2023-07-31 23 瀏覽
最近成日想食韓國野,同朋友決定去食炸雞,唔係佢帶路真係唔知尖沙咀有間咁好食嘅韓國炸雞! 🔸蜂蜜黃油炸雞、甜辣炸雞+香腸年糕串🔸呢度炸雞有幾款味道選擇,仲可以揀半份或全份👍炸雞外皮酥脆,雞肉嫩滑,內裡仲保留到肉汁,蜂蜜黃油味甜甜地仲有濃郁牛油味🤤甜辣炸雞就好惹味,好多醬汁又唔會太辣,反而好開胃,香腸年糕串同樣炸到脆卜卜好香口,尤其年糕再沾上甜辣醬食,外脆內軟~正😋🔸炸蝦紫菜包飯🔸食韓國菜必點紫菜包飯,呢度種類都好多,炸蝦大大條好酥脆,雖然今晚叫左好多炸野食好熱氣,但真係停唔到口🙈 🔸50cm 韓式海鮮鍋🔸最後仲有呢個重量級海鮮鍋,材料好豐富~有蟹、蝦、鮑魚、帶子、青口、蜆同魷魚等🦀🦐🦑湯底係韓式經典酸辣湯,揀左少辣,辣度剛剛好,熱辣辣好惹味😋今餐非常邪惡😈狂食炸雞真係好解壓,下次一於約多幾個朋友試埋其他味!
🔸蜂蜜黃油炸雞、甜辣炸雞+香腸年糕串🔸

🔸炸蝦紫菜包飯🔸

🔸50cm 韓式海鮮鍋🔸
𝗗𝗼 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝘃𝗲 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗳𝗼𝗼𝗱? 𝗪𝗲𝗹𝗹 𝗜 𝗵𝗮𝘃𝗲 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘆𝗼𝘂! Tried out the newly opened Bingo & Cook for a taste of authentic Korean food in the heart of TST! This new spot is extremely popular over the weekends and is definitely going to be a new hangout spot for me! ✨ Here’s what we ordered:🦞 𝟓𝟎𝐜𝐦 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐭𝐞𝐰 / 50cm 韓式海鮮鍋 - $380 hkd— This was so delicious! The broth was incredibly rich and flavourful, and only got tastier the longer we cooked it as all the flavours of the seafood furth

✨ Here’s what we ordered:
— This was so delicious! The broth was incredibly rich and flavourful, and only got tastier the longer we cooked it as all the flavours of the seafood further richened the broth. Loved the variety of seafood in this, and they were all really fresh and tasty too! Was surprised to see crab and abalone in this as well. The stew also comes with a generous serving of their handmade noodles which were so chewy and soaked up the flavours of the soup so well. This is definitely something to get if you have a large group as it’s a huge sharing portion!

🐓 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐨𝐝𝐝𝐮𝐜𝐤 / 甜辣炸雞 + 香腸年糕串 (半份) - $140 hkd
— The fried chicken was insanely delicious and perfectly deep fried. The sweet chili sauce had the perfect balance of spiciness and sweetness to it, so it’s perfect even for those with a low spice tolerance. The chicken was really tender and juicy, with the perfect deep fry on it to give it that extremely crunchy exterior. Loved the sodduck on the side which was great to snack on and the rice cakes were super chewy!

