岩岩開學又係中同GATHERING既時間;) 約左中學既BEST FRIEND 去又一城食晚飯,7點幾睇完戲,又唔想食FOOD COURT 咁頹,所以就去左戲院旁邊既餐廳睇下。見冇人等位就入左去坐底,望落D野係都係西式果D PASTA ,好似冇咩特別,價錢又幾貴下。我叫左個我最鐘意既EGG BENEDICT ,我個FRIEND就叫左個意粉同一杯COFFEE。等左廿幾分鐘就有野食喇,野食既賣相幾令,我首先食個EGG BENEDICT ,雖然係幾貴,但個份量算係幾大,D 蛋係流出黎就唔洗講,不過加埋煙三文魚同熱辣辣既包,真係一流!!! 意粉個汁好濃味,不過有有小小「溜」,兩個人SHARE 就岩岩好。杯COFFEE 好大杯,唔飲得都睇得:P
2014-09-10
2014-09-05 3068 瀏覽
這餐廳雖然第一次光顧,但一直存在一定的好感,雖然它只是連鎖餐廳,但它比一般連鎖餐廳有點不同,每一間分店的裝潢都有各自Style,不是倒模一式一樣,而且大部分都乎合本人心意,不過是次坐的位置太角落自閉,都沒有太看清楚餐廳的環境。喝起來七分朱古力味道三分咖啡味道的Mocha($46),濃郁香滑好喝,喜歡朱古力味道較強的會喜歡吧!!蘋果沙冰($42) ,很遺憾踩地雷淡如冰水...浪費了$42...菠菜芝士雲吞($108)濃郁美味,很想一試再試,吃了一口停不了。用Pizza木盤盛載的豬扒($158),看到這個份量有點呆了...這塊用Pizza木盤盛載的豬扒,最少有3隻手掌連手指的面積啊...而且很厚...不過話說回來肉質挺嫩,外皮與肉緊扣沒有分離!!

這餐廳雖然第一次光顧,但一直存在一定的好感,
雖然它只是連鎖餐廳,但它比一般連鎖餐廳有點不同,
每一間分店的裝潢都有各自Style,不是倒模一式一樣,
而且大部分都乎合本人心意,
不過是次坐的位置太角落自閉,都沒有太看清楚餐廳的環境。

喝起來七分朱古力味道三分咖啡味道的Mocha($46),
濃郁香滑好喝,喜歡朱古力味道較強的會喜歡吧!!
蘋果沙冰($42) ,很遺憾踩地雷淡如冰水...
浪費了$42...
2014-08-30
2014-09-01 2921 瀏覽
星期日5點幾,看完戲又未到晚飯時間,跟友人想找個地方飲杯野,傾下計。Page One內的cafe本是不錯的選擇,看到門外等位的人卻令我們卻步。走了整個商場一遍,決定到caffe habitu,不用等位。入座後才知道有最低消費,每位$60,給我藉口點件蛋糕。從沒留意這裡的cake display,看起落也不錯。宇治抺茶幾靚,而且有很多層次,層層都不同口感,有mousse,果仁碎同海綿蛋糕。抺茶味甘甘的,雖然有朱古力層,但整件蛋糕甜度極低,冇揀錯 可是,整體感覺偏乾,失了點分數。朱古力都不錯,朱古力味算濃,且不太甜。但冰幾多,到最後把朱古力溝得很淡。

