士多啤梨味,好creamy, 好飲過其他shooter咁搶喉!飲完仲見到片似心型的士多啤梨片,飲完仲有個心心,幾煩,個心都甜埋~
臨走坐電梯時,見到原來7樓都係同一間嫁喎!呢間酒吧坐得鬆動舒服,又光線適中(唔咁暗),又多野玩,cocktail食物又掂, 呢間bar係好好的選擇。
不過。。。。在點菜時,個server好似唔係好聽人講野咁,點知真件黎錯野,送飲品來那個server又有少許牛頭唔搭馬咀,最後要叫senior來解決。他們態度一直都好,但應該要聽客人講野吧!
2014-09-05
有時想同朋友飲杯野,又想醫下肚,普通的酒吧真係未必夠飽。偶爾發現左一間樓上的restaurant&bar,決定一試!一上到去發現原來又有桌球枱又有飛標,地方亦幾大,去消遣和傾生意好樣都唔錯。不過我地幾個女人仔都係為左醫肚同飲野吹水 X) 一坐低,店員就放下爆谷,朋友們不消五分鐘就把它消滅了 xdhappy hour由4:00pm到8:30pm, 期間cocktail, beer等做買一送一! 仲可以揀另一款同價或低價的飲品。我叫左Blue Hawaiian 和 Malibu Pineapple $88 買一送一,即係$44一杯,好扺!兩杯的感覺都差唔多,算係mild的cocktail, 又甜甜地,幾適合女仔。另外happy hour又一抵食組合係happy hour snack combo $128! 可以選三個,而選擇也不少。我地選了以下三樣:炸美式芝士條 Deep Fried Cheese Sticks朋友說不喜歡它的外皮太厚又有點硬,我卻很喜歡得它內裏的芝士,應該都是愈邪惡的食物才深得我心 hahaa夏威夷菠蘿雞柳薄餅 Hawaiian Pizza套餐都有pizza叫,不過只有一
有時想同朋友飲杯野,又想醫下肚,普通的酒吧真係未必夠飽。
爆谷
Malibu Pineapple
我地選了以下三樣:
夏威夷菠蘿雞柳薄餅 Hawaiian Pizza
套餐都有pizza叫,不過只有一款,幸好都是大路配搭👍天呀! 又是厚厚的芝士! 罪惡感重得來,也很滿足呀!
最後一個是芝士焗田螺酥皮
外形挺特別,味道不過不失,如果田螺的味道可以更出就好了。
芝士焗田螺酥皮
配酒小食點少得酥炸魷魚鬚 <3 $78
爽口得黎, 出面都炸得好脆,係油多左少少。
酥炸魷魚鬚
另外值得一讚的是意粉! 點了兩款意粉,其中一款是黑松露汁蘑菇意大利麵 $148, 非常creamy, 味道不錯。
黑松露汁蘑菇意大利麵
結果就在Billidart過左輕鬆的一晚! 食飽飽又傾左好多計! 如果淨係叫happy hour 特價 combo,就真的是十分抵。地方寬敞, 下次有多幾個frds聚會都不錯!
酥炸魷魚鬚
2014-09-26 2224 瀏覽
興奮囉、興奮囉 ......上酒吧見識的次數越來越多 , 今次是「樓上吧」, 是一幢大廈的樓上 7 樓及 8 樓。升降機把我們送抵 8 樓 , 從升降機裏走出來 , 嘩 ... 耳聽強勁音樂、眼見場內範圍夠大 , 昏暗環境裏透出電視螢幕、波檯、飛鏢機等等等等光源 , 體內腎上腺素正隨著感觀刺激而開始提升 , 此時侍應生引領我們到一邊的沙發位置。把我們安頓過後 , 侍應生送來一籃爆谷及橄欖 , 以美式餐廳及酒吧來掛帥 , 有這些東東做口果實為不錯。Happy Hour 時段是 下午 4 : 00 至晚上 8 : 30 , 各類飲品買一送一 , 而這個 $ 128 可任選 3 項食品的 Snack Combo , 我不知道有否時間限制 , 始終放工之後實在太餓 , 朋友到齊後已經大嗌特嗌 。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。Billidart 實為多元化的美式餐廳及酒吧 , 享受美食之餘也可以放鬆狂玩一番 , 美式桌球、飛鏢特區、Beer Pong、Flip Cup , 同時場內播放大量體育節目 , 實在要客人放底繁瑣 , 盡慶而歸 → ( 遊戲收費請瀏覽 Food Menu )民以食為先 ,

