2019-03-14 581 瀏覽
This place is definitely worth the price if you ordered their sandwiches. Served on a unique piece of wood and placed atop a newspaper personalized for Bread & Beast, the sandwich was unique and juicy. Though truth be told, the sandwich looked a bit lonely, and could use with a side. On this note, their Lennon fries, which they claim is their signature fries, was a bit underwhelming. Aside from the poached egg, whose yolk was a nice addition to the crispy and thin fries, the fries were quite normal with the sole addition of some Japanese sauces. This said, I would suggest ordering the lotus roots fries, a rare find in Hong Kong.

The bowls however, was also quite underwhelming. The amount of leaves was way too much while the main of chickpeas and avocado was way too little. The sauce was excellent however, sweet and tangy at the same time.

If you're looking for a unique restaurant, this is definitely the restaurant for you. The interior is well decorated and the waiters all speak excellent English.
Lennon fries
佢會用既食材都真係幾會估你唔到😯有芝士加腸粉呀🧀豆豉鯪魚加沙律呀🥗臘腸加mac n cheese🍝不過如果有特別想食既就要留意返menu時間喇💁🏻‍♀️-我去嗰日係食brunch menu,都係冇以上嗰幾樣嫁好想試😭但brunch食既野都一樣係咁fusion🤓嗰時隔離幾枱都係自己食自己,但其實佢每碟份量都唔細,同埋太fushion未必種種食材係個個都受得,所以最好同人share就唔怕唔啱食啦😉-🍔Kentucky San Burger $138加左pickled ginger都幾特別,但係我唔食姜比我拎開左🙈 不過個雞炸得好好食呀😊-🥦Char Siu Cauliflower Rice Bowl $138我以為係平時食既叉燒,但其實似豬頸肉多啲🐷 Cauliflower Rice我係第一次食,仲以為真係飯🍚原來係用花椰菜整到超碎,細粒到好似飯咁都幾飽肚😯原來Cauliflower Rice仲係個好好既健康減肥食材,係米飯既代替品🙆🏻‍♀️-🥚Beet Salmon Eggs Benedict $108紅菜頭腌三文魚紅卜卜咁,望落好醒神😳比平時食到既煙三文魚冇咁鹹,會香啲,而蓮藕片個醬原來係
🍔Kentucky San Burger $138

紅菜頭腌三文魚紅卜卜咁,望落好醒神😳比平時食到既煙三文魚冇咁鹹,會香啲,而蓮藕片個醬原來係腐乳黎嫁😆
2019-03-04 371 瀏覽
我呢個餐廳外貌協會 見到靚既餐廳就即刻仆埋去食😂💕灣仔利東街隔離就有一間隱世餐廳🍴門口靚到 真係雙腳情不自禁就走左入去Bread and Beast專做Brunch hour同Dinner牛油果控Mode既我又不能自控地叫左Avo ToastAvo Toast🥑係毫不媽乎 由擺碟同用料到醬汁都有心思我最中意個醬 有Fresh既檸檬味 亦加入蔥花成件事係估你唔到咁夾 惹味又新奇Beast croissant🥐入面有慢煮牛腩加炒蛋牛腩半肥瘦的分佈 令到肉感入口即溶化 同出面配煙肉無得比🥰我地影晒相先食 令到Croissant無咁好食無咁脆口記得要趁熱食😭😭😭🥐Bread and Beast晚市仲有Fushion菜食 最期待係避風塘芝士蟹腸粉下次再去 試完話你地知🤤🤤🤤
我呢個餐廳外貌協會 見到靚既餐廳就即刻仆埋去食😂💕

記得要趁熱食😭😭😭🥐
下次再去 試完話你地知🤤🤤🤤
Latte
2019-03-02
$160 (早餐)
用餐優惠
試食活動
Avo  Toast
Beast  croissant
Latte
2019-03-03 128 瀏覽
星期六輕輕鬆鬆食個brunch,朋友介紹依間Bread & Beast🥙佢地嘅brunch都幾多選擇同幾特別㗎Avo toast ($118)烘過嘅麵包上有滿瀉嘅炒蛋加埋新鮮牛油果🥑,味道一流!點小小秘製醬汁,更有層次💕不過製作需時,要有耐性等等😝Beast croissant($148)牛角包🥐➕炒蛋🥚➕慢煮牛胸肉➕蕃茄Jam,個味出奇地夾😯🤩牛角包咬落非常鬆化,牛胸肉,蓮藕脆片都好得意,真係好似食緊薯片咁脆!而個秘製醬汁係有腐乳味,woooo!好有驚喜
佢地嘅brunch都幾多選擇同幾特別㗎