可是,整體感覺偏乾,失了點分數。
2014-08-30
2014-08-11 3684 瀏覽
唔知由幾時開始,每到食飯時間,又一城每一間食肆門外都係一條又一條的人龍。唯有揀條較短的去排隊,就係caffe habitu啦。見到個餐牌轉左,先發現原來好耐冇黎啦,新加左唔少菜色。這個pappardelle是餐廳推介的,真的值得一試。汁做得唔錯,蕃茄忌廉夠濃,但仍保蕃茄的清新。意粉al dente,肉碎和腸再加多一重口感。菠菜忌廉汁很creamy,幾好食。包住ricotta的Ravioli都不俗,但口感有點實。彈牙點和ricotta滑點會更好。pizza都唔差,ham的分量不少,上面的火箭葉加點黑醋應該更出色。最出色是pizza很薄很脆,蕃茄醬之下是一層慷慨的芝士,一口咬下去,味道和口感都很好。出面還有人在排隊,一吃完侍應就收碟了。再問野食係咪已經黎齊,我地都知唔叫甜品就要走了。雖然味道不俗,但全部份量都很少,意粉兩三啖就吃完了,實在意猶未盡。香蕉布甸,其實是較濕潤和軟熟的香蕉蛋糕,除香蕉味濃外,不太特別。以前好似有個banana toffee pudding,比這個好食。本想叫tiramisu,不過賣完了。fluffy pancake的description都幾吸引,估唔到原來係3大
本想叫tiramisu,不過賣完了。fluffy pancake的description都幾吸引,估唔到原來係3大塊熱香餅
這麥當勞早餐的一整個餐怎會是一個甜品?! 味道普通。
意粉實在太少了,友人應該還餓,點了scones。賣相還可以。
主菜的質素比甜品高,甜品實在令人失望。主菜的價錢都唔平,份量很少。如果主菜和甜品的份量調返轉就剛好。繁忙時間,侍應們都應接不暇,一坐下就發現桌上還有留下的茄汁,而且就在餐巾紙旁,有改進空間。
30 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄忌廉香腸闊麵
  • 菠菜芝士雲舌
2014-08-02 3577 瀏覽
為咗加菲而搞到成11點先食呢個超豪早餐... 只豪一次咁多.講抵食就真係唔抵 (貓頭商標不便宜), 而且出餐時間頗久 (等半小時). 加上有客飲杯咖啡坐成個鐘都唔走和早上只開一半座位, 所以遲來的人要在門口等. 阿的咖啡 - 狗樣真係CUTE, 幾香. 但係要等埋貓香餅才拍照, 凍了...加菲熱香餅 - 得頂一塊有貓頭, 下面普通熱香餅+加拿大有機糖漿. 味道一般啦. 腸仔 - 出奇地幾好食. 但有焦物在腸上, 都唔執走

腸仔 - 出奇地幾好食. 但有焦物在腸上, 都唔執走
限定版加菲餐
2014-08-02
$130 (早餐)
2014-07-31 3174 瀏覽
這家因為比較小,所以一般都很難有位子,尤其是週末,不過週末的九龍塘其它地方也很多人,所以就排隊等了一下,可以試試它家的coffee和其它吃的。其實有很多不同口味的咖啡或者有些會帶些酒精的咖啡,不過保險起見,還是點了最安全的Rose Latte,味道不錯,咖啡也很滑。和老公一起order了salmon egg benedict和pizza,都很好吃,egg benedict的hollandaise sauce也還可以,pizza的餅底烤的也很香脆,是我鍾意的薄底pizza。如果不是坐的地方比較小,會再來幫襯的

2014-07-20
2014-07-23 3016 瀏覽
今日約左師兄食lunch,咁岩佢係又一城附近返工,就決定同佢尼衣間餐廳食下西餐。Set lunch menu大概有五款食物提供,價錢由$88到$130不等,包湯/沙律同野飲,不過我地都俾main menu既食物吸引住,最後都冇叫set lunch。Italian gem配上黑松露同巴馬火腿既egg benedict,醬汁好特別,同普通荷蘭醬唔同,有啲酸酸地,隻蛋配埋黑松露好好食。巴馬火腿配蛋同英式鬆餅咸咸地,Good!蕃茄忌廉肉腸闊條麵蕃茄得兩三舊,肉腸唔多不過有啲好好食既碎肉,個醬好香好濃但唔會太咸,闊條麵軟硬適中,成個麵好正好好食!Rose latte拉花好靚,好香玫瑰味,個咖啡完全唔苦,甜度剛好,好好飲。咖啡配一小件合桃朱古力蛋糕,好香合桃味,唔太甜,正!

