2019-06-02 951 瀏覽
今日早左用晚膳 悶悶地 又開始餓 揾腳聚一聚先 一於落酒吧餐廳鬆一鬆 近近地 尖沙咀喇 又有海風吹下 正呀!心情都愉快啲 德國菜係我其中一種喜愛的 尤其係德國啤酒 果然係啤酒世界中之最😋👍🏻🍻🍻今次係第二次嚟 掛住食 忘記影相唯有用返上一次嘅照片喇👆🏻今晚影左杯啤酒就掛住食🤣🤣🤣🤣🤣上次試過已經覺得樣樣嘢都好好味原來依度嘅牛扒(牛柳)都做得好好 我要五成熟又真係做到 無過熟 勁呀 連配菜都無馬虎,直得一讚!
唯有用返上一次嘅照片喇👆🏻

今晚影左杯啤酒就掛住食🤣🤣🤣🤣🤣
上次試過已經覺得樣樣嘢都好好味
$450 (宵夜)
呢間係尖東嘅德國餐廳去過好多次 (因為坐室外可以帶埋狗仔)不過每次黎通常都唔係食德國菜而係佢係salad lunch set前菜係湯 或 牛油果吞拿魚他他主菜係自選沙律 我揀左海鮮沙律 有蝦 三文魚 吞拿魚同埋啲生果 配埋乾番茄好開胃沙律一貫新鮮 最後 琴日因為餐廳唔小心整污糟左我朋友件衫 佢地offer 一係俾乾洗費 一係送個甜品set 俾我地 我朋友揀左甜品set 包括apple pie , 心太軟 配雪糕 同埋提子麵包布丁 第一次試佢嘅甜品估唔到咁有驚喜 好好味🥰
呢間係尖東嘅德國餐廳去過好多次 (因為坐室外可以帶埋狗仔)
不過每次黎通常都唔係食德國菜

牛油果吞拿魚他他
海鮮沙律
甜品拼盤
2019-05-18 930 瀏覽
同好耐無見既朋友食飯。一去到朋友就叫左個 appetiser platter ,有幾款芝士,ham同提子,本身我就唔會食芝士,所以都無咩評價。不過佢個份量係多,好適合送酒傾一晚偈。之後叫左個徳國粉糰同拼盤。個粉係正常cream source唔太濟都可以。個拼盤就唔好食。有好多腸,四款每款兩條,甘芝士腸同雞肉都可以。但個豬手就好麻麻,皮唔脆,又無幫手分,肉係淋身但無乜味,同好味既豬手就差好遠。至於個ribs係淋身入味,同一般差唔多。我叫左strawberry smoothie ,反而幾好味。其實餐廳係適合happy hour,有海境有platter 飲品正常但dinner 就麻麻,少食物算擺同味道麻麻。
2019-05-12 638 瀏覽
德國的餐廳好鐘意有可樂溝白啤,係慕尼黑呢個飲品叫 colaweißen,係德國既人一定唔陌生,不過唔同地方對呢個飲品有唔同叫法。係香港唔係間間德國餐廳都有,就係BrotZeit 有,真係好驚喜(不過佢地個名唔係寫colaweissen),所以我成日都黎食。呢個飲品餸豬手、香腸一流!

2018-08-30
慶祝紀念
生日
  • beer
  • sausage platter
  • 可樂啤酒
今次同家人黎到尖沙咀海旁食德國菜🇩🇪在OpenRice 已預訂7:30PM 一黎到就即刻有職員安排入坐,不用再等。非常好!由於媽咪黎過食😋所以由佢發板,叫咗豬手,意粉同埋沙律🥗。正宗德國焗豬手,皮脆卜卜😍一切開入面好 juicy !!!! 職員仲會主動上前幫手切去骨,十分細心!而意粉同沙律就普通水準,正常,可一試!沙律有好處就係可以自由配菜,揀自己喜歡吃的餐廳分戶外同室內,如果夏天建議室內,因為我去食的時候戶外還未設有風機,會比較熱。而室內有一些位置是落地玻璃,都可以睇到小小景。
今次同家人黎到尖沙咀海旁食德國菜🇩🇪

由於媽咪黎過食😋所以由佢發板,叫咗豬手,意粉同埋沙律🥗。
德國烤焗豬手配酸椰菜

而意粉同沙律就普通水準,正常,可一試!

