2024-07-09 245 瀏覽
冰室在food court’ Carnival by food fiesta’ 內,food court 入口的螢幕有中式晚餐的選擇。其實本來在螢幕點中式晚餐,但發覺螢幕裏沒有中式晚餐選擇顯示,所以只能去冰室counter cashier 買票,但到那counter cashier買票時,員工的服務就真的麻麻。選了星期二的京都豬扒,豬扒味道ok 的,有菠蘿粒,份量適中,不過不失。

其實本來在螢幕點中式晚餐,
但發覺螢幕裏沒有中式晚餐選擇顯示,
所以只能去冰室counter cashier 買票,
但到那counter cashier買票時,
員工的服務就真的麻麻。

選了星期二的京都豬扒,
豬扒味道ok 的,有菠蘿粒,
份量適中,不過不失。
2024-06-06 471 瀏覽
呢個food court新開咗間林香檸手打檸檬茶, 今日下午茶時段去試下買咗兩杯招牌手打檸檬茶(@$28)買嘅時候想要少甜少冰, 而售貨員姐姐就話畀我聽如果少冰只會得七成滿 (都好老實), 咁就算啦照返正常冰啦. 點知買完兩杯手打檸檬茶返去飲, 發現飲完幾啖就飲曬成杯檸檬茶, 基本上整杯都係冰和檸檬, 即是差不多到杯頂, 其實茶嘅份量得好少. 試問喺一個有冷氣嘅環境底下, 有冇需要放咁多冰入去呢?!如果啲茶真係咁貴嘅話, 不如你加返高啲個價錢, 將個冰嘅份量減番少啲啦. 客人買飲品都係想解解渴, 誰不知得嗰少少份量, 完全唔夠飲, 少少茶, 多多冰, 想有回頭客都幾難, 希望店家日後有改善啦.
2024-03-09 833 瀏覽
自從太古城food court 裝修咗之後我就冇嚟過,今次咁啱行開太古城中心,就決定去佢哋個food court 覓食🤓入面有好多種類嘅食物,麵包舖🥐burger🍔泰國菜🇹🇭雲南米線🇨🇳日式烏冬🍜款式太多不能盡錄,應有盡有🤩行咗幾個圈之後我決定去食一間日式烏冬 - 「俺流塩らーめん 」🥳.呢間food court係統一全部客人都係cashier 度order 咗先,你只要諗好食邊間餐廳同食咩菜式,就可以同cashier 落單,之後就去返個間餐廳等攞食物,非常之systematic⚙️👩🏻‍💻慢煮雞扒芝士蕃茄湯烏冬 $64買完過咗2-3 分鐘就即刻可以攞,真係超快!💨今次就試咗佢哋嘅新品,番茄湯都幾濃🍅雞扒因為係慢煮,所以好嫩滑,而且仲有邪惡嘅芝士係上面,呢個配搭都唔錯,烏冬都煮得好彈牙,最後我成碗清哂啲湯都飲咗一大半🤭🤭.總括而言,我覺得裝修咗之後,闊落咗,同埋坐得舒服咗,而且環境都好乾淨,又多唔同款色嘅食物,如果你係太古城中心行街又諗唔到食咩,不妨嚟呢度沉下寶啦!🏴‍☠️🌟🧏🏻‍♀️

慢煮雞扒芝士蕃茄湯烏冬

慢煮雞扒芝士蕃茄湯烏冬 $64
2024-02-28
2024-01-08 673 瀏覽
今日係太古城番工,吾太熟路之下行左入Food court,環境好新淨,種類好多,冰室,泰菜,點心,日本菜,米線都有,可以自助機,或者服務台付款我最後叫左沙嗲牛肉煎蛋飯,好香濃沙嗲味!下次會再試其他菜式
冰室,泰菜,點心,日本菜,米線都有,
可以自助機,或者服務台付款
我最後叫左沙嗲牛肉煎蛋飯,好香濃沙嗲味!下次會再試其他菜式

2023-09-23 1041 瀏覽
三文魚明太子甜蝦丼($68) ●●●●○food court嚟講,真係幾presentable!🍣雖然唔會有好足嘅鮮味,但至少份量同味道都唔錯🤫甜蝦撈飯jeng📍鮨孝 @ Carnival by Food Fiesta💰: ●●●●○
三文魚明太子甜蝦丼($68) ●●●●○
food court嚟講,真係幾presentable!🍣