Avo toast ($118)

Beast croissant($148)
2019-03-02 123 瀏覽
星期六輕輕鬆鬆食個brunch今日就試左呢間Bread & Beast🥙佢地嘅brunch都幾多選擇架,有toast, croissant, egg benedict, healthy bowl等等今次我就試左個beast croissant😈,佢係牛角包🥐,入面有炒蛋🥚同慢煮牛胸肉🐂,連埋蕃茄jam🍅,成件事個味出奇地夾喎😯Side嘅炸lotus chips好脆好香口,同埋佢本已經有調味,唔會淡架😋另外就試左個Char Siu Eggs Benedict🥚, 佢嘅char siu,其實係豬頸肉🐖,豬頸肉煮得幾淋,仲有牛油果🥑,poached egg都尚算流心星期六都幾多人嚟食brunch架,都坐滿哂人架😮
星期六輕輕鬆鬆食個brunch
今日就試左呢間Bread & Beast🥙
星期六都幾多人嚟食brunch架,都坐滿哂人架😮
2019-02-25 160 瀏覽
星期六日係差電既日子 最好不過就係訓到自然醒然後同男友或閨蜜一齊食個好味又令既brunch chill out下 順便呃下like咁🤗 其實灣仔有不少小店都係唔錯既選擇今次就去左@breadandbeast 雖然餐廳唔係好大 但麻雀雖小 五臟俱全 open kitchen既設計 仲可以聞到整緊既coffee香氣 而呢度玩中西fusion菜 材料配搭幾得意 而味道又幾特別1️⃣𝐵𝓊𝒹𝒹𝒽𝒶 𝐵𝑜𝓌𝓁 ᴴᴷ$128佛祖係素食既 呢個bowl裡面除左蛋🥚 所有材料都係蔬菜 有椰菜花飯、豆腐、牛油果🥑、乳酪、醃製過既白蘿蔔同薑等 配上特製既醬 有齊咸甜酸辣 四者味道平衡 無蓋過對方 食完有種好健康既感覺 好似可以比腸胃清潔一下 ☺️☺️ 2️⃣𝒞𝒽𝒶𝓇 𝒮𝒾𝓊 𝐸𝑔𝑔𝓈 𝐵𝑒𝓃𝑒𝒹𝒾𝒸𝓉 ᴴᴷ$138呢個叉燒版既班尼迪克蛋 棄用傳統既火腿或煙肉 取而代之既係叉燒 (口感應該似用左豬頸肉)呢次中西融匯又幾match wor 流心蛋正啊😋 蓮藕脆片都好得意 真係好似食緊薯片咁脆!
星期六日係差電既日子 最好不過就係訓到自然醒

1️⃣𝐵𝓊𝒹𝒹𝒽𝒶 𝐵𝑜𝓌𝓁 ᴴᴷ$128

2019-02-17
10 分鐘 (堂食)
2019-02-23 185 瀏覽
avo toast $118 擺盤好靚☺️🥰滿瀉嘅炒蛋,加左creamy嘅新鮮牛油果🥑放喺烘過嘅麵包上,味道一流!😚😚😋側邊嘅醬汁係秘製嘅sour cream,加埋落個toast又係一種食法,仲更有層次添!🤤Buddha bowl $128 底層係切左細細粒嘅椰菜花,上面鋪左半個牛油果🥑🥑🥑同埋三舊豆香濃嘅豆腐😛仲有甜味薑,同埋可以再酸啲嘅蘿蔔,當然仲有主角流心蛋🤩隔離有蜜糖同埋秘製辣醬汁,加埋落去食又係另一種滋味😚😚佢用大木碗上,份量一啲都唔小,食完勁飽😝係for 素食者😚同埋比我呢啲近排食得太多嘅人🤣🤣減下肥!Home-made lemonade 🍋 $28 真係同坊間飲嘅lemonade有啲唔同😚我覺得佢係加左青檸落去,隱約仲有一陣花香🌸呢度好乾淨企理,有梳化位,仲播住輕鬆嘅音樂。喺呢度食個brunch,過一個懶洋洋嘅中午,嘆!附上Menu、環境相:
avo toast $118
Avo  toast

