2024-12-23 0 瀏覽
It is not difficult to find its location inside a new shopping mall in north point.Their decoration is cozy and nice. They followed my request to reserve quiet corner for our gathering that night. However, the price was quite high that we hardly selected the better option. The portion of food were very small to hardly share with few friends, even not feeling enough per head. Not recommend having it with a group of people but fine dining will be recommended.Though the quality of food was nice, we
Though the quality of food was nice, we still needed to order few side dishes to fill up our small stomachs.
Wine selection is mainly from France, which are suitable for wide range of food with different tastes. The staffs would give some advice on the wine matching with the food, also recommended some special dishes that night.
Since the shopping mall closed earlier at around 10pm, if we want to have deep talk gathering, suggest grabbing a table earlier.
2024-06-29
2024-12-15 331 瀏覽
試咗佢優惠嘅Testing Menu份量好足 味道都唔錯甜品cheese cake 我覺得係最好食最後佢哋嘅老闆兼主廚有出嚟同我哋傾偈深深地感受到佢對食物製作嘅熱誠所以整餐飯都好滿意
試咗佢優惠嘅Testing Menu
份量好足 味道都唔錯
甜品cheese cake 我覺得係最好食
最後佢哋嘅老闆兼主廚有出嚟同我哋傾偈
深深地感受到佢對食物製作嘅熱誠
所以整餐飯都好滿意
2024-10-17 1569 瀏覽
去咗北角兩日training,一日食咗地下Steakart,今日食二樓Briketenia,一早訂咗位,去到都5成滿,之後再入walk-in已話full。餐牌睇咗冇話有貴扒,所以叫咗慢煮西班牙豬鞍$248,叫埋$48鵝肝creme brûlée 連沙律(走汁)。上咗包先,意式,有一pat沙律🥗醬,唔啱我。之後鵝肝creme brûlée,面頭焦糖,撈埋落去咸咸地,鵝肝醬有酒味。沙律🥗新鮮。豬都厚切,不過唔夠嫩滑,有返d肥膏會好食😋d。加$20轉latte,冇拉花,但入口都醇既。Overall,下面嗰間Steakart皓食d
沙律
鵝肝creme  brûlée
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥同新薯
Latte
2024-10-06 1672 瀏覽
用料上乘,廚師用心🥰環境舒適,位置寬敞囡囡好鍾意呢度嘅兒童餐,茄汁菠菜雞肉意粉味道適中,適合小朋友👍🏻👍🏻我自己每次嚟都叫慢煮西班牙豬安,先慢煮再煎香,非常淋又軟熟入味😋😋配菜多都好用心煮,有西蘭花椰菜花薯蓉長青豆👍🏻👍🏻Parma ham 蜜瓜沙律,好多Parma Ham同蜜瓜啖啖沙律都好好味🥗🤤心太軟甜品配上新鮮芒果🥭🍨🍫每道菜式用心製作,值得多多支持👍🏻hidden gem in 北角匯💎💎💎💎
用料上乘,廚師用心🥰
環境舒適,位置寬敞
心太軟甜品配上新鮮芒果🥭🍨🍫
每道菜式用心製作,值得多多支持👍🏻
hidden gem in 北角匯💎💎💎💎
2024-10-06
5 分鐘 (堂食)
  • 巴馬火腿蜜瓜沙律
  • 黑松露忌廉帶子及鮮蝦意大利飯
  • 是日餐湯
2024-10-06 1189 瀏覽
在這家法式餐廳的用餐經歷令人難忘。餐廳環境優雅,柔和的燈光和壯麗的海景營造出浪漫氛圍,讓人感到放鬆。菜單上選擇多樣,前菜的鵝肝醬搭配法式麵包口感滑順,主菜的慢煮牛肋排肉質鮮嫩,搭配特製醬汁,令人讚不絕口。服務生非常專業且熱情,能夠根據顧客需求提供建議,讓用餐體驗更佳。他們的友好讓人感受到賓至如歸的感覺。總之,這家餐廳不僅有美味的料理,還有優質的服務和宜人的環境,值得再次光臨。無論是與朋友聚會還是浪漫約會,這裡都能留下美好的回憶。

