2022-09-20 199 瀏覽
小人到花墟買東西,見到一間外觀以木屋設計的咖啡小店,肚子正好打著鼓,遂決定一試。走進餐廳,小人已被那店內環境驚豔:樓底很高,有陽光從頂上透入,頗有文青的風格。是日的選擇是茄汁雞肉意粉,可是等了很久才上,小人心想弄一碟意粉也弄那麼久?先說意粉,質感有點過腍,但茄汁卻又不夠濃,跟自己在家弄的差不了多少。其次乃另一主角雞肉,份量是數得出的塊數;可幸肉質雖未至很滑,並不算柴,兼且調味足夠,對整碟意粉幫助很大。餐後還點了一杯咖啡,濃厚香醇,成就了一頓簡單的午餐。

茄汁雞肉意粉

餐後還點了一杯咖啡,濃厚香醇,成就了一頓簡單的午餐。
午餐
  • 茄汁雞肉意粉
2022-07-09 369 瀏覽
今日嗌咗個黑松露蘑菇帶子意粉 都差唔多等咗成半個鐘先出 出到嚟發現嗰碟意粉冇帶子😑我哋之後再問個店員 然後佢話會5分鐘後補返帶子俾我哋咁我哋之後等咗大概10分鐘到佢拎出嚟嘅時候 其實嗰幾粒帶子係唔熟仲要係凍嘅🥹🥲🥲 真系吾可以再去 食物要熟係最基本嘅原則😞

我哋之後再問個店員 然後佢話會5分鐘後補返帶子俾我哋

真系吾可以再去 食物要熟係最基本嘅原則😞

2022-05-09 417 瀏覽
我同fd 1點48分落order 到2點27先有一個餐送到嚟 中途我已經催過一次 連一杯野飲都冇 我地都係點咗一杯latte一杯chocolate 服務態度不知所謂 送餐連餐具都唔提供 不斷叫我地等最令我地嬲嘅係隔離枱遲過我地入嚟 啲餐已經齊晒我地已經好肚餓呢一世都唔會再嚟呢間嘢 嘢食又唔好食 假嘅carbonara🤮
不斷叫我地等
最令我地嬲嘅係隔離枱遲過我地入嚟 啲餐已經齊晒
我地已經好肚餓
呢一世都唔會再嚟呢間嘢
嘢食又唔好食 假嘅carbonara🤮
2021-12-23 662 瀏覽
好少行入呢條街,無大shopping mall , 無名氣店舖,就因為咁所以無咁多人。12月19星期日搭車免費,嚟食個brunch , 半自助型式,自己出去order , 有人送餐。樓底好高,裝修好文青,入安心出行個郵箱仔都好靚,唔少油畫🎨🖼,格調柔和。all day breakfast , 有全素有正常,主要係多咗腸仔同煙肉,set 價128。太陽蛋燶邊💗,有切粒嘅牛油果同生果,牛角包個樣已經麻麻,食落認真一般。mocha 個奶泡都打得OK.

mocha 個奶泡都打得OK.

2021-12-19
午餐
2021-12-08 435 瀏覽
我喺花墟附近找到這間木屋風格的咖啡店,門面是木和白瓷磚,裡面有高樓底掛上柔和的白燈和木屋頂,感覺似有太陽射入木屋裏,關門後,外面的嘈雜車聲會靜音,只聽到cafe的背景音樂,坐下來可以安靜哋慢慢享用一餐。Mixed Berries Waffle (單點 HK$108, Set配熱飲HK$128).價錢方面,我覺得比較進取,不過可以+HK$20轉set多杯熱飲是比單點化算啲.窩夫熱烘烘,外皮脆口,有蛋香.有好多片酸甜適中的士多啤梨.2球雜莓雪糕,味道不錯,可惜比較快溶.鮮忌廉和七彩糖碎粒做點綴,豐富了視覺效果Matcha Rose Latte.靚拉花和玫瑰花瓣好吸睛.抹茶香濃,味道微甜

