2016-05-31 1980 瀏覽
星期六下午,一位工作狂的朋友話帶我去佢地頭食好野! 這位朋友平日的工作十分忙碌,所以一到假期就喜歡在悠閒舒適的環境下慢慢享受她的美食。她帶我來到Bro & Sis Yogurt Café,這間店不近商場,小小的店舖,如果不是她帶我來,我也沒留意到這裡原來有驚喜! 今次是由朋友請客及發板的,所有的食物都是即叫即整,非常新鮮!朋友的咖啡~她叫俾我的係72%香濃朱古力,仲有粒棉花糖係上面的,又香又滑,而且不算太甜。還有她叫了一個 All day breakfast 和 窩夫配原味乳酪與我一同分享。全日早餐的蒜蓉多士外脆內軟,而那個炒滑蛋又入口即溶!甜品:窩夫配原味乳酪窩夫暖笠笠,而且也是外脆內軟的,再配上又凍又滑的原味乳酪一齊食,個感覺特別得黎又好夾wo~我平時不太喜歡食乳酪的,今次這組合真的讓我愛上了乳酪!

朋友的咖啡~

全日早餐的蒜蓉多士外脆內軟,而那個炒滑蛋又入口即溶!

甜品:窩夫配原味乳酪
我平時不太喜歡食乳酪的,今次這組合真的讓我愛上了乳酪!
  • 窩夫配原味乳酪
嚟到馬鞍山,去咗Bro & Sis Yogurt Café食brunch。frozen yogurt,係夏季限定嘅西瓜味,topping就揀咗綠茶mochi,西瓜味好清新,不過因為frozen yogurt本身有酸味,同偏甜嘅西瓜加埋一齊似乎有啲啲怪。卡邦尼意粉,中間放咗粒溫泉蛋晌度,食之前將佢同意粉、煙肉、芝士粉撈埋一齊。雞蛋無腥味,意粉煮得彈牙,不過芝士味唔太濃。All Day Breakfast,簡簡單單嘅炒蛋、焗豆、香腸同煙肉,都係正常味道,反而想講嗰塊厚多士,面層搽咗蒜蓉香草牛油,我覺得係成碟最突出同好味嘅。
2016-04-05 1082 瀏覽
舖頭細細 入面唔只有fro yogurt 仲有waffle同心太軟 綠茶控梗係試番綠茶心太軟啦 一切開唔太流心 有d失望 不過味道就好好 綠茶味香濃 唔會太甜 仲有dd回甘 蛋糕亦好鬆軟 伴碟既仲有自選yogurt同一款配料 我又揀左綠茶味既yogurt 不過呢個就冇乜綠茶味 味道係偏酸唔甜 而配料既自製糯米糍特別軟綿綿 沾埋朱古力醬同yogurt食都唔錯既
不過呢個就冇乜綠茶味 味道係偏酸唔甜
綠茶心太軟
綠茶心太軟
2015-12-13 572 瀏覽
再回頭的原因,不是因為這裡東西特別好吃(雖然不差),而是我喜歡這種家庭式小店,甚麼都是人情。這裡的大部份食物、飲品都是即叫即做,老闆娘一腳踢,需要耐心等候。 紫薯心太軟呈粉紫色,外層不太脆,整體較濕潤。流心效果非常理想,紫薯味有,但不太濃,比一般心太軟少了甜膩。 這次選綠茶乳酪雪糕,比原味好多了!原味實在太酸,這個卻不會,只略帶微酸,厚滑挺身,散發清香綠茶味。走時更見到門口寫着新出黑芝麻心太軟呢!

紫薯心太軟

走時更見到門口寫着新出黑芝麻心太軟呢!