2024-10-06
  • 紅酒燴牛面頰配新薯及蔬菜
  • 黑松露忌廉帶子及鮮蝦意大利飯
  • 法式生牛肉他他
2024-09-15 1648 瀏覽
一向愛食的我,雖然已來過這間餐廳很多次,但每次想吃好的東西,不知不覺又會返嚟食香港人一向喜歡新的事物,嘗試不同的東西,但係可以保持住好嘅水準,唔係到到都得👍餐廳環境亦很舒服,可以一邊享受美味嘅食物,一邊望着維港優美的景色🌃,而且餐廳內環境相當舒服,完全沒有壓迫感,可以俾我舒舒服服咁享受豐富美味嘅晚餐,亦都可以出去露台感受一下戶外嘅空氣,慢慢欣賞景色,食物嘅份量亦都相當足夠,每次都攬住個肚走這裏的食物、環境絕對值得呢個價錢🍷🦪🥗🥩🐟🎂☕️
一向愛食的我

這裏的食物、環境絕對值得呢個價錢
🍷🦪🥗🥩🐟🎂☕️
鱸魚
日本A5和牛西冷
特製疏乎厘
2024-07-30 2073 瀏覽
今晚約左睇戲, 睇好戲前醫下個肚。 拍拖就當然要去間浪漫既餐廳。 發現就係戲院前面有間法國菜餐廳, 一於去試下。 我地好早到, 未到晚餐時間, 可以慢慢揀個位坐。 斜陽西下,對住維多利亞港, 雖然好曬, 但真係好靚。 叫左餐之後, 立即上份法包。 外脆內軟, 加少少牛油就更香。 我地叫左份Set dinner, 前菜另加$48要左份 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律, 鍾意食鵝肝嘅朋友一定要試吓。早有準備嘅我, 一心留兩片麵包塗鵝肝燉蛋, 原來廚師都好細心,有幾塊脆脆的麵包配上。 一字記之曰: 舔到個碟好乾淨。。正!田園沙律就冇咩特別,勝在份量夠多。主食就叫左份波士頓龍蝦扁意粉配濃龍蝦汁 ($438) 都好夠味, 龍蝦都唔少,碟頭都好夠大, 食到好滿足。 另外,叫左份特別牛扒配薯條試下。雖然做緊推廣, 份量一啲都唔少。 5成熟都控制得唔錯。 因為很早食晚餐,已經食唔落甜品。行一陣就準備開場啦。

發現就係戲院前面有間法國菜餐廳, 一於去試下。

一字記之曰: 舔到個碟好乾淨。。正!

田園沙律就冇咩特別,勝在份量夠多。

另外,叫左份特別牛扒配薯條試下。

雖然做緊推廣, 份量一啲都唔少。 5成熟都控制得唔錯。

因為很早食晚餐,已經食唔落甜品。行一陣就準備開場啦。
2024-07-10
2024-05-20 1952 瀏覽
餐廳有落地大玻璃對正維港,lunch去時好明亮,配埋好relax的音樂,感覺好chill好正😊鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉 $138長通粉的sauce有好濃蕃茄味,仲加咗少少芝士,配通粉食好好食。蝦好爽口彈牙,辣肉腸唔太辣,配料有菇、翠玉瓜、紅椒,食落好有口感。跟餐 煙三文魚伴牛油果沙律煙三文魚同牛油果份量都唔少。煙三文魚味道濃郁,牛油果好軟腍,沙律菜好新鮮,呢份沙律好正👍🏻跟餐 餐包麵包外層好香脆,裡面好軟熟,仲熱熱哋。餐包唔係跟牛油,係跟他他醬,味道都唔錯,都幾特別。餐飲 熱紅茶是日甜品 榛子朱古力蛋糕 +$38Mousse食落好smooth ,表面的朱古力榛子醬味道好香濃,配海綿蛋糕好好食,旁邊的水果都好香甜🥰Briketenia (北角)北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉 $138

跟餐 煙三文魚伴牛油果沙律

跟餐 餐包

餐飲 熱紅茶

是日甜品 榛子朱古力蛋糕 +$38

Briketenia (北角)
北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-05-11 1590 瀏覽
北角匯都有好多唔同嘅食肆,今日嚟呢度食咗個午餐。環境舒適,闊落,食物同服務都不俗唔好意思,影個餐牌矇咗啲,星期六都有set lunch 第一次見係餐包拼沙律醬,個醬調得唔錯我揀咗Parma Ham蜜瓜沙律,朋友揀咗南瓜湯漢堡中規中矩。薯條都係熱辣辣嘅。鮮蝦辣肉腸長通粉(因為我唔食辣,叫佢分開上辣肉腸)佢都可以做到。唔該晒。加$38可以有甜品,呢個甜品造型幾有趣。總括嚟講,各方面都滿意,人均消費二百零蚊,都算合理。

