2019-10-29 1465 瀏覽
好多時行過,都見好多食客,因店舖唔大,所以一直都冇食過,今日終於可以食了哩間店面積好細,只有四張4人枱,以韓式佈置,裏面有電視播放韓團音樂午餐套餐選擇唔多,大多係飯食,單點食物選擇較多,有拌飯,韓式年糕,炸雞等等叫咗個午市套餐,豆腐辣湯飯先嚟小菜,湯小菜有芽菜,泡菜,通菜-少少咸,送飯一流海帶湯,好好飲,多海帶豆腐辣湯,裏面有蝦,蜆,青口,蛋,翠肉瓜,豆腐,湯嚟到仲滾緊,辣味唔重,將碗飯倒入去,當湯飯食,一流

叫咗個午市套餐,豆腐辣湯飯

先嚟小菜,湯
小菜有芽菜,泡菜,通菜-少少咸,送飯一流
海帶湯,好好飲,多海帶

2019-09-23 1782 瀏覽
泡菜湯飯🍲 $60泡菜湯一上嚟仲滾緊 卜卜卜咁😆內含泡菜 瘦肉 豆腐 蔥等配料顏色超橙紅 味道好濃郁😋味道都算辣 因為至少第一啖入口就食到辣味🌶紫菜卷😋 $30紫菜卷對比出面嚟講 超抵食!一碟有11嚿 中間仲有啲蜜糖芥末醬🍯細細件 一口一件味道正常 都唔錯 好快就清左碟🤘🏻辣炒豬肉飯🌶🥩🍚 $50個人推薦呢個飯🤩首先一嚟賣相就好吸引 仲好香雖然佢寫係辣炒豬肉飯 但其實佢冇乜辣反而甜味重 甜甜辣辣好好味😋佢個炒豬肉唔會炒到好乾 仲有好多味可以撈飯添加埋佢啲洋蔥 紅蘿蔔 椰菜 好健康喲~入低冇耐就拎到嚟嘅前菜都唔錯 同喺韓國食到嘅差唔多💁🏻‍♀️呢間小店有韓國ahjussi坐鎮 不時仲會聽到佢地用韓文交談🗣但佢地嘅廣東話都講得好好👍🏻近門口嘅小白板仲寫左句香港人加油🇭🇰So sweet💕
泡菜湯飯🍲 $60
泡菜湯一上嚟仲滾緊 卜卜卜咁😆
內含泡菜 瘦肉 豆腐 蔥等配料
顏色超橙紅 味道好濃郁😋
味道都算辣 因為至少第一啖入口就食到辣味🌶

紫菜卷😋 $30
紫菜卷對比出面嚟講 超抵食!
一碟有11嚿 中間仲有啲蜜糖芥末醬🍯

首先一嚟賣相就好吸引 仲好香
雖然佢寫係辣炒豬肉飯 但其實佢冇乜辣
反而甜味重 甜甜辣辣好好味😋
佢個炒豬肉唔會炒到好乾 仲有好多味可以撈飯添
加埋佢啲洋蔥 紅蘿蔔 椰菜 好健康喲~

但佢地嘅廣東話都講得好好👍🏻
近門口嘅小白板仲寫左句香港人加油🇭🇰
So sweet💕
2019-09-12 858 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日去呢間韓國料理餐廳食飯,一坐下有幾泡菜,前菜酸白蘿蔔好清香,系食飯前食幫助消化,我們叫左紫菜卷,芝士濃醬脆雞,芝士味好濃有點辣,味道剛剛好,芝士年糕好有韓國地道的味道,我個人唔系好食得太辣,我都可以食到呢個菜,燒五花腩套餐,半肥瘦的燒肉加埋生菜包住食好好味,燒肉燒得剛剛好,生菜豬肉包都超好味,醬油虾,醬油蟹,我的朋友對佢地讚不絕口,加埋紫菜飯非常夾,炸薯角、韮菜餃子、味道剛剛好,韮菜同肉有汁加埋皮,一口咬下去味道好夾,整體來講都算唔錯,叫左鮮菇牛肉火鍋,湯底好好味,我飲左兩碗湯,餸加埋湯加埋飯好好味,大家都可以去試下,值得推薦的餐廳
  • 鮮菇牛肉火鍋
  • 燒五花腩套餐
  • 醬油虾
  • 醬油蟹
2019-08-14 1319 瀏覽
因為10月中會打算去韓國!於是去韓國前進行習訓!睇下韓國野岩唔岩我食。小店位置唔太大,去到服務員遞上小食蘿白 泡菜及毛豆(我同老婆唔食,所以比佢收返)叫左個紫菜飯卷 ,味道唔差。不過包得唔實!個飯卷散散地。因為唔食鍋同燒烤,叫左個炒粉絲!味道唔差,叫惹味及多蔬果! 幾好味另外叫多個海鮮餅(好大份)幾好食!不過油左少少!配料用尤魚,蝦仁同蔥!感覺似食中置薄餐咁。叫左半隻炸雞!炸得好好,熱辣辣!幾好食。因為我叫醬汁雞 酸酸甜甜咁!可惜食完返屋企⋯⋯⋯十級口渴⋯
因為10月中會打算去韓國!
於是去韓國前進行習訓!
睇下韓國野岩唔岩我食。

