2024-06-13 150 瀏覽
呢到我以前成日都落來飲野,聽朋友講呢到的食物水準唔差,早左放工就過來食過晚餐,飲杯啤酒先💫💫粟米片🌽粟米片有少少辣味,香脆可口,配埋沙律醬,口感更佳😋鵝肝多士🍞鵝肝望落都唔細舊,仲有熱辣辣烘過的多士,雙重滋味😀🍟黑松露炸薯條望住廚師即叫即炸,真係好治療,黑松露味道濃郁,口感脆卜卜,唔錯✨板燒西班牙黑豚肉🐽伴碟都幾靚,仲有薯容、沙律菜、茄子和翠肉瓜,肉質煮到有少少脆邊,配埋獨特的醬汁,食而不膩😌啤酒HEINEKEN🍻真係凍冰冰,送前菜同薯條一流💯餐廳裝修得好有格調,我仲安排座BAR枱,好啱和朋友一邊吃飯和聊天,大家不坊過來晚飯🔥🤤Channel 3 Tapas Bar & Restaurant (太子)📍太子通菜街228號地舖 #hkfood #旺角 #MongKok #旺角美食 #西班牙菜 #Channel3 #特色飲品#打卡 #相機食先 #香港#yummy #foodie #hkfoodie #channel3tapasbarandrestaurant #chill #酒吧 #太子酒吧 #酒吧美食

粟米片🌽
粟米片有少少辣味,香脆可口,配埋沙律醬,口感更佳😋

鵝肝多士🍞
鵝肝望落都唔細舊,仲有熱辣辣烘過的多士,雙重滋味😀

🍟黑松露炸薯條

板燒西班牙黑豚肉🐽

啤酒HEINEKEN🍻
真係凍冰冰,送前菜同薯條一流💯

📍太子通菜街228號地舖

2024-06-11 102 瀏覽
放工同朋友過嚟happyhour🥂坐低無耐就㴲上墨西哥脆片做小食😋餐廳投射屏幕一直播住外語歌mv,氛圍非常輕鬆,就算同朋友傾計都唔會覺得嘈~蘑菇帕爾瑪火腿自家手打薄餅餅皮薄脆,尤其邊位特別脆口! 每塊都有一片帕爾瑪火腿,口感柔軟且滿口咸香味,一拎起薄餅即有拉絲芝士效果,極邪惡🤩鵝肝多士 鵝肝厚身香滑,入口濃郁油脂香,配沙律菜~烤多士絕配,吃起嚟肥而不膩😋 用金屬架掛起呢個上菜方式好特別,太適合打卡!西班牙雞肉辣肉腸燴飯坐吧枱位置可以見到員工即叫即煮,辣肉腸嘅鹹香味加上紅椒粉香料味滲入燴飯,口味偏濃,搭配沙律菜可以減低膩感!Pineapple squash無酒精mocktail 🍹菠蘿果味酸酸甜甜夠清爽! Lemon water 朋友喉嚨不適唯有飲熱檸水舒緩一下!

蘑菇帕爾瑪火腿自家手打薄餅

鵝肝多士

用金屬架掛起呢個上菜方式好特別,太適合打卡!

西班牙雞肉辣肉腸燴飯

Pineapple squash
無酒精mocktail 🍹菠蘿果味酸酸甜甜夠清爽!

Lemon water
朋友喉嚨不適唯有飲熱檸水舒緩一下!

