2020-06-24
位於形點一期一田超市旁邊的呢間蛋糕店,真係一次都未幫襯過呢,好多啲買蛋糕都會去左西餅店、面包店。不過今次機緣之下入左一田,因為疫情關係,都無得去旅行,自然地目光就俾門口的日本大褔、日本製、北海道呢啲字眼吸引了。行左成個圈,所以有蛋糕,泡芺都好吸引,諗起喺日本食過的蛋糕同Cream, 真係好難返轉頭,真係好難揀,最後竟然俾來自日本的雪條吸引左。雪條有好多種口味,這個是脆脆香草朱古力雪條($12),食落唔太甜,有好香的雲尼拿味,而每一口都係朱古力碎。朱古力薄薄而重叠的製成方法,令到雪糕同朱古力碎更融合,而且同時間食到兩種質感,唔會其他朱古力批,有朱古力太濃、厚、硬的感覺。食完呢條雪條,好想食埋味的雪條,仲有其他蛋糕呀,大褔呀咁,日本嘢食真係好難抵抗呀!