2021-11-12 889 瀏覽
星期六既火炭比平日少左好多人,正好可以休閑食個 Lunch。呢間係工廠區核心區既小店,由地鐵站,一條直路行到工廠幾條街,沿路都係啲中餐茶記,行十分鐘左右就見到。地方淺窄,係超淺窄,唔係談心好地方。不過係火炭呢啲食物沙漠黎講算係綠洲。叫左紐西蘭牛柳配香草洋蔥煙肉汁,不過不失,仲有餐湯蒜蓉包,夠飽。強烈議加少少錢試佢地既限定咖啡豆,雖然未必岩你口味,不過正好為周末黎一啲刺激。食飽行番去單車徑,Holiday Started!
紐西蘭牛柳配香草洋蔥煙肉汁

食飽行番去單車徑,Holiday Started!
紐西蘭牛柳配香草洋蔥煙肉汁
咖啡香濃而不苦, 媲美連鎖店的咖啡, 紐西蘭肉眼酒汁意粉超好味, 醬汁夠多 ,牛肉吃起來不會有渣 , 意粉煙韌彈口, 跟餐湯和蒜蓉包香脆 , 食物的賣相 , 看得出老闆對食物質數有一定要求。
2021-10-28
  • 黑咖啡 牛扒類食物 意粉
2021-01-24 2254 瀏覽
疫情關係,真係試多咗外賣團購💛Cafe Mania💛因為團購既關係,只有3款選擇,最後我揀咗慢煮黑毛豬飯同松葉蟹肉鮮蝦闊條麵,配埋馬鈴薯煙肉忌廉湯。個黑毛🐷真係超正,超超超得🤤👍🏻有機會既話都會再食多次🤤🤤🤤鮮蝦闊條麵其實個味道係ok㗎,但個汁略嫌少咗啲,撈唔到成個麵😅馬鈴薯煙肉湯好飲,絕對唔會係罐頭湯質素,正呀😋佢地舖頭係火炭,因為工業區既關係,主要都係做早、午餐,啲餐好抵食,真係平靚正👍🏻

疫情關係,真係試多咗外賣團購
💛Cafe Mania💛

個黑毛🐷真係超正,超超超得🤤👍🏻
有機會既話都會再食多次🤤🤤🤤
馬鈴薯煙肉湯好飲,絕對唔會係罐頭湯質素,正呀😋

外賣自取
2021-01-16 1243 瀏覽
今晚試咗Cafe Mania外賣晚餐,三款都好有驚喜。湯: 馬鈴薯煙肉忌廉湯1. 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬💛💛💛💛2. 燒紐西蘭牛柳💛💛💛💛3. 北海道松葉蟹肉鮮蝦闊條麵💛💛💛💛💛黑毛豬同牛柳都好juicy,肉好淋,唔洗切都咬得開。平時我仔唔太食豬都話好食!跟餐嘅飯同意粉份量好多,2個人食都夠。闊條麵嘅蟹肉份量都唔少,仲有5隻爽口大蝦。三個餐一人一份食到好飽😋希望疫情過去後可以幫襯堂食
今晚試咗Cafe Mania外賣晚餐,三款都好有驚喜。
湯: 馬鈴薯煙肉忌廉湯
1. 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬💛💛💛💛
2. 燒紐西蘭牛柳💛💛💛💛
3. 北海道松葉蟹肉鮮蝦闊條麵💛💛💛💛💛

希望疫情過去後可以幫襯堂食
2021-01-16
外賣自取
2020-03-08 2429 瀏覽
相愛也許很難, 因為雙方觀點或有不同. 但當雙方在大是大非的睇法一致, 忽然又會變得容易. 她, 與苦榮一樣, 黃到發光, 身體力行支持黃店. Cafe Mania是區內的黃店之一, 店內貼滿文宣, 農曆新年有意義滿滿的揮春任取, 我倆好多時會去食飯支持. 蜆肉意粉的蜆肉多得離譜, 每一口盡是鮮味. 魚柳配意粉份量十足, 雖然味道不是上乘, 但盛意搭夠. 熱咖啡是店子的強項, 也是苦榮與她的至愛, 香濃醒神.

