12月23日晚上7時多和朋友到以上餐廳吃晚飯,因佳節前歺,餐廳只供應性價比不高的節日晚餐及小量單點食品,每位成為HKD238起,暫不評論食物質量,食完碟意粉後,發現小強一隻,當時即時向餐廳經理反映,明白飲食業廚房有小強出沒,職員偶然疏忽,沒注意到小昆蟲混進食物亦情有可原,所以當時本人亦接受經理道歉,不再追究。但係當我飲多幾啖杯凍咖啡既時候,又發現另一小強在飲品內,其實當時餐廳客量不多,少於十枱客,餐廳員工工作絕不算高,一個客人於一餐內發現多類食物出現小強實在不能接受,各位幫襯時記得打醒12分精神,以防誤食各種昆蟲落肚。

2022-12-17 251 瀏覽
鬧市中的一片小寧靜~Cafe DPD (旺角)~~~~~~~~~~~~~~~~~小編今次嚟到旺角探店, 今次係新開嘅餐廳Cafe DPD, 位於旺角朗豪坊對面~~~ 裝修主打森林cafe,配上淡淡的香味,是跟朋友聚會的好去處~~~今次小編Order了一人套餐($158),主食選擇了牛扒(8oz)(+$60), 配蘑菇湯再加朱古力咖啡 (+$22), 另外再叫咗一份all day breakfast($118)~~ 食物水準不錯,但牛扒肉質比較韌, 建議叫五成熟,可能會比較好~~ 朱古力咖啡出色,超香濃朱古力味~~~
鬧市中的一片小寧靜~
Cafe DPD (旺角)
~~~~~~~~~~~~~~~~~

2022-12-16 169 瀏覽
這個星期趕項目, 壓力超級大, 耗時間長, 今晚終於可以準時放工,想著想著,想吃過晚餐再回家, 就在附近找一間餐廳。今晚選的這家是改頭換面再重開的, 以前像一間高級茶餐廳, 現在就是Cafe形式的, 更像是bistro。我的comfort food 一定是漢堡包。踫巧餐廳有項主打菜式飛驒和牛溶岩芝士漢堡, 就是他了。這次配一杯凍檸檬茶。飛驒和牛溶岩芝士漢堡上桌實拍跟宣傳照像真程度很高。滿滿的芝士蓋著漢堡包, 差點內容也看不見。有漢堡就有薯條, 正常發揮,沾著芝士醬吃超正。漢堡這樣子是沒法拎起吃的。只能用刀叉享受了, 飛驒和牛漢堡肉肉質柔軟,有點薄身,但沒有煎的焦香, 所以吃時是好吃但又似是差點什麼,而且因為沒封面,太軟,不能叉著吃。未知是否重新開店冇耐, 感覺員工很欠協調。本來以QR Code下單已經省掉很多麻煩。但因為埋單還是要找服務員的, 這個環節就出問題了。我入座時間還未到真正的飯點, 到我吃完後就有幾枱人入座, 其中可能是有熟客吧, 所以服務員都在跟熟客介紹菜式之類的, 這我很能理解。但我叫埋單時,服務員應了我,轉頭又走去熟客枱忙這忙那的, 把我忘掉了。沒關係, 我不趕時間,

未知是否重新開店冇耐, 感覺員工很欠協調。本來以QR Code下單已經省掉很多麻煩。但因為埋單還是要找服務員的, 這個環節就出問題了。我入座時間還未到真正的飯點, 到我吃完後就有幾枱人入座, 其中可能是有熟客吧, 所以服務員都在跟熟客介紹菜式之類的, 這我很能理解。但我叫埋單時,服務員應了我,轉頭又走去熟客枱忙這忙那的, 把我忘掉了。沒關係, 我不趕時間, 於是又請另一位服務員埋單, 也是應了我轉頭又忘了, 也是在同一枱客裡轉。最後我等了十數分鐘, 揮手多次才順利埋單。服務員也只是一句: Sorry,我忘了。 這樣的服務,是非常需要重新協調的。這很影響用餐體驗。
2022-12-14
