我班朋友仔真係好鍾意食,趁C.K. 榮休前再攪個私人生日dinner, 每道菜都好精緻,真係忍唔住不停影,主菜大家都有啲唔同,所以送到嚟嘅時候大家都不停嘩嘩嘩😆餐前醒胃嘅小食好驚喜,精緻得來又好靚,有啲唔捨得食🤭
2023-06-13
2023-06-03 319 瀏覽
朋友生日包了, 難怪是好朋友的主場, 景色優美又恬靜,真是一個好地方餐廳有室內和室外, 雖然當日氣溫高達35度, 但因空間寬敞, 而且當我們一出室外坐時, 待應好細心馬上啟動大風扇❤️,所以都很清涼,看著日落景色十分醉人, 煩惱都一一消除餐廳除了環境,待應服務細心到位,大廚更是餐廳靈魂, 能力超強, 可以一人烹調 二十幾位的美食, 從小食,頭盤,湯,主菜甜品,一手包辦, 味道出色, 烹調牛扒的成數亦十分準確, 真的很難想像是如何做到一口芝士梅子車厘子相當開胃份量好大,但因為太好味所以食哂比利時特濃朱古力豆腐雪糕配心太軟平時去食心太軟多數都是配雲呢拿雪糕因為可以中和心太軟甜品和好膩的感覺, 豆腐雪糕配心太軟真是第一次食,豆腐雪糕清清甜甜更加絕配大廚真有心思
朋友生日包了, 難怪是好朋友的主場,
景色優美又恬靜,真是一個好地方

一口芝士
梅子車厘子相當開胃

份量好大,但因為太好味所以食哂

比利時特濃朱古力

豆腐雪糕配心太軟
平時去食心太軟多數都是配雲呢拿雪糕
大廚真有心思

2023-01-02 1081 瀏覽
📍C.K. Bistro (九龍城)原來九龍城有間隱世浪漫西餐🍽餐廳環境偏暗舒適有氣氛 有室內同戶外座位戶外座位望到部份九龍城同啟德嘅城市景 都算開揚🌃環境非常適合聚會/慶祝特別日子🥳我地每人叫咗個set dinner~.🧀炸芝士丸+車厘茄芝士丸炸得幾香 入口仲熱辣辣 加上泰式辣醬都幾夾.🍈意大利巴馬火腿配蜜瓜巴馬火腿包住蜜瓜 一鹹一甜減低左火腿嘅鹹味我自己個人就鍾意兩樣分開多食多啲😛.🍄 #蘑菇湯蘑菇味都濃郁 啖啖都有蘑菇蓉 都唔會太鹹.🥩炭燒美國肉眼牛扒配燒薯及烤蕃茄肉眼扒口感軟腍 很juicy 我叫左七成熟🥩西蘭花、薯角同烤蕃茄各只得一條/舊 吝嗇左少少.🍧 #海鹽雪糕淺藍色雪糕再加粉紅色嘅水 外表療癒~只係雪糕除左鹹就冇其他味道 好似飲緊凍嘅鹽水咁冇左雪糕應有嘅香🥲(影相打卡一流 食就令人失望).🍰 #朱古力蛋糕蛋糕未到好出色 但至少合格朱古力味甜而不膩🍫 係略略有啲啲乾身上面塊蝴蝶本身我以為係白朱古力 原來係膠片嚟🙈.🍟 #粗薯條 (追加)入口仲熱辣辣 薯味重 除咗茄汁仲有沙律醬點~.♥️回頭度:7.5/ 10環境chill同埋有情調 坐得好
📍C.K. Bistro (九龍城)
原來九龍城有間隱世浪漫西餐🍽
餐廳環境偏暗舒適有氣氛 有室內同戶外座位
戶外座位望到部份九龍城同啟德嘅城市景 都算開揚🌃
環境非常適合聚會/慶祝特別日子🥳
我地每人叫咗個set dinner~
🧀炸芝士丸+車厘茄
🍄 #蘑菇湯
蘑菇味都濃郁 啖啖都有蘑菇蓉 都唔會太鹹
🥩炭燒美國肉眼牛扒配燒薯及烤蕃茄
肉眼扒口感軟腍 很juicy 我叫左七成熟🥩
西蘭花、薯角同烤蕃茄各只得一條/舊 吝嗇左少少
🍧 #海鹽雪糕
淺藍色雪糕再加粉紅色嘅水 外表療癒~
只係雪糕除左鹹就冇其他味道 好似飲緊凍嘅鹽水咁
冇左雪糕應有嘅香🥲
(影相打卡一流 食就令人失望)
🍰 #朱古力蛋糕
蛋糕未到好出色 但至少合格
朱古力味甜而不膩🍫 係略略有啲啲乾身
上面塊蝴蝶本身我以為係白朱古力 原來係膠片嚟🙈
🍟 #粗薯條 (追加)
入口仲熱辣辣 薯味重 除咗茄汁仲有沙律醬點~
♥️回頭度:7.5/ 10
環境chill同埋有情調 坐得好舒服 服務亦相當唔錯
嘢食方面其實見到廚師嘅創意 係咁啱今次甜品比較一般😂
2022-12-30
2022-11-05 1215 瀏覽
♨️C.K. Bistro九龍城打鼓嶺道23號百營中心7樓@ck_bistro ♥️隱世西餐好地方,天氣未凍我地選擇咗坐出邊,環境好正又浪漫,食物質素高又豐富,好滿足的一餐fine dining🥰🔷炸芝士及車厘茄甜甜酸酸幾好🔷鵝肝醬多士鵝肝醬好香又帶點酒味,絕對係追住食🔷芝麻炸蠔配芥末蛋黃醬用心製作的前菜🔷自家製脆糖刁草醃三文魚三文魚好香好肥🔷 handmade bread新鮮好味的麵包🔷諾曼第海鮮湯好高分嘅海鮮湯,真材實料🔷炭燒美國西冷牛扒夠大份,肉質夠淋夠香👍🏻🔷58度水果牛小排配燒鳳梨及黑松露菌薯蓉用咗鳳梨甜醬食落有啲似甜叉燒,但明明係牛小排🤣,質感上都好香好唔錯,我始終覺得佢似係高質叉燒🔷朱古力蛋及抹茶布甸兩個甜品都好好食一流,尤其朱古力蛋糕苦中大點甜有層次🔷iced tea 食物:8.8/10抵食:8/10環境:8.5/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkig #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfood
♨️C.K. Bistro
九龍城打鼓嶺道23號百營中心7樓
@ck_bistro