沙律有好處就係可以自由配菜,揀自己喜歡吃的

德國烤焗豬手配酸椰菜
  • 德國豬手
2019-04-08 788 瀏覽
約埋一大班朋友食飯食德國菜就最啱,去過另一B字頭德國餐廳已經好幾次,於是就改去尖東嘅Brotzeit。兩三年前都有去過同一間分店食飯,覺得幾好食,又幾德式 (之前嗰批朋友係唔多飲得啤酒,所以好鐘意佢地有 Colaweizen同Alsterwasser 哩啲啤酒溝汽水嘅飲品,哩啲就係另一間B字頭德國餐廳無嘅...),所以約哩批朋友時都係我推薦Brotzeit嘅。因為成十個人,所以預先訂位,星期六都無限時用餐,都幾好喎,唔會催人走,可以同班朋友傾耐啲。咁又有朋友準時到,都無須等位就有得坐。(其實樓上係未開,之後再睇都唔見上邊滿座,可能涼涼地,啲人出哂去出邊坐。)啲朋友陸續到,先叫飲品飲住等,都係啲大眾德國生啤PAULANER嗰啲,無咩特別所以唔影相了。一大班人,叫單點又好似唔係好夠,最後係叫左 (1) Snack Platter(2) mixed Board  同 (3)Brotzeit Platter 。Snack Platter: 主要係啲炸嘅送酒小食嘢 (炸魚柳、炸洋葱圈、炸魷魚圈同炸蝦),仲有雞翼同肉丸;炸嘢普通無咩特別,個肉丸夾埋啲汁幾好食,不過就唔係好夠熱。Mixed Boar

Mixed Board: 係我叫嘅,貪佢有芝士 (其他人唔食芝士,無理由叫個純芝士拼盤),芝士普遍係好食嘅,尤其係隻Emmental,火腿亦不錯,仲有舊好大嘅酸瓜實在係太好了;跟左啲包,冇咩特別。

Brotzeit Platter: 有齊德國菜最"stereotype"嘅腸仔同豬手,仲有幾件豬肋骨,腸仔係唔錯嘅,有幾種 (剩係認得隻紐倫堡腸),有款係辣嘅夠惹味,其他啲Bratwurst水準都唔錯;反而係隻豬手....係無出事嘅,但係又唔係真係超好食,皮唔太脆肉唔算乾,味道唔突出,只係算合格。另外仲跟左兩個side,一個係正常薯角,一個係唔係好夠味嘅butter Spaetzle ,即係可能係飲左酒啦,食起上來啲味有啲淡,仲要乾。可能叫大餐牌嗰啲 芝士或者小牛Spaetzle會好食啲。

就咁食三個拼盤其實唔夠飽 (利申係啲朋友唔知點解唔夠都唔出聲叫,餐廳分量我覺得正常嘅) ,就咁飲嘢其實都唔錯,但係比我印象中(兩三年前嘅味道) 無咁好食,可能係情意結令到期望高左。總括而言其實係一般嘅,無出事,又無驚喜。至於服務,要做嘅都全部做妥嘅,不過又係唔係突出啦,又無其他食評講得咁極端,算係合格。

題外話
唔關Brotzeit事) 德國菜可能比人太肉嘅感覺,唔會成日食,但遷就下加好多 "西餐"落去,咁係咪好事呢。

2019-03-30
2019-03-17 521 瀏覽
有時都覺得自己好好彩,成日都食到好野,無法啦,食到吾好食既咪吾好記住佢囉,好食既咪寫低佢囉,甘樣自己都開心d嘛,系吾系?好似食到依一間甘,腸仔併盤好好味,佢好得意,有3種醬汁點,芥辣,沙爹,仲有豆板醬,吾知以為食緊中式野🙄🙄🙄。d腸仔有脆皮,有辣,全部好好,加上有酸菜配搭好開胃。另一個叫左德國咸豬手,皮脆肉嫩,好野味🤤🤤🤤。我地2個女仔食到頂到上心口,但你知啦,食飯要食埋甜品系常識嘛,所以叫多個心太軟併蘋果批,簡直系大滿足😋😋😋。食左甘耐都吾系好多人食,下次同朋友黎傾偈就吾怕人多啦。😍😍😍
2019-03-16
2019-01-16 1048 瀏覽
The last time I visited this restaurant was awhile ago. Despite that, I find that the quality of food has dropped, and the service was so-so from my recent visit.The menu was updated, but somehow the outdated ones were still being circulated? And that the waiter did not make effort to apologize or clarify, hence we were left confused (ie wanting to order something that existed in the old menu). The portions were less than before, and the food got cold pretty quickly. An overall disappointment, w

An overall disappointment, which is unfortunate, because I was a fan of their wedges with the spicey dip, and the salad (among other German dishes).
  • Pork Knuckle
2018-12-04 1509 瀏覽
舊同事小聚,選了這間半開放式的德國菜餐館。今夜秋風送爽,非常舒服。7時前是HH時段,我們剛好趕在6:59之時每人點了杯飲品前菜是抗氧的水牛芝士合桃沙律,內裡加了檸檬汁及OLIVE OIL,開胃菜一流!主菜一個是香草白酒煮藍青口,藍青口偏細隻及不太新鮮,入口有點腥味,我吃了數只便放棄~另一主菜是SHARING PLATE,有香腸併盤,烤豬手及豬肋骨。辣雞肉腸最為惹味,佐酒一流。烤豬手外皮香脆,中層脂肪CHEWY,肉卻偏乾嚡口。豬肋骨醬汁甜甜的,吃一條很好,第二條卻有點膩口。甜品選擇不多,而且一點都不便宜,還是多來一杯好了~

