招聘中
月薪
餐廳: Chatterbox Express
資訊:

2021-06-22 21 瀏覽
📍 【Chatterbox Express 】上次試過k11 Musea既Chatterbox Cafe既海南雞飯,今次就試下佢地既Express既肉骨茶同喇沙啦😚新加坡肉骨茶麵線 💰$108佢唔似台灣夜市食開個隻比較重藥材味嘅肉骨茶,反而有啲似潮州嘅肉骨茶😂🤣 即係顏色會比較淺,而且胡椒味較重👀 但自己同fd子都係鍾意重藥果覺隻多啲,而且佢味道偏淡🥴 油炸鬼都係林咗,整體不過不失啦!招牌雞肉喇沙 💰$118湯底都真係幾濃,而且啲雞肉都幾滑又無骨,都幾好食。 跟餐可加椰子雪糕咖央三文治💰$28同chatterbox cafe有少少唔同,本身以為佢係方包拎去烘,之後中夾層煙煙韌韌既咖央,但呢個變咗做麵包仔夾雪糕🍦,個雪糕係幾香椰子味嘅,但係就唔夾呢個麵包。而且食完主食已經會好飽,加呢個做甜品就會heavy咗啲。反而個凍美祿哥斯拉幾好飲😂😂 跟餐抵啲只係+$16。 順帶一提,店員既服務態度超好又nice👍🏻
📍 【Chatterbox Express 】

新加坡肉骨茶麵線 💰$108

招牌雞肉喇沙 💰$118

湯底都真係幾濃,而且啲雞肉都幾滑又無骨,都幾好食。

跟餐可加椰子雪糕咖央三文治💰$28

而且食完主食已經會好飽,加呢個做甜品就會heavy咗啲。

2021-06-19 36 瀏覽
好耐都冇食過新加坡野啦,之前見IG成日都介紹呢間星級新加坡菜,為咗一試佢個喇沙特登嚟到太古城<招牌大蝦喇沙$128>喇沙湯底極級濃郁,好重嘅花生醬味,超邪惡米級偏淋,好入味,料偏多,大蝦好新鮮<新加坡肉骨茶麵線$108>清淡style 的肉骨茶,大大舊蒜頭真材實料,蒜味好重,湯底又幾清甜麵線硬身好嚼勁,排骨就正常發揮<黑醬油炒蘿蔔糕$28>色澤黑黑澤澤幾和味,唔會話好咸<蒜蓉炒小棠菜$15>炒小棠菜有驚喜,應該係落咗少少魚露,所以幾鮮味<凍美祿恐龍$10>超濃郁美祿味,啖啖都飲到美祿粉,幸福的味道

<招牌大蝦喇沙$128>
喇沙湯底極級濃郁,好重嘅花生醬味,超邪惡
米級偏淋,好入味,料偏多,大蝦好新鮮

<新加坡肉骨茶麵線$108>
麵線硬身好嚼勁,排骨就正常發揮

<黑醬油炒蘿蔔糕$28>
色澤黑黑澤澤幾和味,唔會話好咸

<蒜蓉炒小棠菜$15>
炒小棠菜有驚喜,應該係落咗少少魚露,所以幾鮮味

<凍美祿恐龍$10>
超濃郁美祿味,啖啖都飲到美祿粉,幸福的味道

• 招牌大蝦喇沙
  • 美祿恐龍
新加坡文華大酒店過江龍呀👻太古店係K11 chatterbox cafe嘅平價版!! 但係質素依然好好,係咪唔食唔得先😛文華海南雞飯升級雞髀 🍗($108+$10)雞髀肉好滑,平時唔食皮嘅我都忍唔住食埋,飯好香雞油味,而且個湯係玉子豆腐,生菜同埋我鍾意嘅炸蒜😚星洲海鮮炒貴习 ($98)佢嘅鑊氣令我諗起乾炒牛河😆好欣賞佢用咗白飯魚令到個麵更加香😙雞肉沙嗲(+48)你平時泰國食嘅沙嗲串燒來講算係好抵食~仲有大大碗沙嗲醬俾我點😍美祿恐龍🦖(+$10)好濃郁美祿嘅味道,下次想配埋椰子雪糕🍦🥺涼粉冰(+10)唔會太甜同埋涼粉嘅份量好多😵👏🏻
新加坡文華大酒店過江龍呀👻
文華海南雞飯升級雞髀