馬鞍山★Bro & Sis  上次搵你唔到,今次星期六7點幾黎到竟然有位真係唔食唔得啦!間cafe真係好細,得下圖既整食物/cashier area對面有4個bar枱位。不過如果唔怕熱,會開細枱比客人係門口坐~無嘜環境可言都係入正題- 海陸空意粉($75連細飲品):好奇到底海陸空係咩?原來就係蝦肉煙肉同雞肉!哈哈~一d都唔孤寒嫁每樣都有幾件意粉用忌廉sauce煮,再加左d香草係面,味道中規中矩啦。- 泰式紅咖喱雞肉簿餅($56連細飲品):pizza大約係一隻成人手板既大小,餅底係薄薄地果種,都焗到脆脆地面頭鋪左好多芝士,不過芝味唔算好重。泰式紅咖喱一d都唔辣,味道食落似冬蔭公味多d- Cappuccino(跟餐,散叫$31):略為多泡左d唔係好品嚐到d咖啡...- 紫薯奶(跟餐,散叫$36):淺紫色再加埋拉花好girly好靚呀♥飲落真係有飲到紫薯味,又唔會覺得好artificial第一次飲紫薯產品,比想像中好味食完正餐就梗係order萬眾期待既waffle!- 抹茶窩夫($49):yogurt味道可以2揀1,另外toppings都可以自己揀要左原味yogurt+朱古力&粟米片toppi
馬鞍山★Bro & Sis
上次搵你唔到,今次星期六7點幾黎到竟然有位真係唔食唔得啦

不過如果唔怕熱,會開細枱比客人係門口坐~
無嘜環境可言都係入正題

- 海陸空意粉($75連細飲品):
海陸空意粉
意粉用忌廉sauce煮,再加左d香草係面,味道中規中矩啦。

- 泰式紅咖喱雞肉簿餅($56連細飲品):
泰式紅咖喱雞肉簿餅

- Cappuccino(跟餐,散叫$31):
Cappuccino
略為多泡左d唔係好品嚐到d咖啡
...

- 紫薯奶(跟餐,散叫$36):
紫薯奶
第一次飲紫薯產品,比想像中好味

食完正餐就梗係order萬眾期待既waffle!
- 抹茶窩夫($49):
要左原味yogurt+朱古力&粟米片toppings
製作需時都要等15-20分鐘,不過真係誇啦啦
意想不到咁大份,有成4件waffle,賣相一流
個yogurt入口即溶又香又滑超冰涼,酸酸地唔會太甜好fresh
(下次跟餐要yogurt先得!)抹茶窩夫有微微既抹茶味,最抵讚都係佢既口感,平時係sell鬆軟,而佢依個唔知落左咩材料,食落煙煙unun好QQ
配yogurt食真係無敵 ~~

一定一定會為左waffle而再黎呀^3^
埋單$180/2ppl。
仲有卡仔儲印花,食完開心得濟無聽佢解釋點運作,不過唔緊要啦實encore下次再問
2015-09-12
紫薯奶
2015-08-26 509 瀏覽
睇到openrice推介,好似好好味甘,特地黎試下。一入到去,細到咩甘,凳都唔多張甘。得四張超唔舒服唔方便嘅high chair,個open kitchen好兒嬉。個鋪位本身已經細,入邊仲要企左三個老板娘嘅fd係度係甘傾計,老板娘又唔招呼客人。冇餐牌又冇盛,坐係度呆等等左十幾分鍾先有人理我。個餐牌設計好混亂,d套餐寫得唔清唔楚。佢地掛住傾計,無視客人,個款比我覺得跟本唔係想做生意,等左勁耐先得閑落單。落單果陣,個老板娘講野一舊舊甘,都唔知佢想問乜,又唔講解清楚,好似except我應該知道曬d野甘。我叫左熱狗同黑加侖子味yogurt。個熱狗太多醬同酸瓜,係多到好犀利。條腸好大,係d好cheap嘅德國腸,得黑椒味,個皮又un。普普通通一個熱狗都比佢搞成甘,成件事好隔硬黎。到yogurt,有原味同黑加侖子味,我簡左黑加侖子味。而topping我簡左黑加侖子味果凍同糯米糍。個yogurt毫無黑加侖子味,果凍又係冇味咩味都食唔出,d糯米糍淋曬唔煙un冇口感。試過先知原來間鋪係甘,冇下次lo。
睇到openrice推介,好似好好味甘,特地黎試下
。一入到去,細到咩甘,凳都唔多張甘
熱狗
2015-08-26
10 分鐘 (堂食)
2015-05-22 768 瀏覽
星期四晚~心血來潮和老公到屋企附近試試新餐廳~呢間鋪真係一D都唔起眼~上一次經過還以為只是COFFEE SHOP...鋪面很細~店內只有4個位~但一入去就聞到好香的咖啡味了~!!!!服務生都好親切介紹有D咩好食~先黎香香蒜容包~真的很香雞翼卡邦尼意粉~用上多種芝士~!芝士味好濃~!PIZZA也很好吃呢杯啜啜朱古力...如果係朱古力迷必定大愛~!香濃朱古力味~濃到差D啜唔起~!!!抹茶咖啡~抹茶味很香~不輸咖啡弄大大力推介抹茶格仔餅~!!!用心誠意之作~!抹茶迷之愛~!!!
星期四晚~心血來潮和老公到屋企附近試試新餐廳~

