2018-06-19 742 瀏覽
從前的淘大商場 , 在管理人努力經營翻新形象下不斷引入新餐廳, 人流好像未有停止過、 今次便走訪了位置較為偏僻的一間雞蛋仔與及班戟店。。。其實以我所知雞蛋仔店舖好多只能夠外賣, 以店舖形式即時可以堂食斯斯然入座今趟還是第一次遇到、 以現在寸金尺土下真是難能可貴, 雖則店舖位不多目測只有五、六個, 但亦可算是一個小小歇腳地方對於個人來說甚為貼心~ 雞蛋仔、格仔餅已經不再是從前的單一味道, 只要有創意加上你夠膽嘗試、其實款式真是千變萬化, 店內還加上近期熱哄哄的日式pancake、 不過我還是忠於自己味道叫上當日所要的伯爵茶雞蛋仔~雞蛋仔當然是即叫即做最好,而且味道是自己選所以在購票後店員亦即場幫我製造、 製做時間需時大約10至15分鐘 ,一個熱氣騰騰雞蛋仔就呈上於我手上~拿在手中整個雞蛋仔較為重身,即是話空氣感沒有那麼重, 摘下一粒雞蛋仔放在口中脆口度是有、 但就比想像中不夠輕身, 即是講麵粉量發酵度不夠鬆身、 這一點如果可以鑽研一下就更為理想, 淡淡清幽之伯爵茶味道亦源源不絕在於雞蛋仔中滲溢、 味道比質感上更勝一籌~整體而言以HK$二十出頭之消費,這個雞蛋仔尚可以接受、 如果在周邊S

伯爵茶雞蛋仔

伯爵茶雞蛋仔

整體而言以HK$二十出頭之消費,這個雞蛋仔尚可以接受、 如果在周邊Shopping後口痕可以諗一諗這間小店 ,用在歇腳身上亦未為不可。
2018-06-10 259 瀏覽
呢一間既modos同葵廣都有既bove合併,所以呢間又有梳乎厘,又有雞蛋仔格仔餅,一個地方滿足兩個願望,而且呢間分店可以坐低食,同埋都幾乾淨!不過今次我就淨係叫左modos既積及橙朱古力雞蛋仔,以前食過旺中個間,今次又好想食!個皮邊係相見到都知好脆,雞蛋仔橙色,亦都有滿滿既朱古力。開頭食都仲脆,慢慢食落去開始淋,但佢係左邊仲脆,右邊淋淋地,吾知係咪吹涼個陣既問題呢⋯⋯咬開一半都有滿滿既橙蛋漿,基本上粒粒都有朱古力,分布算平均,而且吾會過甜,整體都好match。食完成個都好滿足,不錯

積及橙朱古力雞蛋仔

積及橙朱古力雞蛋仔
2018-05-07 286 瀏覽
住喺附近 都唔知開咗間bove x modos 喺度可能真係開得太唔起眼 所以見到嘅時候都滿心歡喜地叫咗個班蘭雞蛋仔 因為人不太多 等候時間大約5分鐘可以食到 但係食落去比想像中有點兒落差 雖然雞蛋仔入面唔算空心(因為我食過一間雞蛋仔係空心😢)但係我食唔到班蘭味(除咗係綠色之外 我以為係原味雞蛋仔😂)所以有d失望 整體$19食呢個班籣雞蛋仔我覺得👌🏻嘅不過我冇食過其他味道不算作準 下次都希望試下佢地d班戟同夾餅 !
住喺附近 都唔知開咗間bove x modos 喺度
2018-04-08 410 瀏覽
在葵涌廣場紅極一時的pancake店BOVE,跟來自旺角的雞蛋仔紅店MODOS在九龍灣淘大crossover開店。人潮過去,是時候到我來試試。 比起其他分店,這間在位可坐,吃得比較方便。 流心蜂蜜雞蛋仔 $23 雞蛋仔色澤蠻金黃,每粒都漲卜卜的,賣相不錯。 雞蛋仔蠻脆口,內裏還算軟熟。流心蜂蜜原來是爆珠。流心程度没想象中澎湃,但也算流心吧。 蜂蜜甜度適中,與雞蛋仔的蛋香配搭得宜,質素蠻不錯。 原味梳乎厘班戟 $28 + 金莎朱古力 $8 相比雞蛋仔,梳乎厘pancake 2大塊也只是$28,CP值似乎更高。 Pancake空氣感夠重,口感超fluffy、細密,但蛋香一般。配上甜度剛好的蜜糖,挽回分數。 Menu說加流心餡可選其他味道的Cream,但店主没問⋯⋯我想只得原味吧?Cream的空氣感也夠,與pancake配合得很好。 可惜金莎朱古力餡卻強差人意⋯⋯榛子醬不但不幼滑,而且很鞋口;花生粒也怪怪的,一點也没有金莎的神髓。我建議選原味不加餡料,應該是最好的。