興奮囉、興奮囉 ......
民以食為先 , 再有多多的肚量來灌啤飲酒 , 食物還是需要食的 ......
鳳尾蝦金絲薯卷 ... 脆卜卜的一籃六件 , 炸至外脆而內裏薯絲軟身 , 蝦肉的甜味增加了原件的味道感受。
Bamboo $ 88 ... 為甚麼會選這款 cocktail ? 最主要原因是睇中了它的其中成份有竹葉青 ( Wow ... 你精我都精 , 飲杯竹葉青 ~ ) , 另外還有 Lychee Liq.、Bacardi Rum 等等 , 可想而知這杯 Bamboo 是很清新 , 適合吃脆炸物時喝。
Poutine ... 加拿大魁北克省著名的薯條小食 , Billidart 的廚師在焗香了的粗薯條上淋上帶甜味的燒汁及熱溶了的芝士醬 , 薯條的薄皮內有軟綿綿的薯肉 , 三者混合起來吃的滋味是無窮的 !
蟹籽煙三文魚沙律 $ 88 ... 煙三文魚捲成花朵的形狀 , 配合大量新鮮蔬菜 , 有花有葉還有閃閃的蟹籽點綴 , 構圖真美 !
Hong Kong Cheong Sam $ 88 ... 此 cocktail 沒有奪目的顏色 , 味道爽朗 , 據知是 Singapore Cheong Sam 的變種 , 成份有 Bombay Gin、Contreau、Creme de Mente、Egg White 等等。
與友歡聚 , 人生幾何 , 懂得工作時工作 , 遊戲時遊戲這簡單做人規則 , 世界是會變得很美 !
「這刻你要盡情享受人生所有, 這刻你要盡情奔放任意追求」這是 1989 年 的某一個啤酒牌子廣告的 slogn ..... 廿五年就這樣飛快的過去了 , 但這 slogn 依深印在我腦海中 , 還不時不經意地唱起 ~當晚我和太座 , 又約了三五知己到酒吧飲酒作樂 .... 正如唐朝詩人--- ( 酒仙 ) 李白在其詩 --- <將進酒> --- 所道 :「人生得意須盡歡 , 莫使金樽空對月」~  小弟一於盡情享受 !在這大廈的門前就掛上了酒吧的 LED 廣告牌 ~ 老遠都見到 , 除非有眼疾 ~這一間 Bar 也真的是巴閉 , 竟佔有兩層 --- 7樓、8樓都歸其所有 ! 當晚 , 我們往的是 8樓 ~ 我反而想知道 7 樓與 8 樓之間 , 究竟有何分別呢 ?嘩 ! 場內地方極為寬敞 , 一派美式酒吧的格局 , 時尚優閒 , 座位舒適 , 氣氛輕鬆 , 音響效果適中 , 並以白領斯文客為主 , 品流不算複雜 ~ 場內也設有一些好玩玩意 : 桌球、飛標、 Beer Pong ...... 有得飲、有得食、仲有得玩 ~ 如同其他 pub 一樣 , 坐下就會有職員奉上 nuts 之類 ,

如同其他 pub 一樣 , 坐下就會有職員奉上 nuts 之類 , 這店供應的是 popcorn 、橄欖 ~ 當然係計錢啦 ! 這是常識 , 唔使問 ~
這店設有 popcorn 機 , popcorn 源源不絕新鮮嚟 , 失覺、失覺 ~
睇睇這杯墊 ..... 真叫人興奮 ! 用以墊杯 , 有點可惜 , 欲帶回家留念 , 惜被太座發現而 " 啤 " 了我一眼 , 我識做 , 立刻放回檯面 ~ 嘻嘻 , 我並非痴漢 , 只是覺得印刷精美 , 畫功細膩 , 人體比例出色 , 各位衛道之士 , 不用緊張 .... 不喜勿插 ~
其他友人雖則仍未到齊 , 但我酒癮起了 ! 請容我先自隊一杯 , sorry sorry.... 真失禮 ~

