招聘中
月薪
餐廳: Chatterbox Express
資訊:

2021-05-25 31 瀏覽
今日黎左e間新加坡菜主打海南雞同喇沙😋我地睇下餐牌原來除左主打果2樣,都有其他地道新加坡野食☺️我地叫左以下幾款🥳招牌大蝦喇沙🦐喇沙湯底好濃,有啖啖嘅海鮮味😋大蝦🦐好彈牙,米線好滑😋入味👍🏻🤩咖喱豬肋骨煲🐷送雙球椰子雪糕咖喱香香辣辣,豬肋骨都幾入味,配白飯同簿餅,簿餅唔係普通簿餅,係有少少似簿脆😎雙球椰子雪糕🍦食落啖啖椰香味☺️幾特別😍椰子雪糕咖央三文治🥪雪糕三文治都算係第一次食到,椰子雪糕同咖央多士出奇地夾👍🏻🤓原個椰青😊椰青都勁清甜🤩仲好多水😋

我地叫左以下幾款🥳

招牌大蝦喇沙🦐

咖喱豬肋骨煲🐷送雙球椰子雪糕

雙球椰子雪糕🍦食落啖啖椰香味☺️幾特別😍

原個椰青😊椰青都勁清甜🤩仲好多水😋
🇭🇰Chatterbox Express·呢間我想試好耐㗎啦 因為佢地嘅海南雞飯好似好出名咁 佢嚟到都唔錯嘅 但係就冇我想中咁好食 反而佢其他小食同埋嘢飲就好有驚喜😎😎·文華海南雞飯$108 (升級雞髀+$10)佢個海南雞飯真係有啲貴🤭🤭而且佢個雞髀份量都好少 好似得半隻雞髀咁😭佢個雞肉係幾滑嘅 而且好嫩 不過個雞味就比較淡 無想像中咁好食 反而佢個油飯做得幾好 香得黎唔會油膩 我幾鍾意 但係呢個價錢真係有啲唔值🤭·黑醬油炒蘿蔔糕$28 l 蒜蓉炒小棠菜$15反而佢呢啲小食定價就幾實惠🤣佢個炒蘿蔔糕我覺得好好食 佢係細細粒咁 一啖一粒好正 而且佢個黑醬油係甜甜地咁 超級惹味 勁有鑊氣 不過佢個蘿蔔糕就真係剩係得蘿蔔 冇啲蝦乾瑤柱個啲 所以口感差少少😏之後佢個蒜蓉炒小棠菜係有用雞油炒嘅 所以又係好香 而且份量都幾多🤤😌·椰子雪糕咖央三文治$28 l 凍美祿恐龍$10之後佢個雪糕三文治同佢個樣一樣咁出色 佢出邊個三文治係有烘過嘅 好軟熟 夾埋佢個椰子雪糕口感好正 而且佢個雪糕椰子味好濃🥥之後佢個美祿恐龍都超級推介 佢個美祿濃得黎唔會過甜 飲到最尾都唔會變淡 而且佢上邊啲可可波仲係脆既 配埋
🇭🇰Chatterbox Express
文華海南雞飯$108 (升級雞髀+$10)

