2023-05-14 81 瀏覽
一直以來不太喜好千層蛋糕, 可能因為食過L.M.嗰啲覺得又甜又太多cream又貴, 直到食過石門呢間西餅店...佢哋嘅芋泥同椰子千層實在太驚喜! 又吾太甜, cream 同芋泥/椰子容比例實在太好, 好食過L.M.好多, 價錢又平一半有多. 以後一定要買比朋友,同事試吓!
外賣自取
2023-05-11 69 瀏覽
經過石門咁啱見到呢間蛋糕店——🌟Charcoal time 🍰有好多款唔同口味嘅蛋糕,好吸引就外賣咗兩件返屋企食下,店員態度都好nice,啲蛋糕仲要係低糖唔會太甜,啱曬鐘意食甜品又怕太甜嘅人💕呢到仲有得訂一整個蛋糕架,蛋糕款式又係好吸引,有機會訂蛋糕都可以試試呢間🤩今次就試咗佢哋嘅榴鏈味,榴鏈味我最愛,而且仲係千層蛋糕勁有口感,蛋糕唔會乾身而伯爵茶味香濃,唔會話太甜,清新嘅伯爵茶味道🫖買黎做下午茶小點心亦不錯👍🏻·🍰|榴鏈味|🍰🫖|伯爵茶味|🫖._.
🍰|榴鏈味|🍰
🫖|伯爵茶味|🫖
._.
下午茶
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin✨高質清爽不膩🍰千層蛋糕😍千層蛋糕 最緊要係夠薄夠多層呢間小店 價錢相宜 又多味道選擇 ✨💜芋泥千層蛋糕 $38望到芋泥既紫色已經令人好有食欲😋蛋糕層次分明 一層餅皮一層cream/芋泥芋泥好厚 濃郁又綿密 有時仲食到顆粒感 口感豐富😋 唔會死甜 實在太好食🥰❣️✨🥥椰子味千層蛋糕 $40椰子肉真材實料 多到就黎跌出黎😍 每層蛋糕都好薄 入口即溶 忌廉夠滑再帶椰香完全唔膩 清爽之選 夏天最岩食呢個☺️除左件裝蛋糕 呢到仲有原個生日蛋糕可以訂❣️仲可以加麻糬/macaron/生果🤤📍 Charcoal time (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin

每層蛋糕都好薄 入口即溶 忌廉夠滑再帶椰香
完全唔膩 清爽之選 夏天最岩食呢個☺️

除左件裝蛋糕 呢到仲有原個生日蛋糕可以訂❣️
仲可以加麻糬/macaron/生果🤤

📍 Charcoal time (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖

• 椰子千層蛋糕
同朋友食完午餐之後😎我地異口同聲😜我好想食甜野呀😜之後就搵到呢間蛋糕店🍰 呢間專賣千層蛋糕🎂嚴選日本蛋、韓國麵粉、法國牛油和忌廉、德國牛奶黎製作千層蛋糕😁我地揀左兩款口味😊🍰椰子味千層蛋糕 $40好少食到椰子味千層蛋糕😁超香的椰子味🥥仲食到粒粒椰子🤫名副其實真果肉☺️有咬口🥰🍰芋泥味千層蛋糕 $38又一芋泥控恩物推介😘除左食到芋泥餡之外☺️仲有粒粒芋泥粒😙 Delicious 🤤 一件千層蛋糕🍰多重滋味享受😎店員亦殷勤有禮😃向我推介貴店 😁除左推岀件裝千層蛋糕之外🍰 原來仲有原個千層蛋糕賣的🎂價錢合理🧐真係可以值得一試喎🤓支持小店也好❤️‍🔥📍Charcoal time (沙田)🔍沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖

我地揀左兩款口味😊

🍰椰子味千層蛋糕 $40

🍰芋泥味千層蛋糕 $38

一件千層蛋糕🍰多重滋味享受😎

📍Charcoal time (沙田)
🔍沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖
2023-05-01 33 瀏覽
今日過石門中旅社換證件,聽說京瑞廣場有間專買千層蛋糕的小店,口碑唔錯,我都趁嚟開一試我的心水甜品🍮小店嚴選用料:日本雞蛋🥚韓國麵粉、法國牛油忌廉及德國牛奶製作千層蛋糕,而且多種口味選擇。皇牌椰子千層見到椰子肉多到流晒出嚟,每一層椰子口味的班戟皮中都蓋滿椰子鮮忌廉,讓你每一口都可以品嚐到椰子的香甜風味,越吃越香的千層!伯爵茶千層小店用上Twinning的伯爵茶,經精心泡製,做成茶香芳郁的伯爵茶忌廉。均勻地塗在每片透薄的班戟之間,蛋糕面層撒上玫瑰花瓣花裝飾,幽香怡人。小店的千層蛋糕甜度適中,啱晒我,我都預早訂咗個千層蛋糕同家人度過coming 的母親節,一齊溫馨一下🥰🥰

皇牌椰子千層

伯爵茶千層

2023-04-24
下午茶
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍Charcoal time從外觀睇,每層蛋糕皆均勻且精確地分層,展現出製作過程中的細膩和技巧。👍🏻蛋糕嘅口感非常柔軟,輕盈且不油膩。🤍千層蛋糕椰子味🥥蛋糕層散發出椰子的香氣,帶有淡淡的甜味和奶油的滑順口感,另外仲有椰肉為整個蛋糕增添了一份獨特的風味。出面好少食到椰子味千層蛋糕!必試呀😽😽草莓味草莓味的蛋糕層則帶有明顯的鮮果香氣,酸甜適中,讓人感受到草莓的自然美味。好吃呢!
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

🤍千層蛋糕

草莓味
2023-04-20 42 瀏覽
平時喺石門返工嘅,我不嬲都會幫襯呢間千層蛋糕☺️食咗咁多次都依然覺得好好食!今次已經係食第4️⃣次了!由於太好食嘅關係,決定幫佢出個post😌芋泥千層蛋糕平時食芋泥千層蛋糕都剩係得芋泥餡,佢呢間入面仲有芋粒🤩 每一啖都食到滿滿嘅芋泥粒!而且都幾大塊、用來做下午茶嘅甜品就啱啱好🤪🥥椰子千層蛋糕呢個入面同樣都食到椰子肉火粒,食落去好creamy,好軟熟嘅感覺😋蛋糕味道整體唔會太甜,相當唔錯!一間千層蛋糕🎂全部都係手工製作,每一個都係獨立包裝,除咗切件裝,仲會有一個嘅千層蛋糕賣,非常推薦大家試吓👍總括而言 (5個💛係最高)好味指數 : 💛💛💛💛💛服務態度 : 💛💛💛💛🤍環境打卡 : 💛💛💛🤍🤍回頭指數 : 💛💛💛💛🤍📍Charcoal time 🏢 沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖

🥥椰子千層蛋糕

總括而言 (5個💛係最高)
好味指數 : 💛💛💛💛💛
服務態度 : 💛💛💛💛🤍
環境打卡 : 💛💛💛🤍🤍
回頭指數 : 💛💛💛💛🤍

🏢 沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖
2023-04-03
2023-04-20 40 瀏覽
如果唔係我朋友介紹,我都唔知原來石門都有超級高質又平價嘅千層蛋糕 🍰除咗件裝嘅千層蛋糕之外,佢亦都有原個蛋糕發售🤩佢哋有超過20種味嘅千層蛋糕,我同朋友分別就試咗佢王牌嘅椰子味千層蛋糕同芒果味千層蛋糕椰子味千層蛋糕 🥥$40每一層嘅餅皮都厚度適中🤩中間夾住嘅cream都有淡淡嘅椰子味😍而每隔幾層都會有一層椰子肉做夾層☺️椰子肉超級鮮甜,同時間超級爽口😗為個千層蛋糕帶嚟左唔同層次嘅口感,而蛋糕上面亦都用咗椰絲做裝飾,整體來講蛋糕甜而不膩,反而有少少清新嘅感覺😋芒果味千層蛋糕🥭 $38餅皮同椰子味嗰個一樣都係厚薄適中,亦都係隔幾層就會有一層係芒果果肉😍佢啲果肉超級鮮甜,仲要超級足料,粒粒芒果肉都好大粒😗📍Charcoal time 地址:沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖推薦:💛💛💛💛🤍#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #likeforlike #香港美食 #新界美食 #沙田美食 #石門美食 #charcoaltime