叫左個紫菜飯卷 ,味道唔差。不過包得唔實!個飯卷散散地。

因為唔食鍋同燒烤,叫左個炒粉絲!
味道唔差,叫惹味及多蔬果! 幾好味
另外叫多個海鮮餅(好大份)
幾好食!不過油左少少!
配料用尤魚,蝦仁同蔥!
感覺似食中置薄餐咁。

叫左半隻炸雞
炸得好好,熱辣辣!幾好食。
因為我叫醬汁雞 酸酸甜甜咁!

可惜食完返屋企⋯⋯⋯十級口渴⋯
2019-08-03
2019-05-05 1396 瀏覽
今日又帶媽子食好西,去咗荃灣食韓國嘢。鋪頭得 3 張 4 人檯,好彩去到唔駛等,媽子話要食飯 🤨🤨 所以叫咗紫菜卷,好好味,唔太多飯,另外叫咗泡菜煎餅,小小辣,然後上韓式炒粉絲,原本想食冷麵但媽子鐘意食熱嘢,咁下次同朋友嚟先再試啦… 粉絲都好好味喎 👍最後叫咗原味炸雞,炸雞一啲都唔油膩,但就乾咗小小,後來見隔離 oppa 嗰碟有好多醬汁,望落有啲辣,下次識叫囉!鋪頭係正宗韓國 oppa 打理,佢識講啲廣東話,所以落單無難度 😆埋單 $226,唔算貴吖 😍😍
今日又帶媽子食好西,去咗荃灣食韓國嘢。

最後叫咗原味炸雞炸雞一啲都唔油膩,但就乾咗小小,後來見隔離 oppa 嗰碟有好多醬汁,望落有啲辣,下次識叫囉!

埋單 $226,唔算貴吖 😍😍
紫菜卷
韓國炒粉絲
泡菜煎餅
2018-12-12 1684 瀏覽
平時嚟開荃灣都係掃街多,好少正正經經去食一餐,加上荃灣好多食肆選擇,多選擇變相難以選擇,不過今次有明確目標去試呢間餐廳,去之前當然睇下呢間餐廳既食評,咁就一於試下是否名符其實咁好食。前後共點了三道菜,醃醬炸雞,炒粉絲及壽司卷(冇影相)。壽司卷平平無奇,無咩味,就算點上碟面上的醬也是無咩味。味道尚可,夠熱,醃醬唔辣,正好迎合到唔食辣既人,雞件仍保留少許肉汁,不太乾身,但食得出係雪蔵雞。不過價錢唔貴,可以收貨吧。另外,份量夠兩個人食,如只叫半份一定唔夠食。熱辣辣,粉絲配有洋蔥絲,蘿蔔絲及青椒絲,調味剛剛好,不油膩,幾好食。

壽司卷平平無奇,無咩味,就算點上碟面上的醬也是無咩味

味道尚可,夠熱,醃醬唔辣,正好迎合到唔食辣既人

2018-12-11
  • 炒粉絲
2018-12-03 1029 瀏覽
行到大窩口,唔知食咩好,咁啱見到有間韓國小店價錢OK咁就入去試吓,我諗呢間都開咗一段時間,但係一直都冇為意佢嘅存在,小店細細間大概有五至六張枱,晚上10點幾先來食已經冇咩人,侍應姐姐熱情招待我地。叫咗三樣嘢食:辣炒年糕,夠辣,年糕彈牙仲有韓國魚蛋,年糕夠淋好入味,醬汁夠辣好惹味芝士泡菜炒飯:芝士混埋雞蛋圍邊,泡菜同泡菜汁炒飯,呢個唔係太辣加埋啲蛋同芝士好好味,成個飯都好濃泡菜香!流心芝士卷蛋:卷蛋入邊有濃濃同好厚嘅芝士,一切開啲芝士好似流心咁流晒出嚟,勁正!見其他枱同的外賣都有叫炸雞,我諗應該炸雞都出名,下次可以試吓!

