2024-04-27 17 瀏覽
今日去新蒲崗行街嘅時候,發現咗呢一間靚靚哋嘅Cafe,忍唔住入去嗌返個意粉嚟食吓。首先,我要講返蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯。佢嘅意大利飯煮得剛剛好,每粒飯都飽滿而且有嚼勁。蕃茄奶油汁濃郁滑順,令整碟飯更加香濃。加埋嫩滑嘅雞肉,味道更加豐富。而樱花蝦明太子奶油汁扁意粉嘅扁意粉煮得彈牙,奶油汁帶有明太子嘅咸香,口感順滑。而咖啡方面,呢間咖啡廳嘅Mocha摩卡真係一流。咖啡香濃濃郁,同埋加入嘅巧克力味道帶出一種特別嘅甜美。

2024-04-23 20 瀏覽
蟹膏龍蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯(148hkd)有4大粒蝦,醬汁比較creamy,個汁充滿蟹味,食到一絲絲蟹肉,長條形意大利飯煮得幾軟身,入哂味,回頭率高👍🏻羅勒龍蝦汁虎蝦扁意粉(108hkd)蝦🦐煎得剛剛好,個汁調味適中,濃得嚟唔會太重口味,蕃茄仔有燒過,意粉仲保留到咬口,食完無咩負擔感~Flat white (39hkd) 奶同啡嘅比例剛好,幾nutty,唔會太苦,上面個心心好靚💕少女心~Mocha (45hkd) 上面個cream好療癒,咖啡味☕️是主調,後勁先係朱古力味慢慢滲出嚟,唔太甜👍🏻~#foodiblum西式
蟹膏龍蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯(148hkd)

羅勒龍蝦汁虎蝦扁意粉(108hkd)

Flat white (39hkd)

Mocha (45hkd)

#foodiblum西式
2024-04-23
2024-04-21 22 瀏覽
係萬迪商場嘅角落入面一間小型cafe,座位唔算多但環境算舒適,食物水準都唔錯,今日放假黎食個lunch.蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利粉 $148蝦味非常濃郁嘅醬汁,入口帶有回甘嘅蟹膏香氣,虎蝦同蟹肉都煮得幾入味,意粉係我鍾意嘅軟硬適中口感。番茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92醬汁口感creamy,味道酸酸甜甜好醒胃,雞肉切片後煮得好入味,意大利粉煮到香濃又有咬口,唔錯👍🏻。洛神花冰糖梳打 $38洛神花茶飲得多,加冰糖製成梳打真係第一次試,估唔到又幾夾,花香味有保留到之餘多咗份爽快口感。Latte $42入口都幾滑,味道有水準,店內仲有好多種唔同咖啡豆,下次要試吓。

蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利粉 $148

番茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92

洛神花冰糖梳打 $38

Latte $42

[ #新蒲崗美食 #caloriefoodie新蒲崗 ] • 𝙱𝚛𝚎𝚠 𝙳𝚘𝚐 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝙲𝚘. •🐿-新蒲崗雖則為工業區 但都有唔少悠閒𝙲𝚊𝚏𝚎🤍就好似呢間小清新咖啡小店 — 𝙱𝚛𝚎𝚠 𝙳𝚘𝚐 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝙲𝚘. 可以俾人慢活一下 嘆翻杯靚咖啡 ☕淨係咖啡 都已經超過20款選擇 啱晒咖啡愛好者‼️除咗咖啡之外 主食味道都唔錯 值得一試✨​-🦀 蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯 💰$148採用咗大大粒嘅𝙰𝚛𝚋𝚘𝚛𝚒𝚘意大利米 更有口感意大利飯煮得幾掛汁 每啖都有濃濃蟹膏味加埋啲蟹肉碎一齊食 味道唔錯!!🌟而香煎虎蝦就有4隻 蝦肉爽口彈牙🦐-🍅 蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 💰$92由於當日意粉賣晒🍝所以就食埋另一款飯相比起蟹膏濃蝦 蕃茄奶油汁就相對上普通但蕃茄味都係濃濃的 只係預期中嘅味道😳而雞肉份量都幾多 再加上炙燒芝士好邪惡🧀-🥥 厚椰奶咖啡那提 𝙸𝚌𝚎𝚍 💰$45椰奶嘅味道偏淡 但總好過飲椰奶糖水~咖啡味頗香濃☕​-🍫 摩卡 𝙸𝚌𝚎𝚍 💰$45朱古力同咖啡比例啱啱好 口感順滑-📍 新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖-#caloriefoodie
[ #新蒲崗美食 #caloriefoodie新蒲崗 ]