鋪面很細~店內只有4個位~

但一入去就聞到好香的咖啡味了~!!!!
服務生都好親切介紹有D咩好食~

先黎香香蒜容包~真的很香
雞翼
卡邦尼意粉~用上多種芝士~!芝士味好濃~!
PIZZA也很好吃
抹茶咖啡~抹茶味很香~不輸咖啡弄
2015-04-29
2015-02-03 1365 瀏覽
由於工作關係,星期六下午和熊貓朋友一起到了對我們來說十分遙遠的馬鞍山。為了不枉此行,當然要覓食一下!2個甜魔在open rice 搜索一番後,決定黎呢間cafe 對於從未踏足馬鞍山的人,呢一間cafe唔算易搵,但尚算方便。而且,因為佢既地點,反而更有一番清靜悠閒既感覺~ 到cafe, order左rose latte, waffle同心太軟。意外地,waffle和心太軟都跟froyo,仲可以選擇一款topping同sauce! 於是我地揀左:抺茶窩夫+藍天味froyo+mochi+焦糖醬心太軟+原味froyo+expresso jelly+朱古力醬先來的是rose latte, 友善的店員示意我到counter後,講左幾次「唔好意思呀,個花拉得唔好!」真係好認真的咖啡店!飲落好香玫瑰味,但又唔會好香精味,有一種優雅的氣氛!看著窗外偶爾才有人經過,是香港難得的寫意感覺~跟住黎既係窩夫原來藍天味係似波子氣水味,我最喜歡的!不過同抺茶就不太對味了,會有一種茶變酸了的錯覺。好彩分開食,各自都係好好味~另一邊廂,Expresso jelly 同抺茶就意外地夾,有飲特色咖啡的感覺!窩夫夠外脆內軟,

於是我地揀左:
抺茶窩夫+藍天味froyo+mochi+焦糖醬

Rose latte

飲落好香玫瑰味,但又唔會好香精味,有一種優雅的氣氛!
看著窗外偶爾才有人經過,是香港難得的寫意感覺~

跟住黎既係窩夫
抺茶窩夫+藍天味froyo+expresso jelly+焦糖醬

另一邊廂,Expresso jelly 同抺茶就意外地夾,有飲特色咖啡的感覺!窩夫夠外脆內軟,整體不錯
抺茶窩夫

小店又令我地感受到一份貼心,我地慢慢咁食完份窩夫,店員先為我地預備心太軟,唔使怕雪糕溶或焗的食物會變涼。可以真正的一口一口慢慢品嘗,喺平日旺區或排隊店無可能享受到的悠閒!

跟住落黎係心太軟
朱古力心太軟+原味froyo+mochi+朱古力醬

好夠朱古力味!而且外層剛好熟,無穿,內裡依然夠流心
朱古力味夠濃郁

Froyo夠實,唔快溶,可以慢慢食。不過酸啲就更好食喇!haha 另外mochi無想象中的Q彈,有少少失望呢~

終於要離開了,店員笑住同我地講Byebye ,真係一間好有heart的小cafe! 希望再有機會黎啦!

