2009-09-18 18 瀏覽
下午兩點幾去到冇咩人.....其實我心想試下 佢地既fish burger 架....因為我去親 burger king 都係食fish burger ...好正!不過去到睇下睇下.,....店員介紹我食....芝士蘑姑牛肉漢堡($18)...大多數女仔都食依個....佢個leaflet 寫埋每款包有咩料.....我見到一個係...xx牛肉漢堡($18)...<---分別係依個多有配料(,e.g.洋蔥,蕃茄,生菜,芥末醬... etc)....而芝士蘑姑牛肉漢堡係芝士,蘑姑,牛肉,芝士醬!我就係依兩個諗食邊個好呢...(因為我好想有蕃茄...又好想食蘑姑....)...個店員就主動問我...想要邊個....我話想要番茄...佢就話可以加蕃茄俾我....呵呵,,,,我就二話不說就要芝士蘑姑牛肉...佢就加埋番茄俾我啦啦! 我只係單買一個包丫...等左一陣,,,,當我接著我的外賣時......一個包都好''罪''手喎...夠晒份量!!番到屋企時...個包唔hot了....丁左15秒先食....好正,,....very juicy !! 最重要佢d 芝士醬真係超好味 !!!!

下午兩點幾去到冇咩人.....
...佢就加埋番茄俾我啦啦!

...夠晒份量!!

2009-09-18
  • 芝士蘑姑牛肉漢堡
2009-09-17 15 瀏覽
我住係炮台山 Li 頭, 但係都係第一次知道 li 間野的存在果日一點幾, 聽講會打風,熱熱地無乜Mood林住食完lunch就番歸行過見到有D人圍住!!就行去睇下一睇原來係賣漢堡包 "Burger Mix" ,本身真係無Mood 食Li D 野!但係都想上比次機會自己的胃, 所以一試我叫左個手打牛肉漢堡,同Grape Soda再加芝薯首先個包, Oh my god 簡直無得同M記比包Size比M記大兩倍手打牛肉有小小乾, 但係好有牛味! 正!生菜同onion都好爽可以話係一生中食過最正既包Soda 不太甜, 可以話係夏天的best choice不得不提便是芝薯一個字"掂"真係無加錯4雞香得le脆食落口汁汁聱Li 間野真係li 區人既福氣一定有下次
我住係炮台山 Li 頭, 但係都係第一次知道
li 間野的存在

果日一點幾, 聽講會打風,熱熱地無乜Mood
林住食完lunch就番歸
行過見到有D人圍住!!就行去睇下

但係都想上比次機會自己的胃, 所以一試

我叫左個手打牛肉漢堡,同Grape Soda再加芝薯
首先個包, Oh my god
簡直無得同M記比
包Size比M記大兩倍

手打牛肉有小小乾, 但係好有牛味! 正!
生菜同onion都好爽
可以話係一生中食過最正既包
Soda 不太甜, 可以話係夏天的best choice
不得不提便是芝薯

Li 間野真係li 區人既福氣
一定有下次

• 手打牛肉漢堡
2009-09-17 7 瀏覽
星期日同daddy.mummy去完教會,先知道今日係佢地相識妃念日,諗著去食飯慶祝下,眼看只得一間burger有開門而又未試過,就決定去試下...個收銀見我地諗左一段時間..跟著行埋黎同我地介紹d burger..我地未食過,當然聽下有d咩burger出名..個員工雖然感覺上有點粗魯..但見佢一頭大汗..又冇冷氣~可能太熱..見佢好sell隻蛋..就信佢試一試,介紹完就落order...得兩個員工想快真係有點難度..收銀既員工又行出行入見佢好辛苦...見佢出完去一入去又呀洗手.我同daddy都笑左.過左15分鐘就有得食,見佢包好左就拎比我地...態度又未去到劣掛..都有同我地講聲唔好意思..見佢仲係小朋友..有時可能太火@@
慶祝紀念
紀念日
  • 芝士磨菇漢堡(加蛋好香)
  • 巨峰提子梳打
(非會員)
星期六因為看了"咁至識食", 特地去了北角福元街品嘗湯丸。看見旁邊有一間美食漢堡店, 主打手打牛肉漢堡, 同事說想試一下。我們Order了牛肉漢堡餐仲用了coupon 轉了芝士薯條, 因怕芝左太濃, 所以已事先要求把芝士及薯條分開. 店員說沒有問題. 當時店內有三位男店員及只有我們這一單order. 所以他們不停輕鬆地聊天玩耍, 我心想可能是part time 打工吧, 沒有所謂. 可是我們全程也是看他們在玩, 一個餐足足等了十五分鐘........ 更加玩到忘記了芝士薯條分開芝士........ 之前我也再三叮囑。你們也玩得太過火, 忘記了有客人付了款及在等候中???本來我也沒有什麼所謂, 可是坐在收銀的那位男服務生用一些爛仔的語氣問我"mind 唔mind" 我都等了成十幾分鐘而且十分不太滿意他的態度, 我回了一句”很介意”.......之後他開始同其它兩位店員玩單打啦! (說他在這裡如果受了氣一定會去McDonald 發洩...什麼走生菜,走汁甚如果對方未能做到更會把包拋向McDonald經理身上表示不滿……..) 你地有沒有家教ga???咩野服務態度…….以下是我對這三位店員
星期六因為看了"咁至識食", 特地去了北角福元街品嘗湯丸。

