餐廳: BRICK LANE (中信大廈)
資訊:

2021-01-19 1256 瀏覽
朋友一早就約定我Boxing Day來這裡吃個聖誕午餐慶祝,那時想不到在用餐當天我們已成為情侶,就來慶祝我們第一個聖誕節吧!之前我們都去過尖沙咀分店,所以今次選擇來到位於金鐘中信大廈的分店。這裡比尖沙咀的光猛,但坐位與坐位間較狹窄,少了點氣氛和空間感,可能坐戶外坐位的位置會較好。食物方面:1. Christmas Lunch: Grilled U.S Ribeye Steak with truffle fries (評分:8/10)點了一個聖誕套餐,5成熟的牛眼扒配黑松露薯條。牛扒份量很大份,兩個人吃剛好,吃落去好像不夠香口,但很有牛肉味,不韌。 炸薯條很香脆,有很濃的黑松露味,很好味~有餐湯及沙律,最特別是餐飲還有薑餅人餅乾送呢,樣子很可愛,可以把玩很久,也為這餐帶來了聖誕氣氛。2. California Egg Benedict (評分:6/10)Egg Benedict配上牛油果及蕃茄,蛋是流心的都很新鮮,但醬汁很少,麵包也不香脆,整體吃下去很乾,幾樣配料好像不太融洽配搭。

食物方面:

California Egg Benedict

午餐
聖誕節
元旦日想見下心愛既人,又想去附近睇吓日落,所以晨早揀咗呢個地方去食個靚all day breakfast.今次幫襯左 e字頭book 位,除咗甜品所有嘢食野飲都有半價。注意⚠️:由於係小有名氣既食店,加上座位唔多,peak hours / weekend 請預留至少15-20分鐘等位。入到去不單止地方廣闊,仲有好signature 既單車左喺到,個時因為啱啱過聖誕新年假期,所以仲有聖誕裝飾喺度。叫咗 一份Full English 同 Irish Egg Benedict (鹹牛肉 Egg Benedict)薯餅:外脆內軟,超級岩薯餅控煙肉:煙肉香,但係比較硬,略嫌比較乾身(但係好英式做法)法蘭克福腸:幾好食,唔乾,但除咗煎香嘅味道就冇啦茄汁豆:個人覺得還可以,豆味重過茄汁味Black Budding (豬血糕): 好食,幾煙韌沙律及車厘茄:幾新鮮,加分為係有碎芝士火腿: 比起上次錫安餐廳食既冇咁硬,煎得香麵包: 麵包幾脆,應該係咁多間個人最鍾意Yorkshire pudding: 少少鹹嘅麵包,同茄汁豆/茄汁好夾,令我食過返尋味炒蛋: 滑,Gordon Ramsey級 ,味道都足夠作為a

薯餅:外脆內軟,超級岩薯餅控
煙肉:煙肉香,但係比較硬,略嫌比較乾身(但係好英式做法)
法蘭克福腸:幾好食,唔乾,但除咗煎香嘅味道就冇啦
茄汁豆:個人覺得還可以,豆味重過茄汁味
Black Budding (豬血糕): 好食,幾煙韌
沙律及車厘茄:幾新鮮,加分為係有碎芝士
火腿: 比起上次錫安餐廳食既冇咁硬,煎得香
麵包: 麵包幾脆,應該係咁多間個人最鍾意
炒蛋: 滑,Gordon Ramsey級 ,味道都足夠

作為all day breakfast,一間英式餐廳嚟講,168 Full English 價錢應該有過之而無不及,個人覺得佢大概價值120 蚊左右,然而用埋E字頭個間既訂座優惠就覺得非常超值!