🍜 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐤𝐤𝐢 / 原味韓式炒年糕 - $158 hkd
— Another good dish! The sauce is on the sweeter side and not overly spicy either. Both the ramen and rice cakes were nicely cooked, leaving it with that chewy texture. The fish cakes were also really tasty, and added a nice savoury element to the dish.
50cm 韓式海鮮鍋
50cm 韓式海鮮鍋
甜辣炸雞 + 香腸年糕串 (半份)
甜辣炸雞 + 香腸年糕串 (半份)
原味韓式炒年糕
2023-07-31 22 瀏覽
問身邊嘅朋友香港有咩韓國餐廳好食,佢哋都會異口同聲咁講Bingo & Cook!尖沙咀呢間新開嘅分店出面仲裝修到好似韓國嘅地攤擋,真係俾人一種去咗韓國嘅錯覺!唔止係裝修,連餐廳入面嘅師傅、侍應都係韓國人,所以呢度每一道美食都完完全全係韓國嘅味道!我同朋友叫嘅甜辣炸雞/蒜香醬油炸雞🍗肉質非常嫩滑,並唔係平時香港韓國店採用嘅冰鮮雞肉,個汁又juicy!同喺韓國食到嘅幾乎一模一樣!我強烈推介佢嘅炸雞比大家!至於其他食物,包括:Bingo特製紫菜包飯、玫瑰醬炒年糕、泡菜豬肉鍋,全部都大大份,而且無一唔係韓國嘅口味!我哋都有讚冇彈!超級好食!其實我哋重想試其他食物,例如:醬油蟹同海鮮鍋,但真係太飽!想試咁多嘢,下次真係要一大班人嚟先啱!

2023-07-31 24 瀏覽
今日嚟到位於尖沙咀港匯廣場嘅Bingo & Cook韓國餐廳,餐廳位置都幾方便,就喺尖東站附近。環境望落都幾熱鬧,好啱幾個朋友一齊過嚟chill下食嘢傾偈。-50cm韓式海鮮鍋份量好多,大大個喎,再講放喺面前,原來50 cm比想像中仲要大,見到都幾震撼,而且入面好足料,有鮑魚扇貝蝦蟹等等,非常豐富,見到就好吸引。另外個湯都超好飲,好夠味,最尾再加上烏冬煮,又入味又好食。-海鮮煎餅味道非常地道,而且個餅底煎得好香脆,食落口好有層次感。-韓式牛肉蒸餃子皮薄餡又多,啲牛肉好似掙扎緊想出嚟咁,餡料非常豐富,味道亦都啱啱好,唔會太鹹,亦都可以點上餃子豉油,令到味道唔會咁膩。-
50cm韓式海鮮鍋
海鮮煎餅
味道非常地道,而且個餅底煎得好香脆,食落口好有層次感。
韓式牛肉蒸餃子
2023-07-19
  • 50cm韓式海鮮鍋
2023-07-31 18 瀏覽
夜晚約左朋友食飯,今次黎到位於尖沙咀嘅一間幾有氣氛既韓國餐廳😆另外更有提供户外位置👐🏻一坐低店員就送上前菜食物款式方面都有好多,有韓國好出名嘅紫菜包飯、煎餅、炸雞、醬油蟹、鍋物同飯麵等等。🍴炸蝦紫菜包飯($75)紫菜包飯嘅餡料分量十足,有炸蝦、🦐青瓜🥒醃蘿蔔、甘筍同蛋絲等等,口感爽脆有層次感,味道豐富👄🍴海鮮煎餅($145)煎餅厚身,外皮煎得酥脆👅海鮮有蝦同魷魚,配上大量嘅韭菜,味道幾香😋🍴蒜香醬油炸雞+香腸年糕串(半份)$140)炸雞好夠熱,外皮脆卜卜,肉質唔朝,都算滑👅蒜香醬油,味道鹹鹹甜甜,唔會好膩。年糕表面微脆帶少少甜味,裏面煙靭軟糯,配香腸都幾夾🙌🏻🍴微辣豬肋骨鍋($350)大大鍋,份量幾多,豬助骨煲到好腍,唔會好辣👌🏻豬頭骨鍋更配有年糕同大量嘅蔬菜,令湯底更甜,唔錯👍🏻冬天食更加正~

一坐低店員就送上前菜

🍴炸蝦紫菜包飯($75)

🍴海鮮煎餅($145)

🍴蒜香醬油炸雞+香腸年糕串(半份)$140)

