2021-09-10 207 瀏覽
Café Oasis 位於九龍灣工商業區,美羅中心一期地舖。主打食物以三文治,意大利粉,沙律,亦有日式咖哩及東南亞美食。當然唔少得手作咖啡啦。希望為區內千篇一律的餐廳選擇帶來一點生氣。日式安格斯漢堡扒飯💰65包飲品一杯🔸漢堡扒份量及厚度適中,肉質嫩滑,好重牛肉味煙肉卡邦尼意大利麵💰65包飲品一杯🔸意大利麵口感煙韌🔸好香濃芝士味🔸醬汁好多,唔會好快比麵條索乾🙂餐廳環境舒適衛生,服務態度不錯🙂上菜速度快

日式安格斯漢堡扒飯💰65包飲品一杯
🔸漢堡扒份量及厚度適中,肉質嫩滑,好重牛肉味

煙肉卡邦尼意大利麵💰65包飲品一杯
🔸意大利麵口感煙韌
🔸好香濃芝士味
🔸醬汁好多,唔會好快比麵條索乾

🙂餐廳環境舒適衛生,服務態度不錯
🙂上菜速度快
2021-09-06
2021-08-21 234 瀏覽
約咗個九龍灣客開會,喺個客公司樓下見到呢間裝修比較光猛,座位比較寬躺嘅 Café 於是就入嚟試一試。睇完個餐牌覺得佢哋好有吉使,竟然唔賣公仔麵😅 最終比個$40嘅美式三蛋奄列吸引咗。有6款配料任揀3款,我揀咗煙肉,蘑菇,芝士,多士配果醬。老實講,香港真係好少地方有得食呢類奄列,做到好似去外國旅行酒店自助餐即點即煮嘅奄列,完全唔係港式茶餐廳仲有蛋水夾喺中間果類火腿奄列。非常有驚喜😋 $40 包飲品價錢合理(凍飲唔使加錢架)
美式三蛋奄列
美式三蛋奄列
2021-08-07 218 瀏覽
一天之計在於晨,幾十年如一日,一定要吃個豐富早餐才開始一天工作。以前都是在公司或屋企附近随便才間茶餐廳或快餐吃。點解?因為只求快,質量欠奉!但近排搬了新辦工室,發現新大陸。不同款式早餐都是用心做到最好,色香味俱全,價錢又跟附近茶餐廳差不多!火腿、芝士和蕃茄帶出的味道,生菜和牛角包結合的口感,再來一口咖啡,這就是生活的體驗。不消五分鐘就吃完,快樂是何等短暫!😅
巴馬火腿芝士牛角包
巴馬火腿芝士牛角包
2021-05-21 536 瀏覽
平時係九龍灣食飯又真係唔知食咩好,好在九龍灣既cafe都算多,就例如呢一間cafe oasis,就係其中一間。地方好大,大概都可以坐到40-50人,但係去食既人數又非常多。雖然人多,但係空間感十足,環境舒適。呢間cafe既特別之處就係佢每日會有唔同special menu,雖然大類都係類似,即係飯啊,意粉啊,飯卷等,但係味道每日都唔同,新鮮感好夠。但係就可以要等到咁岩有野岩你食你先會走去食。今日我就揀左呢個日式咖哩雞肉飯,個咖哩味都夠但而且又唔會辣,十分開胃。
日式咖哩雞肉飯
2021-05-21
日式咖哩雞肉飯
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗cafe oasis 意大利菜湯雞肉煎蛋貓耳粉佢嘅湯就係羅宋湯咁,不過仲有啲紅豆蘑菇同青瓜,都幾豐富😚加埋啲蛋汁就好好味😋麵嘅份量都唔少,作為早餐好豐富😆唔會太硬或者太淋!雞肉都有四五片,唔會太鞋🤪有菜有蛋白質有澱粉🍅🍳🍜好滿足嘅早餐🥣
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗cafe oasis
意大利菜湯雞肉煎蛋貓耳粉
2021-04-27 569 瀏覽
本人原則食嘢係唔需要分顏色,只要做好本份,好食,落雨就腳,就去附近食,見到出面排了短龍,識做啦,用短短20分鐘時間 KO lunch !冇期望,紫菜係凍,包左好耐軟諗諗預咗,牛肉小過預期,咖啡忘記了,依然咁難飲!都唔緊要,因為在疫情期間,工業區企理既餐廳不多,尤其下雨天,平時冇人都有排隊龍!我不滿係:此間餐廳埋單自己行去櫃檯,埋單我放低$66,然後個reception 望住我,好像說你仲唔走,然後問「你比左三個$2?」,我話係,佢立即在銀機取,係大力拍$1放係木盤到!是我不對嗎?我只食左20 分鐘立即讓位,吃不好吃午餐,要受到此等服務嗎?係!我就$1 都唔比!氣未消唔會再幫襯!
係!我就$1 都唔比!氣未消唔會再幫襯!
2021-03-11 645 瀏覽
#灰到九龍灣 #灰到食西餐本身諗住去淘大食lunch,點知經過呢間就想試下😆呢間有提供幾款午市特惠套餐(連飲品),不過我冇留意到就叫左呢款😂-🔻蟹肉卡邦尼意大利麵 $70呢款唔係傳統用生蛋嗰款卡邦尼,份量幾多,我自己幾鍾意佢用扁意粉,另外蟹肉份量好多,都有少少鮮味。不過調味喺有煙肉嘅情況下重手左,食完好口渴😂-👅食後感:整體普通,唔洗特登嚟試。不過食物款式幾多,適合喺附近返工嘅人嚟食🤣-👀個人喜愛度:6/10-🚩Cafe Oasis九龍灣臨興街32號美羅中心地下1A1號舖-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #음식 #pasta #파스타
#灰到九龍灣 #灰到食西餐
🔻蟹肉卡邦尼意大利麵 $70
👀個人喜愛度:6/10
🚩Cafe Oasis
九龍灣臨興街32號美羅中心地下1A1號舖