現在武漢肺炎在香港肆虐,很多公司學校都停工停課了可惜為了生計,「勤勞」的我依然要上班打拼不過為了「鼓勵」和「獎勵」自己這麼辛勤工作,所以我連續兩天都來到這間位於公司樓下的咖啡店吃一個豐盛的早餐No.1【公司早餐】 $37我連續兩天都是品嚐這款早餐,公司早餐可以自選三款食物,包括煎/炒蛋,雞肉腸,班戟,薯餅等...另外還包括了牛油多士和一杯熱飲第一天我選了炒蛋,班戟和薯餅,老實說它的味道真的是相當差,連鎖快餐店的早餐都比它美味得多了!炒蛋和薯餅明顯加了太多油了,令到口感相當油膩,我滿口都充滿著濃濃的油脂,吃了一小口便已經感到飽飽滯滯,撐腸拄腹,不想再繼續吃了!至於班戟則冷冰冰的,明顯不是即叫即煎,所以它不單欠缺蛋香味,淡而無味的,更加缺乏了柔滑鬆軟的質感,口感非常結實和乾巴巴,簡直是味如雞肋,讓人難以下嚥,囓蘗吞針!至於第二天我則選了煎太陽蛋,雞肉腸以及豬柳漢堡,這份早餐的質素比起第一天的味道便好得多了!我原以為雞肉腸即是德國的香草香腸,怎料它竟然只是普通的廚師腸而已,難免讓人感到有些失望幸好廚師腸煎得十分香脆可口,而且肉質亦不會過鹹,味道都算不錯的至於太陽蛋的火候則控制得非常好,讓我可
現在武漢肺炎在香港肆虐,很多公司學校都停工停課了
可惜為了生計,「勤勞」的我依然要上班打拼

No.1【公司早餐】 $37
另外還包括了牛油多士和一杯熱飲

公司早餐 -> 炒蛋,薯餅和班戟

公司早餐 -> 炒蛋,薯餅和班戟

公司早餐 -> 班戟

公司早餐 -> 煎太陽蛋,雞肉腸和豬柳漢堡
至於太陽蛋的火候則控制得非常好,讓我可以品嚐到處於流心狀態的蛋黃
當我小口品嚐的時候,濃濃的雞蛋氣息迴旋在我的口中,甜甜的,香香的,蛋香四溢,香飄十里,讓人口舌生香,回味無窮!

公司早餐 -> 煎太陽蛋,雞肉腸和豬柳漢堡
最後便是豬柳漢堡了,雖然漢堡充滿著淡淡的豬肉氣息,而且肉質都算柔軟嫩滑,鮮美多汁
可惜它的口感卻有點油膩,吃完之後難免會有一點飽飽滯滯的感覺

牛油多士和熱咖啡
另外兩天的早餐都提供了牛油多士,可惜兩次都非常難吃
多士不單止冷冰冰的,更缺乏了香脆可口的質感,口感亦非常乾巴巴,再配上過量的牛油,簡直讓人吃糠咽菜,味同嚼蠟

牛油多士
熱咖啡:餐廳會直接給「薺啡」比客人,即是沒添加牛奶的黑咖啡,然後再提供牛奶給客人自行添加
我很喜歡這樣的做法,因為這樣客人便可以自行選擇牛奶的添加份量

熱咖啡
不過我最喜歡喝「原汁原味」的黑咖啡了,因為這樣纔能夠品嚐到咖啡豆最真實的質素!
餐廳應該採用了優質的咖啡豆,所以黑咖啡的味道一點也不苦澀之餘,更充滿著淡淡的咖啡香氣,芳香四溢,香飄十里,美味得讓人久久縈繞,讓人陶醉其中,難以忘懷!

牛油多士和熱咖啡
價錢方面,公司早餐連熱飲盛惠$37,另外早餐不用收取加一服務費,所以只需$37而已,但是以早餐來說,價錢卻是偏貴了

總結來說,雖然這間咖啡店的咖啡味道不錯,可惜早餐價錢比較昂貴之餘,食物味道亦相當一般,所以我覺得大家可以不用嘗試。
2020-01-31
$37 (早餐)
熱咖啡
2019-07-05 1997 瀏覽
今日出火炭做野,係附近食埋個午餐先。行過呢間門面有啲暗既,見到有咖啡飲,就照入黎食啦。今日午餐有四款。我揀左白汁蟹籽皇帝蟹肉天使麵($56)。都幾大份,蟹肉係一條條絲,咬落柔韌,蟹籽配白汁係一絕,好夾。朋友揀左黑椒牛扒($72)。可以揀配意粉、飯或薯菜。都幾大塊,薯蓉比較creamy。呢度有貓屎咖啡,但午餐就唔包,咁見到呢度有咁多款其他咖啡揀,但問左侍應竟然無人知啲咖啡既分別。咁我就是但就揀左洪都拉斯咖啡,午餐加$12,味道比平時咖啡無咁酸,更易入口,可惜唔夠濃。朋友揀左凍炭燒咖啡,飄來陣陣炭燒味。跟餐有羅宋湯或忌廉湯,我地揀左羅宋湯。配蒜蓉包。脆口。呢度早餐都幾抵食。

