餐廳: can‧teen
資訊:

2011-07-11 110 瀏覽
又是因為工作關係,今次要逗留於金鐘廊,見時間尚早之下,例牌也吃個早餐祭祭五臟廟。在既來得要快,預算亦不能太高,還想來個新選擇(註:總不成又是那幾間連鎖快餐店),思前想後,最後選了海富中心的Can-teen。早輪曾提及過美心集團的快餐業務,Can-teen便是其中早期的試驗作,採用開放式的環境,相對於同系的MX,食譜亦來得較為「高檔」,大部份食物於購票後才即場製作、或取了食物後才付款,都有別於傳統的快餐模式。當然價錢也來得偏高一點,可惜分店的數目不算太多,論普及程度仍需加把勁。在久沒品嚐之下,先來一個廿六元的炸魚柳雙蛋早餐:大家排著隊向侍者落單叫食物同時,後面的廚房亦忙個不停,當自家的早餐弄好後,也立時推去收銀處付款。這雙太陽蛋煎得甚為美觀,外層略帶焦邊,蛋心更呈現流心狀,是合格之上的水準。炸魚柳亦來得香脆,「伴碟」有茄汁豆及他他醬兩項,可惜多士來說卻烘得不脆,較為淋身,加上不太達標的熱奶茶味道,茶味也有所不足,算是虎頭蛇尾之作。兩週後剛好又在那邊,因利成便之下,那就來多一頓好了。今次已改為先購票後取餐,幸好仍是即叫即製。餐飲改為一杯即磨咖啡,味道來說也不算太香濃,帶點酸味,這裡的餐飲甚

賣相甚佳
在久沒品嚐之下,先來一個廿六元的炸魚柳雙蛋早餐

煎蛋及魚柳俱佳,可惜多士及奶茶有待改善
咖啡不佳
兩週後剛好又在那邊,因利成便之下,那就來多一頓好了。

今次已改為先購票後取餐,幸好仍是即叫即製。餐飲改為一杯即磨咖啡,味道來說也不算太香濃,帶點酸味,這裡的餐飲甚有改善空間。有時很多寫字樓咖啡機的出品,或N字頭牌子的罐裝咖啡,其出來的味道,個人覺得是不俗的。

今次點的是廿餘元的蘑菇雞肉炒滑蛋,因為「澳牛」的關係,令到炒滑蛋成為一道名物。我就不信只此一家,據知秘訣包括打蛋後要加奶,或猛火快炒、收火也要快等。這裡的出品,還是帶點「濕流」的,蛋香於豐滿之餘,口感上也帶點滑身,如果收火時間能夠知一點,效果可更佳。
炒蛋還是弄出應有的味道
也不是剩炒蛋,內裡亦加了蘑菇及雞肉在內,有點似奄列之餘,味道不俗下亦來得更加飽肚,配上兩塊炸薯餅,整體來說不算太差,但亦沒想像來得那麼佳,看來要找天再去「澳牛」一次了。

作為快餐,這兩頓早餐可說有點誠意,卻把握不到關鍵的位節,以致未能全功。看午晚市有些食譜還是有點興趣,會否再來,隨緣好了。
2011-06-30
$26 (早餐)
2010-09-26 72 瀏覽
今日去咗金鐘嘅海富中心嘅food court食lunch,估唔到都幾多人吓,等了好一陣子才有位~這裡食物的種裡不算是太多,主要的中、西、日式食物都有提供,以food court來說,價錢算是偏貴,平均四、五十元一個午餐~今次點了個黑椒雞扒飯,雞扒煎得很香,不過醃得偏鹹,肉質幾嫩滑,算是juicy的,而雞皮亦很香脆,但礙於健康問題,咬了一小口就放棄了......至於黑椒汁的味道算是一般般的,黑椒味不太重,而且味道亦是太過鹹,白飯亦有點硬......整體而言,以這個價錢來吃food court,加上這麼一般般的食物水準,感覺不太值......

黑椒雞扒飯
2010-04-27
10 分鐘 (堂食)
午餐
2010-08-15 37 瀏覽
距離講座開始還有30分鐘,我在Canteen食早餐,多數早餐都包括薯餅,一來怕熱氣,二來超過 $28太奢侈,所以選擇了比較便宜的港式早餐,肉醬湯米粉出乎意料之外的好吃,如絲般幼滑的米粉,加上可口的肉醬,真想再來一碗!即磨咖啡,很Milky比較淡口,但不失咖啡香。
距離講座開始還有30分鐘,我在Canteen食早餐,
多數早餐都包括薯餅,一來怕熱氣,二來超過 $28太奢侈,
所以選擇了比較便宜的港式早餐,
肉醬湯米粉出乎意料之外的好吃,如絲般幼滑的米粉,
加上可口的肉醬,真想再來一碗!
即磨咖啡,很Milky比較淡口,但不失咖啡香。
2010-06-19
2010-05-31 33 瀏覽
由於本人在金鐘區工作的關係,這間Can-teen 可算是本人的飯堂之一這間快餐店的優點是除了Basic的菜式不變外,其它菜式都時常更換,為我們上班一族提供快捷新穎的午餐今午菜式:台式午肉麵 - 兩件牛肉加起來有我的拳頭咁大,肉嫩而軟滑,麵選用粗麵,有點像烏冬,湯底用了紅蘿蔔及白蘿蔔來做,雖然沒有正宗台灣午肉麵的味道,但都非常好味