唔好意思,影個餐牌矇咗啲,星期六都有set lunch

第一次見係餐包拼沙律醬,個醬調得唔錯

我揀咗Parma Ham蜜瓜沙律,

朋友揀咗南瓜湯

漢堡中規中矩。薯條都係熱辣辣嘅。

加$38可以有甜品,呢個甜品造型幾有趣。

總括嚟講,各方面都滿意,人均消費二百零蚊,都算合理。

2024-05-02 1255 瀏覽
細心選擇訂了這間望海的餐廳,朋友慶祝生日,地點方便又不會太繁忙。還記得大廚煎的牛排很好吃,也沒什麼用餐限制,可以暢飲暢談盡興。巴馬火腿配蜜瓜沙律巴馬火腿味道鹹香 , 配搭新鮮甜美的哈密瓜 ,加上新鮮的沙律菜, 橄欖油和黑醋,十分清爽醒胃。香濃忌廉蘑菇湯儀式感滿滿的,略略炒過的雜菌,即時注入香濃厚身的蘑菇湯,很精緻細緻的感覺,而且湯很夠熱,更能突顯鮮味。油封法國鴨腿 配新薯 紅莓汁鴨腿外皮香脆, 肉質鬆化嫩滑, 鹹香味道剛剛好, 配新薯 甘筍 邊豆, 加上惹味香料, 整體感覺不錯。香烤肉眼扒 配薯蓉及小甘筍牛排清晰香烤的紋理,已經感覺非常好吃,肉質嫩滑肉味香濃多汁。五成熟剛剛好,而且原本牛排質素應該很好,真的回味無窮,大廚的功力不錯。鮮雜果忌廉蛋糕 配紅豆雪糕十分推薦加配這款甜品,只是幾十元物超所值,蛋糕軟滑cream很香甜,生果新鮮顏色鮮豔。

巴馬火腿配蜜瓜沙律

香濃忌廉蘑菇湯

油封法國鴨腿 配新薯 紅莓汁

香烤肉眼扒 配薯蓉及小甘筍

鮮雜果忌廉蛋糕 配紅豆雪糕

2024-05-02 3122 瀏覽
位於北角𣿬十分方便,入到餐廳座位寬敞舒適,環境不少鮮花擺設有格調露天茶座睇到維港同東廊夜景晚市set dinner 由$378起,3 courses 有前菜、主菜同餐茶麵包配自家銀魚柳蛋黃醬香脆法國麵包配上自家銀魚柳蛋黃醬味道唔錯法式生牛肉他他(+$58)旁邊薄脆,薄脆香口脆身,加上牛肉他他,中間咬到洋蔥,層次豐富法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)焦糖燉蛋金黃香脆表層,內層嫩滑鵝肝燉蛋,入口慕絲質感 ,入口溶化鵝肝油香釋放,配上薄脆一齊食層次口感豐富再另上新鮮沙律菜中和油膩感覺香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428牛扒剛好烤到7成熟,入口有陣炭香味,肉質軟腍,內裏juicy肉質不會硬,配上香滑薯蓉,好完美波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁 $438波士頓龍蝦肉質彈牙爽口,每麵條都掛滿濃郁龍蝦汁有有番西香氣,整體好鮮甜而且分量十足,水準之作!最後一杯餐茶為晚餐劃上完美句號

露天茶座睇到維港同東廊夜景

麵包配自家銀魚柳蛋黃醬
香脆法國麵包配上自家銀魚柳蛋黃醬味道唔錯

法式生牛肉他他(+$58)

法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)
再另上新鮮沙律菜中和油膩感覺

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428

波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁 $438

最後一杯餐茶為晚餐劃上完美句號
  • 餐包
  • 波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁
  • 法式生牛肉他他
2024-04-27 944 瀏覽
今晚約左同事傾野,選左間裝修環境優雅餐廳,聽朋友講呢間餐廳以法國菜為主好想一試😋餐湯點左忌廉蘑菇湯,這個湯上檯方式很有儀式感, 侍應喺你面前慢慢咁去倒湯入碟內好有fine dining嘅感覺🧑‍🍳 呢個蘑菇湯特別香濃配餐廳度獨有嘅軟綿綿嘅麵包perfect match😋主菜封油法國鴨腿配新薯紅莓汁, 鴨腿煎到外脆內嫩滑而且保留肉汁嘅鮮味配紅莓汁中和鴨脂油膩感,好味😋😋香烤牛眼扒配薯蓉小甘筍牛眼扒有濃郁牛味,我地叫左7成熟,相信5成熟會更好味,感覺這牛眼扒同配菜都頗高質👍餐茶點左紅茶配檸檬,這裡的茶特別清,飲起來都唔錯,可能D茶具優雅特別好飲😅我覺得這間餐廳好適宜拍拖🥂同朋友傾嘢happy hour🍻好適合,值得一試😁

