今次嚟到一間位於西灣河海傍嘅西餐廳Bistro East地理位置非常優越 可以吹住海風歎美食.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪餐廳門口採用半開放式設計 仲有落地玻璃窗 環境舒適重點!餐廳仲要係Pet friendly🐕當日都見到好多客人帶埋狗仔嚟 好熱鬧㗎(՞ ܸ.‪ˬ.ܸ՞)”快啲帶埋屋企嘅毛孩嚟一齊chill吓啦💨Beef steak tartar 手切生牛肉他他首先要講佢嘅份量真係超大!3個女仔share都可以😂生牛肉一啲都唔腥肉汁滿滿而食到牛肉嘅鮮味🤌🏻性價比高又好食 推!Foie Gras法式香煎鵝肝呢一道都頗有驚喜✨本身冇話特別鍾意食鵝肝但呢道香煎鵝肝配埋香脆嘅多士 無花果topping同醬汁啱啱好中和咗油膩感鵝肝本人都入口即融 口感同牛油一樣順滑🧈食完會仲想再食🫵🏻BBQ ribs燒烤排骨嚟到重頭戲🍖上菜嘅時候比個賣相嚇因為都係勁!大!份!肉質幼嫩又多汁上面嘅BBQ sauce都好出色夾埋食味道啱啱好😋Tiramisu雖然食到好飽但甜品必不可少🙂‍↕️Waiter會親自出馬喺你面前𢳂tiramisu成件事即刻變到勁打卡able🫡個tiramisu都很正Mascarpone cheese非常c
今次嚟到一間位於西灣河海傍嘅西餐廳Bistro East
地理位置非常優越 可以吹住海風歎美食.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
餐廳門口採用半開放式設計 仲有落地玻璃窗 環境舒適
重點!餐廳仲要係Pet friendly🐕
快啲帶埋屋企嘅毛孩嚟一齊chill吓啦💨

Beef steak tartar 手切生牛肉他他
首先要講佢嘅份量真係超大!
3個女仔share都可以😂
生牛肉一啲都唔腥
肉汁滿滿而食到牛肉嘅鮮味🤌🏻
性價比高又好食 推!

Foie Gras法式香煎鵝肝
食完會仲想再食🫵🏻

BBQ ribs燒烤排骨
嚟到重頭戲🍖
上菜嘅時候比個賣相嚇
因為都係勁!大!份!
肉質幼嫩又多汁

成件事即刻變到勁打卡able🫡
個tiramisu都很正
Mascarpone cheese非常creamy
酒味都balance得啱啱好 唔會太苦
係會想再食多幾啖嘅甜品(*´ `*)
非常推薦你哋帶埋毛孩一齊去Bistro East享受一個悠閑嘅午後/夜晚😎
2024-09-21
2024-09-28 143 瀏覽
我哋住喺筲箕灣嗰邊成日都會過嚟行吓海旁咁,有時都會同朋友過嚟飲吓酒傾吓偈,今日朋友生日就過咗嚟海旁呢度揀咗呢間餐廳食晚飯☺️-呢度成條街都係寵物友善嘅餐廳🥰我哋今日都有帶到狗狗過嚟㗎~仲可以幫狗狗打吓卡🎃-值得讚嘅係呢間經理都係愛狗之人😍屋企有好多狗狗🐶會同啲狗仔玩吓~等我哋可以傾吓偈🤣我哋有嘢食之餘經理都請埋狗狗食嘢好開心😛-Beef Tartare $208生牛肉他他有少少酸瓜、洋蔥🧅增加口感仲附上一隻生嘅鵪鶉蛋可以撈勻埋唔使特別太多調味已經食得出牛肉好鮮嫩濃郁配上多士一齊食好夾另外仲會有啲薯條炸得香脆之餘佢嘅茄汁辣辣地幾惹味😉-Fole Gras $148甜甜地嘅無花果配上外脆內軟嘅肝入口即溶中和咗肝嘅油膩感😋配搭得好好☺️-Pork Ribs $198BBQ汁配上豬肋骨甜甜酸酸咁超惹味外焦內嫩上面仲撒上蔥花點綴一下配上香脆嘅薯條傾偈飲酒真係一流🍸-Tiramisu呢個係好特別嘅Tiramisu之前上網呢見到有啲法國餐廳係會咁樣潷出嚟今次第一次見好特別☺️而呢度嘅員工都好Helpful🥰因為今日係我朋友生日而我都係到達後先至問佢可唔可以喺碟上寫生日字而經理都幫我做得到亦都做到盡善盡美最
呢度成條街都係寵物友善嘅餐廳🥰
我哋今日都有帶到狗狗過嚟㗎~仲可以幫狗狗打吓卡🎃

