2025-06-17 147 瀏覽
朋友喺附近上堂,呢日約埋佢一齊黎呢頭食飯,因為我收工過黎都好方便,成日覺得新蒲崗好似好遠,原來都只係地鐵站行五分鐘,好方便。喺朋友上堂嘅對面就係萬迪廣場,佢話想食西餐所以揀左呢度。 首先喺收銀下單,坐低等食就可以。我地叫左兩份意粉share食。 慢煮雞胸羅勒青醬扁意粉近年越來越多餐廳有青醬意粉,我亦都好鍾意,這道意粉的雞胸肉慢煮所以很嫩滑,有4片,份量剛好,配上滿滿香濃而清新的羅勒青醬,味道十分豐富。 經典煙肉卡邦尼扁意粉一向鍾意食卡邦尼嘅我當然要點,好彩朋友都好鍾意食。呢道意粉賣相好靚。意粉寫住係經典,係用左傳統做法黎煮,所以醬汁比較杰身,蛋味好香,再配上黑椒味提升口感。煙肉香脆,而且唔會乾身,有肉汁鮮甜味,很高質。意粉軟硬度剛好,帶有嚼勁。 開心果燕麥(開心果奶蓋 生椰乳 燕麥奶 開心果仁)是用了OATLY牌子的開心果燕麥奶製作,餐廳亦加了自己調味,層次更豐富,面頭仲有開心果碎,好香。 茉莉燕麥奶綠(冷泡茉莉花綠茶 燕麥奶 鮮奶油 抹茶粉)這款飲品朋友點的,佢話好清新,茉莉花味香。 這間小店的質素很高,我們今次點了的所有食物和飲品都覺得非常美味,而且身在小店的感覺非常舒服,很適合和

慢煮雞胸羅勒青醬扁意粉

開心果燕麥
(開心果奶蓋 生椰乳 燕麥奶 開心果仁)

茉莉燕麥奶綠
(冷泡茉莉花綠茶 燕麥奶 鮮奶油 抹茶粉)
這款飲品朋友點的,佢話好清新,茉莉花味香。

這間小店的質素很高,我們今次點了的所有食物和飲品都覺得非常美味,而且身在小店的感覺非常舒服,很適合和朋友聊天,渡過了一個愉快的晚上。

2025-06-13
2025-01-08 1384 瀏覽
每日都搵下屋企附近有咩食 今次搵到間隱蔽嘅溫馨小店Cafe😍 看似平平無其甘 小編都係比個月亮球吸引左入去🤣餐廳係果種地方雖小但五臟俱全 只有十個位左右既小店❤️我地叫左兩個set meal只係配左野飲 main + $12 虎蝦蟹肉 蟹膏濃蝦汁意大利飯 $138呢個飯令我喜出望外😍首先 佢既意大利飯唔係平時果種米 佢係用米型粉煮 所以係偏淋 雖然冇甘彈牙 但係食落有驚喜 口感濃郁而不黏糊😝每一粒都吸滿了濃濃的蝦汁同蟹膏的香味 亦都有一絲絲既蟹肉係裡面 個層次又昇華左🤩一碟有成4隻虎蝦🦐經過微煎炸 又香口又彈牙 相當唔錯👍🏻鍾意食海鮮既人一定要叫呢個💯慢煮雞胸羅勒青醬扁意粉 $98完全係一個清新健康既美味選擇😂雞胸肉經過慢煮處理 肉質鮮嫩多汁 仲保持左雞肉既原汁原味 配上羅勒青醬 濃郁既羅勒味同雞肉相得益彰☺️而且意粉軟硬適中同埋好掛汁 每條既意粉都有醬係上面茉莉檸檬特調 +$5杯野飲係用酒杯黎裝 好靚☺️飲落酸酸甜甜 好開胃 本身仲冇咩胃口但飲完覺得又可以食好多野🤣仲有啲薄荷葉係面 所以飲落好fresh鮮奶咖啡 +$5咖啡☕️好香 味道係濃郁而唔太苦 同埋入口都好順滑 即使下次唔係度食野

虎蝦蟹肉 蟹膏濃蝦汁意大利飯 $138

慢煮雞胸羅勒青醬扁意粉 $98

茉莉檸檬特調 +$5

鮮奶咖啡 +$5
咖啡☕️好香 味道係濃郁而唔太苦 同埋入口都好順滑 即使下次唔係度食野 都會想買杯咖啡黎飲👍🏻
  • 虎蝦蟹肉蟹膏濃蝦汁意大利飯
  • 羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉
2025-06-19 0 瀏覽
最初見open rice 非常多好評所以就想黎試下 而且見食評啲相都好吸引 點知黎到完全另一回事首先一黎到個店員既表情巳經唔係友善 無表情地隊個餐牌俾我 然後到落單 叫三樣有兩樣野無 佢開11:30 我去到都係十二點鬆啲 到落完單再覆單 個唔友善既店員又落錯單 我同佢講唔係咁 應該係咁咁咁 佢完全無唔好意思既態度 當然 亦無講唔好意思啦用餐期間 有幾隻小飛飛喺度纏繞住 實在非常滋擾 再者 食物質素非常地普通 全無記憶點可言總括嚟講 唔會再嚟!