椰子味千層蛋糕 🥥$40

芒果味千層蛋糕🥭 $38

地址:沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖
推薦:💛💛💛💛🤍

2023-04-19 26 瀏覽
前幾日放假,約咗班朋友一齊喺大圍踩單車入大尾督BBQ,喺大圍出發,我哋經過新城市之後飛奔去石門,諗住買下啲小食食吓,因為聽人講嗰邊開咗好多啲小店,原來佢都分咗有兩期,有一期真係差唔多半曾都係啲小食店同買衫嘅舖頭,行過見到間買cake嘅蛋糕喺度整緊,啱晒我勁鍾意食千層蛋糕,急不及待買咗個榴槤千層蛋糕,因為榴槤都差唔多可以開始食得喇🥳🥳,跟住買多咗個Oreo曲奇嘅千層蛋糕,兩個千層蛋糕每一層都好軟熟,同埋啲cream勁滑👍🏻👍🏻真係唔錯😜
2023-04-18 40 瀏覽
平時買千層蛋糕多數去連鎖店,價錢都唔平,最近發掘左石門呢間小店,佢哋千層蛋糕都好多選擇,而且都有啲特別嘅口味喎。例如好似椰子味咁樣,真係唔係好多地方有得食,而且啖啖果肉,口感豐富,椰香十足。除咗椰子味,我哋都食咗Nutella口味,榛子醬味道濃郁,配香滑嘅忌廉好好食,下午茶一啖蛋糕、一啖咖啡,真係好正😊臨走時同老闆娘傾開,佢哋可以訂原個蛋糕寫生日牌,又可以做散水餅,好flexible。佢仲推介我試吓芋泥,全人手自家製,下次真係要試吓!

2023-04-17
外賣自取
2023-04-17 33 瀏覽
椰子蛋糕 $40一去到以為係麻薯,所以就直接揀咗,第一口咬落去硬硬地就覺得奇怪,但食落落突然間好香椰子味口感好fresh ,愈食愈好食!榴連蛋糕 $42十分推介!! 店員一拎出黎,隔住個盒都覺得香。開頭買到返屋企以為太熱,所以個蛋糕溶溶地,但返到去先發現係100%榴連,真真正正每層都有榴連夾心,而我自己就平時都好中意食榴連,但好怕油膩~ 而呢個千層蛋糕就好足榴連蓉之外,加上新鮮cream 奶香味,加多層layer ,食曬成個都沒問題。地點雖然喺地鐵站隔離個商場,但我去咗咁多次都唔發覺有呢間嘢嘅存在,直到有朋友講過嘅時候先發現再特登搵,非常隱世!

椰子蛋糕 $40

榴連蛋糕 $42

千層蛋糕是一款老少咸宜的甜點,它一層一層的蛋糕體和香滑的奶油使得它成為了許多人的最愛。🍰今天約朋友吃晚飯前逛京瑞廣場,無意中發現Charcoal time這間隱世小店,首推他們的千層蛋糕不僅外形美觀,而且口感豐富,令人驚艷。🥰香甜椰子🥥口味與朋友一人叫了一個口味,share食,千層蛋糕的蛋糕體非常鬆軟,口感柔軟,入口即化。而且每一層蛋糕體都夠厚實,層與層之間塞滿厚厚的椰肉!口感豐富又不會太甜,椰香滿滿。✨✨✨古早烏龍🫖口味茶味千層蛋糕亦令人回味不已!外形非常美觀外,每一層蛋糕體和奶油的堆疊看起來非常有層次感,讓人一看就能夠感受到它的美味。🤩入口後茶味與忌廉相得益彰,茶香在口腔慢慢擴散,減低蛋糕膩感❤️最後,千層蛋糕的選擇也非常豐富💖無奈我只有一個胃😩,如果你們有機會去石門行街,強烈推薦你們去品嘗一下💕

