2024-03-17 75 瀏覽
都好一段時間無食韓國野了今次要為大家介紹既係 - Chicken ChikoChicken Chiko係位於北角明園西街2-6號明苑中心地下4號舖餐廳主打食韓國炸雞為主佢成個環境好闊落舒服食物個方面 佢地走平民路線 人均$200已經可以食到好飽個人大愛佢地既乳酪洋蔥炸雞佢食落外脆內嫩 個乳酪洋蔥配係超香濃@chicken_chiko_ Location : North PointPrice : $250-300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
都好一段時間無食韓國野了

@chicken_chiko_
Location : North Point
Price : $250-300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
估唔到北角有間咁正嘅韓國餐廳,入到去坐低落單,發現老細係韓國人,即刻有少少期望先😆好鍾意韓式炸醬麵,唔係好多地方做到韓國嘅味道架!真心推介一定要試佢嘅炸醬麵,要讚佢嘅面底係粗身煙靭嘅面,好好食,嗰炸醬係韓國嘅味道,少少甜,勁多洋蔥!跟住嗌咗個烤牛肉kimbap,真係覺得自己去咗韓國咁,推薦呀!Menu見到有泡菜餃子,勁想試!泡菜餃子少少辣,配埋個蔬菜湯粉絲,正!跟住就嚟到我最想食嘅韓式炸雞,老細勁有誠意,設計咗好多唔同嘅口味,好多都想試,所以揀咗四拼炸雞!揀咗原味,甜辣炸雞,蜜糖牛油炸雞,乳酪洋蔥炸雞!好有驚喜呀!試咗原味先,炸粉唔口,入面夠Juice,甜辣炸雞,甜辣醬好啱我口味,蜜糖牛油炸雞夠晒邪惡,好嘢味,最特別同最一定要試嘅係乳酪洋蔥炸雞!10分推薦呀!

好鍾意韓式炸醬麵,唔係好多地方做到韓國嘅味道架!

2024-03-11 32 瀏覽
已經叫過好幾次Chicken Chiko既外賣,覺得好好食,所以特登黎到北角初試堂食,餐廳環境都幾寬敞舒適 😆蜜糖牛油炸雞(無骨)黎到Chicken Chiko梗係要點佢既炸雞🍗 蜜糖牛油的味道恰到好處,甜甜地又唔會太漏,外皮炸得金黃酥脆,雞肉好嫩滑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲附上外賣冇既沙律菜絲👍🏻韓式烤牛肉飯充滿傳統風味既料理❤️由軟嫩多汁既烤牛肉、炒粉絲同白飯組成。烤牛肉帶有炭烤香氣,而且份量都頗多,係略嫌粉絲同白飯有少少黏,但整體而言味道都唔錯😌辣豬飯卷(小辣)每次外賣必點😆辣度適中唔會太辣,但又可唔可以提升飽卷既風味,可以一口接一口,好開胃惹味🤤

蜜糖牛油炸雞(無骨)

韓式烤牛肉飯

辣豬飯卷(小辣)

2024-03-10
2024-03-09 39 瀏覽
今日去左呢間韓國餐廳Chiko食lunch,我同朋友食咗好多嘢,都好好味同好抵食。.首先係炸雞,佢有好多款醬汁選擇,我地揀左香蒜醬油炸雞同蜜糖牛油炸雞,都好出色!啲雞肉夠嫩炸得岩岩好,皮脆而唔會太油膩,非常推薦!下次想試埋佢個洋蔥忌廉同咖哩味。.另外我地都試咗佢地嘅辣炒雞肉拌飯同弘大玫瑰炒年糕,兩款都好好味,夠香夠味,有啲微辣但唔太刺激,我地四個女仔黎講份量岩岩好。.我地另外嗌左兩款紫菜包飯卷,一款辣豬捲飯同一款蟹肉捲飯,啲卷物包得好實,醬汁都唔錯幾合口味。個人覺得豬肉好食多料d..最後仲試埋個韓式魚糕湯,味道比較清淡少少,但食完咁多重口味嘅野飲下佢個魚糕湯都唔錯,啲魚糕都夠彈牙,魚味偏重。.啲野食都上得幾快,服務質素都唔錯,整體而言呢間絕對係一間高cp值平價之選嘅韓式餐廳。