🍴微辣豬肋骨鍋($350)
一直喺銅鑼灣食韓國菜🇰🇷都會選擇Bingo & Cook,食物質素好份量大!近期知道喺尖沙咀開分店就再探探新店~餐廳有分室內外,各有不同感覺但亦同樣氣氛滿滿✨室外佈置一個個紅色帳幕,恍如置身韓國街頭,室內燈光柔和,設有抽氣系統適合燒烤.當晚全場坐滿,店員亦親切友善,配合輕快K-Pop音樂,非常好氣氛!🔸海鮮煎餅($148)金黃外表,酥香不油膩,用料十足!啖啖香蔥及海鮮😋粉漿調味及其口感做得非常出色!!每次必叫~🔸辣炒豬肉($200)鐵板盛上熱辣辣~~豬肉軟淋亦非常入味!鹹鹹辣辣,十分惹味!配白飯或啤酒更為適合不過🔸辣冷麵($120)涼冰冰冷麵確係清新口腔之選✨麵質爽口順滑,微辣而清爽😬令人食慾再增!份量大需要配合剪刀分開!🔸蜂蜜黃油炸雞($130/半份)半分份量亦不少!雞肉外皮炸得香脆沾滿蜜糖粉,內裏肉質嫩滑.而蜂蜜牛油味道亦非常清新不覺膩每樣份量都十分巨大!朋友們都食到捧腹滿足!🤩用心地方其實於伴菜中已經看得出!一共四款有肉碎茄子,青瓜,菇類及泡菜,各有不同醃製味道食得出用心不馬虎.而當中見到好多客人都叫醬油醃海鮮😋✨下次一定唔會放過~

🔸海鮮煎餅($148)

🔸辣炒豬肉($200)

🔸辣冷麵($120)

🔸蜂蜜黃油炸雞($130/半份)

😎最近聽到很多人推薦去𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 & 𝐂𝐨𝐨𝐤尖沙咀的新分店,終於有機會去品嚐一下。這裡的氣氛充滿濃濃的🇰🇷韓國風味,店員大多都是韓國人🤍 餐廳設有室內外座位,😍室外的紅色帳篷布帳馬車(포장마차)設計,還有冷氣,即使在炎熱的天氣,坐在室外也不用擔心會感到燥熱,真的非常貼心🥹。坐在那裡,徬彿置身於韓國般的感覺✈️✨入座後,服務員馬上送上四款韓式前菜:泡菜、紅椒、炒魚片和青瓜,每一款都十分開胃清爽~❤️❥𝟓𝟎𝐜𝐦 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐭𝐞𝐰 ($𝟑𝟖𝟎) ❙ 𝟓𝟎𝐜𝐦 韓式海鮮鍋 ❙多人推介的一道料理,真係必食🩷鍋裡包含扇貝、鮑魚、青口、蝦、蟹和魷魚⋯⋯多款新鮮海鮮,賣相驚人又吸引🌊配上芽菜和菇類,🦀湯底味道鮮美,份量也十分足夠,𝟐-𝟑人都完全夠食如果喜歡麵食的,記得要加配手工製作的麵條,煮好食好入味,而且口感煙韌,彈牙可口,正🍜❥𝐒𝐨𝐲 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐨𝐝𝐝𝐮𝐜𝐤 (𝐇𝐚𝐥𝐟) ($𝟏𝟒𝟎)❙ 蒜香醬油炸雞+香腸年糕串(半份) ❙🍗令人難以抗拒的蒜香醬油炸雞和香腸年糕串,即使只點半份,份量也十分足夠🍢炸香腸年糕串,年糕外層焦脆,內裡卻柔軟糯口💛而炸雞外

這裡的氣氛充滿濃濃的🇰🇷韓國風味,店員大多都是韓國人

❙ 𝟓𝟎𝐜𝐦 韓式海鮮鍋 ❙

多人推介的一道料理,真係必食🩷

❙ 蒜香醬油炸雞+香腸年糕串(半份) ❙

炸香腸年糕串,年糕外層焦脆,內裡卻柔軟糯口
💛而炸雞外皮炸得金黃酥脆,肉質卻非常嫩滑,配搭甜而不膩的蒜香醬油,並佐以豐富的炸蒜片,味道真係十分香濃(ृ ´͈ ᵕ `͈ ृ )ु