以下是我對這三位店員忠告, 如果你們是Part Time工作, 也請你尊重工作及服務, 如果收銀的是老闆, 相信這樣的服務也很難在商業區上立足. 貴店既然是售賣中價的食品也真的要提升服務, 沒有顧客喜歡向”爛仔”買野食……因為未行去買也已經害怕了

說到食物, 等了二十分鐘才完成, 如果繁忙時間是否要這麼慢?
包的賣相是不錯的, 薯條也okay, 不過裡面的漢堡中間是仲未熟的…….
我是不會再有下次幫襯

2009-09-12
2009-09-15 17 瀏覽
尋日行過又唔知食咩.見到有間burger.就心郁郁想試下.見到佢地都OK忙.不過呢...見到cheese mushroom對眼發哂光!!!點左1個4號餐飲巨峍提子soda.落完order佢地就幫我整包包lu.見到佢地即叫即整.真係好吸引.您知na..宜家好多都係整定先ge..真係好少搵到間即叫即整..雖然話佢地整得唔快..不過佢地都幾nice丫.我同d店員都吹下水咁..又唔見佢地態度好似下面ge朋友講到咁差姐..可能係我撞唔見佢地咁樣ge時候na..個男仔見到我等左咁耐.仲好好人咁比左野我飲先添.呢下真係覺得好nice啵.=)總括黎講.呢間burger mix比我ge印象10分我最少都比7分.!計埋d野食.d好好味ge芝士.!!成個包大大啖咬落去!!真係好正呀.8分都黎緊喇.!!!我又比見得d店員好似下面ge朋友講到咁差..比我就絕對有第2次喇.!!
尋日行過又唔知食咩.見到有間burger.就心郁郁想試下.
見到佢地都OK忙.不過呢...
見到cheese mushroom對眼發哂光!!!
點左1個4號餐
飲巨峍提子soda.

落完order佢地就幫我整包包lu.
見到佢地即叫即整.真係好吸引.
您知na..宜家好多都係整定先ge..
真係好少搵到間即叫即整..

雖然話佢地整得唔快..不過佢地都幾nice丫.
我同d店員都吹下水咁..
又唔見佢地態度好似下面ge朋友講到咁差姐..
可能係我撞唔見佢地咁樣ge時候na..
個男仔見到我等左咁耐.
仲好好人咁比左野我飲先添.
呢下真係覺得好nice啵.=)
總括黎講.呢間burger mix比我ge印象
10分我最少都比7分.!

計埋d野食.d好好味ge芝士.!!
成個包大大啖咬落去!!真係好正呀.
8分都黎緊喇.!!!

