2017-11-21 6332 瀏覽
舊同事轉左新工, 地點係觀塘, 今晚約左出黎食飯, 舊同事新工係觀塘, 由佢話事, 佢揀左, 餐廳之前食過, 印象好好 ! 舊同事都揀得唔錯 !轉左新工後, 舊同事都幾忙, 我預早去到餐廳, 邊等邊上網。餐廳位於觀塘駱駝漆大廈, 乘搭港鐵在觀塘站B出口, 在觀塘廣場出會較近, 在地下向馬會方向直行2-3個街口,便到達。大約5-6分鐘。我最早到達, 當時未有太多人, 我揀了旁邊位置, 餐廳裝修新穎, 而且舒適, 實在係傾計一流的地方。而晚市套餐價錢大約由$120蚊起, 已包餐湯,多士,主菜及飲品。加上環境又靚,唔算貴。最後和舊同事點了 : 香蒜全蜆意大利粉 $133焗厚切法式豬鞍扒伴黑松露醬 $162餐湯係雜菜湯+蛋沙律多士雜菜湯味道較淡, 水份太多, 蛋沙律多士唔錯, 但係太的式了, 唔夠食呢 !香蒜全蜆意大利粉上枱時很有心思, 蒜蓉唔夠多, 蜆肉很新鮮, 個人喜歡蒜蓉, 如果再多點會更好焗厚切法式豬鞍扒伴黑松露醬厚切最怕太厚變得過 , 但廚師則燒得恰到好處, 豬鞍肉很嫩, 黑松露醬比得多, 可以均勻給每一切開小件, 雖然配有汁, 但已夠入味。另配有沙律菜,小蕃茄。飲品點了熱檸水, 味
舊同事轉左新工, 地點係觀塘, 今晚約左出黎食飯, 舊同事新工係觀塘, 由佢話事, 佢揀左[BOLD ITALIC], 餐廳之前食過, 印象好好 ! 舊同事都揀得唔錯 !

香蒜全蜆意大利粉 $133
焗厚切法式豬鞍扒伴黑松露醬 $162

餐湯係雜菜湯+蛋沙律多士
雜菜湯配蛋沙律多士

焗厚切法式豬鞍扒伴黑松露醬
厚切最怕太厚變得過 [鞋], 但廚師則燒得恰到好處, 豬鞍肉很嫩, 黑松露醬比得多, 可以均勻給每一切開小件, 雖然配有汁, 但已夠入味。另配有沙律菜,小蕃茄。
焗厚切法式豬鞍扒伴黑松露醬

飲品點了熱檸水, 味道正常
熱檸水

不少得的甜品, 比個名吸引而叫左 [草莓脆脆雪心蛋糕] $48 (原價$58, 套餐可以平$10)
有少少失望, 係甜品原來比較普通, 味道還可以啦 !!
草莓脆脆雪心蛋糕
雜菜湯配蛋沙律多士
2017-11-11 757 瀏覽
對上一次食呢間餐廳已經係一年前 今次就約咗兩個港女放工之後一齊去食飯吹下水但係其中一個港女就遲大到 所以我哋兩個就食先喇是日餐湯 不過不失啦呢個主菜唔記得左叫咩名 但肉質好嫩滑 一啲都唔油膩 點埋附送既黑松露醬好惹味 令人食到停唔到口蟹肉龍蝦汁意大利粉 OK另外食滿$200就可以用半價點一客小食 我哋就揀咗 黑椒德國啤酒煮蜆 煮到好入味 入口又淡淡既啤酒香玫瑰袖子茶 睇落就好治癒 但係其實好普通蜜桃乳酪冰 呢個係朋友叫嘅 真係打卡專用其實呢度嘅環境幾好 係好有心思既佈置 而且係工廈入面又靜靜地 好relaxing餐廳嘅職員都好殷勤最後我哋三個女仔影咗好多相 老闆仲送咗個甜品俾我地食添 滿足地離去
但係其中一個港女就遲大到 所以我哋兩個就食先喇