值得讚嘅係呢間經理都係愛狗之人😍
屋企有好多狗狗🐶會同啲狗仔玩吓~等我哋可以傾吓偈🤣
我哋有嘢食之餘經理都請埋狗狗食嘢好開心😛
Beef Tartare $208
生牛肉他他有少少酸瓜、洋蔥🧅增加口感
仲附上一隻生嘅鵪鶉蛋可以撈勻埋

又清新好順口
酸酸甜甜唔會苦
酒精濃度都唔係太高
飲落好舒服🥰

2024.09.22上個星期日出咗港島區行街🛍️之後就去咗西灣河到食晚餐🍽️呢間餐廳提供多款西式美食➕美酒供應🍻而且環境舒適👍🏻職員服務有善🥰🌟如果有寵物嘅朋友🐈🐩都可以帶埋嚟一齊用餐嫁💁🏻‍♀️今次我地兩個人就揀咗⬇️🐃Beef Steak Tartar $208🪿Foie Gras $148🐽Bbq Ribs $198🍰Tiramisu $88🍹Pinkie $78以上嘅份量絕對係足夠兩個人飽一飽🤣首先講我最鍾意嘅法式料理之一嘅牛肉他他🐂好新鮮🤎再配上香脆多士🍞同薯條🍟絕對係食唔停口😆而鵝肝多士超厚仲有油脂味極香😋而燒豬仔骨好厚肉🤤再配上香脆可口嘅薯條🍟好邪惡😈而甜品就由大廚親身係食客面前擺盤🧑🏻‍🍳有另一番體驗😍食落好香滑濃郁👅最後當然唔少得叫番杯酸酸甜甜嘅cocktail為週末畫上句號💟
2024.09.22

🐽Bbq Ribs $198

🍰Tiramisu $88

🍹Pinkie $78

2023-11-26 929 瀏覽
假日帶同小狗去西灣河碼頭附近搵野食純粹過下一個chill嘅假期呢間餐廳勝就勝在可以帶狗仔入場一行四人一同試下呢間餐廳既午市今次食咗卡邦尼意粉 焗海鮮燴飯 豬鞍 同煎魚一開頭會有個沙律或湯我哋就兩樣都試咗講真,個湯真係好鹹 連我平時食開重口味都頂唔順 飲咗兩啖就算沙律就隨意啦 無咩特別只可以講佢全部食物都係一般般性價比有啲低 食物質素真係有待改善 或者直接換咗個廚師會好啲 暫時唔推薦大家去個豬就覺得有少少Ribs嘅感覺 出邊係鬆軟,但係入邊係嚡熠熠 味道中規中矩risotto 就比較鹹 可能係同個湯同一個湯底好在卡邦尼意粉就正正常常 冇咩特別值得分享總括而言評分 4/10
假日帶同小狗去西灣河碼頭附近搵野食

risotto 就比較鹹 可能係同個湯同一個湯底
好在卡邦尼意粉就正正常常 冇咩特別值得分享

總括而言評分 4/10

2023-11-12 711 瀏覽
Ordered two main courses one a salad and the other a fajita. 10 mins later salad came and more customers seated. Finished salad and about 35mins in the restaurant asked waitress to follow up on our other main course - no response. Other customers who came later were served theirs. Two staff and manager rushing around. Another 10 mins went by. Asked manager as he rushed by to check he ignored me first time and then in second attempt he just looked at me. Another five minutes decided to leave and asked for bill. manager busy showing new customers to their table and bumped into me. I left first as my partner waited for the manager to ask the waitress again which table asked for the bill !! Appalling service and arrogant attitude at customers in the restaurant and one staff outside trying to tempt customers to dine. Never again.
成條太康街得呢間餐廳係比較靜少少 老闆好主動叫我哋坐 介紹menu比我地1- 田螺酥皮 個plating有啲樣衰 冇影相 已剝穀既田螺,夾喺塊酥皮餅入面,味道係正常,不過唔夠熱2- Rib eye 5成熟上碟,我未見過西餐晚餐係會比塊咁L薄既牛排,比起大家樂早餐牛扒厚少少。雖然知道生意難做,但比$37X 食個薄排係有啲侮辱😅😅切落去,至少有8成熟😅 真係搞唔掂,同個老闆反映,佢收返塊排再煮過🙏🏻3- 牛排茄汁闊條意粉-> 長通粉 老闆話有個special menu都係牛排茄汁,但轉penne長通粉,雖然我一心想食闊條麵,但叫佢推介咁我就叫咗長通粉。上碟,牛肉醉都冇粒😓😓😓😓😓 剩係得橄欖同埋長通粉,啲長通粉我未掂之前佢已經碎晒,好明顯長通粉本身煮得太耐已經散晒問番老闆,原來佢搞錯咗menu,呢個係本身冇牛排 🙂。。 對唔住都係要彈鐘 因為我本身真係諗住食牛 同埋完全唔食橄欖(其實佢個味道係唔錯,好香辣,係質感太淋同冇牛排😅)4- 彈鐘後的rib eye 變左1成熟塊扒番到黎,勁多筋,唔知點解會食到啲碎骨 都費事再反映。。都直接lur番出黎算切到中間,塊扒已經係生到血淋淋 深紅色
成條太康街得呢間餐廳係比較靜少少
老闆好主動叫我哋坐 介紹menu比我地

