2015-03-22 961 瀏覽
喺大學入面有間café真係幾好ga,得閒可以同friends喺入面吹下水食下小食。價錢就同一般café差唔多啦,雖然我expect會平少少,因為喺大學入面ma,或者真係平咗少少嘅。食咗個salad + waffle + chocolate ice cream,每種一個細份量加埋做一碟。Salad係3種生果切粒,我覺得切細粒少少會好似好d。provide嘅生果幾好,唔知係特登揀呢幾種定咁啱呢? 因為都係d偏甜嘅生果,例如火龍果,咁同d甜品一齊食生果都唔會食落好似顯得d生果好酸咁。Waffle啱啱拎嘅時候都幾脆幾好食 ice cream有幾隻common嘅味揀。另外叫咗杯凍朱,太甜啦 overall第一次食覺得唔錯呀~
overall第一次食覺得唔錯呀~
2015-03-12
2015-03-19 698 瀏覽
中大既嘢食有時真係好正架!抵食過出面啲嘢好多,好似和聲書院既cafe tolo既waffle甜品就啤咗一個驚喜我!個waffle熱辣辣,外脆内軟,咬落去有啲好似棉花糖果種綿綿既質地。加咗啲朱古力醬上去, 真係冇得頂。waffle熱辣辣配上凍冰冰嘅vanilla ice cream, 真係 best couple. 個雪糕係頂頂大名既movenpick雪糕,入口吃得出vanilla既香味。如果食得太制就食返啲係側邊嘅新鮮生果,個間cafe真係諗得好周到阿!係出面食呢啲甜品閒閒地都要50~60蚊,係tolo 32蚊就吃到。係和聲嘅tolo有好靚嘅景,配埋甜品真係讚。除咗waffle同ice cream 多有好多其他選擇,下次再去和聲試吓。
2015-03-19
  • Waffle with Vanilla Ice Cream
2014-09-15 1042 瀏覽
岩岩開學開SEM飯真係多:)唔洗走出中大都有好野食,難得中大有甜品食就同D組仔女上左和聲食個TEA,入面環境好舒服,景色好令。CAFE TOLO 有 MOVENPIC 雪糕,窩夫,心太軟等等甜品。係一間大學入面有咁多甜品食都算係咁><我個人覺得最抵食既係雪糕加窩夫,都只係$32 !!! 一球雪糕都$22,加多$10有三件窩夫同有水果盤真係冇得輸!! 我叫左心太軟同窩夫,兩客都有雪糕,雪糕可以選朱古力,草莓同雲利拿。全部都係即點即做,呢個係我最欣賞的。比左錢之後佢會比塊牌你,野食準備好有得拎既時間,塊牌就會震,真係有10個趣!! 出面好多時食個窩夫都要$40﹣50 ,呢度仲要係MOVENPIC 雪糕,真係心心眼!!心太軟都唔差,雖然貴小小要$42,不個好香,賣相又唔錯!食到好飽,真係好滿足<3流心嫁!!
流心嫁!!
2014-09-12
2014-08-24 878 瀏覽
唔好以為大學得10蚊頹飯食呢一間Café既甜品完全可以改變哂你對大學cantenen既睇法。係中大入面食完飯又好似唔係太夠喉於是乎我地一行人就去左和聲書院果間Café tolo 食個下午茶。Café對出的風景認真唔錯可以望到成個山頭如果秋天唔係太熱同朋友係度歎就真係認真唔錯入面的野食都唔錯架有窩夫,有movenpick雪糕,仲有心太軟果的甜品都算好多花款。味道唔洗講喇,movenpick雪糕點會差心太軟真係會係流心果款而且唔算太過甜係就係要等得耐d同埋地方都唔多就腳但價錢都算合理,三十零四十蚊就有一個甜品,味道都唔錯架出面食都食唔到咁既水準如果有朋友係和聲既仲有再折!!好抵嫁
唔好以為大學得10蚊頹飯食