Happy Hour 時間是由開市至 8 pm , 飲品買一送一 , 抵飲吖, 仲想點 ~

我要杯 Hoegaarden (大) 唔該 ! 如此快慰的一刻 , 影張相先 ! Yeah !
朋友到齊 , 各人都按自己所好去點飲料 , 也點了一些小吃、晚餐主菜 , 當中的 $ 128 選 3 款小食就得到大家的贊成 ....
Hawaiian Pizza
Hawaiian Pizza :
熱辣上檯旋即引起大家搶食意慾 , 批底脆一脆 , 加上菠蘿、雞柳、芝士及千島醬 , 酸酸甜甜好適合飲酒飲到口寡寡的朋友們 ~
香料炸薯角 :
金黃色的薯角 , 炸得夠透 , 皮亦炸得香脆 , 鹹度適中 , 微帶香辣 ~ 佐酒佳品也 !
BBQ 烤直布羅陀豬肉腸
BBQ 烤直布羅陀豬肉腸 :
對我們食肉獸來講 " 無肉令人瘦 " , 烤香腸都可以烤到原汁原味 , 無爆爛而失去精華 ~ 咪睇小直布羅陀豬肉腸短短一條 , 查實短小精悍 , 肉腸味道勁濃郁 ~
黑松露汁蘑菇意大利麵 $ 148 :
黑松露 sauce 調得很 rich 很 creamy , 松露香味濃郁 , pasta 也差不多能達到 al dente 的軟硬度 , 想不到這間酒吧的廚師竟比外邊的所謂西餐廳還要好!
Hoegaarden
這刻我要盡情盡情, 人生所有, 盡情享受 ! Hoegaarden (大) 來多個 round ~ 唔該 !
紀念日
Hawaiian Pizza
BBQ 烤直布羅陀豬肉腸
Hoegaarden
2014-09-19 1596 瀏覽
有時候來酒吧,不一定只喝酒,吃薯片跟花生原來也可以吃頓豐富的晚餐,飛一下飛鏢的真的越來越多元化很多元化位於灣仔杜誌道樓上鋪這裡的環境很寬敞裡面更有桌球檯,Beer Pong、電子飛鏢機等而且更有提供足球賽事直播,重點是煙味不重,座也座得很舒適男友說下一次一定要帶他上來Happy Hour時間由下午2點-晚上8時飲品有買一送一優惠呢坐下後有提供鹹味爆谷配上我的啤酒實在很棒!枝裝啤酒 $58 (Happy Hour 買一送一)自選小食三款 $128炸美式芝士條剛炸起來的芝士條熱呼呼的,還能牽拉呢鳳尾蝦金絲薯卷炸的很香口,沾點酸甜醬來吃,別有風味呢法式焗酥皮田螺酥皮很鬆化,裡面更有蕃茄醬食起來不會很乾,這個我很喜歡我們還另外點了一份炸馬介休球一碟有6個,炸得乾了點,帶點馬介休的鹹香,不錯黑松露汁蘑菇意大利麵 $148非常的creamy,意粉軟硬度適中朋友說她能吃完一整盤呢,哈哈煙三文魚沙律食了這麼多炸物,我還是點了一份沙律解解膩份量蠻大的,沙律菜很新鮮,吃起來也很爽甜

有時候來酒吧,不一定只喝酒,吃薯片跟花生

原來也可以吃頓豐富的晚餐,飛一下飛鏢的

真的越來越多元化很多元化
位於灣仔杜誌道樓上鋪

這裡的環境很寬敞
裡面更有桌球檯,Beer Pong、電子飛鏢機等
而且更有提供足球賽事直播,重點是煙味不重,座也座得很舒適

男友說下一次一定要帶他上來
Happy Hour時間由下午2點-晚上8時

飲品有買一送一優惠呢

坐下後有提供鹹味爆谷
配上我的啤酒實在很棒!