文華海南雞飯升級雞髀 🍗($108+$10)
星洲海鮮炒貴习

星洲海鮮炒貴习 ($98)
雞肉沙嗲

雞肉沙嗲(+48)
美祿恐龍

美祿恐龍🦖(+$10)
好濃郁美祿嘅味道,下次想配埋椰子雪糕🍦🥺

涼粉冰(+10)
唔會太甜同埋涼粉嘅份量好多😵👏🏻
蠔油小棠菜
文華海南雞飯升級雞髀
星洲海鮮炒貴习
  • 雞肉沙嗲
2021-06-15 35 瀏覽
今日同朋友去左太古行街,瘋狂購物之前去左附近食野,係屋苑附近都好多野食,今次揀左新加坡菜,chatterbox express,係快餐形式,但有送餐服務,免收加一,所以都好抵食。咖喱豬肋骨煲 $108配白飯及香脆薄餅,飯同薄餅可以沾咖喱食,不過薄餅唔算好脆,個煲有好多料,豬肋骨都有好多條,仲有薯仔、秋葵同茄子,不過咖喱汁味道就偏咸。另外套餐仲包左雙球椰子雪糕,雪糕裡面有碎碎椰肉,有層次,又好清新。另外仲加錢要左凍錫蘭奶茶,茶底好香,不錯!鹹蛋黃雞翼 4 隻 $38,有好香既鹹蛋香味,雞翼有肉汁,平時通常係雞中翼,呢個有埋雞翼尖,食落超級邪惡,不過好好味!間唔中食下滿足到我重口味既味蕾。招牌大蝦喇沙 $128,餸有雞蛋、剝左殼既蝦、豆卜、魚片,好濃味,辣度適中。配凍美祿恐龍,甜甜地反而減低左膩既感覺,美綠恐龍好足料。

2021-06-09
連續幾個星期也有晚上課程要上,由七點到十點。趁著今天可以早點下班,特別先到公司附近的餐廳吃過飯,然後才上堂。Chatterbox Express位於鰂魚涌太古城,地鐵站出發大約6分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,枱與枱之間放了膠板阻隔,而且入餐廳時也需要量體溫,抗炎功夫做足。我和同學一行二人叫了兩個餐一起互相分享。白胡椒肉骨茶配白飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)之前吃慣馬來西亞式的肉骨茶,總有一種感覺是新加坡的比較清淡,沒有藥材味。但是吃起來又不會覺得單調,有很香的胡椒味。排骨一共有四至五件,煮得十分軟淋淋,令人停不了口。海鮮乾撈麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)另外朋友叫的那一個海鮮乾撈麵也十分不錯。海蝦大隻而且新鮮,肉質結實。另外的魚片也十分爽口。撈麵配上肉碎,夏天口淡淡,都不失為一個好選擇。加配小食 (⭐⭐⭐⭐💢)這裏凡惠顧套餐都可以用優惠價追加小食,我們選了黑醬油炒蘿蔔糕和蒜蓉炒小棠菜。蘿蔔糕份量挺多,一共有10至12嚿,吃起來惹味而且吃得出一粒粒的蘿蔔。另外小棠菜也十分不錯,新鮮爽口。飲品 (⭐⭐⭐⭐💢)飲品方面我們選了冰涼粉豆漿和熱薏米水,喝起來不太甜,適合健康都市人。椰子雪糕 (⭐⭐⭐⭐💢)最後叫了個