黑醬油炒蘿蔔糕$28 l 蒜蓉炒小棠菜$15

椰子雪糕咖央三文治$28 l 凍美祿恐龍$10
椰子雪糕咖央三文治

之後佢個雪糕三文治同佢個樣一樣咁出色 佢出邊個三文治係有烘過嘅 好軟熟 夾埋佢個椰子雪糕口感好正 而且佢個雪糕椰子味好濃🥥之後佢個美祿恐龍都超級推介 佢個美祿濃得黎唔會過甜 飲到最尾都唔會變淡 而且佢上邊啲可可波仲係脆既 配埋佢啲美祿粉 成杯超級好飲😍😍
#rbyeat
#rby東南亞菜
#rby太古 #rby尖沙咀
📍太古太裕路7號建安閣地下G515號舖
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
  • 美祿恐龍
2021-05-20 35 瀏覽
成日喺附近食飯有一日經過見到新開一間海南雞飯,今日終於有機會試啦!餐廳環境光猛寬敞,大部份人都係叫海南雞飯或者喇沙湯麵,我同我朋友一心諗住每人一客海南雞飯!堂食海南雞飯$98,如果包錫蘭奶茶就$108,好味喎甚至下次想再食多次!個餐包左一碗豆腐清湯、如果想食雞髀要加多$10但係我就冇特別加啦,雖然係雞胸但係都OK!特別要稱讚嘅係黃薑飯,薑味十足!唔知今日係咪特別肚餓我覺得就just fit,但可以份量再多少少!
2021-05-20
10 分鐘 (堂食)
2021-05-17 43 瀏覽
10世都唔過嚟一次太古城過開嚟做嘢就順便同朋友一齊食埋晚餐係OpenRice見到呢間新加坡餐廳好似都幾高分,就過嚟試吓~依間chatterbox express位於住宅區入邊,其實都幾夾攝,我哋都搵咗成15分鐘先搵到間餐廳😂 可能由於喺住宅區相對比較靜,我哋去到嘅時候8:00但係餐廳入邊都只係得兩三台客,唔洗等直接Walk in就得啦!呢間餐廳主打係快餐式嘅新加坡菜,裝修都比較新式啲,而且每張枱上面都有個QR code點餐,非常方便👍🏻餐廳主打食海南雞、肉骨茶、喇沙、炒粉麵飯等等,亦可以加配特色新加坡小食~ 飲品方面亦都相當有新加坡特色!最後見有限時精選,於是就嗌咗呢個咖喱豬肋骨煲(配白飯同埋香脆薄餅),仲送一客小食,我哋揀咗炸素春卷~由於已經有飯啦所以我哋就嗌左一個新加坡肉骨茶麵線套餐~雖然已經叫咗兩份餐飯我哋都忍唔住嗌多個鹹蛋黃雞翼😋至於飲品我哋叫咗一杯凍美祿恐龍,同埋一杯凍椰子冰茶!用QR code點完餐等咗大約15分鐘啲嘢食就已經到齊晒啦!首先講吓個肉骨茶米線,呢個肉骨茶唔似馬來西亞嘅肉骨茶咁重藥材味,顏色亦都係偏淡色,食落去有好重嘅白胡椒香,少少辣!至於個肉係用一字排,食落去
10世都唔過嚟一次太古城
過開嚟做嘢就順便同朋友一齊食埋晚餐

由於已經有飯啦所以我哋就嗌左一個新加坡肉骨茶麵線套餐~
雖然已經叫咗兩份餐飯我哋都忍唔住嗌多個鹹蛋黃雞翼😋
至於飲品我哋叫咗一杯凍美祿恐龍,同埋一杯凍椰子冰茶!
首先講吓個肉骨茶米線,呢個肉骨茶唔似馬來西亞嘅肉骨茶咁重藥材味,顏色亦都係偏淡色,食落去有好重嘅白胡椒香,少少辣!至於個肉係用一字排,食落去係離晒骨亦都好鬆化~而麵線本人覺得偏腍,我鍾意食比較有咬口嘅!
至於個咖喱豬肋骨煲,原來都係用一字排(當時醒唔起肉骨茶米線入邊都係用豬肋骨)但係不得不讚嘅係佢個咖喱,個人覺得佢嘅咖喱唔似泰式嘅咖喱,而係偏向似印度咖喱,食得出用咗好多香料,有好大浸九層塔嘅香味!嗰個咖喱汁我哋兩個都好鍾意, 最後就算好飽我哋都要嗌多個白飯黎送晒個咖喱汁佢😋!
春卷就真係好普通,不過送嘅唔使錢就算啦!至於嗰個鹹蛋黃雞翼,又係做得好好,係用雞全翼,而雞翼係預先炸過,再落鹹蛋黃醬翻炒, 所以雞翼食落去都仲係好脆,而鹹蛋黃醬係包住晒整隻雞翼嘅每一個部份,食落去相當滿足亦都非常邪惡😈 不過一份四隻太多啦,如果有一份兩隻就perfect!
2021-05-07
  • 鹹蛋黃雞翼
2021-05-15 404 瀏覽
這間是K11 Musea那間Chatterbox Café的港島區分店,是來自新加坡文華大酒店的過江龍。去不到旅行,也可以吃到新加坡本地的味道。文華海南雞飯 - $108必點的招牌文華海南雞飯,以50分鐘慢煮而成,油油亮亮閃閃發光的雞皮,裡頭藏著少許雞汁,特別嫩滑富彈性。配三種醬汁:薑蓉、辣醬和黑豉油。雞飯吸了飽飽的高湯雞油粒粒分明。新加坡肉骨茶配白飯 - $108新加坡肉骨茶有別於馬來西亞肉骨茶,新加坡的胡椒味較重,而馬來西亞的則藥材味較重。湯頭以豬骨、胡椒粒及蒜頭熬製而成,帶有濃郁白胡椒香氣,鮮甜而不膩。裡面有六根肥瘦適中的一字骨,吃來鮮甜不膩,可配辣椒黑豉油更惹味。雞肉沙嗲 +$48煎得微黃的雞肉串,外表微焦酥,裡面多汁軟嫩,沙嗲醬充滿濃郁花生味。椰子雪糕咖央三文治 +$28新加坡常見的街頭美食雪糕三文治,麵包微微烘得表皮帶點酥脆,裡面充滿柔軟水潤感,兩邊塗滿香濃的咖央醬,中央冰凍的椰子雪糕綿密扎實好惹味。