1- 田螺酥皮
個plating有啲樣衰 冇影相
已剝穀既田螺,夾喺塊酥皮餅入面,味道係正常,不過唔夠熱

2- Rib eye 5成熟

3- 牛排茄汁闊條意粉-> 長通粉

(其實佢個味道係唔錯,好香辣,係質感太淋同冇牛排😅)

4- 彈鐘後的rib eye 變左1成熟

塊扒番到黎,勁多筋,唔知點解會食到啲碎骨
都費事再反映。。都直接lur番出黎算

切到中間,塊扒已經係生到血淋淋 深紅色 (冇特登影相) 其實真係唔上得碟😅😅😅

今晚再問今次有冇好啲,佢見到塊扒都要再入去搞搞佢😅

呢下我已經笑出聲 點解可以咁伏,塊扒本身質素已經好差(又多筋又有骨 又薄),但要生成咁😂😂😂

5- 彈鐘後的牛扒茄汁闊條麵
終於呢個係正常 有牛扒 個闊條麵質感確實係唔錯 但睇埋個味道係爭少少 要求唔高都OK

6- 甜品 cheesecake
好細件 真係唔係幾好食 😓
2個人加埋都係食左半件,廢事浪費quota😅

總括而言,其實老闆好積極咁樣幫我哋反映番比個廚師聽,亦都有盡量俾返啱既dish
成個廚師咁樣真係搞唔L掂
就算老闆幾好人 都遇上個豬廚師
搞錯menu都算
但牛排一個8成熟 一個1成熟。。。😅

最後埋單接近$800
係2023年最唔抵既一餐 食完係想快啲走 去太安樓算🥲
2023-07-27 647 瀏覽
假日特登帶咗狗狗嚟到西灣河海旁散步。鯉景灣呢邊有好多餐廳,於是我哋盲舂舂咁樣入咗嚟呢間餐廳。見到佢weekend都有lunch set,價錢亦唔算太貴,好適合一個人,望住過海旁chill下。今次我叫咗個西冷牛扒配薯條,另外佢仲配埋個沙律。沙律個味道中規中矩。個牛扒煮得啱啱好。而且佢唔算太肥,所以咬落去口感好好。佢仲配埋唔同嘅醬汁俾你,我最鍾意都係佢個芥末醬,夾埋個牛扒嚟食,可以中和返佢個油膩。順帶一提,有狗狗嘅朋友仔可以試吓嚟呢間餐廳。佢哋嘅員工相信都係愛狗之人,見到我隻狗狗都好主動會關心佢會唔會太熱。而且仲會主動比零食佢食。
假日特登帶咗狗狗嚟到西灣河海旁散步。
鯉景灣呢邊有好多餐廳,於是我哋盲舂舂咁樣入咗嚟呢間餐廳。

2023-03-24 1037 瀏覽
晚餐時間同狗狗岀去蘇豪東散步順便搵埋食咩晚餐蘇豪東沿路都有幾間唔同類型餐廳 不過大多都係西餐或者Fusion菜餐廳有好幾間都pet friendly行到咁上下 見呢間西餐人唔多 就同狗狗入左去喇 佢餐牌上都有好幾款海鮮 肉類選擇我睇中左Seafood Bouilabaisse $178落左order大概10分鐘就到食物賣相都好吸引有幾款唔同既海鮮 魚塊 青口 蜆仲有其他雜海鮮粒 另外佢個蕃茄醬汁酸may may好香濃茄味 有幾件麵包點醬黎食 真係好味道
晚餐時間同狗狗岀去蘇豪東散步順便搵埋食咩晚餐
有好幾間都pet friendly

行到咁上下 見呢間西餐人唔多 就同狗狗入左去喇
佢餐牌上都有好幾款海鮮 肉類選擇
我睇中左Seafood Bouilabaisse $178
落左order大概10分鐘就到
食物賣相都好吸引

