📚文青味濃厚的小型咖啡店☕今日放假,同老婆中午去左旺角人氣好出名既CC BAKERYYYY x 千禧咖啡,一入到店內,完全體驗到係一間年青、活力、具備文青氣息的咖啡店。店內裝修簡約而溫馨,使用大量木質元素,感覺非常舒適 🪵。有座位靠近大窗戶,讓陽光照入,氣氛明亮開揚 ☀,睇書工作一流。試左佢地特色主食、飲品同千層蛋糕,絕對值得推介!🧇開心果窩夫窩夫外脆內軟,配上少量鮮忌廉及朱古力醬 🥛,口感非常好 👌,另外開心果醬甜度適中,不會過於膩口 🍯,絕對係震店之寶!🍝黑松露卡邦尼意粉黑松露卡邦尼意粉質感煮得剛好,黑松露配卡邦尼醬,味道層次分明,口感容易入口 🍜,份量足夠同朋友一齊分享!🍰意大利開心果千層蛋糕手工千層蛋糕製作,開心果醬甜度剛好,每一層都很嫩滑,口感綿密,入口即化 😋,正!🍰日式黑芝麻千層蛋糕黑芝麻味道濃郁 🌰,甜度適中,不會過於膩口 🍯。🍫🥤特濃朱古力奶(凍)朱古力味道濃郁,甜而不膩 🍫,表層加左奶泡,一試感覺奶泡綿密,入口順滑 🥛。☕開心果拿鐵咖啡香氣濃厚,搭配開心果味道獨特,飲後有淡淡的開心果餘味同開心果果粒,口感非常特別,一定會再試!
📚文青味濃厚的小型咖啡店☕

🧇開心果窩夫

🍝黑松露卡邦尼意粉

🍰意大利開心果千層蛋糕

🍰日式黑芝麻千層蛋糕
黑芝麻味道濃郁 🌰,甜度適中,不會過於膩口 🍯。

🍫🥤特濃朱古力奶(凍)

☕開心果拿鐵

2024-08-08 30 瀏覽
旺角長期人多車多,如果你想遠離繁囂,位於旺角豉油街的特色咖啡店你一定要試。這家店鋪雖然面積不大,但出品精緻,為繁忙的旺角街頭帶來一絲清新與寧靜。蒜油雜菇意粉意粉煮得恰到好處,彈牙有嚼勁。蒜油的香氣濃郁但不嗆鼻,與鮮嫩多汁的雜菇完美融合,每一口都充滿滿足感。豬柳蛋窩夫創意十足的菜色。精緻版的McGriddle,酥脆的窩夫搭配嫩滑的豬柳和半熟蛋,鹹甜交織,口感豐富。值得一試。千層蛋糕千層蛋糕層次分明,每一層薄如蟬翼的餅皮間夾著綿密的奶油,而蛋糕質感清爽,沒有糊掉,值得一讚。開心果的果仁香氣和口感,令千層蛋糕的口感更昇華。英式百爵茶則帶有淡雅的茶香,搭配奶油的微甜,平衡得恰到好處。生椰拿鐵香濃順滑,咖啡醇厚, 配合清宜椰香,完美融合。紅西柚梳打水清新爽口,果香滿滿,是炎炎夏日的理想解暑飲品。