2018-11-14
  • sausage platter
  • 德國豬手
2018-12-01 1035 瀏覽
跟朋友去聚餐 網上服務態度不好 但我倒覺得還好 蠻有禮貌啊! 餐廳還有樓上坐位 比較像咖啡廳 星期六也沒太多人坐 大多食客都坐樓下跟露天位置 食物: 巴馬火腿拼盤 還有麵包盤送 麵包好吃 但火腿比較褪色 都是淡淡的味道 水牛芝士沙律; 原個上的水牛芝士 驚喜 瓜菜都好吃 😋紐倫堡腸薯泥酸菜: 評論盛讚酸菜好吃 又被騙了 不過薯泥做得好滑好香 腸上台時還是暖的 不錯👍🏽巴馬火腿薄餅: 德國的餅底比意大利的更有口感 火腿超香 好濃煙燻味 比火腿拼盤好吃多了 調味都剛剛好 好快就吃完了飲品方面: 啤酒跟無酒精飲品還不錯 不過水應該要免費提供一下吧

水牛芝士沙律; 原個上的水牛芝士 驚喜 瓜菜都好吃 😋

2018-11-05 1004 瀏覽
近排喺Marco polo 搞左嗰徳國啤酒event🍻🍻🍻🍻🍻🍻搞到我又好想飲番杯,食番餐徳國餐添🤪🤪🤪🤪星期六一於食番餐徳國餐啤啤佢先🤩🤩🤩🤩地點選左尖東既哩間餐廳,12點去到餐廳,人唔係好多,我地揀左座outdoor位置,好似Chill啲🤪🤪🤪俾杯啤酒呀唔該🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️再嗌左德國腸,水牛芝士青瓜沙律🥗同埋澳洲西冷扒三成熟🤫🤫🤫首先嗰沙拉🥗堅好食,好足料,水牛芝士好出色,嗰汁調味得好fresh,完全唔夠食呀😳😳😳至於碟腸又好好味喎,淡淡的香草味,唔會話好咸,好怕食到啲腸太多淹製味,配埋啲酸菜好正呀!最後就係澳洲西冷扒啦,哩碟係最唔出色既,證明左黎徳國餐廳一定要嗌番徳國豬手,徳國腸啦!

2018-10-16 915 瀏覽
本人不只第一次去此餐廳,去了十分之多次。 由於服務質素及食物的質素令我再次光臨,但今次令我十分十分之失望,我與上一個無論服務質素或是態度都十分有問題的員工,起初我們的朋友都未齊先點了啤酒和小吃,已表明先點、等朋友到齊才點另外的,以往沒有發生過同樣的情況在西餐廳或此餐廳,但員工同我地講點的不夠大體,我地已再一次表明朋友未到齊、等朋友到齊先點吧。但他明顯顯的不滿,說你們5個人點了這麼小是不對的,馬上點其他吧,我們沒有理他。但他拿來點的餐時再說一次那麼小怎麼可能夠食。我們最後生氣的沒有再點和朋友還沒來就走了。
朋友介紹到尖沙咀東之Brotzeit吃飯,表示那兒的德國豬手非常好吃。小的依據網址到開飯的美食網中搜尋資料,卻發現評價一般。順著評論瀏覽,好快便發現一個差評。人說從網上觀評價,剩看好評是沒有用的,其中不知有多少屬水份與及為店主自家製的廣告,反而瞧瞧負評,研究一下是否尚能接受,這才會有更真確的判斷。 一位旅客訪港,投訴晚餐叫了一杯啤酒與白開水,餐廳在送達所有食物以後還未提供飲料,食客追了又追卻是十問十不應,最後他直接走到吧檯前向職員索水,侍應竟惡言相向,表示若不滿意大可結脹離開。這是怎麼的服務態度?或許訪港旅客隱藏了自身之惡習,然而餐廳不附水,對小的這水怪而言乃天大的重罪,絕對非我族類。 其實香港存在著許多優秀出色的德國餐廳,何必揀這一家?然而朋友極力推介,小的不好意思推卻,唯有勇敢地一試之。 六時多抵達餐廳,戶外檯椅座著一些享受歡樂時光的酒客。小的先到,便自行向那南亞藉的年輕侍應叫一杯啤酒,另外再請他為小的斟一杯熱水。這樣的叫法已是特意配合Brotzeit之負評,怕這寒酸的餐廳不願意在未有消費的情況下為食客提供白開水。誰不知那南亞藉少年竟答:「不好意思!我們餐廳不