2024-06-06
Bad
2024-06-10 321 瀏覽
$45 for the “nuts” without telling me that it is charged Then when I asked the staff why not inform me the nuts is charged, avoid my question The taste of the food is not terrible, just below averageWith the same price you can find a way better restaurant
2024-06-04 126 瀏覽
朋友推介呢間喺太子,交通非常方便的西班牙菜餐廳,今日係星期六,非常熱鬧,好有氣氛。我們一坐低,店員已送上小食,是墨西哥粟米片配青瓜沙律醬,粟米片香脆可口,點沙律醬,非常滋味。菜式選擇很多,有前菜、主菜、小吃、啤酒及雞尾酒等等,老公點了兩款Tapas送啤酒。❤️香煎和牛舌配蕃茄莎莎牛舌肉味香濃,煎得剛剛好,口感軟淋,配以番茄沙沙,口感清新。❤️香煎法國鵝肝多士鵝肝濃郁而嫩滑,多士金黃酥脆,口感同味覺嘅完美配合,十份欣賞!❤️煙三文魚沙律份量多,新鮮沙律菜,鮮味爽脆,配合鹹香煙三文魚及特製沙律醬,相得益彰,令人食指大動。❤️西西里海鮮自家手打薄餅充滿地中海風情的美味佳餚,薄餅烘烤酥脆,搭配上鮮嫩肥美的海鮮,有蝦肉、魷魚等海鮮食材,散發出迷人的海洋氣息,與餅底的香味完美融合,值得一嚐❤️蟹膏配香煎玉子美味的日式佳餚,蟹膏的鮮甜與玉子的滑嫩完美融合,口感細膩豐富,好味道啊!
❤️香煎和牛舌配蕃茄莎莎
❤️香煎法國鵝肝多士
❤️煙三文魚沙律
❤️西西里海鮮自家手打薄餅
❤️蟹膏配香煎玉子

今日收左工約咗朋友去旺角警署對面嗰條酒吧街飲野chill下,見到呢間以西班牙菜為主題既餐廳,燈飾昏暗,佈置浪漫格調,周圍都有大電視播放音樂,感覺很relax。一坐低店員就會送上墨西哥粟米片同埋沙律醬比我地食住等,重點係無限refill,主菜同飲品都未上,我同朋友已經refill 左兩次🤣好好味。我哋點咗兩款tapas,帕爾馬火腿配蜜瓜及燒烤醬芝士雞肉焗薄脆,兩款都非常精緻,店員將食物掛喺金屬支架上面,好有趣,都幾適合打卡。帕爾馬火腿油脂分布均勻,好有鹹香,配合蜜瓜的甜味,而且插住一支蔓越莓醬可以唧入食物裏面,三種味道夾埋一齊出奇地好食,而且一口一件好方便。燒烤醬芝士雞肉焗薄脆,好薄既脆皮上面滿滿嘅烤雞肉,仍然keep到好Juicy,推薦大家點呢個試吓。主菜來了,我哋點咗墨西哥牛肉餡餅同埋香蒜辣椒蝦扁意粉。餡餅入面加咗好多芝士,每一嚿切出嚟都可以拉絲,而且牛肉餡超多,食起嚟味道好濃又好香,別有一番風味。香蒜辣椒蝦扁意粉大蝦好新鮮,又甜又有彈性,我最鍾意食扁意粉,可以掛咗好多汁,而且好有嚼勁,香蒜辣椒好香口,非常開胃。黎酒吧當然要點返兩杯飲品,朋友點咗蘋果汁,我就點左Kinder cock

主菜來了,我哋點咗墨西哥牛肉餡餅同埋香蒜辣椒蝦扁意粉。

香蒜辣椒蝦扁意粉

黎酒吧當然要點返兩杯飲品,朋友點咗蘋果汁,我就點左Kinder cocktail ,味道同朱古力奶酒相似,混合左Bailey,酒精濃度唔係咁高,上面仲唧咗少少cream,啱晒鍾意食甜野嘅我😝
2024-05-27 122 瀏覽
昨晚,我和朋友來到太子這間餐廳暨酒吧吃晚飯。這間餐廳裝修得很有格調,很適合和朋友一邊吃飯,一邊聊天。我們兩人叫了:🌮 墨西哥傳統牛肉餡餅 Mexican Quesadilla with Beef $108這道傳統墨西哥餡餅內餡香濃多汁,烤得恰到好處。🍤 西班牙油蒜辣椒炒蝦 Garlic Chili Shrimps $128蝦肉煎得鮮嫩,蒜蓉辣椒醬汁非常入味。🥖 香煎法國鵝肝多士 Pan-Fried Foie Gras Toast $48/件 (叫了2件)香濃的煎鵝肝配上酥脆多士,口感層次豐富。🍗 燒烤醬雞肉芝士焗薄脆 Texas Nachos $24/件 (叫了2件) 烤得焦脆的玉米片配上濃郁芝士和燒烤醬汁,非常好吃。🍝 意大利風乾火腿卡邦尼扁意粉 Carbonara Linguini With Parma Ham $128濃郁的卡邦尼醬完美包裹al dente的扁意粉和鹹香火腿。🌽 Doritos粟米片配莎莎醬 $45💰 總共: $613 for 2 (已包10%服務費)