是日餐湯 不過不失啦

蟹肉龍蝦汁意大利粉 OK

玫瑰袖子茶 睇落就好治癒 但係其實好普通

蜜桃乳酪冰 呢個係朋友叫嘅 真係打卡專用

餐廳嘅職員都好殷勤

2017-10-19
2017-10-27 780 瀏覽
今晚屋企人想食意粉,所以係OpenRice 揾好嘢食,見食評都不錯,所以今晚一行三人選擇左呢間試下,我地叫了一粉意粉,pizza跟沙律,最離譜碟煙三文魚凱撒沙律,成碟只得一種菜.煙三文魚.麵包,收$93,離曬譜,超揾笨,唔會再幫襯👎
2017-10-27
2017-10-12 683 瀏覽
約朋友去觀塘工廠區逛街,經過駱駝漆大廈,有很多人在派宣傳單張,見此大廈內都有好幾間食肆,姑且去試一試,我們一行3人揀了此店 ,雖然地方不太大,但環境感覺舒適優雅,店員態度殷勤,我們點了3個午餐,晨早餐、厚切法式豬鞍扒和安格斯牛肉漢堡。先上餐湯和餐包,忌廉湯香濃味美,多士夠香脆可口,晨早餐抄蛋夠香滑,豬鞍扒肉質淋軟有肉汁,意粉彈牙,牛肉漢保堡肉味香濃配上太陽蛋一起吃夠美味,整體食物質素頗佳,價錢尚算合理。
,整體食物質素頗佳,價錢尚算合理。

2017-10-06 407 瀏覽
觀塘工廈好多好野食,Bold Italic 絕對唔可以錯過。環境清幽,好適合同朋友談天說地,啲staff好主動幫客人影相,收碟又會問下覺得食物點,好有heart。150日穀飼安格斯西冷塊牛扒成8oz又大又厚,有成隻手掌咁大,肉嫩汁多。Dinner set有餐包餐湯,仲有餐飲。

150日穀飼安格斯西冷
2017-09-27 343 瀏覽
First time to try thisSimply walk-in on a weekday after gymWithout hesitation, I picked the beefWaitresses are polite but they are too busy...soup and bread before the main course:soup is tasteless, watery bread is okay, with tuna spread, but not hothowever the surprise came with the main course:three kinds of beef here, very delicious and tender! they are huge as well, worthy to wait!No 10% charge afterall, i will come again with my beef-lover brother!
First time to try this

soup  and  bread

soup is tasteless, watery

beef

2017-09-27
beef
2017-09-24 1794 瀏覽
今晚相約兩位美人練習,先去駱駝漆工業大廈覓食。選擇雖然眾多,但不想吃得太Full, 便想起這間精緻的西餐廳。由於時間尚早,六點入座,所以即使Walk in 也接受。今期的主題是港女界大熱的Flamingo, 連卡片也換成粉紅色底的Flamingo Pattern。隨套餐附贈的西湯,比普通餐廳提供的忌廉湯有驚喜,不會過濃或粉太多,味道較清而不淡,雞蛋多士烤得香脆,能吃到雞蛋鮮味原意想多吃蔬茶,所以點了蕃茄沙律,一看這碟賣相精緻的水牛芝士蕃茄沙律,就知道不足,想吃菜下次還是點凱撒沙律吧!旁邊的沙律菜已用Olive oil 和黑醋調味,而蕃茄片約有手掌大,咬下去肉質爽口堅實,沒有平常吃蕃茄的腥味,較鮮甜,種籽還緊緊與肉相連,非常新鮮,配甜甜酸酸黑醋汁更醒胃至於小食則點了香腸拼盤,每檯客人點滿$200 可以半價點一份小食。同樣是賣相精緻,碟旁伴有調味後的沙律菜,當中「黑媽媽」的墨汁腸最突出,帶少許甜味,愛德國腸的食肉獸不能錯過!主菜點了煎三文魚和西冷牛扒三文魚皮煎得很香脆,但肉剛已熟透,雖不至於靭,但肉汁較少。未知是否受最近有關三文魚生蟲的負面新聞影響,餐廳也會保守點煮熟些。跟餐配的是白飯和忌

周打忌廉雞湯拼蛋多士

水牛芝士蕃茄伴黑醋汁

德國香腸拼盤
主菜點了煎三文魚和西冷牛扒
煎三文魚
跟餐配的是白飯和忌廉汁,忌廉汁只有少許調味。
香煎西冷牛扒

而整片西冷牛扒份量有八安士,點了份五成熟,但一切開就發現似乎是稍稍超過五成,不會過靭,沒有血水滲出,口感還不錯。伴碟的翠玉瓜和燈籠椒很好吃
意粉跟汁是分開的,吃慣碟頭飯和一般西餐廳會覺得汁過少,但愛吃食物原味的就算剛好了!