蒜香醬油炸雞+香腸年糕串

❥𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐆𝐢𝐦𝐛𝐚𝐩 ($𝟔𝟓)
❙ 吞拿魚紫菜包飯 ❙

(●´∀`●)最愛吞拿魚做餡的紫菜包飯,飯卷充滿了豐富的食材配搭,口感清爽,不油膩,而且包裹得緊實,不易散開,짱👍🏻

吞拿魚紫菜包飯

❥𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐬𝐭𝐢𝐫-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐊𝐢𝐦𝐜𝐡𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐫𝐤 ($𝟏𝟔𝟎)
❙ 五花肉泡菜伴豆腐 ❙

以嫩滑的豆腐搭配上爽脆的泡菜和多汁的五花肉🐖,口感豐富,味道鮮美,香辣惹味
豆腐的柔軟質感和泡菜的🌶️酸辣味道完美結合,五花肉也很嫩滑,整道菜色澤鮮豔,賣相精美,令人食指大動❤️‍🔥

五花肉泡菜伴豆腐

💞整體𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 & 𝐂𝐨𝐨𝐤的韓式料理讓人回味無窮,每一道菜都展現出地道的風味,喜歡韓國美食和文化的不妨去一試😚

📍 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 & 𝐂𝐨𝐨𝐤 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟔/𝟓

#eatwithkeikei #BingonCook
#sweetiedaily_tst

吞拿魚紫菜包飯
五花肉泡菜伴豆腐
  • 50cm韓式海鮮鍋
呢間Bingo and Cook 聽過好多人推介但每次想食韓國嘢都會去咗金巴利街試過之後就覺得的確名副其實由韓國大廚主理正宗的韓國菜~餐廳仲有戶外露天用餐位置透明膠帳篷感覺十足十去左首爾咁😍.❤︎︎ 藥膳人蔘雞湯 $168奶白色嘅湯底聞到已經好香好滋補上枱嘅時候仲新鮮滾熱辣先飲一啖湯頭非常鮮甜同時唔似有加味精雞肉好多而且唔肥🐓食落都算嫩滑糯米好腍仲吸收晒精華人蔘味唔算突出~唔會覺得苦仲有栗子、紅棗的確好滋陰養顏.❤︎︎ 韓式水冷麵 $120韓式水冷麵未必個個香港人都order都其實係韓國既經典菜式韓國人食完重口味的炸雞燒肉之後都會同一客水冷麵解解膩清清味蕾Bingo & Cook 的水冷麵比較特別唔係清澈酸酸的湯底而係辛辣濃郁既路線配少少醋又帶出微酸既層次非常能夠襯托出冰冷又彈牙既麵非常推薦!.❤︎︎ 海鮮煎餅 $148 嘩嘩嘩!賣相超級吸引的呢!份量超大份~差啲唔記得相機食先好多配料配搭適量粉漿煎得非常金黃酥脆好多魷魚、蝦、蘿蔔絲同海量既蔥條香口到不得了🧡最後食唔哂都要打包番屋企食.❤︎︎ 啤酒 | 梳打食多啲咁正既香口野又點少得飲冰凍爽口嘅啤酒仲有多款梳打揀🥂我自己就偏好飲韓國啤酒清清地襯濃味嘢食
呢間Bingo and Cook 聽過好多人推介
但每次想食韓國嘢都會去咗金巴利街
試過之後就覺得的確名副其實
由韓國大廚主理正宗的韓國菜~
餐廳仲有戶外露天用餐位置透明膠帳篷
先飲一啖湯頭非常鮮甜同時唔似有加味精
雞肉好多而且唔肥🐓食落都算嫩滑
糯米好腍仲吸收晒精華
人蔘味唔算突出~唔會覺得苦
仲有栗子、紅棗的確好滋陰養顏
❤︎︎ 韓式水冷麵 $120
配少少醋又帶出微酸既層次
非常能夠襯托出冰冷又彈牙既麵
非常推薦!
❤︎︎ 海鮮煎餅 $148
嘩嘩嘩!賣相超級吸引的呢!
份量超大份~差啲唔記得相機食先
好多配料配搭適量粉漿
煎得非常金黃酥脆
好多魷魚、蝦、蘿蔔絲同海量既蔥條
香口到不得了🧡
多啲人一齊食可以食多幾款
而且仲有室外位置好似後花園好舒服
  • 水冷麵
2023-07-29 17 瀏覽
之前就已經去過位於銅鑼灣的分店想不到尖沙咀分店跟銅鑼灣的環境氣氛分別這麼大這間尖沙咀分店除了有室內的座位外竟然還有布帳馬車😳 在裡面喝酒吃飯一定很有Feel 😍餐廳內大部分員工都講韓文 感覺很地道😄Menu上除了有一般韓國家常菜例如湯品、炒飯、拉麵外也有辣炒章魚、醬油海鮮、燒肉套餐、魚糕湯、炸雞等供應🤗菜色非常多元化雖然我這次沒有吃醬油蟹但看到鄰桌吃得津津有味 看來味道不錯員工在點餐之前就先送上四款前菜:泡菜、青瓜、土豆絲、西蘭花腸仔醃得酸酸透辣 發酵得很好很開胃👍🏻🔹️ 韓式燒烤豬肉套餐(中) $420這裡有專人幫忙烤肉 所以二話不說就點了這個韓燒套餐(總覺得如果由自己烤的成功率很低)五花肉肥瘦均勻 烤得外焦內嫩 😋另有配菜:泡菜、生菜、洋蔥、雞脾菇、蒜把豬肉加上不同配菜吃 有不一樣的感覺雞脾菇上還印了餐廳的名字🫣🔹️ 海鮮煎餅 $148超級超級多料嘅海鮮煎餅😳粉漿不多👍🏻 超多海鮮、蔥和韭菜煎得非常香脆香口連附上的醬汁都帶有少許酸味 很好吃🤩🔹️ Bingo特製紫菜包飯 $80內餡很豐富有芝士、青瓜、小黃瓜、油豆腐、甘荀、菜、牛肉等等加上紫菜包飯上的麻油和白芝麻很香之餘 味道和口感
之前就已經去過位於銅鑼灣的分店
想不到尖沙咀分店跟銅鑼灣的環境氣氛分別這麼大
這間尖沙咀分店除了有室內的座位外
竟然還有布帳馬車😳
在裡面喝酒吃飯一定很有Feel 😍