蒜油雜菇意粉

豬柳蛋窩夫

千層蛋糕
開心果的果仁香氣和口感,令千層蛋糕的口感更昇華。

生椰拿鐵
香濃順滑,咖啡醇厚, 配合清宜椰香,完美融合。

紅西柚梳打水
清新爽口,果香滿滿,是炎炎夏日的理想解暑飲品。
2024-08-07 157 瀏覽
🍩今日同排骨妹傾吓心事💕,女孩子都係揾返間靜靜地的Cafe仔飲杯咖啡食件cafe,傾吓偈。聽講旺角開咗間由小店賣千層蛋糕做到實體咖啡店的《千禧咖啡》,位於豉油街10號,喺彌敦道大街轉入豉油街一直向前行,差唔多行到尾就到啦。📌小小咖啡店有四個吧枱位,同三張二人圓枱位,主打招牌千層蛋糕及沖調咖啡飲品。📌大路的小店Cafe Menu,鹹食有意粉🍝、鹹點窩夫,甜品有窩夫🧇、心太軟🍫,飲品當然有咖啡店唔少得嘅沖調咖啡☕️同埋無咖啡因系列嘅沖調飲品系列🍵,另外仲有梳打水系列🍹。📌仲推出咗近期大熱的開心果係系列,有意大利開心果窩夫、開心果提拉米蘇、開心果千層蛋糕同埋開心果拿鐵。黑松露卡邦尼意粉, $128先點一個鹹食醫下肚先。黑松露卡邦尼意粉絕對係港女們的恩物,二話不說就點佢。卡邦尼忌廉汁味道濃郁,唔算好潔身,帶有流質性,撈係淋身得來有咬口的意粉,每口意粉掛滿醬汁,配料份量都多,一大堆黑松露醬、煙肉片🥓同埋蘑菇片🍄,鹹到適中,黑松露味濃,一個人食份量剛好。開心果提拉米蘇,$68話明新推出開心果系列,梗係要試返一款啦!甜品杯裝嘅開心果提拉米蘇,望到都非常吸引,即刻要舉杯助興一下🍸!呢款改良版開心果提拉米
黑松露卡邦尼意粉, $128
開心果提拉米蘇,$68
開心果提拉米蘇
呢款改良版開心果提拉米蘇主打開心果的味道,手指餅沒有好似原味Tiramisu浸上咖啡,可能怕開心果🌰嘅味道同咖啡會相沖,所以食落係原味手指餅好似蛋糕質感。

面頭鋪滿開心果粒,咬落去好脆口,連埋啖啖比較杰身的開心果忌廉、充滿濃郁開心果味嘅開心果漿同埋好似蛋糕質感嘅手指餅一啖擺入口,係可以滿足到少女心的味道😋。
伯爵茶千層蛋糕,$42
嚟到千層蛋糕專門店,梗係要食返一款千層蛋糕啦!眼見蛋糕櫃入邊有10幾款口味的千層蛋糕,眼花撩亂,心大心細款款都想試,最後千揀萬揀揀咗伯爵茶味道!
伯爵茶千層蛋糕
出名千層皮超薄0.01 ,中間夾雜着軟滑嘅伯爵茶味忌廉,聽說伯爵茶浸泡咗二十四小時,茶味照出,一啖叉落去,忌廉同千層餅皮喺口腔入面梅花間竹的交織,就係千層蛋糕嘅美味。難怪可以由小店做到實體咖啡店,都見到有好多人專門入嚟買外賣蛋糕拎走睇嚟都幾受歡迎👏🏻!
焙茶拿鐵, $45
經典的2D心型拉花💗,焙茶撞牛奶嘅味道好夾,依然好出茶味同淡淡嘅牛奶味,沖調的技巧唔錯,飲到最後依然保留住心形拉花嘅奶泡,可謂合格的沖調飲品。
洛神花茶
洛神花茶, $42
排骨妹唔想飲咖啡又唔想飲牛奶,所以就揀了花茶系列。

估唔到係茶壺呈上,好大一碗,洛神花味酸酸甜甜,非常開胃,咁大一壹都幾抵飲。
📌咖啡、蛋糕,就係小店經營的夢想,《千禧咖啡》係值得街坊街里閒時走來休憩歇腳的地方。
2024-07-26
洛神花茶
2024-08-06 53 瀏覽
Cafe|CC BAKERYYYY x 千禧咖啡 |旺角舖頭係由三個千禧代嘅後生仔開而且入面有好多款食品的有開心果我呢個千禧加開心果迷 緊係要嚟support啦✨—————————————🫶🏻 黑松露卡邦尼意粉即叫即製,熱辣辣黑松露醬超多✨意粉口感都煮得啱啱好整體醬汁濃郁加埋洋蔥、蘑菇粒、煙肉,十分香口。🫶🏻 辣肉腸牛角窩夫 croffle口感酥脆加埋辣肉腸,鹹鹹地,好食!🫶🏻 芝麻千層蛋糕 千層皮好薄,忌廉口感亦好creamy,整體唔會太甜,芝麻味亦好突出。🫶🏻 Pistachio Tiramisu 開心果味道超重,有開心果醬同開心果粒蛋糕軟綿綿,好食。🫶🏻 Pistachio Latte開心果迷必叫,開心果味十分濃郁,加埋面頭果心果粒,好有口感整體唔會太甜!推薦!🫶🏻 Macha Latte抹茶同牛奶平均分配,飲到淡淡嘅抹茶味。————————————📍旺角豉油街10號地舖————————————Overall 💗💗💗💗 💗
Cafe|CC BAKERYYYY x 千禧咖啡 |旺角