Buddha bowl $128
Buddha  bowl

Home-made lemonade 🍋 $28
Home-made  lemonade

附上Menu、環境相:
2019-02-23
Avo  toast
Buddha  bowl
Home-made  lemonade
今次講下依家喺灣好有休閒feel嘅小店,入面竟然有賣香港style同western style fusion嘅brunch。😮⁣⁣⁣Beast Crossiant ($148)[好味度:8/10]⁣呢個牛角包一咬落去,非常之鬆化,啲皮好似落雨咁跌落嚟,係我食過最好食嘅牛角包。🤤 入面嘅蕃茄醬就甜甜地,幾fresh。😗 最特別係入面有豬腩肉,仲要啱啱好半肥瘦,肥而不膩,但係瘦肉微韌。🤗食落去成個牛角包係異常地match。😋 配菜都唔馬虎,有少見嘅蓮藕脆片。😯⁣⁣食物質素嚟講,的確係幾高。👍 但係價錢呢個餐就唔包嘢飲,重另收加一,有啲少貴。👉👈⁣⁣⁣其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣靚靚度(7/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣性價比(5/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣回頭度:可能會⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

Beast Crossiant

其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
靚靚度(7/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
性價比(5/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
回頭度:可能會⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣
15 分鐘 (堂食)
Beast Crossiant
2019-02-22 97 瀏覽
Bread & beast位於灣仔的呢間的西式早餐係fashion菜。好小食fashion菜,覺得能將一堆本來就不融洽的食材放在一起又搭配得好食,感到廚師好西利。Beast croissant $148牛角包餡料分別係港式叉燒、炒蛋、生菜配上特別味道的蕃茄香草漿。Kentucky San burger $138第一次食有生薑的漢堡包, 生薑經醃製後更酸甜辛辣!漢堡包分別由香脆炸雞扒、煎蛋、咖哩醬、生薑片、紫菜 製成。
Bread & beast
位於灣仔的呢間的西式早餐係fashion菜。

Beast croissant $148

Kentucky San burger $138
第一次食有生薑的漢堡包, 生薑經醃製後更酸甜辛辣!
漢堡包分別由香脆炸雞扒、煎蛋、咖哩醬、生薑片、紫菜 製成。

如果不是朋友介紹, 我應該怎麼也想不到要去這條小巷之中,因為地點會比較偏門,旁邊附近有條利東街之外就沒有太多店舖,去的時候一開始還以為自己又走錯路呢,跟著GPS一直走, 誒? 真有餐廳、還挺有style的喔。如果經過門口你會回頭看一看「Bread & Beast」的門口,因為有一個開放式的座位看上去外國風格濃郁。悠閒生活氣氛也營造得非常好!內裡不大不小,三四十人應該也能容納,色調也是用了黑白灰,白色居多,有性格的裝潢配上了「Beast」的氣勢!更加特別之處這裡我差想應該可以看直播足球賽吧!因為沒有用上一部電視機而用了一個很大的投影幕,離得遠遠都可以睇到!一路食一路睇,夠晒Chill!唯一的是音量可以大小小!因為我已經坐得比較近但係都覺得聲線略嫌不足夠呢。望進Menu,餐廳老闆將香港本土食物元素同西方食物融合,中西合璧,Fusion野平時相對少食,膽粗粗試下都幾興𡚒!不論食物Menu封面都好有創意呢。Shelter Crab Cheesy хo Cheung Fun-避風塘芝士蟹腸粉 $168Cheung Fun 喜歡呢個英文,避風塘同蟹便是融合中式及西式風味,港人至愛。腸粉兩面略煎至香

Cheung Fun 喜歡呢個英文,避風塘同蟹便是融合中式及西式風味,港人至愛。腸粉兩面略煎至香脆,好像平時既蛋煎腸粉咁,聞說是用了鏡記出品的腸粉。好滑溜呢。

避風塘芝士蟹腸粉

先煎香再加入大量用XO醬混搭芝士加蟹肉,濃郁的芝士醬汁好邪惡,再配搭炸香蒜,小量蟹子等...口感豐富!!每一口都十分Juicy,避風塘式的香辣吸引度好高。係Local Food但帶來創意及意想不到地搭調。如有機會來到,推薦大家試試,只係晚間供應呢。

