餐廳: Cafe 2 Oyster n Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-05-17 208 瀏覽
今晚真係超開心😄,因為黎左間好特別嘅Cafe 2 Oyster n Grill食晩飯🍽。呢度整個環境真係好special,見到個環境,我已經感到好興奮同期待啦!😜🔸 出面飲飲嘢,我總有呢個習慣想揀啲特別或者新鮮嘅嘢試吓,就好似今晚揀咗一個全新體驗:生蠔!超新鮮,口感絕對上線!每次食呢d海鮮,我都會特別注意佢嘅新鮮程度,呢度嘅一定唔會令你失望的!😉🔸 薯仔沙律一出場我已經超興奮,超豐富配料包括醬仔、紅蘿蔔、酸豆、雞蛋,直接令我味蕾起舞,每一口都係享受!😊🔸煙三文魚忌廉汁扁意粉,聽落好奇怪,不過我又點可能錯過嘅!我真係愛驚喜,呢個組合就真係驚喜到我!😍🔸美國安格斯肉眼牛扒12安士,入到口嘅時候,個味令我好驚喜,好彈牙、好濃郁、完全係一流!我已經從頭到尾都鍾意佢啦!🤤🔸朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕食到我味蕾跳舞,朱古力濃郁得來又唔會太甜,真係甜入心頭,俾我返到個笑容!🥰Cafe 2 Oyster n Grill嘅每一樣食物都係一個新驚喜,我好開心可以喺呢度享受到美食帶嚟嘅快樂!😄

今日想食好食嘅西餐,於是嚟咗呢間位於西環嘅Cafe 2 Oyster n Grill食啦!✨ 香煎豬柳伴蒜蓉汁。我想講係好好好食🤗🤗 個豬柳煎得啱啱好,再加上滑嫩嘅肉質!金黃色澤,吸引之餘,一切上去都喺好香,好好食!🥩✨ 經典芝士牛肉漢堡配薯條 。喂,乜又係肉嘅!🤭,份量超大,極贊!漢堡扒超香,又飽口!10個香有10個香!😣😣配上金黃薯條,加分無數!✌🏼總括嚟講,呢間餐廳嘅西餐整得好精緻,口感豐富,價錢都唔貴,份量大,絕對係一間值得推介嘅餐廳!
嘩嘩嘩💥今晚我同另一半度過咗一個美味之夜,食物美味得我哋驚訝,真係好要分享俾大家知呢個體驗‼️‼️ 我哋齊齊欣賞咗四款好食嘅菜,價錢合理且份量驚人,讓我同老公食到超級滿足‼️✅檸汁醃八爪魚呢個菜order嚟一試,八爪魚被檸檬汁醃製,食落去充滿檸檬清新同八爪魚嘅海鮮鮮味。每一口咬落,口感扎實同有咬勁🦑💁‍♀️超爽!✅醬香煎帶子接著就嚟個醬香煎帶子,份量好足!煎帶子外面香脆的感覺煎得剛剛好,而內部煎至柔軟,配上絲絲煙韌,輕輕一咬就覺得賣相先係一流,味道更是極品👌🙆‍♀️。✅雙人烤海鮮拼盤船頭嘅雙人烤海鮮拼盤,款式豐富,包括海魚、海螺、八爪魚、帶子和大蝦,食得好滿足!🦐🐙烤得恰到好處,商品色香味都好吸引人!✅白酒蜆肉扁意粉呢碗白酒蜆肉扁意粉,味道出乎意料之外咁好食!🍝🍷滿滿嘅鮮蜆肉與白酒香,配埋扁意粉,不得了嘅好食,真係大大推薦!總括而言,Cafe 2 Oyster n Grill嘅晚餐真係好出色! 每一個菜式都有自己獨特嘅風味同口感,令人充滿好感!服務員嘅服務都好好,環境更是雅致舒適。 下次唔知道要食咩?快啲嚟試吓呢度啦!👍
✅檸汁醃八爪魚
✅醬香煎帶子
✅雙人烤海鮮拼盤
✅白酒蜆肉扁意粉

最近發現了一間喺西環嘅西餐廳—Cafe 2 Oyster n Grill,每一款都讓我有驚喜嘅感覺,真系十分推薦!💕🐚生蠔🐚蠔身飽滿,鮮美入口,真系要試過先會知得咁美味。每次諗起都流口水,整體口感就係爽!👌🥔薯仔沙律🥔薯仔沙律一試便愛上。😍 唔同嘅醬同薯仔綜合落去就係一種絕妙嘅口感,喺呢度,你可以食到最正宗的薯仔沙律。🍞烤法式香草蒜蓉牛油麵包🍞就似新出爐嘅麵包咁香,鬆軟入口,即刻令人開胃,香草味馥郁,在口中悠悠然。🍤雙人烤海鮮拼盤🍤無論係海鱸魚、海螺、大蝦,每種海鮮都鮮美無比,燒烤得恰到好處,就算食咗好多,仲會覺得唔夠,真是人間美味。😋🥩美國安格斯肉眼牛扒12安士🥩食過好多次牛扒,但呢款扒味醇厚,又保持到原汁原味,煎得恰到好處。喺向大家推薦呢間西餐廳嘅同時,我自己都期待下次會黎食咩好嘢。如果你都鍾意西餐,那你一定要試試Cafe 2 Oyster n Grill,一定會有驚喜嘅!😊💕
🐚生蠔🐚
🥔薯仔沙律🥔
🍞烤法式香草蒜蓉牛油麵包🍞

🍤雙人烤海鮮拼盤🍤

🥩美國安格斯肉眼牛扒12安士🥩

有口碑好嘅朋友推薦我試試Cafe 2 Oyster n Grill,話佢哋嘅食物有特色,獨一無二,跟住佢咁講我都忍不住去嗌咗次。延吓我一齊睇睇我試咗啲咩嘢!特別推介大家試以下呢幾款嘅特色菜:西班牙蒜蓉蝦推介指數🌿🌿🌿🌿🌿蒜蓉香味濃郁,配合嘅鮮蝦美味可口,配上烤法國麵包更甚!醬香煎帶子推介指數🌿🌿🌿帶子與Verde醬完美結合,味道搭配得絕對好食。雙人烤海鮮拼盤推介指數🌿🌿🌿🌿🌿海鱸魚、海螺、八爪魚、帶子、大蝦等海鮮相得益彰,加上沙律搭配,真系美味之至!和牛野菌燴飯推介指數🌿🌿和牛後腿肉與野菌佐以巴馬臣芝士同煲飯確實配合得天衣無縫。朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕推介指數🌿🌿🌿🌿朱古力薄糕加上雲呢拿雪糕,令甜點變得更美味。每款菜都獨特又有特色,做得好心機,不講定你都會想試嘅!雖然佢唔係主流嘅酒樓菜式,但味道卻無可挑剔,真系你要試一試先知!

特別推介大家試以下呢幾款嘅特色菜:
西班牙蒜蓉蝦
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
蒜蓉香味濃郁,配合嘅鮮蝦美味可口,配上烤法國麵包更甚!
醬香煎帶子
推介指數🌿🌿🌿
帶子與Verde醬完美結合,味道搭配得絕對好食。
雙人烤海鮮拼盤
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
和牛野菌燴飯
推介指數🌿🌿
和牛後腿肉與野菌佐以巴馬臣芝士同煲飯確實配合得天衣無縫。
朱古力熔岩伴雲呢拿雪糕
推介指數🌿🌿🌿🌿
朱古力薄糕加上雲呢拿雪糕,令甜點變得更美味。