—————————————
🫶🏻 黑松露卡邦尼意粉
即叫即製,熱辣辣
黑松露醬超多✨意粉口感都煮得啱啱好
整體醬汁濃郁加埋洋蔥、蘑菇粒、煙肉,十分香口。

🫶🏻 辣肉腸牛角窩夫
croffle口感酥脆
加埋辣肉腸,鹹鹹地,好食!

🫶🏻 芝麻千層蛋糕

🫶🏻 Pistachio Tiramisu
開心果味道超重,有開心果醬同開心果粒
蛋糕軟綿綿,好食。

🫶🏻 Pistachio Latte
開心果迷必叫,開心果味十分濃郁,加埋面頭果心果粒,好有口感
整體唔會太甜!推薦!

🫶🏻 Macha Latte
抹茶同牛奶平均分配,飲到淡淡嘅抹茶味。
————————————

📍旺角豉油街10號地舖

————————————

Overall 💗💗💗💗 💗
2024-08-04 116 瀏覽
近排 IG 係咁見到好多foodie推薦呢間cafe嘅開心果套餐🤣 不過我一個人食唔晒成個set所以就諗住試吓其他嘢先~ 之後等同朋友再試吓開心果set😚-💫開心果tiramisu 本身諗住試原味不過原味未返貨所以得返開心果😢所以就提前試咗先🤣開心果碎同開心果醬都超多~味道濃郁😽但係層次比較單一😢 唔係好食到手指餅嘅感覺上面係開心果cream下面係忌廉芝士所以好似只係食到cream咁有少少可惜🥹-💫生椰美式一飲落去飲到濃郁嘅美式+淡淡嘅椰子水味🙈咖啡屬於比較酸少少嘅~飲落去都比較順滑唔會話好苦澀😚不過只能說椰子水同美式唔係好夾🥹純粹自己口味唔係太鍾意😖所以冇辦法評論太多🙂‍↕️-整體評價:3.8🌟由於價錢比較高所以CP值唔算話好抵🥹但都可以一試~
💫開心果tiramisu
所以好似只係食到cream咁
有少少可惜🥹
💫生椰美式
一飲落去飲到濃郁嘅美式+淡淡嘅椰子水味🙈
咖啡屬於比較酸少少嘅~
飲落去都比較順滑唔會話好苦澀😚

開心果tiramisu

生椰美式
開心果tiramisu
2024-08-04 28 瀏覽
📍 CC BAKERYYYY× 千禧咖啡(旺角)偶然黎下寧靜嘅環境,可以放鬆吓心情🫰🏻✨ 黑松露卡邦尼意粉黑松露味好出,味道比煙肉更濃郁同更有鹹香,意粉呈金黃色,第一啖食落去意粉好煙韌,而且餐廳用傳統卡邦尼意粉做法,並冇用大量忌廉,每條意粉都掛滿蛋汁,入口蛋味香濃,而且唔會好漏!✨ 朱古力榛子脆脆窩夫窩夫外脆內軟 內裏口感軟糯 啱啱出爐暖笠笠配搭埋朱古力雪糕既凍冰冰 再加上榛子碎既口感食落唔會過甜🧇✨ 髒髒咖啡無糖拿鐵灑上無糖可可粉,有濃郁奶香、咖啡和可可香,層次豐富,好喝又好拍☕️✨ 玫瑰花茶散發出淡淡玫瑰花香,濃郁茶味,有助消脂解膩🍵✨ 意大利開心果開心果味道好重,啲cream又香又滑。上面仲有少少開心果粒,口感豐富。✨ 提拉米蘇原味的苦澀感更多,酒味與可可粉都有些苦,綿密的口感,蛋糕體非常濕潤!