2024-03-02 32 瀏覽
呢日喺北角食飯行過見到chicken chiko性價比好高即刻入去試下Staff好熱情咁招呼我哋坐低 其中一個staff仲好似係阿豬媽好似真係去咗韓國咁叫咗韓式魚糕湯$88最啱天氣凍嘅時候食微火keep 住個湯熱辣辣湯頭清甜 魚糕少少煙韌 粉絲爽彈 仲有年糕同菜 好豐富泡菜煎餅$73份量都幾大新鮮煎起 入面大大塊泡菜少少辣 加埋個sauce一齊食 好開胃烤牛捲飯$55一份有10件 好抵食!入面牛肉好大塊 仲有大量配菜一啖食落去 口感好豐富韓滋樂四拼炸雞(拼原味)$208超大份 擺得好靚好吸睛 全部都冇骨 最啱唔鍾意吮骨嘅人原味炸得外表香脆 入面嫩滑蜜糖牛油炸雞 味道香甜 加埋雞肉嫩滑 食到停唔到口香蒜醬油炸雞上面有大量蒜片 好香 加埋醬汁 濕口唔會覺得乾甜辣炸雞甜甜地 少少辣 食得好開胃 係地道嘅韓式味道紅葡萄柚梳打顏色好靚 仲有裝飾好啱食完炸雞之後飲
呢日喺北角食飯

份量都幾大
新鮮煎起 入面大大塊泡菜
少少辣 加埋個sauce一齊食 好開胃

烤牛捲飯$55
一份有10件 好抵食!
入面牛肉好大塊 仲有大量配菜

甜辣炸雞甜甜地 少少辣 食得好開胃 係地道嘅韓式味道

紅葡萄柚梳打
顏色好靚 仲有裝飾
好啱食完炸雞之後飲
🐓韓滋樂四拼炸雞(無骨)🐓店家嘅炸雞完全冇雪味,外脆內嫩肉汁十足,一啲都唔乾,炸份量拿捏得剛剛好,食到炸雞嘅香脆之餘,又唔會成口粉,而店家仲自設左多款口味選擇,新鮮感十足🥰🧄香蒜醬油炸雞🧄少少甜嘅醬油汁,上面再鋪滿晒韓國炸蒜片,強烈建議連蒜片一齊食👍🏻👍🏻🧀芝士雪花炸雞🧀呢款芝士炸雞絕對將韓國人鍾意芝士嘅程度表露無遺,店家芝士粉落得夠重手,所以好香同時又唔會覺得乾,芝士味濃郁之餘又唔會覺得漏,芝士控絕對要試。🤤🌶️火辣炸雞🌶️甜甜辣辣嘅韓式辣醬係我嘅最愛,一口火辣炸雞,一啖啤酒,真係一大享受。🍺🍻🍻🍺🧅香蔥炸雞🧅店家有預先將紫蔥同埋香蔥去爆一爆先至加上炸雞上面,令炸雞香味更突出。🍢韓式魚糕鍋🍢鍋入面除咗有鮮味彈牙既韓國魚糕之外,仲有韓式年糕、韓式粉絲等等,用料豐富,鍋嘅湯底,好鮮味,一飲停唔倒口,當你掛住韓國美食嘅時候,嚟呢度點過魚糕鍋,絕對係唔錯嘅選擇。🍝韓式炸醬麵🍝韓國炸醬麵嘅特點係個黑醬,味道小小甜,非常濃稠、色澤鮮亮,入口係甜而不膩,配上豬肉碎既香滑以及嚼度十足的超彈性圓麵,一試愛上。🐮烤牛肉煎餅🐮牛肉餅入面除咗有牛肉之外,仲混合咗啲蔬菜蘿蔔絲等等,口感豐富、肉汁豐盈,一份有三大塊