呢度喺我嘅好值得推介之選:Cafe 2 Oyster n Grill,位於西環的一間獨特西餐廳。啲菜式好創新,保留住傳統同時又注入新鮮元素,加上佢哋用嘅食材新鮮好質,同埋厨師煮嘅手藝,真係令我驚喜唔斷。🥓 巴馬火腿薄餅🍕開始就有巴馬火腿薄餅,隻薄餅滿滿嘅火腿同芝麻菜,再撒上醇香嘅水牛芝士同香脆嘅甜椒,每一口都令人感到極之滿足,係佢嘅創新組合同豐富風味真係無得頂!我感覺到好豪華又好有滿足感!👍😋🥳🥢 醬香煎帶子 🥢接住就有醬香煎帶子,用上加拿大帶子,配埋Verde醬和芝麻菜,最後撒上珍貴嘅巴馬臣芝士,每一口都令人嘅味蕾感到一派新鮮,喺清新嘅口感完美結合鮮味嘅海鮮同芝士滑潤味道。😘👌😁 🍖 紐西蘭特級西冷牛扒🍖最後紐西蘭特級西冷牛扒8安士,炭烤嘅味道係肉嘅香味中烘托出來,口感鮮嫩得黎又好,係佢嘅特色菜之一。呢道菜品都非常出色,皮香肉脆,食到我停唔到口。🍖😍👏喺Cafe 2 Oyster n Grill度食晚餐,真係係一種享受。唔止得佢嘅食物好味,環境舒適,價錢又實在,絕對值得推薦!如果你都喜歡西餐,不妨試下!👑🍽️🎈
🥓 巴馬火腿薄餅🍕
🥢 醬香煎帶子 🥢

🍖 紐西蘭特級西冷牛扒🍖
在我生日的晚上,男朋友帶我黎到位於西環的Cafe 2 Oyster n Grill,仲話有種獨特的西餐氛圍,好有時尚感🏮🍷。餐廳簡約又有格調,充滿了西餐的優雅與獨特,食物係一級棒👍🤤。食物🍽🤤🤤🤤🤤🤤環境🎉🎊🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍首先,呢度的經典芝士牛肉漢堡,又大又豐富🍔。牛肉質地鮮嫩,共融配上芝士和新鮮的生菜,好似總係能吸引到我嘅舌頭,口感既豐滿又彈牙,仲有點融化口感。漢堡在口中的化開的時候就好香牛味,令我有一種莫名的喜悅和滿足🍓🍔。跟住,就係田園雜菜意大利飯。意大利飯糙米飽滿,與豐富新鮮的雜菜混合煮成的香味撲鼻而來。顔色分明,白飯相互交錯,即使只是看一眼,都好似已經有種說不出的美味感覺😊。在這幅美好的生日畫面中,每一口食物都像是在為生日加分,讓這個特別的日子變得更加熱鬧🎉🎊。在Cafe 2 Oyster n Grill這家餐廳裡,無論是在慶祝生日還是想要尋找特別的美食體驗,這裡都是一個值得一試的好地方😊🌟。要我點評這家餐廳的話,我只能說無論是食物、環境還是服務,都無得頂👍👍👍👍👍。從經典芝士牛肉漢堡到田園雜菜意大利飯,每一道菜都令人讚不絕口。再加上這個特別的日子,就讓我們在享用美食的
食物🍽🤤🤤🤤🤤🤤
環境🎉🎊🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍

要我點評這家餐廳的話,我只能說無論是食物、環境還是服務,都無得頂👍👍👍👍👍。從經典芝士牛肉漢堡到田園雜菜意大利飯,每一道菜都令人讚不絕口。再加上這個特別的日子,就讓我們在享用美食的同時,充分享受到了生日的喜悅感🎁🎉,一想起呢個晚餐,我就覺得幸福滿滿😙🌮
就喺阿媽生日嘅一日,我們來到了位於西環的café 2 Oyster n Grill。呢度環境舒適,又物超所值😊。我哋叫咗四道西餐菜單,菜單非常豐富,喺度我哋可以品嚐到五道自家烹調嘅佳餚。1️⃣第一道菜就係加拿大帶子泡菜燴飯,係番茄醬🍅和頂級巴馬臣芝士在巧妙的火候下溶化,帶子嘅甜,番茄醬嘅酸,芝士和泡菜嘅鹹,三種味道混合在飯裡,令人舌頭舞動不已。2️⃣接下來就係我哋嘅主動攻擊檸汁醃八爪魚,輕輕嘅烹調方法就將牠嘅美味完全展現出來,檸檬🍋的香氣瀰漫,加上爽口的莎莎醬,根本無法抗拒唔繼續品嚐。3️⃣然後我哋點咗人氣熱賣嘅紐西蘭特級西冷牛扒,香噴噴的炭燒味充滿口腔,每一口都讓人忍不住微笑,完美的燒烤技巧讓人垂涎三尺😍。4️⃣飯後甜食派對就要來啦,是Lychee Martini,伏特加和荔枝口感千變萬化,喺口腔裏面回響,而且愈過愈香🥂。café 2 Oyster n Grill 真心值得你去嘗試,一個獨特咁好嘅西餐體驗,風味嘅美食一定會讓你長記憶指數加倍。如果你想品嚐自家製的西餐,感受專業廚師的獨家配方,還等什麼,帶同家人朋友們,一起來café 2 Oyster n Grill試試,保證你會愛上呢些美食🍽️😊。