已經吾止一次落錯單,今朝個男服務員勁無禮貌,所以要寫食評同大家分享下‼️自己落錯單,吾覺得有問題或吾好意思,仲黑面!開張到依家食咁耐另一個女服務員都無咁,成間鋪得2個服務員成日黑面,最大問題係落錯單吾覺有問題‼️上次落錯食物已經無出聲,今次落錯麻飲品,我飲到同你飲無所謂,問題係我吾飲點格硬飲!客人叫早餐落單「我第一次遇到未講完個早餐」服務員即刻去打單,未講完走去打單咪成張單錯晒囉!日日去幫襯2次叫同一杯飲品,都可以落錯早餐上枱解晒體,比幅相大家分享下之前食都吾會咁。。。

自己落錯單,吾覺得有問題或吾好意思,仲黑面!

日日去幫襯2次叫同一杯飲品,都可以落錯

早餐上枱解晒體,比幅相大家分享下

之前食都吾會咁。。。
解體早餐分開上做乜
2020-09-15
早餐
早餐款式多選擇,除了必食西式早餐腸仔煎雙蛋配多士,另推薦田園雞湯貓耳粉湯底仲有蔬菜粒夠晒健康早餐滑蛋亦係推介之一,吾食太陽蛋可以試下炒滑蛋另推介B19早餐刀切燕麥配乾果多士,健康早餐推介早餐三文魚牛角酥🥐仲意食牛角酥既朋友可以試下、餐廳環境衛生舒適,早餐時段吾會坐到好迫,客人與客人用餐可以保持距離除了食物不錯外,值得一提餐廳內有一位長髮馬尾女服務員,除左有招呼夠專業,仲好細心有禮貌客人落單快又準,吾會落錯早餐而且對熟客記性仲好好,同時客人用餐後馬上清潔枱面吾似早餐時段另一位濃妝眼捷毛女服務員,間中會無禮貌仲悔悔氣氣,客人用餐後只收走餐具。。。有時仲。。。早上用餐時段去幫襯下就知咩事,講得太多無意思
湯底仲有蔬菜粒夠晒健康

早餐滑蛋亦係推介之一,吾食太陽蛋可以試下炒滑蛋
另推介B19早餐刀切燕麥配乾果多士,健康早餐推介

客人落單快又準,吾會落錯早餐
而且對熟客記性仲好好,同時客人用餐後馬上清潔枱面

2020-08-27
1 分鐘 (堂食)
  • 蜆肉意粉
  • 腸仔太陽蛋配多士
  • 田園雞湯腸仔蛋貓耳粉
2020-07-14 883 瀏覽
今日午餐來一間在公司對面的cafe,它開業以來都覺得好貴沒去試。今日我我心情很差,想一個人冷靜。大膽地點蟹肉卡邦尼意大利麵,其實都有擔心怕有腥味。後來它很快到,都很熱辣辣的,碟底沒有水,味道比平時吃清淡沒有腥味,不過樣子不像用汁熟出的意大利麵。個人覺得一般了,價錢不太合理。
蟹肉卡邦尼意大利麵
2020-07-14
5 分鐘 (堂食)
2020-06-23 2011 瀏覽
六月第二個星期六下午,九龍灣。八號風球前的下午,跟密友約了在九龍灣辦點事,於是約了在附近先吃點東西,再繼續之後的行程。餐廳門面有點像西式麵包甜品店的裝潢,進去後看到偌大的吧台,光線充足,由於過了午飯時間,餐廳的座位沒那麼緊張,沙發跟座椅都是以湖水藍為主色,跟餐廳名稱呼應,挺柔和的。玫瑰鮮奶咖啡,密友還沒到,先點杯飲料坐著等。拉花圖案拉得不錯,泡沫可以綿密一點,玫瑰花香不突出,甜度跟熱度都剛剛好。蒜片大蝦意大利麵,餐牌選擇不太多,就選擇了喜愛的扁意粉。有黃跟綠的意大利青瓜片,意粉灑上點點的芝士碎,味道整體偏淡,有些地方可以注意一下:首先是碟子,雖然說可能餐廳想要貫徹湖水綠主題,但是,這顏色的碟子是非常影響客人食欲的,一看到已經胃口大減;蝦子份量不少,不過煮過火,失去了爽彈口感,蝦味不突出;問了服務生拿點黑胡椒,卻是黑胡椒粉,完全不能提升味道,吃意大利麵難道不知道要的是胡椒粒嗎?扁意粉口感很重要,可以煮得Al Dente一點,而且一眼看去已經看見油亮亮的,果不期然底下滿是油,吃到一半已經膩得吃不下去。這個扁意粉索價70塊錢,加上之前那杯很一般的咖啡就100塊,說實在話我不知道這100塊值得
六月第二個星期六下午,九龍灣。