餐廳最新主題Flamingo 終於在飲品出現了!Flamingo 水泡伴著紅菜頭汁現身,果然很吸晴!呃Like 必點!
2017-09-23
周打忌廉雞湯拼蛋多士
水牛芝士蕃茄伴黑醋汁
德國香腸拼盤
2017-08-28 468 瀏覽
今日街上熱辣辣,可能因為快要打颱風嘅關係,令人連一刻逗留在室外的慾望都不想。因此,與男友相約在office附近吃飯小聚。該棟大廈有很多特式小店和餐廳,同男友走了幾層,最終決定試試Bold Italic...室內佈置得很有氣氛,很有夏天的感覺,非常適合情侶和三五知己談談心。前菜是羅宋湯,賣相精緻。我自己點了五成熟牛扒配沙律。牛扒大大塊,但肉質受熱不太平均,導致有一部份的肉過熟,以這個價錢而言也算是不錯的了。店內所用的沙律菜新鮮爽甜,配上酸酸的醋汁,份外開胃。

前菜是羅宋湯,賣相精緻。

2017-08-16 556 瀏覽
位處於觀塘的Bold Italic 都開咗幾年。今次係相隔1年再黎,估唔到裝修都改變咗唔少。但食物質素仍然幾高。仲得一讚的係呢個Mushroom Risottos. 唔會太乾又唔會太濕。 Lunch set 包野喝,加錢要咗個五青汁之類的蔬菜汁,好健康!又有湯喝,又有多士,都係$100頭,超好味又抵!講下個裝修,好多特式別緻擺置,仲有好heat的Framingo 充氣氣球! 所以,呢間餐廳好識合中意影相,或者情侶黎!

午餐
2017-08-15 595 瀏覽
Bold意思係粗體,Italic就解斜體,當呢兩樣野結合,可能就好似觀塘駱駝漆大廈嘅Bold Italic咁,帶比你別具一格嘅創新感覺。有別於其他餐廳以統一風格視人,佢地以熱帶叢林配城市霓虹燈,舒適又帶點狂野嘅風格帶你出走庸庸碌碌、日日如是嘅平凡人世界,去一趟不可思議嘅奇幻旅程。呢度嘅套餐有餐湯、多士同飲品,主菜仲有好多選擇。其中仲有,鴕鳥肉相信都比較少見。其實鴕鳥肉好有營養㗎!佢除咗低脂肪、低熱量、低膽固醇之外,仲高蛋白、高鐵質、高鋅,號稱「最健康紅肉」。食落甘香瀰漫喺口腔,配上特製燒汁,帶少少孜然嘅味道,肉香更加濃郁!另一個套餐主菜就啱晒鍾意食魚嘅朋友仔啦!比目魚肉實得嚟帶香濃鮮味同胡椒香氣,細意品嚐仲有少少甜味。加埋有煎過嘅意粉做底,夠晒特別,驚喜得嚟唔怕食唔飽啦。大大舊棉花糖出動,就知道又係會令少女心爆發嘅甜品時間啦!,將熱咖啡倒入棉花糖入面,即刻穿咗個大咕窿。小編鍾意整到佢融化之後撈埋棉花糖同雪糕一齊食,口感柔滑又夠甜絲絲。
香煎南非鴕鳥肉
煎斯里蘭卡胡椒比目魚

香煎南非鴕鳥肉
2017-08-04 426 瀏覽
觀塘是小妹長大的地方,每逢相約中小同學飯聚總離不開觀塘。(因為夠近啦)APM又貴又多人,每次約會必定尋找觀塘特色小店。是日來到Bold Italic,見食評晚上dinner set都係$150左右~試試無仿!!餐廳以紅鶴生活的森林沼澤為佈置,說真的完全忘記自己身處在工廠區。和朋友一人叫了一個Dinner set, 值得一讚的是 是日餐湯的多士雖然只是一小塊, 店員卻細心的加熱!! 脆脆熱熱的後開胃~主菜菠蘿鵝干漢堡!!必食推介~小妹比較豪邁!手楂一整個咬下去~菠蘿鵝的肉汁即時爆出~正!!煎三文魚扒~  正常!不會煎得太干最後來一客甜甜,一問之下發現Menu上的甜甜很多已經沒有店員推薦了餐牌上沒有的斑蘭榴槤夾餅起初有點擔心榴槤會很滯, 但原來中間的是榴槤味的沙冰,冰冰爽爽幾開胃XDDD結帳每人$150左右,以環境坐位食物質素來看非常超值!! 眼看其實客人點的甜甜,飲品也不錯,下次可以再encore
APM又貴又多人,每次約會必定尋找觀塘特色小店。
是日餐湯

雖然只是一小塊, 店員卻細心的加熱!! 脆脆熱熱的後開胃~
菠蘿鵝肝煙肉漢堡

主菜菠蘿鵝干漢堡!!