叫咗三樣嘢食:

芝士泡菜炒飯:

流心芝士卷蛋:

2018-10-20 1371 瀏覽
韓式小店, 座位不多,但座位出奇闊落。甫坐下就有泡菜,蘿蔔粒及泡洋蔥,切工很細,沒有大把大把吃的爽快。很多很少見的韓國菜式,但就沒有很經典的石頭飯,可能這裏主打雞,如店名,不是飯麵。不過有小朋友啱食的紫菜卷,好快送到,啱食。然後是炸醬麵,都是薯仔翠肉瓜洋蔥等料,切工很細,是有少量肉粒感覺的,麵是有點像烏冬,也很合味道。主角醃醬辣雞一隻,很大盤,醬算辣是炸完雞後加上的,很惹味,雞肉也炸得很好,有肉汁,炸皮也很好吃。
韓式小店, 座位不多,但座位出奇闊落。

2018-10-17
2018-06-10 1837 瀏覽
小店家的風情😌選擇多多🧐等我可以解決下想食韓菜既引😋🙆🏼‍♀️紫菜捲 同泡菜必食吧🤤 👍🏻 .炒粉絲 😋好香呀!勁大陣醬油味👍🏻😎推介芝士年糕 入面有個d平時係韓國食一串串嘅魚糕變成一粒粒版🧐同埋入面重有一隻蛋,椰菜☺️幾足料🤣 椰菜好好食有芝士加持正😋😋😋海鮮餅 基乎每件都有隻蝦😆可惜但唔係脆嘅口感係但又唔算好粉嘅感覺🤔葱油炸雞 👍🏻🤤好好食! Lee個醬加雞超好食🤤🤤🤤 d葱都食埋😌炸雞又夠脆🤤🤤生菜包五花腩正常既味道,份量算大🤔上菜快,小店風情i like it 😘

小店家的風情😌選擇多多🧐

葱油炸雞 👍🏻🤤
好好食! Lee個醬加雞超好食🤤🤤🤤
d葱都食埋😌炸雞又夠脆🤤🤤

生菜包五花腩
正常既味道,份量算大🤔

上菜快,小店風情i like it 😘
2018-04-14 1241 瀏覽
和朋友去食了幾次,荃灣好少韓國人開又地道嘅韓國餐廳,有些根本談不上是韓食,而呢間試完覺得好正宗,但地理位置冇咁方便所以常被忽略了,所以寫食評記下感想但每次去也是朋友自在談天,所以沒有影下食物。老闆態度有禮,見有食客帶小朋友去都很歡迎而且和小朋友可以有講有笑,食物方面,推介炸雞,肉質嫩而且即使辣味也可入口,有其風味,炒粉絲、部隊鍋也是不錯的選擇,跟在韓國食差不多風味。營業時間都夜,到12點,朋友談天也適合。所以幾欣賞這小店,希望荃灣有更多這些地道小店。
2018-03-15 1194 瀏覽
係大窩口附近嘅一個韓式小店,以前佢未擴充果陣只可以坐路邊位,依家搬左鋪位大左多左好多位。今次叫左幾樣野兩個人食,冷麵、泡菜年糕、醬油烤雞。冷麵麵質好彈牙,又凍又酸嘅湯好開胃,配埋幾塊雪梨真係唔錯,幾清新。泡菜年糕就正常水準啦,年糕都彈牙嘅,但就唔夠多泡菜。醬油烤雞今次就麻麻啦,個醬油味完全入唔到個雞到,好淡口,雞嘅肉質都好乾好鞋,成碟都好似就咁咬雞胸咁,我諗下次叫返炸雞會好啲。現場都見到有一兩台韓國人係到食緊,感覺都幾地道。
2018-03-09
2017-06-27 2404 瀏覽
朋友睇雜誌介紹荃灣Chicken Pocha韓國人開,又平又好食。地點距離荃灣地鐵站行15分鐘,鄰近Aeon飯後可以行下shopping mall。韓國小店入到去地方唔算大,門口有韓國人招侍。一坐底,睇下Menu,比平時食韓國餐廳平!醃蘿蔔酸酸地好開胃韓式炒粉絲 $40炒粉絲唔會太油,加入籮白、洋蔥、菜,加入醬油炒,炒得香口味道唔錯醃醬辣味炸雞 $78外皮香脆唔會太硬,而且雞肉嫩滑,口感十分好。而且有多款味道選擇。今次order醃醬辣味,辣中帶少少甜味,不過都幾辣.Menu

醃蘿蔔酸酸地好開胃

韓式炒粉絲 $40

醃醬辣味炸雞 $78

Menu

2017-03-05 1798 瀏覽
細細間,即叫即整,份量都算大初初都驚會好辣,估唔到又未至於辣到食唔到可能我地係四點幾去食,所以鋪頭冇客,老闆好好人咁問食物得唔得有冇改善空間(前幾次行過見到晚市好多人好大油煙味)食物方面好過大型韓食鋪,冇咁油但可能始終係響舊式商場,所以都有一兩隻蒼蠅飛出飛入
細細間,即叫即整,份量都算大

初初都驚會好辣,估唔到又未至於辣到食唔到

(前幾次行過見到晚市好多人好大油煙味)

食物方面好過大型韓食鋪,冇咁油
但可能始終係響舊式商場,所以都有一兩隻蒼蠅飛出飛入

2017-03-05
$90 (其他)
2017-02-04 1669 瀏覽
好好味,炸雞👍👍👍勁正😋,下次會再幫襯 ,讚讚讚。冷麵真是好味,已不是第一次光顧,這間店舖喺荃灣已經很久,只不過現在新裝修後再次到來晚飯。每晚都有很多人,座無虛席,今日要楚商場走廊,也是值得的👍
2016-11-26 1933 瀏覽
之前經過見有新野食,今晚同老公決定試下啦!荃灣區冇乜睇落正統嘅韓國菜食,雖然大雨都行出嚟,正門入去得番門口位,但個位實在唔好坐,今天天氣又凍咗又落雨,門又開又關就緊唔想坐,之後安排咗出後門商場坐,安頓好點菜,我選擇炒粉絲,老公想要人蔘雞,然後我選擇多個芝士排骨,人客多咗,開嘅枱又多咗,我後邊枱的3個人遲我入坐,但食品比我們先到,叫嘅野同我哋差唔多,我眼見人蔘雞,炒粉絲,等咗大約10mins,終於上咗個人蔘雞,先唔講好唔好飲,冇人蔘味嘅人蔘雞,整開雞內部唔似糯米嘅米粒,食落冇糯米味,然後搵咗好耐先發現到一片手指頭咁大片嘅人蔘物體,老公食咗話一啲蔘味都冇,個湯底緊加唔駛講啦!仲要都幾油下,飲咗大半兜湯,我哋另外2個食品都未到,期間已經有2個侍應埋嚟問過,知道淨係嚟咗個人蔘雞,既然都知道我哋都耐心等待,點知由落單到有第3個侍應嚟話我知芝士排骨賣晒嘅時候,已經係等咗25分鐘嘅事,嗰刻已經好想問有冇搞錯?因為一個炒粉絲都仲未嚟,你仲同我講賣晒,然後個侍應再俾個餐牌我,老公話應該亂咗單啦!隔離後過我哋落單,啲野都食咗大半,然後乜心情都冇,望下個表差唔多半粒鐘,真係太過份,即刻叫侍應埋單,都已經唔想等了,飲個湯加一肚氣飽晒啦!當個侍應入去幫我哋埋單,另一個侍應先拎住熱辣辣嘅炒粉絲出嚟,好明顯係之前同我講賣晒芝士排骨個侍應再落單啦!中間都成5分鐘,我同個侍應講我叫咗埋單你先出菜?個侍應話你可以取消嘅!我話我等咗半小時,原本諗住都算想叫佢放底,點知個侍應仲講,~(冇計啦~多單吖嘛!)哈哈!我真係覺得你哋出單亂到咁,落單紙冇枱號,侍應拎住碟野行嚟行去問有冇叫過,所以搞到我哋半小時只係得個人蔘雞到咗,仲要有可能我哋個芝士排骨係比遲過我哋落單嘅人食咗,你哩啲態度完全唔覺得有問題,仲講冇計啦多單,一句唔好意思都冇,然後埋單個女仔仲搞笑,係咪叫咗啲乜乜乜3樣野,我聽完都忍唔住問佢,你見到枱上面有啲乜?其實佢楂住嘅落單紙唔係我嗰張,除咗個人蔘雞之外 另外嗰2樣都唔係我叫嘅野,最後放底咗$98就走咗!講真其他野我就食唔到喇!冇乜意見 但人蔘雞就錯晒,好唔好食見仁見智,但哩啲服務態度及落單流程真係要改善下囉~

2016-11-26