這道傳統墨西哥餡餅內餡香濃多汁,烤得恰到好處。

蝦肉煎得鮮嫩,蒜蓉辣椒醬汁非常入味。

香濃的煎鵝肝配上酥脆多士,口感層次豐富。

烤得焦脆的玉米片配上濃郁芝士和燒烤醬汁,非常好吃。

濃郁的卡邦尼醬完美包裹al dente的扁意粉和鹹香火腿。

🌽 Doritos粟米片配莎莎醬 $45

💰 總共: $613 for 2 (已包10%服務費)
2024-05-26
$306.5 (晚餐)
2024-05-27 75 瀏覽
有格调西班牙菜🇪🇸太子街邊chill bar,環境很好,可以坐吧台看調酒🍸一進來就有玉米片配酸奶醬做小食,又香又脆佐酒名物我地嗌左:香煎牛舌配蕃茄莎莎28HKD牛舌爽脆,配搭番茄既香氣好夾味!鵝肝多士 48HKD多士烘底好脆,鵝肝綿密甜香,非常值得點!德國蜜汁豬手 238 HKD豬手是我本餐至愛,好大一份,外皮焦脆,肉質緊實,搭配上煙燻醬正正好。西班牙香煎蟹餅 128HKD好大一個!好似可樂餅,不過內餡滿滿蟹肉,超級滿足。
有格调西班牙菜🇪🇸

香煎牛舌配蕃茄莎莎28HKD
牛舌爽脆,配搭番茄既香氣好夾味!

鵝肝多士 48HKD
多士烘底好脆,鵝肝綿密甜香,非常值得點!

德國蜜汁豬手 238 HKD

西班牙香煎蟹餅 128HKD
好大一個!好似可樂餅,不過內餡滿滿蟹肉,超級滿足。

2024-05-25 323 瀏覽
迫到我第一次寫食評一行三人經openrice訂位 去到已經好多人得bar枱 我地已經表明唔想坐bar枱,因為想坐得舒服啲傾計去bar都係想吹耐啲水。職員立即表示後面4人枱就食完,之後會幫我地轉,咁就坐低左先,中途都有提過職員一陣隔離有位要轉台。坐左半個鐘見到個張4人枱離開,我地立即同職員講轉枱,點知就立即話張枱有人同立即安排人入座,即一開始就哄人坐底無諗過換俾我地! 而比較高級應承過幫轉枱既職員即刻行到遠遠唔見影! 其實你得bar枱就一早講,我會立即走去第二間,依家呃左人坐得勁唔舒服又嘈到嘔,野食都係一般,無下次。
迫到我第一次寫食評
一行三人經openrice訂位
去到已經好多人得bar枱

一間酒吧形式的餐廳🍾門面黑色鐵框的落地玻璃配上紅燈光的燈箱招牌,內裡有著長長的吧枱,水泥色的地板,走型格路線的西班牙菜🥘香煎和牛舌,賣相吸引,還插上西班牙國旗🇪🇸一口一件,一大班人仲好容易share🍴海鮮燉飯有大蝦、帶子、魷魚、青口等海鮮🦐食嘅時候滿口海鮮鮮味😋米飯彈牙;加上燉飯吸收咗海鮮嘅鮮美湯汁💦入口潤滑,配合底部微微焦香嘅鍋巴🔥口感更上一層樓😍香脆的薄餅,餅底是薄薄的🍕加上雞肉,洋蔥和黑胡椒🧂簡單的傳統經典味道😙嚴選澳洲進口牛肋條🐮搭配新鮮蔬果及天然香料食材燉製而成🍐味道非常的香,而且口感非常軟韌嫩🤤還散發濃濃的雪梨酒香氣🤩
一間酒吧形式的餐廳🍾
門面黑色鐵框的落地玻璃
配上紅燈光的燈箱招牌,
內裡有著長長的吧枱,
水泥色的地板,走型格路線的西班牙菜🥘