餐廳內大部分員工都講韓文 感覺很地道😄
Menu上除了有一般韓國家常菜例如湯品、炒飯、拉麵外
也有辣炒章魚、醬油海鮮、燒肉套餐、魚糕湯、炸雞等供應🤗
菜色非常多元化
雖然我這次沒有吃醬油蟹
但看到鄰桌吃得津津有味 看來味道不錯

員工在點餐之前就先送上四款前菜:
泡菜、青瓜、土豆絲、西蘭花腸仔
醃得酸酸透辣 發酵得很好很開胃👍🏻

🔹️ 韓式燒烤豬肉套餐(中) $420
這裡有專人幫忙烤肉
所以二話不說就點了這個韓燒套餐
(總覺得如果由自己烤的成功率很低)
五花肉肥瘦均勻 烤得外焦內嫩 😋
另有配菜:泡菜、生菜、洋蔥、雞脾菇、蒜
把豬肉加上不同配菜吃 有不一樣的感覺
雞脾菇上還印了餐廳的名字🫣

🔹️ 海鮮煎餅 $148
超級超級多料嘅海鮮煎餅😳
粉漿不多👍🏻 超多海鮮、蔥和韭菜
煎得非常香脆香口
連附上的醬汁都帶有少許酸味 很好吃🤩

🔹️ Bingo特製紫菜包飯 $80
內餡很豐富
有芝士、青瓜、小黃瓜、油豆腐、甘荀、菜、牛肉等等
加上紫菜包飯上的麻油和白芝麻
很香之餘 味道和口感也很有層次👍🏻