另一半試左佢地既Egg Benedict

Muffin: 好食,有保留脆口感覺,但個人幾鍾意佢沾上蛋汁同菠菜嘅味道
菠菜:份量岩岩好,唔會太鹹,平衡返鹹牛肉
鹹牛肉:將平時嘅免治牛煎香左,但味道係有升一個層次,個人未必太鍾意(比較鍾意有火腿既Egg Benedict)
賓尼迪蛋:不錯發揮、流心蛋有👍🏻、蛋黃汁唔錯

整體而言,個人覺得如果係用訂座優惠過嚟食比較好,不單止減唔少,同時佢嘅價值亦有更大發揮。當然就算Full Price 俾既 可能我都會食,只不過有得平有得更抵食就唔差在啦係咪先😏
2021-01-01
除夕
用餐優惠
優惠券
  • Full  English
2021-01-03 931 瀏覽
计划去添馬艦公园睇日落,search附近有边间餐厅可以早的去个边hea吓,咁就拣呢间啦。在Open Rice订左4:45(因为疫情冇晚市),之后收到餐厅来电话last order系4:30,咁在网改4:30啦,之后又收到通知,4:15到时间会鬆动的啦,既然服务咁好,咁配合再改早15分钟啦!因为系周一,去到预咗冇人,不过都有一台客在outdoor写意倾偈渦,当日天气好好,我都拣坐outdoor曬吓☀舒服吓😎4点几见仲有lunch menu,仲系有牛扒,咁当然拣lunch啦,个牛扒又都ok好味渦,的汁仲有黑松露几香咖,伴菜🍟都美味,杯☕都吾错,仲系配餐厅自己logo咖啡杯碟,几有特色👍另外a la cart order咗个精选都好好味,,加$1配自家製手工🍺,又ok渦,咁就在☀底下,享受咗一个early dinner la
咁就在☀底下,享受咗一个early dinner la
2020-12-28
2020-12-30 577 瀏覽
急不及待譜寫這篇食評,是因為JJ迎來第一個聖誕節。拆禮物日前夕收到一份富有回憶及很有心意的禮物,甜在心頭。拆禮物日相約在brick lane gallery吃聖誕大餐。餐廳的環境比其他分店遜色,聖誕氣氛未致十分濃厚,但重點是坐你對面的人吧。點了1.(X'mas) lunch set: Ribeye ($188) 2. Benedict California ($88)先來了前菜,分別是蔬菜湯和沙律。蔬菜湯好喝,沙律質素正常。接著來了5成熟的肉眼扒配合黑松露薯條。牛扒煎得剛剛好,頗入味的,牛的來源地品質不錯。最有驚喜的是黑松露薯條,黑松露的味道頗濃烈,雖然十分熱氣,但我還是十分喜愛的。之後來了Benedict California,吃下去才知道材料有牛油果和蕃茄,此菜式適合素食者。吃下去感覺奇奇怪怪的,幾個材料的配搭並不適合。這個拆禮物日的午餐重點是那個薑餅人餅乾🍪。樣子趣怪,難免令人愛不惜手,不斷把玩這塊餅乾。日期:2020.12.26

點了
2. Benedict California ($88)

先來了前菜,分別是蔬菜湯和沙律。蔬菜湯好喝,沙律質素正常。

接著來了5成熟的肉眼扒配合黑松露薯條。

日期:2020.12.26
2020-12-26
$151.5 (午餐)
聖誕節
2020-12-29 494 瀏覽
城市洋台餐廳之選在于金鐘中信大廈交通方便四通八達最美黃昏時份自家咖啡出色星級大厨牛扒和玖瑰絲絨芝士蛋糕必食價錢中等但有酒店級水準三五知己又可打咭又可在疫情下享受一下都市海景!給心靈一個假期!室內坐位有工業風!倫敦總店同一設計是英國最佳下午茶餐廳之一!
城市洋台餐廳之選
在于金鐘中信大廈交通方便四通八達
最美黃昏時份自家咖啡出色
星級大厨牛扒和玖瑰絲絨芝士蛋糕必食
價錢中等但有酒店級水準
  • RedVelvetCake
  • EVERYTHING
2020-12-28 525 瀏覽
在金鐘,有很多高級西餐廳,我推介遠離市中心這一間,中信4樓的 Brick Lane,大部份時間不用預約,旺中帶靜的西餐廳。十二月頭去了吃午餐,美國肉眼扒、黑松露薯條 $188。肉眼扒合格,百多塊食牛扒,我不會有太高要求。黑松露薯條,黑松露味很香很重,薯條新鮮炸。海鮮意大利麵 $158,蕃茄汁幾好,不過份量偏少。總評味道:正常西餐環境:食環境,嘆氣氛,扮高級;服務:好,一分錢一分貨;抵食:中上價錢

