用餐日期:2024/05/12可用餐時段:機票上離港時間3小時內, 每日06:00 – 00:00 用餐費用(每人):Priority Pass會員可免費使用餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不少座位 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務有禮貌態度好 收碟及時 食物及時refill 自助區有沙律吧+甜品+冷食前菜+水果+湯品+熱食+飲品1-沙律吧:這次只有1款沙律菜 1款配料 1款調好味沙律 沒乳酪 2款常見芝士 3款火腿 沙律菜配料調味沙律都新鮮味道也好但選擇偏少 希望店方改善2-甜品:這次有2款甜品(椰汁糕+紅豆忌廉糕) 試了2款都味道不錯 推薦3-冷食前菜:上次有的5款穀物這次都全沒提供 上次有約3款麵包+麵包旁有烘焙機 這次麵包只有1款冷的吞拿魚三文治 還是有2款水果乾(香蕉+水密桃)+3款配料(提子+草莓+瓜子) 增加了1款雜菜卷+冷喬麥麵 這3款都味道不錯 如有以往的5款穀物 3款麵包+麵包烘焙機更好 希望店方改善4-水果:有4款(梨 蘋果 西瓜 藍莓)試了西瓜+藍莓 味道正常鮮甜 如有以往的士多啤梨更好 推薦5-湯品:這次有2款湯(中式老火湯+南瓜忌廉湯) 試了南
用餐日期:2024/05/12
用餐費用(每人):Priority Pass會員可免費使用
自助區有沙律吧+甜品+冷食前菜+水果+湯品+熱食+飲品

5-湯品:這次有2款湯(中式老火湯+南瓜忌廉湯) 試了南瓜忌廉湯 湯不咸夠香滑味道好 推薦
6-熱食:這次沒了點心+粥 有3款熱食(瑪莎曼咖喱什錦蔬菜+白酒忌廉汁燴雞肉+羅勒醬蝴蝶粉) 試了瑪莎曼咖喱什錦蔬菜 這咖喱什菜內大多是椰菜花 咖喱不咸香滑椰菜花夠稔味道很好 是唯一有重添的熱食 推薦

7-飲品:有果汁 冰紅茶 冰咖啡 多款茶包選擇 配有鮮奶 室溫鮮奶 試了1款茶包 味道不錯 推薦

主食:座檯上有QR碼給客人自己下單 有4款主食(什錦丸米粉 炒粉絲 燒烤醬烤豬肋骨條 豉汁蒸魚柳豆腐)+1款中式紅豆湯甜品 試了豉汁蒸魚柳豆腐 魚柳豆腐都夠滑味道不錯只是豉汁偏咸 如少咸些更好 希望店方改善

總結:這家機場貴賓室環境舒適 服務員服務態度好 客人一般較靜也不會太多客人 甜品水果湯品熱食主食飲品選擇都不錯味道也好 如沙律菜配料多些選擇 有提供乳酪/穀物/可烘熱的麵包+烤烘機 更好 整體是值得推薦在上機前休息一會的好地方
位置:在40閘口附近樓上