2023-03-06 691 瀏覽
店名: Bistro East地址: 西灣河鯉景灣蘇豪東A期太康街55號地下A號舖西灣河站A出口,行8分鐘環境: 4/5價錢:3.5/5味道: 4/5Set dinner 包餐湯及甜品手切安格斯肉眼扒12oz$36812oz好大舊,一個人食一個ser dinner一定好飽牛扒食落好有肉味,唔會話太硬同有筋,叫medium就啱啱好😍佢地個薯蓉都好好食,牛油味好香好濃😌烤西班牙連骨豬柳$218豬柳大舊得黎又唔會好鞋,食落都算滑而且有少少香草🌿味薯條炸到啱啱好,好熱好脆🤩如果份量多啲就好意大利藍芝士巴馬火腿寬條麵$158個芝士汁好香,未食過咁香芝士味嘅意粉🥰再加上係寬條麵,完全索哂啲汁,好食到我差啲想lam埋啲汁🙈🙊#stitchfoodie西灣河
店名: Bistro East

味道: 4/5

Set dinner 包餐湯及甜品
手切安格斯肉眼扒12oz
12oz好大舊,一個人食一個ser dinner一定好飽
佢地個薯蓉都好好食,牛油味好香好濃😌

烤西班牙連骨豬柳
豬柳大舊得黎又唔會好鞋,食落都算滑
而且有少少香草🌿味
薯條炸到啱啱好,好熱好脆🤩如果份量多啲就好

意大利藍芝士巴馬火腿寬條麵
個芝士汁好香,未食過咁香芝士味嘅意粉🥰

#stitchfoodie西灣河

2022-12-12 932 瀏覽
自疫情以來,有戶外坐位的餐廳,受到相當多的顧客歡迎,因為覺得空氣比較流通。鯉景灣SOHO東,臨海的一系列餐廳,多以開放式鋪面設計,就算你坐在鋪內,亦恍如自己坐在外擺位,最適合不喜歡餐廳內侷促感覺的顧客及帶狗的人士光顧。星期日下午,午飯時間到2:30 ,點了燒鷄及卡邦尼意粉。跟沙律話忌廉蘑菇湯。忌廉蘑菇湯正常。反而Green salad的汁有點像帶檸檬味的荷蘭汁,薄薄的均勻地混在蔬菜上,幾特別。燒雞配薯仔,薯仔的煮法,有些特別,外面有脆口感,內裏冧,相信是烚半熟之後再加香草橄欖油再焗?唔肯定,下次可能問吓店員。燒雞味道OK,皮薄不肥。雖然係雪藏雞,肉質尚可亦頗嫩,只是雞胸部份有點鞋。餐跟飲品,咖啡正常,朋友說咖啡很濃,我覺得OK 。但由於我們光顧的時間約是兩點到六點,餐廳人數不多,傾偈傾足整個下午,如果想chill 下,吃一點東西(唔難食),可以選擇這裡。每人平均$192。

星期日下午,午飯時間到2:30 ,點了燒鷄及卡邦尼意粉。

餐跟飲品,咖啡正常,朋友說咖啡很濃,我覺得OK 。

2022-11-16 770 瀏覽
今日又黎衣間餐廳食好西了,上次食過晚餐(Dinner Set),今次黎想試埋佢地午餐(Lunch Set)係點😊一去到餐廳,人不多,我們1點左右去到,睇左個Menu 就揀左3個餐,3個人去食😅是日餐湯 (可以揀餐湯或沙律)賣相靚仔夠熱😆🥰有件包可以食下🤣1. 草飼肉眼牛扒 ($228) 配薯蓉蔬菜等味口不錯😍肉眼叫左5成剛剛好,所以建議大家叫5成,不要叫7成,否則太硬🤨5成好淋2. 西班牙連骨豬柳扒($188)配薯條沙律紅酒汁🥰😍😍十分推薦大家配薯條🥰薯條好正😂今次係有d驚喜,真係估唔到會咁厚肉,不算話大塊,但係算好厚肉,厚肉但又唔乾,價錢OK比牛扒仲平建議食衣個好過食牛扒🤣🤣3.魚柳雜菌意大利飯忌廉汁 ($188)意大利飯佢地個汁做得好,好濃味和好入味😆仲好大份,海鮮料又夠多,好評服務員OK, 環境有feel下次再黎食

是日餐湯 (可以揀餐湯或沙律)