枝裝啤酒 $58 (Happy Hour 買一送一)
自選小食三款 $128
炸美式芝士條

剛炸起來的芝士條熱呼呼的,還能牽拉呢
鳳尾蝦金絲薯卷

炸的很香口,沾點酸甜醬來吃,別有風味呢
法式焗酥皮田螺

酥皮很鬆化,裡面更有蕃茄醬

食起來不會很乾,這個我很喜歡
我們還另外點了一份炸馬介休球

一碟有6個,炸得乾了點,帶點馬介休的鹹香,不錯
黑松露汁蘑菇意大利麵 $148

非常的creamy,意粉軟硬度適中

朋友說她能吃完一整盤呢,哈哈
煙三文魚沙律

食了這麼多炸物,我還是點了一份沙律解解膩

份量蠻大的,沙律菜很新鮮,吃起來也很爽甜
2014-09-05
說起酒吧,以前還以為酒吧除了喝酒外,只有一些花生薯片等小食。想不到現在的也很多元化,最近小妹試了尖沙咀某間酒吧,有海鮮食,又有意粉小食,去食個正餐都可。.而今次來這間酒吧,位於灣仔杜誌道一座食肆大廈樓上,而且這裡的環境超級寬敞,全場面積約有4500呎,有數張超大桌球檯,電子飛鏢機、Beer Pong等,更有多部電視提供足球賽事直播,上到去感覺很舒適,冷氣夠凍,最重要係沒有煙味。.有提供不少美式食物呢,價錢也很大眾化。.坐下後有提供鹹味爆谷.橙汁及枝裝啤酒 $55及$58 (Happy Hour 買一送一)愛喝酒的食友要了枝新力啤,不喝酒的小妹就叫了一杯像果汁先生倒出來的橙汁。原來由2時-8時先Happy Hour時間,飲品有買一送一優惠呢,滿化算!自選小食三款 $128其實都知道這些炸物是外來貨,但以這價錢來說,真的抵食,而且還要是熱辣辣的啊。小妹看到那牌子,小食的選擇有約十多款,很多元化,先來說一些炸物類的。炸美式芝士條,小妹係超愛芝士達人,所以一看到已釀著要叫這個嚕。其實味道就是薄餅的芝心邊,芝士條炸得熱辣辣,吃著能把Mozzarella芝士拉得很長呢,Mozzarella芝士味一
有提供不少美式食物呢,價錢也很大眾化。
鹹味爆谷
坐下後有提供鹹味爆谷
新力啤,Happy Hour買一送一
凍橙汁

自選小食三款 $128

炸馬介休球
炸美式芝士條
,小妹係超愛芝士達人,所以一看到已釀著要叫這個嚕。其實味道就是薄餅的芝心邊,芝士條炸得熱辣辣,吃著能把Mozzarella芝士拉得很長呢,Mozzarella芝士味一向不是濃郁,但吃著就是滋味;鳳尾蝦金絲薯卷,吃著吃著內裡的薯蓉包裹著蝦,是一道不錯的小吃,很香口;來自葡式美食的炸馬介休球,想不到這裡也有呢,所以與食友一致認為要點這個,一碟有6個,但吃落質感略為實淨及乾了點,但仍有嚐到馬介休的鹹香。
法式焗酥皮田螺
食友大力推介的啊,酥皮咬落很鬆化,加上半溶的車打芝士在田螺肉上,真的滿美味的。
黑松露汁蘑菇意大利麵 $148
想不到在酒吧內也能嚐到美味的意大利麵,每條意粉都掛上滿滿的黑松露汁,食落意粉煮得軟硬適中,很creamy又有濃郁松露香,小妹一個人也能吃光一碟呢。
2014-09-15 872 瀏覽
星期五對於在下來說,並不是甚麼Happy Friday,只是當平常日子的過吧,原因就是因星期六亦要上班,不能玩得太夜,就算在星期五吃晚飯,也要早一點吃和早一點走,除非星期六不用上班,就例外。是晚有個位舊同事因為太久沒見面,於是相約在下於灣仔一酒吧飲吓嘢食吓嘢吹吹水,也問在下有何心水,於是在建議在杜誌道一間樓上吧,名叫Billidart Restaurant & Bar。酒吧環境都幾有氣氛,氛暗的環境下有多張枱,包括了桌球枱和玩遊戲的枱,而且有三個掟飛標的區域。而且還有一個吧枱,擺滿了酒精類飲品。燒汁芝士焗薯條(一百七十八個大洋)舊同事說炸薯條的就吃得多,不如試下焗薯條,在下固然沒有異議,老實說,焗薯條不遜於炸的,同樣有脆口的感覺,但是配上了芝士,卻又有芝士的香濃,口味頓時不同,起碼不會只有炸的那麼熱氣呢!鳳尾蝦金絲薯卷這個小食都幾有新意思的,把薯仔刨成絲,再包裹著鳳尾蝦,是誠意之作,而且也做得不錯,鳳尾蝦爽口之餘,也有豐厚的口感。Spahetti with Black Truffle Source & Mushroom (一百四十八個大洋)有時候喝啤酒,不需要有魚有肉,來一個意粉也不錯