===========
難得去到馬鞍山,順道去睇日落的吐露港,好靚!
2015-01-31
  • 乳酪雪糕
  • yogurt
  • rose latte
2014-12-29 903 瀏覽
鮮有到馬鞍山用饍, 但食完正餐總不忘此區必有甜品店, 依地圖走不不算易, 到達後發現座位只有4個, 可幸當時未有客人方有機會內進一吃這好評甚多的甜品.心太軟+yogurt 可謂絕少有的配搭, 而美味的心太軟更是鮮有, 一般的心太軟不是過硬就是太甜膩, 這家的甜度適中朱古力味香濃, 配上自選的topping, 而特製的yogurt卻是帶酸, 使心太軟的甜立即中和了. 需要點時間, 多吃幾次才能適應的配搭味道.店子小, 店員和客人互動能更直接, 是店面小的好處吧? 不過很希望這小店會在不久未來發展成「中店」以至「大店」吧! 絕對是真誠用心之作!
心太軟+yogurt

2014-12-11
心太軟+yogurt
2014-12-09 1053 瀏覽
在openrice見到很多好評,所以和朋友去試試!哈哈~因為不熟該區,地點有點難找,總括是在馬鞍山警署對面。店內約有6個位置。我們堂食叫了一道甜品和一款熱狗餐。綠茶乳酪味道很好,綠茶味適中,綠茶味是當日的特別口味。我們第二次去有玫瑰味和原味。窩夫味道也很不錯,硬道適中,而且和巧克力醬很配。咖啡啫喱是自選配料,咖啡味濃。有大約10款配料可選擇。朋友吃了熱狗餐,味道也很好,下午茶份量。我們是平日下午去的,所以店內人不多,4個人。食物即叫即做,約等10-15分鐘。總括,味道和環境也不錯,會再幫襯。

窩夫+綠茶乳酪+咖啡啫哩 (朱古力醬)
熱狗餐 (配咖啡凍飲)
窩夫+綠茶乳酪+咖啡啫哩 (朱古力醬)
熱狗餐 (配咖啡凍飲)
2014-09-12 1229 瀏覽
之前上網見到有人推介呢間cafe, 見喺屋企附近, 所以就同朋友去試下~企喺門口已經聞到好香既咖啡味, 可惜我係一個淨係鐘意聞, 唔鐘意飲咖啡既人, 冇機會試下佢啲手勢 所以我淨係叫左個窩夫同心太軟~ 啲甜品全部都新鮮即叫即製, 一試之下, 果然名不虛存! 呢個窩夫好香好脆, 連埋啲又凍又滑既yogurt一齊食簡直係絕配!! 個人本身唔太鐘意dark chocolate (怕苦 xdd), 但呢個72%朱古力心太軟配yogurt真係好正, 夠晒流心, 仲有mochi做topping, 個口感難以形容, 又甜又苦, 又凍又熱, 仲好煙un~ 話說個服務員超好人, 佢話因為第一個心太軟焗完出黎個外形唔靚, 所以問我地介唔介意等多10-15分鐘焗第二個新既出黎, 我地當然唔介意啦, 仲好滿意佢啲服務態度添今次淨係試左甜品都好滿意, 下次有機會一定會黎試埋其他嘢食~ 唯一美中不足既係間鋪太細, 淨係容納到3-4個人, 希望遲啲會擴充營業啦~~ 👍👍
鋪頭細細, 但服務 食物一流

窩夫配原味乳酪

72%朱古力心太軟配原味乳酪

2014-09-11
窩夫配原味乳酪
72%朱古力心太軟配原味乳酪
  • yogurt
  • 窩夫
2014-08-17 1331 瀏覽
今次是小妹第一次寫食評!之前第一次吃, 覺得這裡的YOGURT太吸引了,所以今天就算不是住在馬鞍山,也會特地來這裡吃甜品。第一次去,因為不熟路, 晚上去找了一段時間才找到,上次吃的是最大號的YOGURT + 70%朱古力凍飲,這裡的YOGURT 很特別, 有很濃的忌廉味 (我吃的是原味),是在別店找不到的。凍朱古力甜度適中, 十分濃。今次點了70% 朱古力心太軟 + YOGURT,一如既往的好, 我還是第一次吃到那麼濃的朱古力心太軟!$40多元 還配了YOGURT, 作為甜品是不二之選!如果有空行開馬鞍山, 記緊來試試看!順帶一提, 有別於其他Cafe,這店店面十分十分小, 只能坐大概4~5 個人,因此這裡 如果是想要跟朋友約會聊天,並不是太理想的地方。
今次是小妹第一次寫食評!
之前第一次吃, 覺得這裡的YOGURT太吸引了,
所以今天就算不是住在馬鞍山,
也會特地來這裡吃甜品

