2024-06-26
朋友仔話帶我食西班牙菜,順便來一個ladies talkPan seared foie gras toast鵝肝多士非常吸引,鵝肝重量級,兩邊煎封,口感柔滑細緻,配上香脆嘅多士,層次豐富Seared hokkaido scallop北海道帶子非常厚身,鮮甜無比,兩邊香煎金黃,調味以櫻花蝦蒜香蜜汁帶出鮮味,加上幼滑嘅薯蓉,亦能帶出牛油香味。Tortilla de patatas 傳統西班牙蛋餅,餡料有洋蔥馬鈴薯,洋蔥增添甜味和口感,蛋香味濃,食起來口感鬆軟又足料。Seared new Zealand halibut filet魚皮煎至香脆,比目魚軟嫩滑爽,廚師處理得很好,我沒有吃到魚骨。仲有香濃嘅蝦汁,牛油味濃嘅薯蓉,整道菜吃起嚟非常鮮味。Seafood paella西班牙海鮮炒飯非常鮮味,豐富嘅海鮮,有青口,蜆肉,虎蝦,鮮味十足,傳統嘅西班牙海鮮炒飯飯粒口感結實,吸收海鮮嘅鮮味,非常入味。我哋主要飲mocktail,Holden seacoast果香味比較濃,佢有香橙西柚,非常清新。Dance tonight 有cranberry荔枝玫瑰茶,帶點甜美。
Pan seared foie gras toast
Seared hokkaido scallop