📍鮨孝 @ Carnival by Food Fiesta
💰: ●●●●○
2023-07-09 1208 瀏覽
因為買咗飛睇戲所以同屋企人近近地喺Food court食一餐裝修完之後第一次黎環境好新淨因為係星期六,所以都幾多人入面有自助機,可以用八達通俾錢亦都有個服務台,可以用現金俾錢我唔想排隊,所以用八達通係自助機買飛買完之後會印咗一張張唔通counter嘅單跟住就去返各自counter拎嘢食叫咗一份泰式烤雞pad Thai賣相唔錯雞肉都幾好味 但唔算好滑Pad Thai 太淋 黐埋一舊舊下次唔會再叫反而食過日式天婦羅飯有驚喜啲炸物真係即叫即炸全部都好脆最後加咗個小丸子好好味
因為買咗飛睇戲
所以同屋企人近近地喺Food court食一餐
裝修完之後第一次黎
環境好新淨
因為係星期六,所以都幾多人
入面有自助機,可以用八達通俾錢
亦都有個服務台,可以用現金俾錢
我唔想排隊,所以用八達通係自助機買飛
買完之後會印咗一張張唔通counter嘅單

全部都好脆

最後加咗個小丸子
好好味
2023-06-09 1027 瀏覽
今日下午茶時段, 放棄食平價嘅下午茶套餐,諗住試下呢一間港式茶餐廳嘅脆麵,因為上次嚟食午飯嘅時候見到有人食,覺得幾得意,點知睇漏咗openrice先前嘅食評,點咗脆麵,之後就發覺先前食評所言非虛! 我點嘅係雞扒腸仔脆麵黑椒汁, 鐵板唔夠熱 ,雞扒只有少少微溫唔夠熱,脆麵底唔脆, 非常堅韌,腸仔係預咗嘅超鹹,而黑椒汁冇乜黑椒味,整個麵餅肥冧冧,真係冇下次。我好辛苦先至食淨咁少,你可能會話唔好味仲食咁多,我只係因為唔想浪費食物啫。

雙併鐵板脆麵
2023-05-30 829 瀏覽
Hubby係呢邊返工...好多時都會過黎等佢收工再食埋飯先返屋企...Carnival by Food Fiesta一開...Hubby已經話要帶我黎食~!相對已以前既food court...Fiesta 係多左選擇既而且座位都多左...不過就要犧牲左通道既距離喇...同隔離枱要close d食野喇...我地今次首先試左壽司。海鮮丼先~叫左2個丼加一份壽司,三文魚蟹肉丼,針魚丼及蔥吞拿魚軍艦丼既份量女仔食就岩岩好....男仔食就可能未必夠飽...刺身新鮮..冇過份結冰...壽司飯酸度適中~!驚喜竟然來自蔥吞拿魚軍艦...好多蔥吞拿係面~一口咬落去好飽滿!!!下次會再去試埋其他店舖~!
我地今次首先試左壽司。海鮮丼先~
叫左2個丼加一份壽司,三文魚蟹肉丼,針魚丼及蔥吞拿魚軍艦
下次會再去試埋其他店舖~!
2023-02-03
5 分鐘 (堂食)
2023-04-24 926 瀏覽
裡面有間叫“冰室”,點左個甜酸蝦球鐵板脆麵,凍檸茶,從來無食過咁難食咁差既麵,脆麵完全完全唔脆,個汁酸到不得了,食唔到,d蝦雪味極重,凍檸茶一D茶味都無,好似飲緊有顏色既凍檸水咁,仲要98蚊一個,以後唔會再去
2023-04-21 528 瀏覽
今日下晝喺冰室,買個雙拼飯外賣廚房以為我堂食 叫佢幫我轉返外賣盒廚房一個高高瘦瘦嘅男人拎咗入廚房之後喺個出餐位細窗見到佢背對着我,用條抹布將啲飯潑落外賣盒(擺低外賣盒後一手拎碟 一手拎布喺度抹既動作 之後再分別放低碟同抹布然後拎外賣盒)但因為影唔到佢相 苦無證據 大家千萬小心
今日下晝喺冰室,買個雙拼飯外賣
廚房以為我堂食 叫佢幫我轉返外賣盒
廚房一個高高瘦瘦嘅男人拎咗入廚房之後
但因為影唔到佢相 苦無證據 大家千萬小心
2023-04-21
3 分鐘 (外賣自取)
好耐冇黎過太古城中心🤣先知道原來宜家呢度都有成過百間餐飲商戶😱,當中仲有兩個美食廣場,分別係剛翻新的「APITA Eatery」和全新進駐的「Carnival」 。當日黎到「Carnival」覓食,發現呢到雲集咗 中、西、日、泰 等14個餐飲品牌😍,其中包括 連續5年獲泰國米芝蓮推介的泰式料理「帕泰家」、米芝蓮二星「鮨·齋藤」新副線「鮨孝」、出售日本百年麵包店「神戶屋 Kobeya」直送麵包的「PAN Festival」等,就連 日本北海道人氣過江龍小熊溫泉火鍋「くまちゃん温泉」都會喺度插旗😳,食物種類選擇多之餘,大部分人均$100有找😱,性價比都幾高架‼️-✍🏻/ Carnival 覓食推介/【1】帕泰家 Baan Phadthai泰國米芝蓮‼️餐牌選擇豐富,有海南雞飯、炒金邊粉、咖哩系列、小食 和 甜品等。 ✨燒豬頸肉炒金邊粉 $86豬頸肉幾爽口,金邊粉配旁邊既辣粉同花生幾惹味,如果有埋炒鑊氣就Perfect喇😆 ✨ 芒果斑蘭糯米飯 $58椰漿鹹甜香令斑蘭糯米更為香口,口感煙韌有嚼勁,芒果都幾鮮甜~【2】L.D.K. by Ufufu招牌和風咖喱蛋包飯,可配搭和牛漢堡、吉列豬扒、炸雞等