🔹️ 西柚汁 $42
主要點來解解辣
西柚汁味道算突出 加上冰塊超級透心涼❤️

這裡平均的食物質素都很不錯
驟眼看定價有點高但其實份量很多
味道和環境也很不錯👍🏻
朋友話好想食醬油蟹 經過一番資料收集後揀咗呢間 又真係幾好 不愧咁多好評😍仲要入到去發現同場有韓國人顧客😎 🥗前菜:有三款 加泡菜 好啱開頭好肚餓嘅時候食🤣 🦐醬油蟹&醬油蝦套餐 $228 (另加一)原來午市套餐都有得揀醬油海鮮😳超抵一隻蟹 三隻蝦 全部好入味 但係唔係得醬油嘅鹹 仍然好濃鮮味 仲有檸檬嘅清新 必點!! 🦑海鮮煎餅 $148 (另加一)超大份(*_*)而且厚身 係4人分量 材料遠遠多過粉漿😌加埋酸甜醬汁 好推薦呢個 🍜牛肉炒粉絲 $128 (另加一)調味好好😆唔會太重口味 粉絲彈牙 牛肉唔韌 洋蔥好甜配料同粉絲又係幾乎1:1 好足料 🧀Bingo特製紫菜包飯 $80 (另加一)食落第一個感覺係 好芝士😍睇外表直程唔發現有芝士 但係原來超濃味頭尾兩舊一定係最好食😎 🍊西柚特飲 $42 (另加一)估唔到呢個都有驚喜 平時嘅西柚飲品都係少少酸酸地 但係呢個有埋西柚嘅甘味(?) 好鍾意!不過好似蠢咗 後尾發現跟餐嗌會抵啲🤣 食韓國菜最緊要係叫多啲人😂今次失策 飽死 仲有好多嘢要下次先食到
仲要入到去發現同場有韓國人顧客😎

🥗前菜:有三款 加泡菜 好啱開頭好肚餓嘅時候食🤣
前菜

🦐醬油蟹&醬油蝦套餐 $228 (另加一)
醬油蟹&醬油蝦套餐

原來午市套餐都有得揀醬油海鮮😳超抵

🦑海鮮煎餅 $148 (另加一)

超大份(*_*)而且厚身 係4人分量
材料遠遠多過粉漿😌加埋酸甜醬汁 好推薦呢個

🍜牛肉炒粉絲 $128 (另加一)
牛肉炒粉絲

調味好好😆唔會太重口味
粉絲彈牙 牛肉唔韌 洋蔥好甜
配料同粉絲又係幾乎1:1 好足料

🧀Bingo特製紫菜包飯 $80 (另加一)
Bingo特製紫菜包飯

食落第一個感覺係 好芝士😍
睇外表直程唔發現有芝士 但係原來超濃味
頭尾兩舊一定係最好食😎

🍊西柚特飲 $42 (另加一)
西柚特飲

估唔到呢個都有驚喜 平時嘅西柚飲品都係少少酸酸地
但係呢個有埋西柚嘅甘味(?) 好鍾意!
不過好似蠢咗 後尾發現跟餐嗌會抵啲🤣

醬油蟹&醬油蝦套餐
牛肉炒粉絲
Bingo特製紫菜包飯
西柚特飲
2023-07-24 34 瀏覽
同朋友去尖沙咀食韓國餐,揀左呢間一出地鐵站行過對面馬路都幾方便我哋叫左:❣️ 韓式燒烤套餐~套餐有五花肉、洋蔥、薯仔、杏鮑菇、泡菜同生菜🥬,最正自動波唔使出聲都有專人幫我地燒,服務到位,五花肉燒到剛剛好,燒到脆卜卜,份量足夠三人食😋❣️ 海鮮煎餅~餡料豐富有蝦、魷魚同香蔥,煎到金黃香脆,唔會食到成堆粉團😊❣️牛肉紫菜包飯~餡料豐富😋❣️ 蜂蜜黃油炸雞(半份)~外脆內嫩😋❣️ 西柚燒酒~食五花肉飲番杯燒酒爽👍 ❣️韓國人主理,服務態度友善,除外有室外大排檔佈置,室內環境都好闊落,坐得舒適,店内抽風好食完吾會有油煙味,食物份量大氣氛超好,一大班朋友慶生好地方😍👍❣️Beef Gimbap❣️ Fried Honey Butter Chicken❣️ Seafood Pancake❣️ Grapefruit Soju❣️ Medium Korean Pork BBQ set