香煎和牛舌,賣相吸引,還插上西班牙國旗🇪🇸
一口一件,一大班人仲好容易share🍴

海鮮燉飯有大蝦、帶子、魷魚、青口等海鮮🦐
食嘅時候滿口海鮮鮮味😋
米飯彈牙;加上燉飯吸收咗海鮮嘅鮮美湯汁💦
入口潤滑,配合底部微微焦香嘅鍋巴🔥
口感更上一層樓😍

香脆的薄餅,餅底是薄薄的🍕
加上雞肉,洋蔥和黑胡椒🧂
簡單的傳統經典味道😙

嚴選澳洲進口牛肋條🐮
搭配新鮮蔬果及天然香料食材燉製而成🍐
味道非常的香,而且口感非常軟韌嫩🤤
還散發濃濃的雪梨酒香氣🤩
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 西班牙啤酒燴慢煮牛面肉
  • 天多尼雞肉自家手打薄餅
  • 香煎牛舌配蕃茄莎莎
2024-05-19 58 瀏覽
🍸首先,店內的雞尾酒🍹真的讓人驚艷!每一款都調制得恰到好處,口感豐富,層次分明。無論是和朋友們小酌,還是獨自享受閒暇時光,都是絕佳的選擇。🥩接下來,重點來了!他們家的紐西蘭肉眼扒肉眼扒肉質鮮嫩多汁,烤得恰到好處,外焦里嫩,再搭配上特製的醬料,簡直是美味到爆炸!🦐還有一道不能錯過的菜品,就是龍蝦汁大蝦闊條面🍤🍜。 麵條有彈性,龍蝦汁濃郁鮮美,大蝦新鮮Q彈現在店內還有抽獎活動哦!豐富獎品包括Switch等大獎

無論是和朋友們小酌,還是獨自享受閒暇時光,都是絕佳的選擇。

🥩接下來,重點來了!他們家的紐西蘭肉眼扒

🦐還有一道不能錯過的菜品,就是龍蝦汁大蝦闊條面🍤🍜。
麵條有彈性,龍蝦汁濃郁鮮美,大蝦新鮮Q彈

現在店內還有抽獎活動哦!豐富獎品包括Switch等大獎

2024-05-16 64 瀏覽
幾年前同爸爸慶祝生日今次同媽咪補足返母親節啱晒媽咪飲下酒 幾有情調😳🍝龍蝦汁大蝦海膽扁意大利粉 $148超級推介 性價比高~麵嘅口感非常煙韌 有啲似手工意粉海膽撈勻咗喺意粉裏面 非常掛汁餡料非常多 仲有魷魚、帆立貝等等非常足料🤤🥩板燒西班牙黑豚肉配秘製西班牙醬汁 $248慢工出細貨~好惹味黑豚肉煮到啱啱好 唔會太老太靭仲好有肉汁 側面仲有配菜翠玉瓜同茄子😍仲有薯蓉🍺Beer pint $68 🍓🍸Strawberry colada $88以Rum做主調 仲有椰汁加奶 非常易入口 滿滿士多啤梨肉個人幾鍾意❤️餐牌上仲設有好多小食 價錢唔貴例如黑松露多士、西班牙炸蝦等等幾適合同朋友吹吓水飲下酒☺️而且近地鐵站 地方幾方便~餐廳環境昏暗 影嘅相唔算話好靚🥹
幾年前同爸爸慶祝生日
今次同媽咪補足返母親節
啱晒媽咪飲下酒 幾有情調😳

🍝龍蝦汁大蝦海膽扁意大利粉 $148
超級推介 性價比高~
麵嘅口感非常煙韌 有啲似手工意粉
海膽撈勻咗喺意粉裏面 非常掛汁
餡料非常多 仲有魷魚、帆立貝等等
非常足料🤤