✍🏻/ Carnival 覓食推介/
【1】帕泰家 Baan Phadthai
✨燒豬頸肉炒金邊粉 $86
✨ 芒果斑蘭糯米飯 $58

【2】L.D.K. by Ufufu
招牌和風咖喱蛋包飯,可配搭和牛漢堡、吉列豬扒、炸雞等配料,價位大概$68-148
✨燒汁芝士溶岩和牛漢堡蛋包飯 $148
好IG-able呀‼️邪惡溶芝配上厚切和牛漢堡,揭開仲有滿滿滑蛋和飯,層次豐富,和牛漢堡鬆軟。

【3】俺流うどん Oreryu Udon
多款烏冬、炸物 和 關東煮,低至 $11有交易
✨關東煮烏冬 $72
烏冬煙韌彈牙,關東煮份量都幾足,有埋福袋更滿意喇🤤
✨明太子雞翼 $16
雞肉釀入滿滿明太子,增添惹味~
✨自選炸物盛合$25
可以自選6款炸物,我地揀咗 獅子狗、黃金炸魚餅,黃金墨魚燒、豆腐炸魚球、墨魚丸、 蝦肉魚丸;每款都幾彈牙,魚香不錯

【4】鮨孝 壽司.海鮮丼Sushi.Donburi
多款時令刺身壽司和海鮮丼供應;價位 $60 - 188 左右
✨松葉蟹肉赤蝦丼 $188
赤蝦爽鮮肥美、蟹肉份量足但唔算好鮮甜,但飯底加配紫菜增添香口,整體還是不錯🫶🏻

【5】九頭鳥米線
平民米線之選‼️好似譚仔咁用不少湯底 和 配料選擇
✨豬扒米線 $48
豬扒有香茅風味,酥香JUICY,配上蕃茄湯10小辣 +$3,幾有地道港式風味

【6】築地銀だこ Tsukiji Gindaco
✨原味正宗八爪魚燒(4粒) + 京蔥大阪燒 + 築地銀炒麵 $80
章魚燒外脆內軟,有淡淡高湯甜味;大阪燒轉咗京蔥味幾香口,銀炒麵鹹香得宜,仲有鑊氣~

2023-03-03 1422 瀏覽
Phadthai 喺新開嘅太古城中心 food court 最入面.佢分 food court 同餐廳食兩個餐牌.food court 餐牌款式較少, 而且平幾文. 例如: 香葉肉碎飯, food court $62, 入餐廳 $68.今次我坐餐廳裏面.  有少少裝修, 氣份好過坐 food court.今日兩個人分享無骨海南雞飯($88), 豬頸肉 ($72), 馬拉盞通菜($74).無骨海南雞飯($88)有雞翼, 雞翼有骨, 哈哈! 油飯唔膩, 雞肉質正常, 三隻醬調味幾好.豬頸肉 ($72)隻豬應該係肥豬, 頸肉都有少少肥, 肉質鬆, 唔算燒得好香, 附幾片生菜都OK新鮮, 可以夾肉食, 個汁就有少少辣.馬拉盞通菜($74)正常, 正常就夠啦.btw, 見隔離枱碟豬頸肉炒金邊粉好大碟, 好似好開心.

佢分 food court 同餐廳食兩個餐牌.