我又比見得d店員好似下面ge朋友講到咁差..
比我就絕對有第2次喇.!!
(非會員)
由呢間漢堡店開業起計算,我已經光顧了十多次,應可算是熟客仔了,不過唔知道呢間店係咪自以為出咗名﹝因為都有雜誌介紹﹞,除咗食物水準每況愈下,就連員工態度都變得不可一世、自以為是,最近兩次光顧仍是這樣,令我覺得忍無可忍,實在不得不寫下這篇食評。先講態度,特別要點名批評一名負責沖飲品的男仔,肥肥地,粗粗魯魯的,對上兩次光顧,他給我的印象係極差,直頭係想當面直斥,但心諗何必塞錢入佢袋呢?首先,呢位仁兄沖飲品時完全沒有標準,買佢啲士多啤梨或提子梳打,一時可以沖到好淡,一時則當支糖水係玩具、完全冇計算份量就狂噴入杯,仲要係一面噴一面自己噴口水喺度叫,搞到上次我杯梳打甜到冇朋友,佢仲要衰衰格格咁,咁啱支糖水用完,佢嚟手就走去後巷,膨一聲就將個糖水桶就咁劈落地,亂拋垃圾罰千五呀大佬。佢的待客態度亦係超差,話說上次幫襯,店內另一個負責整包的女仔,帶咗班朋友嚟,結果呢個男仔全程掛住同班女仔傾計,冇理到客人,亦放低啲飲品唔沖,言談間更高聲粗口橫飛,令人反感。而令我更反感的,是這人明知我是客人,卻揚手示意叫我行開,好等我讓個位比佢同班女仔傾計,然後,仲企正喺我隔離吸煙,令啲二手煙不停噴落我度。希望呢間漢堡店的

希望呢間漢堡店的老闆會看到這個食評,希望你唔好比一時暢旺既生意沖昏頭腦,如果想你間店不至執笠,強烈建議你炒咗呢個員工。我衷心希望呢個人唔會係老闆的皇親國戚而唔炒得,認真。

而另一個女仔,亦一面整包,一面大大聲咁隔空同出面班女仔傾計,喂你啲口水係咁噴落我個包囉,而且睇住佢地隻手摸過好多嘢、食完煙、倒過垃圾,然後又走番入店,徒手掂啲包同放入焗爐,而間店又咁細,我親眼睇住,實在感到很嘔心,你可唔可以至少到抺下隻手先直接掂啲食物呢?或者戴番個手套都好丫?

二講食物質素,初頭搞Promotion買套餐免費轉芝士薯條,係一個好主意,那時候的芝士亦濃得交關,好好味,到後來要加3蚊先可以轉,Fine,好食的話比錢有乜所謂?但唔知係咪最近芝士價隨金價急升呢?唔單止芝士份量少咗好多好多,就連濃度都溝到稀晒,搞到乜味都冇,令食物大打折扣。飲品就正如以上所言啦,梳打時甜時淡,完全冇QC,只係根據個沖飲品男仔的心情,咁就死得人多啦。

好喇,終於到個包,我想講退步程度真係好大,首先係舊牛肉份量細咗,同埋已經冇咗以前果種濃厚肉味,而我本來最喜愛的芝士磨菇漢堡,磨菇分量亦少咗,而且我試過加錢要煙肉,結果個女仔係掛住同人傾計,而冇加到煙肉,搞到我返公司先發覺囉!唔通特登行番10分鐘路,走落街同你追番塊煙肉咩,但你做嘢可唔可以專心啲呀!

忠言逆耳,真係好希望呢間舖既員工態度能夠改善,否則我相信好快會惡評如潮,再係咁落去,我寧願幫襯番Burger King都唔會再做佢生意.....
2009-09-14 2 瀏覽
見佢寫住係手打牛肉, 心思思, 就去試一個午餐ORDER 左手打牛肉漢堡包+薯條+ LEMON SODA可能唔係即ORDER 即製, 個包唔太熱, 牛肉乾身, 覺得一般好味!LEMON SODA 唔好味, SODA過多...
見佢寫住係手打牛肉, 心思思, 就去試一個午餐
ORDER 左手打牛肉漢堡包+薯條+ LEMON SODA