.窩夫熱烘烘,外皮脆口,有蛋香
.有好多片酸甜適中的士多啤梨
.2球雜莓雪糕,味道不錯,可惜比較快溶
.鮮忌廉和七彩糖碎粒做點綴,豐富了視覺效果

Mixed Berries Waffle  &  Matcha  Rose  Latte

Mixed Berries Waffle

Matcha Rose Latte
.靚拉花和玫瑰花瓣好吸睛
.抹茶香濃,味道微甜

2021-07-18
Mixed Berries Waffle
2021-09-11 839 瀏覽
Weekend花墟遊花園,實會去果頭搵食,見到早排成日有人龍嘅木系cafe今日無咩人,自然就走左去食~All-day-breakfast好難唔好食,太陽蛋煎得靚仔,水汪汪咁🥺腸仔同煙肉都ok,份量都好足,個迷你牛角包🥐唔知佢做咩,唔酥脆重硬棒棒,一陣唔好食嘅牛油味,最後必有嘅沙律🥗太多醋,啲菜濕淋淋咁好唔開胃Carbonara極麻麻,完全唔香唔creamy,汁唔夠撈個意粉,味道好平凡,正確嚟講係得一大陣齋意粉味,而且配料少得可憐🥺極伏!嘢食真係麻麻,但杯C͜͡a͜͡p͜͡p͜͡u͜͡c͜͡c͜͡i͜͡n͜͡o͜͡☕️比較好,拉花實凈,奶泡挺身滑溜,咖啡味香濃,唔會偏酸,成杯都夾得好好👍🏻
Weekend花墟遊花園,實會去果頭搵食,
見到早排成日有人龍嘅木系cafe今日無咩人,
自然就走左去食~

All-day-breakfast好難唔好食,
太陽蛋煎得靚仔,水汪汪咁🥺
腸仔同煙肉都ok,份量都好足,
個迷你牛角包🥐唔知佢做咩,
唔酥脆重硬棒棒,一陣唔好食嘅牛油味,
最後必有嘅沙律🥗太多醋,
啲菜濕淋淋咁好唔開胃

Carbonara極麻麻,完全唔香唔creamy,
汁唔夠撈個意粉,味道好平凡,
正確嚟講係得一大陣齋意粉味,
而且配料少得可憐🥺極伏!

拉花實凈,奶泡挺身滑溜,
咖啡味香濃,唔會偏酸,成杯都夾得好好👍🏻
2021-09-09 403 瀏覽
文青風系CAFE 一到門口已見到型不得了既木版粉筆餐牌仿歐式小木屋設計 做到好似有日光照射既感覺,係幾特別既CAFE內放了不少書比人影相或睇書消閒之用,想做到有一種放慢腳步既態度主打輕食類,想食豐富就可以全日早餐,再來一杯咖啡慢慢品味煎雙蛋,2款肉腸 番茄汁豆 烘多士麵包 沙律菜 大啡菇 咖啡上係紅葉既拉花份量非常豐盛,多士烘得好脆口抹上牛油好食 雙蛋係太陽蛋中間仍流黃 多士沾蛋汁食亦一流肉腸唔太濃味,入得口個皮又脆又彈 煙肉片煎得好薄好脆身 份量多,味道佳,連杯咖啡都好飲 唔止睇得食物都唔錯Cafe Prince Royal地址: 旺角花園街232-242號F鋪平均消費$150評分8/10
文青風系CAFE 一到門口已見到型不得了既木版粉筆餐牌
仿歐式小木屋設計 做到好似有日光照射既感覺,係幾特別既
主打輕食類,想食豐富就可以全日早餐,再來一杯咖啡慢慢品味
肉腸唔太濃味,入得口個皮又脆又彈 煙肉片煎得好薄好脆身
份量多,味道佳,連杯咖啡都好飲 唔止睇得食物都唔錯

Cafe Prince Royal
地址: 旺角花園街232-242號F鋪
平均消費$150
評分8/10
2021-08-30 347 瀏覽
太子輕食Cafe👻今次老公簡的🧐佢話睇到呢間裝修幾靚❤️話我應該都鐘意🤣不過我同佢講我著重味道多d…😫座低梗係睇下OR有咩推介🤨但係點知負面評語多過乜咁🙃咁都唔緊要啦都入咗嚟坐就試吓去過lunch set🤣🤣和牛咖喱·配料都好豐富牛肉同大蘑菇都多·反而咖喱嘅味道唔係走和風係辛香料嘅味道為主⭐️牛肉同大菇都多❤️不過我老公叫嗰個coffee tonic就唔太好飲😂總結成餐都正常服務都唔係真係咁差
太子輕食Cafe👻