我哋叫左:

❣️ Grapefruit Soju
❣️ Medium Korean Pork BBQ set
2023-07-20
  • 韓式燒烤套餐
講到食韓國菜一定要黎到尖沙咀,今次就黎到尖東麽地道港匯廣場地下嘅韓國餐廳「 𝘉𝘪𝘯𝘨𝘰 & 𝘊𝘰𝘰𝘬 」, 距離尖東站𝘕3出口1分鐘腳程就到,地點非常就腳🤓行到入去見到餐廳已經坐滿食客!每張枱都擺滿炸雞、豬腳同醬油蝦,真係睇見都流哂口水🤤《 醬油蝦連飯 》 $260  4 / 5黎韓國餐廳必叫嘅醬油海鮮系列!用辣椒芝麻同甜醬油配製嘅醬汁醃生蝦🦐 醃到入哂味嘅原隻生蝦,肉質爽滑之餘仲隻隻都咁多膏😍 識食嘅朋友可以將蝦膏撈埋白飯一齊食!包你話冇介紹錯~ 《 玫瑰醬炒年糕 》 $188  4.5 / 5香濃𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 嘅醬汁入面有辣炒年糕、香腸同韓國拉麵,感覺似卡邦尼部隊鍋🍲 而玫瑰醬絕對係呢道菜嘅加分位⭐年糕同拉麵索哂醬汁精華非常惹味! 🤤《 原味炸雞+芝士球3粒 》 $130  4 / 5黃金色嘅邪惡炸物配搭😈炸雞酥脆香口,雞髀肉質嫩滑,雞胸啖啖肉😋芝士肉球除咗拉絲效果滿滿,仲好濃香草味,餸酒一流!《 牛骨湯 》  $145  4 / 5奶白色嘅牛骨湯充斥住牛肉同大蔥嘅香味😍牛腱肉大大塊咬落好腍仲好有肉鮮味😋 而且份量搭夠,仲配埋白飯一碗,正氣又暖胃嘅韓式經典客飯! 總括黎講用餐體驗相

《 醬油蝦連飯 》 $260  4 / 5

醬油蝦

《 玫瑰醬炒年糕 》 $188  4.5 / 5

玫瑰醬炒年糕

《 原味炸雞+芝士球3粒 》 $130  4 / 5

芝士肉球除咗拉絲效果滿滿,仲好濃香草味,餸酒一流!

《 牛骨湯 》  $145  4 / 5

總括黎講用餐體驗相當唔錯😌環境夠闊落仲有室外雅座,菜式都保留到韓國風味,韓食控一定唔可以錯過!😋

———————————————
———————————————
醬油蝦
玫瑰醬炒年糕
2023-07-21 52 瀏覽
今日我哋七個人去食呢間韓國料理餐廳,點咗好多嘢食,個個走嗰陣時都捧住個肚,食得好開心。我哋叫咗個海鮮鍋,好足料,有扇貝、青口、蝦、鮑魚、蟹、仲有個麵俾你加落去,份量10分足夠。我哋仲叫咗兩款炸雞,包括蒜香蜜糖炸雞同埋芝士炸雞,其中一個仲有埋腸仔同炸年糕,好鍾意個炸年糕,好趣好好味。蒜香蜜糖嗰個都好正,可以再返食。仲有我最期待嘅豬手,佢一路有個火業主啲豬手,包埋啲泡菜生菜同埋紫蘇葉,真係好好食。我哋仲叫咗個石頭鍋飯同炒年糕、正常操作唔算太特別。雖然我唔食蟹,但係我有朋友叫咗醬油蟹,佢話加埋落個飯度食真係好正。我哋仲叫咗個辣嘅豬肉同埋海鮮煎餅,都好食,但係個豬肉有啲辣,唔食得辣嘅朋友仔要注意辣。茶餐廳好有氣氛,隔籬枱有人生日,全場都一齊唱歌同播音樂,好有氣氛啦。