海鮮意大利麵 $158,蕃茄汁幾好,不過份量偏少。

總評
味道:正常西餐
環境:食環境,嘆氣氛,扮高級;
服務:好,一分錢一分貨;
抵食:中上價錢
2020-11-30 660 瀏覽
COVID-19全球大流行,抗疫近1年,生活習慣改變了!其中包括:不聚餐!工作日午餐多數自己1個人吃,今次到中信大厦Brick Lane吃午餐:#南瓜湯,creamy 細滑,好味!#田園沙律,幾種蔬菜,加了蕎麥,味道比較淡!#香烤紅鯛魚柳配奶油芥末醬,等了40分鍾,催了4次才來,當天超過一半的客人都在催主菜,應該是廚房流程出了問題!鯛魚柳烤得皮脆肉嫩,配上南瓜蓉、蘑菇、西蘭花,味道挺好的!上菜流程需改善!#凍檸檬茶,中規中矩,不加分也不扣分!
#南瓜湯,creamy 細滑,好味!
#田園沙律,幾種蔬菜,加了蕎麥,味道比較淡!

上菜流程需改善!
#凍檸檬茶,中規中矩,不加分也不扣分!
2020-10-22
2020-11-29 675 瀏覽
一開始係係沙田食過佢哋嘅班尼迪蛋就愛上佢佢哋嘅味道,跟住又去咗銅鑼灣度食今次嚟到金鐘依間餐湯、沙律、主菜再加上餐飲都唔使200蚊,對我嚟講都算抵食主菜叫咗三成熟嘅肉眼扒,不過可能係塊扒唔夠靚掛,已經叫咗三成熟都仲係有啲韌
今次嚟到金鐘依間

餐湯、沙律、主菜再加上餐飲都唔使200蚊,對我嚟講都算抵食

2020-11-29
2020-11-29 621 瀏覽
星期六同朋友黎Hea下吹下水,人唔多環境清靜,可以任坐,唔使趕住走。重可以坐室外,不過天氣開始涼,唔想吹風,所以都係坐返入面。我就叫左杯焦糖Latte ,朋友叫左香橙Latte ,賣相好,打卡一流呀。咖啡我無咩硏究,樣靚就加分。All day breakfast 好豐富 ,樣又靚,蛋可以揀炒蛋、太陽蛋、反蛋、水煮蛋,好味,食到好飽。一路hea一路食一路吹水,正。朋友食漢堡包,我無食唔知好唔好味,不過個樣就幾靚嘅。坐左幾個鐘,吹飽水,爽。
焦糖latte
香橙Latte
Everything
牛油果雞肉漢堡包
朋友食漢堡包,我無食唔知好唔好味,不過個樣就幾靚嘅。

坐左幾個鐘,吹飽水,爽。
2020-11-28
焦糖latte
香橙Latte
Everything
牛油果雞肉漢堡包
  • EVERYTHING
2020-11-11 712 瀏覽
又去飯堂食飯🤣原來每一間Brick Lane 都有一款special 既EggsBenedict 有點貴不過試下先☺️尼間係龍蝦班尼狄蛋龍蝦好大隻😳分開左半邊 放落去都係好大但係應該係冰鮮左好耐下肉韌而冇咩鮮味....但係eggs benedict 係好食既個流心蛋配埋d醬正呀🤤🤤🤤旁邊重有沙律👍🏻唔似其他lunch set Special eggs benedict 冇湯又冇嘢飲好彩都夠大份 都夠飽叫多左杯cappuccino 又要加四十幾😰總結係....都係食返all day breakfast/普通lunch set 啦☝🏻更多試伏實錄 真心分享
又去飯堂食飯🤣

有點貴
不過試下先☺️

尼間係龍蝦班尼狄蛋
龍蝦好大隻😳
分開左半邊 放落去都係好大
但係應該係冰鮮左好耐下
肉韌而冇咩鮮味....