比起其他分店,這間在位可坐,吃得比較方便。

流心蜂蜜雞蛋仔 $23

雞蛋仔色澤蠻金黃,每粒都漲卜卜的,賣相不錯。

蜂蜜甜度適中,與雞蛋仔的蛋香配搭得宜,質素蠻不錯。

原味梳乎厘班戟 $28 + 金莎朱古力 $8

可惜金莎朱古力餡卻強差人意⋯⋯
我建議選原味不加餡料,應該是最好的。
2018-03-16
20 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
2018-03-21 300 瀏覽
抹茶紅豆雞蛋仔,外脆内軟,每粒都有紅豆,抹茶味唔苦,值得一讚。至於梳乎厘,品質比葵芳舖稍為遜色,細件左,沒有伴碟爆谷。舖位就有位坐,設計簡约,比起葵芳舖就好多了。
抹茶紅豆
抹茶紅豆雞蛋仔
梳乎厘
抹茶紅豆
抹茶紅豆雞蛋仔
梳乎厘
2018-03-17 198 瀏覽
今天終於吃到這間店的梳乎厘,因為我每次星期六放一點後來到都未開門,都很失望。今天晚飯很見到,立即拉男友一起吃,其實在葵涌廣場也有這間的,都吃過兩三次,基本所有味道都有吃過。所以要試這間有什麼分別,因為不同師傅做都有點不同。我們點了朱古力味pancake,內是金莎朱力味配Oreo cream ,另外一個是原味pancake 內金莎朱古力配Oreo cream。我是朱古力怪一定喜歡朱古力味,但覺得這間pancake 質地比葵涌廣場那間好,不容易下沈。原味的蛋香也比較重。我們十分滿意,也保持到20分出品,本人覺得要吃有質素食物是需要耐心等待,因為造pancake 的功夫是很多,我下次再去試雞蛋仔及格仔餅
2018-03-02 195 瀏覽
依間既pancake有得選擇流心餡🤤我就揀左朱古力班戟+金莎朱古力即叫即製等左10分鐘左右就有得食個班戟又厚又好軟熟 但朱古力味唔夠…同埋覺得太濕 一patpat咁個餡就ok好流心 金莎味係正既比起其他地方既pancake平,但試過就算啦
依間既pancake有得選擇流心餡🤤