無骨海南雞飯($88)
無骨海南雞飯
豬頸肉 ($72)
豬頸肉
馬拉盞通菜($74)
正常, 正常就夠啦.
馬拉盞通菜

btw, 見隔離枱碟豬頸肉炒金邊粉好大碟, 好似好開心.
2023-03-03
2023-02-20 1305 瀏覽
◾️◾️◾️ 【 ✨太古味道一般拉麵✨ 】 ◾️◾️◾️▎普普通通 質素可以更好太古城中心嘅food court經過一年幾嘅時間後終於重開🥺由以前嘅”Treats”改咗名叫做”Carnival”🤣雖然其實自己以前都少去不過有一日都貪新鮮感而去食咗一餐lunch感受一下,睇吓有冇”嘉年華”氣氛🤓◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:5 out of 10▎Will Revisit?:No▎菜式分類:#mayfoodie_拉麵▎人均消費:Ard HKD 70▎地區分類:#mayfoodie_taikoo ▎前往方法:去太古城中心上2樓就會去到▎餐廳位置:📍 Carnival by Food Fiesta (太古)📍太古太古城道18號太古城中心2樓255及266號舖◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating:6 out of 10呢個food court經過裝修之後環境更加擠迫🥲只因為走廊通道非常狹窄而餐廳開得密密麻麻枱枱凳凳亦都同樣密集令到可以行嘅空間變得更少雖然座位非常多但係喺lunch time嘅時間依然非常繁忙好難搵位…◾️◾️◾️◾️◾️【 精
◾️◾️◾️ 【 ✨太古味道一般拉麵✨ 】 ◾️◾️◾️

▎普普通通 質素可以更好

太古城中心嘅food court
經過一年幾嘅時間後終於重開🥺
由以前嘅”Treats”改咗名叫做”Carnival”🤣
雖然其實自己以前都少去
不過有一日都貪新鮮感而去食咗一餐lunch
感受一下,睇吓有冇”嘉年華”氣氛🤓

▎Overall rating:5 out of 10

雖然座位非常多
但係喺lunch time嘅時間依然非常繁忙
好難搵位…

◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️

喺眾多嘅餐廳入邊, 我試咗呢一間”Orery Udon”

(1) ✨牛肉烏冬✨

午餐時間如果只係得一個鐘嘅話
成個購買過程 加埋等待時間
已經用咗差不多半個鐘頭🥲
2023-02-06 1373 瀏覽
新food kol裝修完開幕於是試下 泰國 餐廳的海南雞飯, 店鋪外宣傳環米芝蓮推介餐廳, 海南雞飯外賣78蚊:1 油飯做得不好,飯味道不好,啲飯仲黐埋一齊 2 雞, 鞋,沒甚麼味道,比起裝修前food court 食海南雞飯差好多 ,以前嗰間仲要五十幾蚊 3. 配菜奇怪 ,竟然畀咗壽司嗰啲酸薑做海南雞飯嘅配菜 4 醬料不過不失 ,有甜豉油薑蔥同埋辣醬 結論係唔使再試 , 同樣嘅價錢附近可以有其他選擇 ,甚至可以去樓下apita或者 康怡嗰邊
1 油飯做得不好,飯味道不好,啲飯仲黐埋一齊
3. 配菜奇怪 ,竟然畀咗壽司嗰啲酸薑做海南雞飯嘅配菜
4 醬料不過不失 ,有甜豉油薑蔥同埋辣醬

外賣自取
2023-01-30 1654 瀏覽
好神奇地太古都有三間築地GINDACO🫣 康怡嗰邊嗰間Aeon、太古城中心地庫Apita 嗰Food court,同埋carnival呢到呢間😌 睇完客人嘅數量,師傅嘅繁忙程度,我決定咗去最忙嗰間😂 因為一定最新鮮熱辣😎 去咗cashier嗌完,等咗5分鐘左右就有得食😙 係等嘅期間我望咗好耐😂 睇住嗰師傅係到整好治癒😂 佢落完啲油係到彈下彈下😂 嗰小丸子仲要自己識轉😂 絕對做到均勻受熱😎我叫咗A餐($50),即係有四粒章魚小丸子、炒麵同抹茶飲品‼️ 章魚小丸子有分三種唔同味道,分別係原味、玉子照燒醬同芝士明太子😋 我今次加咗$3升級芝士明太子,真係好好食😋 外脆內軟,仲要真材實料😙 好大粒章魚🐙 真係會上癮💗💗不過佢嗰炒麵真係真係好普通,有幾塊肉片,少少麵少少菜🤔 呢嗰扣分🫣 不過佢嗰抹茶牛奶都真係好唔錯🍵😋 下次會再試下嗰大板燒😎 同加價升級要8粒,因為真係會肚餓😂 真係值得一試😎