我和同學一行二人叫了兩個餐一起互相分享。

白胡椒肉骨茶配白飯 (⭐⭐⭐⭐⭐)

海鮮乾撈麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)

加配小食 (⭐⭐⭐⭐💢)

飲品 (⭐⭐⭐⭐💢)

椰子雪糕 (⭐⭐⭐⭐💢)
最後叫了個椰子雪糕作甜品。吃起來不太甜,有很香濃的椰子味,為今天的晚餐劃上完美句號。

總括而言,這間餐廳位置方便,而且食物質素高,價錢不算太貴。有機會也會再來。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chatterbox Express 太古太裕路7號建安閣地下G515號舖
推介菜式: 白胡椒肉骨茶配白飯,海鮮乾撈麵
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2021-06-02
2021-06-11 41 瀏覽
今日又再嚟食啦,上次食完,至今念念不忘,呢度的新加坡美食,真係我至愛呀。環境新淨,座位闊落。係自己睇完餐牌,出去點餐,所以無需加一,好抵呀。但所有餐係有人遞上枱的。我當然叫返我至愛嘅文華海南雞飯套餐。海南雞真的很嫩滑,真係好食到唔停得口。成個套餐會配油飯,豆腐湯,一杯熱飲。豆腐湯好清甜,以我杯熱飲就叫咗美祿恐龍,非常好👍。我朋友就叫咗新加坡肉骨茶套餐,呢個也是我朋友自愛。最喜愛嘅就是湯底,龍龍嘅胡椒湯味,配埋啲肉骨,非常好。呢個餐也有跟油炸鬼,放落湯或者就咁食,一樣好食。小食,我哋亦都嗌返上次食過嗰啲,因為真係好好食。包括:鹹蛋黃雞翼,熱辣辣,脆卜卜,好惹味。另外,就係一個推介嘅甜品,咖映雪糕三文治。凍冰冰好香嘅椰子雪糕,夾在咖映麵包中,正!食完,又即時諗下次幾時嚟再食。

小食,我哋亦都嗌返上次食過嗰啲,因為真係好好食。

包括:鹹蛋黃雞翼,熱辣辣,脆卜卜,好惹味。

食完,又即時諗下次幾時嚟再食。

• 椰子雪糕咖央三文治
  • 新加坡肉骨茶配白飯
  • 咸蛋黃雞翼
  • 海南雞飯
  • 鹹蛋黃雞翼
2021-06-10 711 瀏覽
根據「雞飯關注組」某某組員的極力推介 , 愛吃鷄飯的我們一於到這家位於太古城的 "Chatterbox Express" 一嚐究竟 ~我們兩人都點了海南雞飯,畢竟都是因雞飯而來嘛 ~Mandarin Chicken Rice 文華海南雞飯 : 海南雞是去了骨的鷄肉 , 雞肉的肉質滑嫩 , 皮薄而富脂香 , 雞味都濃郁鮮美 ; 油飯,色澤油潤,滿有米香;配以獨家秘製的三式醬 , 實在是把海南雞飯的味道提昇到另一個 level ~雞湯 : 湯頭濃郁鮮香 , 還有一片白滑的豆腐,好飲 ~Coconut Ice-cream Kaya Sandwich 椰子雪糕咖央三文治 : 鮮梆子製成的雪糕,配上夾了咖央味道微甜,質感軟綿的麵包,好夢幻的味道 ~Iced Milo Dinosaur 凍美祿恐龍 (16oz) : 味道甜而濃濃的美祿味道 , 滿滿的新加坡風味 ~本篇完 ~