我就揀左朱古力班戟+金莎朱古力
即叫即製
等左10分鐘左右就有得食
個班戟又厚又好軟熟 但朱古力味唔夠…
同埋覺得太濕 一patpat咁
個餡就ok好流心 金莎味係正既
比起其他地方既pancake平,但試過就算啦
2018-01-19
20 分鐘 (外賣自取)
2018-02-06 234 瀏覽
聞說了一段時間, 終於有機會一試。簡單點了一份辣辣肉鬆蝦乾雞蛋仔和一份伯爵茶梳乎厘班戟, 已成了我和媽媽的晚餐。雞蛋仔的辣供客人辣或勁辣之選, 由於媽媽不敢吃太辣, 我們提出要半份辣半份勁辣, 店員允許。到手了, 熱辣辣之餘, 它蛋味重, 真的粒粒雞蛋仔真材實料! 好很多肉鬆和蝦乾仔, 辣得很惹火! 整體味道香辣可口, 外脆內軟! 接下來的伯爵茶梳乎厘為我們辣辣的口腔調一調和, 它的伯爵茶清香十足, 未吃已能嗅到陣陣濃烈伯爵茶香, 再配以軟熟質感的梳乎厘, 綿綿的叫我吃到不捨得放手! 我會再到這裡吃! 推介!
肉鬆蝦乾雞蛋仔(辣)
伯爵茶梳乎厘班戟
肉鬆蝦乾雞蛋仔(辣)
伯爵茶梳乎厘班戟
2018-02-04 191 瀏覽
路過,見到小小的店充滿人群,心想不妨一試買的時候,說即叫即製,要等侯20分鐘沒問題,我們去附近先逛一逛大約20分鐘後回來,依然未有,繼續狠狠的等此時才看見店內的人群大都是比我等得還久一副不耐煩的樣子再過一會,已經過了接近半小時還未有,問店員還要等多久,一位男店員凶神惡煞的說”話咗要等25分鐘,差唔多啦!”再幾分鐘後終於以一副不不一世的態度送上食物...食物根本不外如是,完全不值得等半小時,除非你想付錢被人駡
路過,見到小小的店充滿人群,心想不妨一試
買的時候,說即叫即製,要等侯20分鐘
沒問題,我們去附近先逛一逛
大約20分鐘後回來,依然未有,繼續狠狠的等
此時才看見店內的人群大都是比我等得還久一副不耐煩的樣子
再幾分鐘後終於以一副不不一世的態度送上食物...
食物根本不外如是,完全不值得等半小時,除非你想付錢被人駡
30 分鐘 (外賣自取)
2018-02-02 154 瀏覽
平時見到好多人都唔想等,難得今日見人少少走入去試下。之前喺深水埗分店食過唔流心的流心蜂蜜雞蛋仔好失望,所以今日點左$45雙重芝士疏乎厘班戟嚟試!等候時間係20分鐘左右,想醫肚的話就唔建議食喇!有兩件班戟,一鹹一甜,鹹嘅芝士拉唔到絲,甜嘅好似變壞咗咁酸味好重,食完覺得好膩,無特別🤦🏻‍♀️,又再一次失望!服務方面,其實係冇服務可言,兩三個年輕店員,一直傾偈講粗口,唔會再試了!
2018-02-02 116 瀏覽
前排經過淘大發現新開左間甜品店,墻上貼既圖都幾吸引人,於是試下啦。叫左個宇治金時雞蛋仔($25)一開始都覺得有少少貴,不過等左5-10分鐘雞蛋仔熱辣辣出爐,哇!都好大份,一個人都食到好飽,兩個人食岩岩好。搣開黎食,入面有粒粒紅豆,口感比較濕潤,外皮就係脆既。綠茶味就五係好明顯,甜味比較重,我一個人食,食到後尾都會覺得有d甜,但整體水平都五錯,會有下次😌不過間鋪頭細就細左d,店入面得六個位,都係for你邊行邊食。
2018-01-29
8 分鐘 (堂食)
2018-01-31 148 瀏覽
叫左個班蘭味雞蛋仔$19,男店員收完錢之後見到女店員係度整緊,整緊既時候女店員忽然行左去收銀度收錢,但佢全程仲戴緊整雞蛋仔既手套,個手套收完錢又去拎雞蛋仔,講真,你整個開放式廚房比人睇,好心就注意下衛生啦!戴住手套又收錢又掂雞蛋仔,見到都吾開胃,個手套仲要已經發黑,都吾知掂過幾多轉錢,真係冇下一次!個班蘭雞蛋仔仲要有怪味,得個綠色,絲毫班蘭味都冇,食落仲有陣藥味,索價$19竟然質素差到咁,街邊隨便一檔$10既原味雞蛋仔好味過佢多多聲。
叫左個班蘭味雞蛋仔$19,
男店員收完錢之後見到女店員係度整緊,
整緊既時候女店員忽然行左去收銀度收錢,
但佢全程仲戴緊整雞蛋仔既手套,
個手套收完錢又去拎雞蛋仔,

講真,你整個開放式廚房比人睇,
好心就注意下衛生啦!