2022-12-12 152 瀏覽
本身想來食午餐,但午餐排晒長龍,於是決定改食晚餐。今次醒👍🏻未夠6:00pm已經來到,大把位揀😊今晚點左:炙燒三文魚沙律🍣好清新好好味👍🏻三文魚燒完口感好特別😋香草醬雞肉意粉🍝賣相好靚👍🏻雞肉皮都好脆~但雞肉既生熟度拿捏唔算太好,有d生生地、有d又過熟😥不過,餐廳裝修擺設都好休閑、音樂好舒服、整體氣氛好寫意,食物質素同賣相都算唔錯既👍🏻👍🏻有機會都會再黎😊(因為仲有好多樣野想食😋😋)

今晚點左:
炙燒三文魚沙律🍣

好清新好好味👍🏻三文魚燒完口感好特別😋

香草醬雞肉意粉🍝

賣相好靚👍🏻雞肉皮都好脆~
但雞肉既生熟度拿捏唔算太好,有d生生地、有d又過熟😥

有機會都會再黎😊(因為仲有好多樣野想食😋😋)
2022-12-12 100 瀏覽
伏伏伏伏伏!岀旺角下午茶見到DPD門口岀左大大篇冬日特飲廣告入去坐低叫兩杯嘢飲: 榛子朱古力 榛子咖啡伏!等咗半個鐘未到,就問經理幫手追一追,原來漏左,經理話即刻搵個”𡃁仔”幫手沖…伏!好快杯嘢就到咗,但係個樣完全唔掂,有圖有真相,自己睇(一杯吾熱嘅熱朱古力浸住兩條軟淋淋嘅蛋捲仔)伏!最後好失望埋單走人, 順便問下經理呢兩條浸軟哂嘅蛋捲仔係咩?經理都好輕鬆咁答,裝飾黎㗎姐,吾預你食㗎喎…(😔老實講,呢間餐廳算係成條街坐得最舒服👍,最干淨企理,環境舒適,待應服務態度好好👍,雖然定價稍高,但我地都已多次返黎食,可惜今次嘅體驗 加上經理嘅回覆 真係令人好失望…短期內都唔會再幫襯🥶)
伏伏伏伏伏!

岀旺角下午茶

見到DPD門口岀左大大篇冬日特飲廣告

入去坐低叫兩杯嘢飲: 榛子朱古力 榛子咖啡

伏!好快杯嘢就到咗,但係個樣完全唔掂,有圖有真相,自己睇
(一杯吾熱嘅熱朱古力浸住兩條軟淋淋嘅蛋捲仔)

經理都好輕鬆咁答,裝飾黎㗎姐,吾預你食㗎喎…

2022-12-12 142 瀏覽
今日schedule 好pack,要自己一個食快飯,本身諗住去譚仔搞掂架啦,不過路過砵蘭街俾我見到「期間限定」、「$68」、「冬蔭公」咁就吸引左我入去啦~ 做唔到餐廳🍴環又幾好喎! 光猛又闊落~講返重點:泰式冬陰公海鮮米線🍜 $68 係正宗嘅冬陰功味道(*ˉ︶ˉ*)不過略嫌湯底偏酸,可能係因為放咗好多新鮮嘅蕃茄 🍅? 肉眼可見有幾款唔同嘅香料~所以成個湯飲落都非常之惹味,海鮮就有青口、兩隻蝦、魚塊🐟~感覺就削咗少少啦,不過$68來講算係咁啦米線煮得偏淋身,不過就好軟滑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我個人偏好硬身少少嘅米線,會有咬口多啲🤣🤣份量來講唔算大🤣平視我食一個譚仔米線,一般都食唔晒嘅🤣但係呢一個全部清晒先覺得啱啱好✌🏻呢個係碗米線單叫嘅價錢,冇得配嘢飲~唯有加多$22嗌個凍檸茶~不過,值得一提嘅係,呢間餐廳店員服務態度非常好!好耐都未試過遇到一個店員同佢講嘢嘅時候佢會烏低身側身聽你講~而且有求必應,真係好想開名讚下嗰位男店員⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄我見呢間舖頭仲有好多唔同嘅嘢食,例如all day breakfast 🥞 如果我有時間,一定會再約朋友過嚟試真啲~

做唔到餐廳🍴環又幾好喎! 光猛又闊落~

講返重點:
泰式冬陰公海鮮米線🍜 $68