2021-06-08
放假係愉景新城行街兼搵食,見到依間西餐廳。之前係佢嘅將軍澳分店食過,味道同環境都唔錯,特別係厚切豬鞍扒最難忘,好想再食。所以就決定試吓依間餐廳。餐廳座位闊落,我哋六點幾入座冇乜人,七點後就幾乎坐滿。一坐低,店員就即刻走嚟幫我哋針水,殷勤有禮。餐廳都有好多選擇,有小食,沙律同主食,仲有套餐。我哋主要想再食豬鞍扒。落單後,店員即送來兩款麵包小食,一款卜卜脆,由外脆到內,另一款軟棉棉,點着自家製醬汁,酸酸地夾着香草味,打開胃口。巴馬火腿及蜜瓜配火箭菜 伴黑醋:擺盤好有心思,甜甜嘅蜜瓜夾埋火腿咸香,再伴着黑醋,味道好夾。初榨純橄欖油蒜香白酒煮紐西蘭海鑽蜆扁意粉,個名已經好豐富,大大隻蜆鮮味十足,蒜片炸到甘香,平時蒜片會擺埋一邊,但今次就連蒜片都清埋。意粉微辣,非常野味。炭燒美國天然極黑厚切豬鞍扒,依然冇令我失望。今次配焗薯,薯蓉裡充滿牛油香,又滑又香。厚切豬鞍扒份量十足,外面燒得微脆,內裡仲充滿肉汁,沾上自製醬汁,肉質更顯鮮甜柔軟。飲品鮮奶綠茶和tropical forest, 抺茶香濃。
飲品鮮奶綠茶和tropical forest, 抺茶香濃。