香煎三文魚扒

煎三文魚扒~  正常!不會煎得太干
斑蘭榴槤夾餅
最後來一客甜甜,一問之下發現Menu上的甜甜很多已經沒有

店員推薦了餐牌上沒有的斑蘭榴槤夾餅

結帳每人$150左右,以環境坐位食物質素來看非常超值!!
眼看其實客人點的甜甜,飲品也不錯,下次可以再encore
2017-07-25
是日餐湯
菠蘿鵝肝煙肉漢堡
香煎三文魚扒
斑蘭榴槤夾餅
七月二十四號係我的生日大日子男朋友話帶我出去食飯慶祝我都好興奮睇下佢帶我去邊佢話佢一早book定位跟住原來佢揀左呢間餐廳長話不多說啦,我見到呢間餐廳外觀係幾靚,入到去更加睇得出餐廳落左唔少心機甘我地兩個人主要叫左半價小食,意粉,草莓軟心蛋糕半價小食就有腸仔拼盤,吞拿魚餡餅。腸仔表面有薄薄的脆皮,肉質幾彈牙,味道好濃郁,幾款唔同口味的腸仔,任君選擇,一次過試到唔同款而吞拿魚餡餅口感唔乾,都算皮薄馅大,外皮少少酥脆,意粉就不過不失,味道還算不錯蛋糕我係比佢的顏色吸引,好夢幻,集齊曬我最鍾意的顏色,好想試下係咩味,蛋糕食落去係草莓同黑芝麻 好特別 居然係芝麻,但係味道都幾夾,而蛋糕咬落去幾鬆軟,最緊要係顏色真係好靚跟著突然間餐廳嘅員工攞左一杯上面鋪滿棉花糖的咖啡,話祝我生日快樂🎂送俾我飲,個下我都好驚喜,男朋友懶叻甘話,要book先有架,睇下我幾細心我覺得杯咖啡味道都不錯,加上裏面有雪糕,中和左咖啡嘅苦,對我來講是啱啱好,最緊要係男朋友陪我過生日
七月二十四號係我的生日大日子

男朋友話帶我出去食飯慶祝
我都好興奮睇下佢帶我去邊
佢話佢一早book定位

跟住原來佢揀左呢間餐廳

甘我地兩個人主要叫左半價小食,意粉,草莓軟心蛋糕
半價小食就有腸仔拼盤,吞拿魚餡餅。
蟹肉龍蝦汁意大利粉
腸仔拼盤
墨西哥餡餅
草莓芝麻蛋糕

,最緊要係男朋友陪我過生日
2017-07-24
慶祝紀念
生日
蟹肉龍蝦汁意大利粉
腸仔拼盤
墨西哥餡餅
2017-07-25 281 瀏覽
有幾年無去觀塘工廈行街啦~發現宜家原來多左咁多餐廳。其中呢間嘅甜品同店內不再最吸引我~所以就入去試試呢個彩虹草莓芝麻蛋糕影像真係360度無死角,呃like一流。味道比想像中好,雖然好多色素,但蛋糕質地都好鬆軟,草莓味道唔會變藥水味,可惜略甜,最後食唔曬😅至於雞扒漢堡,可能因為係下午茶set嘅關係,size比較細,味道比較淡,普普通通不過不失,無特別亮點(蛋糕都係tea set,不過店員話唔係日日都呢個彩虹蛋糕,所以想試嘅朋友,去之前最好打電話問左先)
有幾年無去觀塘工廈行街啦~發現宜家原來多左咁多餐廳。