以Rum做主調 仲有椰汁加奶
非常易入口 滿滿士多啤梨肉
個人幾鍾意❤️

餐牌上仲設有好多小食 價錢唔貴
例如黑松露多士、西班牙炸蝦等等
幾適合同朋友吹吓水飲下酒☺️
而且近地鐵站 地方幾方便~
餐廳環境昏暗 影嘅相唔算話好靚🥹
原來旺角警署附近有條酒吧街🤓收工同一大班friend gathering好有氣氛~呢間Bar 裝修風格型格,有吧檯位、普通座位,仲有一個大電視我地坐喺吧檯位,可以望到調酒師調酒~我們一坐下,店員已奉上墨西哥粟米片配青瓜沙律醬($45)係一款好適合送酒既小食,脆卜卜而我哋叫左兩款小食、兩款主食雖然呢度係酒吧,但係食物味道都唔錯喔✨香蔥拖羅蓉三文魚子配日式柚汁($28)拖羅蓉濃郁,三文魚子幾新鮮,柚子汁豉油酸甜,味道好豐富~但略嫌有啲細件,一啖食晒😂✨煙三文魚沙律($128)沙律既份量同配料都standard菜夠新鮮,菜葉爽脆,醬汁唔算多,好fresh煙三文魚正正常常,少少鹹香~✨ 西西里海鮮自家手打薄餅($116)餅底係意式薄脆批,咬落比較硬身但脆口,油份唔多~有茄汁、芝士、紅椒青椒、魷魚大蝦好香芝士味,芝士味夠拉絲濃郁,青紅椒中和左薄餅油膩感✨西班牙酒燴牛肋條($198)牛肋條炆到好軟,大塊又厚身紅酒汁好好味,仲有伴碟薯蓉同配菜,性價比高✨忌廉溝鮮奶 cocktail ($88)用酒調出忌廉溝鮮奶嘅味道,實際上冇用呢種材料同忌廉溝鮮奶一模一樣嘅味道,大杯吸引‼️

我地坐喺吧檯位,可以望到調酒師調酒~

我們一坐下,店員已奉上墨西哥粟米片配青瓜沙律醬($45)
係一款好適合送酒既小食,脆卜卜
而我哋叫左兩款小食、兩款主食
雖然呢度係酒吧,但係食物味道都唔錯喔

✨香蔥拖羅蓉三文魚子配日式柚汁($28)
拖羅蓉濃郁,三文魚子幾新鮮,柚子汁豉油酸甜,味道好豐富~
但略嫌有啲細件,一啖食晒😂

✨煙三文魚沙律($128)
沙律既份量同配料都standard
菜夠新鮮,菜葉爽脆,醬汁唔算多,好fresh
煙三文魚正正常常,少少鹹香~

✨ 西西里海鮮自家手打薄餅($116)
餅底係意式薄脆批,咬落比較硬身但脆口,油份唔多~
有茄汁、芝士、紅椒青椒、魷魚大蝦
好香芝士味,芝士味夠拉絲濃郁,青紅椒中和左薄餅油膩感

✨西班牙酒燴牛肋條($198)
牛肋條炆到好軟,大塊又厚身
紅酒汁好好味,仲有伴碟薯蓉同配菜,性價比高

✨忌廉溝鮮奶 cocktail ($88)
用酒調出忌廉溝鮮奶嘅味道,實際上冇用呢種材料
同忌廉溝鮮奶一模一樣嘅味道,大杯吸引‼️

係太子酒吧街有一間酒吧+西班牙菜的餐廳🥳餐廳環境舒適裝飾設計有特色氣氛唔錯好岩一班朋友gathering❤️⭐️Nuts-芝士粟米片粟米片香脆可口芝士味濃郁😆加埋sour cream令人食指大動⭐️蘑菇帕爾馬火腿自家手打Pizza 🍕 Pizza厚度適中餅皮夠脆身材料包括有蕃茄醬、蘑菇粒、芝士同埋主角每片Parma HamHam的份量都多好有誠意👍🏻味道唔錯口感豐富😊⭐️蟹膏配香煎玉子蟹膏嘅鮮味同玉子嘅滑嫩香煎嘅玉子外層金黃加上滿滿蟹膏香氣四溢⭐️燒烤醬雞肉芝士焗薄脆焗薄脆外層焗得金黃酥脆包住juicy的燒烤雞肉和芝士配搭好得👍🏻上面仲有檸檬汁食落好開胃🤩特別一讚小食上枱時是會用個好grand的掛架掛住好有high tea feel😍有儀式感好岩打卡🤘🏻⭐️西班牙雞肉辣肉腸燴飯上枱係用鐵鑊仔keep到個飯熱辣辣😙雞肉夠嫩滑辣肉腸辣度適中整體味道香濃惹味⭐️飲品🍸Cinderella餐廳cocktail & mocktail 都好正依杯唔止賣相靚而且味道唔錯😃甜甜地 易入口
係太子酒吧街