但係eggs benedict 係好食既

又要加四十幾😰

總結係....

☝🏻更多試伏實錄 真心分享
2020-10-20 1193 瀏覽
見到出名係egg benedict,而且每個分店都唔一樣既款式,金鐘係龍蝦egg Benedict 。龍蝦egg Benedict 需時十五分鐘整,坐低就落左order都好快有。龍蝦比想像中大,而且好鮮甜好彈牙,唔會韌到咬唔到。配埋egg Benedict ,真係好好食,好飽肚。絕對值得encore!!荔枝果杯cocktail幾特別,味道都好好。

荔枝果杯cocktail幾特別,味道都好好。
龍蝦egg  Benedict
龍蝦egg  Benedict
  • 龍蝦班尼迪蛋配鹹蛋黃荷蘭醬
2020-10-20 770 瀏覽
用OpenRice訂座,有$168優惠食午市套餐。我同朋友點咗兩個餐,埋單嗰陣$178個餐未有優惠所以詢問,職員一句:「好」就攞走咗張單去改,返嚟張新單係連我原本$148嘅burger都加到收$168,我問點解,職員答我:「咁係你要用$168優惠價嘛,咁咪一齊改晒囉!」我簡直無言,從未試過有咁嘅服務。我唔會因為$10再同佢嘈,但呢間餐廳唔會再去。
在金鐘海旁,遠離市中心,其實好食物的餐廳不多,我推介中信4樓的 Brick Lane. 事先聲明,中高價選擇,食環境,嘆氣氛,扮高級。 野生豬肉小辣蕃茄卷通粉 wild boar garganelli,蕃茄小小辣,豬肉不太搶味,卷通粉口感可以。豬肉不是叫做pig/ pork,$168。即焗酥皮蘋果 filo apple,酒蘋果、奶凍,特別,好味,有些甜。$78總評味道:正常西餐環境:食環境,嘆氣氛,扮高級;服務:好,一分錢一分貨,食服務;抵食:貴嘢菜式:意粉

事先聲明,中高價選擇,食環境,嘆氣氛,扮高級。

總評
味道:正常西餐
環境:食環境,嘆氣氛,扮高級;
服務:好,一分錢一分貨,食服務;
抵食:貴嘢
菜式:意粉
2020-10-02 872 瀏覽
All day breakfast 🍴好中意去金鐘呢間brick lane事關佢既outdoor真係好舒服可以靜靜地嘆個舒服既早餐假日黎就真係岩哂因為呢間分店響啲寫字樓附近所以假日人流較少可以慢活甘食 享受寧靜既一刻🙌🏻🙌🏻加上佢個all day breakfast 性價比好高💯豐富之餘係好味 每次亦都keep到個水準!(因為食過好多地方都好求其)但佢既份量同食物質素真係好好值得一次又一次去再幫襯而員工服務質素亦都好好!
All day breakfast 🍴
因為呢間分店響啲寫字樓附近
所以假日人流較少
可以慢活甘食 享受寧靜既一刻🙌🏻🙌🏻

加上佢個all day breakfast 性價比好高💯
豐富之餘係好味 每次亦都keep到個水準!
(因為食過好多地方都好求其)
但佢既份量同食物質素真係好好
值得一次又一次去再幫襯
而員工服務質素亦都好好!
2020-09-17 1077 瀏覽
超好看超instagrammable的野餐籃🧺 還有超多的食物,所以基本上你只要穿得好看,化化妝就可以去野餐,什麼都不用帶!🥰 而且從餐廳走到添馬公園大概5-10分鐘,不是很遠💗.食物而言,除了沙拉的菜有點不新鮮之外,其他都不錯,水果杯的水果全部都很甜,巨喜歡牛油果雞肉三文治,不但份量慷慨,而且配搭清新,非常飽肚🥪 雖然薯條軟掉了+白酒帶點暖,不過既然野餐去了,這些也正常不過,畢竟吃的是那種feel嘻嘻☺️ 肯定會再來的!
食物而言,除了沙拉的菜有點不新鮮之外,其他都不錯,
水果杯的水果全部都很甜,