由於過了午飯時間,餐廳的座位沒那麼緊張,
沙發跟座椅都是以湖水藍為主色,跟餐廳名稱呼應,挺柔和的。
玫瑰鮮奶咖啡
蒜片大蝦意大利麵

蒜片大蝦意大利麵

這個扁意粉索價70塊錢,加上之前那杯很一般的咖啡就100塊,說實在話我不知道這100塊值得付在甚麼地方,擺盤就像在家裡自己隨便煮的一樣,一點誠意都沒有。在香港的咖啡室價格跟質素大部份就是餐廳價錢冰室水準,擺盤,味道,連餐巾也是放在餐具上面,除了隨便就是隨便,難道就覺得香港人的錢就那麼好賺嗎?

嚐新,真的盡量避開咖啡室。
2020-06-13
2020-06-08 805 瀏覽
上次途經見到依間cafe就約埋5個同事一齊食午餐,因為俾個午餐餐牌中嘅馬賽魚湯配法包所吸引我哋柯打咗5個湯套餐,加$10加一份沙律!色香味都一流,但大家五個女仔都覺得份量好少同埋個湯唔夠熱,但用料不錯,有蝦,蜆,青口,薯仔同一塊魚,湯底以番茄為主,清甜帶海鮮味,每份餐配三小塊法包!由於身為餓底,食完大家都唔夠胞,所以大家單點了一客手打肉丸意粉🍝!肉丸意粉有6粒肉丸,肉丸係手打,彈牙有口感,味道清新有蕃茄肉,意粉彈牙!值得一試,但份量偏少

2020-05-26
『九龍灣新Cafe・各種輕食咖啡意粉』@Cafe Oasis, Kowloon Bay⠀⠀最近發現在九龍灣這個食物沙漠,居然開了一間Cafe!今天跟即將來九龍灣上班的朋友試試看!餐廳的午餐天天不同,我們分別叫了兩個不同的來嘗嘗。餐廳定價不便宜,究竟味道如何呢?⠀⠀63度蛋巴馬火腿沙律 $70⠀沙律菜和番茄都新鮮,味道主要都是日本胡麻醬,不會出錯。巴馬火腿不錯,不會過鹹,也有點油香。雞蛋存在感很低,嚐不到雞蛋的味道。還有一些鷹嘴豆,不過個人一般。整體份量不算大,味道不錯,但價錢在這區來說也不便宜,CP值偏低,但偶爾想來點西餐也是一個選擇。⠀⠀蟹肉意大利飯 $70⠀朋友點的意大利飯,明顯不是意大利Aborio米做成的,米飯質地軟軟的。⠀⠀Latte (跟餐+$15)⠀反而Latte有驚喜,好大杯!很香滑,但如果咖啡味更濃郁就好了!

63度蛋巴馬火腿沙律 $70⠀

蟹肉意大利飯 $70⠀

Latte (跟餐+$15)⠀

2020-05-12 409 瀏覽
今日係第三次黎買下午茶餐做晚餐~ 呢度的下午茶餐做到6點半,蜆肉意粉tea set 連野飲係$55, 本來以為會係細份量,點知都食到我好飽,個意粉仲有12隻蜆,好開心!蜆肉意粉個汁係olio 再加上pesto, 仲有好多zucchini, sundried tomato 同埋洋蔥粒好好味! 唔會太濃,又唔會乾,但亦都唔會油膩不過食開濃味野的人可能就會覺得淡少少。喜歡濃味的人可以叫佢個意式雜菜湯雞扒煎蛋貓耳粉。個湯底多雜菜,雞扒切成幾件,但都幾大件厚肉,隻蛋仲要係我最喜歡的太陽蛋呀!貓耳粉有咬口,浸耐左亦唔怕林曬。飲品呢,凍black coffee 唔錯~ tea set 凍coffee 仲要唔洗加錢呢間店俾我感覺似簡簡單單,但原來花左唔少心思在食物的細節。希望下次有機會試lunch set, 睇下係咪一樣咁有heart~

唔會太濃,又唔會乾,但亦都唔會油膩
蜆肉意粉

不過食開濃味野的人可能就會覺得淡少少。

貓耳粉有咬口,浸耐左亦唔怕林曬。

2020-05-12
外賣自取
蜆肉意粉
  • 意大利雜菜湯雞扒蛋貓耳粉
2020-04-07 631 瀏覽
Lovely experience and very thoughtful healthy food!!  Great coffee!!The atmosphere is very clean and stylish.  The service is great and the presentation of the food is also very highly thoughtful.

2020-04-07
1 分鐘 (堂食)