賣相靚仔夠熱😆🥰有件包可以食下🤣

1. 草飼肉眼牛扒 ($228) 配薯蓉蔬菜等

2. 西班牙連骨豬柳扒($188)配薯條沙律紅酒汁
🥰😍😍十分推薦大家配薯條🥰薯條好正😂
建議食衣個好過食牛扒🤣🤣

3.魚柳雜菌意大利飯忌廉汁 ($188)

服務員OK, 環境有feel
下次再黎食

2022-11-15
午餐
  • 西班牙連骨豬柳扒
2022-11-08 705 瀏覽
Bistro East 😍😍Set Dinner Menu😍😍 🗓07-11-2022 晚上🍷是日餐飲: (可選紅酒,白酒,啤酒,咖啡,果汁等)🍷‼️今次我地揀左白酒🍸和熱泡沫咖啡☕️‼️🍴有餐湯或沙律🍴‼️今次我地揀左餐湯‼️🍽主菜: 🥩手切安格斯肉眼扒12oz 💲3️⃣2️⃣8️⃣/Set (5成熟)😋配薯條🍟大家網友注意⚠️⚠️餐廳默認配薯蓉😊記得落單前要同餐廳服務員主動轉薯條。個人覺得薯條好食過薯蓉😆不過食薯蓉比較健康d 😍😍大家自行考慮。🥩手切安格斯肉眼扒配5成好過配7成,配5成牛肉肉質好淋,唔乾,好入味😊肉眼扒勁少根唔怕咬唔入,或太韌吞唔落😊😊7成比較熟會有少少硬,不過都唔乾,好多肉汁😆😆推薦一下大家可以試下下次❤️❤️❤️🚨🚨🍰是日甜品: 芝士蛋糕🍰🤤不過個人覺得蛋糕比較細件,大件番少少就Perfect 😂😂👍👍另外: 餐廳好有Feel, 好有氣氛, 又有英文歌聲, 拍拖有浪漫感覺😍😍😍
🗓07-11-2022 晚上
🍷是日餐飲:
(可選紅酒,白酒,啤酒,咖啡,果汁等)🍷
‼️今次我地揀左白酒🍸和熱泡沫咖啡☕️‼️

2022-11-07
是日餐湯
  • 手切安格斯肉眼扒
2022-10-16 650 瀏覽
[西灣河]Bistro East.挪威三文魚扒配法式奶油汁食剩指數:5/100三文魚扒外皮煎得好脆肉質都唔鞋配菜有鷹嘴豆同菠菜輕微既酸同個魚好搭呢個係dinner set有湯有甜品薯蓉湯同芝士蛋糕加埋都算抵.墨西哥粟米卷食剩指數:0/100Taco有得揀雞/牛/豬/菜3大個卷塞滿材料醬料好香當主食都得.意大利藍芝士巴馬火腿闊條麵食剩指數:0/100藍芝士平時好驚太重味佢又無呢個問題芝士香味濃但係未到搶哂其他食材巴馬火腿既咸香同芝士好配合闊條麵掛汁好creamy,推介
[西灣河]Bistro East
藍芝士平時好驚太重味
佢又無呢個問題
芝士香味濃但係未到搶哂其他食材
巴馬火腿既咸香同芝士好配合
闊條麵掛汁好creamy,推介
2022-05-08 1282 瀏覽
經常經過但未入去食過,趁母親節跟媽媽去試吓,接待人員雖沒有熱情款待,但亦沒有態度惡劣;叫左一個carbonara spaghetti set lunch , Cesar salad, beef taco , 餐湯既蘑菇湯好好味,其他食物也好好味😋
意大利麵
凱撒沙律
墨西哥牛肉粟米卷
2022-05-08
午餐
慶祝紀念
母親節
今日同同事收工諗住食好啲,聞到舖頭出面好香蒜茸味就諗住一試,點知中伏🥲見格離枱杯朱古力香蕉奶昔好似幾正,就嗌左兩杯,之後嗌左肉眼扒同墨西哥煎餅。好快香蕉奶昔就到,飲落去完全係難飲,香蕉係生嘅,陣味勁青,又完全無朱古力味,仲要好似溝左水咁淡🤦🏻‍♀️然後等左半個鐘至9個字,唔知實際時間,但等咗好耐墨西哥煎餅終於到,呢個係今餐食到最好食嘅野。最後我地最期待嘅肉眼扒,無肉味無咸味,完全唔知自己食緊咩,側邊啲配菜仲好食過塊牛。最後我地食左幾舊就放棄左。總括黎講係失望!
然後等左半個鐘至9個字,唔知實際時間,但等咗好耐
墨西哥煎餅終於到,呢個係今餐食到最好食嘅野。
總括黎講係失望!
香蕉奶昔
肉眼