其中呢間嘅甜品同店內不再最吸引我~所以就入去試試

2017-06-29 583 瀏覽
一直以黎對於Cafe都冇乜好感對Cafe食物更從來不抱太大期望 。。。湊巧是日拍拖地點係觀塘,新興嘅工廈Cafe 多的是男朋友提議不如揀間去試,好啦咁試下啦奈何本身心儀既Cafe要提早預約,唔接受walk-in最後轉移來到Bold Italic 黎之前做足功課~睇過OP既食評同相,大概都有D眉目上到去工廈,我竟然別有洞天既感覺 😳觀塘區果然唔同,工廈地方大得多,同旺角既小舖好唔同,好感度UP!!門面設計幾靚內裡裝修格局有心思,有花園感覺店面不大,但枱與枱之間有一定距離,私隱度Ok睇下是晚餐單先~百多元一份Dinner set,包餐湯多士、主菜、飲品以晚餐黎講,定價合理~唔貴是晚對Pasta 類興趣不大男朋友見到鵝肝好開心揀左A,我就揀O 配意粉另外叫左個細Pizza 同半價加既沙律當晚人唔太多,店員服務好周到!餐具唔小心整跌左未出聲已經自動補返比我地,抵讚!好快餐湯、多士送到餐湯:蘑菇湯 同平常飲既忌廉蘑菇湯唔同,呢個比較稀,菇味重,唔錯多士:烘得好脆,上面仲加左吞拿魚醬,有誠意!煙三文魚大蝦沙律蝦同三文魚都好新鮮,好味~沙律菜都好好,無泛黃唔苦,麵包粒好脆身,係略嫌沙律醬少左D加勒比
一直以黎對於Cafe都冇乜好感
對Cafe食物更從來不抱太大期望 。。。

湊巧是日拍拖地點係觀塘,新興嘅工廈Cafe 多的是
男朋友提議不如揀間去試,好啦咁試下啦
奈何本身心儀既Cafe要提早預約,唔接受walk-in
最後轉移來到Bold Italic

黎之前做足功課~睇過OP既食評同相,大概都有D眉目
上到去工廈,我竟然別有洞天既感覺 😳

門面設計幾靚

內裡裝修格局有心思,有花園感覺
店面不大,但枱與枱之間有一定距離,私隱度Ok

睇下是晚餐單先~

百多元一份Dinner set,包餐湯多士、主菜、飲品
以晚餐黎講,定價合理~唔貴

是晚對Pasta 類興趣不大
男朋友見到鵝肝好開心揀左A,我就揀O 配意粉
另外叫左個細Pizza 同半價加既沙律

當晚人唔太多,店員服務好周到!
餐具唔小心整跌左未出聲已經自動補返比我地,抵讚!

好快餐湯、多士送到

餐湯:蘑菇湯
同平常飲既忌廉蘑菇湯唔同,呢個比較稀,菇味重,唔錯
多士:烘得好脆,上面仲加左吞拿魚醬,有誠意!

煙三文魚大蝦沙律

加勒比海Pizza (好似係😅)
正常味道,感覺唔太特別出色,Pizza 上面既腸仔幾好食,但橄欖醬同鹹魚好鹹

終於輪到主菜上場啦!

超級厚既鵝肝啊😱😱😱
煎得外脆內軟,好好味,漢堡配搭左菠蘿,稍為減輕左鵝肝同煙肉既肥膩感。呢個漢堡飽,男朋友食得好滿足!咩三高、膽固醇都唔記得哂啦😓

到我既西冷啦~
落單時叫左7成,煎得唔錯喎,切開淡粉紅色的,肉質嫩滑,讚!西冷扒正常厚度,唔會太多肥膏。
意粉雖然係白烚,但控制得唔錯,有D韌度,非常好!因為我好怕食淋哂嘅意粉🙈

食飽飽,到最後飲品可選咖啡/茶,加錢可轉其他,我地都冇轉到Lu,叫左凍奶茶,熱檸水。

本身好想試呢間店杯名物棉花糖阿芙佳朵

我完全係比佢外表吸引黎食飯~ 但原來係甜品黎。。。唔係飲品😐
可惜已經食得好飽,食唔落了,唯有下次先試啦

呢間餐廳幾用心經營,希望可以保持水準,推介!❤️

2017-06-24
  • 鵝肝漢堡
2017-06-01 507 瀏覽
好好味,但係蟹肉沙律出水犀利,成個漢堡食一路都滴水,諗住都係拆開嚟食,但塊板已經滴濕咗一半,另一半雜菜沙律又有啲醋汁,真狼狽老公食雙層芝士千層麵,選擇煙三文魚口味,點知都係好似吞拿魚咁~~好 !

老公食雙層芝士千層麵,選擇煙三文魚口味,點知都係好似吞拿魚咁~~好[漏] !
雙層海陸漢堡(雞肉,蟹肉沙律) 伴雜菜沙律
2017-06-01