總括嚟講 唔會再嚟!

虎蝦蟹肉蟹膏濃蝦汁意大利飯呢個飯用米型意粉煮成,入口 texture 似 risotto 但就不會太過份 creamy, 感覺輕盈啲~ 米飯就感覺比較太濟。 最欣賞嘅係佢果四隻蝦、真係佢果四隻鮮蝦。一嚟剝晒殼已經夠方便,適合鍾意乾淨俐落嘅懶人,同埋真係新鮮,有彈牙、完全唔似雪藏~ pasta sauce 鹹淡嘅味道都算平衡,幾好😌卡邦尼意粉🍝我老婆話係食過最好食嘅cabonara wo . 我覺得味道都好、因為本人唔鍾意好Creamy嘅嘢,佢算平衡得到。煙肉🥓碎都幾好、幾有咬口,唔錯😀檸檬巴克斯芝士蛋糕檸檬味都勝少清新,refreshing ~
虎蝦蟹肉蟹膏濃蝦汁意大利飯

卡邦尼意粉🍝

檸檬巴克斯芝士蛋糕
檸檬味都勝少清新,refreshing ~
  • 虎蝦蟹肉蟹膏濃蝦汁意大利飯
❤️小小咖啡店但食物質素很高🩷店舖座立喺商場隱蔽嘅一個角,但距離鑽石山站,不過5分鐘路程,好彩朋友推介先冇走寶!💚呢度嘅飲品都好有得特色!最鍾意🍵開心果燕麥Latte,細碎嘅開心果仁浮喺泡沫面,除咗燕麥之外,仲有浸隱隱約約嘅🥥椰香味,味道豐富唔單調,值得encore!💙另一杯茉莉燕麥奶綠稍為甜,但一飲落去就有浸濃郁嘅茉莉花味充滿口腔,配上綠茶香氣,意外地夾!🩵虎蝦意粉,應該稍為炒過,好香口!有四隻大大嘅彈牙虎蝦肉🦐!💛青醬雞胸意粉則較為Creamy,配上羅勒,好有層次嘅香草味🍃

❤️小小咖啡店但食物質素很高

2025-05-26 296 瀏覽
係我心目中新蒲崗Number one嘅西餐廳,款款食物同飲品都有驚喜!🍝✨慢煮雞胸 番茄粉紅醬意大利飯以慢煮嘅雞胸肉為主角,肉質鮮嫩,搭配番茄粉紅醬,味道香濃🤗最有驚喜係意大利飯,用咗米型粉口感更加彈牙,吸收咗醬汁嘅精華,好好味🍅🍚經典煙肉卡邦尼扁意粉用煙肉、蛋黃同帕爾馬奶酪製作,呢道菜嘅扁意粉搭配濃郁嘅醬汁,味道豐富,特別適合鍾意 creamy口感嘅食客!🥓🍝Raw Coconut Caffe Latte 厚椰奶咖啡那堤用上新鮮嘅椰奶,口感濃郁且香甜,搭配咖啡嘅苦味,形成完美嘅平衡,非常適合鍾意椰子風味嘅朋友!🥥☕️Chocolatte - Ghana 75%鍾意飲朱古力一定要試!呢款巧克力飲品使用75%可可嘅加納產巧克力,搭配鮮牛奶同Hershey’s糖漿,味道濃郁且香甜,每一啖都感受到濃厚嘅可可風味,好味🤎🍫

慢煮雞胸 番茄粉紅醬意大利飯

Chocolatte - Ghana 75%
2025-05-15 151 瀏覽
煎虎蝦香草濃蝦準扁意粉大大隻虎蝦肉質彈牙鮮甜, 我都偏向鍾意食扁意粉岩哂我, 雜菌加上車厘茄再灑上香草美感Upupup😛 經典煙肉卡邦尼扁意粉比較偏奶油Creamy啲既扁意粉, 以煙肉為主料, 味道濃郁又唔會過份膩, 看似最簡單既配搭但我好鍾意❤️Cold Brew呢度既咖啡大部分都可以自己揀豆, 除左Cold Brew, 朋友叫左杯係用Kenya, Washe既豆而製, 杯CB出色比平時飲到既香濃, 但唔會過左龍而產生苦澀Pistachio Oat Milk Latte 我呢排變左個開心果迷😆 呢杯開心果超有誠意, 係用開心果燕麥奶加生椰乳, 面頭仲有個開心果奶蓋加果仁碎粒而我自選左Floral Girl (Ethiopia, Sidoma Chire Honey), 係個中深烘焙既豆!!
煎虎蝦香草濃蝦準扁意粉