今日午餐有四款。

我揀左白汁蟹籽皇帝蟹肉天使麵($56)。

朋友揀左凍炭燒咖啡,飄來陣陣炭燒味。

跟餐有羅宋湯或忌廉湯,我地揀左羅宋湯。

配蒜蓉包。脆口。

呢度早餐都幾抵食。

2019-07-05
5 分鐘 (堂食)
2018-09-30 1333 瀏覽
26-9-2018 (Wed)晏晝,女同事CY請我食生日飯,都叫埋女同事CS,我揀o黎呢間,我o地o係坳背灣街落車搵,見到呢間,好彩openrice呢o度有門面相對,果然係呢間,點解冇招牌o既?睇吓呢o度最舊o既食評,2012年寫,都成6年啦,咁耐都冇招牌咁奇?入到去睇,環境一般,只係比茶餐廳好少少,坐低後睇menu,選擇唔多,只有4樣兼唔吸引,CY要$70.00o既香草汁肉眼牛扒,CS要$58.00o既燒牛肉凱撒沙律,我要$52.00o既洋蔥汁豬扒.CY想揀薯菜,點知話冇,咁我同佢都要意粉.湯o個方面,佢兩個要美式雜菜湯,我要粟米蟹柳忌廉湯.有耐,蒜蓉多士同湯到o黎,粟米蟹柳忌廉湯o既料唔多,稠濃度o岩o岩好,味道只係淡啲.蒜蓉多士已經唔係好脆,一般.然後3份食物一齊到o黎,燒牛肉凱撒沙律o既牛肉得好少;香草汁肉眼牛扒大件,我黐少少食,口感鬆軟,味道唔濃.我o既洋蔥汁豬扒同樣大件,一樣鬆軟,但感覺好過肉眼扒,不過有少少酸味,可能係調味料啦,意粉冇煮過腍,OK o既.最後到餐飲,CS要熱檸茶,CY要加$2.00o既凍檸茶,我要加$10.00o既凍檸蜜.凍檸蜜o既蜂蜜唔多,咁就要加多$8

入到去睇,環境一般,只係比茶餐廳好少少

湯o個方面,佢兩個要美式雜菜湯,我要粟米蟹柳忌廉湯.

有耐,蒜蓉多士同湯到o黎,
蒜蓉多士同粟米蟹柳忌廉湯
粟米蟹柳忌廉湯o既料唔多,稠濃度o岩o岩好,味道只係淡啲.

蒜蓉多士已經唔係好脆,一般.

然後3份食物一齊到o黎,燒牛肉凱撒沙律o既牛肉得好少;
燒牛肉凱撒沙律
香草汁肉眼牛扒大件,
香草汁肉眼牛扒伴意粉
我黐少少食,口感鬆軟,味道唔濃.

我o既洋蔥汁豬扒同樣大件,
洋蔥汁豬扒伴意粉

最後到餐飲,CS要熱檸茶,CY要加$2.00o既凍檸茶,我要加$10.00o既凍檸蜜.凍檸蜜o既蜂蜜唔多,咁就要加多$8.00(扣除凍飲本身要加o既$2.00).

味道係2.67分,抵食係2.3分

其他:
佢o地o既飲管係用紙造,雖然都係唔環保,但都好過係膠.
2018-09-26
慶祝紀念
生日
2017-11-22 1220 瀏覽
是一間於工業區的西餐廳,長方形格局地方不大但尚算舒適。價值由50蚊左右起跳,牛扒的午餐是最貴。午市套餐是很典型的餐包加湯及主食連一杯飲料。所以價格而言算是合理。我點的是蕃茄好湯,雖然喝出是加茄糕煮的湯不過下料頗足所以味道雖不突出好喝卻也不會覺得很廉價淡口。餐包是蒜蓉包算是我最愛,這種包只要不太省材料不會難吃所以我很快吃完了哈。除紅湯還有粟米忌廉湯選擇。牛排是一種熟度七成,份量不少所以算是正常的價錢。豬手比牛排便宜,不過略為煮太久有點軟身。對喜歡較爽咬感的我而言就普普。不過味道是醬汁也不少所以易入口直吃完。

2017-10-31 757 瀏覽
啱啱搬Office無耐,見到公司樓下有檔Cafe,就諗住快快手食個Lunch。門口見選擇有牛排、沙律、意粉,所以就入左去。入面人唔多,不過入到餐廳已經2點,加上Lunch Menu4個餐只賣淨牛排,所以Lunch Time應該都幾旺場。睇返Openrice話餐廳唔加味精,唔知係咪無味精關係,忌廉湯的味道比較淡。不過無菇粒無菜粒無肉粒,整體感覺好單調。個餐湯會包埋一片蒜蓉飽,蒜蓉味都夠,多士都脆。主菜 -- 香草蘑菇燒肉汁肉眼牛排。雖然話無味精,不過調味都可以用多少少,因為無論牛扒定意粉都無咩味。牛排無得揀幾成熟,食落都比較un,而且牛味都唔算好濃。飲品方面,叫左一杯熱啡同凍華田。由於咖啡用機沖,差極有個譜。不過凍華田就比較淡。