係中大入面食完飯又好似唔係太夠喉
Café對出的風景認真唔錯
可以望到成個山頭
如果秋天唔係太熱同朋友係度歎就真係認真唔錯
入面的野食都唔錯架
有窩夫,有movenpick雪糕,仲有心太軟果的甜品
都算好多花款。
味道唔洗講喇,movenpick雪糕點會差
心太軟真係會係流心果款
而且唔算太過甜
係就係要等得耐d
同埋地方都唔多就腳
但價錢都算合理,三十零四十蚊就有一個甜品
味道都唔錯架
出面食都食唔到咁既水準
如果有朋友係和聲既仲有再折!!好抵嫁
  • movenpick雪糕
2014-04-05 1078 瀏覽
天公造美,一年一度的photo day終於完滿結束,原本一直擔心今年也會像去和前年般下雨,但最後竟然可以在自己畢業那屆出現好天氣,非常感恩。由早上開始不停拍照,直到下午仍未吃午餐,加上在好天氣下穿著畢業袍來迴折騰後不禁汗流浹背,最後終於在三點多可以坐下來醫肚了。今次更帶遠道而來的中學同學們一起去了和聲的cafe tolo!進入餐廳,剛好有四人的空桌,坐下後我們都急不及待看放在桌上的餐牌。經過一番考慮後,我和友人一起吃刨冰,而另外兩位朋友則吃窩夫配雪糕。之前友人曾經在cafe tolo吃刨冰,今次竟然是非中大的友人推介。刨冰味道交給友人決定,依稀記得這個應該是黑糖刨冰($32)。大概五分鐘後,響燈器震動通知我們可以拿甜品。這裡的刨冰份量相當大,連我也嚇了一跳,在外面是絕不可能以這種價錢吃到呢!我們稍為將刨冰攪拌,以將黑糖糖漿滲入底下的刨冰,配料有星形的芒果粉粿、QQ圓、薏仁等。賣相出色之餘,味道也相當不俗。刨冰咬下去很脆,卡滋卡滋,配合甜甜的黑糖糖漿,很清爽冰涼。混合配料一起吃,薏仁軟腍,粉粿和QQ圓咬感十足,整體水準不俗。尤其剛才汗流浹背,這時吃刨冰格外好吃,相信夏天時吃更是消暑甜品的

黑糖刨冰

賣相出色之餘,味道也相當不俗。刨冰咬下去很脆,卡滋卡滋,配合甜甜的黑糖糖漿,很清爽冰涼。混合配料一起吃,薏仁軟腍,粉粿和QQ圓咬感十足,整體水準不俗。尤其剛才汗流浹背,這時吃刨冰格外好吃,相信夏天時吃更是消暑甜品的好選擇!
另外兩位朋友一人各一客窩夫配雪糕($32),現場所見差不多每一桌客人都有點,其實點單前我都非常心動,但經過一輪掙扎還是決定試未吃過的刨冰。

朋友們點的窩夫配雪糕賣相也相當出色,雪糕選用了Mövenpick,當然不會失準,而主打的窩夫在外觀和顏色上都跟我上次來吃時大有不同,有進步!但兩位朋友們都嫌窩夫過份厚實,較喜歡鬆軟的口感,看回上年寫的食評,那時我覺得窩夫不夠厚實,我當然樂於見到現時的改變
。配有的小水果杯依然一般。

甜品時,友人們都不斷說羨慕中大竟然有如此高質素的咖啡廳,嘻嘻。

步入四月,春天來臨,也代表我的大學生涯走向最後一段路,今天跟這三年認識到的大學朋友、特地而來的中學同學們聊天、拍照留念,忽然很感動,也覺得自己很幸運,很想大喊:這三年沒有白過了!
題外話/補充資料: 窩夫等候時間較長,其中一位友人等了大概二十分鐘,所以趕時間的朋友不要點喔。
2014-04-04
黑糖刨冰
2013-12-08 550 瀏覽
回到香港已經兩個月了。中大因新學制的關係,書院由四變九,食堂也因此增加以應付入學生數目上升壓力。一向學生間都會形容中大為「頹」,當然食堂的素質也有此類評語,今次和聲cafe tolo開張可望帶來新風氣。因新開張關係,所有食品正價八折,自從回來後已經很想拜會一番,但沒有時間和地理位置偏遠,都未有機會,適逢下課後有空食下午茶的關係,終於跟baka去試了!和聲書院其實正正在聯合書院下面,所以要先上山再乘陳宿升降機到地下再步行去,不是在本部以上上課的話真的很遠呢。首次到訪,cafe tolo 原來可以分為室內和室外座位,室外獨攬吐露港海景,室內則為一裝飾精緻的cafe店,因為室外已滿座,所以唯有走到裡面坐,如果黃昏時的室外,一定好不浪漫。甜品方面,這裡最出名的大概是窩夫吧,當然要品嚐一番。我跟baka都點了窩夫配雪糕,因新開張期內有八折的關係,由原價$32,折實到$25.6。蠻便宜。然後因為現場所見只有兩個爐的關係,所以製作時間頗長,幸好不趕時間,不然就慘了。過了20分鐘後,終於到我們了,是用一個響燈器通知的,對比中大其他食堂都是傳統叫號方式,較為特別。送上來了!有四塊窩夫、小水果杯和雪糕一球
,今次和聲cafe tolo開張可望帶來新風氣。

送上來了!有四塊窩夫、小水果杯和雪糕一球。我點的是草莓味,baka的是巧克力味。草莓蠻酸溜溜的,很不錯。水果杯就意料之內的難吃。到重點:窩夫。頗鬆軟,但咬感不夠,如果更厚實一定好吃很多。上面淋有巧克力醬,加上雪糕,這個價錢是超值的。
要論是否非常好吃,並不是,但絕對有水準。加上環境不錯,如果不趕時間和想找個時間聊天,這裡是中大裡面不錯的選擇。中大的食堂,無疑份量價錢取勝,但還是欠缺這種有格調的小cafe。
2013-10-30
  • 窩夫