今午菜式:

台式午肉麵
台式午肉麵
2010-05-03 23 瀏覽
很喜歡吃canteen 的日式牛肉飯,它的牛肉是薄牛扒,不是肥牛,汁很甜,拌白飯吃很美味。餸很多,飯也不少,每次我都吃不完。有少少蔬菜伴飯,算是健康。可是飯太軟。但總括來說都是百吃不厭的。

但總括來說都是百吃不厭的。
2009-12-27 30 瀏覽
今日出去金鐘外影,中間有lunch time休息,來了海富中心來個Quick Lunch,Order左薯仔雞飯同朋友Share個薯仔雞份量都okay多,個汁好濃且雞柳同薯仔都煮到好入味,快餐黎講水準真係唔錯!但係對我黎講,個快餐menu都係偏貴,唔怪得d金鐘番工的朋友成日同我講要行番近灣仔先有飯食
今日出去金鐘外影,
中間有lunch time休息,
來了海富中心來個Quick Lunch,
Order左薯仔雞飯同朋友Share

個薯仔雞份量都okay多,
個汁好濃且雞柳同薯仔都煮到好入味,
快餐黎講水準真係唔錯!

但係對我黎講,
個快餐menu都係偏貴,
唔怪得d金鐘番工的朋友成日同我講要行番近灣仔先有飯食

2008-10-23 31 瀏覽
先拎左野食,之後比錢燒味雙併米粉:叉燒併燒鴨,盛惠三十一元,唔係貴, 因為係下午茶價錢但唔明點解燒鴨多過叉燒既?叉燒: 全瘦, 咸得夠入味燒鴨: 少肥, 但皮較肥膩米粉: 都幾大個見到有辣椒仔, 幾好...下了一點落個湯內, 味道辣辣地, 好好味!人不多, 不用等位, 因為都成6點鐘喇...
先拎左野食,之後比錢

燒味雙併米粉:
叉燒併燒鴨,盛惠三十一元,唔係貴, 因為係下午茶價錢
但唔明點解燒鴨多過叉燒既?

叉燒: 全瘦, 咸得夠入味
燒鴨: 少肥, 但皮較肥膩
米粉: 都幾大個

人不多, 不用等位, 因為都成6點鐘喇...
2008-10-01 37 瀏覽
叉燒河粉($28).叉燒份量都幾多, 肥瘦適中, 蜜汁味好濃, 正!不過d河粉太碎, 好難夾, 亦都太腍;湯底又太鹹。所以好多方面都仲要改善。
叉燒河粉($28).

叉燒份量都幾多, 肥瘦適中, 蜜汁味好濃, 正!

2008-08-09 37 瀏覽
諗住係美心的化身,加上上次係九龍灣個間食過都幾好,諗住佢都唔會差啦,點知..我本人自問對食唔係話太多要求,什麼我都可以放進口的,可是今次真是..粉面套餐:$25 可選2個餸加一個面,我選了腐皮卷,水較,刀削面,見佢有刀削面咁特別咪試下囉,面都可以接受,但我以為腐皮卷係泰色個d ,原本唔係,係街市買個d ,好失望.失望之餘再上佢的腐皮卷係好唔新鮮囉 , 好林梅梅地咁~~湯又比得勁小喎,.成碗野好似未煮熟咁!燒味雙併粉:墨魚併燒鵝,冇記錯係三十幾元,冷飲加$3,唔係貴,墨魚係冷的都情有可願,但唔明點解燒鵝都係冷的,是在雪櫃裹放出來忘記丁返熱嗎?在食冷盤嗎?餐廳是先取食物,後比錢,怪怪的!食個三文治好過,起馬見人地食都是熱熱的,大大件!

湯又比得勁小喎,.成碗野好似未煮熟咁!