個餐湯會包埋一片蒜蓉飽,蒜蓉味都夠,多士都脆。

牛排無得揀幾成熟,食落都比較un,而且牛味都唔算好濃。

2017-03-22 942 瀏覽
朋友告知工廠區內有一間餐廳晚上有西食私房菜,所以約了朋友一行七人去試下😋果然有驚喜😋晚上約七時我們到達餐廳裏廚師便開始煮👩🏻‍🍳我們一路吃她一路煮☺️第一道菜 Rosemary Small Potato😋慢煮薯仔一款有皮一款牛冇皮,外皮好脆,配上白松露好好味👍🏼第二道菜 Butter Scallop, Baby Kale, Sha Ge Salad😋帶子配上的脆粒粒,好新鮮的配搭👍🏼第三道菜 Grilled Chicken with Coleslaw😋雞扒配想芥末沙律醬,酸酸甜甜好開胃👍🏼第四道菜 Pinenut, Oyster and Square Sheet, White Wine Cream Sauce😋白汁配上蠔同埋意大利粉皮好味👍🏼第五道菜 Grilled US Black Angus Rib-eye😋牛扒煎得啱啱好,好味👍🏼第六道菜 Herbs Pork Belly, Cherry Tomato & Mustard Seed Oil😋好似中式燒肉的細食燒肉,但係好好味,唔會覺肥膩👍🏼第七道菜 XXL Size Tiger Prawn with Bow Pasta in Whi
第七道菜 XXL Size Tiger Prawn with Bow Pasta in White Wine Shrimp Sauce😋虎蝦配蝴蝶型意粉好靚又好好味,因為有一位朋友唔食芝士,所以女廚師好好另外整一份冇白汁芝士的意大利粉,好細心呀👍🏼
第八道菜 XXL Size Tiger Prawn with Bow Pasta in White Wine Shrimp Sauce😋這一份有芝士同白汁的意粉配上虎蝦同蝴蝶型意大利粉好好味👍🏼汁有好濃的蝦味
第九度菜 Strawberry Castle😋甜品時間,一出場看見已好開心,看得出女廚師的心機,令人好滿足呀🤓

2017-03-16
2013-08-26 1538 瀏覽
被喻為火炭工業區最似樣的餐廳,迎新、farewell總會來這裡。今天是同個暑期工Farewell,不過我開完會過去,大家都已經差不多食完,馬上點菜為妙。柯打個芝士汁煬肉司華力腸意粉,午餐有湯或沙律的選擇。我要沙律,蟹籽青瓜絲沙律,蟹籽的成份少得可憐,似乎比燕窩更矜貴,此外,沙律醬也該要多些。意粉質感正常,加上芝士汁,幾惹味。司華力腸切片,份量都不算少,香口的煙肉配這意粉就很合適。不用問,當然是飲熱咖啡,合格,但未係頂班。

不用問,當然是飲熱咖啡,合格,但未係頂班。
2012-07-19 1013 瀏覽
於火炭工業區返工,比較痛苦的是lunch無啖好食,因為想抵制大家樂,又不想一味去附近工廈的飯堂,這間cafe就像天堂。是次嚐了:1. 蟹籽蟹肉天使麵 >一直很欣賞這兒的意粉,軟硬適中。蟹籽滿滿,蟹肉其實是蟹柳,不過不是一般貨式,白汁滿好吃不過質地可以再濃稠一點2. 墨西哥雞扒 >茄汁醤汁中加上焗豆和Tabasco, 所以味道帶一點辣,不過雞扒大大塊,挺嫩挺香$45一個set lunch,還包了餐湯、蒜蓉多士及餐飲,於火炭區算是奢侈,不過偶然來吃一個美味的午餐,也算是為自己加油打氣吧但願將來,火炭能像荔枝角一樣百花齊放,就算是工廈也可以找到像G.Cuisine或G.Gallery那樣有誠意和質素的餐廳
於火炭工業區返工,
比較痛苦的是lunch無啖好食,
因為想抵制大家樂,
又不想一味去附近工廈的飯堂,
這間cafe就像天堂。

是次嚐了:
1. 蟹籽蟹肉天使麵

2. 墨西哥雞扒
>茄汁醤汁中加上焗豆和Tabasco,
所以味道帶一點辣,不過雞扒大大塊,挺嫩挺香

$45一個set lunch,
還包了餐湯、蒜蓉多士及餐飲,
於火炭區算是奢侈,
不過偶然來吃一個美味的午餐,
也算是為自己加油打氣吧

但願將來,
火炭能像荔枝角一樣百花齊放,
就算是工廈也可以找到像