2024-07-24 43 瀏覽
響chateraise 日式麵包甜品店遇上買一送一嘅水果泡芙當然就係一定要買啦!我本身好鍾意食佢嘅布丁,但係因為未有特價,所以睇下下次遇唔遇到啦😂講返個水果泡芙,我本身好驚買唔到,因為前面個女人一下子買咗四個(仲想加單),但佢開始拎唔到咁多嘢,所以先至放棄唔買咁多🙂‍↔️ 我覺得佢好食過其他嘅泡芙,因為新鮮嗰啲放左落雪櫃成日果d. $9一個我覺得非常之抵,下午茶時段少少甜品食呢啲啱啱好。期待佢其他甜品都做吓特價。
水果泡芙
水果泡芙
2023-11-06 359 瀏覽
另一半生日買咗個佢最鍾意嘅抹茶蛋糕同佢慶生🤪 抹茶蛋糕整得好出色,質素令人非常驚喜,抹茶味好香濃,而且蛋糕好軟滑,唔會太多cream,亦唔會太甜😝😝 下一次有機會一定會再買😝
2023-08-21 324 瀏覽
Chateraise忌廉紅豆銅鑼燒銅鑼燒外皮鬆軟,包著香甜濃郁的紅豆餡和幼滑的忌廉。餡料豐富,系Chateraise又一款爆餡之作。好味😋😋
Chateraise

2023-07-17
忌廉紅豆銅鑼燒
我們其實不是在這家買的 不過這次吃到的真得值得一讚~~跟大家分享這家在 Châteraisé Patisserie from JAPAN彌敦道店(彌敦道591號豐怡中心地下1及2號舖 創興廣場旁)待會我們要吃午餐 所以就想買個小點心🧁「掂掂胃」北海道牛油銅鑼燒 (DORAYAKI HOKKAIDO Butter) $15他們店有普通銅鑼燒 但難得有少見的牛油🧈銅鑼燒一定要試吧~~ 這紅豆🫘餡、牛油🧈和外皮份量恰到好處~~而且牛油🧈不是普通我們吃熱香餅鬆餅🥞的那種 反而是清清的 像是塗英式鬆餅的那種 但比起來又更滑一點 再配上紅豆🫘餡微甜而不膩 真是最近吃過最好吃😋的銅鑼燒(還性價比高呢~香滑紅茶布甸 (Milk Tea Pudding) $19這布甸好好吃😋滑滑 而且超綿密  茶🍵味又香濃 清而不膩每個家雪櫃都應該要長備 這顆紅茶布甸 相信連鎖Chateraise 總有一家係左緊這顆還是香港限定 快去買來試試吧~~~~每次經過這家時都很愛進去逛逛 看到這麼多好看的甜品🍮心情也好好這次介紹的這兩款 大家可以試試 買幾個放在家𥚃和家人愛人 當宵夜分享也真的挺美滿的 不知道這家大家又有哪款小
待會我們要吃午餐 所以就想買個小點心🧁「掂掂胃」
他們店有普通銅鑼燒 但難得有少見的牛油🧈銅鑼燒
一定要試吧~~ 這紅豆🫘餡、牛油🧈和外皮份量恰到好處~~
而且牛油🧈不是普通我們吃熱香餅鬆餅🥞的那種 反而是清清的
像是塗英式鬆餅的那種 但比起來又更滑一點 再配上紅豆🫘餡
微甜而不膩 真是最近吃過最好吃😋的銅鑼燒(還性價比高呢~
香滑紅茶布甸 (Milk Tea Pudding)
香滑紅茶布甸 (Milk Tea Pudding) $19
這布甸好好吃😋滑滑 而且超綿密  茶🍵味又香濃 清而不膩
這顆還是香港限定 快去買來試試吧~~~~