LEMON SODA 唔好味, SODA過多...
2009-09-10
(非會員)
為咗買六合彩所以經過此巷仔,以前曾幫襯過,覺得個包OK,所以就先來一個晚餐前奏,點知一去到就見間舖得2個伙記,不過無所謂,只諗住吃,但是我們在看吃甚麼的時候,完全無人理我們,(裏面完全無單),跟住一個伙計慢條斯理走出嚟,仲放咗好大聽的音樂,坐在收銀機位好唔耐煩咁,(好似話畀我們聽我們阻住佢係度嘆世界咁),跟住我都已經無晒癮想走(心諗之前啲員工好勤力架),但係我都忍咗,叫咗個芝士牛肉漢堡包,跟住嗰個收銀就走入廚房(但唔係整我個包),而係整自己杯飲品,最好笑係搞到一地都係,仲大大聲同同事講等某某返嚟先畀佢執手尾,我望住個廚房一大攤污漬(心諗唔係咩),跟住只見佢另一個同事整完我個包後,就順手用水喉沖地,見嗰個唔願做個位,將我個包包完就係咁伸出嚟,前前後後一句多謝都無,(心諗我欠你架,家下我係你老細喎,真係把已火)!一句講晒,唔想做就返屋企呢,簡直影響成間舖.而個包因為心情問題,食不知味,無第三次!
一句講晒,唔想做就返屋企呢,簡直影響成間舖.
而個包因為心情問題,食不知味,無第三次!
  • 把起火
2009-09-11 10 瀏覽
尋日去炮台山諗住食福元. o係門口諗左好耐食唔食好, 因為天氣咁熱都唔係好想食熱野見到隔離有間burger 店. 睇張leaflet d 野食都幾平.不過都仲未決定食咩. 之後行左去第度再行返返黎. 個店員竟然認得我.我要左個$33 既芝士漢堡餐跟餐有芝士薯條同一杯汽水, 仲可以揀soda都等左幾耐. 大約10min左右. 冇計, 間鋪得3個人. 想快都難. 而且係即叫即整. 慢工先出細貨多得店長同在下吹左陣水打發下. 如果唔係企o係度又冇乜野做真係好難過揀左巨峰提子soda又真係幾大杯見住佢倒d 提子漿再加soda 水. 好彩味道都ok. 係真係巨峰提子味囉.飲一啖即刻解渴!芝士薯條薯條大大條, 芝士醬唔太夠芝士味.不過個人認為哩度既芝士薯條好過食瘋薯. 因為d 芝士醬凍左都依然係liquid黎, 唔會黐住晒d 薯條由於有芝士既關係, 所以都唔好要求佢d 薯條會好脆. 但冇芝士既地方都係脆既.拎到返屋企放左2個鐘, d 薯條都仲係脆而且唔油! 真係好正! 唔似快餐店咁d 薯條又幼放得耐又林又鹹又油.好似其他鋪咁加d 炸煙肉碎會仲好, 不過佢咁平所以都唔好要求咁多芝士打手漢堡, 好大個

我要左個$33 既芝士漢堡餐
跟餐有芝士薯條同一杯汽水, 仲可以揀soda

揀左巨峰提子soda
又真係幾大杯
飲一啖即刻解渴!

芝士薯條
薯條大大條, 芝士醬唔太夠芝士味.

芝士打手漢堡, 好大個
個包係用類似pro burger o個隻, 所以睇起黎非常挺身大份.
d 菜好新鮮, 索索聲. 洋蒽粒大粒同生, 但唔會好辣
塊牛肉反而麻麻地. 比較多筋同偏鹹. 乾身既程度同某大型快餐店差唔多.
塊扒唔叫厚, 不過以佢咁既價錢可以接受. 見佢個樣岩岩蠶蠶就知唔係用機啤出黎.
芝士都係冇乜味.
將沙律同茄汁轉左做thousand island, 真係好食好多(對我黎講)

$33 絕對抵食. o係附近食個whopper餐都要$39. 但哩度最貴一個餐都要係$33. 味道仲要唔差, 剩係對比d 薯條, 哩間都好幾皮啦!
食哩d 野真係唔可以懶, 行多幾步路有間仲好架啦, 何必要去連鎖店挨貴餐食頹野.
2009-09-10 4 瀏覽
一直有努力食唔同既burger店希望將佢地比較下,我身邊既人都知我自己有一個burger既排行榜,Burgeroom同Monster burger係我既最愛,而freshness burger就......繼兩個星期前同羊同學食完burgeroom後,今日去開北角做野,又有成 2 個鐘既lunch time,所以就要搵下好野食啦。我印象中係記得呢間野,但唔清楚佢既正確位置,行下行下原來佢就係福圓湯圓隔離。我只係行過去拎張pamphlet睇下,老闆同店員即刻問我食過未,我話未,佢地就即刻係度推介,仲話一分鐘就有,咁我諗住還掂未試過就試下啦。由於我非常之唔趕時間,所以就決定坐低慢慢食,佢係出面有個位,不過有d曬.... 好彩今日打風都涼涼地,唔算太熱,而且我呢個人都唔係好怕熱既,所以就坐係出面慢慢食啦。最後要左個芝士磨菇手打牛肉漢堡,同埋一杯熱咖啡,因為我並唔喜歡食薯條所以無叫到套餐。我咁樣散叫佢都係收我 $21,好平喎,因為burger單買都$18啦,唔知佢係咪計我餐定點樣呢,我都唔知,反正我就覺得 $ 21 好抵啦。坐左一陣等左 3 分鐘到就有啦,個包同杯咖啡都好熱,差D辣親個嘴,佢個