🔷炸芝士及車厘茄
甜甜酸酸幾好
🔷鵝肝醬多士
鵝肝醬好香又帶點酒味,絕對係追住食
🔷芝麻炸蠔配芥末蛋黃醬
用心製作的前菜
🔷自家製脆糖刁草醃三文魚
三文魚好香好肥
🔷 handmade bread
新鮮好味的麵包
🔷諾曼第海鮮湯
好高分嘅海鮮湯,真材實料
🔷炭燒美國西冷牛扒
夠大份,肉質夠淋夠香👍🏻
🔷58度水果牛小排配燒鳳梨及黑松露菌薯蓉
🔷朱古力蛋及抹茶布甸
兩個甜品都好好食一流,尤其朱古力蛋糕苦中大點甜有層次
🔷iced tea

食物:8.8/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkig #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #foodporn #foodstagram #foodphotography #西餐 #食好西 #finedining #九龍城美食 #食在九龍城 #牛扒 #dessert #chillvibes #鵝肝醬 #西冷 #牛小排
2022-09-25 1060 瀏覽
老細請食飯,帶左我地去一間有情調又好食又私隱度高的餐廳。 這間店在七樓,需要搭到六樓再行上一層,如果是輪椅人士也不用擔心,佢地有好似地鐵個部機甘,可以升個人上去。入到佢就覺得這裏好舒服好有情調,餐廳好大,有室內和室外,當日天氣入秋雖然熱,但有d風,所以坐係室內外交界就最正🤣坐低一陣,侍應姐姐就送上似藝術品般開胃菜俾我地,蕃茄甜甜酸酸好清新,炸芝士外脆內creamy兩個都好好味,味道不會過濃,就是剛剛好。前菜:炸蠔前菜:脆糖刁草醃三文魚前菜:我揀的是牛油果蟹肉沙律超好食,層次口感豐富,蟹肉同青瓜沙津配搭得很好,真係好想再食返依個之後是暖暖地的面包,應該是手造,同事是面包怪,佢好想再食,不過我就覺得普通,吾夠鬆軟,不過不失吧湯有磨菇湯同海鮮湯,我揀的海鲜湯普普通通,早知揀磨菇湯,因為明白地偷飲左一啖磨菇湯,好好飲,有d磨菇湯有咬口。老細食58度水果牛小排,個份量其實好大,慢煮出來切開中間是粉紅。我無食,但老細同同事都話好嫩好好味。然後我和另外2個同事揀左法式焗龍蝦配米多汁,個龍蝦超大隻,仲要係成隻開邊俾你。味道很不錯,只係佢焗耐左少少,有些痴殼,芝士份量也多,所以食完飽到上心口。最後送上甜