牛肉同大菇都多❤️
不過我老公叫嗰個coffee tonic
就唔太好飲😂

總結成餐都正常服務都唔係真係咁差
2021-07-21 541 瀏覽
本身諗住一心想去試一間太子嘅串燒店,唔知係唔係因為名DJ介紹過定還是佢本身都已經好出名,我哋6:15左右去到,已經見到入面坐滿晒人,仲話全日都full左添!(雖然店舖細細)冇辦法啦,又已經入爆左咪錶,唯有喺附近搵間食算數,行咗成條街終於朋友為咗遷就我揀咗一間咖啡店,千揀萬揀⋯😰😰終於我哋叫咗一個咖喱飯再加一個黑松露意粉同埋一個甜品-雜莓撻,飲品方面我就叫咗一杯抹茶dirty 試吓入到去咩都要自助自己拎,連落order都要自己出去落,我覺得lunch咁嘅安排係OK嘅,但係夜晚就好似有人serve 會好啲囉 咖喱雞肉飯其實真係好普通嘅嘢,應該點煮都唔會太難食,係爭在個飯點樣令到佢粒粒分明又有咬口,可惜呢度做唔到😥有啲爛嘅感覺,不過朋友話OK喎⋯⋯黑松露意粉亦都係一啲唔難煮嘅嘢,好彩佢個意粉唔係煮到林晒,勉強合格啦!本身我對於個甜品真係完全冇晒希望,因為響我去洗手間嘅時候我走去昅下個甜品櫃望吓啲cake,竟然比我發現我叫咗嗰個雜莓撻啲雜莓變黑晒,真係個心都離一離,另外擺喺旁邊嘅紫薯cheese cake同樣賣相超級一般差, 一啲都唔吸引, 已經心諗死啦有d 中伏,但係都叫咗,冇辦法啦,好
本身諗住一心想去試一間太子嘅串燒店,

本身我對於個甜品真係完全冇晒希望,因為響我去洗手間嘅時候我走去昅下個甜品櫃望吓啲cake,竟然比我發現我叫咗嗰個雜莓撻啲雜莓變黑晒,真係個心都離一離,另外擺喺旁邊嘅紫薯cheese cake同樣賣相超級一般差, 一啲都唔吸引, 已經心諗死啦有d 中伏,但係都叫咗,冇辦法啦,好彩最後佢冇拎display嗰個出嚟俾我哋食,感覺上個心舒服少少,味道都同我expect嘅差唔多,好彩好彩!
最絕頂嘅我諗都係我果杯抹茶dirty , 諗住試吓咩特別野啦, 平時出邊剩係得dirty , 點知飲咗一啖我就已經放棄咗, 真係難頂到一個點! 佢叫我唔使攪勻就飲得, 點知成杯嘢好似將好少嘅奶再加咗好多水再加咗少少抹茶粉, 完全唔掂啦,我朋友終於忍唔住試吓攪勻佢再飲睇吓會唔會感覺良好啲,結果佢話俾我知冇咁水狀囉,不過味道都係強差人意。話晒佢都係一間Cafe啊,連最基本嘅咖啡都沖得唔好咁叫人哋點會再幫襯佢啊⋯⋯
Mix  berry  tart
咖喱雞肉飯
黑松露意粉+Macha  dirty  🙅🏾🙅🏻‍♂️
2021-07-19 325 瀏覽
作為一個小鳥胃嘅我,我都覺得個份量好細。。。咖啡都麻麻。。飲落去有咖啡渣🤨因為太難飲嘅關係,我諗住問佢哋攞啲糖水。。點知佢話唔俾。。話因為想客人是返咖啡原本嘅味道🤨errrrBTW 戴返頂頭盔🪖先。。每個人嘅口味都唔同,純粹表達下不滿😹😹個價錢收得貴。。又5好食😩失望。。個人來講,就真係應該冇下次啦😹😹Pasta 我同我男朋友分別叫咗 carbonara & 黑松露蘑菇意粉,佢就話好鹹,同埋啲意粉好硬好碎。我嗰個就蘑菇係多嘅,但太大粒。而且啲汁好多🤨🤨水咁樣 都係好鹹,好硬好碎
作為一個小鳥胃嘅我,我都覺得個份量好細。。。
點知佢話唔俾。。話因為想客人是返咖啡原本嘅味道🤨errrr
個價錢收得貴。。又5好食😩失望。。
個人來講,就真係應該冇下次啦😹😹

2021-07-19
來到太子的花墟,太多數人都會是匆匆來匆匆買花了就離開,但其實不妨停一停,慢下來。然後就會發現轉彎位有一間木系咖啡店Cafe Prince Royal。門口已經是輕日系的木畫版粉筆寫的菜單,入到去是仿歐洲的小木屋設計,木屋頂其實帶有白燈長開,令到每位客人不論任何時間,即使夜晚,也能享受到日光射入小木屋的暖意感覺。木屋CAFE內配置不少書籍,加上掛畫,黑板做的MENU,有心意的小擺設,木系裝修,加上甜美笑容的服務生,讓大家在這忙碌的城市,不禁想慢下來,享受一下這裡的寧靜。由於佳佳胃口很細,今次就只試了三杯飲品,兩款食物,一個窩夫。全日早餐除了基本的食物外,更配有菠蘭腸、德國腸、芝士大蘑菇,只吃這一個,已經元氣十足。Yeah~!另外送上來的是黑松露忌廉磨菇意粉,在黑松露的香味下,裡面原來細心加上了牛肝菌,增加口感和層次呢。夢幻窩夫是餐廳今季主打,熱騰騰的窩夫外面香脆,內裡鬆軟,加上由日本空運的生果,再雪糕~唔~~和佳佳一樣甜度十足。而駐場咖啡師更是當代IG紅人-哈奇奇,年紀輕輕的她已經是此CAFE店的靈魂人物。每一位客人來到,即使不吃東西,也一定會order她親手炮製的飲品,尤其她獨特的拉花

