我是做了資料搜集才來😂 所以我不是吃堂食,只是買蛋糕!我是一個朱古力控,知道這一家蛋糕皆選用意大利高質食材製作,更於𝟐𝟎𝟐𝟏年獲得由米蘭舉辦的 𝐇.𝐎.𝐒.𝐓頒發的「世界最佳糕點師」獎,為全球僅有十二位糕點大師之一!怎麼不試試!環境 伯爵朱古力慕絲蛋糕 $380這個伯爵朱古力慕絲,最面層有可可忌廉芝士泡沫,蛋糕外層為朱古力脆脆,包裏着可可海綿蛋糕,蛋糕用了𝑅ℎ𝑢𝑚製作,整個蛋糕吃起來很重伯爵茶香氣,還帶茶葉回甘餘韻,接着就是朱古力的濃郁,入口即溶,絕對是伯爵茶 + 朱古力控必愛 ♡︎

伯爵朱古力慕絲蛋糕 $380

2023-02-18 590 瀏覽
每當入到餐廳是環境十分舒服,氣氛也很好在柔和的音樂底下帶給我一個愉快的心情。員工服務態度十分友善,令我感到很親切。這裏提供的甜點十分精美、另外意粉和Pizza也十分出色。最令我驚喜是咖啡和朱古力相當不錯、令我放棄了一直光顧的cafe改往這裡。
員工服務態度十分友善,令我感到很親切。
這裏提供的甜點十分精美、另外意粉和Pizza也十分出色。

2023-02-05 494 瀏覽
今日一家大細去試新嘢, 嚟哋呢間cafe叫佢裝修得幾靚,於是就入去試下啦。嘢食主打精緻,每份都係兩件, 佢嘅湯同埋咖啡用紙碗紙杯我覺得呢樣嘢可以改善一下,唔太環保。佢嘅飲品比較新穎有香茅薑茶 ,幾清爽 。其他嘅食物就正常啦唔太難食嘅 。
其他嘅食物就正常啦唔太難食嘅 。
4K
2022-12-18 1324 瀏覽
男友人NT約老公同我喺10-12-2022 (Sat)朝睇戲,佢提議食埋早餐,叫我搵特色早餐,喺荃新天地呢頭搵我覺得有難度,應該只有茶餐廳同連鎖快餐店開得早,即管上嚟search吓啦,揾到呢間同Boundless by Reaction(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-boundless-by-reaction-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E8%A5%BF%E5%BC%8F-r762625)同呢間朝早開8點,我有冇睇錯呢?於是打晒電話問呢兩間,真係開8點噃,NT就揀咗呢間.我同老公朝早10點嚟到,Boundless by Reaction未有客,呢間就每張枱都有客,但NT未到,我哋就等住同睇menu揀定先,原來呢喥做緊叫第一份早餐有九折,第二份就八折嘅優惠,唔怪得人多.等咗一陣有位喇,我同老公落咗單先,要$58.00嘅芝士莎樂美腸多士,要熱檸茶.同$88.00嘅all day breakfast,要熱黑加侖子花茶.咁就$122.60.之後NT到嚟,佢都要$88.00嘅all day breakfast唔就記得佢要咩熱咖啡,總之係

之後NT到嚟,佢都要$88.00嘅all day breakfast唔就記得佢要咩熱咖啡,總之係要加錢,折咗係$95.40.

等咗一陣,頭兩份早餐有齊,自己去攞.
all day breakfast同熱黑加侖子花茶
我先飲熱黑加侖子花茶,飲第一啖會唔習慣,之後飲落去就覺得冇問題.