今日我同我哋公司嘅同事試完左Cafe 2 Oyster n Grill,一間位於西環,環境舒適,中西結合的西餐廳🏡。依家想話俾大家知嘅就係,佢最正嘅地方唔單止係環境🌇,更多嘅就係佢【非常之吸引人】嘅美食🌸 先介紹一下佢嘅生蠔🦪,真心推介!每一個無論係大小定係口感都一流,新鮮肥美得來更帶有點點甜味, 真係一試就射咗入你嘅心頭愛💝🌸 其實佢嘅美饌唔止如此,聽日就嚟介紹佢另一道必試嘅西班牙海鮮燴飯🥘。蜆、地中海蝦、青口帶子,巴馬臣芝士,每一樣食材都嚟自上選,份量十足,而味道方面更係一流,鮮甜得來更包埋一種讓人回味的吸引力,完全無法抗拒❣️🌸 白酒蜆肉扁意粉🍝,呢個菜式就更加有吸引力!新鮮的蜆肉配上特殊醬料煮成,加上白酒和羅勒的獨特口感,清新的味道真得讓人欲罷不能,每一口都有完全不一樣的享受~💖總結番,Cafe 2 Oyster n Grill 簡直係西環區的美食寶藏,等緊你嚟一探究竟!無論你係想同朋友仲係家人一齊享受食物,抑或係想喺工作後放鬆一下,Cafe 2 Oyster n Grill 都能夠完全滿足到你!現在,就讓你一同體驗食物的魅力吧 💖🏆
朋友推薦呢間free flow 勁抵嘅餐廳🤣 只要叫$200以上嘢食就得~呢個質素同價錢完勝中環好多餐廳🤫 ⭐️ 檸汁醃八爪魚 Octopus Ceviche 🐙 $148慢煮八爪魚、檸檬、莎莎醬、歐芹、牛油果勁開胃嘅前菜,必點❤️ 八爪魚慢煮得香軟入味,再加上檸檬同牛油果,帶出鮮甜酸香嘅口感~⭐️ 巴馬火腿沙律 Caesar Salad 🥗 $98呢個經典嘅沙律百吃不厭,巴馬火腿加上巴馬臣芝士同麵包,咸香口感再配上師傅特製嘅凱撒醬幾正⭐️ 紐西蘭特级蒜香牛油眼扒 NZ Filet Mignon 🥩 $240 蒜蓉牛油炭烤眼扒8安士紐西蘭肉眼一向都有好高評價,再配上蒜蓉牛油,絕對係牛肉控嘅最愛。炭烤嘅肉質鮮嫩多汁,絕對會令你嘅味蕾滿足!⭐️ 加拿大帶子泡菜燴飯 $188泡菜嘅酸辣同帶子嘅鮮甜係一個奇妙嘅絕配🤤 配上番茄醬同巴馬臣芝士,帶出濃郁嘅味道~⭐️ 朱古力心太軟蛋糕 $88Chocolate Fondant Lava Cake 呢個朱m心太軟蛋糕一切開,熔化嘅朱古力瀑布一定會令你心動💗 配上Oreo cookie 底嘅雪糕,絕對係朱古力粉嘅天堂 ⭐️ 什錦莓果奶凍Mixed Berries P

慢煮八爪魚、檸檬、莎莎醬、歐芹、牛油果

⭐️ 巴馬火腿沙律 Caesar Salad 🥗 $98

⭐️ 加拿大帶子泡菜燴飯 $188

⭐️ 朱古力心太軟蛋糕 $88
Chocolate Fondant Lava Cake

⭐️ 什錦莓果奶凍Mixed Berries Panna Cotta $108
自家製嘅奶凍口感好正🤤 再鋪上新鮮嘅士多啤梨、藍莓同覆盆子,係甜得嚟少少酸嘅味道👅