燒汁芝士焗薯條(一百七十八個大洋)
鳳尾蝦金絲薯卷
有時候喝啤酒,不需要有魚有肉,來一個意粉也不錯。這個意粉只有菇類和黑松露,材料比較簡單。當然有菇類的美味,也有松露的強烈香味。

珍寶凱撒沙律
其實在下也希望可以吃多一點菜的,既然有沙菜,當然點來。沙律都幾新鮮,蔬菜很爽口,與出面吃到差無異的,都唔錯,最緊是新鮮嘛。
喜力啤酒
(支裝)(五十八個大洋)
來到酒吧,固然要喝有栖精的飲品,但是在下對於烈酒或酒精成份較高的,不是在下的心頭好,反而啤酒就會啱在下多一點,而在下覺得,嘉士伯的味道會比其他啤較濃烈一點,所以才會點一品牌啤酒。
咱們兩個人,吃的不多,只有一個意粉及小食,已經足夠了。然而雖然是有點像 Happy Hour,但志在是見吓面吹吹水吧

2011-06-07 670 瀏覽
本來今日諗住同男朋友慶祝兩周年之後, 就番屋企...不過一向鍾情bar既男朋友就帶我上黎呢度飲下野..呢度既價錢係中上價, 同蘭桂坊差唔多咁相對, 上黎既都係中產上班族多..比一般灣仔既bar靜好多, 仲有ball睇四周圍既sofa岩情侶坐埋一堆傾計, 埸中間有5,6張桌球枱比你玩billidart or 美式擲兵乓波, 睇住人地玩都幾過癮..咁最後我當然坐係周圍d位嘆下, 飲下我最鍾意既cocktail呢度cocktail夠特別, 我飲左一杯叫blue kawaii, 有一種日本乳酸飲品calpris既酸甜味之餘又d milky呢度d waiter幾好人, 仲送parma ham比我地送酒...我應該好快又會再黎^^
本來今日諗住同男朋友慶祝兩周年之後, 就番屋企...
不過一向鍾情bar既男朋友就帶我上黎呢度飲下野..
呢度既價錢係中上價, 同蘭桂坊差唔多
四周圍既sofa岩情侶坐埋一堆傾計,

我應該好快又會再黎^^

2011-06-02
$100 (宵夜)
紀念日
  • blue kawaii
其實一直都有去o尼間度飲下野, o岩o岩聽日係假期就同班friend一齊去玩下, 開心下....初初都無咩野....但當其中一個朋友飲到醉醉地......之後個所謂間bar o既 General manager走埋o黎話...."唔好意思, 我o地依度唔比人醉酒o既, 如果你朋友醉左, 就要請佢離開..."(心想....你依度賣酒...有人醉左好正常下....)為免令人難做, 最後我o地都送走左我朋友.....之後個manager又走埋o黎話.."唔好意思, 我o地今日booking full左, 可能要你o地轉一轉枱...."但係佢成個場, o個一刻有成5-6張吉o既枱.......叫我o地轉??已經有d疑問.....之後最o既就係, 佢竟然叫我o地8個人, 坐埋一張4個人坐o既高圓枱.......有冇攪錯r??加埋個manager o既態度奇差, 問佢點解唔比其他吉枱比人先又答唔到, 問佢點解有咁多吉枱都要轉我o地去張細度坐唔落o既枱度, 又話咩公司規矩又話依樣o個樣......當中o既態度重要勁差!!!之後諗住叫多一set就走, 個manager竟然話唔賣酒!!!!!!未試個一間

為免令人難做, 最後我o地都送走左我朋友.....