而all day breakfast有松露炒蛋,香腸,煙肉,櫻桃茄同脆多士.我覺得香腸唔係咁好食;松露炒蛋松露味太少,少到唔多覺;煙肉同櫻桃茄呢啲都冇問題;脆多士好厚身,但有少少硬.
味道:2.2分

老公嘅芝士莎樂美腸多士呢?
芝士莎樂美腸多士
多士一樣咁厚,但成個好好食,
係估唔到.
味道:5分

NT就冇comment佢嘅早餐.
all day breakfast,熱咖啡
抵食係2.5分
2022-12-11
$72.67 (早餐)
用餐優惠
優惠券
2022-10-30 528 瀏覽
過左lunch ,在荃灣見到呢個tea set 幾抵就入店舖試下呢間店。二人只需188, 份量合理,非常抵食。味道都可以,底層好食既,頂層就鬆餅有少許乾,但可能因為冇跟果醫所致。奇怪既係,跟餐不論茶或咖啡都係用外賣杯裝,就會覺得冇咁好睇。
2022-09-04 328 瀏覽
今日中午嚟到位於荃新天地嘅caffe milani食飯,之前我都曾經嚟過,覺得食物質素唔錯,所以今日再嚟。意大利茄醬手工肉丸肉丸係自家製嘅,口感好彈牙,配上香甜嘅蕃茄醬,令到成個味道更加清新。巴馬火腿伴蜜瓜蜜瓜好鮮甜,配上巴馬火腿嘅鹹香,令到味道非常平衡。海鮮厚薄餅薄餅入口好彈牙,配上芝士同海鮮等等嘅材料,令成個薄餅嘅味道同口感都好豐富,唔似一般舖頭嗰啲咁樣。慢烤脆香豬腩肉腩肉外皮好香脆,調得亦都好入味,另外入口亦都非常之多肉汁,好味。慢烤燒春雞燒春雞嘅外皮香脆,咬到入口仲有好多肉汁添,另外調味亦都合適。整體來講,今餐真係好抵食呀,特別係而家搵到搵到咁高質素嘅意大利餐廳而價錢又相宜嘅真係唔係咁容易。

意大利茄醬手工肉丸

巴馬火腿伴蜜瓜
蜜瓜好鮮甜,配上巴馬火腿嘅鹹香,令到味道非常平衡。

海鮮厚薄餅

慢烤脆香豬腩肉

慢烤燒春雞

2022-08-30 436 瀏覽
港女high tea 推薦系列🍰☕意式休閒二人下午茶餐@ caffe milano🌟發現有平台book位只需要 216蚊就可以享用二人tea set👍🌟tea set 包括自選兩款甜點同埋流心牛角包仲有法式蛋撻加兩杯latte可以揀玫瑰榛子或者栗子口味😋 tea set 甜點選擇豐富, 可以喺廚櫃度19款手工迷你撻及件裝蛋糕任揀兩件,size大件👍 😋 今次我哋揀咗米蘭芝士蛋糕同埋朱古力香蕉慕絲蛋糕, 口感細滑,推薦👍👍👍😋Tea set 仲要包埋即焗熱牛角包同蛋撻,有別於傳統, 絕對飽肚👍👍😋😋 店內裝修好重歐美米蘭風, 可以同閨蜜一齊high tea同影靚相打卡📸📸📸推薦推薦👍👍👍👍
港女high tea 推薦系列🍰☕
意式休閒二人下午茶餐@ caffe milano