🧀芝士雪花炸雞🧀

🧅香蔥炸雞🧅

🍢韓式魚糕鍋🍢

🐮烤牛肉煎餅🐮
牛肉餅入面除咗有牛肉之外,仲混合咗啲蔬菜蘿蔔絲等等,口感豐富、肉汁豐盈,一份有三大塊,每一啖都肉汁十足,外脆內嫩,絕對值得一試。

🍹紅葡萄柚梳打🍹
酸酸甜甜嘅紅葡萄柚,再加上涼透心嘅梳打,飲一啖之後,又可以繼續食過🤤

🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳值得重點一讚嘅係店內嘅服務,每一位入店嘅客人,店員同埋韓國老闆都會注意到,好attentive,晚市雖然都幾爆場,但係佢哋都留意到每一台客人嘅需要,見到我好鍾意飲個魚糕湯,主動問我需唔需要加多少少湯俾我🥰呢一個舉動真係十分之窩心。🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳
  • 炸醬麵
  • 韓式魚糕湯
2024-02-23 81 瀏覽
收工經過北角,見到呢間韓式餐廳嘅價錢好似都幾平,見又有新鮮即炸炸雞,所以就一於入去試吓嚟得食炸雞,梗係要跟返韓國嘅傳統食法! 啤酒配炸雞‼️韓滋樂四拼炸雞,本身一開始見佢可以揀四隻味好似都幾好一次過可以食晒唔同嘅味道,冇諗過一上枱原來係咁大份,絕對足夠四個人食香蒜醬油炸雞,面頭有好多炸香左嘅蒜片,配合炸雞熱辣辣一齊食,非常之惹味。甜辣炸雞,絕對適合一班唔食辣嘅朋友都可以食到,辣都唔算太勁,但係甜同埋辣嘅比例啱啱好。乳酪洋蔥炸雞,面頭嘅乳酪沙律醬比得非常之大方,每一件都可以大量掂到。配合埋洋蔥就好似食緊薯片一樣,呢個味道最抵讚卡邦尼年糕,呢個份量正常,但係入面有好多韓式粉絲吸晒濃濃嘅卡邦尼醬汁味道。入面除咗有洋蔥仲有大量嘅腸仔煙肉等等,就好似食緊卡邦尼意大利麵一樣。味道都算係幾濃烈,所以夾埋年糕一齊食啱啱好。烤牛卷飯,有點笑得韓式地道小菜飯卷。每一件飯卷入面都有青瓜酸蘿蔔牛肉,同喺韓國當地食一樣呢間店舖嘅上菜速度都幾快,而且堂食唔會太多人可以好快排到入去,非常之適合一大班朋友坐幾耐都得

嚟得食炸雞,梗係要跟返韓國嘅傳統食法! 啤酒配炸雞‼️

2024-02-21
2024-02-20 34 瀏覽
同朋友食晏,見到呢度韓國食物多種類,價錢又實惠,就黎試下啦!炸雞係必叫啦!有好多種口味,如果想試多幾款可以叫細份,食多幾只味!可惜我地兩個女仔食唔到甘多,只係叫左蜂蜜牛油炸雞,無骨。新鮮炸起,仲係熱辣辣!外脆,肉質好嫩滑,無雪藏味,甜甜既蜜糖同香香既牛油係絕配,好好食!!牛肉紫菜包牛肉有啲肉汁,飯唔會乾晒,有軟軟的,包住青瓜等食材,好食!吞拿魚拌飯材料好多,個醬唔算好辣,岩晒唔太食得辣既我,撈埋一齊食,正!睇韓國綜藝節目多,佢地成日食炸醬麵都食到好滋味,今日就忍唔住試下啦!首先,個麵好彈牙,軟硬適中。炸醬好多,但唔會太咸,甜甜的。撈埋個麵食真係會食到”shu shu “聲,正!飲埋杯野就完美啦,食到好飽!值得再去!