坐左一陣等左 3 分鐘到就有啦,個包同杯咖啡都好熱,差D辣親個嘴,佢個包幾鬆軟,勁香芝麻味,可惜我麻麻地鍾意芝麻,哈哈。一打開見到D芝士同D汁融埋一齊覺得好正呀,D芝士又係拉到條線出黎架,好香,佢唔係好多磨菇,無咩味,但都幾好,起碼好似清DD,如果唔係得舊牛肉同芝士好漏。個牛肉個面煎到好脆好香,但乾左少少,食落去有少少粗糙既感覺,但都有DD肉汁同牛肉味既,都算唔錯啦。

杯咖啡都幾好飲喎,唔係好苦澀,淡淡既咖啡味,都可以接受呀。$21我真係覺得幾抵,食既期間見到好多學生哥黎買,學校附近多食店既學生真幸福,以前我中學幾乎日日都食叫同一間既外賣......

對於我呢D Anti-麥記既人,呢D小形自家制BURGER店,我實會支持你架!!! =)
MENU
食到一半......
打開BURGER內
咖啡OK!
食到一半......
打開BURGER內
咖啡OK!
2009-09-08 2 瀏覽
路過見到有一間新開的美式漢堡店, 看上去不錯, 就order了泡茶牛肉漢堡餐,只有我一人, 但店內職員看似很懶散, 一路傾一路玩, 口水也飛入了食物內.......有點後悔試新野, 在酷熱天氣下, 在門外等了十幾分鐘.....都未弄好...... 等了十五分鐘左右才弄好 ,充滿期特拿著外賣快步回家試下先...... 薯條炸得太"濃”, 好硬沒有味牛肉漢堡看似不錯, 食了兩口發現中間仲係凍冰冰仲有血水,也是我第一次食唔熟的漢堡。。。。。。唔明點解之前的食評人人讚好, 係唔係佢地自己作出來ga 又貴又耐又唔熟的小店加上強差人意的服務, 下次都是burger king 安全些

薯條炸得太"濃”, 好硬沒有味

唔明點解之前的食評人人讚好, 係唔係佢地自己作出來ga

2009-09-06
2009-08-30 2 瀏覽
近來香港越開越多漢堡包店鋪,在北角這兒都開了不少各種各類的漢堡包店鋪,我有空的時候,經常到Burger Mix這兒吃,我感到這兒的價錢抵吃可惜,如果堂食,在炎熱的天氣吃熱騰騰的包,真係好熱....不過能夠嘗試到一種感覺滋味,哈哈今天我就吃了趣脆豬扒漢堡套餐($33)+轉洋蔥圈(+4):其實我本身唔太鐘意叫套餐,因為多數飲可樂/雪碧等,不過這兒飲野很多選擇,我就很喜歡果味的梳打洋蔥圈十分脆,十分實心,很香口哦~而這兒的包都很大個,很多不同選擇,岩晒不同口味的人,我就比較喜歡吃豬扒漢堡和手打牛肉這兒的食物夠熱,夠新鮮服務十分好,我感到員工們很好~哈哈

可惜,如果堂食,在炎熱的天氣吃熱騰騰的包,真係好熱....