推薦推薦👍👍👍👍
  • 米蘭芝士蛋糕
2022-08-16 1292 瀏覽
Caffe Milani 不定期會推出新品,店家的美食我們也很喜歡😍,所以有時間也會去吃東西的。這次就去享受下午茶時光,享受意式下午茶 Tea Set 🐿💕。另外品嚐了新推出的蛋批😚,有三款口味選擇。-💥Milano Tea Set For Two HKD$188Tea Set 層架分為兩層,分別是四款甜食和三款咸食,另有兩杯飲品,可選擇米蘭即磨咖啡或茶飲😆。想吃得滿足一點,可以加+HKD$20 有單球意大利雪糕。-👉上層:甜食👈迷你果撻:一口一件很方便吃,味道酸酸甜甜,撻皮鬆化。迷你朱古力杯:外皮脆卜卜😍,朱古力慕絲濃郁幼滑。彩虹馬卡龍:外脆內軟的口感🤤,味道香甜而不膩。盒子鬆餅:口感鬆軟香口,有果醬加配更完美☺️。-👉下層:咸食👈巴馬火腿蜜瓜:開胃惹味的前菜,咸中帶甜很惹味🥰。迷你蝦沙律三文治:口感較豐富的組合,麵包口感鬆軟。迷你煙三文魚乳酪芝士多士:咸香味重的組合較香口惹味。-💥熱玫瑰鮮奶咖啡 | 凍檸檬茶 HKD$0隨 Tea Set 附送飲品,可以慢慢享受美好時光。熱玫瑰鮮奶咖啡味道香甜,咖啡味道濃郁,咖啡拉花挺美的💕。凍檸檬茶茶底濃郁不苦澀,糖水是分開另上,可因喜好而加配份量

👉上層:甜食👈
迷你果撻:一口一件很方便吃,味道酸酸甜甜,撻皮鬆化。
迷你朱古力杯:外皮脆卜卜😍,朱古力慕絲濃郁幼滑。
彩虹馬卡龍:外脆內軟的口感🤤,味道香甜而不膩。
盒子鬆餅:口感鬆軟香口,有果醬加配更完美☺️。

👉下層:咸食👈
巴馬火腿蜜瓜:開胃惹味的前菜,咸中帶甜很惹味🥰。
迷你蝦沙律三文治:口感較豐富的組合,麵包口感鬆軟。
迷你煙三文魚乳酪芝士多士:咸香味重的組合較香口惹味。

💥熱玫瑰鮮奶咖啡 | 凍檸檬茶 HKD$0
隨 Tea Set 附送飲品,可以慢慢享受美好時光。

熱玫瑰鮮奶咖啡味道香甜,咖啡味道濃郁,咖啡拉花挺美的💕。

凍檸檬茶茶底濃郁不苦澀,糖水是分開另上,可因喜好而加配份量。

💥菠菜芝士蛋批 | 煙肉蘑菇蛋批 | 煙三文魚蕃茄蛋批 HKD$36
這三款是新推出的蛋批,大大個份量十足😍,熱辣辣的味道很香。菠菜芝士戈芝味濃郁,煙肉蘑菇口感豐富,煙三文魚蕃茄酸中帶微咸。蛋批皮鬆餅,蛋味香濃口感豐富。

2022-08-12
[ Caffé Milani ]呢個意大利咖啡品牌近年落戶香港,之前飲過佢啲咖啡相當不錯。今次放假同朋友經過荃灣店食咗佢個tea set,都幾抵食。✿ Milano Tea set for two $188Tea Set層架分為兩層,上層有四款甜食,下層有三款咸食,另配兩杯飲品。4️⃣款甜食有迷你果撻、迷你朱古力杯、彩虹馬卡龍&鬆餅迷你果撻嘅撻皮鬆化,生果🍓🫐🍇配埋吉士醬口感好fresh;迷你朱古力杯🍫裡面嘅液體espresso好濃郁;馬卡龍外皮脆,唔會太甜;鬆餅帶微暖,牛油味好香,如果想食濃味啲有額外牛油&士多啤梨果jam😋3️⃣款咸食有巴馬火腿蜜瓜🍈、迷你蝦沙律三文治🥪 & 迷你煙三文魚優乳酪芝士多士。咸食食材新鮮,而迷你蝦沙律三文治配料除咗蝦仲有洋蔥&青瓜,味道好清新👍🏻👍🏻飲品可選擇Milani即磨咖啡或茶品。焦糖牛奶咖啡有拉花,咖啡味香醇,餘韻帶有焦糖味而唔會過甜,仲送咗塊曲奇俾您配嚟品嘗咖啡;特濃朱古力表面放咗朱古力碎令整體朱古力味更香濃🍫🍫總結🫦呢個tea set星期一至六2:30pm後就會供應,一個價錢二人分享都幾抵食,食物&飲品質素仲要唔錯,放假想食tea又多個選擇喇!✿✿✿
[ Caffé Milani ]