令人食指大動

⭐️蘑菇帕爾馬火腿自家手打Pizza 🍕
Pizza厚度適中
餅皮夠脆身
材料包括有蕃茄醬、蘑菇粒、芝士
同埋主角每片Parma Ham

甜甜地
易入口

2024-04-24
2024-04-25 91 瀏覽
好耐冇食西班牙菜,所以嚟試吓一坐低已經有粟米片同沙律醬(溫馨提示:要收錢嘅),沙律醬同粟米片好夾,唔經唔覺就好快食晒。去Bar必做嘅係要欣賞Bartender 調酒,所以我哋坐咗喺吧枱,叫咗杯Queen Beauty🍸好好飲,味道有層次,又唔會甜到糖水咁食物方面,我哋叫咗兩款Tapas烤和牛舌配蕃茄莎莎—肉汁好香,配合埋蕃茄嘅清新,抵消咗牛舌會有嘅油膩感西班牙油蒜辣椒炒蝦—蝦嘅肉質爽口結實,少少辣夠開胃兩款主食龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵—材料好豐盛,能夠做到每一啖都食到海鮮,而且龍蝦汁味道濃郁,好入味天多尼雞肉自家手打Pizza—好少見到有餐廳會有自家手打Pizza,餅底唔會太厚,好酥脆,芝士可以拉絲好正值得一提嘅係,餐廳員工服務態度一流,本人身子弱唔飲得凍水,Bartender 好好👍🏻特登煲咗啲熱水畀我
好耐冇食西班牙菜,所以嚟試吓
食物方面,我哋叫咗兩款Tapas
西班牙油蒜辣椒炒蝦—蝦嘅肉質爽口結實,少少辣夠開胃
兩款主食
2024-04-24 79 瀏覽
今晚與太太去到 Channel 3 Tapas Bar & Restaurant,位於太子通菜街,是一家集前菜、主菜、小吃及雞尾酒於一身的精緻酒吧餐廳。這裡的菜品種類繁多,口味多變,絕對能滿足我們。 前菜方面,我們點算了新推出的煙三文魚沙律配深煎芝麻汁。新鮮的三文魚搭配香氣四溢的芝麻汁,清新而不失濃厚。 之後到主菜。香蒜辣椒蝦扁意粉,帶著微微的辛辣,搭配著嫩蝦和鮮味十足的意粉,讓人回味無窮。而蘑菇帕爾瑪火腿自家手打薄餅更是別具一格,口感鬆軟,火腿與蘑菇的完美結合,散發出誘人的香氣。 另外,這裏的黑松露炸薯條,外酥內軟,帶著黑松露的獨特香氣,讓你胃口大開。再來一杯我最期待的Virgin Mojito,薄荷葉、蘋果汁、糖漿、萊姆汁和薑汁汽水的完美結合,清涼解渴,是餐後的理想選擇。 除了美食之外,Channel 3 Tapas Bar & Restaurant的服務也是無可挑剔的。服務人員熱情周到,不僅能介紹菜單上的特色菜品,還會細心關注客人的需求,讓用餐體驗更加完美。而餐廳的環境舒適優雅,讓人在品嚐美食的同時也感受到一絲浪漫與愉悅。 總的來說,Channel 3 Tapas Bar & R

總的來說,Channel 3 Tapas Bar & Restaurant 無論是與家人共享晚餐,或是和朋友小聚,這裡絕對是一個好選擇。

#Channel 3 Tapas Bar & Restaurant
#太子通菜街228號地舖