前菜:炸蠔

前菜:脆糖刁草醃三文魚

前菜:我揀的是牛油果蟹肉沙律超好食,
層次口感豐富,蟹肉同青瓜沙津配搭得很好,真係好想再食返依個

最後送上甜品,每2個人share 一set,有一粒朱古力糯米滋,奶凍同朱古力蛋糕(係米叫brownies 我都吾知),甜品是偏甜的,不過食完好滿足。

這裏可以安安靜靜傾下偈,又可以分享下美食,值得再來~
2022-09-22
  • 58度慢煮水果牛小排
  • 磨菇湯
  • 牛油果蟹肉沙律
2021-11-24 1738 瀏覽
Looking for a fancy girls’ night out dinner place, we settled for a seeminly cozy and quiet place in the heart of Kowloon City. Made a reservation by whatsapp and got a menu to choose from in advance (see photos). The choices are not bad, nice variety.Having chosen the menu earlier, it was pretty smooth. As we got the 6pm time slot, it was quiet. The food was not bad. The portions were reasonable, not generous. The staff was mostly attentive but they seemed to be in a rush to go from one course

The staff was mostly attentive but they seemed to be in a rush to go from one course to another and to what end? There was no one waiting and this is supposed to “finer dining”.

There was NO choice of dessert.
They didn’t even ask us whether we were ready for it and literally DUMPED it on us.
That was not okay, it sort of ruined everything at the very end.

Too bad the al fresco area is for smokers so won’t be enjoying it much.

2021-08-01
2021-11-09 1166 瀏覽
呢間餐廳朋友冇介紹錯 ,環境舒適,休閑,服務非常好 ,食物有質素 ,味道唔錯 ,下次會帶D同事一齊嚟 ,放工嚟呢度食下野放松下,係一個唔錯嘅選擇,ha ha又多咗個聚會嘅地點
2021-11-07
2021-11-05 1151 瀏覽
朋友生日去咗九龍城呢間餐廳,原以為係一間普通嘅西餐,估唔到一上到去非常之驚喜,環境舒適,一上到去即刻有一種放鬆嘅感覺,每樣菜式都製作精美,好睇又好味,服務貼心,非常適合朋友慶祝生日或者三五知己聚會打卡,下次會再嚟
2021-11-03
生日
訂了9月30日和男朋友慶祝生日,由訂枱至用膳期間服務態度都不錯,用餐前兩天會whatsapp menu預先點菜,令大家都省卻不少時間。質素一般,最大驚喜係叫咗個慢煮西班牙有骨黑豚鞍,食到近骨既位置居然係紅卜卜唔熟,問著黑衫嘅女經理,佢解釋話係慢煮,但係我食咗其他部份係白色,佢解釋話白色部份喺脂肪,我再比D脂肪佢睇返,脂肪係半透明架喎,跟住佢冇野講,然後就問我需唔需要拎入廚房再煎,我話不需要!如果去一間叫做似樣少少嘅餐廳食嘢400蚊一個set Dinner 要再拎入廚房翻煮,呢間餐廳都好失敗!