文華海南雞飯 - $108

新加坡肉骨茶配白飯 - $108

雞肉沙嗲 +$48

椰子雪糕咖央三文治 +$28
2021-05-14
2021-05-12 268 瀏覽
路過太古城,見到有間食新加坡菜既餐廳好似唔錯,於是同朋友仔入去食下午茶,坐低慢慢傾計。餐廳喺自助點餐形式,可以電話落單或者到櫃檯落order。我地叫左一份常餐share食,入面有一碗迷你新加坡肉醬撈米線配溫泉蛋同香煎辣魚餅多士,價錢比一般茶餐廳既常餐貴。餐湯清清地幾好飲,有少少炸蒜味。不過份量少左啲,大啖既話一啖都飲得哂。✨迷你新加坡肉醬撈米線配溫泉蛋米線夠滑,肉醬亦都惹味好吃,切開溫泉蛋流出金黃蛋漿,撈埋米線食好香。✨香煎辣魚餅多士魚餅比較濃味,食落帶小小辣好香口,麵包有烘過所以食落脆脆地。呢個配搭喺平時比較少見的,充滿星洲特色風味。✨咸蛋黃雞翼(4隻)跟餐加錢可配小食,雞翼外層沾滿惹味既咸蛋黃醬,仲食到粒粒蛋黃的口感。外皮炸到好香口,但雞翼偏瘦無咩肉食,無個種食落啖啖肉的滿足感。✨椰子冰茶加十蚊可以將餐飲轉椰子冰茶,茶底本身夠香濃夠茶味,加埋椰子漿落去兩者味道都好夾,有椰香得來又唔會好甜膩,值得一試!✨椰子雪糕咖央三文治我地都想試埋新加坡既特色甜品,所以加錢加配一份。三文治喺迷你的一啖一件size,椰子雪糕好濃味,麵包焗到脆脆地夾住一齊食都唔錯!下午茶餐相比午餐抵食啲,又可以隨意加

✨迷你新加坡肉醬撈米線配溫泉蛋

✨香煎辣魚餅多士

✨咸蛋黃雞翼(4隻)