不過能夠嘗試到一種感覺滋味,哈哈

今天我就吃了趣脆豬扒漢堡套餐($33)+轉洋蔥圈(+4):

洋蔥圈十分脆,十分實心,很香口哦~

這兒的食物夠熱,夠新鮮

服務十分好,我感到員工們很好~哈哈
士多啤梨梳打
趣脆豬扒漢堡(放大)
趣脆豬扒漢堡(縮小)
洋蔥圈(放大)
洋蔥圈(縮小)
2009-08-30
士多啤梨梳打
趣脆豬扒漢堡(放大)
趣脆豬扒漢堡(縮小)
洋蔥圈(放大)
洋蔥圈(縮小)
2009-08-07 8 瀏覽
因為放假,可以有時間喺平日跟住Openrice十大最強餐廳嗰list周圍揾食。D食評話呢間抵食,又話有芝土薯條,因為鍾意食cheese,所以plan咗今日嗰late lunch食包包。費時多人要等得耐,成2點幾3點先到,真係只得兩個客order緊。我周圍望,即刻就有個男仔俾張餐單我睇,然後先食自己個lunch,好有禮貌好服務。因為係即刻整,都等咗一陣,天氣熱,又因為煮嘢嘅熱氣,都幾難頂,雖然門口有一張枱,千祈唔好諗住夏天坐喺度食,熱死人!外賣又點呢?最好路程短,可以快D食,始終凍咗嘅熱食係差D。Anyway,$33午餐有即整burger,好食又抵食!
2009-08-06
2009-07-29 1 瀏覽
住在北角,聽聞華凱大廈開了間Burger Mix ,專誠去食下!去到個鋪頭,當時未到中午十二點,所以人不多。店面細細,如果要堂食,就要o係街度開張摺檯哇~無冷氣,咪攪我!都o係外賣好o的!原來仲有送外買o架,下次連行都唔駛行,正!Order了它們的招牌 "手打牛肉漢堡"強調是手打的牛肉,想試試有幾特別可能o係"期望越大,失望越大"啦! 塊牛肉漢堡既無肉汁,又唔夠實,乾爭爭牛肉味都有既~ 普普通通啦不過我要讚下個包,比麥記及Burger King的鬆軟,我喜歡!個薯條,加錢淋了芝士醬o係面個芝士醬原味加上杰杰地,但不太鹹,我鍾意!但老公大人話無味wor~ 各花入各眼啦!巨蜂提子Soda及荔枝Soda不太甜,實o係加了太多Soda而糖漿唔夠啦!不過我OK!比起Shake 'em buns 個包加埋o野飲要成百蚊埋單呢間Burger mix 除番開$34一位即叫即做價錢都算幾抵不過味道實o係一分錢一分貨ga la店員都o係年青人服務態度幾好笑面迎人值得一讚下次會去試下它的其他款式的漢堡應該味道都會比麥記好
去到個鋪頭,當時未到中午十二點,所以人不多。
店面細細,如果要堂食,就要o係街度開張摺檯
哇~無冷氣,咪攪我!

Order了它們的招牌 "手打牛肉漢堡"
強調是手打的牛肉,想試試有幾特別
可能o係"期望越大,失望越大"啦!
塊牛肉漢堡既無肉汁,又唔夠實,乾爭爭
牛肉味都有既~ 普普通通啦

個薯條,加錢淋了芝士醬o係面
個芝士醬原味加上杰杰地,但不太鹹,我鍾意!
但老公大人話無味wor~ 各花入各眼啦!

巨蜂提子Soda及荔枝Soda
不太甜,實o係加了太多Soda而糖漿唔夠啦!
不過我OK!

2009-07-25
手打牛肉漢堡、芝士醬薯條、巨蜂提子Soda及荔枝Soda
手打牛肉漢堡
2009-07-29 10 瀏覽
同事知我喜歡美食,又要平、又要正、昨天向我推介burger mix。到達時發覺環境真的麻麻地、無座位、只好帶走食。服務一般、又不是高級餐廳、自然無乜要求。但當兩位年青人開工制作時、發覺他們很認真、無論制飽、薯條及飲品都一絲不拘。我要了個芝士磨菇牛肉堡、咬下去就感覺與別不同,很有牛肉味味,芝士味也濃,磨菇味較淡、牛肉外脆但內在較粗鞋、可以有進步空間。薯條是各快餐店之首、加4元可加芝士汁。很高興香港終於有可以食的漢堡飽、亦期望他們越做越大、有舒適的環境給客人享用。
到達時發覺環境真的麻麻地、無座位、只好帶走食。
服務一般、又不是高級餐廳、自然無乜要求。
可加芝士汁。
2009-07-28