牛肉紫菜包
牛肉有啲肉汁,飯唔會乾晒,有軟軟的,包住青瓜等食材,好食!

吞拿魚拌飯

飲埋杯野就完美啦,食到好飽!

值得再去!

2024-02-20 973 瀏覽
以前為左食炸雞,真係會飛去韓國,而家係香港都有甘高質素又甘好食嘅炸雞<CHICKEN CHIKO>,無論堂食或者外賣都甘好味,仲洗乜四圍去。我哋叫咗個四拼炸雞(無骨),咁樣就可以一個價錢,試曬四款唔同炸雞嘅口味。乳酪洋蔥炸雞:有大量嘅新鮮洋蔥同埋乳酪嘅酸甜味道,非常啱cream cheese迷!個人非常喜愛!!車打芝士炸雞: 芝士熔岩鋪喺炸雞嘅表面,芝士味夠曬突出,非常好食。招牌原味炸雞:雞炸得外脆內軟,味道較為經典,啱曬唔鍾意浮誇口味嘅人。蜜糖牛油炸雞:蜜糖嘅香甜味比牛油味更加出色,甜甜哋嘅口味更加容易受落。<弘大玫瑰炒年糕 $83>炒年糕用上大量嘅忌廉同埋芝士,仲有玫瑰汁來造,份量超多,入面材料非常豐富,有韓式年糕、粉絲、腸仔、椰菜等等。<韓式魚糕湯 $88>韓式魚糕同埋魚蛋,仲有韓國粉絲,入口都非常彈牙,仲有雜菜,材料夠曬豐富。<烤牛卷飯 $55>烤牛卷飯份量好多,捲飯包住牛肉、青瓜、蘿蔔同酸瓜等等,非常好食。飲品叫咗凍紅棗汁同凍柑橘汁,清甜又解熱氣。整體來講,我非常鍾意呢間餐廳嘅炸雞同其他韓式食物,無論份量同埋質素

<弘大玫瑰炒年糕 $83>

<韓式魚糕湯 $88>

<烤牛卷飯 $55>

飲品叫咗凍紅棗汁同凍柑橘汁,清甜又解熱氣。

整體來講,我非常鍾意呢間餐廳嘅炸雞同其他韓式食物,無論份量同埋質素都做得非常之好,而且價格非常抵食,值得再來!~

• 蜜糖牛油炸雞
  • 招牌原味炸雞
  • 乳酪洋蔥炸雞
  • 弘大玫瑰炒年糕
  • 韓式魚糕湯
2024-02-14 40 瀏覽
北角呢間韓國餐廳主打韓式炸雞,淨係炸雞嘅口味已經有11款。我地叫左甜辣炸雞、車打芝士炸雞、蜜糖牛油炸雞。炸雞無骨,外層炸得非常酥脆,唔會太多炸粉,雞肉仲保留住鮮甜嘅肉汁,雞肉軟腍。甜辣味嘅炸雞唔會太辣,甜味比較突出,幾鐘意呢款口味😆車打芝士味道濃郁,蜜糖牛油有香濃嘅牛油香味,加上蜜糖嘅甜味都幾特別!除左炸雞,餐廳仲有提供韓國傳統料理,如韓式伴飯、炒年糕、泡菜煎餅等。我地叫左份泡菜煎餅。煎餅加入泡菜、泡菜汁,味道酸酸地,配埋個醬汁都幾好食!烤牛肉捲飯都值得一試,餡料有烤牛肉、青瓜、紅蘿蔔、黃瓜,口感豐富,味道唔錯。水蜜桃梳打同紅葡萄柚梳打大杯,味道都好濃郁。
北角呢間韓國餐廳主打韓式炸雞,淨係炸雞嘅口味已經有11款。我地叫左甜辣炸雞、車打芝士炸雞、蜜糖牛油炸雞炸雞無骨,外層炸得非常酥脆,唔會太多炸粉,雞肉仲保留住鮮甜嘅肉汁,雞肉軟腍。甜辣味嘅炸雞唔會太辣,甜味比較突出,幾鐘意呢款口味😆車打芝士味道濃郁,蜜糖牛油有香濃嘅牛油香味,加上蜜糖嘅甜味都幾特別!