香甜椰子🥥口味

古早烏龍🫖口味

2023-04-15 31 瀏覽
石門一向都多嘢食,但喺京瑞廣場入面就有間其貌不揚嘅蛋糕店,我仲兜咗一陣先搵到,不過佢啲蛋糕就一啲都唔普通,仲有好多出面食唔到嘅味添🤩除此之外,蛋糕面頭仲好有心思咁放咗啲好靚嘅乾花做裝飾🫶🏻我今次就試咗兩隻味😋椰子千層蛋糕🥥係呢度嘅皇牌🥇係濃郁嘅椰香,千層皮唔會太厚,每層之間都鋪咗好厚嘅cream,而椰肉係我哋平時食椰子椰青側面刮落嚟嗰啲🤤脆脆哋幾爽口烏龍芒果千層蛋糕🍵🥭中意飲烏龍茶嘅一定好中意!完美咁複刻到佢嘅茶香,中間仲夾咗唔少芒果肉,為甘澀嘅茶味再增添一啲鮮果嘅甜。

椰子千層蛋糕🥥

烏龍芒果千層蛋糕🍵🥭
2023-04-15 918 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Charcoal Time 💥 朋友住石門附近,約咗喺石門京瑞廣場食lunch,之後朋友介紹呢間手工千層蛋糕餅店,話有youtuber 介紹過,同埋幾好食,就買咗兩件試吓,一件係開心果千層蛋糕,另一件就係老闆娘推介嘅椰子千層蛋糕。老闆娘推介呢件椰子千層蛋糕真係好有驚喜,估唔到咁好食,另外老闆娘都有推介 nutella 朱古力千層蛋糕,有機會下次真係要試吓。另外店舖仲有原個千層蛋糕賣,有4吋、6吋、8吋,可以買嚟做生日蛋糕,不過就要早一兩日預訂。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 椰子千層蛋糕 $40第一啖食落口估唔到咁有驚喜,帶少少鹹香,中間椰子餡料用上椰子肉,唔係椰絲或椰子乾,所以唔會好乾好硬,非常欣賞。椰子肉好滑好juicy,同忌廉味道好夾,非常好食,唔怪得成為店舖王牌千層蛋糕,值得推介。🔥 開心果千層蛋糕 $45老闆娘解釋得好詳盡,話千層蛋糕選用日本雞蛋、韓國麵粉、法國牛油、忌廉、牛奶製作
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Charcoal Time

🔥 椰子千層蛋糕 $40

🔥 開心果千層蛋糕 $45
老闆娘解釋得好詳盡,話千層蛋糕選用日本雞蛋、韓國麵粉、法國牛油、忌廉、牛奶製作而成,所以千層皮 crepe 食落會有牛油、雞蛋、牛奶嘅香味,再用上新鮮果肉,每一件千層蛋糕都有餡料係中間。
忌廉好滑,好重奶味,開心果味道慢慢滲出來,皮與皮之間夾住開心果碎,增加口感。

2023-04-13
Charcoal Time
2023-04-14 57 瀏覽
"Charcoal time"位於石門京瑞廣場二期的甜品小店專門售賣各種口味的千層蛋糕芋泥千層蛋糕蛋糕不算有很多層 整體Cream比皮更多餅皮算薄 層與層之間的cream抹得厚厚的所以入口是creamy滑溜的口感忌廉都是芋頭口味的 混有粒粒芋粒一切下芋泥cream便會擠出來椰子千層蛋糕椰子cream香氣很濃夾雜了很多椰子粒粒個人更喜歡椰子口味 味道更特別 每件還附有膠叉方便即時進食👍🏻下次想再試其他口味~
"Charcoal time"
位於石門京瑞廣場二期的甜品小店

椰子cream香氣很濃
夾雜了很多椰子粒粒
個人更喜歡椰子口味 味道更特別

每件還附有膠叉方便即時進食👍🏻
下次想再試其他口味~