相比起蟹膏濃蝦 蕃茄奶油汁就相對上普通
但蕃茄味都係濃濃的 只係預期中嘅味道😳
而雞肉份量都幾多 再加上炙燒芝士好邪惡🧀

🥥 厚椰奶咖啡那提 𝙸𝚌𝚎𝚍 💰$45

椰奶嘅味道偏淡 但總好過飲椰奶糖水~
咖啡味頗香濃☕
​-
🍫 摩卡 𝙸𝚌𝚎𝚍 💰$45

朱古力同咖啡比例啱啱好 口感順滑
📍 新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖

#caloriefoodie

新蒲崗都出名係有唔同嘅嘢食 小編最近就搵到一間係萬廸廣場 一樓嘅小店 佢哋成間舖頭俾人嘅感覺都好舒適 雖然舖頭面積唔係話好大 但係麻雀雖小五藏俱全 而且嘢食都唔錯 小編自己一個去 可以自己享受一下Me Time.🐷櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉呢一個意粉 份量真係好多🫢小編自己一個努力咗好耐先食得晒首先就係上面有好多香煎過嘅蘑菇小編好鍾意食蘑菇所以覺得好正因為啲蘑菇又香又爽口除此之外 小店比嘅明太子份量其實都唔吝嗇可以話係啖啖都有幾香嘅明太子味仲有搭配一啲櫻花蝦 味道更加豐富 .🐷Pistachio Latte本身諗住飲杯普普通通朱古力就算🍫但係見到佢哋餐牌有好多都幾特別嘅嘢飲🐷而家開心果嘅熱潮真係燒到去所有地方 小店連嘢飲都唔放過第一次飲開心果嘅飲品 冇諗過又真係幾正首先就係成個Latte 部份 開心果味係好濃郁嘅但係濃郁得來亦都唔會俾人覺得好油膩面頭亦都有啲開心果碎 一路飲一路聞到啲開心果碎漂出嚟嘅香味🥛最正嘅係啖啖都有開心果碎+鮮奶 所以真係幾好飲😎.小編極度建議大家可以自己一個或者拉埋朋友過嚟都係一個唔錯嘅選擇~ 自己一個仲可以享受一下Me TIme小編今次仲要係坐窗口位 睇住出面人
🐷櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉

第一次飲開心果嘅飲品 冇諗過又真係幾正

首先就係成個Latte 部份 開心果味係好濃郁嘅
但係濃郁得來亦都唔會俾人覺得好油膩
最正嘅係啖啖都有開心果碎+鮮奶 所以真係幾好飲😎
小編今次仲要係坐窗口位 睇住出面人來人往自己喺裏面relax 都有啲過意唔去添!
Brew Dog Coffee Co.
📍新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #新蒲崗 #新蒲崗好去處 #新蒲崗美食
每天上班都會經過這裡,本以為小小的店,沒有什麼,每想到是一間文青cafe!入面嘅裝修簡單但好溫馨,多得窗外嘅自然光,整個氣氛靚靚哋,仲有種懒洋洋嘅感覺呢。我點咗碟雞肉菠菜蕃茄燉意大利飯,信我,真係非常之正😋!雞肉嘅口感唔係嗰啲乾巴巴,反而好juicy,同埋啖啖都入味。意大利飯嘅每一粒米饱吸咗蕃茄既酸甜味,完美地平衡埋雞肉嘅鮮味,爽!再點咗手工巴斯克檸香芝士蛋糕,哇,真係令人驚喜架!一啖落去,芝士嘅香濃同檸檬嘅清新完美融合,仲有嗰啲焦香嘅邊,嚟咗個完美嘅結局。🍰當然,少不了飲件嘢,係沖繩黑糖玫瑰鮮奶嘅咖啡🌹。這款咖啡飲落去香甜唔膩口,微微嘅黑糖加上淡淡嘅玫瑰香,簡直係享受!整體嚟講,這次嘅食蕾之旅真係令我好滿意。如果你喺新蒲崗附近溜達,真心推介你嚟試下。喺這度,你絕對可以享受到一次完美嘅味蕾旅行!👍🏻