避風塘芝士蟹腸粉

烹調方式可融合新技術創作,低溫慢煮的手法鎖住水份呢隻乳豬都係!
Big BadWolf-話梅乳豬 $208
我自己是非常喜歡吃乳豬,那脆而不膩的口感正是我所追求的。
話梅乳豬

新鮮熱辣到來,烤豬皮脆得鬆化,肉色帶淡粉紅,嫩口有肉汁。難得皮下脂肪不厚,不會太肥膩。話梅增加了風味,估唔到係咁Match,乳豬,由老套走向新潮!但事實兩者屬不錯。

話梅乳豬

老舊的灣仔地方創新,保留了傳統也成就新鮮感,有時候漸漸轉型也是件不錯的事呢!「Keep going to passionate and proud of Hong Kong food」x 「Bread & Beast」
話梅乳豬
過開灣仔做野,順便搵喺灣仔返工嘅朋友食飯,一齊去試一直喺朋友To-eat list嘅Bread & Beast😊接近一點去到,唔使等位。諗好食咩就可以出去order同比錢,再等十秒左右杯野飲已經沖好左,好快手😆(影漏左杯桂花烏龍添⋯⋯)我order左牛油果磨菇溫泉蛋飯($78),再加左$22要多杯桂花烏龍同腐乳蓮藕片同朋友share。個人幾鐘意個飯😋 有好多配料,食落口感好豐富,溫泉蛋嘅蛋漿令紅米飯濕潤度剛好,磨菇、蘆筍同牛油果都好新鮮同處理得好好,加埋提子乾,令成個飯食落好清新、開胃😋腐乳蓮藕片都幾特別,薄薄嘅炸蓮藕片有少少硬,不過都算脆。腐乳味濃,算鹹,我自己食野口味偏淡,唔算非常喜歡;同行朋友鐘意食濃味少少就好喜歡,覺得fusion、特別得尼意外嘅好味😋 我自己都覺得值得一試,因為真係幾特別😆桂花烏龍雖然無乜桂花味,但味道尚算討好,帶少少甜味,飲落有茶香。沖好時唔算熱,可以即刻飲。而朋友order左紅菜頭沙律($78),佢表示紅菜頭新鮮好食,不過個醬都幾辣😅,佢認為唔辣嘅話個沙律會好食好多,所以唔食得辣嘅朋友可以注意下😊依個價錢嘅lunch喺灣仔尼講算係可以接受吧~覺得可以再去😋

(影漏左杯桂花烏龍添⋯⋯)

午餐
2018-12-29 406 瀏覽
呢間主打 fusion 麵包,之前都食過覺得幾好味麵包好香脆,而且餡料以 fusion 為主,,中西合璧,幾得意幾好味今次lunch同朋友一齊去食,但係節日過後食得太多,所以都係想食啲輕食我哋一齊叫咗沙律,係海南雞沙律配薯條加多個lemonade 沙律菜非常新鮮,而且醬汁非常配搭得唔錯,好fresh! 海南雞味夠香,而且雞肉一啲都唔「鞋」, 跟餐薯條炸得好脆,份量都唔少,我哋兩個share個薯條都已經好夠。餐廳細細,但係坐得唔錯,而且服務都幾好, lunch好選擇
呢間主打 fusion 麵包,之前都食過覺得幾好味
幾好味