腐皮卷,水較,刀削面
墨魚併燒鵝
2K
2008-06-17 29 瀏覽
早了出門大把時間, 0黎好日都唔0黎的呢度買個好日都唔食的「連鎖早餐」返公司慢慢食, 簡單要份腿蛋治, 加個熱奶茶 ($20).一心以為可以食到茶記 style 的腿蛋治, 點知去到「外賣部」拎0野食, 先知原來係 Pret 式包裝, 好在無樣衰地要求「烘底」0者 @_@" 腿蛋治賣相「健康」得很, 連皮白包乾爭爭得很, 火腿味道「金妹」得很, 勁薄蛋就無味得很. 好在有杯奶茶濕潤0下!不過杯奶茶都真係幾唔好飲, 味道令人諗起醫院 / 學校 canteen 的出品. 唔怪得呢度索性叫自己做 "can-teen" 啦.$20 食一個咁0既早餐, 雖然幾健康0下, 但都幾肉赤, 免得過都係自備香蕉蘋果菠蘿包好了.本來無諗住寫呢篇食評, 但有幾可食早餐 / 食街外0野做早餐0丫, 唔爭在寫一篇俾佢, 還掂短期內唔會幫襯的!

腿蛋治 + 熱奶茶早餐 ($20)
極度乾爭爭的腿蛋治
$20 (早餐)
2008-05-29 24 瀏覽
因為趕時間,快快趣趣係CANTEEN買左份腿蛋三文治,要成十幾蚊,又凍冰冰,好似都幾貴…以為係切皮白方包,拆開左先知係連皮,未拆時真係睇唔出,塊包乾乾咁,真係好麻麻地;火腿有一片,但係質素低,好多白色部分,無火腿香;件蛋係煎蛋餅果款,唔係烚蛋果種,薄薄一片,只係有少少蛋味,又乾又薄又味淡。整體上,食得你飽既,但係唔好有好大期望,茶餐廳一定比佢好食!同埋,如果呢度可以有麥包做既三文治就最好啦!我喜歡麥包多一點,希望CANTEEN可以俾顧客多一點選擇啦!
2008-05-26 31 瀏覽
因為趕住去朋友婚禮,星期六收工後飛快係附近食個午餐。點左個什麼牛柳絲飯,真係好快,一叫即有,順手要多個中式例湯(加$6),然後先排隊俾錢。估唔快餐都咁骨子,個飯係用一隻長身船型碟載,上放一碗牛柳,旁邊放一舊倒模出黎既白飯,坦白講賣相都幾靚。睇落以為份量少,食落先知原來份量好足好夠,仲令人好飽,原來感覺上少,因為個碟太大!牛柳夠腍少筋,幾好味,而且唔少,牛柳加汁飯好好味,令人食下食下好易食晒,不過青椒紅椒份量其實可以少一點。中湯係合掌瓜豬肉咁上下,都可以,飲唔出有好大味精,但係有好多好多合掌瓜,仲有南杏,以快餐黎講,都算唔錯!
因為趕住去朋友婚禮,星期六收工後飛快係附近食個午餐。
2008-04-26 25 瀏覽
是晚放工後去金鐘AMC 看Rambo,看戲前偕友來到這裡。未看水牌也是心裡有裡預料是百(食)物騰貴的,但意想不到的是即炒粉麵配汽水竟然只需$28,我們當然二話不說就要了。是一碟合格有餘香氣撲鼻的乾炒牛河,份量適中,夠鑊氣,牛和河都炒得很乾身,比不少餐廳都還要好。$28 連汽水,人在金鐘,夫復何求哉?

$28 連汽水,人在金鐘,夫復何求哉?
2008-04-13 25 瀏覽
8/4(二) 12nn午飯時段,與學友們一行四人於海富中心內的Can-teen找點吃的.Can-teen乃為高檔次的美心快餐;價錢也故之然屬非一般;先爭食物後付錢.跟一學友share了鮮茄汁海鮮天使麵$48.茄汁味道天然,天使麵口感的份量尚可;而大蝦,魚柳,青口,魷魚等海鮮除青口外,其餘的海鮮屬新鮮資色,加入數撮火箭菜頓時升格不少!加$6可享像樣的即磨咖啡一杯,再者環境挺開揚的,總括來說是吃得過!
8/4(二) 12nn
2008-04-06 40 瀏覽
上星期已欽點Canteen做午飯之地, 今日落上午果堂, 問得多野. 令中午得番九個字我要finish.只有快餐店的金鐘海富一帶要食個quick lunch 不是難事, 行出HKU Space 電梯, 海富大堂就黎.美心集團燒味正就唔講, 燒味部有十多人排隊, 另選擇其他食物部. 星期日, 少了金鐘yuppy, 等野食, 找位子, 好快.今日叫了個薯仔排骨, 對Canteen 食物質素沒有疑問, 成個薯仔排骨好入味, 顧客不多時, 總會覺得個廚會用多左心去做好呢份工.Canteen 的燒味的確是一流, 看看十個有八個都係燒味, 亦可能中午個燒味餐抵食吧.下星期有時間行一行出中信或過大佛口, 且看下回弟解啦!

下星期有時間行一行出中信或過大佛口, 且看下回弟解啦!