之後最

之後諗住叫多一set就走, 個manager竟然話唔賣酒!!!!!!未試個一間bar係會話唔賣酒比客人lor......

未試過飲野飲到咁.....之後即走, 以後唔會再去, 亦會叫自己o既朋友去!!!!!

2011-04-04
  • 食物其實正常o既
  • 最重要係態度唔好
  • 食咩都唔好la~~
其實唔畀影相,而佢地又可以禮貌d安撫下,都可以算既。佢地既處理方法係極差,最後再過黎講野果個所謂“Manager”個樣極之不友善囉。咁唔恨做生意咪開門啦。你公司有你既規矩冇問題,但成間野我真係見唔到有任何字眼同notice話畀人知唔可以影相,之後仲有少少不被尊重既感覺,我真係接受唔到囉!
其實唔畀影相,
而佢地又可以禮貌d安撫下,
都可以算既。

佢地既處理方法係極差,
最後再過黎講野果個所謂“Manager”個樣極之不友善囉。

咁唔恨做生意咪開門啦。

你公司有你既規矩冇問題,
之後仲有少少不被尊重既感覺,
我真係接受唔到囉!

2010-12-04
生日
2010-12-05 210 瀏覽
朋友生日, 星期六四圍book 唔到位, 有人提議去試下. 心諗一試無妨. 上openrice 睇無食評, 資料都無乜. 可能因為新開. 唔清楚, 不過我地無乜concern.當日去到, 樓下有個哥哥不停問有無book 位, 好似講唔出唔准上樓咁. 一上到去, 見到好多人企係到, 心諗, 好多人等喎, 即刻放一放心. 誰知行多兩步, 入面幾乎無人, 得兩邊角落幾部飛標機有人玩緊. 唔清楚因乜事咁多人企係門口. 入面所謂分區, 完全同無分區無分別. 成個場中間得五六張無人玩的桌球枱. 牆邊得少數坐位, 睇唔出所謂分區係點分. 不過當時差唔多九點, 場幾大, 不過無人坐.因為未齊人, 所以我地叫左少少野食先, 諗住人齊再叫. 食物到, 朋友就影相, 點知突然有人走埋o黎話唔准影相. 成個場無任何指示話唔准影相, book位時都無同我地講過. 生日影相好正常, 個場又無乜特別設計. 咁叫個女仔同manager 講, 影一張得唔得, 生日飯一張相都唔比影過份d 喎, 我地最多影牆邊, 唔影個場入面間格. 佢答話manager 話唔得, 咁我地諗住直接問manager, 叫個女仔搵佢過o黎.

因為未齊人, 所以我地叫左少少野食先, 諗住人齊再叫. 食物到, 朋友就影相, 點知突然有人走埋o黎話唔准影相. 成個場無任何指示話唔准影相, book位時都無同我地講過. 生日影相好正常, 個場又無乜特別設計. 咁叫個女仔同manager 講, 影一張得唔得, 生日飯一張相都唔比影過份d 喎, 我地最多影牆邊, 唔影個場入面間格. 佢答話manager 話唔得, 咁我地諗住直接問manager, 叫個女仔搵佢過o黎. 點知轉下頭有個男仔過o黎, 又重覆個女仔o既說話. 講兩講原來又唔係manager. 唉... 再叫, 後來manager 終於過o黎, 簡直想趕客. 佢同我地講話公司規定唔准影相, 語氣態度差, 話晒我地都真金白銀去食野, 麥記d 妹妹都識講句唔好意思. 無必要以一個"係唔准, 咁點丫?" o既態度對客. 真係一肚火.

由於生日, 我地都唔想嘈, 食完叫左d 野就轉地方. 無謂搞衰個心情.

好差, 不建議上去. 特別係慶祝. 成間野咁神秘, 唔知有咩特別原因. 不過個人意見係星期六九點幾都場面咁冷清, 總有原因...
2010-12-04
生日