✿ Milano Tea set for two $188

4️⃣款甜食有迷你果撻、迷你朱古力杯、彩虹馬卡龍&鬆餅

飲品可選擇Milani即磨咖啡或茶品。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Caffé Milani
地址:荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G76A-G76B號舖
電話:27551230
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-08-06 352 瀏覽
All Day Menu -Refreshment + Cake of Your Own Choice ($116)🥢是日餐湯🥣📍今日係南瓜🎃湯,面有淡忌廉做裝飾📍原汁原味,味道偏清淡👭評分:3.5/5🥢羽衣甘藍雞肉沙律🥗📍羽衣甘藍新鮮冇渣,撈左橄欖油,食落清脆,而且有陣紫菜味📍雞肉係上/下髀肉,👷🏻‍♀️怕雞腥,呢個一d都冇😍仲幾滑👭評分:4/5🥢米蘭蝦沙律多士🍞📍有幾隻蝦仁🍤,紅椒、紫洋蔥、青瓜做配搭有口感📍麵包微暖,有整熱比客人👍🏻📍如果有多幾塊食就好👭評分:4.5/5🥢士多啤梨芝士蛋糕🍰📍落單個陣店員話新出☺️一於試下 加上👷🏻‍♀️又好鍾意士多啤梨📍芝士mousses 好❗️鬼❗️滑❗️有驚喜😍📍士多啤梨餡係用士多啤梨同果醬整成果凍夾心,食落夠light又夠飽👭推薦評分:4.9/5

🥢是日餐湯🥣

📍今日係南瓜🎃湯,面有淡忌廉做裝飾
📍原汁原味,味道偏清淡

👭評分:3.5/5

🥢羽衣甘藍雞肉沙律🥗

📍羽衣甘藍新鮮冇渣,撈左橄欖油,食落清脆,而且有陣紫菜味
📍雞肉係上/下髀肉,👷🏻‍♀️怕雞腥,呢個一d都冇😍仲幾滑

👭評分:4/5

🥢米蘭蝦沙律多士🍞

📍有幾隻蝦仁🍤,紅椒、紫洋蔥、青瓜做配搭有口感
📍麵包微暖,有整熱比客人👍🏻
📍如果有多幾塊食就好

👭評分:4.5/5

🥢士多啤梨芝士蛋糕🍰

📍芝士mousses 好❗️鬼❗️滑❗️有驚喜😍

👭推薦評分:4.9/5
2022-07-24
  • 士多啤梨芝士蛋糕
放低手提電話遠離憂傷嘅新聞行到citywalk 地下見裝修光猛又有大大的pastry櫃好似好吸引就試下來個週日early dinnerappetizer 有好多選擇揀咗最愛的薯溶有芝士肉醬焗熱焫焫👍亦有透心涼菜絲沙律配上甘荀湯仲order咗杯black tea完成前菜滿心期待主菜蒜辣青口意粉青口好細隻當堂有d失望但味道唔差嘅半隻燒雞都不過不失係南瓜伴碟淡味咗d哩晚所有牛角包都買一送一買咗2件朱古力croissant 返屋企宵夜哇!最好味嘅食物原來係飽點!牛角包內爆滿朱古力吉士包面又有脆脆朱古力粒下次就算無買一送一優惠都想再encore😋😋😋$26有哩份大滿足確係驚喜
放低手提電話