第一次去,因為不熟路, 晚上去找了一段時間才找到,
上次吃的是最大號的YOGURT + 70%朱古力凍飲,
是在別店找不到的。
凍朱古力甜度適中, 十分濃。

今次點了70% 朱古力心太軟 + YOGURT,
一如既往的好, 我還是第一次吃到那麼濃的朱古力心太軟!
$40多元 還配了YOGURT, 作為甜品是不二之選!

如果有空行開馬鞍山, 記緊來試試看!

因此這裡 如果是想要跟朋友約會聊天,
並不是太理想的地方。

70%朱古力心太軟配乳酪雪糕
2014-08-10
$50 (其他)
70%朱古力心太軟配乳酪雪糕
  • 乳酪雪糕
2014-06-19 1365 瀏覽
馬鞍山中一間鮮為人知的caffe。店內只有4個位置, 所以很多時候也要於店外用餐。今次已是第3次光顧。依舊1杯Rose latte + 牛角包 (這是套餐) $5X對於咖啡沒有深入的認識, 但覺得這裡的Rose latte 很好飲!好香玫瑰味,入口好舒服,每次來也有不同的拉花,很美。另外,牛角包也熱辣辣, 好吃。Waffle 同時有埋乳酪, 新鮮製造,香噴噴。一定唔會死實實!Rose latte + 牛角包 + Waffle = $100內叫多杯野飲已足夠兩個女孩下午茶的份量。店員個個都好友善好希望呢間Caffe 可以keep住,什至擴大。
馬鞍山中一間鮮為人知的caffe。
店內只有4個位置, 所以很多時候也要於店外用餐。
今次已是第3次光顧。

好香玫瑰味,入口好舒服,每次來也有不同的拉花,很美。

另外,牛角包也熱辣辣, 好吃。
waffle
Waffle 同時有埋乳酪, 新鮮製造,香噴噴。
一定唔會死實實!

叫多杯野飲已足夠兩個女孩下午茶的份量。
店員個個都好友善
好希望呢間Caffe 可以keep住,什至擴大。
下午茶
  • Rose latte
2014-06-15 1386 瀏覽
和男友在OPENRICE SEARCH下,找到這間小店,於是決定一試!令人意外是意粉非常好味,雖然份量稍為不夠,但跟套餐有一份乳酪雪糕!這間乳酪雪糕不能不讚!絕不比外邊遜色!非常柔軟及好味!!其後日子裡都再去過吃三四次,店員非常親切,第二次去我說意粉比較咸,第三次便問我今次是否味道適中!服務態度非常好,比外邊地方店員更有禮!一直想試另外甜品,下次一定再去試!

一直想試另外甜品,下次一定再去試!
香草海鮮意粉
白汁海陸空意粉
原味乳酪
2014-02-22
香草海鮮意粉
原味乳酪
食完媽媽節飯既晚上,落住毛毛細雨,有d唔舒服既我企係巴士站等巴士!回頭一望見到有間coffee shop,心諗買杯野飲下都好!一入去店員親切咁打招呼,店員推介72%朱古力比我!店員就遞上一杯窩心既熱朱古力。好耐冇飲過有粒粒棉花糖係上面既朱古力喇,有D似細個時飲既三花朱古力,而且仲係有幾種色既綿花糖。我本身唔鍾意太甜既食物。呢杯朱古力甜度岩岩好,重可可味,因為D綿花糖溶左既關係,就黎飲完既到底既時候會有20%朱古力80%綿花糖既味道。今晚好彩有呢杯朱古力陪住我 因為只係路過買杯野飲,估唔到有驚喜,所以冇影好多相!PS: 當我等既時候,有幾個人都入黎買並大讚木瓜奶乳酪,下次經過我會試下佢,因為乳酪凍既關係,今天的我與乳酪無了!
因為只係路過買杯野飲,估唔到有驚喜,所以冇影好多相!

外賣自取
$37 (其他)
  • 72%朱古力