水蜜桃梳打同紅葡萄柚梳打大杯,味道都好濃郁。
2024-02-07 97 瀏覽
一開始入到門口嗰環境係唔錯既,主體顏色用白色,光線充足,俾人一種簡潔明亮幾舒服既感覺,枱凳擺放得整齊唔會好密集好迫,其中幾張靠牆邊既枱仲有梳化,係坐得幾舒服既。可惜美中不足嘅就係餐廳入面嘅韓國元素偏少得兩部電視喺度播韓國嘅歌,仲要係冇聲嘅。點餐就掃QRCODE,都幾方便,入座到點餐既過程中都冇乜太大既問題,不過到上菜既時候就發現老細同店員都會經常出錯枱上錯嘢,另外啲嘢食上到枱居然係唔熱既,裝拌飯個碟既扶手好油,一擺住黎撈飯就會成手都係油,同埋啲炸雞既肉亦都唔滑,份量仲要得好少,叫個部隊鍋得嗰少少,用個好薄既兜裝住,根本就食唔飽。2個人叫3樣嘢,分別叫咗一個拌飯一份炸雞一個部隊鍋,最後埋單306蚊,價格對比份量黎講偏貴。整體黎講唔算太OK。
2024-02-07
今日同朋友喺lunch去咗北角一間韓式炸雞舖,入面嘅裝修都幾簡潔,播放住K-POP同韓綜。望咗咩了解我哋就揀咗個魚糕湯、四味炸雞、牛肉煎餅同兩杯飲品。魚糕份量都唔少,配埋年糕、粉絲等等其實都幾飽,不過我都係比較鍾意平時韓國魚湯底嘅味,比較多辣同胡椒,呢個湯底如果濃味啲會更好味。老闆原來係韓國人,亦十分友善,會問我地喜歡嘅口味同埋話我地知令炸雞好味嘅tips!🐓🍗四味炸雞無骨嘅炸雞一定係最好食😋 雞肉夠晒嫰滑而且食落超方便,個人勁推介!份量亦多幾大份,3-4人share都夠食!蜜糖牛油炸雞(左上)食完兩個濃味嘅炸雞之後本身覺得佢唔係好有味,不過食多幾舊覺得其實蜂蜜同牛油真係好夾好香滑係,老闆都話牛油嘅份量要控制得好先唔會太膩而令佢保持軟滑。乳酪洋蔥炸雞(右上)呢個聽講係舖頭最受歡迎嘅口味,乳酪食落有少少似mayo,食落酸酸地都幾特別。洋蔥襯托嘅味都幾香。芝士雪花炸雞(左下)超多芝士粉冚住嘅炸雞都唔錯,不過相比起我更喜歡乳酪炸雞!甜辣炸雞(右下)食落其實真係唔太辣,老闆都有講韓國飲食嘅話應該會辣過香港人食嘅口味,所以佢調教左香港口味之後甜比辣更多,我覺得都幾開胃嘅~牛肉煎餅煎餅都帶有牛肉鹹

🐓🍗四味炸雞

蜜糖牛油炸雞(左上)

乳酪洋蔥炸雞(右上)

芝士雪花炸雞(左下)
超多芝士粉冚住嘅炸雞都唔錯,不過相比起我更喜歡乳酪炸雞

甜辣炸雞(右下)