主食餐牌資訊:
2024-05-12
2024-10-08 187 瀏覽
聖誕假期陪伴父母越洋探望居美嘅家人,長途機選乘有直航嘅聯合航空,坐夜機可以返埋工先去機場,請少一日假。由於聯合航空於香港國際機場並未設置貴賓室,航空公司貴為星空聯盟嘅一份子,北極星商務艙搭客出境後可選用「Chase Sapphire Lounge by the Club」。貴賓室位於一號客運大樓七樓,大肥爸爸行到去都已經索哂氣,好自然地就問接待員生最近洗手間嘅位置,原來就喺酒吧隔離,啱哂小酒鬼!傍晚七點為最旺場嘅時間,見到啲藍色絨櫈好似幾舒服咁,三口子有位即坐。小肥完全冇客氣,幫大肥攞果汁時,自己一口氣要咗兩杯意大利汽酒!室內提供免費上網服務之餘,部份湯品、熱食及甜品更可以二維碼點餐,唔洗走黎走去,尤其簡易方便兼衛生。烤豬肋骨配燒烤醬:大肥話豬肋骨肉唔黐骨,而且好夠腍,唯一可以再熱啲。魚片頭湯米粉:喺香港機場咁多個貴賓室內,似乎最穩陣都係點魚蛋粉類嘅菜式!屬和暖嘅湯米勝在魚片頭厚潤爽彈,湯底夠味又唔油。飲品區喺室內最中央嘅位置,咖啡機容易操作,反而好多人都搞唔掂點樣斟熱水。自助食物區附近嘅散座最多人坐。冷盤可選水果、沙律、芝士、凍肉、糕點、三文治、乾果、越式米紙卷、日式冷麵等。熱食有中
酒酒
橙汁、意大利汽酒
,唔洗走黎走去,尤其簡易方便兼衛生。
魚片頭湯米粉、烤豬肋骨配燒烤醬
魚片頭湯米粉
自助食物區附近嘅散座最多人坐。
冷盤
芝士、凍肉
三文治
乾果
越式米紙卷
日式冷麵
熱食有中式老火湯、西湯、意粉、燴肉等,不過最好食嘅係可以網上點餐嗰幾款。
中式老火湯
西湯
意粉
白汁忌廉汁燴雞肉
美國Chase銀行於香港國際機場所設之貴賓室「Chase Sapphire Lounge by the Club」地方大就幾大,不過就唔係幾夠位坐,自助餐飲質量平庸,面黑黑嘅服務生又唔多似歡迎旅客到臨
,如果有其他貴賓室選擇,XO仔會情願試第二間囉!
2023-12-21
今次出發之前去吓呢個比較少人嘅Lounge食D野✈️感覺上整啲座位比較開陽🩵座位坐得比較舒服但唔算好方便食野🥹值得一讚嘅係有唔少Made to Order嘅食物所以整出嚟係新鮮同熱嘅唔錯👍🏻 飲品方面見有唔少人推介佢有唔少既Cocktail選擇🍹個人覺得質素一半唔係特別推薦😅⭐️ 烤豬肋骨配燒烤醬 🍖⭐️ 豉汁蒸魚柳配豆腐 🐟⭐️ 炒粉絲 🍲主食方面都係以港式嘅口味為主🇭🇰個人覺得水準唔錯調味啱啱好👍🏻有種好食嘅家常便飯的感覺 特別一讚炒粉絲嘅麻油香超正好開胃🤤⭐️ 魚片頭湯米粉 🍥口味同其他Lounge既名物差唔多😂但係呢度即叫即做嘅米粉就唔會浸冧晒😄⭐️ 陳皮紅豆沙 🫘入口有起沙嘅感覺🩷甜度適中驚喜比唔少糖水舖做得更好⭐️ Lion Rock 🦁⭐️ Castle Peak 🗻⭐️ Aperol 🥂雖然賣點係有專人即做Cocktail好有誠意🍺但係我覺得咁啱叫咗幾Cocktail既口味都偏甜🥳都係傳統嘅Aperol比較啱口味另外佢其實都唔少輕食同埋主菜質素都唔錯❤️如果想闊落啲同少啲人呢個Lounge都係不錯選擇
豉汁蒸魚柳配豆腐
陳皮紅豆沙
Castle Peak
Aperol
Lion Rock
用餐日期:2024/02/01可用餐時段:離港機票上離港時間3小時內用餐費用(每人):Priority Pass會員可免費使用餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不少座位 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務有禮貌態度好 收碟及時 食物及時refill 自助區有沙律吧+穀物麵包區+熱食區+飲品區沙律吧:有2款沙律菜 2款配菜 1款乳酪 3款芝士 3款火腿切片 沙律菜配料乳酪都新鮮味道也好 推薦 3款芝士中的軟芝士偏鹹不推薦 另乳酪杯很大但乳酪量偏少觀感上不太好 希望店方會改善穀物:有5款穀物 2款水果乾(香蕉+水密桃)2款牛奶(全脂+脫脂) 3款配料(提子+草莓+瓜子) 大多機場貴賓室的穀物區很少有這麼多選擇 這家的穀物選擇多味道也好 牛奶也有提供脫脂選擇 推薦麵包:有約3款麵包 麵包旁有烘焙機 提供1牛油 2果醬 麵包選擇不錯看上去也新鮮水果:用餐期間出了香蕉 蘋果 西瓜 藍莓 士多啤梨 味道正常鮮甜 其中士多啤梨新鮮味道很好 推薦 熱食:有3款點心 1款炒粉絲 1款白粥+8款配料 試了牛肉燒賣味道不錯推薦 炒粉絲有點偏咸不推薦飲品:有果汁 冰紅茶 冰咖啡 多款茶包選擇 配有鮮
用餐日期:2024/02/01
可用餐時段:離港機票上離港時間3小時內
用餐費用(每人):Priority Pass會員可免費使用
自助區有沙律吧+穀物麵包區+熱食區+飲品區

飲品:有果汁 冰紅茶 冰咖啡 多款茶包選擇 配有鮮奶 室溫鮮奶 試了Latte即磨咖啡 味道好 推薦

主食:座檯上有QR碼給客人自己下單 有5款選擇 魚塊湯麵 炒蛋辣培根三文治 水煮荷包蛋牛油果醬吐司 炒火腿蘑菇芝士吐司 潮州蒸餃 試了水煮荷包蛋牛油果醬吐司 法包吐司烘得夠鬆脆 荷包蛋煮得剛好 牛油果醬夠多只是有點偏咸 整體味道不錯 推薦 如牛油果醬少咸些更好

總結:這家機場貴賓室環境舒適 服務員服務態度好 客人一般較靜 是上機前休息一會的好地方 沙律水果穀物麵包熱食主食飲品選擇都不錯味道也好 如軟芝士不咸 乳酪份量大些更好 整體是值得推薦的機場貴賓室
位置:在40閘口附近樓上

環境: