2024-12-16
員工態度不好,服務質素低我站在收銀枱等點餐的時候,我以為他們忙,所以我耐心地等待,但發現他們完成其他外賣後,完全沒有理會我的意思,做一些完全不忙碌的東西eg:醬料的角度排齊,甚至有一個是企在收銀旁邊的,反正就是在扮忙,的直到我出聲才幫我下單。其實我都沒有所謂。但最後一個女同事問另外一個扮忙的男同事,為什麼不幫我落單?然後他很大聲語氣不好當着我面地說:佢又唔出聲,我咪以為佢拎外賣囉。我瞬間嬲咗。我拎住張$50,企起個收銀枱前面你覺得我係拎外賣!?正常就算麥當勞都知道有人企喺個收銀枱前面,即係有人想落單啦。呢啲其實都係好基本嘅餐廳服務,我只係要求佢嘅服務態度同麥當勞差唔多,佢仲要用咁嘅語氣喺我面前講,扮公就扮公啦。我下次依然都會唔出聲,企喺收銀枱前面。如果佢哋仲係咁嘅話,我會直接鬧。
其實我都沒有所謂。