2021-09-30
2021-08-09 1124 瀏覽
事緣係因為book呢間餐廳嘅時候都係朋友搵到九龍城區有室內及室外嘅位置嘅西餐當初揀嘅時候睇過相都覺得幾吸引加上覺得佢餐牌都吸引其實一去到環境都唔差嘅!但係食物品質唔係我哋預期之中!!!前菜及湯 &甜品都正常嘅👍🏻不過我哋大部份人都係鋸扒但係佢牛肉嘅質素真係差👎🏻有4個都係食肉眼扒的極多筋位及肥肉飛走食唔到嘅部份,只剩低肉,都係超級韌好唔開心大部份人都食唔到一半😭😭😭價錢唔算平,味道都唔係差但係肉嘅來源品質一定唔算靚勁失望!跟住又去戶外地方影相留念打卡不過戶外地方有曱甴🪳Omg實在太深刻👎🏻唯一稱讚嘅部份係侍應服務周到又或者咁講!可能唔識佢啲牛肉就唔會出事因為我哋喺現場有反映牛肉質素嘅問題佢哋就同我哋推介下次試龍蝦或者魚都好好味!😂
事緣係因為book呢間餐廳嘅時候
都係朋友搵到九龍城區
有室內及室外嘅位置嘅西餐
當初揀嘅時候睇過相都覺得幾吸引
加上覺得佢餐牌都吸引
其實一去到環境都唔差嘅!
但係食物品質唔係我哋預期之中!!!
前菜及湯 &甜品都正常嘅👍🏻

不過我哋大部份人都係鋸扒
但係佢牛肉嘅質素真係差👎🏻
有4個都係食肉眼扒的
極多筋位及肥肉飛走食唔到嘅部份,
只剩低肉,都係超級韌
好唔開心大部份人都食唔到一半😭😭😭
價錢唔算平,味道都唔係差
但係肉嘅來源品質一定唔算靚
又或者咁講!
可能唔識佢啲牛肉就唔會出事
因為我哋喺現場有反映牛肉質素嘅問題
佢哋就同我哋推介下次試龍蝦或者魚都好好味!😂

今年生日,友人專程帶Melody到九龍城慶祝!餐廳位於7樓,設有室內及室外雅座,室內只有五枱,室外可以一睹九龍城景觀。環境幽靜,非常適合慶祝活動。💫頭盤~黑醋牛舌沙律🥗沙律配以酸甜的黑醋汁,沙律菜新鮮,牛舌口感紮實彈牙,牛味濃郁。💫小食~脆炸芝士波小食是餐廳贈送的,熱烘烘的芝士波,入邊有芝士餡❤️❤️🧀🧀💫餐湯~黑松露蘑菇湯餐廳很愛用蛋白泡作為裝飾,湯面上鋪滿蛋白泡,飲得出係蘑菇打成嘅湯,濃而不膩!💫主菜~香煎銀鱈魚配蛋白泡銀雪魚煎得香口滑身,調味足夠,同樣p鋪相蛋白泡。💫主菜~芝士焗龍蝦配威靈頓三文魚龍蝦質素一般,威靈頓三文魚比較特別,不過三文魚份量比較少,反而薯蓉比例比較多,增加飽肚感,酥皮香脆。💫甜品~香濃朱古力芝士蛋糕是次是生日慶祝,餐廳特別加上生日字句以及燈飾配合,簡直又驚又喜!朱古力蛋糕上灑上糖霜,配以草莓及藍莓🫐,酸酸甜甜。💫甜品~3.6特濃牛乳奶凍配草莓醬奶凍質感超滑,忌廉牛奶比例合適,淡淡的牛奶香配香甜草莓醬,以玻璃牛奶瓶盛載,別具風味!✅每位$360✅樓下代客泊車服務,只需$70,駕駛人士可以安心食‼️座位有限,建議先預約📍 C.K. Bistro (九龍城)九龍城打鼓嶺

💫頭盤~黑醋牛舌沙律🥗

💫小食~脆炸芝士波
小食是餐廳贈送的,熱烘烘的芝士波,入邊有芝士餡❤️❤️🧀🧀

💫餐湯~黑松露蘑菇湯

💫主菜~香煎銀鱈魚配蛋白泡
銀雪魚煎得香口滑身,調味足夠,同樣p鋪相蛋白泡。

💫主菜~芝士焗龍蝦配威靈頓三文魚

💫甜品~香濃朱古力芝士蛋糕

💫甜品~3.6特濃牛乳奶凍配草莓醬

✅每位$360
✅樓下代客泊車服務,只需$70,駕駛人士可以安心食
‼️座位有限,建議先預約

📍 C.K. Bistro (九龍城)
九龍城打鼓嶺道23號百營中心7樓

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-04-17 1471 瀏覽
美味佳餚美酒夜光杯再來舊地品嚐,風景依然美麗,環境舒適,增添美食情趣。和三兩知己好友樂不思蜀,時間快快飛過,但味道留香,回味無窮。食物保持水準,服務態度良好到位。值得再次來品嚐。
中午餐廳就打俾我提我預早order晚餐落實人數令廚師準備食物係限聚令之下只可以四個人聚一聚餐廳環境一流又靜又寬敞地點方便容易搵食物簡直超班水準估計就算無限聚令餐廳都唔會好迫好擠擁希望下次無限聚令下可以同多幾位好朋友再黎食物中睇到廚師好細心擺設特別係梅子釀車厘茄另外有我最喜歡既磨菇湯講到主菜我既龍蝦🦞當然好味朋友既牛扒亦相當一流今晚有少少雨粉唯有乖乖坐室內傾計但近尾聲都係忍唔住出去室外環境寧靜而且望到舊機場燈光和夜空好令人放鬆心情懷緬過去大家都有浪漫舒服同感
中午餐廳就打俾我

• 西班牙火腿蜜瓜
  • 磨菇湯
  • 龍蝦鮑魚意大利飯
  • 碳燒美國西冷牛扒
頭盤啲菜幾鮮甜 醬汁就係胡麻汁 入面有腰果 成個感覺好香可能我細食啦😅慢食個沙律其實有啲飽🤣 加上送左啲麵包呢個蝦丸都不錯😂😂未試過飲湯配方塊酥 原來又幾夾喎🤣🤣 個湯有蟹肉 紅蘿蔔 所以係鮮甜 同一般忌廉湯簡直唔同層次呢個risotto 個口感真係好正 個shape 似飯 但入到口又係另一樣野 煙煙銀銀咁🤣 同埋都creamy 重忌廉味甜品輕輕地食個件仔 tiramisu +西瓜🍉 唔知點解有種入機埸lounges食嘢嘅感覺😂😂😂叫5叫做 feel到去旅行?😂😂😂😂
頭盤啲菜幾鮮甜 醬汁就係胡麻汁 入面有腰果 成個感覺好香
可能我細食啦😅慢食個沙律其實有啲飽🤣 加上送左啲麵包

呢個蝦丸都不錯

甜品輕輕地食個件仔 tiramisu +西瓜🍉
話說近三年前,我同兩個老死想去九龍城呢個老地方,食下回憶同好西,搵下搵下就搵到呢一間好野 C.K. Bistro,直到三年後我呢個懶人都一直心掛掛,決定打番一篇好評支持🤣前菜,正常貨色但勝在有心思,每一樣都唔難見難搵到,但係店家會有心思同你擺靚,用冰鎮住,即使吹水傾耐左都唔會因為咁而失真大蝦南瓜湯,我記憶中最深刻的一樣菜式,好飲到我地三個會搶人地個碗黎飲🤣龍蝦闊條麵,個汁較得好好,印象最深刻係佢會幫你拆左蚶肉出黎,唔駛食得麻煩唔記得左咩肉,好似係羊肩,但我記得個薯熔同成碟餸係好好味的燒大蝦,同樣地係配菜令我印象更深刻,可能係因為平時我係一個好著重主菜質素的人,而C.K. Bistro的配菜質素係少有地令我眼前一亮,而令我記得咁入心奶凍 & Macaron,記得唔只一粒Macaron但比我地另外兩個朋友已經偷食左,所以圖片只有一粒😂可惜當晚我地去食既時候露台已經比人坐滿,無得出去一邊睇住街景同月光黎食晚餐總括而言,值得一去 甚至可以考慮作為 慶祝紀念日的餐廳

唔記得左咩肉,好似係羊肩,但我記得個薯熔同成碟餸係好好味的

總括而言,值得一去 甚至可以考慮作為 慶祝紀念日的餐廳
2017-08-17