我哋仲叫咗個石頭鍋飯同炒年糕、正常操作唔算太特別。

2023-07-21 41 瀏覽
餐廳有室內同戶外區, 戶外佈置仿如韓國街頭炒年糕店, 枱枱凳凳, 周圍嘅佈置都依照韓式大牌檔風格, 非常有氣氛!𓊈醬油炒牛肉 $𝟸𝟶𝟶𓊉用鐵板上碟, 份量好多, 牛肉醃得好入味, 味道偏向甜甜地, 肉質好軟腍, 仲有磨菇, 洋蔥, 蘿蔔絲同香蔥, 好好食!𓊈泡菜煎餅 $𝟷𝟸𝟾𓊉泡菜煎餅嘅邊邊煎得好香脆, 裡面雖然只有泡菜做配料, 不過仍然好惹味!𓊈冷麵 ✧ 辣 $𝟷𝟸𝟶𓊉面層有幾片牛肉, 青瓜絲, 白蘿蔔片同梨絲, 水冷麵麵質爽彈, 味道都幾辣但好好食!𓊈牛骨湯 $𝟷𝟺𝟻𓊉牛骨湯以牛骨熬煮而成, 充滿濃郁嘅牛肉香味, 有豐富嘅膠原蛋白, 湯裡面有好多片牛𦟌, 煮得好軟腍, 配有白飯一齊食, 好暖胃!𓊈柚子茶 $𝟹𝟸𓊉柚子味道好重, 味道偏甜。𓊈茉莉花茶 $𝟸𝟾𓊉淡淡茉莉花香, 清爽解渴。𓇊 整體食物好有質素, 環境非常有 feel, 好適合一大班朋友傾計食飯!

𓊈醬油炒牛肉 $𝟸𝟶𝟶𓊉

𓊈泡菜煎餅 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈冷麵 ✧ 辣 $𝟷𝟸𝟶𓊉

𓊈牛骨湯 $𝟷𝟺𝟻𓊉

𓊈柚子茶 $𝟹𝟸𓊉
柚子味道好重, 味道偏甜。

𓊈茉莉花茶 $𝟸𝟾𓊉
淡淡茉莉花香, 清爽解渴。

5 分鐘 (堂食)
2023-07-21 32 瀏覽
好耐無食醬油蟹,係IG 搵到一間尖沙咀食醬油蟹既餐廳,去到見到好多韓國人幫襯,而且餐廳由韓國人開,同之前去韓國食既餐廳質素一樣因為今次係食醬油蟹,但最後揀左個醬油海鮮拼盤$580,夠兩個人食份量好多,有2隻醬油蟹,三隻蝦,三隻扇貝,三隻鮑魚,再連一碗紫菜飯醬油蟹味道帶少少醬油咸香,蟹肉軟滑,橙紅色蟹膏,蟹膏都算多,撈紫菜飯食超好味醬油蝦好彈牙,無蝦腸,好乾淨扇貝好大隻又厚肉鮑魚有驚喜,質感好爽脆,口感似食象拔蚌咁爽彈另外加一個牛骨湯暖暖胃,牛味好香好濃牛肉又夠淋,都跟一碗飯,湯熱辣辣好好味

醬油蝦好彈牙,無蝦腸,好乾淨
扇貝好大隻又厚肉
鮑魚有驚喜,質感好爽脆,口感似食象拔蚌咁爽彈

另外加一個牛骨湯暖暖胃,牛味好香好濃
牛肉又夠淋,都跟一碗飯,湯熱辣辣好好味