💰HKD 350 p.p for Dinner & Drinks
檸汁醃八爪魚
加拿大帶子泡菜燴飯
朱古力心太軟蛋糕
LYCHEE MARTINI
2024-04-30 70 瀏覽
Cafe Oyster and Grill 想喺西區搵間好好氣氛又好味嘅西餐推介其實已經好出名嘅Cafe Oystet and Grill ❤️ 入到去已經覺得it’s gonna be a great night, 成個感覺都係開心, 有情侶檔有朋友聚餐, 大家都好投入到餐廳營造嘅氣氛, drinks, great food, music, services ☺️前菜: otopus ceviche 😋😋同caesar saladmain: truffle pasta 同angus beef dessert : creme brulee牆上面掛滿由本地畫家畫嘅畫, 支持本土抵讚☺️
Cafe Oyster and Grill

dessert : creme brulee

牆上面掛滿由本地畫家畫嘅畫, 支持本土抵讚☺️

• 法式焦糖燉蛋
  • 炭燒美國安格斯斧頭扒
2024-04-26 2484 瀏覽
Visiting the Sai Ying Pun community always gives me pleasant surprises Situated at a quiet place just next to the busy district, the street has a good mix of old and new shops. This red brick cafe attracts us with sparkling lights and chill vibes🍹Greeted by friendly staff, the waiters introduced us the extensive menu which were famous for Italian cuisine. Drinks should not be missed in a great meal. There were various choices ranging from alcoholic cocktail like Sangria🍸to non-alcoholic fresh fr

Drinks should not be missed in a great meal. There were various choices ranging from alcoholic cocktail like Sangria🍸to non-alcoholic fresh fruit smoothie🥭.

Starting with ceviche, this cold appetiser had a great mix of texture using🐙chewy octopus slices & ripe avo mash🥑
Octopus Ceviche

The citrusy flavour was just right with🍋lemon juice & tomato salsa🍅, stimulating the appetite.

Kimchi risotto was surprisingly good
The redness of the rice was mainly contributed by sweet tomato🍅with a hint of spiciness of the kimchi. Together with stringy cheese🧀, adding whole kimchi cabbage into the risotto doesn’t make it too hot and cover up other flavours. The scallop was pan-seared with butter to the precise time

12oz Angus sirloin was chargrilled to medium rare, retaining its juiciness and tenderness🥩
U.S. Angus Sirloin

The charcoal aroma infused into both the beef cut & the courgettes🥒, alongside buttered new potatoes🥔to make up a generous plate.
U.S. Angus Sirloin

A complete Italian cuisine must end with the signature panna cotta🥛 We were in love with its silky smooth texture & rich milky taste. Topped with fresh mixed berries, the sweetness & sourness of the dessert was well-balanced🍓🫐.
Mixed Berries Panna Cotta

Chocolate fondant was again baked to the accurate timing to let the chocolate lava ooze🍫. The warm lava cake & cold vanilla ice-cream🍦complimented each other well in terms of both the taste & the temperature🌡️.
Chocolate Fondant Lava Cake

Fresh Mango Crystal Smoothie🥭($65)
White Sangria🍹($58)
Octopus Ceviche🐙($148)
Canadian Scallop Risotto Kimchi🍚($188)
U.S. Angus Sirloin🥩($338)
Chocolate Fondant Lava Cake🍫($88)
Mixed Berries Panna Cotta🍓($108)
Octopus Ceviche
Mixed Berries Panna Cotta
2024-04-26 51 瀏覽
晚餐嘅選擇,我今次決定去西環嘅小路,嚟到Cafe 2 Oyster n Grill。一入去我就被佢厨房嘅香味迎面撲嚟,瞬間個肚就開始催我啦😂。我喺度點咗佢哋嘅經典芝士牛肉漢堡配薯條🍔,首先就系個牛肉嘅質量,咬落去果份牛香,真係牛味四溢,完全證明咗佢強大嘅主打實力😍。另外,厚厚嘅一片芝士鋪面,佢嘅香滑同牛肉嘅汁香完全就係大合唱😋。想象吓,一口牛肉,一口芝士,之後再飲一口茶,我簡直不想離開呢度啦😂。至於side dish嘅薯條,我覺得係同咁講得比較合口味嘅🤏🏻。夠腍,外皮香脆,條條分明,系漢堡旁邊亦唔失色。尤其當你食得已經啖啖牛肉,尚有半隻漢堡未食嗰陣,咬一口薯條,可以調劑下你嘅味蕾,再接再厲😄。嚟到Cafe 2 Oyster n Grill,無論親民嘅價錢定細心嘅服務都絕對啱你嘅胃口😍。仲要講聲,趁著佢哋嘅招牌漢堡未升價前,快啲嚟試試呢個絕世好漢堡啦💪。如果你係西環附近,呢度會絕對係你嘅不二之選,快啲約埋班友,一齊嚟開味😎