2024-04-15 24 瀏覽
⭐️蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯意大利飯一上枱香味即刻湧上黎,未打卡都已經想食,個汁超濃!好入味,飯有咬口,少少煙韌,幾特別,值得一試☺️☺️.⭐️羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉意粉好掛汁,羅勒汁好惹味,汁既份量岩岩好每一啖都食到,蝦肉新鮮大隻😆.⭐️巴斯克檸檬芝士蛋糕蛋糕質感比較厚實,淡淡檸檬味,甜甜酸酸,唔錯😛.⭐️厚椰奶咖啡那堤咖啡同椰奶比例岩岩好,椰香味足,又唔會蓋過咖啡香味~.⭐️開心果那堤開心果味幾濃🥰 對開心果控黎講係滿足到開心果既慾望!
⭐️蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯
⭐️羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉
⭐️巴斯克檸檬芝士蛋糕
蛋糕質感比較厚實,淡淡檸檬味,甜甜酸酸,唔錯😛
⭐️厚椰奶咖啡那堤
咖啡同椰奶比例岩岩好,椰香味足,又唔會蓋過咖啡香味~
⭐️開心果那堤
開心果味幾濃🥰 對開心果控黎講係滿足到開心果既慾望!
2024-04-13 24 瀏覽
呢間小店係新蒲崗既萬迪廣場上條扶手電梯1樓,絕對係工業區既cozy place,最多客人黎外帶咖啡。我地就坐左係度慢慢嘆,見到除左咖啡都有野食,所以坐坐下就順便食埋dinner。蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯 ,原來佢係用米形粉整,食落好感好得意亦唔會膩,同時吸到好多汁,真係有豐富海鮮感。羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉,煮完唔會有多餘既醬汁,基本已經掛晒上意粉亦唔會好乾,意粉好彈牙,4隻虎蝦啖啖肉,彈牙新鮮。呢度有開心果咖啡latte,即刻叫黎試下,好正,堅果味濃,舖面有少少果粒,好有層次既味道,甜度係我鍾意既味道唔會苦,但又有咖啡香氣。厚椰奶咖啡latte,椰奶味有香氣好自然唔會好甜,帶出香濃既咖啡味,同樣飲落都好順口。

2024-04-13 14 瀏覽
新蒲崗隱藏cafe☕️同朋友行完街搵嘢食,經過見到依間感覺好Chill就入左去☺️店舖雖然細小,但好舒適😊全日早餐烤巨型蘑菇、香草慢煮雞胸🐔煙肉片🥓烤蕃茄🍅炒蛋、牛油果醬🥑牛角包🥐黑醋汁沙律🥗好喜歡佢既全日早餐😍每一款都係我喜歡食🤭仲整得好好味🤤尤其是牛角包好鬆脆👍🏻巨型蘑菇好入味👍🏻 配埋牛油果醬一齊食正🤤羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉🍝虎蝦彈牙,配香濃蝦汁一齊食好好味😋開心果咖啡那堤😄好少何有開心果咖啡飲,又特別又靚又好味😋下次你一定要試埋開心果那堤🤭厚椰奶咖啡那堤🥥佢哋厚椰奶咖啡都唔錯,好香濃味道好夾😌

羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉🍝
虎蝦彈牙,配香濃蝦汁一齊食好好味😋

開心果咖啡那堤😄

厚椰奶咖啡那堤🥥
佢哋厚椰奶咖啡都唔錯,好香濃味道好夾😌

2024-04-08 28 瀏覽
📍新蒲崗 Brew Dog Coffee Co.因為住得近,所以以前成日都去新蒲崗食飯。但係因為最近周圍開咗好多商場,所以都好少再行過去呢一面食嘢。今日時間好耐,嚟到呢一間位於一樓嘅真點隱世cafe。舖頭嘅面積唔大,但係座位都坐得好舒服,佢係喺一樓轉角再轉角嘅位置,所以都搵咗一段時間。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯呢一道菜真係非常之有驚喜,已經超大碟,但係食完都仲想再食。佢每一啖都滿佈住蟹膏嘅香味,而且飯粒中間夾雜着蟹肉,令到成個口感都好有層次。再加上佢嘅意大利飯並唔係用普通飯粒,口感好似意粉咁,但係形狀係米粒,非常之特別。整體嚟講成個主菜都好入味,而且蝦份量都好多,咬落去仲要好爽口。開心果咖啡那堤本身喺度睇緊嘅時候都諗緊那堤係乜嘢嚟😂原來係latte既譯名,超級搞笑🙈佢嘅開心果除咗有味道之外,仲會有淡淡咬口,配上濃厚嘅牛奶同埋香濃嘅咖啡,成個配合係超正🩵🙌🏻仲要一上枱嘅時候有三個層次,啱晒鍾意打卡嘅你。
📍新蒲崗 Brew Dog Coffee Co.

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯

開心果咖啡那堤
2024-04-07 15 瀏覽
黎到新蒲崗梗係要支持下小店上網搵到呢間Cafe感覺幾文青地址都幾隱蔽 上左商場轉左再要行到最入座位唔係太多 餐點都係即叫即整全日早餐 $118呢個早餐材料十分豐富 大大個牛角包 烤到好香脆香草慢煮雞胸 啖啖肉唔會好柴大啡菇 煙肉片 烤番茄 牛油果醬 黑松露炒蛋 沙律菜番茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92呢個主食應該係用左米粒意粉 外形好似飯入口煙煙韌韌 比飯更入味更掛汁個番茄醬加入奶油聞落更香除左軟腍既雞肉 仲有番茄仔同雜菌開心果Coffee Latte $48近期都有好多開心果系列既出品咖啡都唔例外 杯內抹上開心果醬咖啡同鮮奶層次分明 打卡必點另外值得一讚餐牌上都有詳細列出所用既咖啡豆就算唔係好識咖啡 都起碼知道自己飲緊咩完全感受到店家嘅細心🫶🏻檸檬梳打 $38除咗咖啡 都有提供茶類/梳打/鮮奶既飲品
黎到新蒲崗梗係要支持下小店

完全感受到店家嘅細心🫶🏻

檸檬梳打 $38
除咗咖啡 都有提供茶類/梳打/鮮奶既飲品
2024-03-28 43 瀏覽
作為一個ftm😮‍💨可以休息一日,同老公拍拖嘅機會係非常奢侈🫠所以今次就想搵間Cafe食啲輕食,嘆杯咖啡☕️享受大半日唔洗「湊仔」嘅時間隨手搵咗一間喺新蒲崗嘅Cafe,空間比較細,只有少於10個堂食座位我叫咗一杯 Iced Long Black,一碟明太子意粉,甜品就係檸檬🍋巴斯克蛋糕老公叫咗一份All-Day Breakfast同一杯Iced Mocha覺得咖啡「還可以」,可以冰融得快,好快就變到好淡,老公就話杯Iced Mocha本身都淡😅🤫而食物方面,其實都見佢係「即叫即煮」,但我碟意粉唔係好夠熱🍝味道就ok啦老公話All-Day Breakfast嘅牛角包🥐幾好味,其他食物就正常質素🫶🏻蛋糕我都覺得只屬一般簡單一餐輕食嚟講,合格啦🤎