📍 CC BAKERYYYY× 千禧咖啡(旺角)

偶然黎下寧靜嘅環境,可以放鬆吓心情🫰🏻

✨ 黑松露卡邦尼意粉

✨ 朱古力榛子脆脆窩夫
窩夫外脆內軟 內裏口感軟糯 啱啱出爐暖笠笠
配搭埋朱古力雪糕既凍冰冰 再加上榛子碎既口感
食落唔會過甜🧇

✨ 髒髒咖啡

✨ 玫瑰花茶
散發出淡淡玫瑰花香,濃郁茶味,有助消脂解膩🍵

✨ 意大利開心果

✨ 提拉米蘇

1K
2024-07-29 44 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨千層蛋糕🤩-0️⃣ 呢間小小cafe係旺角市中心豉油街街頭比較寧靜既角落, 真係為左食佢個千層蛋糕先特登走過去而冇令我失望🫶🏻0️⃣ 店內位置唔多但俾人感覺好relaxing, 落單時店員有溫提岩岩入左好多單, 主食要等耐啲, 我地就直接食左久仰大名既千層先🤭-🍰 日式焙茶千層蛋糕 $42開心果千層蛋糕 $42💯 Cafe係做千層起家, 有多款口味選擇, 但見客人食完野都會買返幾件返屋企, 我地晚市去唔係剩返好多款💯明顯見到層次均勻又分明, 叉落去勁鬆軟好 creamy, 入口即溶而個 cream唔油膩-🧇芝士肉醬窩夫 $78✨厚身窩夫唔會好油好酥但質地鬆化, 肉醬份量好多覆蓋晒兩件窩夫, 番茄味酸酸甜甜再加海量芝士經典完美配搭-🍝 黑松露卡邦尼意粉 $128💯個意粉好cremy又有Al dente, 煙肉, 菇絲同芝士融為一體; 一大堆黑松露醬放係意粉面, 可按口味撈勻, 同經典卡邦尼都係零違和-🍵生椰拿鐵 $48開心果拿鐵 $52✨ Coconut有咖啡, 椰子味清香更顯幼滑; 開心果冇咖啡但有開心果醬掛杯, 面頭仲有cream同開心果碎
👧🏻😋👅🍽✨

黑松露卡邦尼意粉 $128

🍵
生椰拿鐵 $48
開心果拿鐵 $52

今日專程同朋友去到旺角嘅烫間特色咖啡店,食佢地最出名的甜品,千層蛋糕!😋入咗舖頭坐低咁耐都不斷有唔同嘅客人嚟攞蛋糕 我都我同朋友都唔執輸要嗌返個蛋糕試下。一個🍰開心果同一個🍰牛油焦糖脆脆口味嘅千層蛋糕 ,千層皮好薄而個cream都好香奶味 食曬都唔覺漏,果然喺咖啡店嘅主打!但當然唔可以錯過佢地嘅主食同飲品⭐蒜油雜菌意粉 意粉即叫即製,上枱嘅時候仲係熱辣辣,蒜香味好重意粉彈牙好食⭐Espresso Tonic - 選用本地製造嘅湯力水 配上香氣濃郁嘅espresso shot 飲入口好fresh 帶走晒啲悶熱嘅氣息⭐Pistachio Latte- 賣相已經非常精美,而且飲落仲有好香嘅開心果味,唔算太甜,入口好清新為食嘅我哋望見個croffle都好吸引,於是又叫左一份⭐牛油蜂蜜糖漿窩夫- 鮮牛油配牛角包質地嘅窩夫香脆得嚟又好香牛油味 仲加左粟米片添加口感舖頭係由三個千禧世代嘅香港後生仔開嘅 所以命名千禧咖啡後生仔開嘅舖總係充滿住幹勁殷勤嘅服務所有食品都係即叫即製 ,好有誠意👍🏻