戴住手套又收錢又掂雞蛋仔,

見到都吾開胃,
個手套仲要已經發黑,

都吾知掂過幾多轉錢,

真係冇下一次!
個班蘭雞蛋仔仲要有怪味,

得個綠色,
絲毫班蘭味都冇,

食落仲有陣藥味,
索價$19竟然質素差到咁,
街邊隨便一檔$10既原味雞蛋仔好味過佢多多聲。

外賣自取
2018-01-27 133 瀏覽
很久之前bove在葵廣開業時就很想一試,但無奈每次經過不是大排長龍就是當日的籌号已經派完, 所以最後還是 沒有吃到 這次,男友為我發掘到淘大開了這一家跟modas cafe聯乘的bove, 就決定要來試一試男友為芝士控的我 選了雙重芝士梳乎厘班戟($45)一如其他梳乎厘班戟的店舖, 我們還是無可避免地等待了約20分鐘🤷但店內有吧檯位置可坐著等候原來雙重芝士梳乎厘班戟其中一份是軟芝士班戟,另一份則是混合三色芝士班戟.先說混合三色芝士班戟,個人覺得鹹鹹的三色芝士跟頗甜的梳乎厘班戟有點格格不入, 但芝士和班戟的比例不錯, 而且芝士還可做到拉絲的效果 這一點還是感到驚喜的軟芝士班戟的軟芝士味道沒有三色芝士那樣濃郁,和疏乎厘班戟比較搭配整體來說 這家的梳乎厘班戟空氣感還是足夠的,但不是我試過最好吃的, 但由於地點便利,我還是會再來光顧的! 下次或會一嚐他家原味的梳乎厘班戟,希望會更有驚喜!

男友為芝士控的我 選了雙重芝士梳乎厘班戟($45)

雙重芝士疏乎厘班戟

2018-01-23 120 瀏覽
係淘大食完晚飯之後想食下甜品之類~見到間有賣梳乎厘、格仔餅、鷄蛋仔店好想試下~雖然舖仔細細都有好多選擇係唔知簡食梳乎厘定格仔餅時~見到前三個人都係買格仔餅~仲要有N種味簡花多眼亂~樣樣都想試~是旦簡咗金莎朱古力格仔餅落單後即叫即整等咗10分鐘熱辣辣有得食啦~一貫以往嘅格仔餅size~香噴噴口感軟熟重蛋味唔會乾~可惜賣相麻麻成個紙袋都係朱古力~好污糟有D唔想食嘅感覺~加上金莎朱古力夾得太多甜到糖尿~食完個囗得個甜字

金莎朱古力格仔餅~
2018-01-04 191 瀏覽
有一日係facebook見到bove係淘大開左,襯未係好多人,經過時就試一試。呢次係我第一次食梳乎厘pancake,所以我唔知道口感應該係點。去到嘅時候無人排隊,大概有5個人左右等緊餐,我點左一個抺茶味$30,相比其他甜品店,價錢係比較平。俾錢嘅時候佢同我講等20分鐘,於是我就去左商場行一陣,到夠鐘嘅時候都仲未整好,最後係等左30分鐘。賣相不錯,店入面有兩行高枱,可以係度食埋先走。我只有揀左抹茶味,無揀流心餡。我未食過日本果d,自己麻麻地中間咁濕,覺得好似未熟晒咁,不過出面果層就好好味,抹茶味都好足,抹茶控可以試下。