蛋糕我都覺得只屬一般

簡單一餐輕食嚟講,合格啦🤎
Iced  Long  Black
2024-03-24
2024-03-27 11 瀏覽
早前我同一位同事工作完已好倦, 馬上在新蒲崗找到一間cafe 食下野,位置都好近鑽石山地鐵站🚉,入去環境雖小五臟俱全,而且日系裝修食物又好食。我們時間兩點半剛好冇太多食客仲可影下相呢羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉🍝賣相吸引🧡虎蝦蝦肉新鮮彈牙,香濃蝦汁特別惹味,加上開邊蕃茄仔更開胃喔!開心果咖啡超愛開心果味配咖啡☕️味香濃又滑溜,真心好飲!Brew Dog Coffee company 新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖

羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉🍝

開心果咖啡
超愛開心果味配咖啡☕️味香濃又滑溜,真心好飲!

Brew Dog Coffee company
新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖
2024-03-27 18 瀏覽
成日覺得新蒲崗無乜好野食 今次食呢間廣場入面嘅cafe幾驚喜 舖位好唔起眼但係pasta同咖啡都有心思:3▫️蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 [$92]呢個有驚喜!! 雞肉好嫩 係慢煮雞胸肉咁!意大利飯係用咗risoni!!! 好似米粒形狀嘅意粉 好好嚼🥹蕃茄奶油汁唔會太膩 夠輕盈 食得開心(((o(*゚▽゚*)o)))▫️厚椰奶咖啡拿鐵 [$45]欣賞cafe會俾人揀咖啡豆:3 如果有特調通常我都會揀nutty豆 呢個blend得幾好 咖啡豆味仲係夠香 真椰奶無香精味▫️開心果咖啡拿鐵 [$48]見到佢開心果醬係夠 不過同咖啡無想像咁夾有機會會試開心果特調無咖啡版▫️開心果巴斯克蛋糕 [$48]家姐想食 me對芝士蛋糕都係冇興趣 佢覺得好重芝士味🤣

▫️蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 [$92]

▫️厚椰奶咖啡拿鐵 [$45]

▫️開心果咖啡拿鐵 [$48]

▫️開心果巴斯克蛋糕 [$48]
家姐想食 me對芝士蛋糕都係冇興趣 佢覺得好重芝士味🤣
2024-03-26 14 瀏覽
估唔到新蒲崗都有間隱世Cafe😳喺商場最轉角位,地方唔算大,但係座位闊落,而且成個環境好適合嘆咖啡😚間唔中放鬆吓心情都好番茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92🥘番茄奶油汁好好食,酸酸甜甜愈食愈開胃🤤但個意大利飯就同出面既好唔同,後尾問左原來係一隻意大利米形粉,食落好特別但又幾好食喎,口感Q彈,粒粒分明,雞肉方面份量都多,有少少香草調味🤓🤓全日早餐 $118份量充足,都幾多種類,岩哂我樣樣都想試吓牛角包🥐、蕃茄🍅、沙律等等,最鍾意中間個牛油果醬點麵包食一流😍😍😍而炒蛋方面亦都炒得幾滑身,非常健康美味😚😚所羅門咖啡 $40☕️當飲完一啖之後發現咗佢係一個有氣嘅咖啡,原來係將適量嘅可樂加入咖啡入邊,就形成咗一杯與眾不同嘅味道👅開心果咖啡那提 $48估唔到開心果都同咖啡咁夾,由於加咗開心果碎碎所以口感就比較豐富🫣,而且味道濃郁但又非常順滑Brew Dog Coffee Co. (新蒲崗)新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖

番茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92🥘

全日早餐 $118

所羅門咖啡 $40☕️

開心果咖啡那提 $48

Brew Dog Coffee Co. (新蒲崗)
新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖
蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