我們兩人都點了海南雞飯,畢竟都是因雞飯而來嘛 ~

雞湯 : 湯頭濃郁鮮香 , 還有一片白滑的豆腐,好飲 ~

本篇完 ~
2021-06-10 42 瀏覽
之前同同事食過之後真係念念不忘,今次我地又嚟左食lunch因為上次個海南雞實在太出色 所以今次我地都係叫返招牌海南雞飯🤩🤩 一上枱果然冇失望 雞皮金黃色 肉質非常嫩滑 帶有滿滿的油香 果然冇令人失望!😍😍😍 另上呢個餐仲附有一個雞湯同油飯 雞湯偏淡 但不油膩 容易入口 飯的分量都適中 女仔食啱啱好!今次我仲加配左個咸蛋黃雞翼,炸雞翼再沾上滿滿的咸蛋黃,十分邪惡,味道一流😎😎最後飲品就叫左檸檬薏米水 去濕健康 味道唔甜,好好飲!
之前同同事食過之後真係念念不忘,今次我地又嚟左食lunch

最後飲品就叫左檸檬薏米水 去濕健康 味道唔甜,好好飲!
2021-06-10 30 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕最近和朋友剛好約在太古午餐,聽朋友的推介,🙈位於太古有一間很好吃的海南雞飯,😎而熱愛海南雞飯的我當然不會錯過,🤩所以我們便去了該間餐廳,該間餐廳名為Chatterbox Express。🥳剛入座的時候我便感覺到很舒適,因為該餐廳座位與座位之間的空間十分寬敞。😍而當天我們點了限時精選的咖喱雞煲配白飯及香脆薄餅,還附送雙球椰子雪糕,😏還有餐廳的招牌菜,😚文華海南雞飯,而我極力推介大家要升級雞髀,😋海南雞髀真的是相當嫩滑,絕對是必須要嘗試的,更點了一份香脆雞柳配甜辣醬的小食,😆最後還加了一杯凍玫瑰我愛你的飲料。😌整體而言我相當滿意該餐廳的食物,而且份量十足,上餐時間也不會過長,😗若果大家喜歡海南雞飯的話,這間餐廳絕對是你最好的選擇。🤣🌕最後MoonMoon好滿意依度,呢度嘅海南雞飯真係好有水準🌕
🌕Hello我係Moon🌕
因為該餐廳座位與座位之間的空間十分寬敞。
😍而當天我們點了限時精選的咖喱雞煲配白飯及香脆薄餅,
還附送雙球椰子雪糕,😏還有餐廳的招牌菜,😚文華海南雞飯,
而我極力推介大家要升級雞髀,
😋海南雞髀真的是相當嫩滑,絕對是必須要嘗試的,
更點了一份香脆雞柳配甜辣醬的小食,
😆最後還加了一杯凍玫瑰我愛你的飲料。
2021-06-04 554 瀏覽
年幾前食過Chatterbox既海南雞飯已經覺得相當驚艷!估唔到佢地係太古開左間express專門店,有齊所有主打菜食.咖喱雞煲咖喱帶一陣濃香椰奶及咖喱香料風味,質感creamy又帶少少辣味,相當惹味.以砂鍋送上仍然保持温度唔會好快變凍.雞肉去骨入口啖啖肉而且雞肉肉質夠嫩唔會過靭.除左雞肉外亦有茄子,薯仔同秋葵掛咖喱汁力強,令味道較淡既蔬菜增添風味.招牌大蝦喇沙喇沙湯底既椰香及蝦湯味同樣濃郁,蝦香味突出又夠鮮味.喇沙湯夠晒濃稠,配上重米香既米線同時又完全掛上喇沙湯底,每一啖都相當滿足.大蝦夠晒重量,入口爽彈唔會霉,蝦鮮味又夠香.配料有齊魚片,雞蛋令鮮味更突出.椰子雪糕雪樣奶香味香而且入口質感細滑唔會帶冰粒.雪榚內裏有粒粒椰絲,每一啖都有香甜即椰子味,食完味道偏濃既主食以椰子雪糕做結尾令口腔變得清新又解膩.咸蛋黃雞翼炸香過既雞翼酥脆,內裏雞肉帶住肉汁而且嫩滑.雞翼上沾滿咸蛋黃醬,濃厚又起沙既鹹蛋黃夠鹹香,配上雞翼內既肉汁更香.檸檬薏米水檸檬令整杯薏米水味道更清新,唔會過甜又解膩.美綠咖啡帶住濃厚既朱古力麥芽味,配上重焙煎香既咖啡剛好中和左咖啡既苦澀.