經典煙肉卡邦尼扁意粉

Cold Brew

Pistachio Oat Milk Latte
我呢排變左個開心果迷😆
2025-04-29
午餐
  • 羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉
2025-05-06 122 瀏覽
地方偏僻,兩公婆帶埋BB諗住飲杯啡休息下去到點兩杯咖啡,收銀職員話每人最低消費一杯咖啡,我諗左陣我咪叫左兩杯,之後問BB都計?旁邊有位姨姨職員都笑笑口話BB唔洗計吧,但收銀既職員無任何反應,我諗佢都好堅持佢既規矩,我照跟你間鋪頭規矩叫多一杯咖啡,始終我BB都係人香港生意難做,應該無生意到1歲半BB仔都要計人頭最低消費,黎呢間咖啡店之前都未試過BB都計人頭,呢間係我第一次遇到,店舖有佢既規矩我照跟錢照俾,反之亦然我也可以表達不滿,佢賺多我一杯咖啡錢換多一個負評不過我唔會再去呢間鋪,同區太多咖啡店好過呢間,至少其他咖啡店唔會計埋BB最低消費
地方偏僻,兩公婆帶埋BB諗住飲杯啡休息下

2025-05-06
2025-04-18 128 瀏覽
新蒲崗原來都有啲隱世cafe,環境寧靜舒服,啱晒想偷閒嘆杯咖啡嘅人。呢度裝潢行簡約白色文青風,嘢食都高水準,絕對係鬧市中一個小小喘息位。坐近窗邊做嘢或睇書,時而呻杯咖啡,時而望下風景,真係chill過chill guy!煎虎蝦香草濃蝦準扁意粉 $1124隻虎蝦好大隻,蝦肉彈牙鮮甜;扁意粉吸晒creamy的蝦汁精華,味道濃郁香滑又唔膩。造型幾靚,灑咗啲香草,味道清新;另又加咗雜菌、車厘茄增添風味,令整體更有平衡感。厚椰奶咖啡Latte $40入口順滑,椰奶清新帶椰香,飲落冇一般奶類咁膩,又唔會壓過咖啡香。飲呢杯令我諗起麥記嘅椰奶咖啡,但麥記甜好多,咖啡味都冇咁出,即刻比落去,飲完呢杯都應該返唔到轉頭!

煎虎蝦香草濃蝦準扁意粉 $112

厚椰奶咖啡Latte $40

2025-04-15
2025-04-18 97 瀏覽
今日約咗朋友去位於新蒲崗萬廸廣場1樓嘅「Brew Dog Coffee」Lunch …….煎虎蝦🦐香草濃蝦汁扁意粉 ………虎蝦有4隻,口感彈牙……醬汁味道濃郁…..扁意粉軟硬適中!蟹膏龍蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯……….同樣虎蝦有4隻,同樣口感都彈牙……..蟹肉份量都不少,每一啖飯也可以食到蟹肉,醬汁好creamy,充滿蟹肉的味道!意大利飯煮得口感剛剛好!開心果咖啡拿鐵,味道不錯加埋開心果碎一齊飲,每啖也有咬感😂😂👍

煎虎蝦🦐香草濃蝦汁扁意粉 ………虎蝦有4隻,
口感彈牙……醬汁味道濃郁…..扁意粉軟硬適中!

2025-04-12 169 瀏覽
以Coffee明名嘅cafe,咖啡果然有返咁上下質素雖然成間餐廳只有2款咖啡豆供應,一款酸味重,一款甘甜味重,但人手烘曬,飲開latte,可以試開心果,面層灑滿開心果碎,奶同咖啡都mix balance食物方面中規中距,不過卡邦尼扁意粉蛋漿夠曬濃稠漿口👍🏾而且鋪頭有梳係角位,望住馬路可以hea足半日*經典煙肉卡邦尼扁意粉 $88*煎虎蝦香草蝦汁扁意粉 $112*Flat white +$12*開心果latte +$12
以Coffee明名嘅cafe,咖啡果然有返咁上下質素

食物方面中規中距,不過卡邦尼扁意粉蛋漿夠曬濃稠漿口👍🏾

而且鋪頭有梳係角位,望住馬路可以hea足半日

*經典煙肉卡邦尼扁意粉 $88
*煎虎蝦香草蝦汁扁意粉 $112
*Flat white +$12
*開心果latte +$12
隱藏喺新蒲崗工廈附近有間白色系Cafe☕️ 雖然細細間比較隱蔽,但平日lunch time都好多人排隊😮環境chill爆,播住輕快英文歌🎵 好適合同朋友嚟hea吓~🍝煎虎蝦香草濃蝦汁扁意粉 $112 (😸😸😸😸)4隻新鮮虎蝦🦐 煎到香口彈牙!龍蝦汁底要撈勻先食到鮮味~黑椒同香草味好突出,仲有甜番茄仔解膩🍅如果份量多啲就更完美😎☕️開心果咖啡那堤 $48 (😸😸😸😸😺)超驚喜😍第一啖係濃郁開心果甜味🌰 之後咖啡香慢慢滲出~面頭仲有開心果碎增加口感,開心果迷必試! (另設加一服務費 ) 服務:😸😸😸😺環境:😸😸😸😸回頭:😸😸😸😸打卡指數:😸😸😸😸價:~$100/ per person

🍝煎虎蝦香草濃蝦汁扁意粉 $112 (😸😸😸😸)

☕️開心果咖啡那堤 $48 (😸😸😸😸😺)

(另設加一服務費 )

服務:😸😸😸😺
環境:😸😸😸😸
回頭:😸😸😸😸
打卡指數:😸😸😸😸
價:~$100/ per person

2025-03-28 276 瀏覽
去新蒲崗做完野.搵咗間Cafe歇下腳店舖雖小. 配上落地玻璃採光度充足所以坐得非常舒適但咖啡同食物都好有水準全部都係即叫即製位置都好方便呀鑽石山站過條馬路就到✨ 慢煮雞胸羅勒青醬扁意粉嫩滑嘅慢煮雞胸啖啖肉同青醬意粉味道好夾✨櫻花蝦明太子奶油汁意粉櫻花蝦加上明太子擺盤精緻味道好香好濃郁.口感Creamy✨Latte奶同咖啡比例恰好凍飲嘅味道都好香✨Cold Brew Coffee滿滿一杯拉花精緻熱飲味道更香更醇
去新蒲崗做完野.搵咗間Cafe歇下腳

熱飲味道更香更醇

2025-03-28
午餐
2025-03-28 239 瀏覽
好高質嘅 coffee shop 🧡 每次嚟食都有驚喜,今次見到餐牌更新咗,放工就嚟試吓~🍝經典煙肉卡邦尼扁意粉意粉金黃色 賣相好吸引💛以煙肉為主料,搭配濃郁的奶油醬,口感滑順,經典好味嘅菜式👍🏻🥫慢煮雞胸番茄粉紅醬意大利飯推薦!雞胸肉肉質好鮮嫩,搭配番茄醬,味道清新又香濃,意大利飯的米飯吸收了醬汁的精華,健康又美味~🍵茉莉燕麥奶綠 (Jasmine Oat Milk Latte)用冷泡茉莉花綠茶,搭配蒸麥奶和鮮奶油,最後撒上抹茶粉🥰 口感香滑,入口茶香與奶香交融,十分清新 冰涼清爽☕️巧克力 (Chocolatte - Ghana 75%)加納產75%巧克力,搭配可可、鮮牛奶、Hershey’S糖漿🤎 味道超濃郁不會太甜,鍾意飲朱古力一定要試!

🍝經典煙肉卡邦尼扁意粉

🥫慢煮雞胸番茄粉紅醬意大利飯

2025-03-19 167 瀏覽
新蒲崗萬迪廣場的一間小店Brew Dog Coffee餐廳有提供Set Meal 主食+飲品 +$12 性價很高地方雖小 但整體都是很驚喜的大家要去試試.🦐虎蝦蟹肉蟹膏濃蝦汁意大利飯 意大利飯用上米型意粉 喜出望外且好吃😍有口感軟糯又彈牙 不黏糊😝 米型意粉吸收很濃郁的濃蝦汁精華配上4隻大大虎蝦🦐 蝦肉爽口 亦有一絲絲蟹肉🦀在內 個人好推介💯.慢煮雞胸青醬扁意粉 青醬很香羅勒跟蒜蓉味 😍雞胸肉是慢煮處理 肉質鮮嫩 意粉軟硬適中很掛汁 每條意粉都有青醬.開心果燕麥無咖啡因之選 很好喝開心果奶蓋、生椰乳、蒸麥奶嘍開心果仁 4 大口味口感入口是濃厚的開心果香 很高質!💯.Espresso Romano Fizz 西西里咖啡西西里咖啡味濃郁 配上檸檬汁酸苦度適中 很解膩
新蒲崗萬迪廣場的一間小店Brew Dog Coffee
餐廳有提供Set Meal 主食+飲品 +$12 性價很高