✨椰子冰茶

✨椰子雪糕咖央三文治

下午茶餐相比午餐抵食啲,又可以隨意加配小食同甜品,選擇都幾多。雖然價位有少少貴,但味道同質素都唔錯,可以一試。
  • 椰子冰茶
  • 鹹蛋黃雞翼
2021-05-11 56 瀏覽
Chatterbox Express+新加坡菜🏠overall/環境/ 服務:+ 餐廳佈置採用咗黃色同綠色為主,所以俾人嘅感覺係簡單同明亮,光線不但充足,而且環境仲好乾潔💚💛+ 好似快餐店咁先去收銀到俾錢 之後有機俾你放係枱面 職員就會送餐俾你‼️椰子雪糕咖央三文治🥥$28好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅平時waffle 配雪糕就見得多啦,但係牛油多士夾住椰子雪糕同咖央醬就係第一次食🤤💕,但估唔到呢種配搭都幾特別,而且味道好夾,值得一試🧡😝✅ 整體椰香味好重 唔會死甜咁‼️招牌雞肉喇沙$128好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅呢碗喇沙都幾足料,例如有海南雞、豆腐同雞蛋🥚而湯底口感濃稠,每一啖米線都係濃汁濃味,非常開胃🥰💕✅ 至於chatterbox 最出名嘅雞肉都無令我失望😍,雞肉質感鮮嫩,香甜多汁👍🏻‼️凍美祿哥斯拉$38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅呢杯凍美祿哥斯拉甜度適中,朱古力味十分濃厚,而杯上嘅雪糕係完全upgrade 咗整杯飲料🥤🍫✅鐘意朱古力嘅朋友不妨

Chatterbox Express

‼️招牌雞肉喇沙$128

‼️凍美祿哥斯拉$38
✅鐘意朱古力嘅朋友不妨試一試😋

📍太古太裕路7號建安閣地下G515號舖
Shop G515, G/F, Kin On Mansion, 7 Tai Yue Avenue, Tai Koo

⏰Mon-Sun 11:00-22:00

☎️ 電話號碼 29048603

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-05-11 50 瀏覽
今日朋友話要同我補食生日飯. 嘿嘿. 真係客氣! 我話既然係咁, 不如食間近屋企既. 唔駛咁辛苦走來走去! 上開飯喇~搵到呢家海南雞, 個名同上次K11 果家有D相近. 原來真係同一樣 ! 只係呢間係快餐形式, 所以決定一試再試!我地7:45PM左右去到. 人不算多. 店員哥哥好有禮, 安排左坐位之後. 就即刻睇MENU ! 呢度係快餐店形式, 出去點餐付款後, 會有個感應器放響檯上, 製作好就會有人送餐過來! 我地叫左最有人氣既海南雞飯(轉脾) , 油飯好香夠味, 雞肉好滑, 精華在於塊皮, 爽口, 加埋醬汁真係好好味! 另外都叫左1個大蝦喇沙. 絕不欺場. 足足有3隻大蝦. 再有豆卜配搭. 湯汁好香濃, D米線完全索晒D湯. 精華所在呀~~ 蝦都好大隻, 爽口, 有驚喜 ! 而朋友話想食咸蛋黃雞翼, 我地都ORDER左1份. 估唔到用全翼製作, 啖啖肉, 好食! 咸蛋黃超正~ 夠金沙! 飲埋杯美祿脆脆真係爆到上心口~~正呀!
! 只係呢間係快餐形式, 所以決定一試再試!

2021-04-30
2021-05-08 41 瀏覽
是日過開去太古城果邊同客開會, 為左趕D份PROJECT LUNCH都冇食到, 開完會都係四點, 咁梗係同同事係附近搵野食下啦係建安閣果邊搵到間似快餐廳既, 竟然係食新加波野, 有驚喜, 見價錢都OK就入去新加波三寶雞飯, 肉骨茶同喇吵, 正, 仲有好多小食, 炒飯果D雖然係快餐店形式, 但叫完野食之後, 佢會比部機你, 只要放係指定位置, 就有人扲埋野比你食, 都幾舒服大蝦喇沙-$128係香濃既喇沙湯底, 唔算辣, 唔會破壞喇沙既味道, 味道完全滲入米線度, 超好味, 而且有大蝦三隻, 都幾大隻新鮮, 而且仲有魚皮, 蛋, 豆卜, 真心好味肉骨茶-$108肉骨茶係用上超香濃既胡椒湯底, 絕對唔係水汪汪, 好味到可以當湯飲, 而肉都幾多舊, 而且夠晒嫩口, 送飯一流, 我地都幾LIKE D個雞肉串燒-$45咁食得新加波野, 點可以冇串燒? 沙嗲味超正, 真係覺得自己去左旅行, 而雞肉燒得岩岩好, 好香口椰子雪糕-$15我個人為食, 叫多個雪糕, D個有驚喜, 真係有椰子肉, 食落好有口感, 而且唔太甜, 做甜品岩岩好總結真係幾好味, 有驚喜, 會食到令人有去左旅行既錯覺
是日過開去太古城果邊同客開會,
為左趕D份PROJECT LUNCH都冇食到,
開完會都係四點, 咁梗係同同事係附近搵野食下啦