咖喱雞煲

椰子雪糕

咸蛋黃雞翼

檸檬薏米水
檸檬令整杯薏米水味道更清新,唔會過甜又解膩.

美綠咖啡
  • 招牌大蝦喇沙
  • 咖喱雞煲
  • 椰子雪糕
2021-06-01 376 瀏覽
今日到太古城買D嘢,順便食個quick dinner, 見到Chatterbox Express, 試吓都好喎。精選套餐有招牌菜,喇沙系列,肉骨茶系列,升級鑊氣系列,撈麵系列,小食加配和甜品加配,另外飲品選擇亦很多。文華海南雞飯$108~一碟海南雞,一碗油飯和一碗雞湯構成正宗的海南雞套餐。油飯粒粒米飯分明,帶淡淡的香茅和南薑香氣,一點也不油腻。雞湯混入豆腐,炸蒜和椰菜,很清。海南雞肉質嫩滑無骨,雞皮超滑,配黑豉油(入口帶甜,質地濃稠),辣椒醬(集酸甜辣於一身)和姜蒜蓉,真是美味極了。新加坡肉骨茶配白飯$108~配料有大蒜,金菇,豆腐卜和肉排,胡椒味非常濃郁,和馬來西亞重藥材味的肉骨茶完全不同,各有不同風味。肉排口感軟腍入味,油條炸得十分鬆脆,浸落肉骨茶一起吃很滋味。黑醬油炒蘿蔔糕,跟餐+$28~蘿蔔糕口感軟腍,每粒蘿蔔糕都沾滿黑豉油,甜甜的,幾好味。馬來特色香煎辣魚餅配多士包,跟餐+$28~多士包質地好軟熟,中間夹住一片薄薄的辣魚餅和青瓜,頗辣,帶魚味,幾特別。凍美綠恐龍$32~美祿味好香濃,還有脆脆美祿波波和一球 雲呢拿雪糕,好好味呀。四季柑汁,跟餐+$10~酸酸甜甜,冰冰涼涼,又解

油飯粒粒米飯分明,帶淡淡的香茅和南薑香氣,一點也不油腻。
雞湯混入豆腐,炸蒜和椰菜,很清。

四季柑汁,跟餐+$10~酸酸甜甜,冰冰涼涼,又解渴又開胃。
2021-05-18
  • 四季柑汁
  • 新加坡肉骨茶麵線
  • 美祿哥斯拉
2021-05-31 202 瀏覽
呢間餐廳始於1971年新加坡文華大酒店🏨以快餐形式提供傳統新加坡菜式外,仲加入創新甜品同「打卡」特飲🇸🇬💗文華海南雞飯 ($108)走地雞以50分鐘慢煮,再去骨同切走多餘脂肪。雞皮爽滑,雞肉軟滑鮮美🐔;油飯特意選用泰國舊米,煮得軟硬度適中,粒粒分明,充滿雞油香🍚;佐以一碗雞湯,師傅係浸雞嘅湯水加入蔬菜同嫩豆腐,飲落清爽鮮甜🍲;調味方面有新鮮磨成嘅薑蓉、新加坡總店秘製嘅辣椒醬同黑豉油💗新加坡肉骨茶麵線 ($108)肉骨茶以豬骨🦴、蒜頭🧄、白胡椒🧂同藥草🌿提味,湯頭濃郁鮮甜,胡椒味重帶辛辣。一字排骨肥瘦適中,肉質軟腍有彈性,點少量辣椒黑豉油吊起肉鮮🍖麵線幼身滑溜,吸湯力十足🍜配料仲有金針菇、豆卜同油條💗雞肉沙嗲(+$48/ 4串)雞肉串燒至外層焦香,肉質嫰滑多汁🍢配上惹味香甜嘅沙嗲粒粒花生醬🥘💗椰子雪糕咖央三文治(+$28)鬆軟嘅牛油厚多士夾住濃郁嘅椰子雪糕同幼滑嘅咖央醬🍞再加脆脆美祿波波,口感一熱一冷,味道甜美融合🥥
💗文華海南雞飯 ($108)
文華海南雞飯