六時多抵達餐廳,戶外檯椅座著一些享受歡樂時光的酒客。小的先到,便自行向那南亞藉的年輕侍應叫一杯啤酒,另外再請他為小的斟一杯熱水。這樣的叫法已是特意配合Brotzeit之負評,怕這寒酸的餐廳不願意在未有消費的情況下為食客提供白開水。誰不知那南亞藉少年竟答:「不好意思!我們餐廳不提供白開水。」甚麼?這是街市、車仔麵店嗎?餐牌上每一份菜式索價平均二百多元,這中上價位的店子就連簡單的水也不提供?平日翠華甫入座即先為食客拿杯水,太興則更是每座一個熱水壺悉隨專便,連大排檔也會用一個膠壼載著熱茶,Brotzeit到底算是怎麼的一個餐廳?

沒有水,對小的而言是一種折磨。看見對面高座的一對食客剛剛拿得兩杯白開水,小的更是心中有火。直指對座問曰:「這是甚麼意思?不提供水?為甚麼他們有水?」南亞青年見狀遲疑,表示幫小的問一問。要是他就如此給小的一杯水,小的也算了,誰不知侍應走回來竟推說餐廳晚餐不提供水。甚麼為之晚餐?那兩杯水小的明明見著是由一名本地侍應剛送到對檯,現在仍屬歡樂時光,不算晚餐了罷!只可惜朋友這時趕至,小的不好意思大發雷霆,唯有悶著一口鳥氣硬嚥。

捌除水的問題,平心而論Brotzeit的食物也並不出色。最出名的德國豬手烤得皮香肉嫩,但在味道與火喉均比小的在蘭桂芳、尖沙咀、奧海城所嚐過的德國餐廳為之遜色。味道稍稍偏淡,沒有豬手盛名的香濃燋烤滋味,外皮雖脆,卻不如小的於奧海城小店所試的鬆化香脆。差之毫釐,謬以千里。就是因著那絲絲的不足,令菜式難登大雅之堂。

忌簾菠菜則更是強差人意地不堪入目,菠菜煮得太爛太綿,忌簾汁是無限溝淡,水漾一般既無質感,又欠味道。菠菜上面灑了點點的疑似炸洋葱絲,不知是否給翻炸了太多遍,吃著只有一份油益味,卻完全淹蓋了泮葱的香氣。

甜品為小的至愛的雪糕心太軟,心太軟蛋糕勝在弄得不太甜,可惜中間卻不怎地流心,嚴重影响口感。要一啖雪糕與一口蛋糕相絆提昇味覺享受。

沒有水,最後唯有多點一杯伯爵茶。喝完一壺,那位港人女店員居然願意加添熱水,要是如此小的就早早叫上一壼算了!不過這樣的餐廳,可免則免。
2018-09-13 630 瀏覽
感謝好友之關照,轉眼又近一年,飲水思源,相約吃頓飯以示感謝,惟回覆閒日下午較容易安排,恭敬不如從命,遂讓他選擇地點。在他工作地點附近,他屬意一間尖東近海傍的德國餐廳,愛其人不多,我準時赴約。抵步後,好友先到,介紹此店是其飯堂,一星期有一半時間在此午膳,大都選吃午市套餐。午餐大約有七,八款,頭盤有炸金文畢芝士或餐湯,我倆皆選是日的紅菜頭湯,嫣紅一片,上放些忌廉,味道也可口。好友主菜選了 Seafood Pasta,是番茄汁煮的寛條麵,有蝦,魷魚,魚塊等,味道如何不得而知,但見好友清碟,應該不會太差吧!我點了 Bavarian Pizza,是長型的意大利薄餅,材料有火腿,煙肉,白菌,紅椒絲等,批皮像是用了黑麥粉做,顏色較深,質感較沉實,而味道也是可以的。餐後還有咖啡或茶。地方靜侷,談話一流。
可口。
餐後還有咖啡或茶。地方靜侷,談話一流。
午餐
2018-09-07 420 瀏覽
間餐廳雖然近馬路邊, 但可以算係酒吧+食市街, 個度好似新處於外國, 對我唻講都幾舒服, 當然秋天無咁熱更正, 不過唔熱去飲杯德國BEER又唔夠爽喎, 我今叫咗杯飲品係藍莓沙冰, 佢真係非常淡,冇乜藍莓味唔係講少我自己整仲正過佢。不過啤酒七點前有happy hour連星期六日都有都唔錯加番D分。講到豬手佢都真係幾好食個面又脆,我叫個七百幾蚊嘅set仲有兩個前菜可以揀. Pizza 僟用乜做嘅餅乾做Pizza底,沙律就一般般。雖然飲嘢唔平但係坐左三個鐘都冇叫你走,而且好欣賞呢度個環境
2018-05-27