半隻燒雞都不過不失
係南瓜伴碟淡味咗d

哩晚所有牛角包都買一送一
買咗2件朱古力croissant 返屋企宵夜
哇!最好味嘅食物原來係飽點!
牛角包內爆滿朱古力吉士
包面又有脆脆朱古力粒
下次就算無買一送一優惠
都想再encore😋😋😋
$26有哩份大滿足
確係驚喜
2022-07-24 214 瀏覽
同朋友3個人揀左平日黎呢度首先有二人tea set 2杯特色latte 可以揀榛子/椰子/玫瑰 2件自選蛋糕 - 我地揀左香蕉朱古力 同 米蘭芝士蛋糕 - 好好味 口感幾好 芝士味濃1件牛角包1件蛋批 - 我地揀左煙肉蘑菇蛋批 另外 1人tea set 叫做 💁🏻‍♀️孤獨鳥見到個名已經笑左😂都有個鳥籠擺設1杯細飲品 加 鹹食/甜食 我揀左芝士牛肉醬焗薯條咁樣share食 好飽 好滿足!
同朋友3個人揀左平日黎呢度

見到個名已經笑左😂
都有個鳥籠擺設
1杯細飲品 加 鹹食/甜食
我揀左芝士牛肉醬焗薯條

咁樣share食 好飽 好滿足!
2022-07-22
2022-07-19 217 瀏覽
星期一至五tea time 時間有tea set , 價錢$6x 至$8x , 有cake set 有 咸點選擇Cake set 可到counter 自選一件cake , 吾會限定某一兩款👍New York Cheesecake + Hot Earl Grey Tea件cake 都幾大件下, cheesecake 吾會好甜,食多都吾怕膩,食曬1件都真係飽嫁😜Apple Pie + icecream + Hot coffee 店員幫我微微加熱左件Apple Pie🥧 ,吾會死甜,幾好味,icecream 可自選味道,選左開心果,好味,杯啡就ok 啦甘囉!☕

2022-07-16 1005 瀏覽
今晚黎到位於荃灣既caffe milani 食晚飯,意大利最著名咖啡品牌caffe milani係香港都有唔少分店,係Giovanni Pina副我地今次去既係荃灣分店。值得一提,同Giovanni Pina聯袂而至的caffe milani創辦於1937年,是一家對咖啡調配非常講究的咖啡製造品牌。餐廳以意式糕店同食物為主,價錢貼地,仲無加一添。燒春雞上碟時仲係熱辣辣,雞肉嫩滑多汁,外皮燒到好脆,仲有陣陣油香,一個人都未必食得曬呀。波菜千層麵波菜份量都好夠,意粉偏硬,調味唔算好濃,岩曬平時唔鐘意食太濃味既人食。加文火腿薄餅餅皮好有彈性,入口都知個麵粉本身都幾高質,同出面食到既一般薄餅完全唔同,成個薄餅入口唔會覺得油膩,正呀。開心果牛角包依個牛角包外皮酥脆,入面仲有開心果蓉,開心果味香濃,成個包都整得好出色。整體黎講,今餐真係好抵食,餐廳既食物仲要幾好味添。地址: 荃灣楊屋道1號,荃新天地,地下G76A-G76B舖#hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食

餐廳以意式糕店同食物為主,價錢貼地,仲無加一添。

燒春雞

波菜千層麵

加文火腿薄餅

開心果牛角包

整體黎講,今餐真係好抵食,餐廳既食物仲要幾好味添。

地址: 荃灣楊屋道1號,荃新天地,地下G76A-G76B舖

#hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday#l4l#f4f
2022-05-29 494 瀏覽
Caffe Milani sits at a corner of the courtyard, providing an open and relaxing view for customers. The interior decoration is warm and welcoming. Seats are comfortable, but it may feel a bit cramped if it’s busy since tables are quite closely placed. I had a passion fruit and yogurt mousse cake and a cup of hot Earl Grey tea. The cake tastes alright, too tangy for me, and its size is relatively generous. While the tea is just right, but milk or sugar wasn’t offered. The service was average, welc

The service was average, welcoming but details were missing. For example, the waitress didn’t ask if I needed milk or sugar with my tea. At the check out, I was given some sort of coupon, but I wasn’t told what it’s for. Also, the food and drinks were served with disposable paper plate and cup. Given the price they are charging, I think it would feel more sincere and appropriate if all food and drinks are served in reusable utensils.