老公介紹我去西環一間好質素嘅西餐廳Cafe 2 Oyster n Grill,評價都頗不錯,所以我哋就去咗試啦👏🏻💫香煎豬柳伴蒜蓉汁 💫擺盤整齊,豬柳色澤金黃,味道獨特,口感爽滑。配合上獨家蒜蓉汁,吸收哂蒜蓉汁嘅滋味,變得超美味😽💫田園雜菜意大利飯💫餸菜既賣相超吸引。素食人士既福音!生菜,紅色番茄,黃色甜椒,等等配埋米飯,味道上真係更上一層樓!素食既朋友一定要試下😻💫清爽飲品💫 : 特選生啤啤酒,香檳。⭐️賣相誘人。兩種飲品,有酒香、有清新、又好消暑,一次過試晒兩種飲品,讓人喝後都好滋味😼
💫香煎豬柳伴蒜蓉汁 💫
💫田園雜菜意大利飯💫

💫清爽飲品💫 : 特選生啤啤酒,香檳。⭐️

之前跟朋友一起試過Cafe 2 Oyster n Grill,今次請左老公一齊嚟,感受下呢個區內稀有嘅美食天地。食店人員好貼心,唔洗點多兩次,佢哋會自動去觀察我哋需要咩。正!以下就數數我哋今次點咗咩食物。☺️首先,當然係要試下「檸汁醃八爪魚」啦!💭 櫻花粉嘅八爪魚配上清新檸檬味,口感鮮香無比。💭 lemon,加上八爪魚本身的口感,真係一流!👌另外,我就好愛「和牛野菌燴飯」呢道菜。💭 和牛後腿肉滑而唔膩,食落有肉味,好香美。💭 再配以野菌同巴馬臣芝士,味道和諧且豐富。😍老公就鍾意食「美國安格斯肉眼牛扒12安士」。💭 肉眼牛扒嘅肉汁豐富,一口咬落,味道立即漫延整個口腔,最正!💭 外表焦香,香氣撲鼻,係食肉狂人嘅首選。👍甜品方面,我哋就點咗「法式焦糖燉蛋」。💭 焦糖燉蛋嘅口感好特別,蛋味濃郁又唔進飽。💭囉,最緊要再配上焦糖,甜中帶香,美妙之極🍰。Cafe 2 Oyster n Grill 依家已經成為我同老公新嘅飲食指定點,佢地配搭無瑕,食物新鮮同美味,價錢合理。佈局雅致,情調十足,係個好舒適嘅飲食空間。再加上佢地嘅特色菜式,每樣都好""貨真價實"",只能講佢一詞–好食!

以下就數數我哋今次點咗咩食物。☺️
首先,當然係要試下「檸汁醃八爪魚」啦!
💭 櫻花粉嘅八爪魚配上清新檸檬味,口感鮮香無比。
💭 lemon,加上八爪魚本身的口感,真係一流!👌
另外,我就好愛「和牛野菌燴飯」呢道菜。
💭 和牛後腿肉滑而唔膩,食落有肉味,好香美。
💭 再配以野菌同巴馬臣芝士,味道和諧且豐富。😍
老公就鍾意食「美國安格斯肉眼牛扒12安士」。
💭 外表焦香,香氣撲鼻,係食肉狂人嘅首選。👍
甜品方面,我哋就點咗「法式焦糖燉蛋」。
💭 焦糖燉蛋嘅口感好特別,蛋味濃郁又唔進飽。
💭囉,最緊要再配上焦糖,甜中帶香,美妙之極🍰。