我哋一齊叫咗沙律,係海南雞沙律配薯條加多個lemonade

餐廳細細,但係坐得唔錯,而且服務都幾好, lunch好選擇

2018-12-24 361 瀏覽
喺依區工作左好幾個年頭,每日最煩惱既時間就係晏奏食乜野,當諗唔到既時間就會周圍逛,見邊間有位就食邊間。今日經過位於街尾既Bread&Beast,喺門口望下個餐牌:柱侯牛腩治?咖哩炸雞治?依啲fusion野平時真係好少食,就決定膽粗粗入去試下先!我點左個牛油果蘑菇溫泉蛋飯($78),另加左個lunch combo要一個Lennon fries + drink (+$32)(下次想試下個腐乳蓮藕片,好似幾盞鬼🤤)。 點左餐後等左十五至二十分鐘先上菜, 套餐既飲品應該係指定左一款特定飲品,而今日既飲品係lemonade,但可能要響應環保,佢無提供飲管都無提供stirrer,飲頭兩啖真係酸到暈!但飲落又覺得杯lemonade真係好唔錯,每一啖都好夠味,酸中帶甜,唔會話飲到最後會變左好淡;個Lennon fries係幼薯條,個sause係阪燒醬+溫泉蛋+木魚+紫菜,本身係章魚燒愛好者既我實屬歡喜🤤 但同行朋友覺得如果係粗薯條會更好;個飯係紅米飯,除主配料仲配有溫泉蛋、蘆筍、提子乾,飯粒偏硬同乾身(個人比較偏愛軟身同濕既飯),試食兩啖齋飯真係太乾,撈混左個溫泉蛋食就真係岩岩好!總括而言,食物好有驚

Avo  shroom  Bowl

總括而言,食物好有驚喜,無諗過看似唔match既野食落會咁match!有機會會再光顧!

2018-12-20
20 分鐘 (堂食)
Avo  shroom  Bowl
2018-12-16 1667 瀏覽
.🎏Doh Caesar🎏豆豉鯪魚凱撒沙律($88)餐廳主打融合港式味道嘅菜式選用豆豉鯪魚取代脆煙肉嘅idea好別緻~豆豉鯪魚經調製後更香脆 而且略帶甜味口感新鮮之餘 整體味道亦好獨特.🎏Kong Friend Chicken (KFC)🎏港式咸檸炸雞 $158充滿港式風味嘅炸雞去皮去骨 食落啖啖肉外皮薄且炸得香脆 包住裏面嘅雞肉嫩滑多汁皮脆肉嫩之餘 食落亦唔會過分油膩 做得好出色檸檬汁同七味粉亦令咸檸炸雞嘅味道更有層次.🎏Shelter Crab Cheesy Cheung Fun🎏避風塘芝士蟹腸粉 $168傳統嘅港式腸粉兩面略煎至香脆 配上滿滿嘅蟹肉同香味濃郁嘅芝士醬再配搭炸香蒜 蟹子等口感豐富嘅食材更能突顯港式味道融合西式風味嘅吸引之處.港 Kong Bread&Beast @breadandbeast📍 灣仔汕頭街3號地舖🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏#hkfoodieslife🎏 #hkfoodieslife灣仔🎏 #港 #多國菜 #kong #kongbreadandbeast #breadandbeast #灣仔 #灣仔美食 #fusion #fusion菜
🎏Doh Caesar
🎏豆豉鯪魚凱撒沙律($88)
餐廳主打融合港式味道嘅菜式
選用豆豉鯪魚取代脆煙肉嘅idea好別緻~
豆豉鯪魚經調製後更香脆 而且略帶甜味
口感新鮮之餘 整體味道亦好獨特
🎏Kong Friend Chicken (KFC)
🎏港式咸檸炸雞 $158
#hkfoodieslife🎏
#hkfoodieslife灣仔🎏
2018-12-09
2018-11-07 1610 瀏覽
I have tried Cat’s eyes and ramen on this street before. Yet this is the first time I try this one out.  As captioned, it surprised me a lot in a good way.At first we are just checking out their menu outside. Immediately one of their staff member came out and showed ustheir full menu warmly. And then suddenly one of their boss, I assume, jumped in and showed us what he is eating and even made some jokes on their dishes.最後我們點了蔥油餅,鴨肝醬,炸雞皮和大蝦兩面黃。飲品則試了店員推介的香港啤酒「香港友」,啤酒味頗香。蔥油餅非常令人有驚喜,又香又軟,不加任何醬已經非常好吃

蔥油餅非常令人有驚喜,又香又軟,不加任何醬已經非常好吃😋鴨肝醬味道濃郁,並伴有微味的啫喱,帶來清新的口味。

炸雞皮很大片,它附帶有惹味的咖哩味醬汁,兩者結合後成為非常討喜的小吃。

主菜大蝦兩面黃,麵炸得香脆,大蝦🍤亦有水準。
炸雞皮
蔥油餅跟鴨肝醬