💗新加坡肉骨茶麵線 ($108)
新加坡肉骨茶麵線

💗雞肉沙嗲(+$48/ 4串)
雞肉沙嗲

💗椰子雪糕咖央三文治(+$28)
文華海南雞飯
新加坡肉骨茶麵線
椰子雪糕咖央三文治
My new favorite Singapore chicken rice place. I've been to Chatterbox at K11 and didn't like the whole experience & taste, but here the vibe is casual & relaxed and the chicken rice is great. It's awesome the variety of the menu & sides and the drinks too. Will be back next week!
Chicken rice
Chicken rice
2021-05-26 59 瀏覽
放工同家姐一齊 嚟到太古城,Chatterbox 招牌文華海南雞飯, 早已俘虜 附近返工的OL ,50分鐘慢煮而成的海南雞,嫩滑富彈性,帶著晶瑩的啫喱膏。選用泰國米,雞湯及雞油煮成,油香充分, 鹹香十足。星洲海鮮炒貴刁, 爽口的鮮蝦 ,滋味的魷魚,並加入香濃甜醬油炒香, 惹味濃郁的香氣,鮮味更加突出,盡顯新加坡菜惹味特色。嫩滑雞肉串燒, 雞肉彈牙, 醬料醃得入味, 肉質保持肉汁和嫩滑, 爽口的 紫洋蔥 , 清新的青瓜。美祿哥斯拉, 香甜濃郁朱古力味的美祿, 配搭冰凍 creamy雪糕, 加上脆卜卜可可球, 冰凍透心涼, 多重口感 大滿足。
選用泰國米,雞湯及雞油煮成,油香充分, 鹹香十足。

2021-05-26 126 瀏覽
🕰️用餐時間:18:30-21:30 👥人數:2人店內設計用色明亮,令人十分精神;牆身寫了些讓人會心微笑的字句;套餐豐富,食物味道不錯,是較高質的新加坡菜。每份套餐包飲品,可另加配小食/甜品1客。S2 招牌大蝦喇沙 ($128) 湯底是超香花生味,而且一點也不辣;配料也豐富:大蝦、魚蛋、豆卜、雞蛋~S4 新加坡肉骨茶配白飯 ($108)很多條肉骨,有多種配料,亦有一小碟「油炸鬼」,份量也挺大的;湯底偏清、重胡椒味馬來特色煎辣魚餅配多士包 (+$28)甚少見到這款魚餅包,魚餅的味道有點像辣味午餐肉,感覺挺有趣的。椰子雪糕咖央三文治 [甜品] (+$28) 雪糕有很多椰絲,麵包皮很脆—咖央汁的甜很配椰香的清;更有幾顆美綠脆脆在旁點綴飲品熱意大利牛奶咖啡熱有機茶 - 芒果橙茶 想特別推薦芒果橙茶,清香而水果味濃郁;尤其欣賞它是Oxfam - fair trade系列的茶包
[English menu provided by restaurant 😃]
🕰️用餐時間:18:30-21:30 👥人數:2人

S2 招牌大蝦喇沙 ($128)

招牌大蝦喇沙

S4 新加坡肉骨茶配白飯 ($108)
新加坡肉骨茶配白飯

馬來特色煎辣魚餅配多士包 [小食] (+$28)

馬來特色煎辣魚餅配多士包

椰子雪糕咖央三文治 [甜品] (+$28)

飲品
熱意大利牛奶咖啡