也真的挺美滿的 不知道這家大家又有哪款小甜點🍮推介呢
2023-06-08
香滑紅茶布甸 (Milk Tea Pudding)
今次只係買咗兩款雪條加一個泡芙 仲有好多其他甜品同雪條都好吸引😍價錢又合理 下次可以再買其他來試試京都宇治抹茶雪條 $20 PURETE KYOTO UJI Matcha抹茶雪糕好濃厚微澀🍵面頭抹茶朱古力脆皮有少少類似Oreo嘅曲奇脆脆🍪整體吾會太甜好好食🤤只係比較細條 可以過下口癮香濃朱古力雪條 $15Chocolate Bar鍾意外面嘅朱古力脆皮♥️入面朱古力雪糕好滑都幾濃 係朱古力奶個隻朱古力味😆雙味泡芙(吉士及忌廉) $14泡芙已經回購過好多次 吉士味係我覺得最好食😋泡芙大大個 真係爆餡😍對鍾意空口食奶油既人來講係恩物🙌🏻

京都宇治抹茶雪條 $20
PURETE KYOTO UJI Matcha
京都宇治抹茶雪條& 香濃朱古力雪條

香濃朱古力雪條 $15
Chocolate Bar
香濃朱古力雪條

雙味泡芙(吉士及忌廉) $14
2022-10-31
$49 (宵夜)
京都宇治抹茶雪條& 香濃朱古力雪條
香濃朱古力雪條
  • 雙味泡芙
1K
🍰濃郁焗芝士蛋糕 $35 (9/10)只有非常薄嘅餅底,好薄嘅撻皮,比較軟身,芝士味超級香濃,質感好滑好細膩,好似食緊一舊芝士咁濃郁,好好食推薦指數: 9/10真心係暫時食過咁多間連鎖店裏面最好食嘅芝士蛋糕!
🍰濃郁焗芝士蛋糕 $35 (9/10)

推薦指數: 9/10
真心係暫時食過咁多間連鎖店裏面最好食嘅芝士蛋糕!
2022-04-25 685 瀏覽
行經尖沙咀,第一次試食,有好多選擇,如果係有選擇困難症,一定唔好過嚟⋯今日試咗個士多啤梨蛋糕,D料好足士多啤梨好甜,整體感覺好鬆軟,我諗應該可以俘虜不小少女之心⋯另外一款係朱古力慕絲,朱古力好香,口感非常唔錯,食完仲有陣陣餘香⋯
2022-02-14 569 瀏覽
個薄餅蛋糕可以逼到一條爛布咁街邊買嘅千層蛋糕都唔會逼到個邊咁啦!最神奇係個餅底👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼底層係一片海棉蛋糕咬落口係碎開,請問點先可以整到咁難食?咁簡單嘅蛋糕體可以散開曬🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️一間日本品牌嘅蛋糕可以做到咁難食都幾難得中間雜果層仲要結冰薄餅又乾,究竟我食咗咩?

個薄餅蛋糕可以逼到一條爛布咁

街邊買嘅千層蛋糕都唔會逼到個邊咁啦!

最神奇係個餅底👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼
底層係一片海棉蛋糕
咬落口係碎開,
請問點先可以整到咁難食?
咁簡單嘅蛋糕體可以散開曬

一間日本品牌嘅蛋糕可以做到咁難食都幾難得

中間雜果層仲要結冰

薄餅又乾,究竟我食咗咩?
薄餅忌廉雜果蛋糕
薄餅忌廉雜果蛋糕
2022-02-14
外賣自取
$220 (其他)
情人節
最近,係IG見到好多人推薦麵包店既🍯法式焦糖瑞士卷($26),仲話係即叫即燒添喎,我呢個焦糖控當然唔會錯過啦~🙈由於麵包店既小廚房只係一塊玻璃之隔姐,可以清晰咁見到成個製作過程,所以比我發現左,原來個法式焦糖瑞士卷前身其實係價值$14既原味瑞士卷😂店員👩🏻‍🍳會即場拆開瑞士卷既包裝後,然後再加工,並且提醒🔔最好在1個鐘內食用:🔪Step. 1 搽上吉士醬🥄Step. 2 落D白砂糖🔥Step. 3 用火槍直接燒焦砂糖拎到翻屋企,超興奮咁打開紙盒🥡,已經嗅到甜甜既味道🍯。表面嗰層焦糖好香脆可口,而且燒得岩岩好,唔會太窿而太苦❣️配上吉士醬,成個瑞士卷超級creamy💕