但當然唔可以錯過佢地嘅主食同飲品

⭐蒜油雜菌意粉
意粉即叫即製,上枱嘅時候仲係熱辣辣,蒜香味好重意粉彈牙好食

⭐Espresso Tonic

⭐Pistachio Latte

為食嘅我哋望見個croffle都好吸引,於是又叫左一份
⭐牛油蜂蜜糖漿窩夫

舖頭係由三個千禧世代嘅香港後生仔開嘅 所以命名千禧咖啡
2024-07-26
呢間由人氣千層蛋糕網店起家(っ˘ڡ˘ς)實體𝖼𝖺𝖿𝖾開業之後更迅速彈起 經常排長龍早排推出左個瘋狂開心果套餐($250)!!有齊𝚌𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎、𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞、蛋糕、拿鐵!但太多嘢想試 眼闊肚窄~最後都係乖乖散叫.✿ 千層蛋糕|意大利開心果 // 伯爵茶 $④②傳說中嘅0.01𝖼𝗆超薄千層蛋糕係信心保證(≧◡≦)餅皮大概20層 每層之間有薄薄嘅忌廉 口感軟滑輕盈開心果同𝖤𝖺𝗋𝗅 𝗀𝗋𝖾𝗒味都突出 唔會太甜膩開心果蛋糕相比𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎更濃味 果碎亦更多更滿足啊.✿ 紫菜肉鬆牛角窩夫 $⑦⑤鹹味𝚌𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎有驚喜 非常酥脆香口仲有滿滿嘅肉鬆 夾埋沙律醬食唔怕𝚍𝚛𝚢.✿ 芝士肉醬意粉 $①①⑧意粉同樣發揮不錯 醬汁唔會杰撻撻 調味剛好.✿ 開心果拿鐵 $④⑤|荔枝玫瑰梳打 $④⑥

呢間由人氣千層蛋糕網店起家(っ˘ڡ˘ς)
實體𝖼𝖺𝖿𝖾開業之後更迅速彈起 經常排長龍
早排推出左個瘋狂開心果套餐($250)!!
有齊𝚌𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎、𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞、蛋糕、拿鐵!

但太多嘢想試 眼闊肚窄~最後都係乖乖散叫
✿ 千層蛋糕|意大利開心果 // 伯爵茶 $④②
傳說中嘅0.01𝖼𝗆超薄千層蛋糕係信心保證(≧◡≦)
餅皮大概20層 每層之間有薄薄嘅忌廉 口感軟滑輕盈

芝士肉醬意粉

✿ 開心果拿鐵 $④⑤|荔枝玫瑰梳打 $④⑥
Pistachio  Latte
荔枝玫瑰梳打水

呢間由00後生仔開嘅0.01cm薄嘅千層蛋糕網店,再於今年經營旺角新cafe「千禧咖啡店」,餐廳以簡潔裝修,配上純白木系,兩邊大玻璃,店內透光十足。餐廳人氣食物:開心果tiramisu、各色千層蛋糕、鹹食牛角包、特色意粉、甜食窩夫。飲品方面,有各式咖啡latte、無咖啡因latte、水果soda。🍝 黑松露卡邦尼意粉 $128~ 意粉醬汁調校非常好,唔會太乾或者太濕,面頭芝士碎十足,再混合黑松露一齊食,好香濃惹味。🧇 芝士肉醬窩夫 $78~呢個芝士肉醬做得非常好,芝士、肉碎、蕃茄、醬汁比例好好,不論配窩夫或者意粉,應該都會好好味。☕️ 凍焦糖脆脆咖啡Latte $52~ 咖啡味香濃,焦糖脆脆好香甜。🌹荔枝玫瑰soda $46~ 夏日之選,味道甜甜地。🌟 開心果 Tiramisu $65~呢個必食推介,面頭開心果碎、開心果醬好香濃,開心果mousse好軟滑,底層蛋糕亦好鬆軟。🍰 朱古力脆脆千層蛋糕 $42~ 真係好薄、好多cream,味道唔會好甜。

🍝 黑松露卡邦尼意粉 $128

🧇 芝士肉醬窩夫 $78

☕️ 凍焦糖脆脆咖啡Latte $52
~ 咖啡味香濃,焦糖脆脆好香甜。

🌹荔枝玫瑰soda $46
~ 夏日之選,味道甜甜地。

🌟 開心果 Tiramisu $65

🍰 朱古力脆脆千層蛋糕 $42
~ 真係好薄、好多cream,味道唔會好甜。
2024-07-18
午餐
2024-07-22 80 瀏覽
最近上網成日碌到呢間千禧Cafe,話佢出咗一個全新嘅開心果套餐,作為開心果之鬼,一定要試下啦!今日逼左細佬陪,成個開心果餐就試唔晒,但係意外地發現佢哋嘅鹹食都好好味!先黎最期待嘅開心果Pistachio先啦 :🤤開心果Tiramisu 濃郁程度max,cream同開心果醬嘅結合,食落直頭有d醬口,唔會好甜,開心果味好濃,要兩個人一齊食先可以食得晒!不過追求極致開心果嘅你一定要試吓!🤤開心果千層蛋糕呢個相比起Tiramisu明顯啲,不過都係有好濃郁嘅開心果味,而且千層蛋糕每一層都好薄,同cream嘅比例都非常之好!🤤開心果拿鐵原來開心果飲入口係咁正咁豐富☺️另外仲叫咗朱古力脆脆千層蛋糕,一層一層薄薄嘅皮再加埋濃厚嘅朱古力cream,配埋朱古力脆脆嘅口感,就算係唔鍾意食開心果嘅,你哋都會喺呢間餐廳搵到自己嘅味道!鹹食及其他飲品:同細佬叫左蒜香雜菌意粉同辣肉醬牛角窩夫,要強烈讚吓佢個蒜香雜菌意粉,意粉好瓜汁,亦都好惹味,就算個意粉無肉但係食落去都好Rich,連細佬呢啲食肉獸都話好味!食咗咁多嘢好想飲下酸野解解膩,嗌咗兩杯梳打,桂花柚子梳打同玫瑰荔枝梳打,味道都唔錯,唔會甜得滯,味道剛剛好!其

先黎最期待嘅開心果Pistachio先啦 :
🤤開心果Tiramisu

🤤開心果千層蛋糕

🤤開心果拿鐵
原來開心果飲入口係咁正咁豐富☺️

鹹食及其他飲品:

其實開心果套餐包括:開心果千層蛋糕、開心果Tiramisu 、開心果拿鐵、開心果waffle !自稱開心果怪嘅你哋一定要嚟試吓!

📍CC BAKERYYYY x 千禧咖啡 (旺角)
旺角豉油街10號地舖
2024-07-20 91 瀏覽
呢日去咗旺角呢間人氣cafe !之前已經好想試下佢地嘅千層蛋糕😍 餐廳唔算好大,但喺音樂襯托下坐得自在舒服!我地點咗:🍭黑松露卡邦尼($128)🍭豬柳蛋Waffles ($75)🍭日本焙茶千層蛋糕 ($42)🍭意大利開心果 ($42)🍭熱桂園紅棗茶($42)🍭凍焙茶Latte($52)全部都唔錯,當然最愛係開心果千層蛋糕😋 有開心果粒粒喺面,每層都好平均,d cream 好輕盈唔膩!而豬柳蛋waffle 都好打卡able! 配搭特別而且味道唔錯!

我地點咗:
🍭黑松露卡邦尼($128)

🍭豬柳蛋Waffles ($75)

🍭日本焙茶千層蛋糕 ($42)

🍭意大利開心果 ($42)

🍭熱桂園紅棗茶($42)
🍭凍焙茶Latte($52)

~ 黑松露卡邦尼意粉 ($128)🍝成個意粉都味道都好濃😚,加埋滿滿黑松露誠意十足呀🙌。煙肉煎到出哂油脆脆地🥓,配埋香甜香口的洋蔥🧅,蘑菇🍄‍🟫粒等材料岩哂重口味人士😌。~ 蒜油雜菌意粉 ($108)🍝睇黎餐廳既意粉都係偏重口味嘅🫢,雜菌全部都有用牛油煎香過先🙂‍↕️,令到表面有少少焦脆更有層次感🤓。我個人就更加鐘意呢款意粉多D啦😜。~ Tiramisu千層蛋糕 ($42)🍰本身諗住黎試下佢地招牌既開心果千層蛋糕,點知太晏去已經賣哂🥲。唯有試下佢地既tiramisu口味😌。同樣係0.01cm既戟皮😗,入口真係食到一層層既口感😚。佢屬於無咁膩身既tiramisu🤓,所以就算已經食左兩個意粉都輕鬆ko🤪,口味唔太甜岩岩好😌。~ 日式黑芝麻千層蛋糕 ($42)🍰一人一件甜品基本啦🤪。黑芝麻味幾出唔會淡味😌,食落口幾綿滑👍🏻。表面既黑芝麻仲提升多少少口感添😎。 ~ 特濃朱古力奶($42)🍫朱古力味勁濃郁啊😚,而且唔會太甜🤓。~ 生椰美式($42) 🧉夏天要飲生椰夠哂清爽☘️,配埋americano☕️,真係夠哂消暑又去水腫😝。
~ 黑松露卡邦尼意粉 ($128)🍝

~ 蒜油雜菌意粉 ($108)🍝

~ Tiramisu千層蛋糕 ($42)🍰

~ 日式黑芝麻千層蛋糕 ($42)🍰

~ 特濃朱古力奶($42)🍫
朱古力味勁濃郁啊😚,而且唔會太甜🤓。

~ 生椰美式($42) 🧉
旺角餐廳數之不盡,繁忙時間卻坐滿客人,難以找到一席進餐。走到豉油街的盡頭,則有一所較幽靜的cafe,甜品超出色🤍▫️芝士肉醬意粉一上碟有鋪滿香濃芝士,是肉醬的最佳拍擋。意粉煮至al dente,入口有咬勁,十分掛汁。混合肉碎和醬汁,濃郁有口感,層次豐富。意粉份量大,十分足料。▫️意大利開心果窩夫窩夫沾上開心果醬和煉奶,甜而不膩,讓人吃完一口再想吃一口,顏色也十分好看。切起來香脆,即叫即整超有心思。配上粟米片和忌廉,味道層次更豐富。▫️黑芝麻千層蛋糕作為黑芝麻忠粉,當然要點這個口味的千層蛋糕。黑芝麻味濃郁,超愛的!千層蛋糕十分軟熟,皮稍微有厚度,但不算太薄。▫️Tiramisu口感綿密,咖啡味及酒味都較濃,甜度適中,適合喜愛傳統意大利風味的朋友。

▫️芝士肉醬意粉

▫️意大利開心果窩夫

▫️黑芝麻千層蛋糕

▫️Tiramisu
2024-07-16 128 瀏覽
想吃好西?偶然,在旺角漫無目的行一轉,總令人有驚喜!最近,天氣炎熱,高溫下總不想在戶外逗留太久。烈日當空下在旺角蹓躂片刻,已汗流浹背,在街角遇上一間小店,設計純樸簡約,飄來濃郁香氣,是黑松露的獨有氣息,正好可以在此享用午餐。黑松露卡邦尼意粉 - 在外已聞到黑松露的香氣,當然要第一時間點選一碟來嚐嚐。香濃的醬汁遇上濃郁的黑松露,酥脆的煙肉,搭配爽口的洋蔥,還有大大片的菇片,柔軟度適中,吸收了醬汁精華的意粉,不但掛汁,而且Creamy到極。巨峰提子梳打 - 巨峰提子味道酸酸甜甜,配上梳打水的微氣泡,口感清新爽口,炎炎夏日喝一杯,清涼解渴!Dirty咖啡 - 雖然一點也不Dirty,濃縮的咖啡慢慢與牛奶交融,慢慢滲透、交融,形成獨特的美麗分層。先嚐一口咖啡,再品嚐牛奶的味道,咖啡味道相當濃厚。阿華田脆脆窩夫 - 這裡的窩夫既有甜亦有鹹,當然,BeautySearch 還是較喜歡甜的窩夫,這次點選了阿華田脆脆窩夫,相當有驚喜,阿華田的滋味,完全透入整份窩夫中,但又不會太膩;脆口感,不但來自伴碟的粟米片,連每一口窩夫都是非常脆口,相當味美。海鹽焦糖脆脆蛋糕 - 千層蛋糕皮薄忌廉香滑,兩者相間,拼
想吃好西?
偶然,在旺角漫無目的行一轉,總令人有驚喜!

海鹽焦糖脆脆蛋糕 - 千層蛋糕皮薄忌廉香滑,兩者相間,拼出香甜軟嫩口感,海鹽焦糖則是甜中帶點點鹹,不會太膩,加入點點脆脆,令人越食越滋味。

Tiramisu千層蛋糕 - 口感輕盈,香濃的咖啡香氣中,透出濃濃酒味,兩者非常平衡,共同帶出傳統意大利風味。