牛肉煎餅
煎餅都帶有牛肉鹹香味,不過略嫌太多粉令佢口感變得漿口,食落感覺有點飽濟。

兩杯特飲都唔錯,紅葡萄柚梳打幾清新,個人更喜歡~

2024-02-01 57 瀏覽
估唔到質量係咁性價比高,份量夠多又好食。韓藉老闆注重細節,亦以優惠價錢吸引客人,亦是吸引我既原因,食過就知有料!泡菜餃子湯,湯頭夠熱幾清香,大量菜,菇,年糕條做base, 餃子皮唔厚,夾到亦唔易穿。餡料幾多,而泡菜香辣幾惹味,整體相當好暖胃。韓式炒粉絲,又係夠大堆頭,蛋絲,肉絲等配料夠多夠豐富,韓式粉絲晶瑩較粗身, 煙韌口感好正,又幾夠鑊氣。幾好食!有多款唔同醬汁可人選擇既無骨炸雞,每款都幾吸引!我就簡左香蒜醬油炸雞, 唔會太膩之餘還有蒜片更加香口感覺,入口淡淡肉非常嫩滑。外層就夠香口。蜜糖粟米雪花炸雞就香甜為主,又係肉汁滿滿!呢度d炸雞相當有水準,果然高手在民間。還細心地提供椰菜絲,減低過多肉類既膩感。非常體貼。有食過既應該會覺得好食,未食既就試左就知咩料。

有食過既應該會覺得好食,未食既就試左就知咩料。
🍽️食物方面:🍱自選午餐💲73沙律係酸嘅調味 好開胃炸醬麵好食 偏甜 多肉碎洋蔥原味炸雞份量多但乾左啲 ℹ️可轉飯糰但得牛/辣豬欣賞有養生嘢飲 熱紅棗汁 暖笠笠📷打卡方面:光線充足 獨食都唔駛搭枱🔈環境方面:播韓文歌 電視播韓綜無字幕Staff忙但都有禮貌💬其他資訊:CHICKEN CHIKO📍北角明園西街2-6號明苑中心地下4號舖
🍽️食物方面:

Staff忙但都有禮貌

💬其他資訊:
CHICKEN CHIKO
📍北角明園西街2-6號明苑中心地下4號舖
>>> 韓滋樂雙拼炸雞(任選-無骨) $195 <<< 推薦!好正!每件雞係無骨嘅!可以任揀2種口味!我哋揀左炸雞]+炸雞],兩款都好好食,尤其是係蜜糖牛油炸雞,食得出好香牛油味,而且啲蜜糖甜得來唔會覺得太甜,食完一嚿接一嚿,同埋上菜嘅時候都非常之熱!雞肉質好嫩,feel得出佢係啱啱即刻炸出嚟!車打芝士汁係另上,可以因應自己口味去點多或點少啲!.>>> 部隊鍋 $88 <<<嚟到嘅時候係用碗上,入邊有好多粒切到正方形嘅午餐肉,脆皮腸,紅蘿蔔絲,椰菜,茄汁豆,同埋粉絲做湯底!.>>> 烤牛捲飯 $55 <<< 呢個捲飯真係超級好食!每一粒嘅份量都好足料,有牛肉、紅蘿蔔絲、醃蘿蔔、青瓜。.>>> 弘大玫瑰炒年糕 $83 <<<入面除咗年糕仲有椰菜,粉絲,開半嘅脆皮腸,煙肉同少量木耳。煙肉有咸香味,年糕好好煙靭,汁底有少少似卡邦尼芝士白汁嘅味道。.>>> 檸檬茶 $15 <
>>> 韓滋樂雙拼炸雞(任選-無骨) $195 <<<
推薦!好正!每件雞係無骨嘅!可以任揀2種口味!我哋揀左[蜜糖牛油炸雞]+[車打芝士炸雞],兩款都好好食,尤其是係蜜糖牛油炸雞,食得出好香牛油味,而且啲蜜糖甜得來唔會覺得太甜,食完一嚿接一嚿,同埋上菜嘅時候都非常之熱!雞肉質好嫩,feel得出佢係啱啱即刻炸出嚟!車打芝士汁係另上,可以因應自己口味去點多或點少啲!
>>> 部隊鍋 $88 <<<
>>> 烤牛捲飯 $55 <<<
>>> 弘大玫瑰炒年糕 $83 <<<
>>> 檸檬茶 $15 <<<
同其他地方/茶餐廳比較,真係好大杯,係啤酒杯size,好掋飲!正常標配都唔太甜同唔多冰!