🔪Step. 1 搽上吉士醬
🥄Step. 2 落D白砂糖
🔥Step. 3 用火槍直接燒焦砂糖

法式焦糖瑞士卷

2022-02-04
5 分鐘 (外賣自取)
法式焦糖瑞士卷
2021-11-09 528 瀏覽
My go-to place for crepe layer cake. I have always gotten the original flavour one but I was feeling like trying something different so I went for the chocolate one. A mistake. A huge mistake. Chocolate crepe layer cakeIt was way too bitter. The cocoa powder was cough-inducing. I guess this is the Japanese style and I'm just more used to more western sugar-packed chocolate pastry. This is such a strong contrast with the original clean and fresh taste. Souffle Cheese CakeThankfully, I got somethi

Chocolate crepe layer cake

It was way too bitter.

Souffle Cheese Cake

Thankfully, I got something else to balance it all out. This cake packs the best of both worlds: it's not as rich or heavy as your typical New York cheese but still as cheesy as you need it to be as a cheese cake!
2021-11-08
2021-11-01 339 瀏覽
由於有半價快閃優惠,所以買咗一個士多啤梨杏仁撻。這間蛋糕店都係第一次幫襯,這個士多啤梨杏仁撻的士多啤梨偏酸。 忌廉方面係幾滑同幾香,撻底地方面唔知點解成個底都又淋又濕。 雖然有半價優惠,但都覺得唔太值得買嚟食。
2021-10-22 321 瀏覽
有朋友生日訂左Chateraise既生日蛋糕🎂Chateraise既蛋糕已經試過好幾個,品質都好有保證👍尤其是佢地既cream特別香而且幼滑😍今次就試兩款千層蛋糕,而兩款既千層都係有啲分別最好既係早一日訂都可以加到生日牌😆🥭鮮果千層蛋糕(17cm/ $295)鮮果千層蛋糕就係有唔同既水果係面😋第三張相就係呢個蛋糕既入面佢唔係好似普通千層蛋糕咁有好多層餅皮分割而係蛋糕既比例多啲蛋糕都好軟熟😉🍓千層蛋糕($15cm/ $220)呢款個面就用左士多啤梨入面就係食開果種一層cream一層餅皮咁🥳個人覺得呢款好食啲😍入口食到一層層咁口感好豐富👍
有朋友生日訂左Chateraise既生日蛋糕🎂
Chateraise既蛋糕已經試過好幾個,品質都好有保證👍
尤其是佢地既cream特別香而且幼滑😍
今次就試兩款千層蛋糕,而兩款既千層都係有啲分別
最好既係早一日訂都可以加到生日牌😆

🥭鮮果千層蛋糕(17cm/ $295)
鮮果千層蛋糕就係有唔同既水果係面😋
第三張相就係呢個蛋糕既入面
佢唔係好似普通千層蛋糕咁有好多層餅皮分割
而係蛋糕既比例多啲
蛋糕都好軟熟😉
鮮果千層蛋糕