大蝦喇沙-$128

肉骨茶-$108

雞肉串燒-$45

椰子雪糕-$15

總結真係幾好味, 有驚喜, 會食到令人有去左旅行既錯覺
2021-05-05
黎開太古城,就諗起呢間過江龍,海南雞就唔係黎自海南島!佢係來自新加坡文華大酒店架!不過呢間係express,顧名思義就係快餐形式經營! 點完餐,放好呢個,就會有店員送餐。平日夜晚黎到,堂食唔多人,不過外賣的人比較多,朋友話食晏係人山人海架當然,一定要叫海南雞飯!加左$10 要雞髀😋去曬骨,而且雞髀真係好滑,我覺得呢$10唔慳得雞油飯好好食!仲有三個醬汁同湯都在水準以上,完全唔係快餐店嘅水準!另外呢個新加坡海鮮炒貴叼係期待以上,高質! 有鑊氣,而且夠曬濃味,唔係港式炒法!+$48 叫左小食,雞肉沙嗲! 雞肉唔鞋喎,個汁係地道新加坡嘅味道呀! 椰香不過甜,同老巴剎有得揮 無得去旅行,香港都其實好多好野食丫最後,一定要食甜品!+$28椰子雪糕咖央三文治,椰子雪糕有埋粒粒椰肉,有驚喜! 幾飽都應該叫埋椰子雪糕。
黎開太古城,就諗起呢間過江龍,海南雞就唔係黎自海南島!
佢係來自新加坡文華大酒店架!
不過呢間係express,顧名思義就係快餐形式經營!

點完餐,放好呢個,就會有店員送餐。

當然,一定要叫海南雞飯!加左$10 要雞髀😋
去曬骨,而且雞髀真係好滑,我覺得呢$10唔慳得

無得去旅行,香港都其實好多好野食丫

最後,一定要食甜品

• 椰子雪糕
2021-05-02 35 瀏覽
早在k11 musea已經知道這家新加坡餐廳主打新加坡海南雞 聽說是新加坡有名的文華大酒店分店下班在太古城 順便去試一下。。餐廳以白色深綠色為主色 是以莫蘭迪色的風格 第一眼覺得是咖啡廳多於餐廳與其他餐廳一樣 先下單取電子籌 等送餐.店員非常細心跟好有禮貌 雖然是Express但服務有大酒店的感覺。。------------------------------🔸文華海南雞飯 $108(+$10升級雞髀)吃新加坡菜不能少了海南雞飯整個套餐有雞髀、雞湯、油飯、三大醬料及飲品雞肉鮮嫩滑溜 有雞鮮味蘸上黑醬油、薑蓉及辣椒醬 也不錯油飯,油而不膩;湯清甜 還有一塊豆腐 🔸 新加坡肉骨茶配白飯 $108 終於知道新加坡跟馬來西亞肉骨茶之分別馬來西亞的重藥材味 而新加坡是重白胡椒 蒜頭熬製而成湯帶微辛的胡椒味 非常濃郁而碗內有幾塊肥瘦均一的排骨另一讚讚 烤得油炸鬼非常脆口------------------------------SNAKE🔸咸蛋黃雞翼 $38雞翼新鮮煮炸 脆口 再以咸蛋黃醬拌勻上台 超濃咸蛋黃香 ------------------------------DERSST 🔸 椰子雪糕
早在k11 musea已經知道這家新加坡餐廳
主打新加坡海南雞 聽說是新加坡有名的文華大酒店分店
下班在太古城 順便去試一下

餐廳以白色深綠色為主色 是以莫蘭迪色的風格
第一眼覺得是咖啡廳多於餐廳
與其他餐廳一樣 先下單取電子籌 等送餐.
店員非常細心跟好有禮貌 雖然是Express
但服務有大酒店的感覺

🔸文華海南雞飯 $108(+$10升級雞髀)
吃新加坡菜不能少了海南雞飯
整個套餐有雞髀、雞湯、油飯、三大醬料及飲品
雞肉鮮嫩滑溜 有雞鮮味
蘸上黑醬油、薑蓉及辣椒醬 也不錯
油飯,油而不膩;湯清甜 還有一塊豆腐

🔸 新加坡肉骨茶配白飯 $108

🔸咸蛋黃雞翼 $38
雞翼新鮮煮炸 脆口 再以咸蛋黃醬拌勻
上台 超濃咸蛋黃香

DERSST
🔸 椰子雪糕咖央三文治 +$28 (跟餐)
好有驚喜的雪糕三文治
非常愛吃椰子雪糕 而且有椰絲
好香好濃味
另外配上迷你排包 跟咖央醬 夾住一起吃
味道層次好豐富 一讚

今晚同朋友過左太古果邊拎野順便食晚飯, 經過見到E間海南雞飯好多人食好似幾正咁就入去試下😋🌟椰子冰茶🥥🍹小妹第一次見E款口味嘅冰茶, 茶底味道醇香唔苦澀 , 加入濃厚嘅椰奶, 味道有少少似椰子糖🍬咁, 但又唔會太甜, 兩者比例岩岩好!🌟四季柑汁四季柑味道極濃郁, 酸酸甜甜非常醒胃解渴!🌟文華海南雞飯雞肉嫩滑無骨, 油飯口感煙韌唔膩, 醬汁同平時食到嘅唔同, 黑醬油咸甜適中有層次, 辣椒醬夠辣🌶, 薑蓉薑味極濃且辣!🌟炸豬扒乾撈麵🐖🥩🍜豬扒炸得幾香口, 肉質軟腍, 麵質爽彈, 拌以醬汁同配菜非常惹味! 值得一讚嘅係食完都無口渴口乾嘅感覺🌟黑醬油炒蘿蔔糕蘿蔔糕係一口size但粒粒都有少少蘿蔔粒, 幾有口感, 入面仲有雞蛋絲, 用黑醬油炒味道甜甜地幾惹味!🌟蠔油小棠菜🥬🌟椰子雪糕咖央三文治🥥🍦🥪👍🏻三文治外層微脆, 咖央醬濃香幼滑, 入面嘅椰子雪糕味道香濃而且有好多椰子碎, 食落幾有口感!

🌟椰子冰茶🥥🍹

🌟四季柑汁
四季柑味道極濃郁, 酸酸甜甜非常醒胃解渴!

🌟文華海南雞飯

• 文華海南雞飯
  • 椰子雪糕咖央三文治
  • 椰子冰茶
2021-05-02 53 瀏覽
話說對上次去太古,都唔記得幾時啦。今次黎就約左朋友你到太古食新加坡野,呢間新加坡餐廳係香港好少分店,另一間係尖沙咀。去唔倒旅行就唯有食下呢啲餐廳過下癮,呢間餐廳點餐方式可以用手機點餐嘅,都算方便,價錢又係即刻睇倒,也可以按需要作調整都唔錯唔錯。今晚見到有期間限定嘅咖喱豬肋骨煲,就忍唔住要即刻嗌,感覺有飯同薄餅揀嘅,咁我揀左薄餅。另外仲嗌左肉骨茶麵線,肉骨茶配飯就食得多,但配麵真係未試過。上菜時又覺得份量係非常之足夠,同埋個樣真係好似去新加坡食咁樣,味道亦都係同喺新加坡食係幾乎一樣嘅,完全過足旅行癮呀,最值得一讚就係個咖哩,我成個咖哩係要另外落柯打嗌多一個飯先得,因為佢真係好岩送飯,係極力推薦,同埋我諗住短期內要再返呢間餐廳再食多次。肉骨茶麵線都唔錯,有胡椒香味同埋顏色淺唔喺好濃嘅,同平時喺新加坡食嘅差唔多,麵線係幼身就易入口好好食嘅。

2021-04-27
2021-04-30 42 瀏覽
呢間Chatterbox係新加坡文華酒店起家,佢嘅招牌海南雞飯出晒名,之前嚟到香港嘅時候仲吸引咗好多人排隊食,今次我就去咗太古城嘅分店,呢間分店有啲似快餐店感覺,可以係出面點餐或者係枱嘟QR code用手機落單。呢度嘅主食都係$8x起跳,招牌海南雞飯套餐更加係過百蚊。你問我係呢度食值唔值呢,就一定唔值喇😅😅定價太高味道又好一般,性價比好低🥲🥲❌❌文華海南雞飯呢晚比較晏所以無晒雞油飯得返白飯,不過個飯都幾乾爽。有3種醬料,分別係黑醬油、薑蓉同辣醬,味道都ok正宗,辣醬都幾刺激下。另外仲有個湯,不過係味精湯嘅味。嚟到最重要嘅雞,雞皮算滑,不過個雞肉就出事喇❗️好鞋又無雞味,食得出雪藏雞,作為海南雞一鞋就已經可以bye bye了👋🏻👋🏻一個套餐賣$108,但係差過好多只賣$4-50嘅小店真係搞唔掂❌❌新加坡肉骨茶麵線呢個就正常發揮啦,胡椒味好濃所以都會飲埋個湯,排骨有3條,啲肉都算腍同入味,仲配油炸鬼,穩穩陣陣冇乜特別。黑醬油炒蘿蔔糕套餐可以以優惠價加配小食,呢個係新加坡一樣幾出名嘅小食,蘿蔔糕食到蘿蔔粒保留返少許口感,醬油味甜甜地都ok,仲有啲蒜粒食落更香口。椰子雪糕咖央三文治甜品都可以用優

新加坡肉骨茶麵線

椰子雪糕咖央三文治
甜品都可以用優惠價加配,呢個雪糕三文治賣相就唔係好吸引,不過個包烘得幾香,係廚房整緊嘅時候都聞得到。麵包帶少許牛油香,我自己就冇乜食過咖央,覺得有啲偏甜,不過應該係正常嘅😂😂只係自己唔太好咁甜。個雪糕幾好食,好香椰子味,仲有少少椰子碎,配個包食一凍一熱好刺激。

凍涼粉豆漿、凍檸檬薏米水
呢度都有好多款特色飲品,呢2款飲品就係想像到嘅味道啦。

人均消費:$100
推介指數(10分為滿分):5分

2021-04-29
2021-04-26 36 瀏覽
Chatterbox Express 今日來到Chatterbox Express食午餐,主打新加坡馬來西亞菜式。叫了一個文華海南雞飯,雞肉沙嗲串同埋咖哩椒鹽炸雞寶,再加多個椰青。文華海南雞飯,相信係最正宗嘅做法。煮熟後嘅雞放入冰水,所以皮仲係脆嘅!肉質嫩滑,剛剛熟,唔會有血水。再配上甜醬油,薑茸,辣醬,食指大動!雞肉沙嗲串燒最好食係個醬,同外面食到的沙嗲醬味不同,比較甜,有種講不出的好味道,食多左都唔會感覺到濟。咖哩椒鹽雞寶,用左全部雞胸肉去炸,雖然係炸,但係雞完全無吸收油份,內裏仲係肉汁,而不是油。粉漿亦唔係好厚,可謂剛剛好!加上冰凍椰青解渴,夏日必備!

Chatterbox Express

加上冰凍椰青解渴,夏日必備!