而駐場咖啡師更是當代IG紅人-哈奇奇,年紀輕輕的她已經是此CAFE店的靈魂人物。每一位客人來到,即使不吃東西,也一定會order她親手炮製的飲品,尤其她獨特的拉花技術更是出神入化,看她輕柔白滑的手以不到20秒的時間,就可繪出帶心形的美美天鵝圖案了。由IG美女為我沖泡的飲品,已令我喝得如痴如醉了。
全日早餐
夢幻窩夫
黑松露忌廉磨菇意粉
全日早餐
夢幻窩夫
黑松露忌廉磨菇意粉
2021-05-25 376 瀏覽
服務:3月份女待應儀容不整潔,全部手指甲困哂黑邊(應該係搽黑色指甲油既結果),本人見到毛管動。當時只有我和女性朋友及另一張枱(兩個女仔),都可以把我的食物送錯到另一張枱,佢哋話冇叫個女待應就拎番入去,完全冇理冇問題咁樣。(不過疫情之下,佢放低左碟野响另一張枱我都唔敢食)之後我主動追單先有個廚房男出嚟解釋道歉,但係已經太遲。食物:本人呢幾年去過呢度無限次,非常喜歡呢度啲食物(2020年12月之前)由於疫情,2021年3月再幫襯完全不敢相信,黑松露意粉冇味材料低質係連茶餐廳都好過佢,club sandwich 我個人以前好喜歡,今次真係差到一個點,非常失望!轉左手之後,真係唔想再去!希望前一手大廚離開有更好嘅出路,唔知邊度可以搵番大廚?

轉左手之後,真係唔想再去!

希望前一手大廚離開有更好嘅出路,唔知邊度可以搵番大廚?

2021-04-27 523 瀏覽
卡邦尼意粉不知所謂,冇料 冇味 意粉整到咁粉 失敗 真係未食過咁難食嘅意粉碟野只係值$20 佢賣$88 淨係得幾條火腿 菜All day breakfast 個賣相極差 連個蛋煎到燶晒一開始問佢間餐廳toast 又冇 黑松露又冇 個餐牌已經唔係多野揀 仲要乜都冇一開如俾佢個裝修fake 左入嚟 真係奉勸大家千祈唔好再入嚟呢間餐廳食叫左杯americano 同caramel latte,得過且過算正正常常不過不失.............
碟野只係值$20 佢賣$88 淨係得幾條火腿 菜

.............
2021-04-20
2021-03-22 494 瀏覽
之前一直有食開呢間Cafe,近排少去咗,今日去到好似啲人唔同晒,餐牌都唔同左,我叫咗杯flat white同埋蕃茄紅菜頭沙律,杯咖啡酸到唔可以入口,我都有同佢講,佢試完之後自己都覺得酸,所以沖多次俾我,今次杯flat white 熱啲,但仲係酸到不能,我飲咖啡咁耐都真係未試過呢啲酸,好難飲。沙律好難食,個大蕃茄切到1cm咁厚,沙律菜又唔新鮮,有紅菜頭同parma ham($88),全單盛惠$126,沙律我都有完成佢,但杯啡真係好難飲,呢間真係唔會有下次。
2021-01-07 1154 瀏覽
唔知呢間野係咪轉左手啦,我見到佢嘅餐牌同嘢食都變咗好多,諗住試吓啦我覺得嘢食都叫不過不失,嘢飲方便就進步咗好多,起碼佢個咖啡師會肯出嚟同我傾吓計先,佢介紹嘢食同咖啡都唔錯叫做比以前有服務好多但係等嘅時間都要20分鐘,嘢食都偏貴下!其他都冇乜特別佢雖然有好多所謂而家自己整嘅甜品,咁係比以前嗰啲蛋糕好咗嘅!但係都可以仲好啲!好似感覺整左兩三日擺喺度買咁樣
但係等嘅時間都要20分鐘,嘢食都偏貴下!其他都冇乜特別
時令海鮮意粉
20 分鐘 (堂食)