🍓千層蛋糕($15cm/ $220)
呢款個面就用左士多啤梨
入面就係食開果種一層cream一層餅皮咁🥳
個人覺得呢款好食啲😍
入口食到一層層咁口感好豐富👍
千層蛋糕
2021-10-04
千層蛋糕
2021-04-30 1194 瀏覽
平時食開佢嘅件裝蛋糕,都唔錯 幾好食!感覺幾清新 又多選擇 有時有限定味道 同埋都算平🙂值得回購!自己好怕食一啲好漏好擠嘅蛋糕但佢哋嘅唔係 但又唔會剩係得空氣 😋今日收工Walk in去試下買原個生日蛋糕!竟然畀我見到一個好平嘅芝士梳乎厘蛋糕🍰$150半磅左右 非常之抵 二話不說即刻買咗 可以即場幫你寫生日牌芝士味濃 質感好鬆軟 味道偏甜士多啤梨有少少酸🙃 不過蛋糕上既生果都預左吾會好好食嫁啦🤣但整體感覺良好 唔算好漏 性價比高 好抵食 !
平時食開佢嘅件裝蛋糕,
都唔錯 幾好食!
感覺幾清新 又多選擇 有時有限定味道 同埋都算平🙂
值得回購!

自己好怕食一啲好漏好擠嘅蛋糕
但佢哋嘅唔係 但又唔會剩係得空氣 😋

今日收工Walk in去試下買原個生日蛋糕!
竟然畀我見到一個好平嘅芝士梳乎厘蛋糕🍰
$150半磅左右 非常之抵
二話不說即刻買咗 可以即場幫你寫生日牌
芝士味濃 質感好鬆軟 味道偏甜
士多啤梨有少少酸🙃 不過蛋糕上既生果都預左吾會好好食嫁啦🤣
但整體感覺良好 唔算好漏
性價比高 好抵食 !

2021-04-30
外賣自取
$150 (宵夜)
生日
2021-03-05 909 瀏覽
早一晚先被通知去大角咀食生日飯平時嘅我係會自己整蛋糕送俾人但今次唔夠時間預備唯有放咗工去買啦喺旺角東站落車行完一田無蛋糕又唔想買italian tomato本身諗住去帝京酒店買因為生日嘅主角唔鍾意食蛋糕但係儀式上都要買嘅行行吓見到chateraise見到佢哋個蛋糕細細個就啱喇🎂朱古力忌廉蛋糕 $138平時都有買開佢哋嘅嘢食估唔到佢哋嘅生日蛋糕咁平重要外觀唔差10秒唔使就決定咗要買佢估唔到生日牌係唔需要加錢仲可以即時幫你寫埋名服務員好好笑容又好禮貌真係好想讚下佢哋食完飯之後切呢個蛋糕大家都估唔到個生日蛋糕咁平以前食開大集團嗰啲都差唔多$200個味道都好好食忌廉打得好滑,唔會過甜蛋糕可以鬆軟啲就好啦仲要有好多舊朱古力大家好快就K.O.左個蛋糕而家唔使買大集團嗰啲chateraise都會係我嘅首選佢哋仲要寫明同A-1 Bakery冇關係所以更加要支持啦
早一晚先被通知去大角咀食生日飯

食完飯之後切呢個蛋糕
大家都估唔到個生日蛋糕咁平
以前食開大集團嗰啲都差唔多$200個
味道都好好食
忌廉打得好滑,唔會過甜
蛋糕可以鬆軟啲就好啦

所以更加要支持啦
朱古力忌廉蛋糕
朱古力忌廉蛋糕
2021-02-07 506 瀏覽
本來一家人開開心心 品嚐日本直送蛋捲 見到食用日期 😱😱😱😱😱簡直嚇一跳 ! !😰😰😰😰😰無良商舖請小心 售賣過期食品 ! !😡🤬😡🤬😡🤬購買前, 請三思🤮🤮🤮🤮🤮
本來一家人開開心心
品嚐日本直送蛋捲
見到食用日期 😱😱😱😱😱
簡直嚇一跳 ! !😰😰😰😰😰
無良商舖
請小心 售賣過期食品 ! !😡🤬😡🤬😡🤬

購買前, 請三思🤮🤮🤮🤮🤮
2021-02-02