Italian gem

蕃茄忌廉肉腸闊條麵

Rose latte

• rose latte
  • Italian gem
加菲貓主題活動開始之際,心裏便想 : 就是你了!~.Caffe Habitu x Garfield & Odie’s Treats.~Caffe Habitu的咖啡一直是我心頭好,而此店內的日光氣息也是我一直嚮往的。終於騰出一個懶慵慵的下午,享用這美味的加菲貓限定版。其實,我根本不用看餐牌......一身OL的裝束的我難為情地說﹕「想點一份加菲貓限定set……」呵~呵~一人前的點餐,把我貓「粉」的身分出賣了。這份「貓糧」很快送來了,比想像中精美,也比想像中巨大!貓頭絕對能提昇味覺,附近食客紛紛投以注目禮。最吸引我是pancake的麵粉香,還有吃進口裏的鬆軟感,厚厚的充滿蛋香,令人十分滿足。從來未食過咁美味的pancake,以楓糖、牛油伴吃,原始卻是最滋味的。這是我與吃過不下數十份麥記pancake對比下得出的結論。(當然價格也差幾倍吧!)伴碟的豬肉腸亦十分有水準,豬肉腸充滿肉香,油脂才是美味的泉源。Cappuccino 有大大的一隻笨笨的Odie,賣相100分!Habitu家的咖啡一向有水準,這杯順滑帶香,奶泡豐盈。喜歡喝咖啡的我,邊吃pancake邊嘆咖啡,十分飽足!加上店內悠閒的氣
加菲貓主題活動開始之際,心裏便想 : 就是你了!

Caffe Habitu的咖啡一直是我心頭好,

而此店內的日光氣息也是我一直嚮往的。
終於騰出一個懶慵慵的下午,享用這美味的加菲貓限定版。

其實,我根本不用看餐牌......
呵~呵~
一人前的點餐,把我貓「粉」的身分出賣了。
未食先興奮
這份「貓糧」很快送來了,比想像中精美,也比想像中巨大!
貓頭絕對能提昇味覺,附近食客紛紛投以注目禮。
這是我與吃過不下數十份麥記pancake對比下得出的結論。
(當然價格也差幾倍吧!)

Habitu家的咖啡一向有水準,這杯順滑帶香,奶泡豐盈。
喜歡喝咖啡的我,邊吃pancake邊嘆咖啡,十分飽足!
加上店內悠閒的氣氛,這個下午令人十分放鬆。
在又一城內眾限定套餐中,這個我極力推介!

2014-07-07
  • Caffe Habitu x Garfield & Odie's Treats
  • pancakes
  • Cappuccino
2014-06-14 3963 瀏覽
今日同靚媽探完小花子之後,就去了Habitu dinner 啦~肚子餓得很,所以一點就是兩個主菜啦~~去Habitu 點可以唔飲咖啡?但明天要早起呀,我怕今晚眼光光等天光,所以改選黑糖薑奶茶甜甜的黑糖加上微辣的薑味,好飲呀!靚媽咖啡奶茶都唔飲得,所以很健康的點了蘋果汁我見靚媽把它乾杯了,味道應該OK 啦~~接著是靚媽點的卡邦尼意粉濃郁的卡邦尼醬,芝味蛋香味十足,意粉煮得al dente,亦很掛汁配著小許洋蔥及煙肉,很滋味呀~~我點的烤菇burger都上枱Lu~~這個burger不是用漢堡包,而係用香草包,表面烤得很香脆,加上香草的香氣,別有一番風味呀!大烤菇烤得甜美可口有嚼勁,配著芝味的cream cheese, 酸甜新鮮的蕃茄翠綠的菜菜,很夾呀!作為配菜的薯條亦非常出色,外層香脆內裡軟滑!yummy~~兩碟主菜對我地黎講,真的是太滿足啦~所以今晚我地放棄甜品環節啦~~~~
肚子餓得很,所以一點就是兩個主菜啦~~

甜甜的黑糖加上微辣的薑味,好飲呀!
黑糖薑奶茶
靚媽咖啡奶茶都唔飲得,所以很健康的點了蘋果汁
我見靚媽把它乾杯了,味道應該OK 啦~~

接著是靚媽點的卡邦尼意粉
配著小許洋蔥及煙肉,很滋味呀~~
卡邦尼意粉
我點的烤菇burger都上枱Lu~~
作為配菜的薯條亦非常出色,外層香脆內裡軟滑!yummy~~
烤菇burger
兩碟主菜對我地黎講,真的是太滿足啦~
所以今晚我地放棄甜品環節啦~~~~
2014-03-20
黑糖薑奶茶
卡邦尼意粉
烤菇burger
2014-06-12 3690 瀏覽
今日放假約咗係又一城附近做野的朋友食個開心lunch。由於好耐無去過Caffe Habitu, 於是我建議去嗰道食lunch.因為夏天的關係,好想食啲好清爽的野,而朋友本身食量少,因此我哋Share 一個set我叫咗夏威夷pizza 另外加一個Italian gem。傾咗一陣,啲野食就上枱,速度啱晒得一個鐘lunch的上班族。朋友飲左個南瓜湯,佢話好味道。我見賣相真係幾好。跟著上個Italian Gem, 真係好好味,暖暖地唔熱,啲鬆餅沾了蛋漿同Parma ham, 好好味!我朋友話估唔到咁好味!啲Side dish的沙律菜很新鮮,薯粒chewy, 唔會軟趴趴。不過食唔到黑松露的味道。夏威夷pizza薄而脆!波蘿同火箭菜好fresh!好正!最後杯rose latte, 除咗拉花靚之外,好香玫瑰同奶味,加埋件少少的brownie , 沖淡了咖啡的苦澀味。今餐好滿意,最滿意係無人刻意左住你傾計。

朋友飲左個南瓜湯,佢話好味道。我見賣相真係幾好。

夏威夷pizza薄而脆!波蘿同火箭菜好fresh!好正!

今餐好滿意,最滿意係無人刻意左住你傾計。

2014-06-12
  • Italian Gem
2014-06-06 3601 瀏覽
工作繁忙想離開Office環境,專成到又一城搵個地方食個lunch,門望咗menu陣間,開始時最吸引我都係Menu設計幾得意,但當食物上台時就覺得無入錯餐廳,雖然座位之間係迫啲頭盤沙律 : 幾新鮮 / 醬汁味適中 / 溫度唔夠凍 主菜Superme Pizza : 手制餅底夠薄 / 醬汁味夠濃 / 時間及火喉控制剛好 / 配菜不會太濃 餐飲Cafe Mocha : 好滑 / 味道好平均 / 絕對好過STXXBuXXX服務: 夠細心~會問是否仍有Mocha未到?(落單唔同人) / 笑容夠~介紹不同杯裝size
頭盤
沙律 : 幾新鮮 / 醬汁味適中 / 溫度唔夠凍

主菜
餐飲

2014-06-05
  • Cafe Mocha
  • superme pizza
2014-06-02 3083 瀏覽
今日偕友人來到又一城的分店午餐。原來我就對這間咖啡店的印象不錯,咖啡雖不算做得十分突出,但多有新意,拉花亦細緻精美。12時的光景已經需要等位,幸而比較早到,等個兩分鐘便有空桌。朋友點了一份The Italian Gem,我點了一份紅酒燴牛尾和一杯烏龍茶鮮奶咖啡。Egg Benedict 來得很快,甚至比咖啡上得更快。而牛尾則來得極慢,等了超過二十分鐘不止。待到上菜時又不是剛煮好的溫度,比較失色。這一碟有兩大件牛尾和大份薯蓉。實話實說,這菜式的水準一般。薯蓉做得較好味道濃郁,質感厚實又細滑,然而加忌廉的關係,吃到末端已覺飽滯;而牛尾,出色在於燴的時間應該不短,牛尾入味又不會靱,只是醬汁似是純粹一般蕃茄汁味道,沒有應有的用紅酒燴過的香味。咖啡味道十分淡,也喝不出什麼烏龍茶味道;Egg Benedict 味道有點奇怪,原以為是放涼了而味道有變,多吃幾口才覺得parma ham 味道好像變了質,後來不以為然,也都全吃掉了,最後朋友和我實在也有點不適。(沒有影響食肆商譽的意圖,後事𣎴提。)總括而言,這次所點的菜式較令人失望,但對於愛吃西餐的人來說,還未至於接受不了的程度,還可以再作嘗試。
紅酒燴牛尾
Oolong Tea Latte & The Italian Gem

2014-06-02
2 分鐘 (堂食)
2014-05-29 3090 瀏覽
一向喜愛 caffè HABITŪ 的飲品,至於 caffè HABITŪ the table,自兩年前嘗過一次後,再也想不到甚麼會令我在這裡花費二百元的原因 - 食物質素不算出色,選擇不多,價錢不算實惠,加上定位相若而質素更佳的西餐廳實在不乏。原以為與這餐廳緣盡了,這個晚上卻與友上在這共進晚餐。無他的,三天前已到過附近的 Simplylife Bakery Café (食評可見"Simply Live a Simple Life"),加上眼見附近的食肆大多也需輪侯一段時間才可入座。再者,最近實在有太多朋友在社交網站分享在 caffè HABITŪ the table 用餐的相片,令我不禁也想再給它(或貪吃的自己)一個機會。- 這就是我在標題所說的habitual。我知道 caffè HABITŪ 的玫瑰系列是比較特別且有名,但每次惠顧總要點這個曲奇碎冰。賣相吸引,令不愛忌廉的我也對它的威力讚嘆不已;味道不俗,朱古力曲奇的味道調教得剛好,喝畢一整杯也不覺太甜;惟獨這天的碎冰稍嫌太大,質感沒有平日的滑,加上幼飲管令喝的時侯有點麻煩。話雖如此,相信下次我也會不能自拔般繼續選擇這杯最愛。-

曲奇妙趣喜冰樂 ($42)
蕃茄忌廉香腸闊麵 ($118)
- 闊條麵的質感不俗,材料亦算豐富。可惜味道過濃,用後十分口喝!蕃茄再新鮮也不能為這道菜挽回多少分數。
至尊牛肉漢堡 ($142)
- 等了約二十分鐘才到的漢堡,但卻不太熱。牛肉有點過熟,令肉質不嫩,肉汁亦欠奉。伴菜有少許沙律菜及薯條,味道不甚驚喜。唯一可取的是漢堡包皮,厚厚的,口感十足。但總的來說,這道菜完全不值這個價錢。
題外話/補充資料: 這次用餐經驗沒有令我對這間餐廳增添多少好感,但其環境 ﹑ 服務 ﹑ 食物賣相倒也不錯,難怪這麼多人愛分享這裏的食物的照片!相信下次再來,都會是為著那杯曲奇碎冰吧!
2014-04-24
曲奇妙趣喜冰樂 ($42)
2014-04-07 4431 瀏覽
自從落冰雹,又一城變水舞間事件後,第一次來到這裏搵食。於下午2點的非繁忙鐘樓,人流依然。今次一個人便找間舒舒服服的坐吓嘆咖啡 吧!叫了個lunch set, 有頭盤salad 和磨菇任均選擇,我選了salad(可以,rocket leaves 好新鮮,salad汁酸酸又易入口,份量小小女仔容易食),main course 選了至尊pizza ( 料很足,有parma ham, mushroom, red pepper, salami, rocket leaves, super 多cheese, 還有超欣賞佢個pizza 皮,超薄超脆,真的贊不絕口),set包了一杯咖啡,我叫了latte (咖啡味香濃,份量剛剛好)一個Set lunch 埋單$98,坐得舒服又有質數,位於高級商埸內的一餐西餐lunch 還算是平,在外面吃個普通西餐lunch都要$60-$80不等la。不過Pizza 一個女仔食好似多咗d,最好2人食可再選擇加多一個小食就perfect Lunch la!
2014-04-07
2014-03-15 4922 瀏覽
遲來的食評當天的lunch想食得較heavy 便到了又一城的habitu 一直很喜歡這裡開揚的環境 門口亦有凍餅櫃 一心要吃egg benedict. 看到menu lunch set有steak 價錢也只是百多元 男友便點了一份 不得不讚餐湯 濃濃的蘑菇 一粒粒令湯多一層次 Medium 的steak 肉汁滿溢 沒有overcook 薯角不能不好吃吧這道菜menu好像沒有 lunch要去碰碰運氣嚕Rose latte 一直人氣極高 配上拉花感覺極好 不用放糖 玫瑰味十足這個egg benedict真的很好吃 truffle很香 水準很高 在旁的薯仔很淋 好好吃 只是相片打歪了 Benedict索價稍高 也是值得的 必定再來
遲來的食評

不得不讚餐湯 濃濃的蘑菇 一粒粒令湯多一層次