主菜

香烤牛眼扒配薯蓉小甘筍

2024-04-26 901 瀏覽
同男朋友撐枱腳❤️食咗一間幾有格調嘅餐廳🍴食完絕對有浪漫🌹嘅感覺!餐包:法包🥖估唔到入面係咁鬆軟,配上自家製銀魚柳蛋黃醬,非常好味😋鵝肝焦糖燉蛋:好特別!原來可以有咁嘅食法,上面嘅焦糖增加口感,入邊嘅鵝肝燉蛋非常Creamy😳煙鴨胸柚子沙律🥗:鴨胸好鮮嫩可口,沙律菜又多款式,切小小鴨胸肉配埋沙律食別有一番風味🫡香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍: 肉眼扒好有質素,肉質鮮嫩又多汁,淡淡嘅煙燻味提高食慾😳周邊嘅配菜都唔野少,真係要大讚個薯蓉👍🏻滑嫩又濃牛油香味,好正呢🥰日本生蠔扁意粉伴龍蝦汁:呢個係廚師今日精選🧑‍🍳龍蝦🦞汁超濃郁,真係好似食緊隻龍蝦咁!當然個日本生蠔先係重點,雖然細細一隻好的式,但個蠔貝好好肉地,另外仲有啲蘑菇,好足料啊😎

2024-04-25
2024-04-24 753 瀏覽
今日坐到窗邊位置,睇住夜景食,一流😍 叫左兩個Set Dinner~💙Set Mushroom Soup可能係我飲過最濃既蘑菇湯,好似每啖都食緊蘑菇咁,如果鍾意蘑菇既朋友,一定要試下!值得一試!💙Set Ham Salad新鮮既沙律,配香甜哈密瓜,夾埋火腿食,純配🥰🥰💙Set Fish魚煎得幾靚,有少少脆皮既效果,魚肉紮實,特調既忌廉汁配魚一齊食,不錯~💙Set Ribeye五成熟肉眼扒,肉味香濃,見到網紋就覺得好食,鎖汁鎖得幾好,切開有唔少肉汁👍🏻👍🏻

💙Set Mushroom Soup

💙Set Ham Salad
新鮮既沙律,配香甜哈密瓜,夾埋火腿食,純配🥰🥰

💙Set Fish

💙Set Ribeye
🎀ʙʀɪᴋᴇᴛᴇɴɪᴀ北角匯有間餐廳一直是我欲欲想試的這天假期終於能約到朋友試試這裏的午餐餐廳主打法國菜環境舒適本身是打算坐在露台位置在陽光下吃個午餐可惜天公不作美希望下次再來能一邊欣賞着海景一邊品嚐美食感覺應該幾chill一坐下不久侍應就端上了餐前餐包麵包幾厚身 有點像多士配上自家製鱈魚蛋黃醬味道幾滋味這次點了兩份午餐✩‧₊香煎吞拿魚尼哥斯沙律ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶吞拿魚厚切半生熟沙律份量多食材亦幾豐富有雞蛋 沙律菜 車厘茄 洋蔥等沾上酸酸甜甜的油醋很開胃✩‧₊法式生牛肉他他($58) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶沒想過牛肉他他會再配有一碗細沙律沙律一樣新鮮牛肉他他的香草味較重攪拌蛋黃及配上薄脆麵包一啖咬下去口感一流✩‧₊香煎鵝肝配蘑菇意大利飯($168) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶忌廉醬汁濃郁能吃到粒粒蘑菇真材實料鵝肝煎得很香而且很大塊Risotto口感較軟身愛吃芝士或忌廉的朋友絕不能錯過✩‧₊香煎海鱸魚拼烤帶子配香滑薯蓉($238) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶鱸魚肉質幼嫩外皮煎至微脆呈金黃色輕煎過的帶子彈牙配搭薯蓉整體質素不錯套餐包簡單的茶水點了熱檸茶及熱奶茶ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
🎀ʙʀɪᴋᴇᴛᴇɴɪᴀ

吞拿魚厚切半生熟
沙律份量多食材亦幾豐富
有雞蛋 沙律菜 車厘茄 洋蔥等
沾上酸酸甜甜的油醋很開胃

✩‧₊法式生牛肉他他($58)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

沒想過牛肉他他會再配有一碗細沙律
沙律一樣新鮮
牛肉他他的香草味較重
攪拌蛋黃及配上薄脆麵包一啖咬下去
口感一流

✩‧₊香煎鵝肝配蘑菇意大利飯($168)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

忌廉醬汁濃郁